4 Αυγ 2012

Τα Video της ΠερΚα









http://perka.oneirografos.net/
Διαβάστε περισσότερα ...

Εγγυημένο εισόδημα από την καλλιέργεια κριθαριού





Εταιρείες ζυθοποιίας αγοράζουν έναντι προσυμφωνημένης τιμής την παραγωγή, εξασφαλίζοντας εγγυημένο εισόδημα στους αγρότες. «Φέτος η τιμή ασφαλείας είναι 17 λεπτά το κιλό, αν και έχει ανοδικές τάσεις προς τα 22 με 23 λεπτά», εξηγούν οι παραγωγοί

Εγγυημένο εισόδημα δίνει στους αγρότες η συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού. Χωρίς μεσάζοντες, με τιμή ασφαλείας, υψηλή στρεμματική απόδοση, οι παραγωγοί μπορούν να πετύχουν τιμές ακόμη και 40% υψηλότερες σε σχέση με συναδέλφους τους, που ακολουθούν την πεπατημένη στην πώληση του προϊόντος τους.

Τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού την εφαρμόζει από το 2008 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία από το περασμένο φθινόπωρο. Οι δύο εταιρείες κάνουν συμβόλαια με συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών με τιμές ασφαλείας προμήθειας του προϊόντος, δηλαδή να πληρώσουν τους παραγωγούς με ένα μίνιμουμ τιμής και αν αυτή διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, οι αγρότες εισπράττουν την αξία που συμφώνησαν.

Οι εταιρείες αγοράζουν τις ποσότητες κριθαριού για την παραγωγή μπίρας και οι μέθοδοι καλλιέργειας που καθορίζονται από εκείνες είναι βιολογικές. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με 1.100 παραγωγούς που καλλιεργούν περισσότερα από 100.000 στρέμματα κριθαριού. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα θερίσει για πρώτη φορά φέτος, προσδοκώντας στην παραγωγή 100.000 κιλών.

Στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, Παύλος Αραμπατζής, ο οποίος εξηγεί τα πλεονεκτήματα της συμβολαιακής καλλιέργειας:
«Οι αγρότες γνωρίζουν εκ των προτέρων την τιμή που θα εισπράξουν και αυτή είναι εγγυημένη. Πέρυσι η τιμή που εισπράξαμε ήταν τα 20 λεπτά το κιλό. Φέτος η τιμή ασφαλείας είναι 17 λεπτά το κιλό, αν κι έχει ανοδικές τάσεις προς τα 22 με 23 λεπτά. Το 2009 η τιμή που πήραμε ήταν τα 17 λεπτά κι ενώ στην υπόλοιπη αγορά έπεφτε στα 12 λεπτά το κιλό.
Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται από 300 μέχρι 800 κιλά το στρέμμα. Πέρυσι ο μέσος όρος ήταν τα 500 με 550 κιλά».

Η ΕΑΣ Βισαλτίας ξεκίνησε τη συμβολαιακή καλλιέργεια με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία με 5.000-6.000 στρέμματα και φέτος έχουν ανέβει στα 11.000 στρέμματα, τα οποία καλλιεργούνται από 135 παραγωγούς. Και όπως σημειώνει ο κ. Αραμπατζής, «σε τέτοιες εποχές δύσκολες είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στην παραγωγή και εγγυημένο εισόδημα. Να ξέρεις ότι κάποιος θα σου αγοράσει τη σοδειά σου και θα πληρωθείς».

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
Μόνο οφέλη για τους αγρότες από τη σύναψη των συμβολαίων
Στους 1.100 ανέρχονται οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία με εγχώρια σοδειά παράγει τις μπίρες Amstel και ΑΛΦΑ, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο σειρά παίρνει και η μπίρα ΒΙΟΣ 5.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εξηγούν στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» τα οφέλη του προγράμματος:
«Από τη στιγμή που οι παραγωγοί εντάσσονται στο πρόγραμμα, εξασφαλίζουν ένα σίγουρο εισόδημα, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεσμεύεται για την απορρόφηση όλου του κριθαριού που θα παράγουν, σε τιμή ασφαλείας, η οποία συμφωνείται τον Οκτώβριο με την υπογραφή των συμβολαίων. Η τελική τιμή διαμορφώνεται τον Ιούνιο ανάλογα με την τιμή της αγοράς. Αν η αγορά του κριθαριού έχει πέσει, τότε ο παραγωγός είναι εξασφαλισμένος με την τιμή ασφαλείας, η οποία παραμένει. Αν η αγορά του κριθαριού έχει ανέβει, τότε γίνεται επαναδιαπραγμάτευση και αναπροσαρμόζεται η τιμή προς τα πάνω.
Η μόνη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να έχουν τηρηθεί από τους παραγωγούς οι προδιαγραφές ποιότητας που έχουν τεθεί από την αρχή της συνεργασίας».
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τους παραγωγούς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέροντάς τους αγρονομική υποστήριξη και τεχνογνωσία μέσω ειδικευμένων συμβούλων.
Τα βήματα που ακολουθεί η εταιρεία, σύμφωνα με τους υπευθύνους της, είναι:
1. Πριν από την καλλιέργεια
Επικοινωνία με τους περίπου 14 συνεργάτες ή συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων απευθυνόμαστε σε περισσότερους από 1.000 παραγωγούς και συνάπτουμε συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένους στόχους ζυθοποίησης για κάθε περιοχή.
Συμφωνούμε στην τιμή ασφαλείας για τους παραγωγούς - την οποία αναπροσαρμόζουμε με την τιμή αγοράς (αν η τιμή αγοράς είναι μικρότερη από την τιμή ασφαλείας, ο παραγωγός θα καρπωθεί την τιμή ασφαλείας).
Σύναψη συμβολαίων με τους παραγωγούς.
Προμήθεια πιστοποιημένων σπόρων στους αγρότες, με ποικιλίες που επιλέγουμε και δοκιμάζουμε σε πειραματικούς αγρούς , σε πολύ ανταγωνιστική τιμή.
2. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και μετά τον θερισμό
Προμηθεύουμε τους παραγωγούς με το πρακτικό Εγχειρίδιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη σπορά, καλλιέργεια και αποθήκευση του ζυθοποιήσιμου κριθαριού.
Παρακολουθούμε την παραγωγή. Διενεργούμε τακτικούς επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους (χωράφι) με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευμένων στελεχών μας, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του παραγόμενου κριθαριού.
Αγοράζουμε τις εγκεκριμένες ποσότητες, με προτεραιότητα τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας των προϊόντων .
Διατηρούμε βάση δεδομένων (ημερομηνία σποράς, δειγματοληψίας, παραγωγή ανά στρέμμα, χρήση εντομοκτόνων), για να διασφαλίσουμε την ιχνηλασιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προχωρήσει σε πειραματικούς αγρούς -Λαμία, Νιγρίτα Σερρών, Νίκαια Λάρισας, Λιβαδειά- με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών που θα διασφαλίσουν καλύτερη στρεμματική απόδοση, καλύτερη ποιότητα, μεγαλύτερη αποδοτικότητα, ανθεκτικότητα στις διάφορες καιρικές συνθήκες/επίδραση ζιζανίων και φυσικά ανταγωνιστικό ελληνικό κριθάρι.
Την τετραετία 2008-2011 η εταιρεία προμηθεύτηκε συνολικά γύρω στους 50.000 τόνους υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από εγχώριους παραγωγούς.
Η αξία της ποσότητας αυτής ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Για το 2012 η εταιρεία στοχεύει στην προμήθεια 25.000 τόνων ελληνικού κριθαριού.
Επιπλέον, το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού έχουν αγκαλιάσει ήδη 1.100 Ελληνες παραγωγοί.
Το Πρόγραμμα έχει δημιουργήσει 320 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 265 είναι αποκλειστικά στον αγροτικό τομέα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
Προτεραιότητα η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής
Στη συμβολαιακή καλλιέργεια μπήκε από το περασμένο φθινόπωρο και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που παράγει, μεταξύ άλλων, την μπίρα Fix.
Οπως λέει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο β΄αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Γκρέκης, «με βασική επιδίωξη να συμβάλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην εγχώρια αγορά μπίρας και να στηρίξει στην πράξη την τοπική αγροτική παραγωγή και τους Ελληνες γεωργούς, η εταιρεία επένδυσε στην πρώτη ύλη, δημιουργώντας τον πρώτο της πειραματικό αγρό, έκτασης 200.000 τ.μ., στην περιοχή της Θήβας».
Με τη σημαντική συμβολή του αγροτικού παράγοντα αναπτύσσει δύο διαφορετικές ποικιλίες κριθαριού, βάσει των κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν τη χώρα μας, προσδοκώντας στην παραγωγή 100.000 κιλών ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας. Το θέρος της πρώτης σοδειάς είναι προγραμματισμένο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος η Ολυμπιακή Ζυθοποιία θέτει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής κριθαριού, στοχεύοντας σε τριπλασιασμό των εκτάσεών της τη χρονιά που έρχεται.
Ως μία ελληνική εταιρεία που έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή ότι σκέφτεται και πράττει ελληνικά, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προσδοκά να καταφέρει τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό του κριθαριού για την παραγωγή της FIX Hellas να παράγεται από την ελληνική γη.
Τα οφέλη για τους Ελληνες αγρότες, όπως τα περιγράφει ο κ. Γκρέκης, είναι:
Εχουν εξασφαλισμένη την πώληση της σοδειάς τους για χρονικό διάστημα ενός έτους τουλάχιστον, και με συγκεκριμένη τιμή, η οποία καθορίζεται πριν από τη σπορά.
Ο καρπός που θα σπείρουν τους παρέχεται από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία.
Εχουν τη διαρκή συνεργασία εξειδικευμένων συμβούλων/γεωπόνων, που παρακολουθούν εντατικά τις καλλιέργειες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας (από την προετοιμασία και την καταλληλότητα του χώματος πριν από τη σπορά μέχρι τον τελικό καρπό).
Η καθοδήγηση των ειδικών συμβάλλει και στην εκπαίδευση των αγροτών ως προς την ορθή και «υγιεινή» διαδικασία καλλιέργειας των χωραφιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αποκλεισμό χρήσης φυτοφαρμάκων.

ethnos.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Πώς καλλιεργώ φράουλες - Οδηγίες & Συμβουλές



Η φράουλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, ευαίσθητα και άρα ακριβά φρούτα. Τα νέα όμως είναι καλά.
Οι φράουλες είναι ένα σχετικά εύκολο να καλλιεργηθεί φρούτο, που θα ανταμείψει τον ερασιτέχνη καλλιεργητή. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στον κήπο, στο μπαλκόνι ή ακόμη και μέσα στο σπίτι!
Μπορείτε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τις δικές σας φράουλες ξεκινώντας από σπόρους ή έτοιμα σπορόφυτα που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια.
Ξεκινώντας τις φράουλες από σπόρους
Φυσικά αρχικά, θα πρέπει να αγοράσετε ή να προμηθευτείτε σπόρους φράουλας. Μπορείτε να τους σπείρετε πρακτικά όποτε θέλετε, αρκεί να εξασφαλίσετε τις σωστές συνθήκες για τα φυτά σας στη συνέχεια.
Υπάρχει όμως ένα μυστικό ώστε να ξεκινήσετε τις φράουλες από σπόρους. Θα πρέπει να τους καταψύξετε για 4 εβδομάδες πριν τους φυτέψετε. Αν δεν το κάνετε, οι σπόροι δε θα βλαστήσουν!
Αφού πάρετε στα χέρια σας τους σπόρους, τυλίξτε τους μέσα σε μία χαρτοπετσέτα, βάλτε τη χαρτοπετσέτα μέσα σε μία πλαστική σακούλα και βάλτε τους στην κατάψυξη για 4 εβδομάδες.
Μετά από 4 εβδομάδες, βγάλτε τους από την κατάψυξη και αποψύξτε τους αφήνοντάς τους σε ένα δωμάτιο. Όταν ολοκληρωθεί η απόψυξη, είναι έτοιμοι για φύτεμα.
Φυτέψτε τους σπόρους σε δίσκους σπορείων, αυγοθήκες, πλαστικά ποτήρια ή ότι άλλο μέσο έχετε στη διάθεσή σας.
Το χώμα μέσα στο οποίο θα φυτέψετε τους σπόρους, θα πρέπει να είναι ελαφρύ. Οι φράουλες προτιμούν το χαλαρό και αραιό χώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπόστ, ειδικό μείγμα για σπορόφυτα ή συνδυασμό των παραπάνω. Θα τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.
Τοποθετήστε το φυτώριο με τους σπόρους φράουλας σε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες την ημέρα, ή χρησιμοποιήστε τεχνητό φως.
Ξεκινώντας τις φράουλες από σπορόφυτα
Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά φράουλας από το τοπικό γεωπονικό κατάστημα ή από φυτώρια. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε στη συνέχεια είναι να τα φυτεύσετε στην τελική τους θέση στον κήπο ή στις γλάστρες.
Πότε φυτεύουμε φράουλες
Μπορείτε να φυτέψετε φυτά φράουλας τις ακόλουθες περιόδους:
Σεπτέμβριος: Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη άνοιξη/καλοκαίρι ώστε να έχετε καρπούς. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι στο μεσοδιάστημα το φυτό έχει αρκετό χρόνο ώστε να αναπτύξει γερό ριζικό σύστημα και είναι πολύ παραγωγικό. Θα πρέπει να προσέξετε όμως ώστε να το προστατέψετε από τις παγωνιές του χειμώνα.
Άνοιξη: Φυτέψτε τις φραουλιές μετά τα τελευταία κρύα (στην Ελλάδα, αυτή η περίοδος είναι συνήθως μετά τα μέσα Μαρτίου). Επιλέξτε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Η παραγωγή που θα έχετε δε θα είναι η καλύτερη δυνατή. Περιμένετε όμως... Η φράουλα είναι πολυετές φυτό που πολλαπλασιάζεται μόνο του. Την επόμενη χρονιά θα έχετε πλούσια παραγωγή.
Κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας φράουλας
Χώμα: Οι φράουλες θέλουν αραιό καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Το ιδανικό pH είναι μεταξύ 5,8 και 6,2. ΜΗ φυτεύετε τις φραουλιές σε μέρος που προηγουμένως είχαν καλλιεργηθεί τομάτες, πατάτες, πιπεριές ή μελιτζάνες. Αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Εμπλουτίστε το χώμα με κομπόστ ή άλλα οργανικά λιπάσματα. Το χειμώνα, προστατέψετε τις ρίζες ρίχνοντας στην επιφάνεια του εδάφους άχυρο ή οργανική ύλη (κομμένα χόρτα, φύλλα, κ.λπ.)
Ήλιος: Το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Αν έχετε φυτέψει τις φραουλιές μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να τις έχετε κοντά σε παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος 6-8 ώρες την ημέρα ή να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φωτισμό για 6-8 ώρες την ημέρα.
Πότισμα-Νερό: Οι φραουλιές έχουν ρηχό ριζικό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες, είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Ποτίζετε ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.
Θερμοκρασία: Οι φράουλες δεν αγαπούν τα πολύ ζεστά κλίματα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για τις φράουλες είναι μεταξύ 18 και 30 βαθμών Κελσίου.
Ποικιλίες φράουλας
Βασικά υπάρχουν 3 ποικιλίες φράουλας.
June Bearing: Όπως δηλώνει και το όνομά της, δίνει μόνο μία παραγωγή (μεγάλη) τον Ιούνιο (June). Η περίοδος παραγωγής, διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες.
Εξειδικεύσεις αυτής της ποικιλίας είναι οι:
  • Allstar
  • Annapolis
  • Brunswick
  • Cabot
  • Chandler
  • Cornwallis
  • Cavendish
  • Darselect
  • Delmarvel
  • Earliglow
  • Honeoye
  • Jewel
  • Kent
  • L'Amour
  • Lateglow
  • Mesabi
  • Mic Mac
  • Mohawk
  • Northeaster
  • Sable
  • Seneca
  • Sparkle
  • Sweet Charlie
  • Veestar
  • Winona
Everbearing: Έχει 2 με 3 παραγωγικές περιόδους κάθε χρόνο. Παράγει φράουλες κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Εξειδικεύσεις αυτής της ποικιλίας είναι οι:
  • Fort Laramie
  • Quinault
Day Neutral: Παράγει φράουλες καθ' όλη τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου. Οι φράουλες που παράγει είναι μικρότερες από τις άλλες ποικιλίες.
Εξειδικεύσεις αυτής της ποικιλίας είναι οι:
  • Seascape
  • Selva
  • Tribute και Tristar
ΠΗΓΗ: kalliergo.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Καλλιεργείστε... όπως παλιά




 
Κάποιοι παλιοί καλλιεργητές φύτευαν στο περιβόλι τους, δίπλα στις καλλιέργειές τους, διάφορα αρωματικά φυτά και λουλούδια, τα οποία προστάτευαν και ωφελούσαν το περιβόλι. Στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, έσπερναν το φθινόπωρο κουκκιά και όταν αυτά άνθιζαν τότε όργωναν το χωράφι. Γνωστή είναι εξάλλου η λαϊκή παροιμία κατά την οποία το έδαφος προτρέπει το αφεντικό του να το λιπάνει με τη φράση: ή κούπρισέ με ή κούκκισέ με.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά συγκαλλιεργούμενα φυτά.
ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ
Ο αμάραντος είναι ένα φυτό που θέλει ζέστη για να αναπτυχτεί. Κάνει καλό στο καλαμπόκι, τα φύλλα του παρέχουν σκιά και υγρασία στη ρίζα. Φιλοξενεί αρπακτικά σκαθάρια του εδάφους. Ενώ μπορούμε να φάμε τα φρέσκα φύλλα σε σαλάτες.
ΑΝΗΘΟΣ
Ο άνηθος βελτιώνει την αύξηση και την υγεία του λάχανου. Μην το φυτέψτε κοντά στα καρότα. Είναι ο καλύτερος φίλος για το μαρούλι. Προσελκύει τις αρπακτικές σφήκες. Αποκρούει τα άκαρια αραχνών μέχρι ενός ορισμένου βαθμού. Επίσης μπορεί να αποκρούει το έντομο της κολοκύθας (διασκορπίστε μερικά μεγάλα φύλλα άνηθου στα φυτά.) Ο άνηθος πηγαίνει καλά με τα κρεμμύδια, το λάχανο, το γλυκό καλαμπόκι και τα αγγούρια. Ο άνηθος προσελκύει το σκουλήκι της ντομάτας έτσι για αυτό καλό θα ήταν να το φυτέψουμε κάπου μακριά.
ΑΠΗΓΑΝΟΣ
Ο απήγανος καλλιεργείτε με τριαντάφυλλα, φρούτα (κυρίως σύκα), σμέουρα και λεβάντα.
Διώχνει τους σκώρους, τους ψύλλους,την προνύμφη των κρεμμυδιών, τα σαλιγκάρια, τις μύγες από τα τριαντάφυλλα και τα σμέουρα. Επιπλέον η μυρωδιά του απωθεί τις γάτες. Δεν καλλιεργείτε με αγγούρια, λάχανο, βασιλικό και φασκόμηλο.Προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.
ΑΧΙΛΛΕΙΑ
Μια χούφτα φύλλα αχίλλειας που προστίθενται στο σωρό λιπάσματος επιταχύνει πραγματικά τη διαδικασία. Προσελκύει πολλά ωφέλημα έντομα όπως σφήκες και πασχαλίτσες. Μπορεί ακόμη να αυξήσει την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο σε βότανα όταν φυτεύονται μεταξύ τους.
Είναι από τα καλύτερα και απαραίτητα φυτά στο βιολογικό περιβόλι.
ΑΨΙΘΙΑ
Κρατά τα ζώα μακριά από τον κήπο όταν φυτεύεται ως σύνορα. Δεν καλλιεργείτε με μπιζέλια και φασόλια. Ένα τσάι που γίνεται για ψεκασμό από αψιθιά, θα αποκρούσει αποτελεσματικά τους ψύλλους, και τους γυμνοσάλιαγκες.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Καλλιεργείτε μαζί με τις ντομάτες για να βελτιώσει την ανάπτυξη και τη γεύση. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες και τα κουνούπια.
ΒΟΡΑΓΚΟ
Το βάζουμε συνήθως μαζί με τις ντομάτες την κολοκύθα και τις φράουλες . Αποτρέπει την κάμπια της ντομάτας και τα σκουλήκια. Είναι από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά. Προσθέτει μεταλλεύματα ιχνών στο χώμα και είναι καλή προσθήκη για την δημιουργία κομπόστας.
ΓΕΡΑΝΙ
Αποκρούει τα σκουλήκια και τα σκαθάρια. Καλλιεργείτε μαζί με τα σταφύλια, τα τριαντάφυλλα, το καλαμπόκι και το λάχανο.
ΔΑΦΝΗ
Ένα φρέσκο φύλλο δάφνης σε κάθε δοχείο αποθήκευσης φασολιών θα αποτρέψει τα έντομα και τους σκώρους. Τρίψτε και πασπαλίστε ξηρά φύλλα δάφνης μαζί με καυτερή πιπεριά, και μέντα στον κήπο ως φυσική σκόνη εντομοκτόνου. Για να απωθήσετε τις κατσαρίδες διασκορπίστε φύλλα δάφνης στις εισόδους και γύρω από το σπίτι σας.
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Καλλιεργείτε με λάχανο, φασόλια, καρότα και φασκόμηλο. Αποτρέπει τα σκαθάρια και τις μύγες.
ΔΥΟΣΜΟΣ
Διώχνει τα μυρμήγκια, τα τρωκτικά και βελτιώνει την υγεία των ντοματών.
ΗΛΙΑΝΘΟΣ
Η φύτευση των ηλίανθων με το καλαμπόκι λέγεται από μερικούς ότι γίνετε για να αυξήσει την παραγωγή.  Το κόλπο όμως είναι ότι οι ηλίανθοι μας δείχνουν πότε πρέπει να ποτίσουμε το καλαμπόκι.
ΘΥΜΑΡΙ
Διώχνει τα σκουλήκια .
ΚΑΤΙΦΕΣ/ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
Από τα καλύτερα αποτρεπτικά φυτά ενάντια στα παράσιτα. Κρατά το χώμα χωρίς έντομα. Καλλιεργείστε το σε όλο τον κήπο. Οι καλέντουλες που επιλέγετε για φυτοπροστασία πρέπει να είναι συγκεκριμένες ποικιλίες όπως η γαλλικη Marigold (patula Τ.) και η μεξικάνικη (minuta Τ.). Οι λευκές μύγες μισούν την μυρωδιά του κατιφέ. Το αρνητικό είναι ότι οι καλέντουλες προσελκύουν τα ακάρια και γυμνοσάλιαγκες.
H συγκαλλιέργεια του κατιφέ με ελιά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη βερτιτσιλλίωση.
ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ
Διώχνει τις αράχνες από τις πατάτες.
ΛΕΒΑΝΤΑ
Τα λουλούδια της λεβάντας τρέφουν με νέκταρ πολλά ευεργετικά έντομα.
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
Καλλιεργείτε με ντομάτα, καρότο, κρεμμύδια, σπαράγγι και τριαντάφυλλα. Ο μαϊντανός αυξάνει το άρωμα των τριαντάφυλλων όταν φυτεύονται γύρω από τη βάση τους. Δεν καλλιεργείται με μέντα.
ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ
Σαν συντροφικό φυτό καλυτερεύει την γεύση των λαχανικών και των βοτάνων. Η γλυκιά ματζουράνα είναι το καλύτερο είδος.
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
Ψεκάστε σε όλο τον κήπο για να αποτρέψετε πολλά ζωύφια και κυρίως της κολοκύθας. Το μελισσόχορτο έχει ενώσεις citronella για αυτό συντρίψτε και τρίψτε τα φύλλα στο δέρμα σας για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά.
ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ
Καλλιεργείστε ως εμπόδιο γύρω από τις ντομάτες, ραδίκια, λάχανο, αγγούρια, και κάτω από τα οπορωφόρα δέντρα. Διώχνει λευκές μύγες, ζωύφια και σκαθάρια.
ΝΤΑΛΙΑ
Αυτά τα όμορφα μεγάλα λουλούδια αποκρούουν τους νηματώδεις του εδάφους.
ΠΕΤΟΥΝΙΑ
Καλλιεργείτε με ντομάτες αλλά φυτεύεται παντού. Διώχνουν το σκαθάρι σπαραγγιού και τα τζιτζίκια.
ΡΙΓΑΝΗ
Κάνει καλό σε όλες τις καλλιέργειες και κυρίως στο λάχανο. Φυτέψτε κοντά στο μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι για να αποκρούσετε την πεταλούδα.
ΣΚΟΡΔΟ
Καλλιεργείστε το κοντά στα τριαντάφυλλα για να διώξει τις αφίδες. Συσσωρεύει το θείο: ένα φυσικό μυκητοκτόνο που θα βοηθήσει στον κήπο με την πρόληψη ασθενειών..
ΥΣΣΩΠΟΣ
Καλλιεργείτε με το αμπέλι και το λάχανο. Ο ύσσωπος είναι το πρώτο φυτό στην προτίμηση των μελισσών και για αυτό μερικοί μελισσοπαραγωγοί τρίβουν την κυψέλη με αυτό το για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες για να μένουν στο σπίτι τους. Δεν καλλιεργείτε με ραπανάκια.
ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Βελτιώνει τη γεύση των λαχάνων, των αγγουριών και των κρεμμυδιών. Συσσωρεύει το ασβέστιο, το κάλιο και το θείο, επιστρέφοντας τους αργότερα στο χώμα. Αυξάνει τα αιθέρια έλαια στα βότανα. Είναι ετήσιο φυτό και συμπαθεί τον πλήρη ήλιο.
Μην ξεχνάμε όμως ότι η βιολογική καλλιέργεια βασίζεται στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία!!!


fytokomia.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ





Διαβάστε περισσότερα ...

Και τώρα όλοι θέλουν να φύγουν από τις πόλεις. Με τι θα ασχοληθούν όμως;




 
Η οικονομική κρίση οδηγεί περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να σκέφτονται τη μετοίκησή τους στην περιφέρεια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Καπα Research.

Η πτώση του βιοτικού επιπέδου στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, τα περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα, που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα, καθώς και οι νέες ευκαιρίες με τις δυνατότητες παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιφέρεια έχει αλλάξει τις προτεραιότητες μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Πρόκειται κυρίως για νέους, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που αναζητούν κυρίως ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα και ευελπιστούν σε ένα περισσότερο ποιοτικό τρόπο ζωής. Μάλιστα 70,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα έφευγε για το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα, σε αντάλλαγμα μιας πιο ουσιαστικής και ποιοτικής ζωής.

Η αστυφιλία φαίνεται ότι είναι πλέον οριστικά παρελθόν για την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις. Τα ευρήματα της εταιρίας αναφέρουν ότι το 47% όσων έχουν κάνει κινήσεις να φύγουν, σκέφτονται να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό ή τον πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.

Για όσους ενδιαφέρονται για τον αγροτικό τομέα οι κατευθύνσεις είναι οι εξής:

Το 51,5% ενδιαφέρεται για ελιά-ελαιόλαδο, το 51,5% για βιολογικά προϊόντα, το 33,3% για αρωματικά φυτά, το 31,8% για οπωρολαχανικά, το 30,3% για αμπέλι/κρασί, το 24,2% για μανιτάρια, το 21,2% για τρούφα, το 19,7% για ρόδια, το 13,6% για φρούτα, το 13,6% για στέβια, το 12,1% για βιοκαύσιμα και το 10,6% για ψυχανθή - όσπρια.

Να σημειωθεί ότι είναι αυξημένο και το ενδιαφέρον για την ενοικίαση αγροτεμαχίων, που έχει βγάλει σε προσφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουν υποβληθεί 3.596 αιτήσεις για τα 2.176 αγροτεμάχια και έχουν ήδη διατεθεί 700 στρέμματα.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα για το μορφωτικό επίπεδο όσων σκέφτονται την επαρχία.

Ένας στους τέσσερις (25,4%) έχει μεταπτυχιακό, ενώ σχεδόν οι μισοί (43,5%) έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Το 17,1% έχει πτυχίο επαγγελματικής σχολής και το 8,2% απολυτήριο λυκείου.

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή πρόκειται για δυναμικές επαγγελματικές ηλικίες: Το 10,6% είναι μεταξύ 25-29 ετών, το 21,2% μεταξύ 30 και 34 ετών, το 25,3% μεταξύ 35-39 ετών και το 12,9% μεταξύ 40-44 ετών.


e-geoponoi.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Πώς να φυτέψετε ένα δέντρο!






Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας, απελευθερώνοντας οξυγόνο, απαραίτητο για τη ζωή μας. Φυτεύοντας ένα δέντρο, εξασφαλίζεις την απορρόφηση 4,5 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.


Οδηγίες

1. Σκάψε ένα λάκκο με φάρδος τουλάχιστον δύο φορές το φάρδος του ριζικού συστήματος του δέντρου που θα φυτέψεις και βάθος παρόμοιο με αυτό που βρισκόταν πριν τη μεταφύτευση. Προσοχή! Αν ο λάκκος είναι πολύ βαθύς, οι ρίζες δεν θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε οξυγόνο για την παραπέρα ανάπτυξή τους. Αν ο λάκκος είναι πολύ στενός, οι ρίζες δεν θα μπορούν να απλωθούν αρκετά για να βρουν θρεπτικές ουσίες και για να στηρίξουν το δέντρο. 
2. Τοποθέτησε το δέντρο στο λάκκο κρατώντας το πάντα από τη ρίζα και ποτέ από τον κορμό. Άπλωσε τις περιφερειακές ρίζες προς τα έξω. Φτυάρισε λίγο χώμα στο λάκκο, έλεγξε το βάθος και ρύθμισέ το ανάλογα, αν χρειάζεται. 
3. Σιγουρέψου ότι η περιμετρική γραμμή του χώματος που αγκαλιάζει τον κορμό του δέντρου βρίσκεται ψηλότερα από το επίπεδο του λάκκου και ότι το δέντρο είναι ίσιο. Γέμισε το λάκκο προσεκτικά και χτύπα ελαφρά το χώμα γύρω από τον κορμό. 
4. Δεν ενδείκνυται να βάζεις λίπασμα τη στιγμή του φυτέματος. Πότισε το χώμα με νερό χαμηλής πίεσης ώσπου να κατακαθίσει. Μην αντιστηρίζεις το δέντρο με πάσαλο. Όσο νωρίτερα σταθεί μόνο του όρθιο, τόσο το καλύτερο. 
5. Προστάτεψε το δενδρύλλιο από ζώα που βόσκουν ή κατοικίδια, καθώς και από φυτοπαράσιτα και ασθένειες. Ξεκαθάρισε τα αγριόχορτα γύρω από τον κορμό του γιατί θα ανταγωνιστούν τις ρίζες του δέντρου για νερό και θρεπτικές ουσίες. 
6. Φρόντισε να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα διπλανά δέντρα – μην ξεχνάς ότι το δεντράκι που φυτεύεις δεν θα μείνει για πάντα μικρό. Πότιζε τους πρώτους μήνες αν είναι αναγκαίο και έλεγχε για κιτρινισμένα φύλλα που υποδηλώνουν πρόβλημα (εκτός αν είναι φθινόπωρο και το δέντρο είναι φυλλοβόλο). 
7. Εμπλούτισε το χώμα με οργανικό λίπασμα από κομποστοποίηση, προκειμένου να βοηθήσεις την ανάπτυξη του δέντρου.



http://kipouremata.blogspot.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

“Πράσινες” στέγες: Μπορείς κι εσύ να φτιάξεις τη δική σου!






Μετατρέψτε την ταράτσα του σπιτιού σας… σε μια μικρή εξοχή! Μια «ανθισμένη» στέγη με λουλούδια και πράσινη βλάστηση μπορεί να αλλάξει το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων. Οι πράσινες στέγες τείνουν να γίνουν η νέα μόδα των αστικών περιοχών, αφού ειδικά το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται αποπνικτική. Ο ήλιος αντανακλάται πάνω στο τσιμέντο και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Η επιλογή όμως των συνθηκών που επικρατούν στο σπίτι σας είναι στο δικό σας χέρι! Και όμως τα κατάλληλα υλικά μπορούν να  δημιουργήσουν τη δική σας όαση πάνω στην ταράτσα της κατοικίας σας…

Οι πράσινες στέγες της Αθήνας
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πράσινες στέγες (greenroofs) αποτελούν την επιλογή πολλών Αθηναίων που ξυπνούν μπροστά στον δικό τους ταρατσόκηπο! Το πράσινο της πόλης χάνεται εξαιτίας της κατασκευής κτιρίων… αλλά τι μπορεί να συμβεί αν το πράσινο καταλάβει τις στέγες των κτισμάτων; Το περιβάλλον της Αθήνας θα «ανθίσει»! Η πιο μεγάλη πράσινη στέγη της χώρας έχει έκταση 6 στρεμμάτων και τοποθετείται στο Ρουφ στο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ. Ο χλοοτάπητας πρασίνισε την οροφή, η οποία γέμισε με δέντρα, λουλούδια και θάμνους. Και όμως, οι περαστικοί καταλαβαίνουν τη διαφορά… αφού ταξιδεύουν αυτόματα στην εξοχή.

Τα «υπέρ» των πράσινων στεγών στη χώρα!
«Πράσινες» στέγες: Μπορείς κι εσύ να φτιάξεις τη δική σου!Και όμως μια κατοικία με πράσινη στέγη μπορεί να εξοικονομήσει όχι μόνο μέχρι και 35% ενέργεια αλλά να μειώσει την ηχορύπανση κατά 3 ντεσιμπέλ και να συγκρατήσει τις πλημμύρες κατά 90%. Όπως είναι φυσικό, όλοι αναζητούν ένα «πράσινο παραθυράκι» μέσα στην καθημερινότητα, αλλά η συγκεκριμένη διαδικασία δεν χαρίζει μόνο αισθητικές «πινελιές» στις γειτονιές της Αθήνας. Μια τέτοια οροφή δεν απορροφά τη θερμότητα του καλοκαιριού και δεν προϋποθέτει τη συνεχή και χωρίς αποτέλεσμα χρήση των κλιματιστικών. Σύμφωνα με έρευνα, εξοικονομούν 9,6% ενέργεια από τον κλιματισμό και 4,4% από τη θέρμανση, με κέρδος 5.630 ευρώ το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν δροσιά και χαλάρωση.
Βέβαια, όσον αφορά το περιβάλλον, οι πράσινες στέγες «καθαρίζουν» την ατμόσφαιρα και τον αέρα που εισπνέουμε, αφού παράγουν οξυγόνο και φιλτράρουν τους επικίνδυνους ρύπους. Παράλληλα, εκτός από την προστασία της πόλης από τις καταιγίδες, προσφέρουν «ανάσες» ζωής σε πολλά έντομα και φυτά. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι αν οι περισσότερες οροφές της Αθήνας είχαν προσαρμοστεί με «πράσινο» τρόπο, τότε θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε μέχρι και αλλαγές στο κλίμα της περιοχής!

Οι διαφορετικοί τύποι
Οι συγκεκριμένες στέγες μπορούν να χωριστούν σε εντατικές και εκτεταμένες, ανάλογα με τις επιλογές του ιδιοκτήτη και τις προϋποθέσεις του κτιρίου. Οι εντατικές στέγες υποστηρίζουν διάφορα είδη βλάστησης, αλλά χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και συστήματα άρδευσης. Βέβαια εδώ οι επιλογές είναι ποικίλες, αφού μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δέντρα, θάμνους, πέργκολες και σιντριβάνια. Επιπλέον, οι εκτεταμένες διαθέτουν ένα λεπτό πράσινο στρώμα, που καλύπτουν όλη την επιφάνεια της στέγης και χρειάζονται συντήρηση μόνο μια φορά το χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες, οι πράσινες στέγες είναι εκτεταμένες με διπλή κλίση και χλοοτάπητες… Η επιλογή εξαρτάται και από το βάθος της ταράτσας, αφού ο πρώτος τύπος φτάνει τα 10-25 κιλά βλάστησης ανά τ.μ., ενώ η εντατική στέγη υποστηρίζει 80-150 κιλά βλάστησης ανά τ.μ.

«Πράσινες» στέγες: Μπορείς κι εσύ να φτιάξεις τη δική σου!Η κατασκευή και το κόστος τους
Πολλοί είναι αυτοί που οδηγούνται στους ειδικούς κατασκευαστές για να αποκτήσουν μια πράσινη στέγη, προσαρμοσμένη στις κλιματολογικές συνθήκες και αυτοσυντηρούμενη, δηλαδή χωρίς ανάγκες λίπανσης, κλαδέματος κ.α. Βέβαια, απαραίτητη είναι η έγκριση από ένα πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θα ελέγξει τη στεγανότητα και την αντοχή του κτιρίου. Οι κατασκευαστές δημιουργούν πράσινες στέγες με χαμηλό βάρος και με συναρμολογούμενα κομμάτια για να τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα μέσα σε δύο ημέρες. Η επιλογή των φυτών σας πρέπει να γίνει προσεκτικά, σύμφωνα με το κλίμα και της ανάγκες άρδευσης και λίπανσης. Μπορείτε να φτιάξετε μέχρι και ένα λαχανόκηπο χωρίς φυτοφάρμακα! Όσον αφορά το κόστος, για μία πράσινη ταράτσα θα χρειαστεί να δώσετε περίπου όσο κοστίζει μία μόνωση, δηλαδή από 100-120 ευρώ ανά τ.μ.


flowmagazine.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Εξερευνώντας τα "μονοπάτια" του κρασιού



Απαραίτητο συνοδευτικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση και οικογενειακή γιορτή και εξέχουσα θέση στον Χριστιανισμό (μέσω της Θείας Κοινωνίας), διαθέτει ποικίλους συμβολικούς χαρακτήρες. Το δημοφιλές αυτό αλκοολούχο ποτό, προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών, έχει καταφέρει να περάσει ανέπαφο μέσα από πολιτιστικά, θρησκευτικά και εμπορικά σύνορα, ξεδιπλώνοντας το μεθυστικό άρωμα και την πλούσια γεύση που κρύβει μέσα του.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι τα πρώτα αμπέλια εμφανίστηκαν στις πολικές περιοχές (Ισλανδία) και εν συνεχεία στις θερμότερες ζώνες (Μεσοποταμία), ενώ οι πρώτοι αμπελουργοί θεωρούνται οι Πέρσες. Ο "δρόμος" του κρασιού άνοιξε νωρίς και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Το καλό κρασί σίγουρα αξίζει!
"Τι συμβαίνει, όμως, με το παλαιωμένο κρασί; Τι αξία έχει η διαδικασία ωρίμανσης και παλαίωσής του; Είναι "ζωντανός" οργανισμός και αν ναι, πότε "ενηλικιώνεται" και πότε "παίρνει σύνταξη"; Είναι, τελικά, "φίλος" με τον χρόνο;". Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται σε σχέση με το κρασί. Στη συνέχεια θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισής τους, ενώ συνάμα θα αναφερθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού με ιδιαίτερη μνεία σε αυτά που έχουν παλαιωθεί. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κρασί γίνεται καλύτερο και βελτιώνει το χαρακτήρα του όσο παλαιώνει. Βέβαια, όλα τα είδη κρασιού δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, κάθε τύπος κρασιού να είναι απολαύσιμος σε διαφορετική ηλικία καθώς εξελίσσεται δυναμικά μέσα στον χρόνο μέσα από διαφορετικές συνεχείς και πολύπλοκες χημικές διαδικασίες.
Προτεραιότητα δίνεται, λοιπόν, στην εξασφάλιση της αργής αλλά και ελεγχόμενης οξείδωσής του. Έτσι, για κάθε κρασί υπάρχει μια χρονική στιγμή που παρουσιάζει την καλύτερη οργανοληπτική του εικόνα: είναι η ιδανική για κατανάλωση! Η χρονική διάρκεια ωρίμανσης ποικίλει και συνήθως κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια. Ελάχιστα κρασιά έχουν διάρκεια ζωής άνω των 50 ή 100 χρόνων, καθώς τα περισσότερα φθάνουν στην ποιοτική τους κορύφωση εντός μερικών ετών.
Υπάρχει τέλος και η περίπτωση "γήρανσης" του κρασιού, η οποία δυστυχώς το καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση. Το αν κάποιο κρασί μπορεί να "εξυψώσει" τις ιδιότητές του με την παλαίωση εξαρτάται από την ποικιλία του σταφυλιού, το χρώμα του, την περιοχή καλλιέργειάς του, το έτος παραγωγής του και τη διαδικασία της οινοποίησης του.
Πρέπει, επίσης, να διαθέτει τρία βασικά χαρακτηριστικά: υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, υψηλή οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η συμπύκνωση του φρούτου και των αρωμάτων του κρασιού παίζει καθοριστικό ρόλο για να μαλακώσει το κρασί, να γίνει πιο γευστικό και απολαυστικό. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε αυτά η ακριβότερη και η εκλεκτότερη πρώτη ύλη, ενώ οι διαδικασίες της αμπελουργίας και της οινοποίησης αγγίζουν το άριστο.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για την ωρίμανση χρησιμοποιούνται δρύινα βαρέλια, χωρητικότητας 225 lt, που το ξύλο τους προέρχεται από τα δάση της κεντρικής Γαλλίας (κατασκευάζονται στο Bordeaux), καθώς θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως. Ας μην ξεχνάμε ότι το κρασί ωριμάζει (οξειδωτική παλαίωση, παρουσία οξυγόνου) στο βαρέλι και παλαιώνει (αναγωγική παλαίωση, απουσία οξυγόνου) στο μπουκάλι!
Η πλειονότητα των κρασιών που παλαιώνονται είναι κόκκινα, επειδή περιέχουν τις τανίνες, οι οποίες απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ξεδιπλώσουν τις ιδιότητές τους και να γίνει το κρασί πιο απολαυστικό και αρωματικό, προστατεύοντάς το, παράλληλα, από την οξείδωση (επαφή με το οξυγόνο η οποία σταδιακά "γερνάει" το κρασί και το καταστρέφει). Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παλαίωση γίνεται και στα λευκά κρασιά (κυρίως γλυκά), τα οποία περιέχουν υψηλή αλκοόλη (Sauvignon-Blanc) και υψηλή συγκέντρωση σακχάρων (όπως το κρασί της Σάμου).
Υγεία και ευεξία
Πρώτος ο Ιπποκράτης αναγνώρισε τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία, χρησιμοποιώντας το ως θεραπευτικό μέσο, ως φάρμακο. Προσοχή όμως γιατί η ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία αναδεικνύεται μόνο όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο: δηλαδή 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες. Αυτή η ισορροπημένη κατανάλωση μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20 - 60%, τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του άνω πεπτικού συστήματος, βελτιώνει την στομαχική λειτουργία, εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, βοηθά στη γονιμότητα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό και αυξάνει την αντίσταση στη γρίπη.
Ακόμη, προκαλεί ευεξία, καλή ποιότητα ζωής, μακροζωία και μικρότερη συχνότητα θανάτου κατά 10 - 20%.
Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης
Ονομαστά κρασιά, σύμφωνα με την ποικιλία των σταφυλιών είναι αυτά από την Αυστραλία, τις Η.Π.Α. και τη Γερμανία, ενώ σύμφωνα με τον τόπο παραγωγής γνωστά είναι τα Γαλλικά, τα Ελληνικά, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά κρασιά.
Στη χώρα μας οι κύριες περιοχές που παράγουν κρασί είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα, η Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε και μερικά εξαιρετικά αλλά σπάνια παλαιωμένα κρασιά: ‘Beaune Greves Vigne de l’Enfant Jesus’ της Βουργουνδίας, ‘Sauternes’ του Chateau d’Yquem, και το ‘Haut-Brion’ του Μπορντό. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να αναμειγνύουν το κρασί με νερό σε αναλογία 1 προς 3, ενώ είχαν βρει τρόπους ανάμειξης, ψύξης αλλά και παλαίωσής του. Επιτύγχαναν την παλαίωση τοποθετώντας το κρασί σε θαμμένα πιθάρια σφραγισμένα με γύψο και ρετσίνι. Το κρασί γενικά έχει τρεις εχθρούς: το φως, τη θερμότητα και το οξυγόνο. Επομένως, αν θελήσετε να παλαιώσετε ένα μπουκάλι κρασί, πρέπει να φροντίσετε για τις συνθήκες φύλαξης σε ένα σωστά διαμορφωμένο κελάρι.
Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία (10-15 ο C) και υγρασία (70 – 75%) στο χώρο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, χαμηλός φωτισμός, απουσία έντονων μυρωδιών, κραδασμών, θορύβων και εντόμων, ενώ οι φιάλες θα πρέπει να είναι πλαγιασμένες σε ειδικές ξύλινες θήκες, για καλύτερη προστασία του φελλού.
Οι λόγοι που αξίζει να παλαιώσετε ένα καλό κρασί είναι δύο:
• Μερικά κρασιά είναι καλύτερα γευστικά όταν καταναλώνονται μετά από μερικά χρόνια και όχι όταν είναι φρέσκα. Ο χρόνος απαλύνει την τονισμένη οξύτητά τους καθώς εξευγενίζει τις ‘επιθετικές’ τανίνες. Το κρασί εξελίσσεται με το χρόνο και γίνεται πιο φιλικό, πιο κομψό και πιο ευπροσάρμοστο στη συνδυαστικότητά του με άλλα τρόφιμα.
• Για να κρατήσουμε στην κάβα μας δείγμα από μια καλή σοδειά κρασιού, για ιδία κατανάλωση ή για μελλοντική εμπορική χρήση.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Σημαντικό ρόλο στην απόλαυση ενός καλού κρασιού παίζει και η αίσθηση της όσφρησης. Η κυκλική κίνηση στο ποτήρι με το κρασί, απελευθερώνει καλύτερα τα αρώματα του κρασιού, κυρίως λόγω της επαφής του με το οξυγόνο. Όσο περνάει η ώρα, βελτιώνεται και η γεύση του κρασιού, καθώς η επαφή του με τον αέρα αναδεικνύει τη γευστική του δυναμική. Αν ανοίξουμε τέλος ένα ‘καλό’ κρασί και δεν το καταναλώσουμε άμεσα μπορούμε να το διατηρήσουμε με το φελλό του για τις επόμενες 5 μέρες. Μετά το κρασί αρχίζει να έχει σαφή δείγματα της παρέμβασης του οξυγόνου. Ανακεφαλαιώνοντας, το κρασί πρέπει να πίνεται πάντα με σύνεση και μέτρο, ενταγμένο στη Μεσογειακή διατροφή για να αποτελέσει πραγματικά μια μοναδική εμπειρία γεύσης και απόλαυσης...


Πηγή: motnews.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Η Τρέλα της επιστροφής στην αγροτική οικονομία





Τις τελευταίες ημέρες, όπου και εάν κοιτάξεις, ότι και εάν διαβάσεις, ότι και εάν ακούσεις, αφορά την επιστροφή του κόσμου στην αγροτική παραγωγή. Πολλοί επιχειρηματίες, αλλά και έμποροι, μισθωτοί και απλοί πολίτες, βλέπουν το μέλλον στον αγροτικό τομέα.

Είχαμε επισημάνει ότι η κρίση οδηγεί την Ελλάδα στην πρό-Βιομηχανική εποχή. Το οικονομικό μοντέλο της κατανάλωσης κατέρρευσε και αφού η χώρα δεν έχει βιομηχανική παραγωγή, η μόνη παραγωγή που απέμεινε είναι η αγροτική.

Τα πράγματα ακολουθούν μια φυσική εξέλιξη και πορεία, βασισμένη κυρίως στην απόγνωση του κόσμου, εξαιτίας της ανεργίας, αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα, δεν είναι όπως φαίνονται και το αγροτικό σύστημα παραγωγής είναι διαλυμένο. Διαφεντεύεται από λόμπι και συμφέροντα, από κομματικές συμμορίες και ένα ιδιότυπο σύστημα εμπόρων και μεγαλό-συνεταιριστών.

Τα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση -0.8% το 2011, του αγροτικού τομέα, σε αξία παραγόμενων προϊόντων. Τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως, με τον πολυτεμαχισμό της γης, τον γηρασμένο πληθυσμό, την αδυναμία απορρόφησης νέων τεχνολογιών, το σύστημα εμπορίας, την αδυναμία απορρόφησης επιδοτήσεων, την διστακτικότητα στις επενδύσεις, την έλλειψη έρευνας, την έλλειψη κατεύθυνσης.

Όσοι επιχειρούν σήμερα στις αγροτικές επενδύσεις, κάνουν παιδαριώδη λάθη που δεν δικαιολογούνται από την Γεωτεχνική επιστήμη. Υπάρχει η άποψη ότι υπάρχει κάποια ''μαγική'' καλλιέργεια, που θα φέρει εισοδήματα σε κάποιον χωρίς να κάνει πολλά πολλά.

Το πρόβλημα πηγάζει φυσικά και από τα κίνητρα της επένδυσης, αλλά και από την έλλειψη σχεδιασμού και διαφανών κανόνων της αγοράς.

Ουσιαστικά σε αυτή την χώρα πρέπει να αποφασίσουμε αρχικά, εάν θέλουμε μια οικονομία όπου το κράτος θα δουλεύει για τους πολίτες ή οι πολίτες θα δουλεύουν για να συντηρούν το κράτος.

Συνοπτικά πρέπει να σας πω ότι στις χώρες του εξωτερικού τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Στις χώρες της ΕΕ, υπάρχει μια αρμονική σε πολλές περιπτώσεις ισορροπία, μεταξύ των υποχρεώσεων του κράτους και των ιδιωτών και οι υποχρεώσεις αυτές είναι σεβαστές και από τα δύο μέρη.

Έτσι οι κυβερνήσεις, σχεδιάζουν πολιτικές, προστατεύουν τα εγχώρια προϊόντα και δαπανούν στην αγροτική έρευνα ενώ αντίθετα οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τους φόρους, επενδύουν στην αγροτική έρευνα της επιχείρησης και στην ουσία οδηγούν τις εξελίξεις.

Παραδείγματα πολλά. Πρότυπες χρηματιστηριακές αγορές αγροτικών προϊόντων, δημιουργία νέων μεθόδων και μηχανημάτων παραγωγής, έρευνα στην φυτοπροστασία, σε νέες ποικιλίες, νέα συστήματα πιστοποίησης κλπ.

Λυπάμαι πολύ, αυτό τον καιρό να συζητώ με ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή και έχουν εξαπατηθεί. Ανθρώπους που διαβάζουν κάτι στο Ιντερνετ ή την εφημερίδα, αλλά δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει να παράξεις ένα οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν. Όταν λοιπόν πλησιάζει κάποιος έναν Γεωπόνο και του εξηγεί βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνει, τότε βλέπεις τους ανθρώπους να σου λένε ''καλύτερα να ανοίξω μια καφετέρια ή ένα σουβλατζίδικό! '' (σημειωτέων η ενημέρωση σήμερα των πολιτών γίνεται από ψευτο-εμπόρους, δημοσιογράφους του δημοτικού και οικονομολόγους !)

Ναι σήμερα υπάρχει μια τρέλα με την αγροτική παραγωγή. Εάν όμως δείτε τις προοπτικές, αυτές είναι λίγες, αλλά υπάρχουν ! Πρέπει ο επενδυτής να συνειδητοποιήσει όλο το ''Ελληνικό σύστημα παραγωγής'' και να έχει επίγνωση, όλων των προβλημάτων και δυσκολιών.

Μία συμβουλή έχω να δώσω σε όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές. Ρωτήστε έναν Γεωπόνο πριν κάνετε οτιδήποτε ( δεν κάνω διαφήμιση του επαγγέλματος). Είναι απλό. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι ειδικοί. Κάντε το αυτονόητο λοιπόν. Μην πέφτετε θύματα παραμυθάδων ή εμπόρων ελπίδας.


 www.e-geoponoi.gr   


Διαβάστε περισσότερα ...

Πως γίνεσαι έμπορος Αγροτικών προϊόντων;





Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, με αριθμό Φύλλου 593, αντικαθίστανται με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, η υποβολή των προβλεπόμενων απαιτούμενων δικαιολογητικών για την εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών.


Επίσης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, με αριθμό Φύλλου 471, η Υπουργική Απόφαση στην οποία αναφέρονται τα κριτήρια καθορισμού του ύψους της εγγυητικής επιστολής αλλά και τα κριτήρια της επάρκειας των εγκαταστάσεων των εμπόρων για την απαλλαγή τους από την υποχρέωση υποβολής εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή στο Μητρώο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, αντικαθίστανται με την υπεύθυνη δήλωση τα εξής δικαιολογητικά:
Α) Βεβαιώσεις φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας
Β) Πιστοποιητικά από το κατά τόπο αρμόδιο πρωτοδικείο:
Ότι δεν τελούν σε πτώχευση
Ότι δεν τελούν σε αναγκαστική διαχείριση
Ότι δεν έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, ψευδορκίας και δόλιας χρεοκοπίας
Ότι εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα δεν τελούν σε κοινή ή ειδική εκκαθάριση
Γ) Βεβαίωση ποινικού μητρώου τύπου Β
Όσον αφορά το ύψος της εγγυητικής επιστολής καθορίζεται ως εξής:
α) Σε ποσοστό 10% του μέσου όρου της αξίας των αγορών αγροτικών προϊόντων των τελευταίων τριών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης εγγραφής
β) αν δεν έχει συμπληρωθεί τριετία από την έναρξη άσκησης επαγγέλματος του εμπόρου κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο, σε ποσοστό 10% του μέσου όρου της αξίας των αγορών αγροτικών προϊόντων των τελευταίων δύο ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης εγγραφής
γ) Αν δεν έχει συμπληρωθεί διετία από την έναρξη άσκησης επαγγέλματος του εμπόρου κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο, σε ποσοστό 10% του μέσου όρου της αξίας των αγορών αγροτικών προϊόντων του οικονομικού έτους που προηγείται του έτους υποβολής της αίτησης εγγραφής
δ) Στο ποσό των 30.000 ευρώ αν κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο δεν συμπληρώνεται ένα οικονομικό έτος από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος του εμπόρου.
Γενικότερα το ποσό της εγγυητικής επιστολής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30.000 ευρώ και μεγαλύτερο των 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο, εάν κάποια εμπορική επιχείρηση έχει πάγια περιουσιακά στοιχεία ή μισθωμένα που αξίζουν πάνω από 150.000 ευρώ και υποβάλει ισολογισμό κάθε χρόνο, απαλλάσσεται από την έκδοση εγγυητικής επιστολής προκειμένου να εγγραφεί στο Μητρώο. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν εκδίδουν ισολογισμό, το ποσό αυτό κατεβαίνει στις 100.000 ευρώ, με βάση τη φορολογική δήλωση της επιχείρησης ή του ιδιοκτήτη-έμπορου.


ΠΗΓΗ:e-geoponoi.gr/


Διαβάστε περισσότερα ...

Είναι πράσινο, νόστιμο και… συμφέρει


Είναι πράσινο, νόστιμο και… συμφέρει
Μεγάλη ελπίδα χαρακτηρίζουν αγρότες και εκπρόσωποι των φορέων τους την καλλιέργεια πράσινου σπαραγγιού για την περιοχή τους και την τοπική τους οικονομία. Η καλλιέργεια του προϊόντος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το λευκό που καλλιεργείται σε Ελλάδα και εξωτερικού, έχει καλύτερη εμπορική συμπεριφορά, ενώ απαιτεί και πιο λίγα έξοδα παραγωγής και εξοπλισμού.
«Η καλλιέργεια παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το λευκό σπαράγγι που είναι ίσως πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά και στην περιοχή μας» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και του πρωτοβάθμιου Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ», που τυποποιεί σπαράγγια και τα στέλνει σε αγορές του εξωτερικού, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς

«Τα πράσινο σπαράγγι αποτελεί μεγάλη ελπίδα για τον αγροτικό κόσμο, δεδομένου πως για την καλλιέργειά του τα σημάδια που είχαμε φέτος ήταν αρκετά καλά. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι το μέλλον στην εν λόγω καλλιέργεια στο νομό μας και θα έχει και πολύ καλά αποτελέσματα για τους παραγωγούς. Κι αυτό γιατί χρειάζεται πολύ λιγότερες επενδύσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, άρα και μικρότερες δαπάνες απ’ ότι το λευκό σπαράγγι. Συνεπώς είναι πιο εύκολο για έναν παραγωγό να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος», εξηγεί ο κ. Κουτσουπιάς.


Προσφορά στην απασχόληση

Η σπαραγγοκαλλιέργεια στην Αιτωλ/νία δεν αφήνει εισόδημα μόνο στον παραγωγό αλλά δίνει δουλειά στην περιοχή, καθώς απαιτεί εργατικά χέρια για τη συγκομιδή και τη μεταποίηση. Είναι ενδεικτικό πως 200 άτομα απασχολούνται στην συσκευασία του προϊόντος, ενώ 800 με 1.000 απασχολούνται την περίοδο της συγκομιδής. Παράλληλα, τα καλλιεργούμενα στρέμματα στην Αιτωλ/νία είναι 2.500 και οι αγρότες που παράγουν το προϊόν είναι 120.

Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ» είναι τα καλλιεργούμενα στρέμματα ν’ αυξηθούν και να φτάσουν τα 4.000 με 5.000, αλλά οι καινούργιες εκτάσεις που φυτεύονται να είναι στραμμένες προς το πράσινο κι όχι το λευκό σπαράγγι. «Θέλουμε να έχουμε μια αναλογία λευκού και πράσινου 30-70», προσθέτει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πράσινο σπαράγγι έχει καλύτερη εμπορική συμπεριφορά ενώ δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν εύκολα οι βόρειες χώρες λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Μπορούμε να συγκομίσουμε αργότερα από το λευκό, με καλύτερα αποτελέσματα, παίρνοντας πολύ λιγότερα ρίσκα στη γη, για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για προϊόν (το πράσινο σπαράγγι) που όταν συγκομίζεται αποτελεί υπέργειο τμήμα του φυτού, δηλαδή έχει φυτρώσει και έχει βγει από το χώμα, σε αντίθεση με το λευκό. Ωστόσο πέρα από αυτό και σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου είναι το γεγονός ότι με το πράσινο σπαράγγι μπορεί να ασχοληθεί κι ένας παραγωγός, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα, αφού τα μηχανικά μέσα που χρειάζεται είναι πολύ λιγότερα σε σχέση πάντα με το λευκό σπαράγγι», εξηγεί ο κ. Κουτσουπιάς.


Πήγε καλά φέτος η καλλιέργεια

Η συγκομιδή σπαραγγιού έγινε στο σωστό χρόνο την εφετινή χρονιά ενώ παράλληλα η εμπορική τιμή ήταν ικανοποιητική και σ’ αυτό βοήθησε η μείωση της παραγωγής στον ελλαδικό χώρο και τη νότια Ευρώπη. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει απορρόφηση του προϊόντος σε καλή τιμή για τον παραγωγό.


Πιο αναλυτικά, έπειτα από τρία έτη «ανομβρίας» η χρονιά ήταν καλή και οι παραγωγοί κατάφεραν να συγκομίσουν τη σοδειά. Αλλά και εμπορικά η χρονιά ήταν καλή.

Σ’ αυτό συνέβαλε η μείωση της παραγωγής στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά και στο νότο της Ευρώπης.

«Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι το λευκό σπαράγγι θα ξαναβρεί τη θέση που είχε. Ας ελπίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια οι καιρικές συνθήκες από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η έκβαση της καλλιεργητικής σαιζόν, θα επιτρέψουν να πάμε καλά, γιατί είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια μας δημιούργησαν ουκ ολίγα προβλήματα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου.

Ταυτότητα του ΑΣ ΑΧΕΛΩΟΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Σπαραγγιού και λοιπών Λαχανικών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ» ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα αριθμεί 120 μέλη.

Πρόκειται για Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό, πρόεδρος του οποίου είναι ο κος Θωμάς Κουτσουπιάς.

«Μοχλός ανάπτυξης» για το Συνεταιρισμό και κύρια - αλλά όχι μοναδική - δραστηριότητα αποτελεί το σπαράγγι, που χρόνο με το χρόνο δικαιώνει τις επιλογές των ανθρώπων της συνεταιριστικής αυτής επιχείρησης, αλλά και τους ευρωπαίους καταναλωτές, για την προτίμησή τους.

Η έδρα του βρίσκεται, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο, στο Δήμο Νεαπόλεως.

Βασική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η επεξεργασία και εξαγωγή σπαραγγιών, που παράγουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας του Αχελώου, της Παραχελωίτιδας (Δήμος Οινιάδων), της Αμφιλοχίας, σε μικρότερο βαθμό, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου φυσικά μπορεί να παραχθεί σπαράγγι.

Συνολικά, οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν με σπαράγγια μια έκταση της τάξεως των 2.500 στρεμμάτων, η οποία ανά έτος αυξάνεται κατά 500 με 600 στρέμματα, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των αγροτών της περιοχής για την καλλιέργεια σπαραγγιού.


Αλέξανδρος Μπίκας

www.paseges.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ