28 Νοε 2012

Φτιάχνω μόνος μου αποστραγγιστικό αύλακα



Για να κάνουμε μια υδρομάστευση (να μαζέψουμε νερό) από ένα σημείο του χωραφιού μας προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε για άρδευση ή να εμποδίσουμε την διάβρωση του εδάφους κάτω από αυτό, ειδικά σε πλαγιές θα πρέπει να κάνουμε πρώτα από όλα, έναν αύλακα. Ο αύλακας αυτός μπορεί να είναι διαφόρων διαστάσεων ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Στην δική μου περίπτωση έπρεπε να εμποδίσω το νερό που κατέβαινε σχεδόν επιφανειακά από την πλαγιά, να περνάει ένα τμήμα της που ίσιωσα γιατί ήθελα να κάνω το θερμοκήπιο μου. Ταυτόχρονα θα εκμεταλλευόμουν το νερό αφού το αποθήκευα σε παλετοδεξαμενές για να ποτίζω  κάποιους μήνες το καλοκαίρι με σταγόνες τα κηπευτικά μου κάνοντας οικονομία.

Με ένα μικρό τσαπάκι μηχανοκίνητο έκανα έναν αύλακα διαστάσεων 50 εκατοστά βάθος με 50 εκατοστά πλάτος και μήκος περίπου 10 μέτρα. Το ύψος του  αύλακα σε σχέση με το κτήμα ( κεκλιμένο επίπεδο ) το υπολόγισα έτσι ώστε να γεμίζουν οι παλετοδεξαμενές με φυσική ροή αλλά και να ποτίζω πάλι από τις δεξαμενές με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να έχω την ανάγκη ηλεκτρικής ή μηχανικής ενέργειας. Πρόσθεσα το ύψος της παλετοδεξαμενής, το ύψος τους αύλακα και επιπλέον 50 εκατοστά για να έχω μια πολύ μικρή πίεση-ροή ως την ρίζα των φυτών μου.

Αγόρασα σωλήνα αποχέτευσης (6 ΑΤ) διαμέτρου 7,5 εκατοστών (Φ 75). Από το σημείο δεν θα περνάνε οχήματα παρά μόνο άνθρωποι οπότε αυτή η σωλήνα ήταν αρκετή σε διατομή και αντοχές. Με έναν μικρό γωνιακό τροχό και δίσκο κοπής σιδήρου τύπου CD έκανα σχισμές ανά 2 εκατοστά σε σχήμα ψαροκόκαλου μόνο στην πάνω πλευρά του σωλήνα και κάθετα προς το μήκος του. Πρόσεξα έτσι ώστε οι σχισμές να άφηναν ανέπαφο τον σωλήνα στην κάτω πλευρά του έτσι ώστε το νερό που θα εισχωρεί από τις σχισμές της πάνω πλευράς να το μεταφέρει η κάτω πλευρά του που είχε μικρή κλήση κατά την τοποθέτηση. Αφού ετοίμασα τον σωλήνα τον τάπωσα στην μία πλευρά έτσι ώστε να μην έχω απώλειες νερού. Έστρωσα ένα γεώπανο στο δάπεδο αλλά και στην πλευρά του αύλακα προς την κατηφόρα εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο να ανακατευτεί το χώμα με το χαλίκι μέσα στον αύλακα. Έτσι το νερό που έρχεται από την πλαγιά θα περνάει ελεύθερα μέσα στην ψηφίδα και στην συνέχεια <<φιλτραρισμένο >> από το χώμα θα μπαίνει στον σωλήνα. Το επόμενο βήμα ήταν να μεταφέρω και να ρίξω μέσα τον αύλακα μέχρι την μέση του, ψηφίδα με μέση διάμετρο ανά τεμάχιο περίπου ( κόκκο άμμου)  2 εκατοστά. Αμέσως μετά τοποθέτησα το σωλήνα ελέγχοντας τις κλήσεις του. Συμπλήρωσα όλο τον αύλακα με ψηφίδα καλύπτοντας όλο το σωλήνα και από πάνω έστρωσα ένα γεώπανο ακόμα και έριξα λίγο χώμα να το κρατήσει εκεί. Η ψηφίδα θα εμποδίσει να εισχωρήσει χώμα στον σωλήνα, οι σχισμές θα συγκρατούν την ψηφίδα γιατί πλέον σχημάτισε ένα είδος φίλτρου, επιτρέποντας ταυτόχρονα να κυκλοφορεί πολύ άνετα το νερό που θα συλλέγει ο σωλήνας και θα το στέλνει στην δεξαμενή μου. Υπάρχουν και έτοιμες σωλήνες με σχισμές διαφόρων διαστάσεων για αυτή την δουλειά που μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα υδραυλικών ειδών.


Η διάβρωση του εδάφους από νερά έχει προξενήσει τεράστιες καταστροφές για αυτό  σε περιπτώσεις που θέλουμε να προστατεύσουμε πιο σύνθετες κατασκευές όπως αποθήκες, μάντρες κ.λ.π καλό είναι να γίνει μελέτη από ειδικό γιατί μπορεί να προκληθεί ατύχημα με θύμα άνθρωπο ή ζώο.



ftiaxno


Διαβάστε περισσότερα ...

Ξεκίνησε η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή


Άρχισε στη Ντόχα η 18η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 190 χώρες που επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στις 4 Δεκεμβρίου θα φτάσουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ περισσότεροι από 100 υπουργοί για να πάρουν μέρος στις εργασίες που όλοι ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία, ένα νέο βήμα στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες άρχισαν το 1995.
Η νέα αυτή περιβαλλοντική συνάντηση πραγματοποιείται ενώ πολλαπλασιάζονται τα σημάδια της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και οι εκκλήσεις για άμεση αντιμετώπισή της.
«Είναι μια διάσκεψη ουσιαστικής σημασίας», τόνισε ο πρόεδρος της διάσκεψης, υπουργός του Κατάρ Αμπντουλάχ αλ-Ατίγιαχ.
Ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η δεύτερη πράξη του πρωτοκόλλου του Κιότο, με καθαρά συμβολική σημασία, το προσχέδιο των βασικών αρχών μιας συνολικής συμφωνίας μέχρι το 2015 και η παροχή οικονομικής βοήθειας στις πλέον ευάλωτες χώρες.
Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

newsbeast


Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ