8 Φεβ 2013

Μακελειό για τους σπάνιους δασόβιους ελέφαντες της Αφρικής


«Αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί σύντομα ο αφρικανικός ελέφαντας είναι καταδικασμένος» (Φωτογραφία: Reuters)
«Αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί σύντομα ο αφρικανικός ελέφαντας είναι καταδικασμένος» (Φωτογραφία: Reuters)
Οι λαθροθήρες της Γκαμπόν, της χώρας που φιλοξενεί τους μισούς από τους απειλούμενους δασόβιους ελέφαντες της Αφρικής, έχουν αποδεκατίσει έως και 7 στα 10 ζώα σε διάστημα οκτώ ετών, αποκαλύπτει μελέτη οργανώσεων σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
«Περισσότεροι από 11.000 ελέφαντες έχουν σκοτωθεί από το 2004 έως σήμερα» δήλωσε η Φιόνα Μαιζέλς της Wildlife Conservation Society, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με τη WWF και τη διεύθυνση των εθνικών πάρκων της Γκαμπόν.
«Αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί σύντομα το μέλλον του ελέφαντα στην Αφρική είναι καταδικασμένο» δήλωσε ο καθηγητής Λι Ουάιτ, διευθυντής του δικτύου εθνικών πάρκων.
Η Γκαμπόν, της οποίας το 85% καλύπτεται από τροπικό υγρό δάσος, φιλοξενεί περίπου τους μισούς από τους 100.000 δασόβιους ελέφαντες που απομένουν στον πλανήτη. Ο σχετικά μικρόσωμος δασόβιος ελέφαντας θεωρείται το δεύτερο σύγχρονο υποείδος του αφρικανικού ελέφαντα (Loxodonta africana cyclotis) αν και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να ταξινομηθεί σε διαφορετικό είδος (Loxodonta cyclotis).
H σχετικά πλούσια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής θεωρούνταν κάποτε ιδεώδες καταφύγιο για τους ελέφαντες, με το ενδιαφέρον των περιβαλλοντικών οργανώσεων να επικεντρώνεται στους λαθροθήρες της γειτονικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Φαίνεται όμως ότι η ζήτηση για το ελεφαντόδοντο του δασόβιου ελέφαντα, το οποίο έχει μια ροζ απόχρωση και είναι ιδιαίτερα σκληρό, έχει αυξήσει τη λαθροθηρία, η οποία τροφοδοτεί κυρίως τις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Στο εθνικό πάρκο του Μινκέμπε, το οποίο έχει την έκταση του Βελγίου, οι λαθροθήρες έχουν σκοτώσει από το 2004 ως σήμερα το 44 έως 77 τοις εκατό των ελεφάντων, δηλαδή τουλάχιστον 11.000 άτομα.
«Σε μια περιοχή σαν το Μινκέμπε, το οποίο έχει έκταση γύρω στα 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίς καθόλου δρόμους, είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τους λαθροθήρες» επισήμανε ερευνητής της WWF.
Η μελέτη εκτιμά ότι από το 2011 έως σήμερα σκοτώνονται κάθε μέρα στην Γκαμπόν 50 με εκατό ελέφαντες.
Το ελεφαντόδοντο εκτιμάται ότι πωλείται σήμερα γύρω στα 1.500 ευρώ το κιλό στη μαύρη αγορά της Ασίας.


Διαβάστε περισσότερα ...

Έξι εκατομμύρια στρέμματα φυσικής έκτασης έχασε η Ελλάδα σε 20 χρόνια


Οι καλύψεις γης στην Ελλάδα το 2007 (Προσαρμογή από γράφημα της WWF Ελλάς)  
Οι καλύψεις γης στην Ελλάδα το 2007 
(Προσαρμογή από γράφημα της WWF Ελλάς)  
Την εικοσαετία 1987-2007, η Ελλάδα έχασε περισσότερα από έξι εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων, έναντι μιας αντίστοιχης αύξησης κυρίως των γεωργικών και δευτερευόντως των αστικών καλύψεων. Η απώλεια αφορά κυρίως περιοχές χαμηλής βλάστησης, ωστόσο η καταπάτηση δασών έπειτα από πυρκαγιές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Η εκτίμηση προέρχεται από τη μελέτη «Η Ελλάδα τότε και τώρα: Διαχρονική χαρτογράφηση των καλύψεων γης 1987-2007» την οποία παρουσίασε σήμερα η WWF Ελλάς, αναδεικνύοντας παράλληλα την «απόλυτη έλλειψη τεκμηριωμένου και μακροχρόνιου εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού«. Δείτε την πλήρη έκδοση εδώ .
Η χαρτογράφηση των αλλαγών υλοποιήθηκε από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι μεταβολές στις καλύψεις γης ήταν:
  • Δάση: μείωση κατά 1,3 εκατ. στρέμματα
  • Εκτάσεις θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης: μείωση κατά 4,9 εκατ. στρέμματα
  • Γεωργικές εκτάσεις: αύξηση κατά 5,7 εκατ. στρέμματα
  • Λοιπές καλύψεις (δόμηση, έργα υποδομής κλπ): αύξηση κατά 0,3 εκατ. στρέμματα
Οι ερευνητές της οργάνωσης επισημαίνουν ωστόσο ότι τα απόλυτα νούμερα των αλλαγών δεν διηγούνται τη συνολική ιστορία, καθώς εξίσου σημαντική είναι και η μετατόπιση των καλύψεων γης ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές.
Στα Ιόνια Νησιά, για παράδειγμα, το 12,6% της συνολικής έκτασης μετατράπηκε σε γεωργική, ενώ αντίθετα στα ορεινά της χώρας, και κυρίως στην Πελοπόννησο, η αγροτική παραγωγή φαίνεται να εγκαταλείπεται.
Οι πλέον θιγόμενες φυσικές εκτάσεις είναι οι περιοχές χαμηλής βλάστησης, καθώς η απευθείας μετατροπή ενός δάσους σε τεχνητή επιφάνεια είναι σπάνια και συνοδεύεται από πολλές νομικές περιπλοκές. Όμως η σταδιακή αλλαγή ενός δάσους μέσω επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών και η μετέπειτα κατάληψή της από τεχνητές καλύψεις είναι μία συνήθης πρακτική.
Η μελέτη, υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας,«είναι η πρώτη που απεικονίζει τις καλύψεις γης για όλη την Ελλάδα σε βάθος εικοσαετίας, ανοίγοντας μια ουσιαστική συζήτηση για την εξέλιξη και διαχείριση του χώρου στην Ελλάδα».
"Η αποτυχία στην αποτελεσματική διαχείριση αυτών των αλλαγών, δεν θα λειτουργήσει μονάχα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά εν τέλει, θα υποσκάψει και την ίδια την προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας, ειδικά μάλιστα, σε ό, τι αφορά τους οικονομικούς κλάδους του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα". 



Μελέτη της WWF
SCIENCE.IN.GR

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ