25 Οκτ 2012

Αυτές είναι οι super τροφές που βελτιώνουν την εμφάνισή μας!!



Αυτές είναι οι super τροφές που βελτιώνουν την εμφάνισή μας!!

Γιατί είμαστε.. ό,τι τρώμε!
Όλοι έχουμε καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να τρεφόμαστε σωστά. Οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του δέρματoς, των νυχιών, των μαλλιών, ακόμα και της μυïκής μας μάζας.
Προσοχή λοιπόν!! Αυτές οι τροφές, σίγουρα μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν. Δώστε προσοχή:

1. Kόκκινο λάχανο: είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος B. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως: ασβέστιο, κάλιο, νάτριο και φώσφορο. Έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (από το λευκό) ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη. Το κόκκινο λάχανο αποτοξινώνει τον οργανισμό μας και έχει πολύ καλή επίδραση στο δέρμα.

2. Αβοκάντο: Eίναι ένα φρούτο πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και θρεπτικά αιθέρια έλαια. Περιέχει τις βιταμίνες Α,Ε,Β οι οποίες θρέφουν δέρμα και μαλλιά.

3. Σπανάκι: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη A, B, C αλλά και σε ασβέστιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Μπορεί να τονώσει τον οργανισμό και βελτιώσει την ποιότητα της επιδερμίδας. Επιπλέον, βοηθάει και στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών μας.

4. Μπανάνα: Λόγω του ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες A,B,C και D είναι πολύ ευεργετική για την επιδερμίδα σας. Βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος καθώς και προσφέρει extra λάμψη στην επιδερμίδα.

5. Παντζάρι: Το λαχανικό αυτό είναι πολύ ευεργετικό, καθώς λόγω της βεταΐνης που περιέχει, επιταχύνει τη διαδικασία διάσπασης του λίπους. Ευεργετικό λοιπόν λόγω βιταμινών και βοηθάει και στο αδυνάτισμα! Τι άλλο να ζητήσουμε;

6. Aυγά: Περιέχουν βιοτίνη και σίδηρο, τα οποία επιταχύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Επιπροσθέτως, λόγω της μεγάλης ποσότητας πρωτεινών που περιέχουν, βοηθάνε στο χτίσιμο μυών και υγιούς σώματος.

7. Κρεμμύδι: Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας καθώς είναι διάσημο για τις αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητές του! Ακόμη περιέχει ουσίες που βοηθούν στην καλή υγεία των δοντιών.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αυτές τις τροφές και επωφεληθείτε!!




Διαβάστε περισσότερα ...

Η δασοκηπουρική του Robert Hart

Ο Robert Hart (1913-2000) μας άφησε μια ανεκτίμητη κληρονομιά: την έννοια και την εμπειρία του δασόκηπου (Food forest) ή δασοκηπουρικής (Forest gardening) ή αγροδοσοκομίας (Agroforestry). Παρατηρώντας ότι το φυσικό δάσος μπορεί να χωριστεί σε διακριτά στρώματα ή «ορόφους», ο Hart μετέτρεψε ένα υπάρχον μικρό περιβόλι με μηλιές και αχλαδιές σε ένα δάσος τροφής που αποτελείται από επτά διαστάσεις:

1 - Το επίπεδο του «θόλου» που αποτελείται από τα μεγάλα οπωροφόρα δέντρα.
2 - Το επίπεδο των «χαμηλών δέντρων» που αποτελείται από μικρότερα οπωροφόρα δέντρα.
3 - Το επίπεδο των «θάμνων» που αποτελείται από φρουτοθάμνους όπως οι σταφίδες και τα μούρα.
4 - Το επίπεδο των «ποωδών» που αποτελείται από πολυετή λαχανικά και βότανα / χόρτα.
5 - Το επίπεδο της «εδαφοκάλυψης» που αποτελείται από βρώσιμα φυτά που απλώνονται οριζόντια.
6 - Το επίπεδο της «ριζόσφαιρας» που αποτελείται από φυτά που καλλιεργούνται για τις ρίζες και τους βολβούς τους.
7 - Το «κάθετο» επίπεδο που αποτελείται από αμπέλια και αναρριχώμενα φυτά.

Σε μια έκταση μόλις 500 τετρ. μέτρων στο Wenlock Edge του Shropshire στα σύνορα της Ουαλίας ο Hart δημιούργησε τον δασόκηπο των 7 επίπεδων και ο τρόπος καλλιέργειας είναι η veganic περμακουλτούρα δηλαδή χωρίς ζωικές εισροές (ζωικά συστατικά και κοπριά) μιας και ο ίδιος ήταν vegan.

Η ενασχόληση του Hart με την δασοκηπουρική διήρκεσε πολλές δεκαετίες μέχρι και το τέλος της ζωής του και έδειξε ότι το πείραμα πέτυχε: η ομορφιά, η αφθονία, η αειφορία, και η αυτάρκεια μπορούν να συνυπάρχουν με την παραγωγή πραγματικής τροφής και τον σεβασμό της ζωής των αισθανόμενων όντων. 

Έτσι το έργο του αναδεικνύεται σε ένα κάλεσμα και μια έκκληση ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ριζική αναμόρφωση στον χώρο της τροφής με: 

- την παραγωγή τροφής μέσω αειφόρων μεθόδων vegan-οργανικής καλλιέργειας (χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών ή ζωικών προϊόντων) 

- την υιοθέτηση μιας υγιεινής vegan διατροφής που βασίζεται σε καλλιέργειες που μπορούν να καλλιεργηθούν στο σπίτι κάποιου, όπου αυτό είναι δυνατό, χρησιμοποιώντας το πρότυπο του δασόκηπου 

- την ανάκτηση της καλλιέργειας τροφής από τις τοπικές κοινότητες που τώρα έχει συγκεντρωθεί στον έλεγχο των πολυεθνικών

- την ενθάρρυνση των ανθρώπων να καλλιεργούν τουλάχιστον κάποιο ποσοστό της τροφής τους

- και την επέκταση της καλλιέργειας ενός φάσματος βρώσιμων φυτών αντί των 10-15 φυτών που κυριαρχούν στο τρέχον μοντέλο παραγωγής 

Χάρις στο όραμα και στην εμμονή του Robert Hart η veganic δασοκαλλιέργεια είναι τώρα πλέον μια καθιερωμένη πρακτική που έχει βρει μιμητές σε όλο τον κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα ...

Τρία λαγωνικά οργώνουν την Κρήτη



Τρία λαγωνικά οργώνουν την Κρήτη

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά ήρθαν από την Ισπανία για την ανίχνευση… φόλας

Ήρθαν από την Ισπανία και ειδικεύονται στην ανίχνευση της… φόλας. Τις τελευταίες μέρες τρία ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά οργώνουν τον ορεινό όγκο της Κρήτης ψάχνοντας δηλητηριασμένα δολώματα.

Σύμφωνα με το prismanews.gr η δράση πραγματοποιείται στα Αστερούσια, τη Δίκτη και τον Ψηλορείτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Σε αυτό το πρόγραμμα μετέχουν εταίροι από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).

Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγράμματος και της Δράσης C4 Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων (European Canine Team – ECT), πραγματοποιείται επίσκεψη στην Κρήτη των τριών σκύλων από την Ισπανία, που έχουν εκπαιδευτεί για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων. 

Η δράση πραγματοποιείται μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου (αναχώρηση από την Κρήτη) και τα σκυλιά συνοδεύει ένας ειδικός εκπαιδευτής της ομάδας.





Διαβάστε περισσότερα ...

Τα φρούτα θωρακίζουν την ψυχική υγεία και ευφορία



Εφτά φρούτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα



Τα φρούτα θωρακίζουν την ψυχική υγεία και ευφορία
Μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Γουόργουικ της Βρετανίας και το Κολλέγιο Ντάρτμουθ των ΗΠΑ, μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 80.000 ανθρώπων και συσχέτισε το είδος της διατροφής με τα συναισθήματα λιγότερης ή περισσότερης ευεξίας που ένιωθαν αυτοί οι άνθρωποι. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικών ερευνών «Social Indicators Research».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία αυξάνεται με τον αριθμό των φρούτων και λαχανικών που τρώει κανείς και φαίνεται να κορυφώνεται στις επτά μερίδες καθημερινώς. Η επιθυμητή ποσότητα φρούτων και λαχανικών που συστήνουν οι ειδικοί είναι οι πέντε μερίδες για την προστασία της καρδιάς και κατά του καρκίνου. Πέρα όμως από τη σωματική υγεία φαίνεται ότι επωφελείται και η ψυχική, καθώς δύο επιπλέον μερίδες είναι αρκετές ώστε να προστατευτεί η ψυχική και νοητική του ισορροπία.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που τρώνε από ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά, η νέα έρευνα δείχνει ότι χάνουν όχι μόνο από άποψη σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας. Η μελέτη πάντως δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το αν κάποια συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών έχουν μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Σημειωτέον ότι ως μια μερίδα θεωρείται ποσότητα περίπου 80 γραμμαρίων.

Η καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου Σάρα Στιούαρτ-Μπράουν δήλωσε έκπληκτη από τη δύναμη που φαίνεται να έχουν τα φρούτα και λαχανικά και επεσήμανε ότι οι ερευνητές που ασχολούνται με τα ζητήματα της ανθρώπινης ευημερίας και ευτυχίας, έχουν μάλλον αγνοήσει έως τώρα αυτόν τον παράγοντα.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι πολλά μένουν να κατανοηθούν ακόμα για τους μηχανισμούς, μέσω των οποίων η συγκεκριμένη διατροφή επιδρά θετικά όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχο-νοητικά.





Διαβάστε περισσότερα ...

Κοκκινολαίμης, το αηδόνι του χειμώνα



Ο καλόγιαννος, αν και ιδιαίτερα κοινωνικός με τους ανθρώπους, είναι καχύποπτος με άλλα πουλιά



Κοκκινολαίμης, το αηδόνι του χειμώνα

Όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του τον χειμώνα θα δει έναν κοκκινολαίμη να δίνει χρώμα στο τοπίο. Στο βουνό, στον κάμπο, στο δάσος, στην παραλία, σε πάρκα και κήπους, ακόμη και σε χαραμάδες. Θα τον δει να κινείται με τα μικρά, αλλά ψηλά σε σχέση με το σώμα του, πόδια ανασηκώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την ουρά του.
«Στολίδι» του χειμώνα, έρχεται στην Ελλάδα από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, για να ξεχειμωνιάσει. Στις αρχές της Άνοιξης φτερουγίζει και πάλι για βορειότερες περιοχές. Εντούτοις, όπως αναφέρει ο δασολόγος και συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Λατσούδης έχει παρατηρηθεί ότι ένα με δύο ζευγάρια παραμένουν στην καρδιά της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο και λίγα ακόμη στα βόρεια προάστια καθώς και σε περιοχές της χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Περπατώντας στα καμένα της Πάρνηθας

Το λατινικό όνομα του είδους είναι Erithacus rubecula και προέρχεται από το ελληνικό όνομα Ερύθακος. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Ερύθακος ήταν ένα πουλί του χειμώνα το οποίο το καλοκαίρι μεταμορφωνόταν σε κοκκινούρη. Σήμερα ωστόσο οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο κοκκινούρης είναι άλλο είδος που επισκέπτεται τη χώρα μας τους θερινούς μήνες. Απλώς η άφιξή του συμπίπτει με την αναχώρηση του κοκκινολαίμη για τον βορρά.
Ιδιαίτερα μοναχικό είδος, ο κοκκινολαίμης, ή καλογιάνος όπως είναι ένα από τα πολλά λαϊκά του ονόματα, γίνεται καχύποπτος κυρίως τον χειμώνα. Κι αυτό για να μη χρειάζεται να μοιρασθεί την τροφή του με άλλους. Ούτε καν τη σύντροφο που πέρασαν μαζί το περασμένο καλοκαίρι δεν θέλει κοντά του. Το χειμωνιάτικο κελάηδημά τους (είναι πιο μελαγχολικό από εκείνο του καλοκαιριού), τόσο του αρσενικού όσο και του θηλυκού, αποτελεί, όπως αναφέρει ο κ. Λατσούδης, μια σαφή δήλωση: «Μην πλησιάσει κανένας άλλος κοκκινολαίμης στην περιοχή μου γιατί θα λογαριαστούμε!».

Περπατώντας στα καμένα της Πάρνηθας

Το αηδόνι του χειμώνα, αν και ιδιαίτερα μικρό σε μέγεθος (δεν ξεπερνά τα 14 εκατοστά) γίνεται ιδιαίτερα επιθετικό όταν απειλείται ο ζωτικός του χώρος και τα αποθέματα της τροφής που θα τον κρατήσουν στη ζωή τους κρύους μήνες του χρόνου.


«Ο κοκκινολαίμης ιδρύει όλο το χρόνο επικράτειες, τις οποίες υπερασπίζεται σθεναρά από εισβολείς και διεκδικητές, έτσι θα ακούσουμε το τραγούδι του όλο το χρόνο. Το παράδοξο όμως είναι ότι το χειμώνα κελαηδά και το θηλυκό που επιθυμεί και αυτό να έχει μια αποκλειστικά δική του επικράτεια! Έτσι, σε κάθε θέση βλέπουμε συνήθως μόνο ένα Κοκκινολαίμη, εκτός από την αναπαραγωγική περίοδο», λέει η υπεύθυνη δράσεων ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κυρία Ρούλα Τρίγκου..

Περπατώντας στα καμένα της Πάρνηθας


Πάντως, χάρις του τολμηρού του χαρακτήρα όλοι μπορούν να δουν κατά την περίοδο του χειμώνα ένα κοκκινολαίμη. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και αγαπητά μικροπούλια. Κελαηδά το χειμώνα έναν από τους μελωδικότερους και μελαγχολικότερους σκοπούς.


Εξαιτίας της ιδιαίτερης συμπεριφοράς του, αλλά και της ομορφιάς του, έχει γίνει «ήρωας» σε πλήθος παιδικών βιβλίων, ελληνικών και ξένων και έχει εμπνεύσει μεγάλους Έλληνες ποιητές όπως τον Γεώργιο Δροσίνη, τον Ηλία Βενέζη και τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.Χαρακτηριστική η πρώτη στροφή του ποιήματος του Βαλαωρίτη «Ο Καλογιάννος»:

Περπατώντας στα καμένα της Πάρνηθας

«Μὴ μὲ ρωτᾷς ποῦθ᾿ ἔρχομαι, μὴ μὲ ρωτᾷς ποῦ τρέχω
πατρίδα ἐγὼ δὲν ἔχω
παρὰ τοῦ βάτου τ᾿ ἄγριο, τ᾿ ἀγκαθερὸ κλαρί.
Μὲ δέρνει τ᾿ ἀνεμόβροχο, εἶμαι φτωχὸ πουλί,
Ὁ λόγκος τὸ παλάτι μου, καὶ βιό μου εἶν᾿ ἡ χαρά,
πετῶ, κορνιάζω ξέγνοιαστος οσῶχω τὰ φτερά».

Βασιλιάς των πουλιών κατά την παράδοση


Η λαϊκή παράδοση τον θέλει βασιλιά των πουλιών. Σύμφωνα με ένα λαϊκό παραμύθι από το Αγρίνιο μια φορά τα πουλιά ζητούσαν βασιλιά και ο Θεός τους είπε ότι τη θέση θα πάρει εκείνος που θα πετάξει ψηλότερα. Τα περισσότερα πουλιά δεν ήθελαν να συμμετέχουν σε έναν άνισο αγώνα διότι γνώριζαν ότι θα κέρδιζε ο αετός. Μόνον ο καλόγιαννος επέμενε.
Έτσι όταν ο αετός πέρασε όλα τα πουλιά στο ύψος φώναξε: «Ποιος μπορεί να πετάξει ψηλότερα από μένα;» Και ο καλόγιαννος, που είχε κρυφτεί στη ράχη του, φτερουγίζοντας λίγο ψηλότερα φώναξε: «Εγώ». Έτσι έγινε βασιλιάς των πουλιών.

Περπατώντας στα καμένα της Πάρνηθας

Πώς να γίνετε «φίλος» με έναν κοκκινολαίμη
Το λεπτό ράμφος του κοκκινολαίμη προδίδει την προτίμησή του στα έντομα, αλλά τρέφεται και με καρπούς. Κατά την περίοδο του χειμώνα τα πουλιά χρειάζονται πλούσια τροφή που θα τους δώσει ενέργεια ώστε να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τότε μπορείτε να τοποθετήσετε στον κήπο σας επιτραπέζιες ταΐστρες με ξηρούς καρπούς όπως ηλιόσπορους, βρώμη, κ.ά. καθώς και με φρούτα όπως μήλα και αχλάδια. Οι κοκκινολαίμηδες της περιοχής σας θα τα εκτιμήσουν δεόντως!





Διαβάστε περισσότερα ...

Κράνμπερι: ένας κόκκινος θησαυρός με θαυματουργές ιδιότητες



Aν συμπεριλαμβάνεστε σε εκείνους που δεν έχουν ακούσει το παραμικρό γι’ αυτά τα κόκκινα φρούτα ή σε εκείνους που χρησιμοποιούν το χυμό τους μόνο για την παρασκευή κοκτέιλ, είναι καιρός να μάθετε ότι πίσω από τη στυφή, υπόξινη γεύση τους κρύβεται ένας «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών, που προστατεύουν από τον καρκίνο, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αποτελούν «ασπίδα» για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Μπορείτε, λοιπόν, να τα εντάξετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους και να επωφεληθείτε πολλαπλά από την ευεργετική τους δράση.
Tα κράνμπερι φυτρώνoυν μόνο στη βόρεια Eυρώπη (cranberries) και στη Bόρεια Aμερική (craneberries). Πολλούς αιώνες πριν από την εγκατάσταση των πρώτων αποίκων στην Aμερική, οι Iνδιάνοι θεωρούσαν τα φρουτάκια αυτά πολύτιμα για τη θρεπτική και θεραπευτική τους αξία, ενώ τα χρησιμοποιούσαν ως συστατικό σε βαφές υφασμάτων και διακοσμητικών φτερών.
Oι καρποί που φυτρώνουν στη Bόρεια Aμερική είναι μεγαλύτεροι και πιο χυμώδεις και ονομάζονται «craneberries», είτε επειδή τα ροζ λουλούδια του φυτού από το οποίο προέρχονται μοιάζουν με το κεφάλι του γερανού (στα αγγλικά crane) είτε γιατί το συγκεκριμένο πουλί έχει αδυναμία στους καρπούς αυτούς. H καλλιέργεια των κράνμπερι για εμπορικούς λόγους ξεκίνησε ήδη από το 19ο αιώνα.
Tα κράνμπερι και μερικά άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση. Mε βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το συστατικό αυτό φαίνεται ότι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Eκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τη δράση του κράνμπερι είναι ότι καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου. Αποτρέπει και τις μεταστάσεις. Tο αντιοξειδωτικό αυτό, όταν απομονώνεται εργαστηριακά, δεν απορροφάται από το αίμα τόσο καλά όσο όταν περιέχεται στις τροφές που καταναλώνουμε. Oπότε, είναι καλά τα νέα για όσους τρώνε κράνμπερι συχνά.
—Πηγή φλαβονοειδών, βιταμινών B και C 
Tρώγοντας αυτούς τους καρπούς, φροντίζουμε την υγεία μας και με έναν επιπλέον τρόπο: Eμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με περισσότερα φλαβονοειδή. Πρόκειται για τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το κόκκινο και κίτρινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα. Tα κράνμπερι περιέχουν επίσης βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, επομένως μπορούμε άνετα να τα συμπεριλάβουμε σε ένα διαιτητικό μενού.
Eδώ και αιώνες τα κράνμπερι θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, η θεραπευτική τους αξία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και επιστημονική βάση. Mια μελέτη της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για έξι μήνες, απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, ότι είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Για τη δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ευθύνονται δύο συστατικά, η φρουκτόζη και ένα άλλο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Aυτά τα δύο δρουν με τρόπο που αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.
* Aν έχετε ουρολοίμωξη, για όσο διάστημα παίρνετε την αντιβίωση που σας έχει συστήσει ο γιατρός, πίνετε συγχρόνως δύο ποτήρια την ημέρα χυμό κράνμπερι.
* Aν είστε επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, πίνετε προληπτικά 1 ποτήρι χυμό κράνμπερι ημερησίως.
—Πώς να τα καταναλώσετε 
Προτιμήστε τους ωμούς ή κατεψυγμένους καρπούς, καθώς μαγειρεμένοι χάνουν αρκετές από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν. Επειδή η φλούδα τους είναι σκληρή, είναι κατάλληλοι για κατάψυξη. Διατηρούνται μέχρι και 4 εβδομάδες στο ψυγείο. Πολτοποιήστε τους και πιείτε τους σαν χυμό, μόνους τους ή σε συνδυασμό με άλλους χυμούς και ποτά. Δοκιμάστε το χυμό μαζί με σόδα, λευκό κρασί ή χυμό γκρέιπ φρουτ.
Επίσης, «δένει» στη γεύση με βότκα και χυμό πορτοκαλιού. Φτιάξτε σάλτσα κράνμπερι για τη γαλοπούλα, τα κόκκινα κρέατα, το κυνήγι ή ακόμη και για το ψάρι. Tα κράνμπερι είναι ιδανικά για μαρμελάδες και ζελέ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πηκτίνη. Σε αποξηραμένη μορφή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική όπως οι σταφίδες.
Στη χώρα μας θα βρείτε φρέσκα κράνμπερι σε καταστήματα μαναβικής που πουλάνε εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Στα σουπερμάρκετ πωλούνται κατεψυγμένοι καρποί και χυμοί κοκτέιλ με κράνμπερι, μήλο και πορτοκάλι που είναι εμπλουτισμένοι με βιταμίνη C.
Όμως, καλό είναι να τους αποφεύγετε, γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη και μόλις 30% χυμό. Kαθαρό χυμό κράνμπερι ή σε συνδυασμό με χυμό αλόης, κράνμπερι σε ταμπλέτες ή αποξηραμένους καρπούς θα αγοράσετε από καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής.



Πηγή vita.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Εργασία: πέντε “πράσινες” δουλειές υψηλής ζήτησης



Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες επιχειρούν να συνδέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με κάποιου είδους περιβαλλοντικό κριτήριο ή όφελος.
Η ανάπτυξη της “πράσινης” οικονομίας βρίσκεται στην ατζέντα των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, μαζί με τη δημιουργία αντίστοιχων θέσεων εργασίας.
Ποιες όμως είναι οι πιο δημοφιλείς “πράσινες” δουλείες στις Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο διάστημα (σύμφωνα με το Triple Pundit);
—Περιβαλλοντικό επιχειρείν
Η καινοτομία σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες μαζί με την επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη.
Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον, μεχαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα -καθώς είναι ψηφιακά- και προωθούν την οικολογική-επιχειρηματική κουλτούρα.
—Εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων
Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται παρότι αυτό γίνεται εν μέσω αναταράξεων καισυγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα φωτοβολταϊκά είναι μια αγορά που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
—Μηχανικός περιβάλλοντος
Η περιβαλλοντική μηχανική τείνει να εξελιχθεί σε ραχοκοκκαλιά των τεχνικών και τεχνολογιών προστασίας του περιβάλλοντος.
Με επιστημονικές μεθόδους και κριτήρια, η περιβαλλοντική μηχανική προωθεί τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αειφορία.
Οι μηχανικοί περιβάλλοντος εργάζονται σε μια σειρά τομέων της οικονομίας, από τη δημόσια υγεία και τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα έως τη διαχείριση απορριμμάτων και υδατικών πόρων.
Οι κάτοχοι πτυχίων μηχανολογίας μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν στον “περιβαλλοντικό” κλάδο.
—Εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην οικολογία
Την προηγούμενη δεκαετία το περιβάλλον και η οικολογία μπήκαν για τα καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Παράλληλα δημιουργήθηκαν οργανισμοί όπως το Εθνικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ το οποίο έχει ως αποστολή την προώθηση των αρχών της περιβαλλοντικής προστασίας και της αειφορίας στη χώρα.
Σε αντίστοιχες δομές, εκπαιδευτικοί ή επαγγελματίες με άλλες ειδικότητες σχετικές με την οικολογία μπορούν να μεταδώσουν τα “φώτα” τους στις νεότερες γενιές.
—-Πράσινη μόδα
Στη βιομηχανία της μόδας, η στροφή προς την οικολογία αποτελεί την πιο σύγχρονη τάση. Η χρήση οργανικών υφασμάτων και η εφαρμογή βιώσιμων διαδικασιών δημιουργίας του ρουχισμού αποτελούν δύο τρόπους για τη δημιουργία μιας “πράσινης” κολεξιόν.
Πολλοί καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν κάτι παραπάνω για ένα ρούχο από οργανικό βαμβάκι καθώς είναι πιο ανθεκτικό και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Γύρω από αυτή τη βιομηχανία έχει αναπτυχθεί μια σειρά συνδεόμενων επαγγελμάτων (καταστήματα, διανομείς, καλλιεργητές, σχεδιαστές κλπ).





Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ