19 Οκτ 2012

DOBERMAN PINSCHER - ΝΤΟΠΕΡΜΑΝ


Ντόπερμαν

Ο Ντόπερμαν πρωτοεμφανίζεται στη Γερμανία, σχετικά πρόσφατα, γύρω στο 1860. Δημιουργός του, ο φοροεισπράκτορας Luis Dobermann, από τον οποίο πήρε και το όνομά του –κατά ένα n λιγότερο-. Σκοπός του Dobermann, ήταν να κατασκευάσει ένα σκύλο δυνατό και ατρόμητο, έναν σωματοφύλακα ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Και τα κατάφερε!
Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως ως σκύλος προστασίας και φύλαξης λόγω της εξυπνάδας του, της αφοσίωσης, της δύναμης και τόλμης του. Συνάμα όμως, αυτός ο επιβλητικός και ρωμαλέος σκύλος, είναι γλυκύτατος και καλότροπος. Ένας πραγματικός...κύριος, ο Ντόπερμαν απολαμβάνει τη σπιτίσια ζωή και τρέφει βαθιά αισθήματα για την οικογένειά του την οποία είναι πρόθυμος να προστατέψει μέχρι θανάτου.
Η αναφορά επιθέσεων σε ανθρώπους και ζώα όπως επίσης και η προβολή του από τον κινηματογράφο και τα ΜΜΕ ως ένα αδίστακτο δολοφόνο, έχουν στιγματίσει την εικόνα του σκύλου αυτού. Η ελλιπής κοινωνικοποίηση, η μη εκπαίδευση ή η λανθασμένη εκπαίδευση και η κακή ανατροφή η οποία μπορεί να είναι λόγω άγνοιας αλλά και θελημένη πολλές φορές, οι ασυνείδητοι εκτροφείς, εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους επικρατεί τρόμος και πανικός γύρω από το όνομα Ντόπερμαν.
Με τον κατάλληλο χειρισμό, ο Ντόπερμαν θα αναδείξει τον πανέμορφο χαρακτήρα που κρύβει κάτω από το μυώδες και επιβλητικό κορμί του και θα αποτελέσει ένα πιστό και αγαπημένο σύντροφο.ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Ο Ντόπερμαν είναι ένας κομψός σκύλος, μεσαίου μεγέθους, με καλές αναλογίες και λεπτές γραμμές, πολύ μυώδης και εξαιρετικά δυνατός. Το στήθος είναι πλατύ και το κορμί τετραγωνισμένο και γεροδεμένο. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, με ζωντανή και έξυπνη έκφραση. Η παραδοσιακή εμφάνιση του Ντόπερμαν επιβάλλει κομμένη ουρά και στητά αυτιά μέσω δύο απλών επεμβάσεων με την ονομασία dockingκαι cropping αντίστοιχα. Όπως σε πολλές άλλες χώρες, έτσι και στην Κύπρο, η διαδικασία αυτή είναι παράνομη και έτσι η ουρά αφήνεται να μεγαλώσει στο φυσιολογικό της μήκος και τα αυτιά αφήνονται φυσικά.Ύψος: 66-71cm για τα αρσενικά και 61-66cm για τα θηλυκά.
Βάρος: 30-40kg.
Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι κοντό, παχύ και σκληρό, «εφαρμοστό» στο σώμα. Το χρώμα μπορεί να είναι μαύρο με καστανό, καφεκόκκινο, κιτρινοκαφέ (fawn), άσπρο και γκρίζο.ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ 
Εδώ και αιώνες, ο Ντόπερμαν αναπαραγόταν για σκοπούς φύλαξης. Έτσι και σήμερα, ο σκύλος αυτός αποτελεί τον υπέρτατο φύλακα. Ενεργητικός, με φοβερή δύναμη και αντοχή και με έντονα χαραγμένο το ένστικτο της προστασίας στο DNA του. Αποφασιστικός, επιβλητικός και ατρόμητος, αλλά ποτέ κακός. Ο Ντόπερμαν δεν αρέσκεται να επιτίθεται χωρίς λόγο. Αν και το ταμπεραμέντο ποικίλει στα διαφορετικά σκυλιά της ράτσας αυτής, εντούτοις ο τυπικός Ντόπερμαν επιτίθεται μόνο όταν έχει τύχει κακομεταχείρισης ή όταν κρίνει ότι η οικογένεια ή το σπίτι του βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.
Είναι ένας σκύλος ευπροσάρμοστος και πάρα πολύ έξυπνος και συνεπώς εκπαιδεύεται πολύ εύκολα. Χρειάζεται όμως έναν έμπειρο ιδιοκτήτη, με γνώσεις για θέματα εκπαίδευσης και χειρισμού της συγκεκριμένης ράτσας για να μπορεί ο καλύτερος εαυτός του Ντόπερμαν να βγει στην επιφάνεια. Μελλοντικοί ιδιοκτήτες είναι καλό να γνωρίζουν ότι στη ράτσα αυτή, υπάρχει μεγάλη «απόκλιση» από τον «τυπικό χαρακτήρα». Από κτητικούς και επιθετικούς, μέχρι ακόμα και υποτακτικούς. Υπάρχουν οι οικογενειακοί και αυτοί που συνδέονται με ένα μόνο άτομο. Ένας καλός εκτροφέας θα μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Το ιστορικό και μια επαφή με τους γονείς, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια εικόνα για το υποψήφιο κουταβάκι.
Εκτός από το προφανές ταλέντο του στη φύλαξη ιδιοκτησίας και στην προστασία των δικών του ανθρώπων, ο Ντόπερμαν είναι προικισμένος και με άλλα γνωρίσματα, τα οποία τον καθιστούν πολύ καλό σκύλο σύντροφο για όλη την οικογένεια. Είναι καλότροπος και ευγενικός, πολύ πιστός και αφοσιωμένος και ιδιαίτερα στοργικός και τρυφερός. Είναι σχεδόν...αριστοκράτης στη συμπεριφορά του και όχι μόνο αγαπά τους ανθρώπους, αλλά θέλει να νιώθει μέρος της οικογένειας. Θέλει να βρίσκεται μαζί τους και να συμμετέχει στις δραστηριότητες της οικογένειάς του για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.
Ένας καλοαναθρεμμένος Ντόπερμαν, ο οποίος έχει λάβει σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, αποτελεί έναν πολύ καλό σύντροφο για οικογένειες με παιδιά, με άλλους σκύλους, ακόμα και με γάτες. Αυτό αναφέρουν οι λάτρεις της ράτσας, οι οποίοι κατάφεραν αγνοήσουν τη στερεοτυπική εικόνα που υπάρχει για το Ντόπερμαν και η οποία δημιουργήθηκε μέσω των ταινιών, των video games, και των ΜΜΕ.
Φυσικά, ο Ντόπερμαν δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή για οικογένειες οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να εκπαιδεύσουν το σκύλο ή για άπειρους και ανημέρωτους ιδιοκτήτες. Χρειάζεται καλή ανατροφή, σωστή, συνεπή αλλά και συνεχή εκπαίδευση ώστε να γίνει το ιδανικό οικογενειακό κατοικίδιο. Πρέπει από κουτάβι να έρθει σε επαφή με παιδιά, ζώα, ποικίλες καταστάσεις και βιώματα ώστε να προσαρμοστεί στην οικογενειακή ζωή. Είναι σημαντικό όλη η οικογένεια να γνωρίζει πως να χειρίζεται το σκύλο αυτό, καθώς αν ο Ντόπερμαν καταλάβει ότι μπορεί νακάνει ότι θέλει, τότε θα το κάνει και μάλιστα θα γίνει ιδιαίτερα απαιτητικός και πιεστικός.
Μπορεί να γίνει υπερπροστατευτικός και κατ’ επέκταση περισσότερο επιθετικός από ότι θα έπρεπε. Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της άγνοιας των ιδιοκτητών οι οποίοι πιστεύουν ότι χρειάζεται να επικεντρωθούν στο θέμα της προστασίας κατά την εκπαίδευση, για να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων του Ντόπερμαν ως φύλακα. Αυτό βέβαια είναι ανούσιο μια και ο Ντόπερμαν είναι εκ φύσεως ένας εξαίσιος σκύλος φύλακας. Αντίθετα μάλιστα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της κοινωνικοποίησης, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα υπερπροστατευτικότητας.
Χρησιμοποιείται ως φύλακας και σκύλος προστασίας, στην αστυνομία και το στρατό και έχει λάβει ενεργό μέρος στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Λόγω της ευγενούς και γλυκιάς φύσης του, χρησιμοποιείται επίσης σε διασώσεις και ως σκύλος θεραπείας, όπου ρόλος του είναι να παρέχει ανακούφιση και συντροφιά σε άτομα άρρωστα ή άτομα που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή. Και φυσικά όλο και περισσότεροι Ντόπερμαν υιοθετούνται απλά ως σκύλοι συντροφιάς, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να απολαύσουν την οικογενειακή θαλπωρή, που τόσο πολύ λαχταρούν.ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Μαδάει σε μέτριο βαθμό και το τρίχωμά του χρειάζεται πολύ λίγη περιποίηση. Περιστασιακό βούρτσισμα είναι αρκετό για την καλή κατάσταση του τριχώματος και του δέρματος.
Είναι πολύ ενεργητικός και χρειάζεται πολύ άσκηση. Καθημερινός περίπατος ή τρέξιμο μεγάλης διάρκειας είναι απαραίτητος για τη φυσική και πνευματική του κατάσταση.
Είναι πολύ ευαίσθητος στο κρύο και δεν θα πρέπει να μένει έξω όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.
Λαχταρά την ανθρώπινη επαφή και δεν θα πρέπει να παραμελείται ή να αφήνεται στην αυλή μόνος συνέχεια. Ο σκύλος φύλακας, είναι πρώτα σκύλος και μετά φύλακας. Και σαν σκύλος, χρειάζεται να νιώθει μέρος της οικογένειας.
Χρειάζεται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση για να αναδειχθούν τα μοναδικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του και να αποφευχθούν επιθέσεις σε ζώα ή ανθρώπους. Δυστυχώς, υπάρχουν τα άτομα αυτά τα οποία θέλουν ένα Ντόπερμαν σε μια προσπάθεια να «πουλήσουν» δύναμη και κύρος, καλύπτοντας τις δικές τους ανασφάλειες. Τα άτομα αυτά τείνουν δυστυχώς να αμελούν για θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης και να δημιουργούν ηθελημένα «δολοφόνους», στιγματίζοντας ίσως ανεπανόρθωτα την εικόνα αυτού του τρυφερού, αξιαγάπητου και καλότροπου σκύλου.
ΥΓΕΙΑ
Σε γενικές γραμμές, θεωρείται υγιής ράτσα. Πιθανόν να παρουσιάσει πρόβλημα με το σπόνδυλο, παχυσαρκία και δυσπλασία του ισχίου. Υπάρχει πιθανότητα προσβολής από μια κληρονομική πάθηση με την ονομασία Von Willebrands disease. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι μια ανωμαλία στη λειτουργία του αίματος, υπάρχει όμως διαγνωστικό, γενετικό τεστ το οποίο μπορεί να γίνει. Επιρρεπής σε εκ γενετής καρδιακές παθήσεις. Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των άσπρων Ντόπερμαν, πιθανόν να σχετίζεται με προβλήματα υγείας όπως κώφωση ή τύφλωση.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
10-13 χρόνια.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ