5 Αυγ 2012

Ερευνητές αμφισβητούν το όφελος από βιοκαύσιμα


Γερμανοί ερευνητές αποκάλυψαν στοιχεία που υπαινίσσονται πως οι ευρωπαϊκοί ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους το βιοντίζελ από τοπικά παραγόμενη ελαιοκράμβη μειώνει τουλάχιστον κατά 38% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, είναι αβάσιμοι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πύλη Euractiv.
Tα 8 από τα 12 σενάρια για την παραγωγή βιοντίζελ από ελαιοκράμβη δεν ανταποκρίθηκαν στον ισχυρισμό ότι εκπέμπονται 35% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, όπως είχε ορίσει η ντιρεκτίβα του 2009 για τις ΑΠΕ.Tα 8 από τα 12 σενάρια για την παραγωγή βιοντίζελ από ελαιοκράμβη δεν ανταποκρίθηκαν στον ισχυρισμό ότι εκπέμπονται 35% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, όπως είχε ορίσει η ντιρεκτίβα του 2009 για τις ΑΠΕ.
Δύο ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Τζένα Σίλερ της ανατολικής Γερμανίας χρησιμοποίησαν το ίδιο υπολογιστικό σύστημα με αυτό που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά βρήκαν ότι τα 8 από τα 12 σενάρια για την παραγωγή βιοντίζελ από ελαιοκράμβη δεν ανταποκρίθηκαν στον ισχυρισμό ότι εκπέμπονται 35% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, όπως είχε οριστεί από την ντιρεκτίβα του 2009 για τις ΑΠΕ.
Τα ευρήματα από τους ακαδημαϊκούς Gernot Pehnelt και Christoph Vietze έρχονται σε μια στιγμή όπου η συγκομιδή ελαιοκράμβης είναι σε πλήρη εξέλιξη στις χώρες παραγωγής όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, και ενώ οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται.
Η χρήση βιοκαυσίμων αυξάνει την προσπάθεια μείωσης αερίων του θερμοκηπίου
Επίσης συγκλίνουν με νέες προτάσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου από τα νέα αυτοκίνητα κατά 95 γρ. ανά χιλιόμετρο – που στηρίζονται κυρίως στην μεγαλύτερη αξιοποίηση της ανάμειξης βιοκαυσίμων με το συμβατικό πετρέλαιο και το ντίζελ. Τόσο η πολιτική όσο και η πολεμική αεροπορία εντείνουν επίσης τη χρήση βιοκαυσίμων στους κινητήρες αεριώθησης.
Οι Γερμανοί ειδικοί έκαναν χρήση στοιχείων που είναι διαθέσιμα στο κοινό προκειμένου να προχωρήσουν στην έρευνά τους, η οποία όπως ισχυρίζονται είναι πιο εμπεριστατωμένη από άλλες ανεξάρτητες αναλύσεις αλλά τόνισαν ότι οι έρευνές τους παρεμποδίστηκαν από την άρνηση της ΕΕ να δημοσιεύσει όλα τα δεδομένα. Όπως είπαν, το Κέντρο Έρευνας δεν τους απάντησε όταν του ζήτησαν πληροφορίες.
Η έλλειψη διαφάνειας της ΕΕ έχει ήδη αμφισβητηθεί από ΜΚΟ όπως η ClientEarth και οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι αυτό προσθέτει βάρος στο «απλό και κατανοητό» συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί των Βρυξελλών περί μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου από τη χρήση βιοκαυσίμων και συγκεκριμένα από την παραγωγή ελαιοκράμβης είναι σκόπιμα υπερβολές και «πολιτικά» παρά «επιστημονικά»
Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα την έκθεση ωστόσο είπε «διαφορετικές εκθέσεις μπορούν να καταλήξουν σε διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν». Υποστήριξε παράλληλα τα δεδομένα που έχει η Κομισιόν, λέγοντας ότι «τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ως προεπιλεγμένες τιμές από την Κομισιόν είναι το αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης διαδικασίας. Ο ισχυρισμός ότι τα δεδομένα δεν έγιναν διαθέσιμα από το Κέντρο Έρευνας δεν είναι σωστός, όλα τα δεδομένα είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Κέντρου».
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαφάνεια. Η Κομισιόν διστάζει να δημοσιεύσει όλα τα βασικά στοιχεία και υπόσχεται να καταλήξει σε νέους υπολογισμούς για κάθε ξεχωριστό βιοκαύσιμο αλλά δεν έχουν καταλήξει σε οποιεσδήποτε τιμές ακόμα», είπε ο Gernot Pehnelt.

http://www.agronews.gr

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ