20 Σεπ 2012

ΟΗΕ: συρρικνώθηκε η τρύπα του όζοντος αλλά αργεί να κλείσει





Συρρικνώθηκε φέτος η τρύπα στο στρώμα του όζοντος, την προστατευτική ασπίδα του πλανήτη ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην απαγόρευση βλαβερών ουσιών, ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πλήρης αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος ακόμα αργεί πολύ και διευκρινίζουν ότι η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική, που φτάνει σε έκταση τα 19 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2010.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, πριν 25 χρόνια, για τη σταδιακή απαγόρευση των χημικών που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, χαρακτηρίζεται από μεγάλη επιτυχία καθώς απέτρεψε την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στην υγεία (καρκίνος του δέρματος, καταρράκτης) και το περιβάλλον.

Ωστόσο οι απαγορευμένοι χλωροφθοράνθρακες, που χρησιμοποιούνταν κάποτε σε ψυγεία και σπρέι, παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι οι συγκεντρώσεις τους στην ατμόσφαιρα να φτάσουν τα επίπεδα πριν το 1980.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Άρης Χατζηστεφάνου, ο δημιουργός της Catastroika




Αμαρτωλός του κουτιού, εξόριστος του… ευρέως αποδεκτού, κυνηγημένος του παγιωμένου, ο Άρης Χατζηστεφάνου, πιο γεμάτος από ποτέ, παραδίδει την Catastroika, στο κατώφλι του μυαλού του Έλληνα. Και τον προτρέπει, ίσως τον σέρνει από το αυτί, να δεχτεί πως υπάρχει μιαν ακόμη θέαση των πραγμάτων. Η δύσκολη, η ζόρικη, η δύσπεπτη, η πολύ συχνά αληθινή.

Συνέντευξη 
Χάρης Ραϊτσίνης 
Κωνσταντίνος Παπαπρίλης Πανάτσας 
Και θέλει άντερα να βγεις από τις ράγες, να μην κάνεις όλες τις στάσεις που θα 'πρεπε, να φωνάζεις δυνατά, μπας και στρέψουν το κεφάλι τους προς τη σωστή κατεύθυνση. 
Το παιδί του, που δεν θα δει τα μπόλικα φώτα ποτέ, είναι από εκείνα των υπονόμων, από εκείνα που μπαίνουν σα δυσωδία στα σπίτια, μα σου θυμίζουν, πως έτσι μυρίζει το υλικό στο οποίο στηρίζεις τον κόσμο σου. 
*Η Catastroika, του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη, «απελευθερώθηκε» στις 26 του Απρίλη, 2012. 
Λοιπόν Άρη, για πες μας για την Catastroika σου...
Θα ήθελα αρχικά να υπογραμμίσω πως η Catastroika άλλαξε στην πορεία το ίδιο της το σενάριο. Ξεκινήσαμε όταν, με τη σειρά του, ξεκίνησε στην Ελλάδα το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων με τα 50 δισεκατομμύρια που ζητούσε το Δ.Ν.Τ., η Task Force και όλοι αυτοί. Το βλέπαμε λίγο πιο στενά, πως θα είναι όντως ιδιωτικοποιήσεις. Στην πορεία, αυτό που καταλαβαίναμε από τις συνεντεύξεις, είναι πως τέτοιου είδους μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, τέτοιο μαζικό ξεπούλημα, δεν είναι μόνο ένα οικονομικό θέμα. Είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα ελευθερίας, κοινωνικών δικαιωμάτων. Είδαμε τα αντίστοιχα παραδείγματα, όπου έγιναν πειράματα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων. Είτε υπήρχε μια δικτατορία που τα επέβαλλε με τη δύναμη των όπλων, είτε υπήρχε ένα μεγάλο πισωγύρισμα στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ακόμα και στην Αγγλία, που μας λένε «Ορίστε, είναι μια δημοκρατία, γιατί δεν δέχεστε τις ιδιωτικοποιήσεις όπως έγιναν κι εκεί;». 
Η Θάτσερ τα κατάφερε μόνο αφού έκανε ένα πόλεμο στα Φώκλαντς, που πάγωσε όλη τη βρετανική κοινωνία κι αμέσως μετά έκανε μιαν άγρια επίθεση εναντίον των ανθρακωρύχων, με βία την οποία δεν την είχε ξαναδεί ο δυτικός κόσμος. Χρειαζόταν δηλαδή αυτό που λέει η Ναόμι Κλάιν, το «σοκ», για να μπορέσεις να το επιβάλεις… Οπότε, ενώ ξεκινήσαμε με ένα πιο στενό πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων, περιγράφουμε τελικά αυτό που μας περιέγραψε στη Θεσσαλονίκη ο Σπύρος ο Μαρκέτος ως «χούντα των τραπεζιτών», κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Πως, δηλαδή, κάποιες δικτατορίες τραπεζιτών και τεχνοκρατών, αρχίζουν να ξεπουλάνε τα πάντα… 
"Στην πορεία, αυτό που καταλαβαίναμε από τις συνεντεύξεις, είναι πως τέτοιου είδους μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, τέτοιο μαζικό ξεπούλημα, δεν είναι μόνο ένα οικονομικό θέμα. Είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα ελευθερίας, κοινωνικών δικαιωμάτων."
Θεωρείς πως όλες οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να μπουν στο ίδιο καλούπι; Εσπευσμένο ξεπούλημα;
Ειδικά αυτή την περίοδο, αδιαμφισβήτητα. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ένα μοντέλο κρατισμού, πως όλα πρέπει να περάσουν στον έλεγχο ενός τεράστιου κράτους Λεβιάθαν, που θα ελέγχει κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων μας. Το δημόσιο, άλλωστε, έχει αποτύχει παταγωδώς. Πάρα πολλές φορές. Αυτό που μας δίδαξαν, όμως, τα παραδείγματα του εξωτερικού, είναι πως ακόμα και μετά τις όποιες αποτυχίες του κράτους ερχόταν ο ιδιωτικός τομέας να τα κάνει ακόμα χειρότερα. Πάντα υπήρχαν προβλήματα στα οποία πατούσε η προπαγάνδα, του τύπου «δεν δουλεύει καλά», «είναι λίγο ακριβό»… Και πάντα ο ιδιωτικός τομέας τα έκανε χειρότερα. Εμείς θα λέγαμε ότι στις συνθήκες οικονομικής κατοχής που ζούμε, πρέπει πρώτα να πούμε ένα stop, δεν ξεπουλάμε, δεν μπορούμε να ιδιωτικοποιούμε υπό συνθήκες κατοχής, οπότε moratorium, αλλά μετά νομίζω πως πρέπει να ξεκινήσει μια πολύ μεγαλύτερη συζήτηση, που δεν θα λέει απλώς «κράτος που ελέγχει τα πάντα», αλλά «κοινωνία που ελέγχει αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες και έλεγχος από τους πολίτες». Υπάρχουν δειλά – δειλά, παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τη Λατινική Αμερική. Εμείς ζούμε ακριβώς στην αντίθετη τροχιά. Η Ευρώπη, για παράδειγμα, επανεθνικοποιεί το δίκτυο ύδρευσης. Στην Ελλάδα, πάμε τώρα να το δώσουμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το επανεθνικοποιεί. Το κάνει καθώς απέτυχε παντού το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης. Για να κάνω μια σούμα, υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει καν να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση και όταν συζητήσουμε, υπό άλλες συνθήκες, πρέπει να το κάνουμε σε εντελώς διαφορετική βάση. 
Τι περιμένεις από το όλο εγχείρημα;
Εμείς, καταρχάς, είμαστε αυτό που λένε στη δημοσιογραφία «διεθνατζήδες». Όλη η ομάδα, και η Κατερίνα (Κιτίδη) και ο Λεωνίδας (Βατικιώτης), ασχολούμασταν κυρίως με διεθνή θέματα. Και αυτό που συνειδητοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ή καλύτερα τα δύο τελευταία χρόνια, του μνημονίου, είναι πως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν δώσει τα προηγούμενα χρόνια μια εικόνα του τι γινόταν στον υπόλοιπο πλανήτη. Εμείς όταν μιλάγαμε για διεθνή θέματα στα κεντρικά δελτία, ήταν συνήθως για ένα πάντα ή για ένα αλογάκι που γεννήθηκε σε κάποιον ζωολογικό κήπο της Γερμανίας, και άντε, να κλείσουμε το δελτίο πριν πάμε στα αθλητικά και στον καιρό… Αν είχαμε σωστά διεθνή, θα ξέραμε τι είχε συμβεί στην Αργεντινή και πως είναι πανομοιότυπο με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Θα ξέραμε τι έγινε πολύ πιο πρόσφατα στην Ισλανδία, θα ξέραμε πως απέτυχαν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Αγγλία… Θέλουμε, λοιπόν, να φέρουμε αυτήν την  εμπειρία απ' έξω και νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να αφυπνίσει. Δεν λέμε ότι ένα ντοκιμαντέρ μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δίνεις κάποιες πληροφορίες και αν υπάρχουν οι συνθήκες να αλλάξει βάζεις ένα πολύ μικρό λιθαράκι. Τα ντοκιμαντέρ περιγράφουν τον κόσμο, δεν τον αλλάζουν.
"Όταν μιλάγαμε για διεθνή θέματα στα κεντρικά δελτία, ήταν συνήθως για ένα πάντα ή για ένα αλογάκι που γεννήθηκε σε κάποιον ζωολογικό κήπο της Γερμανίας, και άντε, να κλείσουμε το δελτίο πριν πάμε στα αθλητικά και στον καιρό… Αν είχαμε σωστά διεθνή, θα ξέραμε τι είχε συμβεί στην Αργεντινή και πως είναι πανομοιότυπο με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Θα ξέραμε τι έγινε, πολύ πιο πρόσφατα στην Ισλανδία, θα ξέραμε πως απέτυχαν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Αγγλία…"
Άρη, έχεις κατηγορηθεί για έλλειψη αντικειμενικότητας. Πως προβάλλεις μόνο τη μια πλευρά. Το ντοκιμαντέρ πρέπει να παίρνει θέση;
Υπάρχουν διαφορετικά είδη ντοκιμαντέρ. Καταρχάς, εγώ δεν πιστεύω πως υπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφία. Αντικειμενική είναι η πραγματικότητα. Από τη στιγμή που παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος, μπορεί να περάσει πολύ κρυφά μηνύματα χωρίς να το καταλάβει κανείς. Δηλαδή μπορείτε να μου δώσετε οποιαδήποτε είδηση και να σας την φέρω τούμπα με τέτοιο τρόπο, ώστε ψυχολογικά τουλάχιστον να έχω πάρει θέση. Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα που χρησιμοποιώ συχνά: μπορώ να σας πω ότι «κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε παλαιστινιακά εδάφη, σκοτώθηκαν τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι» ή να σας πω ότι «ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους σε παλαιστινιακά εδάφη». Η δεύτερη μου πρόταση, επειδή είναι πιο ενεργητική και δείχνει ποιος σκότωσε ποιον κατευθείαν, ενώ έχει τη ίδια πληροφορία, έχει πάρει θέση. Λοιπόν, αντικειμενικότητα απόλυτη δεν υπάρχει, υπάρχει σοβαρότητα στην κάλυψη. Δεν είπαμε ότι θα 'χουμε τίποτα από αυτά. Είπαμε από την αρχή πως θα κάνουμε μιαν έρευνα, θα καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα και αυτά θα σας παρουσιάσουμε. Θεωρούμε ότι την άλλη άποψη την ξέρετε πάρα πολύ καλά από τα νυκτερινά δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες, και τώρα θα σας παρουσιάσουμε κάτι άλλο.
Αυτό είπαμε πως θα κάνουμε και αυτό κάναμε. Το σημαντικό είναι να μην ξεκινήσεις την έρευνα με προκαταλήψεις. Εκεί είναι η μεγάλη παγίδα. Να μην πεις, δηλαδή, ότι εγώ έχω πέντε πράγματα στο μυαλό μου και θα προσπαθήσω να βρω ανθρώπους που θα τα τεκμηριώσουν και θα τα ντύσουν για να τα βγάλω στο γυαλί. Ξεκινήσαμε εν λευκώ, αν και ο καθένας κουβαλάει την πολιτική και ιδεολογική του αντίληψη, αλλά μπορώ να πω, πως αρκετά πράγματα άλλαξαν και στο δικό μας μυαλό στην πορεία. Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάσαμε τελικά και αυτή είναι η άποψή μας…
"Εμείς ζούμε ακριβώς στην αντίθετη τροχιά. Η Ευρώπη, για παράδειγμα, επανεθνικοποιεί το δίκτυο ύδρευσης. Στην Ελλάδα, πάμε τώρα να το δώσουμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το επανεθνικοποιεί. Το κάνει καθώς απέτυχε παντού το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης." 


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Έντομα σε κοντινό πλάνο




 Ο Keith Trueman από το Braunton της Μεγάλης Βρετανίας άρχισε να ασχολείται με τη φωτογράφιση εντόμων πριν από τρία χρόνια.
Ο 41χρονος φωτογράφος παίρνει αγκαλιά την Canon 7D κάμερά του και τα κυνηγά στην αυλή του σπιτιού του ή σε δημόσια πάρκα και… το αποτέλεσμα της δουλειάς του το βλέπουμε παρακάτω!
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2851.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2852.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2853.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2854.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2855.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2856.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2857.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2858.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2859.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image2860.jpeg
 eZy News


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Μάχη αετού με αγριοκάτσικο ( video )




 Πώς μπορεί ένας χρυσαετός να κυνηγήσει αγριοκάτσικα, τα οποία είναι προφανώς μεγαλύτερα σε μέγεθος από τον ίδιο και μπορούν να διαφύγουν πηδώντας στα βράχια;
Το αρπακτικό πουλί βρίσκει τη λύση για να εξασφαλίσει την τροφή του με έναν απίστευτο τρόπο: τραβά τα αγριοκάτσικα από το πόδι (!) και τα ρίχνει από τα βράχια όπου στέκονται, σε μεγάλο βάθος.
Στη φύση κυριαρχεί ο ισχυρός- και ο ευρηματικός.
Δείτε το βίντεο
http://www.ezy.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Φυσικά καλλυντικά από κρίταμο και κάππαρη




 Τα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φυσικά καλλυντικά, θωρακίζοντας τον οργανισμό με τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Το κρίταμο είναι ένα εδώδιμο άγριο φυτό που ευδοκιμεί στην παραλιακή ζώνη της Μεσογείου και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι εξαιρετική σαλάτα.
Η καλλιέργειά του ξεκίνησε ύστερα από έρευνες του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Μία μικρή βιομηχανία καλλιεργεί αυτή τη στιγμή 20 στρέμματα κρίταμου για να παράξει σαλάτα κρίταμου, η οποία θα εξαχθεί στην Ευρώπη.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο και το εκχύλισμα κρίταμου έχουν αναπλαστικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή και ανοσολογική δράση. Η έρευνα οδήγησε σε παραγωγή κρέμας που πωλείται σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σαπουνιών και σαμπουάν.
Παρόμοιες ιδιότητες θεωρείται ότι έχει και η κάπαρη και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του Εργαστηρίου για τη αξιοποίησή της.
«Από το φυτό πήγαμε στην υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία λέγεται μεταποιημένο προϊόν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών.
Στο περίπτερο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων στην 77η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος Farma Fair παρουσιάζονται τα ελληνικά αρωματικά φυτά (ρίγανη, φασκόμηλο, σιδερίτης, θυμάρι, μελισόχορτο, λεβάντα, μέντα , θρούμπι κ.λπ.) και οι τρόποι αξιοποίησής τους μέσω της μεταποίησης. Στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που στηρίζει λειτουργικά τον Βοτανικό Κήπο, διατηρούνται περίπου 2500 κωδικοί που αντιστοιχούν σε 1500 αυτοφυή από τα 6000 φυτά που διαθέτει η ελληνική χλωρίδα.
Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι επικερδής και μπορεί να αποδώσει στον αγρότη ένα ποσό που ξεκινάει από 500 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να αυξηθεί.
Η ίδια θα συμβούλευε κάποιον, που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά για κύριο εισόδημα και να εξάγει το προϊόν του, να διαθέτει το λιγότερο 80 με 100 στρέμματα. Όπως εξήγησε, μια εταιρεία του εξωτερικού θα ζητήσει από τον καλλιεργητή ποσότητα της τάξεως των τόνων.
Η άλλη επιλογή είναι να συμπράξουν 4-5 παραγωγοί και να διαθέσει ο καθένας από 30-40 στρέμματα.
Ωστόσο, και σ’ ένα χωράφι 5 με 10 στρεμμάτων μπορούν να καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά, για μία μικρή επιχείρηση που θα συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.
Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του περίπτερου 1 της ΔΕΘ, όπου φιλοξενείται το Farma Fair εργαστήρι για τα παιδιά, με περιβαλλοντικά παιχνίδια και μαγειρική με ελληνικά προϊόντα.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Γλάροι εισβάλλουν στις πόλεις λόγω έλλειψης τροφής




 Σε χωριά και πόλεις στην ενδοχώρα εισβάλλουν σήμερα οι γλάροι, καθώς λόγω της κατάρρευσης της αλιείας οι ψαράδες πετούν όλο και λιγότερα υπολείμματα ψαριών, ενώ η επεξεργασία απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας σε διάφορα μέρη του κόσμου, συνεπάγεται μειωμένη ποσότητα τροφής στις χωματερές.
Επισήμως οι ασημόγλαροι περιλαμβάνονται στη λίστα με τα απειλούμενα είδη, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια ο πληθυσμός τους μειώθηκε στο μισό.
Ωστόσο, αν και οι γλάροι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) ο πληθυσμός τους στους στα χωριά και τις πόλεις συνεχώς αυξάνεται.
Οι γλάροι είναι φυσικοί «οδοκαθαριστές». Στο παρελθόν τεράστια κοπάδια γλάρων τρέφονταν με υπολείμματα και εντόσθια που πετούσαν οι ψαράδες ή οι μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων κατά τον καθαρισμό των ψαριών.
Ωστόσο ο κλάδος της αλιείας υφίσταται μεγάλες πιέσεις αυτή την περίοδο, ενώ η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρή νομοθεσία για τα ανεπιθύμητα αλιεύματα και τις απορρίψεις ψαριών, περιορίζοντας την τροφή των γλάρων.
Εκτός αυτού, η αύξηση της επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας σημαίνει ότι οι γλάροι δυσκολεύονται πλέον να βρουν τροφή στις χωματερές.
Σύμφωνα με έρευνα του BBC για το Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα στις πόλεις ζουν πάνω από 100.000 ζευγάρια γλάρων, ενώ το 2000 ο πληθυσμός τους στα αστικά κέντρα δεν ξεπερνούσε τα 3.000 άτομα.
Οι γλάροι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις πόλεις αδειάζοντας τους κάδους απορριμμάτων, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά επίθεσης σε ανθρώπους.
Πηγή: econews.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες» οργανώνεται με δικό του brand name




Πρωτοβουλίες πολιτών που ξεκίνησαν από το «κίνημα της πατάτας» και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, προγραμματίζουν πανελλαδική συνάντηση στις 15 Σεπτεμβρίου στην Κατερίνη, με στόχο τη δημιουργία δικτύου εθελοντικών ομάδων που θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Το «μνημόνιο συνεργασίας και αλληλεγγύης» προτάθηκε από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, έχει ήδη αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, αφού όλες οι πρωτοβουλίες πολιτών, μετά τη σύντομη διακοπή δράσεων λόγω του καλοκαιριού, άρχισαν να ετοιμάζονται για τη διανομή των πρώτων γεωργικών προϊόντων και αναζητούν συνεργασίες με άλλες ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συνάντηση των πρωτοβουλιών «Χωρίς μεσάζοντες» στην Κατερίνη έχει ως στόχο να προσφέρει ένα πεδίο ανταλλαγής ιδεών, όπου ο ένας θα μάθει από τον άλλο, όπου ο καθένας θα σκύψει πάνω από τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τον συμπολίτη του και κατ’ επέκταση τον ίδιο, μακριά από την οπτική που η επίσημη εξουσία θέλει να προβάλλει.

Επιπλέον, στόχος του κινήματος είναι να κατοχυρώσει το… brand name. Για αυτό, τα προϊόντα που θα διατίθενται μέσω της συγκεκριμένης κίνησης θα φέρουν αυτοκόλλητο που θα αναγράφει «Χωρίς μεσάζοντες» και οι δύο λέξεις θα χωρίζονται από ένα «Χ» σε πορτοκαλί κύκλο.

Οι πολίτες εκτιμούν ότι αυτή η κινητικότητα είναι δυνατόν -υπό προϋποθέσεις- να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στους τόπους κατοικίας των εργαζομένων, με την εμφάνιση δικτύων λαϊκής συνεννόησης και συλλογικών μορφών αλληλεγγύης, πρωτόγνωρων για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Οι πολίτες καλούν τους Έλληνες παραγωγούς, τις Ομάδες Παραγωγών, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς να συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνάντηση και:

- να οργανωθούν κατά περιοχή σε Ομάδες (όσοι εμπορεύονται τα προϊόντα τους μεμονωμένα), για την αποτελεσματικότερη διάθεση των προϊόντων τους

- να διαθέσουν τα προϊόντα τους – με τη βοήθεια των Εθελοντικών Ομάδων – απευθείας στους Έλληνες καταναλωτές, σε προσιτές τιμές, τηρώντας τους νόμους και χωρίς πρόθεση κερδοσκοπίας

- να αντισταθούν στους μεσάζοντες καθώς και σε όλους εκείνους που τους εκμεταλλεύονται οικονομικά.

Φακές χωρίς μεσάζοντες

«Χωρίς μεσάζοντες» διατίθενται οι φακές στον Νομό Πιερίας. Οι πολίτες μπορούν να παραγγείλουν πια ελληνικά προϊόντα από τα Φάρσαλα Λάρισας φετινής σοδειάς προς 1,5 ευρώ ανά κιλό.

Το προϊόν θα διατεθεί σε συσκευασίες των τεσσάρων κιλών (δύο σακούλες των δύο κιλών η καθεμία, ενωμένες). Το ελάχιστο όριο που μπορεί να παραγγείλει κάποιος είναι τέσσερα κιλά.

(zougla.gr)

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ