25 Μαρ 2014

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (9)

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια ράτσα σκύλου να εξαφανιστεί;
Κάποια σκυλιά «μεταμορφώθηκαν» σε εντελώς καινούρια είδη, για να συμβαδίσουν με τη «μόδα» ή τις ανάγκες της εποχής τους. Άλλες ράτσες εξαφανίστηκαν εντελώς από τους θηρευτές τους (ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο άνθρωπος), ενώ άλλα είδη σκύλων αγνοήθηκαν παντελώς από τους εκτροφείς.
Ανεξάρτητα όμως από το πώς μπορεί να προέκυψε η εξαφάνιση μιας ράτσα σκύλων, δείτε παρακάτω ποιες από αυτές δεν υπάρχουν πια στη Γη, σύμφωνα με στον Nick Greene που γράφει στο mentalfloss.com

  • 1. Kurī

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (1)

Η ράτσα Kurī μεταφέρθηκε στη Νέα Ζηλανδία γύρω στο 14ο αιώνα, κατά πάσα πιθανότητα από την ανατολική Πολυνησία. Παρότι λέγεται ότι το συγκεκριμένο είδος σκύλου ήταν η αγαπημένη συντροφιά των γυναικών Μαορί, φαίνεται ότι δεν τα συμπαθούσαν ιδιαίτερα όλοι.
«Ήταν ύπουλα και μας δάγκωναν συχνά» είχε γράψει ο Julien Marie Crozet, γάλλος ταξιδευτής που πήγε στη Νέα Ζηλανδία με μια αποστολή εξερεύνησης το 1771.
Τα Kurī περιγράφονταν ως άσχημα και πεισματάρικα, με μειωμένη αίσθηση της όσφρησης.
Τελικά η ράτσα αυτή εξαφανίστηκε.

  • 2. Talbot

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (2)

Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έφερε αυτή τη ράτσα στην Αγγλία το 1066.
Το πιστό αυτό κυνηγόσκυλο ήταν αργό, όμως είχε εξαιρετική όσφρηση και χρησιμοποιούνταν συχνά στις μάχες, αλλά και για την επιβολή του νόμου.
Τα Talbot εξαφανίστηκαν περίπου το 16ο αιώνα.

  • 3. Cordoba Fighting Dog

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (3)

Αυτό το αδίστακτο και δυνατό μαστίφ, μπουλ τεριέ και μπουλντόγκ μαζί, χρησιμοποιούνταν σε αγώνες στην Αργεντινή.
Φαίνεται όμως ότι η ράτσα αυτή ήταν πολύ… σκληρή για να πεθάνει, γιατί κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος αρσενικά και θηλυκά προσπαθούσαν να κατατροπώσουν το ένα το άλλο.

  • 4. Paisley Terrier

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (4)

Η συγκεκριμένη ράτσα προέκυψε από τα Skye Terrier ως σκύλος επιδείξεων, όμως τελικά εξαφανίστηκε όταν μειώθηκε η ζήτηση γι’ αυτά.

  • 5. Braque du Puy

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (5)

Το γαλλικό κυνηγόσκυλο εξετράφη για πρώτη φορά μέσα στο 19ο αιώνα, και παρότι υπάρχουν παρόμοια σκυλιά με αυτό, το αυθεντικό Braque du Puy δεν ζει πια.

  • 6. St. John’s water dog

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (6)

Αυτά τα φιλικά σκυλιά της Νέας Γης χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά από τους εκτροφείς για διάφορες ράτσες retrievers (Golden και Labrador για παράδειγμα).
Η αυθεντική «εκδοχή» του σκύλου αυτού όμως εξαφανίστηκε τον 20ο αιώνα, μέχρι που έμειναν μόλις 2 αντιπρόσωποι. Ήταν όμως και οι δύο αρσενικοί και… κάπως έτσι ήρθε το τέλος τους.

  • 7. Bullenbeisser

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (7)

Από το τραχύ αυτό γερμανικό μπουλντόγκ προήλθαν τα μπόξερ.

  • 8. Coton de Reunions

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (8)

Λέγεται ότι τα συμπαθητικά αυτά, αφράτα και χνουδωτά σκυλιά επέζησαν ενός ναυαγίου στον Ινδικό ωκεανό, ξέφυγαν από καρχαρίες και κολύμπησαν μέχρι τις ακτές της Μαδαγασκάρης, όπου ζευγάρωσαν με πολλά αδέσποτα από τα οποία προέκυψε η ράτσα Coton de Tuléar.
Ωστόσο, μια πιο αληθοφανής ιστορία θέλει να μεταφέρθηκαν στο νησιωτικό αυτό κράτος από ναυτικούς, που τα είχαν μαζί τους για συντροφιά.

  • 9. Russian Tracker

Ράτσες σκύλων που δεν υπάρχουν πια (9)

Τα μεγαλόσωμα αυτά σκυλιά εκτρέφονταν στη Ρωσία από αγρότες του Καυκάσου, για να φυλάνε τα ζώα τους.
Μετά το 1800 ο Sir Dudley Marjoribanks τα είδε σε ένα τσίρκο στο Μπράιτον της Αγγλίας και τα πήρε μαζί του. Από εκείνη την ομάδα προήλθε το golden retriever ενώ τα tracker σιγά σιγά εξαφανίστηκαν.


Πηγή: Newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ