12 Σεπ 2012

Πόσους λάκκους έχει η φάβα;




Photo: yarnzombie@Flickr
Δεσμεύτηκα να μην πω ονόματα αλλά αυτό δεν μου απαγορεύει  να σας αφηγηθώ την ιστορία σαν παραμύθι.

Μια φορά και ένα καιρό λοιπόν μια ελεγκτική Αρχή αποφάσισε να ελέγξει πόσο γνήσιες είναι οι φάβες Σαντορίνης που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Μα θα μου πείτε «υπάρχουν νοθευμένες φάβες Σαντορίνης»; Και βεβαίως υπάρχουν.
Οι αγορές έχουν και κλεφταράδες (που θα έλεγε και ο πρόεδρος Χριστόφιας) και κυκλοφορούν χαλούμια Κύπρου που δεν είναι από την Κύπρο,  Σαμιώτικα κρασιά που δεν είναι από την Σάμο και φάβες Σαντορίνης που δεν είναι από την Σαντορίνη. Το κέρδος των «κλεφταράδων» είναι προφανές. Παίρνουν ένα φτηνό προϊόν – πολλές φορές το εισάγουν κιόλας από μια τριτοκοσμική αγορά – το συσκευάζουν και το πωλούν σαν φημισμένο προϊόν.

Το κάνουν με τα λάδια, το κάνουν με τα ξύδια γιατί να μην το κάνουν και με την ξεχωριστή και ακριβή φάβα Σαντορίνης; Αυτή τη σκέψη έκανε η Αρχή και άρχισε να ψάχνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τελικά εντόπισε εννιά διαφορετικές φάβες Σαντορίνης. Ως εδώ κανένα πρόβλημα. Θεωρητικά ο οποιοσδήποτε έμπορος μπορεί να πάει στην Σαντορίνη να αγοράσει φάβα, να την συσκευάσει, να την εξάγει ή να την διαθέσει στην ελληνική αγορά. Η Αρχή όμως δύσπιστη, πήρε δείγματα από τις 9 ξεχωριστές φάβες και άρχισε τις αναλύσεις γιατί ως γνωστόν και τα όσπρια (εκτός από τους Έλληνες) έχουν το DNA τους. Τα αποτελέσματα έκαναν και τους πιο αισιόδοξους ερευνητές να γονατίσουν.

Τέσσερις από τις πολυδιαφημισμένες «φάβες Σαντορίνης» ήταν κτηνοτροφικά μπιζέλια Αγγλίας! Αυτά που τρώνε δηλαδή τα γουρούνια στην Αγγλία εδώ τα τρώμε ως φάβες Σαντορίνης! Για να δικαιολογήσουν μάλιστα το πρασινωπό χρώμα των αλεσμένων μπιζελιών κάποιες εταιρίες έγραφαν στην συσκευασία «βιολογική φάβα Σαντορίνης». Να δεις δηλαδή την πρασινάδα - αντί τη γλυκιά κιτρινάδα που βγάζει η φάβα της Σαντορίνης - και να πεις «λογικό είναι να πρασινίζει αφού είναι βιολογική». Οι τέσσερις από τις εννιά λοιπόν, ήταν μπιζέλια, οι υπόλοιπες; Κρατηθείτε. Άλλες τέσσερις «φάβες Σαντορίνης» ήταν αλεσμένα όσπρια, κουκιά, φάβες χαμηλής ποιότητας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχαν περάσει ούτε στα ανοιχτά από το νησί της Σαντορίνης. Για να μην σας τα πολυλογώ μόνο μία από τις εννέα «φάβες Σαντορίνης» που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ήταν - και  είναι- όντως γνήσια φάβα Σαντορίνης. Καρπός του φημισμένου Λάθυρου Κλύμενου που φύεται στο ηφαιστιογενές νησί εδώ και 3.500 χρόνια και έχει όψη κίτρινου ψιλού χαλικιού με αρώματα και γεύση θεσπέσια.

Και μετά και μετά τι έκανε η Αρχή; Τιμώρησε τις εταιρίες που παραπλανούν τον κόσμο; Τους έριξε πρόστιμα; Τις έκλεισε μήπως; Δεν θέλω υστερίες. Οι οκτώ πλαστές φάβες Σαντορίνης συνεχίζουν να κυκλοφορούν ως «φάβες Σαντορίνης» και να εξαπατούν τους έλληνες καταναλωτές. Άλλωστε, όπως μονολόγησε το στέλεχος της Αρχής που μου αφηγήθηκε στην ιστορία, η αξιολόγηση είναι φράση απαγορευμένη στην αντιμνημονιακή, αδούλωτη Ελλάδα. Εδώ δεν την δέχονται οι δάσκαλοι θα την δεχτούν τα… όσπρια;

Υ.Γ: Διαβάζω στα σχόλια σας προτροπές για την αποκάλυψη των εταιρικών επωνυμιών. Και εγώ με τη σειρά μου προτρέπω τις αρμόδιες υπηρεσίες να το κάνουν. Νομίζετε ότι μπορώ να αποκαλύψω ονόματα αν δεν έχω στα χέρια μου έναν όγκο εγγράφων με αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων; Αλλά, ακόμα και αν είχα, στην Ελλάδα οι έλεγχοι είναι για να αμφισβητούνται στα δικαστήρια, ειδικά όταν δημοσιοποιούνται από τρίτους. Η Πολιτεία είναι ενήμερη. Οφείλει να πράξει τα προβλεπόμενα.
τουΣταύρου Θεοδωράκη



Πηγή: Protagon.gr







Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

Μερομήνια 2012-2013.ΠΟΤΕ ΠΈΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΧΙΟΝΙΑ...




Ο καιρός για ένα έτος με την πρακτική μέθοδο πρόβλεψης
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2012

Σεπτέμβρης (αφορά το διάστημα 14/9 - 30/09/2012) Με καλοκαιρία ξεκινά η περίοδος αυτή, αλλά περί τις 20-21 του Σεπτέμβρη αναμένονται βροχές
, αστάθεια και πτώση της θερμοκρασίας . Γρήγορη βελτίωση πάλι και άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες .


Περίοδος αρκετά μεγάλης αστάθειας με βροχές , καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας ξεκινά από τις 27 /9 και για όλο το διάστημα μέχρι να τελειώσει ο μήνας αυτός , με τις πρώτες αξιόλογες βροχές του Φθινοπώρου να κάνουν εμφανή τη παρουσία τους.

Ο Οκτώβρης ξεκινά με παρόμοιες καιρικές συνθήκες και μάλιστα το διάστημα 2-4/10 ο καιρός φαίνεται να αγριεύει ακόμη περισσότερο με νέα πτώση της θερμοκρασίας και αρκετές βροχές.
Από τις 5-6 /10 ο καιρός αρχίζει να βελτιώνεται και έτσι για αρκετά μεγάλο διάστημα θα κυλήσει με καλές γενικά καιρικές συνθήκες .

Στις 17-18/10 αναμένονται βροχές και έντονα, κατά τόπους, φαινόμενα μικρής όμως διάρκειας .

Ακολουθεί βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας. Από τις 22 του μήνα έως και το τέλος του, αρχίζει περίοδος αστάθειας με πολλές εναλλαγές του καιρού, κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες, αλλά και ενδιάμεσα διαστήματα βελτίωσης του καιρού .
Προς το τέλος του μήνα, μάλιστα δεν αποκλείεται να έχουμε μία απότομη πτώση της θερμοκρασίας και έτσι ο μήνας να τελειώσει με χειμερινή διάθεση.

Ο Νοέμβρης ξεκινά με κακοκαιρία. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται, κατά τόπους έντονες για το πρώτο διήμερο του μήνα, χωρίς να αποκλείονται και τα πρώτα χιόνια στις κορυφές των βουνών.
Στη συνέχεια και μετά τις 3 του μήνα, μια αρκετά μεγάλη περίοδος καλοκαιρίας φαίνεται να ξεκινά( άνοδος της θερμοκρασίας) χωρίς κάτι το αξιόλογο και απ ότι φαίνεται σ αυτό το μοτίβο θα κυλήσει ο καιρός μέχρι να φθάσουμε στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου.
Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα καιρικά, με απότομη αλλαγή του καιρού, πολλές βροχές, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας για το διάστημα 22-25/11 και με τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά και όχι μόνο ...ακολουθεί μικρή βελτίωση και ξανά νέα μεταβολή με βροχές, αυτή τη φορά για το διάστημα από τις 28 του μήνα έως και το τέλος του.


ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2012-2013

Ο Δεκέμβρης ξεκινά με βροχερό κατά διαστήματα καιρό, γρήγορα όμως από τις 3-4 του μήνα ο καιρός βελτιώνεται και έτσι θα κυλήσει σχεδόν μέχρι να κλείσει το πρώτο του δεκαήμερο, χωρίς κάτι το αξιόλογο.
Μεταβολή αναμένεται στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου, με κακοκαιρία με βροχές και χιόνια το διάστημα 12-13/12.
Ακολουθεί περίοδος μη παρατήρησης, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από14 έως19/12.
Κακοκαιρία αναμένεται στις 20 του Δεκέμβρη, με βροχές και χιόνια στα ορεινά και κορύφωση αυτής περί τις 22-23 του μήνα, όπου τα χιόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Εν συνεχεία, αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού, χωρίς όμως να απουσιάζουν διαστήματα βροχών.
Νέα επιδείνωση του καιρού θα σημειωθεί παραμονές του νέου έτους 30-31/12, με πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια να ξανακάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε ημιορεινές περιοχής της ανατολικής χώρας .

Ο Ιανουάριος ξεκινά με τον ίδιο χειμωνιάτικο καιρό και πολλές εναλλαγές αναμένονται τις αμέσως επόμενες μέρες, με συχνές βροχές και καταιγίδες, αλλά και ενδιάμεσα διαστήματα με βελτίωση.
Πιο έντονα φαινόμενα θα έχουμε από τις 5 του μήνα μέχρι και τις 9, με θυελλώδεις ανέμους. (υπάρχει δε πιθανότητα για χιονιά αυτό το διάστημα αν υπερισχύσει βόρειο ρεύμα στη περιοχή, αλλιώς έντονες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα) .
Βελτίωση εν συνεχεία του καιρού και μέχρι τις 13 του μήνα δε φαίνεται κάτι το αξιόλογο.
Για το διάστημα που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες 14/1 - 21/1/2013 δεν έχει γίνει παρατήρηση.
Από τις 23 του μήνα, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στη περιοχή, με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και διαδοχικές κακοκαιρίες. Κορύφωση των φαινομένων θα έχουμε το διάστημα από 27-31/1, με τα χιόνια να φθάνουν σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές, έχοντας μάλιστα μεγάλη διάρκεια και ένταση .

Ο Φεβρουάριος ξεκινά με ύφεση των φαινομένων. Πιθανότητα για υποτροπή και πάλι του καιρού, με τοπικές χιονοπτώσεις 4 με 6 του μήνα. Βελτίωση εν συνεχεία και μέχρι τις 11 του μήνα δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο .
Ακολουθεί διάστημα μη παρατήρησης που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από 12 έως 18 του μήνα.
Βροχερός θα είναι κατά διαστήματα ο καιρός, το διήμερο 19-20 /2.
Αμέσως μετά μεγάλη κακοκαιρία (χιονιάς) αναμένεται να ενσκήψει στη περιοχή. Έτσι, απ τις 21 του μήνα, σταδιακά ο καιρός αρχίζει να βαραίνει σημαντικά .Το τριήμερο 24-25-26 /2, χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Στερεάς, με πιθανότητα μάλιστα να έχουν ιδιαίτερη σφοδρότητα. Και για τις υπόλοιπες όμως μέρες του μήνα, χειμωνιάτικος θα παραμείνει καιρός, με τα ίδια φαινόμενα κατά διαστήματα, καθώς και μεγάλες παγωνιές.

ΑΝΟΙΞΗ 2013

Ο Μάρτης ξεκινά και αυτός με χειμωνιάτικο καιρό και σε συνέχεια των προηγούμενων κακοκαιριών, με κρύα και παγερούς βοριάδες.
Βελτίωση του καιρού αναμένεται περί τις 5 και μέχρι τις 10 του μήνα . Κρύο, βροχές και χιόνια στα ψηλότερα θα έχουμε πάλι το διάστημα 11-13 /3.
Ακολουθεί περίοδος μη παρατήρησης, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες 14 - 19/3.
Βροχερός καιρός 21-22/3 .
Επιδείνωση του καιρού με κρύα και αρκετά φαινόμενα, το διάστημα από τις 24 έως και το τέλος του μήνα. Υπάρχει δε περίπτωση, παρά το προχωρημένο της εποχής, ο καιρός να μας εκπλήξει με την χειμερινή διάθεση του. Το διάστημα 28-30/3 αυξημένη πιθανότητα για χιονιά μέχρι και τα πεδινά.

Ο Απρίλιος φαίνεται να είναι πολύ βροχερός, κατά περιόδους. Αρκετές βροχές και κρύα το πρώτο πενθήμερο του μήνα. Ακολουθεί βελτίωση του καιρού μέχρι τις 10/4 περίπου.
Επιδείνωση εν συνεχεία του καιρού κι έτσι από τις 11-13/4 αναμένονται βροχές καταιγίδες .
Ακολουθεί διάστημα μη παρατήρησης, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από 14-20 του μήνα.
Το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου πολλά νερά, κατά περιόδους . Συνεχείς οι κακοκαιρίες το διάστημα αυτό, με έντονες καταιγίδες και χαμηλές πολύ, για την εποχή, θερμοκρασίες. Καθόλου απίθανο για χιόνια στα ορεινά.

Ο Μάιος ξεκινά με απότομη βελτίωση του καιρού και μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας .
Πάνω από τα κανονικά για την εποχή θα κινηθεί θερμοκρασιακά το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. Αναμένεται δηλαδή σχεδόν καλοκαιρινός ο καιρός, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αλλαγή με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές κατά περιόδους, θα έχουμε το διάστημα 21-25/5. Καλός και πάλι για το υπόλοιπο του μήνα, με ενισχυμένους όμως ανέμους .

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

Ιούνιος. Καλοκαιρία με ενισχυμένο αρκετά το μελτέμι τις πρώτες μέρες του μήνα. Πιθανότητα για πρώιμο σχετικά καύσωνα στο διάστημα 8-13/6.
Ακολουθεί περίοδος μη παρατήρησης του καιρού, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από 14-22/6.
Ζεστή αρκετά και η τελευταία βδομάδα του μήνα .
Ιούλιος. Αίθριος και αρκετά ζεστός, καθ όλη σχεδόν τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου.
Ακολουθεί περίοδος μη παρατήρησης, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από 11-19/7.
Χωρίς κάτι το αξιόλογο και το τρίτο δεκαήμερο του μήνα αυτού, με αυξημένη πιθανότητα για ζέστες.
Αύγουστος. Με υψηλές θερμοκρασίες ξεκινά ο τελευταίος μήνα του καλοκαιριού, αμέσως μετά όμως τα μέσα του μήνα ο καιρός αρχίζει να γίνεται αρκετά άστατος, με συχνές καλοκαιρινές μπόρες, ειδικά το διάστημα 17-22/8 .
Δροσερός και με αρκετά ενισχυμένο μελτέμι για το υπόλοιπο του μήνα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η παρατήρηση των σημαδιών του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2012, από τα Νέα Στύρα Ευβοίας και η πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές : Ανατολική Στερεά, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Βόρειες Κυκλάδες.
Να τονίσουμε ότι η παρατήρηση των Μερομηνίων, που είναι η πρακτική μέθοδος πρόγνωσης του καιρού και πραγματοποιείται από ανθρώπους της υπαίθρου εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να δώσει την γενική τάση του καιρού που θα επικρατήσει για το χρονικό διάστημα που ξεκινάει από την παρατήρηση των φαινομένων και ολοκληρώνεται σε 12 μήνες.
Σε ό,τι αφορά τη παρούσα προσπάθεια, να τονίσω για άλλη μία φορά ότι το όλο εγχείρημα είναι καθαρά ερασιτεχνικό, που γίνεται όμως με μεγάλο μεράκι εδώ και αρκετά χρόνια .
Να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που συμπαραστέκονται και προτρέπουν κάθε χρόνο προς την όλο και μεγαλύτερη προσπάθειά μου για πιο συγκεκριμένη αποτύπωση των σημαδιών σε ακριβείς ημερομηνίες.
Έτσι έγινε και φέτος, με όλο το ρίσκο για αστοχίες που ελλοχεύει αυτός ο τρόπος, μιας και, όπως έχουμε ξανά αναφέρει, τα Mερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και πόσο μάλιστα να υπoκαταστήσουν τις επιστημονικές προγνώσεις του καιρού.


Παρατηρητής : Τσούλης Δημήτρης
www.karystiapress.gr



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

Τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν το δείκτη νοημοσύνης





Η έκθεση των εγκύων γυναικών σε μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων, που χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραδοσιακή γεωργία, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών τους, σύμφωνα με τρεις ξεχωριστές αμερικανικές επιστημονικές μελέτες, που ενισχύουν τα επιχειρήματα της στροφής στις βιολογικές καλλιέργειες, με λιγότερη χρήση χημικών ουσιών.

Οι έρευνες, δύο στην πόλη της Νέας Υόρκης κάλυψαν χρονική περίοδο σχεδόν μιας δεκαετίας και αφορούσαν περίπου 1.000 παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το New Scientist, εστιάστηκαν στην έκθεση των εγκύων μητέρων στην οικογένεια των οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων που τυγχάνουν ευρείας χρήσης στις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα ίχνη των οργανοφωσφορικών ουσιών στα ούρα και το αίμα τόσο των εγκύων όσο και των παιδιών που γεννήθηκαν από αυτές. Βρέθηκε ότι όσο περισσότερο είχαν εκτεθεί οι έγκυες σε παρασιτοκτόνα, τόσο μικρότερος ήταν, μετά από μερικά χρόνια, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών τους και τόσο χειρότερη η μνήμη τους, με συνέπειες για τις σχολικές επιδόσεις τους. Τα ευρήματα ήσαν παρόμοια τόσο στις δύο αστικές, όσο και στην αγροτική μελέτη.

Τώρα οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος των εμβρύων στην μήτρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, κατά τη φάση της διαμόρφωσής του, στις χημικές ουσίες του περιβάλλοντος. Η επίδραση συμβαίνει μέσω των καταλοίπων των παρασιτοκτόνων, τα οποία υπάρχουν στα τρόφιμα που καταναλώνει η έγκυος και επιδρούν στον εγκέφαλο του μωρού.




real.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Έρευνα δικαιώνει τον Ποπάι!




Έρευνα δικαιώνει τον Ποπάι!

Η κατανάλωση 300 γραμματίων σπανακιού κάθε μέρα μειώνει έως και 5% την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για τροφοδοσία και ενεργοποίηση των μυών, όταν κάποιος κάνει σωματική άσκηση.
Δηλαδή το σπανάκι, όπως διαπίστωσαν Σουηδοί ερευνητές, κάνει τους μύες πιο αποδοτικούς και συνεπώς και πιο δυνατούς.

Η ωφέλεια του σπανακιού «κρύβεται» στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία και τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια (τα «εργοστάσια ενέργειας») των κυττάρων. «Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μυς του, τους κάνει να ‘τρέχουν’ πιο ομαλά και αποδοτικά», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές, καθημερινά επί τρεις μέρες, να καταναλώσουν καθαρά συμπληρώματα νιτρικών αλάτων σε ποσότητα ισοδύναμη με ένα πιάτο σπανάκι. Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές έκαναν έντονη άσκηση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα γινόταν μέτρηση του οξυγόνου τους. Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα, οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μυς τους λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά.

Οι Σουηδοί ερευνητές έδειξαν ότι η διατροφή με νιτρικά άλατα αυξάνει το επίπεδο του νιτρικού οξέος στο σώμα, με τη βοήθεια «φιλικών» βακτηρίων. Το νιτρικό οξύ είναι ωφέλιμο, επειδή ανοίγει τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του. Από την άλλη, τα κυτταρικά μιτοχόνδρια, όπως όλες οι «μηχανές», χάνουν ενέργεια λόγω θερμικών απωλειών, όμως τα νιτρικά άλατα φαίνεται πως σταματούν αυτές τις απώλειες και κάνουν τα κύτταρα -συνεπώς και τους μυς- πιο αποδοτικά.

topeiraxtiri



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

8 «αθάνατες» τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!




Εκείνο το ρύζι με ημερομηνία παραγωγής 1982 που ξέμεινε στο ράφι της κουζίνας και θα το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη, στην πραγματικότητα αν το μαγειρέψετε θα είναι τόσο γευστικό -και ασφαλές λένε οι ειδικοί- σαν να το αγοράσατε σήμερα! Και δεν είναι μόνο το ρύζι. Σε μια εποχή που είμαστε πλέον απολύτως πεπεισμένοι ότι τα πάντα γύρω μας έχουν ημερομηνία λήξεως, η φύση φροντίζει να μας δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας: υπάρχει και κάτι που διαρκεί για πάντα: 8 αθάνατα προϊόντα «βρυκόλακες» (όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι επιστήμονες) της διατροφικής αλυσίδας, ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν τα αγγίζει. Διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, την ποιότητά τους και την υγιή όψη τους όσοι… αιώνες κι αν περάσουν. Για φαντάσου!
1. Μέλι
perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον. Μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή (ή ακόμη και να κρυσταλλώνει) αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και πεντανόστιμο! Σε περίπτωση που σας ανησυχεί η κρυσταλλική του μορφή, τοποθετήστε απλώς το ανοικτό δοχείο σε ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.
2. Ζάχαρη
perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Η πρόκληση με τη ζάχαρη δεν είναι να τη διατηρήσετε φρέσκια αλλά να την προλάβετε να μη σας γίνει σκληρή σαν πέτρα. Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων (γι΄αυτό άλλωστε οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό, εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια). Βεβαιωθείτε μονάχα ότι έχετε αποθηκεύσει τη ζάχαρη σε αεροστεγές δοχείο -ώστε να κρατήσετε την υγρασία ή τα ζουζούνια μακριά- και… κοιμηθείτε ήσυχοι. Θα έχετε γλυκιά ζάχαρη για πάντα!
3. Ρύζι
perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Ακόμη και εάν το σακί ή το κουτί όπου έχετε φυλάξει το ρύζι δείχνει… βρωμερό, σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα σκόνης από την πολυκαιρία, το προϊόν μέσα στο κουτί θα είναι ολόφρεσκο, σαν να το έχετε μόλις αγοράσει. Αυτό ισχύει για το άσπρο και το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι. Κλείστε, λοιπόν, το καπάκι για να μην μπουν ζωύφια και μην αγχώνεστε. Το ρύζι σας δε θα χαλάσει ποτέ.
4. Δυνατά οινοπνευματώδη
perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να τελειώσετε το τεράστιο μπουκάλι με ρούμι που έχετε από τα… 18α γενέθλιά σας στο ντουλάπι! Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Αν τοποθετήσετε τα ποτά σας σε ένα σκοτεινό ντουλάπι τότε μπορείτε ακόμη και να τα χαρίσετε στα εγγόνια σας για το πάρτι ενηλικίωσής τους! Τα οινοπνευματώδη που έχετε αρκετά χρόνια ίσως χάσουν λίγο από το άρωμά τους, αλλά… ούτε που θα το καταλάβετε. Στην υγειά σας!
5. Καλαμποκάλευρο
perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Για να διατηρήσετε το καλαμποκάλευρο… αθάνατο -όπως έκαναν οι προγιαγιάδες μας στους δύσκολους καιρούς- φροντίστε να είναι στεγνό, καλά σφραγισμένο και σε δροσερό μέρος (στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου, για παράδειγμα). Ακόμη κι αν περάσουν χρόνια από τότε που αγοράσατε το αλεύρι, θα το βρείτε ολόφρεσκο στη χάρτινη συσκευασία του όταν (και όποτε) θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε…
6. Αποσταγμένο άσπρο ξίδι
perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Μπορείτε άφοβα να αγοράσετε ένα μεγάλο μπουκάλι άσπρο ξίδι χωρίς να σκέφτεστε ότι θα χαλάσει πριν το καταναλώσετε και πάνε τα λεφτά σας χαμένα. Διατηρήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα έχετε πάντα έναν άψογο «σύμμαχο» για τα dressings, τις μαρινάδες ή ακόμη και την καθαριότητα του σπιτιού σας!
7. Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αλκοόλ, θα παραμείνει φρέσκο και αρωματικό για όσο το έχετε στο ντουλάπι σας. Οι απομιμήσεις του αποστάγματος δεν έχουν βέβαια εξίσου μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν βρεθείτε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ μη διστάσετε να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για το αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας. Θα το έχετε για μια ζωή…
8. Αλάτι
perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!
Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά… υπεραιωνόβια! Θα διατηρηθούν για πάντα φρέσκα και θα νοστιμίζουν το φαγητό σας ακόμη κι αν τα αγοράσατε πριν πολλά πολλά χρόνια.
πηγή: jenny.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων, η σύγχρονη κιβωτός



Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Svalbard είναι ένα ιδαίτερα ασφαλές θησαυροφυλάκιο σπόρων. Βρίσκεται στο νησί Spitsbergen του νορβηγικού αρχιπελάγους Svalbard, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1120 χλμ Βόρειο Πόλο.

Η λειτουργία της άρχισε στις αρχές του 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει σπόρους από κάθε γνωστό είδος φυτού του πλανήτη.

Perierga.gr - Παγκόσμια τράπεζα σπόρων
Η κατασκευή της κόστισε 8 εκ. δολάρια ΗΠΑ και χρηματοδοτήθηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση. Διοικείται μετά από τριμερή συμφωνία της Νορβηγικής κυβέρνησης, του διεθνούς οργανισμού Global Crop Diversity Trust και του Nordic Genetic Resource Center (Κέντρο Γενετικών Πόρων των Σκανδιναβικών χωρών).
Το θησαυροφυλάκιο σπόρων χτίστηκε σε ένα παλιό ορυχείο και στο εσωτερικό του υπάρχουν κρυμένα αποθέματα σπόρων από όλη τη διατροφική αλυσίδα. Βρίσκεται ψηλά στο βουνό για να αποφύγει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αλλά και πολύ βαθειά στη γη για να είναι προστατευμένο ακόμη και από μία πυρηνική έκρηξη ή σύγκρουση μεγάλου μετεωρίτη με τη Γη.
Perierga.gr - Παγκόσμια τράπεζα σπόρων
Άν και η κατασκευή του αναζωπύρωσε τις θεωρίες σχετικά με το τέλος του κόσμου και τις επερχόμενες καταστροφές, ο βασικός του σκοπός είναι η προστασία της βιοποικιλότητας προσφέροντας ένα οργανωμένο χώρο αποθήκευσης επιπρόσθετα στις κατά τόπους τράπεζες σπόρων. Η διαχείριση των τοπικών αποθηκών πολλές φορές οδηγεί σε απώλεια ειδών. Η πρόσβαση στους σπόρους ορίζεται από τη Διεθνή Συνθήκη Γενετικών Πόρων Φυτών.

perierga.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ