25 Αυγ 2012

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΚΡΕΑΣ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ»






Η αρχή έγινε πριν από ένα περίπου χρόνο... Πειραματισμοί σε κύτταρα χοίρων πραγματοποιήθηκαν από Ολλανδούς επιστήμονες με στόχο να κατασκευαστεί το πρώτο«κρέας του σωλήνα», καταργώντας ουσιαστικά κάθε έννοια βιοηθικής και διατροφικής ορθότητας.


Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ποστ, χρησιμοποιήσαν αρκετές χιλιάδες βλαστικά κύτταρα ζώων για να δημιουργήσουν ολόκληρα κομμάτια τεχνητού (εργαστηριακού) κρέατος αδιαφορώντας για τις πιθανές παρενέργειας στη δημόσια υγεία, τη διατροφική ασφάλεια και το περιβάλλον.


Πλέον, έχει έρθει η ώρα για αυτήν τη πολύ «αθώα» ιδέα να χρηματοδοτηθεί αφειδώς και να χρησιμοποιηθούν και άλλες επιστημονικές εξελίξεις για αυτό το σκοπό... Σύμφωνα με δημοσίευμα του cnet που έψαξε για τους αναγνώστες του το pentapostagma.gr, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου Peter Τhiel (συνιδρυτή του paypal) θα χρηματοδοτήσει με 350.000 δολάρια την εταιρία Modern Μeadow, η οποία στοχεύει να χρησιμοποιήσει τη τεχνική της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης (3D- bioprinting) για να δημιουργήσει αντικατάστατο κρέατος που να προσομοιάζει με το «πρωτότυπο».
Slides prepared by startup Modern Meadow pitch 3D-printed meat as a more environmentally friendly approach to dinner.

Η βιοεκτύπωση αποτελεί μία εργαστηριακή τεχνική η οποία καταφέρνει να δημιουργήσει ζωντανούς ιστούς μέσω τρισδιάστου εκτυπωτή. Η διαδικασία δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη, ενώ πρωταρχικά χρησιμοποιήθηκε για να υποβοηθήσει στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων ανθρώπινων οργάνων. 

Ανώτατο στέλεχος διοίκησης της εταιρίας Modern Μeadow δήλωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται ‘’για να ικανοποιηθεί η ανθρώπινη επιθυμία για ζωική πρωτεϊνη’’ και η κριτική του ήταν έντονη κατά των παραδοσιακών πρακτικών (σ.σ. και ορθών θα σημειώσουμε εμείς) κτηνοτροφίας, υπό τη δικαιολογία της περιβαλλοντικής ζημίας. 
‘’Η λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα’’ σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτών των ιδεών και πρακτικών (!!!)....

Βέβαια, οι συγκεκριμένοι ερευνητές δεν αναφέρουν σε καμία ανακοίνωση των φιλόδοξών σχεδίων τους πιθανά προβλήματα για την υγεία των καταναλωτών από τις παρενέργειες της κατανάλωσης είτε κρέατος που προέρχεται από βλαστικά κύτταρα είτε κρέατος που προέρχεται από τεχνητή βιοεκτύπωση ιστών ζώων δύο τεχνικές που έχουν ομοιότητες αλλά και άγνωστες επιδράσεις στον άνθρωπο...

 pentapostagma.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Τα αρχαία ελαιόδεντρα Κρήτης μέσα από το arte/ZDF



Εκτενές αφιέρωμα στην πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων προετοιμάζει το ξένο δίκτυο arte/ZDF.
Ένα 52λεπτο ντοκιμαντέρ θα είναι αφιερωμένο στην Κρήτη.Ένα 52λεπτο ντοκιμαντέρ θα είναι αφιερωμένο στην Κρήτη.
Τα γυρίσματα έγιναν στον ίσκιο μίας ελιάς η ηλικία της οποίας προσδιορίζεται από τους επιστήμονες στα 2.000 χρόνια! Οι ερευνητές του arte/ZDF είδαν τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και τους επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης να μετρούν ένα από τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης στο Αμάρι Ρεθύμνης και έμειναν άφωνοι όταν άκουσαν τον καθηγητή Δενδροκομίας Σπύρο Λιονάκη να αναφέρεται στην ηλικία του δέντρου. Εκεί ήταν και οι ιδιοκτήτες της αρχαίας ελιάς Γρηγόρης και Κρήτη Μαρή. Κέρασαν μάλιστα τους επισκέπτες καρπό ελιάς (σταφιδολιά) από το αρχαίο δέντρο!
Οι ερευνητές του τηλεοπτικού δικτύου έμαθαν για την πρωτοβουλία σωτηρίας και ανάδειξης των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης μέσα από το διαδίκτυο. Τους προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον, διότι αυτά τα δέντρα είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας, πάρα πολύ παλιά και αποδίδουν καρπούς στους ανθρώπους. Ο Έλληνες παραγωγός, συνεργάτης του arte/ZDF Γιώργος Καλομενόπουλος δεν έκρυψε την έκπληξη του για την αγωνία του ιδιοκτήτη του δέντρου να το διατηρήσει και να αυξήσει την παραγωγικότητα του. «Ρωτούσε τον καθηγητή για να πάρει συμβουλές. Κι όταν έμαθε ότι είχε κάνει κάποια πράγματα λάθος στεναχωρήθηκε! Αυτό που καταγράψαμε με το φακό είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς παρουσιάζει ότι αυτό το τόσο μεγάλο σε ηλικία δέντρο καλλιεργείται και δίνει ελιές» σχολίασε ο κ. Καλομενόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καλομενόπουλος δεν άφησε τους εκπροσώπους των συλλόγων να αφαιρέσουν από τον κορμό του δέντρου τα δίκτυα ελαιοσυλλογής. «Η ύπαρξη τους εκεί δείχνει ότι το δέντρο καλλιεργείται, πράγμα που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον!» υπογράμμισε.

«Διάσημα» τα αρχαία ελαιόδεντρα!Το arte/ZDF είναι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης, το μεγαλύτερο στον τομέα του, εξειδικευμένο σε θέματα ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ. Αυτή την περίοδο κάνει μία σειρά 52 λεπτών  ντοκιμαντέρ με τίτλο Greek Islands (Ελληνικά Νησιά). Ένα 52λεπτο ντοκιμαντέρ θα είναι αφιερωμένο στην Κρήτη. Μέσα από ιστορίες απλών ανθρώπων «ξετυλίγονται» η ιστορία και ο φυσικός πλούτος του νησιού. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν προχθές και περιλαμβάνουν αφιερώματα σε διάφορα θέματα:  Στην Ασή Γωνιά Χανίων με αφιέρωμα σε τυροκόμο που τυροκομεί σε σπηλιά.  Το Ζαρό με αφιέρωμα στον οργανοποιό κ. Στεφανάκη. Τα Μάταλα Ηρακλείου μέσα από την ιστορία ενός κατοίκου της περιοχής που είχε ζήσει τους χίπις. Επίσης στις αρχαίες ελιές μέσα από την προσωπική  ιστορία και τα έργα του γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση.
Οι ταινίες θα προβληθούν στη Γερμανία και τη Γαλλία και σε όσα τηλεοπτικά δίκτυα άλλων χωρών ενδιαφέρονται να τις παρουσιάσουν.
Ο κ. Καλομενόπουλος και οι ξένοι συνεργάτες του έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία των απλών ανθρώπων της Κρήτης που μέσω των πολιτιστικών συλλόγων και με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ, προσπαθούν να σώσουν και να αναδείξουν τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα. Ως γνωστό η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2009 από τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου και στη συνέχεια απλώθηκε σε δεκάδες πολιτιστικούς συλλόγους από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Σημαντικό ρόλο έχουν οι σύλλογοι των Αμαριωτών που ενδιαφέρονται για τον πλούτο του τόπου τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρχαία ελαιόδεντρα εκριζώνονται λόγω δημοσίων και ιδιωτικών έργων και καταλήγουν στα τζάκια και τις σόμπες. Τελευταία μάλιστα το πρόβλημα έχει οξυνθεί επειδή πολλοί αποφεύγουν για τη θέρμανση τη χρήση του πετρελαίου, λόγω κόστους  βρίσκουν «καταφύγιο» στη χρήση του ξύλου.
Η φιλοξενία των ερευνητών, των συλλόγων και των επιστημόνων από τους φορείς του Αμαρίου ήταν εξαιρετική και διοργανώθηκε από τους Κώστα Σαββάκη και Άρη Κουτάκη.

Διαβάστε περισσότερα ...

Η ξηρασία πλήττει τους αγρότες στα Βαλκάνια




Κόκκινο έχει χτυπήσει ο υδράργυρος για πολλοστή φορά το φετινό καλοκαίρι από την Ανατολική Ιταλία μέχρι τη Ρουμανία. Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και η έλλειψη αρδευτικών υποδομών και μακροπρόθεσμης αγροτικής πολιτικής φέρνει σε δύσκολη θέση τις οικονομίες πολλών βαλκανικών κρατών που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες.
Οι θερμοκρασίες έως και 47 βαθμών που σημειώθηκαν στη Βοσνία εκτιμάται πως προκάλεσαν απώλειες στον αγροτικό τομέα ύψους ενός δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή στη Σερβία η ξηρασία προκάλεσε μείωση ύψους 12% στο ΑΕΠ και στην Κροατία οι αγρότες αναφέρουν πως οι ζημιές τους θα είναι μεγαλύτερες από 250 εκατ. ευρώ.
Οι αγρότες στη Σερβία εκτιμούν πως η σοδειά τους θα μειωθεί κατά το ήμισυ, με τις καλλιέργειες βαμβακιού, σόγιας και ζαχαρότευτλων να πλήττονται περισσότερο. Το πλήθος της καταστροφής ενδεχομένως να φτάσει και τα 2 δις ευρώ.  
Την παραγωγή τους να μειώνεται κατά το ήμισυ είδαν οι αγρότες στο νότο και παράλια της Κροατίας.  Οι καλλιέργειες καλαμποκιού υπέστησαν καταστροφή έως και 100% σε κάποιες περιπτώσεις, γεγονός που επιφέρει αλλαγές στην τροφική αλυσίδα και εκτοξεύει την τιμή του προϊόντος στα ύψη.
 
Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Κροατίας Μίχο Λάτιν προειδοποίησε πως «αν η κυβέρνηση δεν επενδύσει σε ό,τι έχει απομείνει στα κροατικά χωριά, του χρόνου ας ετοιμάζει 2 δισ. για τις εισαγωγές τροφίμων, γιατί ο κροατικός λαός πρόκειται να πεινάσει».  
Οι αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονται για έλλειψη νερού και απουσία ενός αποτελεσματικού δικτύου άρδευσης.  
Ο πρωθυπουργός της χώρας κατά την επίσκεψη του στους πληγέντες δεν δεσμεύθηκε για την παροχή αποζημιώσεων, ωστόσο υποστήριξε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για την κατασκευή ενός αρδευτικού δικτύου.  
Ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς υπογράμμισε πως «οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν πληρώνουν για καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί από την ξηρασία και το κράτος δεν έχει δημιουργήσει ακόμη ένα σύστημα που να μπορεί να αποζημιώνει, πρέπει λοιπόν να εργαστούμε πάνω στην ανάπτυξη ενός καλού δικτύου άρδευσης».
Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως αν η χώρα είχε επενδύσει νωρίτερα σε πιο αποδοτικές αρδευτικές δομές μεγάλο μέρος της καταστροφής θα είχε αποφευχθεί.
agronews.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Ρίγανη: Επικερδής και περιζήτητη στο εξωτερικό




 

Η καλλιέργεια της ρίγανης εντοπίζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία
Βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των αρωματικών φυτών, όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και επειδή είναι μία από τις πλέον επικερδείς καλλιέργειες με μικρό κόστος παραγωγής και ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες.
Ρίγανη: Επικερδής και περιζήτητη στο εξωτερικό
Ο λόγος για τη γνωστή σε όλους ρίγανη που μπορεί να αξιοποιήσει πολλές κατηγορίες εδαφών, ακόμη και ορεινών αλλά και μειονεκτικών περιοχών.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της καλλιέργειας της ρίγανης.
Τάση που εμφανίζεται επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ.
Και αυτή η αύξηση δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι η ρίγανη ανήκει σε μια οικογένεια φυτών η αγορά των οποίων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ παγκοσμίως, αλλά κυρίως τις διαρκώς αυξανόμενες προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει, λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται στη βιομηχανία τροφίμων, στη φαρμακοβιομηχανία και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων.
Σε επίπεδο παραγωγής, ηγέτιδες χώρες είναι αυτές της Ασίας, ενώ σε επίπεδο κατανάλωσης οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Γαλλία. Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Ισραήλ παράγουν και εξάγουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών και βοτάνων και προϊόντων τους. Στην Ελλάδα, παρότι κλιματολογικά ευνοείται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, εξακολουθεί να θεωρείται μια νέα μορφή καλλιέργειας και δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σήμερα δεν ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα.
Ρίγανη: Επικερδής και περιζήτητη στο εξωτερικό
Η καλλιέργειά της εντοπίζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα και η Γερμανία είναι εκείνες με τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ρίγανης, με τις κυριότερες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών να είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία.
Οι εισαγωγές προέρχονται από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και αρκετά προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες, αν υπάρξει η απαιτούμενη οργάνωση για να αξιοποιηθούν. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο θεωρούνται μικρές, αλλά το μέγεθός τους δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά.
Ρίγανη: Επικερδής και περιζήτητη στο εξωτερικό
Αλλωστε, οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.
Σε όλες τις διεθνείς αγορές η ζήτηση για προϊόντα φυσικής προέλευσης είναι αυξανόμενη.
Τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, αλλά και τα πολύ υψηλότερης οικονομικής αξίας δευτερογενή προϊόντα τους -αιθέρια έλαια / εκχυλίσματα- έχουν ιδιαίτερα σημαντική θέση σε αυτήν την κατηγορία φυτικών προϊόντων, λόγω των πολλών και διαφορετικών χρήσεων και εφαρμογών τους σε τομείς όπως: βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανία, αρωματοποιία και αρωματοθεραπεία, βιομηχανία καλλυντικών, σαν αντιοξειδωτικά ή συντηρητικά, σαν καρυκεύματα - αρτύματα κ.ά.
Ομως, για τη σωστή ανάπτυξη του κλάδου αυτού, οι δράσεις θα πρέπει να βασίζονται και στη λειτουργία αντίστοιχων μεταποιητικών μονάδων (επεξεργασίας, τυποποίησης, μεταποίησης - παραγωγής αιθέριων ελαίων - εκχυλισμάτων και άλλων υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων).
Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές επενδυτικές προσπάθειες με δραστηριοποίηση στον χώρο των φυσικών προϊόντων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη εδραιωθεί και θεωρούνται επιτυχημένες.
Αλλά και μικρότερες μονάδες έχουν ξεκινήσει και εγκατασταθεί, όπως και πολλοί ιδιώτες - παραγωγοί επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών παράλληλα με κάποιας μορφής μεταποίηση.
Αυτοφυές φυτό
Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, αντέχει στην ξηρασία
Η ρίγανη συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση. Δεν είναι φυτό απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, καθώς έχει μικρές απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, με τη λίπανση να εφαρμόζεται στο τέλος φθινοπώρου έως τις αρχές του χειμώνα.
Ο συνδυασμός των βασικών στοιχείων με επάρκεια ιχνοστοιχείων (πλήρης ισόρροπος λίπανση) δίνει πολύ καλύτερη παραγωγή. Η ρίγανη αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρικό είδος. Σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας, ιδίως την περίοδο της άνοιξης, ένα ή και δύο ποτίσματα είναι ωφέλιμα, αυξάνοντας την απόδοση, χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η ποιότητα.
Υπερδιπλάσιες αποδόσεις από τις βιολογικές καλλιέργειες
Με τις εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται αρωματικά φυτά να προτιμούν εκείνα που μπορεί να πιστοποιηθούν και ως βιολογικά, η οικονομική απόδοση της ρίγανης φτάνει να είναι υπερδιπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική.
Η ρίγανη αποδίδει ικανοποιητικά από το τρίτο έτος και μετά, φτάνοντας έως 300 κιλά στο στρέμμα όταν η καλλιέργεια είναι αρδευόμενη. Η περιεκτικότητα σε ριγανέλαιο είναι δυνατόν να φτάσει μέχρι και 7%, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται από 3 έως 4%. Το κόστος εγκατάστασης μιας φυτείας ρίγανης εκτιμάται στα 220 ευρώ ανά στρέμμα, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών του φυτωρίου, με την τιμή της ξηρής δρόγης να κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και τα 5-6 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια. Τα έσοδα ανά στρέμμα ξεκινούν από 400 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ, όταν η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένη βιολογικά.
Στο κόστος παραγωγής, το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών καταλαμβάνει το αναλώσιμο κεφάλαιο και ιδιαίτερα το κόστος καταπολέμησης των ζιζανίων. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπολογισθεί και το ενοίκιο της ξηρικής γης, καθώς και η αμοιβή της ξένης μηχανικής εργασίας, κυρίως για τη συγκομιδή.
Το μέσο κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 1,04 ευρώ το κιλό. Για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, η τιμή πώλησης του προϊόντος θα πρέπει να είναι πάνω από 0,7 ευρώ ανά κιλό, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες παραγωγής του προϊόντος. Η συγκομιδή της ρίγανης ξεκινάει από το 2ο έτος. Η συλλογή γίνεται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, με χορτοκοπτικό μηχάνημα και σε ύψος 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Δεν πρέπει να συγκομίζεται η ρίγανη ύστερα από βροχή, αλλά πρέπει να περάσει περίπου μία βδομάδα. Η ποσότητα που συλλέγεται μεταφέρεται για ξήρανση είτε σε χώρο με σκιά, είτε σε ξηραντήριο.
Σε διαφορετική περίπτωση, αφήνεται στο χωράφι για μια μέρα να στεγνώσει και μετά δένεται σε μπάλες ή αλωνίζεται με θεριζαλωνιστική σιταριού που έχει υποστεί μετατροπές. Η απόδοση σε χλωρή μάζα φτάνει τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα, που αντιστοιχεί σε 100-150 κιλά ξηρό βάρος ανά στρέμμα.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί
Η καλλιέργεια της ρίγανης είναι ξηρική και χρειάζεται πότισμα κατά την εγκατάσταση στο χωράφι αλλά και μετά τη συγκομιδή, ώστε να αντεπεξέλθουν τα φυτά καλύτερα από το σοκ. Γενικά, όμως, όσο πιο συχνά ποτίζουμε, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.
Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία, όπως ο καπνός, που ετοιμάζονται είτε τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου (φθινοπωρινή εγκατάσταση), είτε μέσα Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου (ανοιξιάτικη εγκατάσταση).
Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της ρίγανης κυμαίνεται από 18-22°C με όρια ανάπτυξης από 4 έως 33°C, ενώ το ριζικό της σύστημα σε καλά ανεπτυγμένα φυτά αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Επιβιώνει και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, αλλά για να επιτευχθεί υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια το φως είναι απαραίτητο.
Η ρίγανη πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο ή με παραφυάδες και διαίρεση φυτών που λαμβάνονται από παλιές φυτείες. Μπορεί επίσης να πολλαπλασιασθεί με μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη.
Η ποιότητα της ρίγανης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το συστατικό καρβακρόλη που βρίσκεται στο ριγανέλαιο και κυμαίνεται από 70 έως 85%, ενώ σε αυτοφυείς πληθυσμούς μπορεί να ξεπεράσει και το 90%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση σε ριγανέλαιο και το ποσοστό της καρβακρόλης έχουν σχέση με τον καλλιεργούμενο πληθυσμό, ποικιλία ή κλώνο, το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο, καθώς και τις συνθήκες της καλλιέργειας (άρδευση, λίπανση κ.λπ.).
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και τα συστατικά που το αποτελούν χρησιμοποιούνται για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες στη βιομηχανία τροφίμων, αυξάνοντας την ικανότητα συντήρησής τους και μειώνοντας την ανάπτυξη του αντίστοιχου μικροβιακού πληθυσμού.
Το αιθέριο έλαιό της παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά διαφόρων μικροοργανισμών και αναστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων.
Παρουσιάζει ισχυρή τοξική δράση εναντίον ιών και καρκινογόνων κυττάρων, καθώς και αντιοξειδωτική δραστηριότητα που σχετίζεται ιδιαίτερα με την παρουσία της καρβακρόλης και της θυμόλης, αλλά και γλυκοσιδίων, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ