6 Αυγ 2012

Φυτά που αντέχουν δίπλα στη θάλασσα




Φυτά που αντέχουν δίπλα στη θάλασσα

Ας δούμε ποιά φυτά αντέχουν δίπλα στη θάλασσα. Μια και μένουμε στη Ελλάδα ένα πολύ συνηθισμένο θέμα, είναι τα παραθαλάσσια σπίτια να έχουν πρόβλημα με τα περισσότερα φυτά. Η πιο προφανής λύσης είναι η επιλογή φυτών τα οποία αντέχουν τη θάλασσα. Ας γνωρίσουμε ορισμένα από τα φυτά αυτά σε μορφή θάμνων και δέντρων:



Θάμνοι

Οι παρακάτω θάμνοι μπορούν ευδοκιμήσουν φυσιολογικά σε παραθαλάσσιο κήπο ή σε νερά αυξημένης  αλατότητας.



Αγγελική.

Αειθαλής θάμνος, ύψους 2 – 4m. Λουλούδια άσπρα που αναδίδουν άρωμα πορτοκαλιάς, από Απρίλιο έως Μάιο. Επιδέχεται μορφοποίηση και είναι κατάλληλο για μπορντούρα άλλα και για φράχτη. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα



Βερβένα (Verbena).

Πόα, ετήσια και πολυετής ύψους 1.5m. Ευδοκιμεί εύκολα σε μέτρια εδάφη και θέλει άπλετο ηλιακό φως. Η περίοδος (πλούσιας )ανθοφορίας είναι από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του φυτού με διάφορα χρώματα. Κατάλληλο για χαμηλές μπορντούρες, γλάστρα και συνθέσεις.



Βερονίκη. Veronica (veronica speciosa)

Αειθαλής θάμνος ύψους 0,5 – 1,5m. Ανθίζει όλο το χρόνο, κατάλληλο για μπορντούρες γλάστρα και συνθέσεις. Το όνομα του προέρχεται από το αρχαίο μακεδονικό όνομα Βερενίκη (Φερενίκη), που εξέφραζε ευχή για τη νίκη ή αποτύπωνε κάποιο ιστορικό γεγονός.



Ελαίαγνος (eleagnus)

Αειθαλής θάμνος που φτάνει μέχρι τα 4m. Τα άνθη είναι ασήμαντα, αλλά έχουν υπέροχο απαλό άρωμα. Το φύλλωμα πολύ πυκνό και το καλοκαίρι το χρώμα τους γίνεται βελούδινο ασήμι ενώ ο κορμός και τα κλαδιά παίρνουν βελούδινο σκούρο κεραμιδί χρώμα. Παράγει μικρούς καρπούς, 1 εκ. μήκους με μεγάλο κουκούτσι, που μοιάζουν με κόκκινη ελιά, αρκετά γευστικούς. Ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτο. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα, αν και δεν είναι απαραίτητο.



Μπούζι

Αειθαλές παχύφυτο με έρπουσα ανάπτυξη. περίοδος ανθοφορίας Άνοιξη μέχρι Φθινόπωρο με μικρά ακτινωτά άνθη. Υπάρχουν ποικιλίες και διάφορα χρώματα άνθους κίτρινα-μενεξεδιά κ.α. Χρησιμοποιείται πολύ για εδαφοκάλυψη σε γκρεμούς και πρανές στη θάλασσα.



Ινεράρια

Χαμηλός αειθαλής θάμνος, ύψους 0,5 – 0,6m.



Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Αειθαλής θάμνος γρήγορης ανάπτυξης, με πολλά και πυκνά κλαδιά που καλύπτονται από μικρά γραμμοϊδή φύλλα, πράσινα πάνω και λευκά από κάτω. Τα άνθη του είναι κυανόλευκα. Πλούσιο σε έλαια με εξαιρετικό άρωμα. Εξαιρετικό για χαμηλές μπορντούρες. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.



Μηδική

Ονομάζεται το κοινό τριφύλλι διότι ήρθε στην Ελλάδα από τους Μήδους, κατά την διάρκεια των Μηδικών Πολέμων τον 5ο π.χ. αιώνα, ( πιθανότατα).

Η δενδρώδης μηδική μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 4 μέτρα. Περίοδο ανθοφορίας Νοέμβριος μέχρι το Μάρτιος με μάλλον μικρά, μακριά, κίτρινα άνθη . Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.



Λεβάντα. (Lavandula)

Χαμηλός αρωματικό θάμνος φρυγανώδης και πολύκλαδος με άνθη γκριζογάλανα τα οποία ανθίζουν Ιούνιο με Σεπτέμβριο, σε μικρές ταξιανθίες. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.



Φορσύθια (Forsythia )

Θάμνος γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 2 – 4m, με μακριά λεπτά κλαδιά και μεγάλα χρυσοκίτρινα άνθη. Περίοδος ανθοφορίας Φλεβάρης – Απρίλιος.



Πολύγαλα (Polygala myrtifolia ).

Αειθαλής σφαιρικού σχήματος θάμνος ύψους και διαμέτρου 1,5 μ.. Αν και αντέχει την θάλασσα είναι κατάλληλος μόνο για ζεστά και ήπια κλίματα. Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα ροζ πορφυρά λουλούδια σε συνεχή ανθοφορία από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.



Πελαργόνιο

Θάμνος ημισφαιρικού σχήματος της οικογενείας των γερανιδών (γεράνια), ύψους μέχρι και 1m. Ανθίζει από Άνοιξη μέχρι Φθινόπωρο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με άνθη σε διάφορα χρώματα



Αγιόκλημα

Αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος που φτάνει τα 6 έως 10 μέτρα, ιδιαίτερα ανθεκτικός. Χαρακτηρίζεται από λεπτό άρωμα και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλο για να κάλυψη, φράκτες ή ανάμεσα σε άλλα φυτά και για σκιά σε πέργολες.



Λαντάνα

Θάμνος με ακανθώδη κλαδιά και πλούσια δίχρωμη ανθοφορία, που διαρκεί από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τέλος φθινοπώρου. Τα λουλούδια του στην αρχή ροζ και κίτρινα γίνονται πορτοκαλί ή κόκκινα. Έχει σχήμα σφαιρικό και συμπαγές. Υπάρχουν και νάνες ποικιλίες με κίτρινα ή άσπρα λουλούδια.



Μυόπορο (Myoporum)

Το γένος περιλαμβάνει 30-32 είδη αειθαλών δένδρων και θάμνων ύψους έως 3 μέτρα που προέρχονται από περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις και γόνιμα εδάφη. Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στη θάλασσα, με μικρά λευκά άνθη, και πλούσιο φύλλωμα. Κατάλληλο για φράκτη. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.



Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί

Αειθαλής θάμνος που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και μεγαλώνει γρήγορα. Η ανθοφορία ξεκινάει νωρίς την άνοιξη και διαρκεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου έως η θερμοκρασία να πέσει μόνιμα κάτω από τους 15οC. Τα λουλούδια του έχουν ένα χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα και διατηρούνται όλο το καλοκαίρι. Κατάλληλο για πέργκολες ή ανάμεσα σε φυτά φράχτη .



Δένδρα

Τα παρακάτω δέντρα μπορούν να αναπτυχτούν φυσιολογικά σε παραθαλάσσιο κήπο ή με νερά υψηλής αλατοτητας



Αλμυρίκι (Ταμαρίς, Tamarix)

Απίστευτης αντοχής στη θάλασσα, φυτεύεται εκεί που σκάει το κύμα. Πελώριο ριζικό σύστημα που απλώνεται σε μήκος, συγκρατεί το χώμα εξαιρετικά. Γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 4 – 6m. Ανθίζει από Μάιο μέχρι και Ιούνιο με άνθη μικρά και εκπληκτικό διακριτικό άρωμα. Υπάρχουν ποικιλίες με διάφορα χρώματα . Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα και μπορεί να διαμορφωθεί σε θάμνο ή δέντρο. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.



Ακακία κυανόφυλλη (Acacia Cyanophylla)

Αειθαλές, φυλλοβόλο, ταχείας ανάπτυξης. Ύψους 6 – 7m. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο με άνθη κίτρινα σφαιρικά, σαν μπάλες από κίτρινο χνούδι. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και ιδιαίτερα στα αμμώδη παραλιακά . Αντέχει μέχρι -10 C. Επιδέχεται δραστικά κουρέματα, κατάλληλο για κήπους, πάρκα, δενδροστοιχίες κ.λπ.



Αροκάρια

Κωνοφόρο αειθαλές δέντρο, έχοντας ωραία πυραμιδοειδή κόμη.



Κουκουναριά

Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.



Πεύκο

Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.



Γιούκα

Φυτό απίστευτης αντοχής, με μακριά λογχοειδή φύλλα και 1,5 – 2,5m. Περίοδο ανθοφορίας τέλη Ιουλίου – Αύγουστος, μεγάλα κρεμ άνθη σε σχήμα καμπάνας. Φυτεύετε μονό του ή σε ομάδες, αν και πολύ σύντομα θα αρχίσει να πετά μικρά φυτά από την ριζά. Πολλαπλασιάζετε εύκολα, ακόμα και από κομμένο κορμό. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.



Φοίνικας

Φυτά ιδιαίτερα ανθεκτικά στο δυνατό άνεμο, στα σταγονίδια της θάλασσας, και στην ξηρασία. Καταλληλότερα είδη για μεσογειακούς κήπους είναι τα 2 μεσογειακά είδη: ο φοίνικας του Θεοφράστου (Phoenix theophrasti) και ο Χαμαίροπας της μεσογείου, ,ένα είδος νάνου φοίνικα με βενταλόσχημα φύλλα, αυτοφυές στην δυτική λεκάνη της μεσογείου.



Χαρουπιά Ή ξυλοκερατιά (Κερωνία η έλλοβος, Ceratonia siliqua)

Δέντρο αείφυλλο που ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών. Ιδιαίτερα ανθεκτικό και προσαρμοστικό, αργής ανάπτυξης, ύψους μέχρι 13m. Βρίσκεται σε όχθες ποταμών και παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στη Κρήτη.

Πυκνό, σκούρο, πράσινο φύλλωμα σε σφαιρικού σχήματος που δημιουργεί πλούσια παχιά σκιά.



fytokomia.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Αγροτικές καλλιέργειες όπως φαίνονται από το διάστημα



Δορυφορικές φωτογραφίες της NASA δείχνουν την ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Οι φωτογραφίες μοιάζουν με καμβά αφηρημένης τέχνης. Το αποτέλεσμα είναι από τη μάι εντυπωσιακό από την άλλη ανησυχητικό αν αναλογιστούμε το βαθμό εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Perdizes, Βραζιλία
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Βρεττάνη, Γαλλία
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Μινεσότα, ΗΠΑ
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Σάντα Κρουζ, Βολιβία
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Κριμαία, Ουκρανία
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Έξω από το Χαρτούμ, Σουδάν
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Κάνσας, ΗΠΑ
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Ολλανδία
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Ποταμός Οράνγκης, Ν. Αφρική – Ναμίμπια
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Λιβύη
Perierga.gr - Αγροτικές καλλιέργειες από το διάστημα
Αϊντάχο, ΗΠΑ



Διαβάστε περισσότερα ...

1540 για... τους αγρότες




Υπηρεσία αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του παραγωγών ενεργοποίησε ο ΕΛΓΑ για την άμεση και έγκυρη πληροφόρησή τους.
Όπως ανακοινώθηκε, από σήμερα, οι παραγωγοί μπορούν να καλούν στον αριθμό 1540 του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης αγροτών και να ενημερώνονται σχετικά με:
Τις τελευταίες πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ή των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ, που έχουν καταβληθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Το στάδιο, που βρίσκονται οι δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών, για τα έτη μετά το 2011 και οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί.
Τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, για τα έτη μετά το 2011.
Οι ενέργειες, που πρέπει να κάνουν, όσοι χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία, είναι:
Να καλέσουν στο 1540 και, ακολούθως, να πιέσουν το πλήκτρο με αριθμό 2 της συσκευής τους για ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ.
Στη συνέχεια, να πληκτρολογήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους και, ακολουθώντας τις τηλεφωνικές οδηγίες, θα ενημερωθούν, σε λιγότερο από δύο λεπτά, για την πορεία των πληρωμών και των δηλώσεων ζημιάς, που αφορούν στον ΕΛΓΑ.
Σημειώνεται ότι το κόστος της επικοινωνίας αντιστοιχεί στη χρέωση μίας αστικής κλήσης.
Με αφορμή την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επαναβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι «προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, προκειμένου οι παραγωγοί να εξυπηρετούνται γρήγορα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά».  
Διαβάστε περισσότερα ...

Νέοι αγρότες με... άγονα χωράφια





Tης ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

«Άνθρακας» φαίνεται πως έχει αποδειχθεί για ορισμένους νέους αγρότες το περίφημο σχέδιο εκμίσθωσης γης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς τα παράπονα για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες και την ποιότητα της γης «πέφτουν βροχή» στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, ο αρχικός ενθουσιασμός πολλών δικαιούχων, οι οποίοι είδαν τα ονόματά τους ανάμεσα σε αυτά που κληρώθηκαν για την ενοικίαση αγροτεμαχίων έναντι 5 ευρώ το στρέμμα, σύντομα μετατράπηκε σε απογοήτευση.

«Μόνο τυχερό μη με πεις που κέρδισα τα χωράφια», μας λέει μισοαστεία, μισοσοβαρά ο Γιώργος Σαλκίνης από τη Θεσσαλονίκη. Πριν από λίγους μήνες έκανε δηλώσεις στα κανάλια και τις εφημερίδες για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του, μετά την ανάδειξή του σε εκμισθωτή 60 στρεμμάτων στο χωριό Ελεούσα της Χαλκηδόνας. Σήμερα, λέει, οι προοπτικές του για το αύριο έχουν στενέψει ξανά. «Αισθάνομαι ότι ήταν μια “φούσκα”. Υποτίθεται ότι είχαν πολλούς μήνες για να οργανώσουν σωστά το πρόγραμμα και τη διανομή της γης, αλλά, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωσή μου, όλα έγιναν πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό», εξηγεί.

Από 60 έμειναν 20

Ειδικότερα, ο Γ. Σαλκίνης στα χαρτιά εμφανίζεται δικαιούχος μιας έκτασης 60 στρεμμάτων, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή η γη που έχει στη διάθεσή του προς καλλιέργεια δεν αγγίζει ούτε τα 20 στρέμματα. Τι ακριβώς συνέβη; «Στην αρχή, μου έκοψαν περίπου 10 στρέμματα, γιατί είπαν ότι θα περνούσε ο δρόμος από εκείνο το σημείο. Στη συνέχεια, μου έδωσαν μικρές εκτάσεις, συνολικά 20 στρεμμάτων, κατανεμημένες σε τρία διαφορετικά χωράφια, με αποτέλεσμα να μην μπορώ ούτε να σπείρω ούτε να βάλω μια αποθήκη», περιγράφει με αγανάκτηση. Ανεργος γεωπόνος, ο Γ. Σαλκίνης, λίγο πριν από την κλήρωση, εξέταζε όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του, ακόμα και τη φυγή στο εξωτερικό. «Τώρα τα χέρια μου είναι “δεμένα”. Είναι αδύνατο να καλλιεργήσω αυτά τα μικρά κομμάτια γης και δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη δουλειά, γιατί τρέχω όλη την ημέρα για αυτή την υπόθεση. Αισθάνομαι εγκλωβισμένος», καταλήγει.

Τον απεγκλωβισμό της από αυτή την κατάσταση επιδίωξε η Ελένη Κηπουρού από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, υποβάλλοντας αίτηση παραίτησης από τα 15 στρέμματα που της είχαν κληρωθεί. «Το δικό μου λάθος είναι ότι δεν πήγα να δω τις εκτάσεις από κοντά», μας λέει σήμερα. «Αρκέστηκα να δω τα χωράφια μέσω δορυφόρων με μια εφαρμογή στον υπολογιστή. Αυτό που δεν μπόρεσα να δω ήταν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να καλλιεργήσω αυτά τα στρέμματα, διότι έχουν κλίση και βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κάθε φορά που ποτίζουν οι διπλανοί», περιγράφει η Ελ. Κηπουρού.

«Ετσι τα αφήσαμε»
Σοβαρά εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης και ο Σταύρος Σουλάκης από το χωριό Γέφυρα, στον οποίο κληρώθηκαν 10 στρέμματα. «Οπως τα πήραμε, έτσι τα αφήσαμε», μας λέει. «Γνωρίζαμε από πριν ότι δεν είναι ποτιστικά και, άρα, θα είχαμε μια δυσκολία παραπάνω. Ωστόσο, η έκταση που μας κληρώθηκε θέλει πάρα πολλή δουλειά για να γίνει καλλιεργήσιμη. Πρέπει να μπαζώσουμε, να ισοπεδώσουμε και, γενικά, να ξοδέψουμε και χρόνο και χρήματα», σημειώνει απογοητευμένος.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η Δέσποινα Τερζίδου, στην οποία κληρώθηκαν 13 στρέμματα στη Βραχιά Θεσσαλονίκης, εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δώσει 23.000 ευρώ για να καταστήσει καλλιεργήσιμη τη γη που της δόθηκε. «Την πρώτη φορά που είδα από κοντά την έκταση απογοητεύτηκα οικτρά. Η μισή είναι χωματερή και η υπόλοιπη έχει έναν βαθύ λάκκο με νερό. Πρέπει να κάνω άντληση υδάτων, να βγάλω τα μπάζα και να προσθέσω χώμα. Φυσικά, όλες αυτές οι εργασίες κοστίζουν», εξηγεί. Έτσι, ο σχεδιασμός της για άμεση αξιοποίηση και καλλιέργεια των εκτάσεων μπαίνει αναγκαστικά σε... αγρανάπαυση, όπως και τα ίδια τα χωράφια της.

Για το επόμενο διάστημα έχει μεταθέσει την υλοποίηση των ονείρων της για έναν κοινωνικό κερασώνα και η νεαρή Βασιλική Σεράφη, η οποία μισθώνει 10 στρέμματα στην Καβάλα. Όπως μας λέει, το 80% της έκτασης είναι καλυμμένο με πουρνάρια, με αποτέλεσμα αρχικά να χρειάζεται άδεια από το δασαρχείο και στη συνέχεια να πρέπει να προχωρήσει μόνη της στον καθαρισμό της έκτασης. «Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι θα υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Εξάλλου, η εκμίσθωση της γης αποτελεί ένα σχέδιο του κράτους και σε περίπτωση που προκύψουν σοβαρά προβλήματα αυτό θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει και να τα λύσει. Έτσι δεν είναι;», αναρωτιέται η 26χρονη δασολόγος. 

http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Σπιρουλίνα Σερρών στο Διάστημα



 
Είναι ο πρώτος που παρήγαγε σπιρουλίνα στην Ευρώπη, ένα φαγώσιμο φύκι μεγάλης θρεπτικής αξίας που διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων και το οποίο, λόγω των πολλών βιταμινών που περιέχει, έχει μπει εδώ και δεκαετίες στο βασικό μενού των… αστροναυτών.

Η επιχείρησή του βραβεύτηκε το 2002 ως η πιο καινοτόμος εταιρεία της χώρας, ενώ με σπιρουλίνα δικής του παραγωγής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος (European Space Agency) διεξήγαγε έρευνες για το πώς θα καταφέρει να παράξει το προϊόν αυτό πάνω στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη!

Ωστόσο, η επιχειρηματική πορεία του 43χρονου Μιχάλη Ζουλουμίδη από τη Νιγρίτα Σερρών, με σπουδές στα οικονομικά και επικεφαλής της επιχείρησης Αλγη, ξεκίνησε από ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο, τον χώρο της ένδυσης. Από μικρό παιδί βοηθούσε τον πατέρα του στην οικογενειακή βιοτεχνία παραγωγής έτοιμου ενδύματος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το 1991 ήταν ο τρίτος κατά σειρά έλληνας επιχειρηματίας που πήρε την απόφαση να μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής του στη Βουλγαρία, η οποία και λειτούργησε εκεί για 18 χρόνια, μέχρι το 2009.

Καινοτόμες ιδέες. Αλλά από τα πρώτα χρόνια παραμονής του στη γειτονική χώρα ο κ. Ζουλουμίδης αναζητούσε πιο καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, με δυνατότητα εφαρμογής τους στην Ελλάδα. Η ιδέα της παραγωγής σπιρουλίνας προέκυψε το 1992 με αφορμή μια μακροχρόνια έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών γύρω από τις ιδιότητες των γεωθερμικών πηγών της Νιγρίτας Σερρών, που σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια της περιοχής ταιριάζουν απόλυτα με τις παραμέτρους παραγωγής σπιρουλίνας. Εντελώς τυχαία γνώρισε σε ένα τραπέζι τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή του Αριστοτελείου Μιχάλη Φυτίκα, που του μίλησε για τα ευρήματά του και τον εντυπωσίασε.

Κάτι η άγνοια κινδύνου, κάτι το νεαρό της ηλικίας, ο 24χρονος τότε επιχειρηματίας αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στη σπιρουλίνα, που μέχρι τότε παραγόταν μόνο σε Ινδία, Κίνα και ΗΠΑ. Στάθηκε τυχερός καθώς εντόπισε μαζί με τον τότε συνεταίρο του μια ομάδα επιστημόνων από τη Βουλγαρία που επί χρόνια ασχολούνταν με την παραγωγή σπιρουλίνας για λογαριασμό του αεροδιαστημικού προγράμματος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά που μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού οι εργασίες είχαν σταματήσει. Τους πρότεινε να δουλέψουν μαζί του και το 1997 ξεκίνησε την κατασκευή μιας πρότυπης μονάδας στις Σέρρες.

Το 1999 παρήχθησαν οι πρώτες παρτίδες και το 2001 άρχισε η παραγωγή της σε ταμπλέτες και κάψουλες και η διάθεσή της μέσω φαρμακείων και καταστημάτων διατροφής με την ονομασία «Σπιρουλίνα από τα Θερμά Νιγρίτας». Το 2005 πιστοποιήθηκε ως μοναδικό ευρωπαϊκής παραγωγής βιολογικό προϊόν από τη γερμανική BCS-OEKO Garantie, ενώ το 2007 η εταιρεία του βραβεύτηκε ως η ελληνική επιχείρηση με την πιο αλματώδη αύξηση.

Μύθος και αλήθεια. Γιατί όμως πολλοί αποκαλούν τον Μιχάλη Ζουλουμίδη «ο Ελληνας που ταΐζει τους αστροναύτες»; «Οχι, δεν έχουμε προμηθεύσει τη NASA – όπως κάποιοι νομίζουν -, συνεργαστήκαμε ωστόσο το 2008 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος (ΕΣΑ), μέσω του προγράμματός της MELiSSA» εξηγεί ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας. Στόχος του προγράμματος ήταν το πώς θα καταστεί δυνατή η παραγωγή πάνω στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS συγκεκριμένων προϊόντων διατροφής, σαν τη σπιρουλίνα, προκειμένου να μπορούν να τραφούν μακράς διάρκειας επανδρωμένες αποστολές χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά προμηθειών από τη Γη. Οι έρευνες στις εγκαταστάσεις της ΕΣΑ στην Ισπανία διεξήχθησαν με σπιρουλίνα από τα Θερμά Νιγρίτας, που έχει ανακηρυχθεί πολλές φορές ως η καλύτερη σε ποιότητα σε όλο τον κόσμο.

Γιατί είναι όμως τόσο πολύτιμο θρεπτικά αυτό το προϊόν; «Γιατί η σπιρουλίνα, που ονομάζεται έτσι επειδή τα κύτταρά της σχηματίζουν μια ελικοειδή σπειροειδή ίνα, περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και έχει πολύ μεγάλη πεπτικότητα (95%) σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων. Προσφέρει πνευματική διαύγεια, ενδείκνυται για τους αθλητές, ενώ ενισχύει τα μέγιστα το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και έχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Γραφειοκρατική τρέλα. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η εταιρεία Αλγη προσπαθεί να αναπτυχθεί, με στόχο οι 3,5 τόνοι που παράγει σήμερα να φτάσουν σύντομα τους 8. «Ως εταιρεία είμαστε μεγάλη για τη ζήτηση της ελληνικής αγοράς αλλά πολύ μικρή για τα δεδομένα του εξωτερικού» λέει ο κ. Ζουλουμίδης. Η εταιρεία επιδιώκει συγκεκριμένα να επιδοτηθεί για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, δηλαδή δεξαμενών και θερμοκηπίων, σαν αυτές που βρίσκονται σε λειτουργία, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Υδατοκαλλιέργεια» του υπουργείου Ανάπτυξης χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα, αφού έχει μπλέξει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατικής τρέλας.

Προ ημερών και ενώ ετοιμαζόταν να υποβάλει το σχετικό αίτημα, η Πολεοδομία Σερρών την ενημέρωσε ότι δεν την αναγνωρίζει ως επιχείρηση με θερμοκήπια, με το επιχείρημα ότι μέσα σε αυτά δεν είναι λογικό να καλλιεργούνται φύκια! Πίσω από την απάντηση αυτή κρύβεται μια άλλη στρέβλωση.

Το φύκι εντάσσεται στις υδατοκαλλιέργειες, και το αρμόδιο υπουργείο είναι το Ναυτιλίας στο οποίο και έχει υπαχθεί από το 2009 ο τομέας της αλιείας. Ετσι, η επένδυση μπλοκάρει αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες διερωτώνται, όπως λέει ο κ. Ζουλουμίδης, «πώς είναι δυνατόν ένα φύκι, για το οποίο αρμόδιο είναι το υπουργείο Ναυτιλίας, να καλλιεργείται μέσα σε θερμοκήπιο, όπου συνήθως καλλιεργούνται κηπευτικά και για τα οποία αρμόδιο είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»!






Διαβάστε περισσότερα ...

Τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε-Καλλιέργεια ανά μήνα



Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε ανά μήνα. Επιλέξτε τους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες
Ιανουάριος
Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, καρότα μελιτζάνες,.
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, Κρεμμύδια σκόρδα καρότο
Φεβρουάριος
Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότο.
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα καρότο, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο,
Μάρτιος
Σπέρνουμε: Τομάτες, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότο
Φυτεύουμε: Πατατες καρότα, και κλήματα
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, πράσα, αγκινάρες, καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές, καρότο
Απρίλιος
Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, Τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες Πίπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα,
καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, καρότα
Μάιος
Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, μπάμιες, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια
Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, φακές, Κρεμμύδια σκόρδα φράουλες, καρότα, παντζάρια σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, καρότα
Ιούνιος
Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, κολοκύθια, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, καρότα
Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, Κρεμμύδια σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζαρια,, σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, αντράκλα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, κορόμηλα, καρότα
Ιούλιος
Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια, καρότα
Αύγουστος
Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, Πατάτες, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, φασόλια, μπάμιες, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, Ροδάκινα, αχλάδια, αμύγδαλα, μήλα, σύκα, καρπούζια, πεπόνια, καρότα
Σεπτέμβριος
Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήρεμα χόρτα, σπανάκια, σέσκλα, σινάπια, μυρώνια, καυκαλίθρα, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα, καρότα
Συγκομιδή: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, μπάμιες, φασόλια, αραποσίτια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, Αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια φραγκόσυκα, καρότα
Οκτώβριος
Σπέρνουμε: Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια,, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότα
Συγκομιδή: Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια, καρότα
Νοέμβριος
Σπέρνουμε: Σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρεβίθια, μαρούλια, πράσα, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, Κρεμμύδια , ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότα
Δεκέμβριος
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος), καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, Κρεμμύδια , ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότα

ΠΗΓΗ:http://echetle.info



Διαβάστε περισσότερα ...

Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον




 
Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, αλλά πατώντας στερεά στον παραγόμενο από τους ίδιους πλούτο, στα πλαίσια της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει σκέψεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στις 18 Ιουλίου 2012, στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος (Περβόλα Πάτρας), ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος (Λάγι Λακωνίας), ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (Ν.Σκοπός Σερρών), ο κ. Βασίλης Κόλλιας (Ακραίφνιο Βοιωτίας), ο κ. Γιάννης Τσιφτίδης (ΕΝΑ Πιερίας) και η κα Κερασία Παπούλια (19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9/9/2012) συνάντησαν τον Υπουργό.

Η ΠΕΝΑ χαιρετίζει με ενθουσιασμό τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως εκφράσθηκαν από τον Υπουργό καθ Α. Τσαυτάρη, αλλά διατηρεί την επιφύλαξη ότι τελικά οι πολιτικές κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις εξαιρετικά ορθές θέσεις, όπως ακουστήκαν, προθέσεις και δηλώσεις.

Η ΠΕΝΑ, παρότι είναι θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση, υφίσταται μια απαράδεκτη διάκριση και ουσιαστικό αποκλεισμό από τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, ενώ προτάσεις και θέσεις της υιοθετούνται και υλοποιούνται, ως απροσδιορίστου πηγής, χωρίς την ΠΕΝΑ, που πιθανόν οδηγούν σε κακέκτυπα αποτελέσματα.

Η προσγειωμένη στην πραγματικότητα ΠΕΝΑ, χωρίς καμιά χρηματοδότηση στις λειτουργικές της δαπάνες, οι οποίες καλύπτονται από τους ίδιους, από προσωπικές εισφορές και από εθελοντική προσφορά, εστιάστηκε:

1.    Από παντού απευθύνεται η απαίτηση μιας Ενιαίας Φωνής στον Αγροτικό Συνδικαλισμό, χωρίς «καπελώματα». Η σημερινή πραγματικότητα με τα συνεχή παράτυπα «βέτο» της ΓΕΣΑΣΕ (με ποια ιδιότητα?) στην CEJA, και με την άνεση της απαράδεκτα απλόχερης κρατικής-κομματικής χρηματοδότησης της ΓΕΣΑΣΕ, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της απαραίτητου κλίματος αλληλοαναγνώρισης και εμπιστοσύνης, μεταξύ των σημερινών υπαρκτών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ υπάρχουν και αγροτικές δυνάμεις που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν οργανωτική δομή.
Η ΠΕΝΑ προτείνει να αναγνωρισθεί η πραγματικότητα και να συσταθεί μια πλατφόρμα, «Συμβούλιο Επαγγελματιών Αγροτών», το οποίο θα είναι ο συνομιλητής της πολιτείας και θα εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες αγρότες, και στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι υπαρκτές αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται πανελληνίως.

2.    Φαίνεται ότι ωριμάζει η ιδέα για ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ μόνο από αγρότες, όπως λειτουργούν σε όλες τις άλλες χώρες (farmers market). Οι επονομαζόμενες «Λαϊκές Αγορές» ολοκλήρωσαν τον κύκλο των πελατειακών τους σχέσεων στην Ελλάδα, και κινδυνεύουν προσεγγίζουν τις «Ασύδοτες» Αγορές ή ακόμα και «Αγορές ελεύθερου Λαθρεμπορίου», που πωλούν ακόμα και φάρμακα, και ρούχα και ότι άλλο μπορεί να φαντασθεί κάποιος, χωρίς να πετυχαίνουν να βοηθούν ούτε καν τους καταναλωτές

Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει την οργάνωση ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ μόνο από τοπικούς αγρότες, όπως πιλοτικά έχει οργανώσει και λειτουργεί κάθε Σάββατο (06.30-14.00) η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, στις παρυφές της Πρέβεζας (λεωφόρος Ιωαννίνων 354) και όπου γίνονται αποδεκτοί αγρότες (πιστοποιημένοι) και από άλλες περιοχές μέχρι ποσοστό 20%. Επισημαίνεται ότι με την ίδια λογική λειτουργεί και ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ στον Δήμο Αγρινίου, με πιστοποιημένη μείωση τιμών κατά 40% και ταυτόχρονο αμοιβαίο όφελος και των αγροτών και των καταναλωτών.

3.    Η τραγική έλλειψη έρευνας και γεωργικών εφαρμογών έχει ωθήσει την αγροτική παραγωγή στα όρια της επιβίωσης, ενώ επέτρεψε σε ποικιλώνυμους «επιχειρηματίες» της γνώσης να λανσάρουν «νέες και θαυματουργές» καλλιέργειες και εκτροφές με καταπληκτικές οικονομικές αποδώσεις, κατασπαταλώντας τα ελάχιστα αποθέματα εμπιστοσύνης και οικονομικών πόρων του αγροτικού κόσμου.

Η ΠΕΝΑ προωθεί την δημιουργία επιδεικτικών πιλοτικών αγροκτημάτων σε κάθε Δήμο, όπου με συλλογικές κοινές προσπάθειες των επαγγελματιών αγροτών και προγραμματικές συμβάσεις με αξιόπιστους φορείς γνώσης, θα δοκιμάζονται ή θα φυλάσσονται ως παρακαταθήκη, καλλιέργειες ή εκτροφές με στοιχεία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αποτελεσμάτων. Ήδη η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών προωθεί με τον Δήμο Εμμ. Παππά και το Ινστιτούτο Αυτοφυών Αρωματικών Φυτών την δημιουργία Πειραματικού Αγρού και η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας προωθεί την δημιουργίαΑσκληπιείου Βοτανικού Κήπου με τον Δήμο Επιδαύρου και το Ινστιτούτο Αυτοφυών Αρωματικών Φυτών.

4.    Η ανάπτυξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, αλλά και οι συμπολίτες μας, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία-κρίση που βρισκόμαστε, απαιτούν επαρκή Έρευνα (ή μεταφορά τεχνογνωσίας), αγροτική εκπαίδευση (ή αγροτική επαγγελματική κατάρτιση & πληροφόρηση) και κατάλληλη υποστήριξη.

Η ΠΕΝΑ το 2012 πραγματοποίησε 182 δημόσιες ανοικτές εκδηλώσεις σε όλη της Ελλάδα και μέσα στο 2012 έγιναν ήδη 107 εκδηλώσεις ενημέρωσης-πληροφόρησης-προβληματισμού. Η ΠΕΝΑ είναι πρόθυμη να συμβάλει σε ένα σύστημα Ελληνικών Γεωργικών Εφαρμογών, και στην εξασφάλιση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ Πιστοποιητικού, ως απαραίτητου για την άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος (παράγει και διαχειρίζεται τροφές και δηλητήρια …), ενώ η αδυναμία ολοκλήρωσης των «150ωρών» κινδυνεύει να γίνει «βόμβα» στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών της προκήρυξης του 2009, για τους Νέους Αγρότες.

5.    Η πανθομολογούμενη γενικότητα της ανυπαρξίας αγροτικής πολιτικής και εθνικού προσανατολισμού απομακρύνει τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα αλλά και τους αγρότες (ήδη μέσα στους τελευταίους 12 μήνες εγκατέλειψαν τα αγροτικά 31.000 επαγγελματίες αγρότες).

     Η ΠΕΝΑ στα πλαίσια της ΕΥΡΩΠΗ2020, της Biodiversity2020, της ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ2020, της «Ελλάδα 10 χρόνια μετά» και άλλων συντάσσει την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ2020, που αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση κα, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ΑΠΕ, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων αγαθών.

6.    Η έλλειψη καταξίωσης αγροτικών κοινωνικών προτύπων, αλλά και προβολής επιτυχημένων αγροτικών ιστοριών, επιτρέπει την βίαιη εισβολή μοντέλων της οικονομίας της αγοράς στις αγροτικές κοινωνίες, με αντίστοιχη καταστροφή του αγροτικού κοινωνικού ιστού και την βιώσιμης υπαίθρου.

Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, Ελατοχώρι Πιερίας, 6-9 Σεπ 2012, με τίτλο «Νέες μορφές συνεργασιών στην ΥΠΑΙΘΡΟ» η κυρίαρχη πλειοψηφία του χρόνου θα είναι Παρουσιάσεις Επιτυχημένων Ιστοριών (Demonstration Sussex Stories) από πραγματικές καλλιέργειες ή εκτροφές Νέων Αγροτών, με πραγματικά αποτελέσματα, που βοήθησαν στην επιβίωση υπαρκτών αγροτικών οικογενειών.

7.    Αν η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τον ρόλο του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη και ότι η ύπαρξή της στο μέλλον εξαρτάται απολύτως και ευθέως από την γεωργία, από την βιομηχανία τροφίμων και από τον τουρισμό της (έκθεση ΣΕΒ, ΕΕΤ & ΤτΕ), πάντα σε συνδυασμό με την διατροφική της αυτάρκεια (food Security), τότε αυτή η σημαντικότητα θα έπρεπε να αποτυπωθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και σε κυβερνητικές επιλογές.

Η ΠΕΝΑ θέτει στην διάθεση της εκτελεστικής εξουσίας τις προτάσεις και τις «φρέσκιες» ιδέες της, ενώ αποζητά την συμμετοχή της και την καταξίωση του ρόλου των Νέων Αγροτών (όπως σε όλη την Ευρώπη) σε οτιδήποτε αφορά το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διότι οι Νέοι Αγρότες, θέλουν και μπορούν να έχουν, ή ακόμα και αν χρειασθεί, να δημιουργήσουν μέλλον, για τον τόπο τους και για την ύπαιθρο, σε μια Ελλάδα, που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα των Νέων Αγροτών στην ζωή, και στο Υπουργείο Αγροτικής Α&Τ.

Κατά το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού η ΠΕΝΑ διακηρύσσει την πίστη της στις συνεργατικές προσπάθειες και στις συλλογικές κοινωνικές προσπάθειες, με όραμα πάντα την ολιστική προσέγγιση του συνόλου της κοινωνίας. Η αλυσίδα της πραγματικής ζωής με «βιοποικιλότητα» αποξενώνει όσους «ξεκόβουν» και όσους προσανατολίζονται σε μεμονωμένους «κρίκους» ή ομάδες συμφερόντων.


www.agrotikabook.gr 
Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ