13 Αυγ 2012

Φράουλα, το καλύτερο αντηλιακό


Φράουλα, το καλύτερο αντηλιακό
Μια έρευνα ισπανών και ιταλών επιστημόνων αποδεικνύει ότι οι φράουλες μπορεί να γίνουν το καλύτερο αντηλιακό αφού περιέχουν ανθοκυανίνες που προστατεύουν δραστικά από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Σε πειράματα που έγιναν οι ειδικοί πρόσθεσαν εκχυλίσματα φράουλας σε καλλιέργεια ανθρώπινων δερματικών κυττάρων και στη συνέχεια εξέθεσαν τα κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία, αντίστοιχη με εκείνη που δέχεται ένας λουόμενος σε ηλιοθεραπεία.

Είδαν λοιπόν ότι το εκχύλισμα φράουλας προσέφερε στα δερματικά κύτταρα σημαντική προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural Food Chemistry και θα μπορούσαν να οδηγήσουν άμεσα στη δημιουργία αντηλιακών ενισχυμένων με φράουλα.

Στο μεταξύ, οι λουόμενοι που εκτίθενται σε ισχυρή ακτινοβολία μπορούν να τις καταναλώνουν αναμένοντας το πολύτιμο αντηλιακό.

http://www.paseges.gr/
Διαβάστε περισσότερα ...

Στα εγχώρια προιόντα στρέφονται οι Ελληνες


Στα εγχώρια προιόντα στρέφονται οι Ελληνες
Μια έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποδεικνύει ότι ένας στους τρεις Ελληνες καταναλωτές άρχισε να αγοράζει ελληνικά προιόντα τον τελευταίο χρόνο, επειδή είναι ελληνικά και όχι εισαγόμενα.
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στην έρευνα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να το κάνει για να στηρίξει την ελληνική οικονομία, παρότι τα ελληνικά προιόντα είναι ακριβότερα από τα εισαγόμενα.
Η πανελλαδική έρευνα διαπανεπιστημιακής εμβέλειας για τα ελληνικά προιόντα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.317 ατόμων και στόχο είχε την ανίχνευση της αγοραστικής συμπεριφοράς και των αντιλήψεων των καταναλωτών για τα ελληνικά προιόντα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, την οποία παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής, πάνω από 1 στους 3 καταναλωτές ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά προιόντα εντός του 2012. Η επιστροφή αυτή δείχνει να μην έχει συγκυριακό χαρακτήρα. Το 93% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ελληνικά προιόντα και στο μέλλον, το 79% δηλώνει ότι στο μέλλον θα αγοράζει ακόμη περισσότερα ελληνικά προιόντα. Στο σύνολό τους οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας. Η στήριξη της χώρας αποτελεί το κυρίαρχο κίνητρο των καταναλωτών που προτιμούν σήμερα περισσότερο τα ελληνικά προιόντα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.
Μόλις το 13% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα προτιμάει επειδή πιστεύει ότι φθηνότερα. Ενώ ένας στους δύο (48,9%) θεωρεί ότι τα ελληνικά προιόντα είναι ασφαλέστερα από τα εισαγόμενα και το 50,27% ότι είναι πιο ποιοτικά.

«Το made in Greece είναι χρήσιμη εξέλιξη και μπορεί να συμβάλλει στην απασχόληση και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» επισημαίνει ο Γιώργος Μπαλτάς, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που συμμετείχε στην έρευνα.
Οι κατηγορίες προιόντων στις οποίες οι καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά είδη είναι τα φρέσκα τρόφιμα, οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, αρτοκευάσματα, αναψυκτικά, κρασιά, κατεψυγμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.

http://www.paseges.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

"Φουντώνει" παγκοσμίως η ανησυχία για επισιτιστική κρίση



Τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα επισιτιστική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2008, έκρουσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας FAO , στην περίπτωση που οι χώρες παραγωγής σιτηρών επιβάλουν εμπάργκο στις εξαγωγές, λόγω ανησυχιών για αυξημένο κόστος διατροφής, ως αποτέλεσμα της ανόδου στις διεθνείς τιμές τροφίμων τον Ιούλιο.
Οι υψηλές τιμές πετρελαίου, η μεγαλύτερη χρήση βιοκαυσίμων, οι αρνητικές καιρικές συνθήκες (και κυρίως η καταστροφική ξηρασία) και οι περιοριστικές πολιτικές στις εξαγωγές είχαν οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών των τροφίμων το 2007-2008, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές σε πολλές χώρες, μεταξύ τους η Αίγυπτος, το Καμερούν, η Αϊτή.

Οι ανησυχίες εξαιτίας των συνθηκών ξηρασίας στις περισσότερες περιοχές των μεσοδυτικών πολιτειών στις ΗΠΑ οδήγησαν τον προηγούμενο μήνα τις τιμές καλαμποκιού και σιταριού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωθώντας προς τα πάνω και τις τιμές των τροφίμων, αναθεωρώντας τις προηγούμενες προβλέψεις του FAO για πτωτική πορεία των τιμών φέτος.

«Υπάρχουν προσδοκίες ότι αυτή τη φορά δεν θα προχωρήσουμε σε κακούς χειρισμούς και παρεμβάσεις στην αγορά μέσω περιορισμών (στις εξαγωγές), και, εφόσον δεν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα βιώσουμε μια τόσο σοβαρή κατάσταση όπως εκείνη του 2007/08. Ωστόσο, αν οι πολιτικές αυτές επαναληφθούν, όλα είναι πιθανά», τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος του FAO.

Οι διεθνείς τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ύστερα από τρεις συνεχείς μήνες πτωτικής πορείας, γεγονός που οφείλεται σε άνοδο στις τιμές σιτηρών και ζάχαρης. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO ανήλθε τον Ιούλιο στις 213 μονάδες, από 201 μονάδες του Ιουνίου. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO τοποθετείται κατά μέσο όρο στις 213 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 12 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά παραμένει μακριά από το ρεκόρ των 238 μονάδων που είχε φθάσει το Φεβρουάριο του 2011, αναφέρει ο οργανισμός. Ο δείκτης απέχει 14 μονάδες από το ιστορικό ρεκόρ των 274 μονάδων που σημείωσε τον Απρίλιο του 2008, χρονιά κατά την οποία ξέσπασαν έντονες ταραχές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, λόγω του αυξημένου κόστους διατροφικών ειδών.

Στις ΗΠΑ, η ξηρασία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, υπονομεύοντας τις προσεχείς σοδειές και αυξάνοντας τις τιμές κατά 23% τον Ιούλιο. Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε επίσης κατά 19% μετά και τις χειρότερες του αναμενομένου εκτιμήσεις για την παραγωγή στη Ρωσία, και ενώ η ζήτηση αναμένεται μεγαλύτερη.

Τέλος, οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν τον Ιούλιο λόγω των κινδύνων από τις κλιματικές αλλαγές στη Βραζιλία, το μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως, όπως και στην Ινδία και την Αυστραλία, υπογραμμίζει ο FAO στην ανακοίνωσή του.

http://www.paseges.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ