14 Σεπ 2012

Φυτά για ... γούρι - Plants for ... luck





Εάν σκοπεύετε να φέρετε στο σπίτι σας τη φύση, να έχετε στο νου σας ο,τι τα λουλούδια που θα επιλέξετε σημαίνουν πολύ περισσότερα από ο,τι νομίζετε. Έχουν τη δική τους μαγική δύναμη και γι' αυτό σας δίνουμε την ευκαιρία να τα μάθετε. 
Από αρχαία χρόνια πιστεύεται ότι πολλά φυτά και λουλούδια, μπορούν να μας προστατέψουν από το "κακό μάτι", να ευνοήσουν συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας, να επηρεάσουν το περιβάλλον και να...
μας φτιάξουν τη διάθεση. Ας δούμε μερικά από αυτά.



Ο απήγανος ένα ταπεινό φυτό εξωτερικού χώρου, με μικρά φύλλα. Έχει δυνατή χαρακτηριστική μυρωδιά για τον λόγο αυτό η παράδοση αναφέρει ότι δεν συμπαθούν το φυτό οι γάτες, οι σκύλοι και τα κακά πνεύματα. Θεωρείται ως ισχυρή προστασία από το κακό μάτι και ιδιαίτερα την κακογλωσσιά. Είναι γνωστή εξάλλου η φράση «σε εξορκίζω με τον απήγανο» που ο λαός μας το λέει όταν θέλει να αποκρούσει κάτι απαράδεκτο και ενοχλητικό.





Η γιούκα ή αλλιώς “happy tree” είναι το δεντράκι της ευτυχίας και χαράς. Μπορεί να επηρεάσει θετικά όλους τους τομείς της ζωής σας και είναι σύμβολο της προστασίας και του εξαγνισμού. 

Το “lucky bamboo”, που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις προτιμήσεις του κοινού στην Ελλάδα, προέρχεται από την Ασία και έχει τη φήμη ότι φέρνει τύχη. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, κρατάει χρόνια και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Πρέπει να τοποθετούνται τέσσερις μίσχοι μπροστά στο παράθυρο. Το μπαμπού συμβολίζει την προστασία, την τύχη, τις καλές ευχές, τις καλοσυνάτες επιθυμίες και ελευθερώνει από κατάρες.

 Τα δεντράκια νάνοι “μπονσάι” από τη μακρινή Ιαπωνία φέρνουν τύχη σε όλους τους τομείς, καλή υγεία και αφθονία. Το μπονσάι έγινε ένα σύμβ ολο της τιμής και του γοήτρου, που είναι αντιπροσωπευτικού για την αριστοκρατία. Έχει μια πρόσθετη σημασία για τους Ιάπωνες επειδή παρουσιάζει την αρμονία μεταξύ της φύσης, της ψυχής και του ατόμου. Μεγαλώνουν μόνο τα φύλα τους και χρειάζονται πολύ νερό.



Ένα τυπικό yang φυτό εσωτερικού χώρου είναι η δράκαινα και μπορεί να τοποθετηθεί σε μια γωνία για να διεγείρει την chi ενέργεια εκεί και να αναμείξει τα στοιχεία της φωτιάς και του ξύλου με την δυνατή κατακόρυφη ανάπτυξή της και τα λογχωτά μυτερά φύλλα της. Η δράκαινα, ένα μικρό δεντράκι με χοντρό κορμό και μακρόστενα φύλλα, αυξάνει το οξυγόνο στο περιβάλλον, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, και εξουδετερώνει την αρνητική ενέργεια.




Η κρασσούλη ή κρασούλα (crassula ovata), με τα παχιά οβάλ φύλλα, ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων και πιστεύεται ότι ευνοεί ιδιαίτερα τον οικονομικό τομέα.




Το δεντρολίβανο ή ρόζμαρι (λατινικά Rosmarinus officinalis), με τη χαρακτηριστική ευωδιά, χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική και τη βοτανοθεραπεία. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι ένα φυτό που φέρνει καλή τύχη και προστατεύει το σπίτι από τις ανεπιθύμητες επιρροές. Έχει πάρα πολλούς θετικούς συμβολισμούς όπως προστασία, αγάπη, πάθος, πνευματικές δυνάμεις, εξορκισμός, εξαγνισμός, θεραπεία, ύπνος, νεότητα. Επίσης συμβολίζει τη φιλία και την πίστη στις σχέσεις.




Οι γλυκύτατες παιώνιες σε απαλή ροζ απόχρωση ευνοούν τον τομέα σχέσεων. H παιωνία είναι η βασίλισσα των λουλουδιών και είναι σύμβο λο καλής τύχης, καθώς συμβολίζει τις γυναίκες και τον έρωτα. Λένε ότι η παιωνία κρατά ζωντανή την αγάπη και τον έρωτα.






Ο πολυαγαπημένος μας βασιλικός (αγγλικά basil, γερμανικά basilicum), που χρησιμοποιείται και σαν μυρωδικό στη μαγειρική, είναι από τα πιο ευλογημένα φυτά. Οι χριστιανοί τον θεωρούν ευλογημένο φυτό, καθώς η Ιερά Παράδοση αναφέρει ότι η Aγ. Ελένη ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό από το άρωμα του βασιλικού που φύτρωσε στο μέρος που ήταν θαμμένος, γι' αυτό ονομάζεται και σταυρολούλουδο. Χρησιμοποιείται από την εκκλησία στην τελετή του αγιασμού. Ο βασιλικός συμβολίζει την αγάπη, τον εξορκισμό, τον πλούτο και την προστασία.



Το ανθούριο είναι φυτό του οποίου τα λουλούδια έχουν σχήμα καρδιάς και χρώματα όπως λευκό, ροζ, κόκκινο και μπορντό. Είναι ένα φ υτό που σας ανεβάζει και φτιάχνει τη διάθεση ενώ παράλληλα διακοσμεί το χώρο σας χαρίζοντας μια ξεχωριστή νότα ομορφιάς.






Δάφνη Απόλλωνος, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες. Επειδή στο εσωτερικό του σπιτιού θα επιβιώσει δύσκολα, τοποθετήστε μια δάφνη σε γλάστρα κοντά στην μπαλκονόπορτα ή στην είσοδο του σπιτιού.



Το κουμ-κουάτ, το "χρυσό πορτοκάλι", είναι δεντράκι με μικρούς πορτοκαλί καρπούς, που γίνονται και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού, ευνοεί τον οικονομικό τομέα και γενικά την “καρποφορία” στη ζωή. Είναι ένας πολύ διαδεδομένος καρπός στην Κίνα.




Το λευκό ρείκι ή έρικα, πιο σπάνιο από το μοβ, αγαπημένο λουλούδι των μελισσών, θεωρείται γούρικο φυτό. Συμβολίζει τη μακροβιότητα και την υγεία. Μερικοί πιστεύου ότι
χρησιμοποιείται για να ανοίξει Πύλη μεταξύ αυτού του κόσμου και του Νεραϊδόκοσμου.




Ρόδι - ροδιά (λατινικά Punica granatum) είναι δημοφιλής στην αιγυπτιακή μυθολογία, την Βίβλο και άλλες αρχαίες γραφές. Σύμβολο της καλοτυχίας και ευτυχίας. Τα σπόρια στο εσωτερικό του συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο και τη γονιμότητα. Παράλληλα το ρόδι είναι ευεργετικό για την υγεία, καθώς περιέχει αρκετές βιταμίνες, ενώ χρησιμοποιείται και σε προϊόντα ομορφιάς. Τα ρόδια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αν διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου.




Οι πιπερίτσες με τους κόκκινους ή πορτοκαλί καρπούς προστατεύουν από το φθόνο και είναι ιδανικό φυτό για ένα καινούριο σπίτι. Οι κόκκινες πιπερίτσες θεωρείται ότι συμβολίζουν την προστασία και τον εξορκισμό.




Από τα πιο διαδεδομένα “γούρια” το σκόρδο, από τα αρχαία χρόνια και το Μεσαίωνα θεωρούνταν ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις σχετικά με το σκόρδο όπως πχ άμα κάποιος θαυμάζει κάτι, για να μη το ματιάζει, συ νηθίζεται η έκφραση «σκόρδα στα μάτια σου» έτσι αποτρέπεται το μάτιασμα. Έτσι μπορείτε να το κρεμάσετε σε πλεξούδα σε κάποιο μέρος του σπιτιού σας ή να τοποθετήσετε τις σκελίδες πίσω από τα κάδρα, τους καθρέφτες ή όπου αλλού θέλετε. Οι αρνητικές δυνάμεις και ειδικά οι “βρικόλακες” δεν ανέχονται τη μυρωδιά του και ... τρέπονται σε φυγή. Αν δεν σας αρέσει η μυροδιά του χρησιμοποιήστε τα πλαστικά σκορδάκια. Το σκόρδο συμβολίζει προστασία, θεραπεία, εξορκισμό και προστατεύει από κλοπή.




Tip : Τοποθετήστε ένα βάζο με τριαντάφυλλα ή κρίνα δίπλα στο κρεβάτι σας – αποτελεί ένα από τα μυστικά για να διατηρείτε τη λίμπιντό σας σε υγιή και υψηλά επίπεδα…



Φυτέψτε και εσείς ένα Baobab στον κήπο σας, είναι το δέντρο της ζωής.

http://spitikomas.blogspot.com/ .

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

Μυρωδικά: που κάνουν καλό





ΑΝΗΘΟΣ:
Με τι ταιριάζει: Με ψάρια, φασολάκια, αρακά,  πατάτες, ντομάτες και σαλάτες
Που κάνει καλό: Έχει διουρητικές ιδιότητες και θεωρείται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Οι σπόροι του μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος. 

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ:

Με τι ταιριάζει: Σε σάλτσα για μακαρόνια (πέστο),  με ντομάτες, κολοκυθάκια και αρακά.
Που κάνει καλό: Ο βασιλικός διαθέτει εξαιρετικές τονωτικές αλλά και...
χωνευτικές ιδιότητες. Θεωρείται ότι βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος τις γυναίκες που θηλάζουν. Το αφέψημα του καταπραΰνει τους κοιλιακούς πόνους.

ΜΕΝΤΑ:
Με τι ταιριάζει: Καρότο, σαλάτα, φρουτοσαλάτες.
Που κάνει καλό: Διαθέτει αντιεμετικές, αντισπασμωδικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Βοηθάει στη χώνευση και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και του βήχα.


ΡΙΓΑΝΗ: 
Με τι ταιριάζει: Κυρίως με τις πιπεριές, ντομάτες , πατάτες φούρνου και κρέας.
Που κάνει καλό: Κατά του άσθματος, των σπασμών και της δυσμηνόρροιας.  Θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ρευματισμών. 

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ:
Με τι ταιριάζει: Ταιριάζει στη σαλάτα ταμπουλέ, με πατάτες, φαγητά γιαχνί, μαγειρευτά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα.
Που κάνει καλό: Θεωρείται ότι καταπολεμά τις κύστεις, την υπέρταση και τις πέτρες στα νεφρά

ΔΥΟΣΜΟΣ:
Με τι ταιριάζει: Με ντομάτες,  πατάτες και φρουτοσαλάτες
Που κάνει καλό: Κατά της δυσπεψίας, ανακουφίζει από τους πόνος στο στομάχι και μαλακώνει το λαιμό

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: 
Με τι ταιριάζει: Με κοτόπουλο, ψάρια, αρνί, το χοιρινό, τις πατάτες και τις ντομάτες
Που κάνει καλό: Δαθέτει τονωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην καταπολέμηση των προβλημάτων του στομάχου, των πονοκεφάλων που οφείλονται σε ένταση, αλλά και της χολοκυστίτιδας

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ:
Με τι ταιριάζει: Κοτόπουλο, γαλοπούλα
Που κάνει καλό: Είναι αποχρεμπτικό, διαθέτει χωνευτική δράση και απολυμαντικές ιδιότητες

ΘΥΜΑΡΙ: 
Με τι ταιριάζει: Αυγά, πατάτες, πουλερικά, ντομάτες και κόκκινη κολοκύθα
Που κάνει καλό: Κατά της αϋπνίας, βοηθάει στην ανακούφιση από το βήχα και των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας 



Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε γλάστρα δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα δεδομένα του κλίματος της Αττικής. Χρειάζεται όμως κάποια προσοχή.


• Τα αρωματικά φυτά είναι οργανισμοί που χρειάζονται πολύ ενέργεια ώστε να παράγουν τα αιθέρια έλαια που δίνουν στο φύλλωμα τους διαφορετικές και ενδιαφέρουσες μυρωδιές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να τοποθετούνται με νότιο προσανατολισμό, ώστε να απολαμβάνουν όλο τον ήλιο της μεσημβρίας.

• Ευδοκιμούν σε πολλά είδη χώματος και έχουν ανάγκη από συχνό πότισμα. Κάποια από τα φυτά αντέχουν σε σκιερά και άλλα σε φωτεινά μέρη.

• Οι μελίγκρες εμφανίζονται με τις πρώτες ζέστες της άνοιξης, περιορίζονται με την έντονη ζέστη του καλοκαιριού και τις ξαναβλέπουμε όταν ο καιρός δροσίζει το φθινόπωρο. Ένα βιολογικό εντομοκτόνο θα τις κρατήσει υπό έλεγχο.

• Ο σοβαρότερος κίνδυνος για το παρτέρι μας είναι τα μικροσκοπικά τζιτζίκια που αυξάνουν απότομα τον πληθυσμό τους μέσα στο καλοκαίρι και δίνουν στα αρωματικά φυτά ωχρή όψη καθώς από τα τσιμπήματά τους γεμίζουν με κίτρινα στίγματα. Αναγνωρίζονται εύκολα: με ένα τίναγμα του φυτού αναπηδούν κατά ομάδες και ξανακρύβονται στο φύλλωμα σε λίγα δευτερόλεπτα. 


www.lifezone.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

Θα πάω στο χωριό μου...



Του Δημήτρη Καμπουράκη* 



Θα πάω στο χωριό μου...

 Το ακούω όλο και συχνότερα: «Θα πάω στο χωριό μου. Θα βάλω πατάτες, ντομάτες, μαρούλια, κοτόπουλα, κουνέλια. Θα μαζεύω το λάδι μου. Θα ‘χω το κρασί, το...τσίπουρο μου. Εκεί τα πράγματα είναι φτηνά. Κι έπειτα τι να κάνω στην Αθήνα χωρίς δουλειά; Εκεί θα επιβιώσω.»

Αμ, δεν θα πας. Κι αν πας, θα φύγεις γρήγορα.
Γιατί θα μπεις στο internet στην «καλλιέργεια πατάτας» κι όλα θα μοιάζουν απλά, όμως στην πράξη τίποτα δε θα μπορείς να εφαρμόσεις. Τότε θα πάς στο καφενείο και θα ρωτάς πώς καλλιεργούνται οι πατάτες κι οι θαμώνες θα σε δουλεύουνε. Θα σού εξηγήσουν βέβαια, αλλά θα χασκογελάνε με νόημα. Θα ψάχνεις πατάτες με μπόλικα μάτια για να τις φυτέψεις και δεν θα βρίσκεις. Κι όταν τα καταφέρεις, θα πρέπει να σκάψεις τις αυλακιές στο χωράφι κι είναι μεγάλος ο κόπος της τσάπας σε λασπωμένο έδαφος κι ακόμα μεγαλύτερη η τέχνη της. Γιατί θ’ αγκομαχάς σκυφτός και θα ιδρώνεις κι όταν θα κοιτάς πίσω σου θα βλέπεις ότι τα πόδια σου πατούσαν εκεί που έσκαβες και το τσιμεντοποίησαν πάλι το έδαφος. Κι έτσι τη χαλασμένη αυλακιά πρέπει να την ξαναπάρεις από την αρχή και θα μπαίνουν σβώλοι από βρεγμένο χώμα μέσα στις γαλότσες σου, θα σού λερώνουν τις κάλτσες και θα βλαστημάς. Κι όταν παραχώσεις τους βολβούς στο χωράφι την άνοιξη, θα περιμένεις υπομονετικά (αλλά όχι ξεκούραστα) ως τον Ιούλιο. Θα πηγαίνεις κάθε πρωί στο μποστάνι, θα κοιτάς τις πατατιές που μεγαλώνουν, θα νιώθεις ικανοποίηση αλλά δεν θα είσαι σίγουρος αν προχωράνε καλά ή χάλια. Δεν θα ξέρεις αν χρειάζονται λίπασμα και πόσο, εσύ θα προτιμούσες κοπριά αλλά πού να τη βρεις και πως να τη μεταχειριστείς που είναι ζωική και βρωμάει;

Θα ‘χεις πάρει απόφαση να μην ρίξεις φυτοφάρμακα, αλλά στο καφενείο θα σε αποθαρρύνουν λέγοντας πως αν δεν ραντίσεις δεν θα βγάλεις ούτε μια τηγανιά για το γαμώτο. Μέχρι το Μάη τα φυτά σου θα σκεπάζονται από κάτι άγνωστα ζιζάνια που οι άλλοι ονομάζουν αβρωνιές και χοιρομουρίδες και τα τρώνε τσιγαριαστά ή χτυπητά με αυγά. Από τον Ιούνη το χωράφι θα θέλει συνέχεια πότισμα, όχι με το εύκολο λάστιχο αλλά με το τρεχούμενο νερό στ’ αυλάκι. Θα μπαίνεις στις λάσπες ως στον αστράγαλο κι όλο θα γεμίζει το μποστάνι με γλιστρίδες, αγριόβλητα και στίφνους που πρέπει να ξεριζώνεις, καθότι τα λιπάσματα δεν πάνε μόνο στις πατατιές. Κι όταν φτάσει ντάλα καλοκαίρι, (τότε που παλιότερα έπαιρνες το φέρυ και πήγαινες διακοπές στα μπαράκια των Κυκλάδων), εσύ θα πάρεις πάλι την τσάπα και θα δουλεύεις δέκα μέρες για να βγάλεις τις πατάτες. Προσεκτικά γιατί κάθε στραβή κίνηση τού εργαλείου κόβει τους βολβούς μέσα στη γη και θα πηγαίνει στράφι ο κόπος σου. Κι όταν με το καλό τελειώσεις, θα τις ρίξεις σε τελάρα που θα τα κουβαλάς με τον ώμο ως το σπίτι. Θα κουραστείς αφάνταστα, διότι εκατόν πενήντα κιλά πατάτες είναι πολλά τελάρα και το φορτωμένο πήγαινε-έλα μοιάζει ατέλειωτο. Όταν δεις τον σωρό με τη σοδειά στην αυλή θα ευχαριστηθείς που επιτέλους κατάφερες να βγάλεις τις πατάτες της χρονιάς σου, μα έπειτα θα συνειδητοποιήσεις ότι με 0,60 ευρώ που πουλιούνται στον μανάβη, ο σωρός σου κάνει 90 ευρώ. Και θα βλαστημήσεις πάλι, γιατί δούλεψες πέντε μήνες για 90 ευρώ, ενώ κάποτε στην Αθήνα τα ‘βγαζες για πλάκα σε μισή μέρα αραχτός πίσω από ένα γραφείο.

Θα έχει προηγηθεί και η αποτυχία στα λίγα όψιμα μαρούλια που έβαλες για δοκιμή στα τέλη τού χειμώνα και στα φάγανε οι γυμνοσάλιαγκες μέχρι να πεις κύμινο, θα έχουν αρχίσει να σού τη δίνουν και οι κότες. Καθότι πήρες καμιά εικοσαριά κοτοπουλάκια απ’ τον έμπορα μόλις έφτασες στο χωριό για να έχεις το δικό σου αληθινό κρέας χωρίς ορμόνες, όμως σιγά-σιγά ανακάλυψες ότι πρόκειται για κάτι βρωμοπούλια που τρώνε σαν αφορισμένα, χέζουνε σαν γελάδια, αλλά μεγαλώνουν με το πάσο τους. Κι επειδή είναι μεγάλος κόπος να σκύβεις και να μαζεύεις ένα τσουβάλι ξινίδια κάθε μέρα, αναγκάζεσαι να τα ταϊζεις με καλαμπόκι που είναι πανάκριβο αν το υπολογίσεις με το βάρος κάθε κότας. Κι αν δεν θέλεις να βρωμίσει η περιοχή πρέπει κάθε βδομάδα να φτυαρίζεις τις κουτσουλιές τους και μπήκε μια φορά αλεπού και σού ‘πνιξε πέντε, γεγονός που σ’ ανάγκασε να ξαναφτιάξεις το κοτέτσι απ’ την αρχή χωρίς τσαπατσουλιές. Και για να μην ξαναπλησιάσει το αρπακτικό πήρες σκύλο, τον οποίον έδεσες στον κορμό τού δέντρου εκεί δίπλα να γαυγίζει κι ας ήσουν (ως Αθηναίος) κάθετα αντίθετος σε τέτοιες βάναυσες πρακτικές. Και τώρα ψάχνεις καμιά γειτόνισσα να σου τα σφάξει, να στα ξεπουπουλιάσει και να τα καθαρίσει απ’ τα άντερα, διότι εσύ αδύνατο να το κάνεις.
Και κάθε βράδυ θα πηγαίνεις στο μοναδικό καφενείο τού χωριού, μόνο που θ’ ανακαλύψεις ότι οι περισσότεροι απ’ τους θαμώνες δεν είναι κάποιοι φιλοσοφημένοι γέροντες με λευκά μαλλιά και σοφές κουβέντες, αλλά κάτι στενοκέφαλοι μπεκρούλιακες με κιτρινισμένα δάκτυλα που λένε όλο τις ίδιες ιστορίες και τσακώνονται συνέχεια μ’ αυτούς που έχουν χωράφι σύνορο. Και πάλι θα βλαστημήσεις από μέσα σου. Διότι απ’ έξω θα έχει μπόλικο πολυδιαφημισμένο οξυγόνο της εξοχής, αλλά μέσα στο καφενείο θα ‘χει πολλή τσιγαρίλα και κάπνα απ’ τα μπουριά της σόμπας κι έναν αέρα εγκατάλειψης που φτάνει βαθιά μέσα στο πνευμόνι σου. Και εκεί θ’ ανακαλύψεις πάλι ότι στις φρικτές μέρες μας, που σιγά-σιγά μετατρεπόμαστε σε άνεργους μετανάστες, το «Δόξα-σοι-ο-Θεός-είμαστε-καλά» είναι το ίδιο δύσκολο και στη παγερή Αθήνα και στο μίζερο χωριό σου. Κι ακόμα χειρότερα, ότι ενώ οι άλλοι γύρω σου (εν τη αφελεία τους) ακόμα θα ελπίζουν στην εμφάνιση κάποιου προφήτη, εσύ δεν θα μπορείς. Ότι τους δικούς σου προφήτες τους σκότωσες τότε που περιδιάβαινες στη Βουκουρεστίου με έπαρση και μπαινόβγαινες στα μαγαζιά με τις λαμπερές βιτρίνες...

Δημήτρης Καμπουράκης είναι δημοσιογράφος. 
Πηγή: protagon.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατο, στα αρχαία κεράτιον)





Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τα χαρούπια, λίγοι εκτιμούμε όμως την καταπληκτική αυτή τροφή. Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατο, στα αρχαία κεράτιον), είναι ο καρπός της χαρουπιάς  (Ceratonia siliqua), που  είναι ένα αειθαλές, αυτοφυές  δέντρο που ευδοκιμεί στις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο  και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το χαρούπι μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς. Όταν ωριμάζει ξεραίνεται και γίνεται σοκολατί. Παρόλο που σήμερα η λευκή ζάχαρη έχει κυριαρχήσει στην παρασκευή γλυκών, μέχρι και  πριν από μερικούς αιώνες  ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο ήταν η υγιεινή «σοκολάτα», που φύεται στα δέντρα αυτά. Αυτή η «σοκολάτα» υποτίθεται ότι τάϊσε  τον  Ιωάννη τον  Βαπτιστή κατά την παραμονή του στην έρημο,  τον άσωτο υιό της Παλαιάς Διαθήκης όταν ήταν πεινασμένος και χωρίς χρήματα, αλλά και τα στρατεύματα του Μωάμεθ. Αυτό το φρούτο έσωσε τα παιδιά  από τον υποσιτισμό κατά τον Ισπανικό εμφύλιο και βέβαια πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Το χαρούπι είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του. Αναφορές σε ιατρικά περιοδικά στη δεκαετία του 1950 έδειξαν ότι χαρουπάλευρο αναμεμειγμένο στο  γάλα θα μπορούσε να βοηθήσει τα νήπια να αφομοιώσουν  τα γεύματά τους, σταματώντας τη διάρροια. Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρθηκε στην καναδική Medical Association Journal, από 230 βρέφη με διάρροια, μόνο τρία δεν θεραπεύτηκαν με την προσθήκη σκόνης χαρουπιού στην διατροφή τους. Το χαρούπι χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας στα ζώα, και για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας στους ανθρώπους. Οι ουσίες πηκτίνη και λιγνίνη που περιέχονται στα χαρούπια όχι μόνο ρυθμίζουν την πέψη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν και μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από το σώμα βλαβερά στοιχεία (ακόμα και ραδιενεργά σωματίδια).
Απ΄όσο ξέρω στην Ελλάδα κανείς δεν τα εκμεταλλεύεται, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί την καλλιέργειά τους. Στην Ιταλία υπάρχουν επίσης πολύ μεγάλες εκτάσεις με χαρουπιές, αλλά εκεί τα  χαρούπια δίνουν την πρώτη ύλη για την παρασκευή ενεργού άνθρακα, που χρησιμοποιείται σαν υλικό φίλτρανσης τοξικών και άλλων οργανικών ουσιών. Και κάτι με ιστορικό ενδιαφέρον: οι σπόροι των χαρουπιών, λόγω του αξιοσημείωτα σταθερού βάρους τους, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα σαν μονάδα μέτρησης βάρους για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους Έτσι , από την αρχαία ονομασίακεράτιον, προέκυψε και το γνωστό μας καράτι.

Το χαρούπι τρώγεται ευχάριστα ωμό, όντας γλυκό, αρωματικό και τραγανό. Το χαρουπάλευρο  παράγεται από μια διαδικασία ξήρανσης, άλεσης, καθώς και ψήσιμου των  λοβών αφού αφαιρεθούν οι σπόροι. Το αλεύρι που προκύπτει προσφέρεται για μια σειρά χρήσεων για όσους  έχουν (ξανα)ανακαλύψει τα μυστικά του χαρουπιού. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε  κάθε φορά που μια συνταγή απαιτεί σοκολάτα ή κακάο. Για να αντικαταστήσετε το κακάο, απλά χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα χαρουπάλευρου. Το χαρουπάλευρο  περιέχει  περίπου 50% φυσικά ζάχαρα οπότε  μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη σε όλα σχεδόν τα προϊόντα άρτου και ζαχαροπλαστικής. Φυσικά, η χρήση χαρουπάλευρου  θα έχει ως αποτέλεσμα τα  τρόφιμα να πάρουν χρώμα καφέ -σοκολατί και   γεύση που μοιάζει με τη  σοκολάτα. Αν δεν θέλετε τη γεύση αυτή, μπορείτε να δοκιμάσετε την ανάμειξη διαφόρων ποσοτήτων χαρουπάλευρου με μέλι για να βρείτε το μίγμα που σας ταιριάζει καλύτερα. Συνήθως τα χαρούπια χρησιμοποιούνται  σαν υποκατάστατο σοκολάτας, αλλά το χαρούπι  έχει τη δική του μοναδική γεύση και είναι  πολύ  ωραίο  για ροφήματα, μπάρες με ξηρούς καρπούς, προϊόντα άρτου, ακόμη και ανακατεμένο με μαγειρεμένα φασόλια και σάλτσες μπάρμπεκιου. Τα χαρούπια είναι τόσο διαφορετικά θρεπτικά και χημικά από τη σοκολάτα που οι άνθρωποι με αλλεργία στη σοκολάτα μπορούν να απολαύσουν γλυκά με χαρούπι. Τα χαρούπια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή τροφής, και είναι ίσως το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης», δεδομένου ότι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς  προετοιμασίες. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350 mg  ανά 100 gr. Συγκριτικά, το γάλα - που συχνά θεωρείται ως μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου - περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100 gr, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην  περίπτωση του παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος. Επιπλέον, τα χαρούπια  δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το  οποίο τείνει να μειώνει  την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Τα χαρούπια περιέχουν  περίπου 4% πρωτεΐνη και 76% υδατάνθρακες. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου (81 mg ανά 100 gr), και άφθονο κάλιο (800 mg ανά 100 gr). Επίσης  περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου, και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και πολλά άλλα μέταλλα.
Το χαρουπάλευρο είναι  διαθέσιμο σε κάποια σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Διαβάστε όμως τη συσκευασία γιατί αν και το καθαρό   είναι το πιο υγιεινό, συχνά προστίθενται και άλλα συστατικά  όπως η σοκολάτα, η ζάχαρη και το κακάο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για αλλεργικά άτομα να γνωρίζουν ότι το  χαρουπάλευρο που αγοράζουν είναι καθαρό. Περιέχει μόνο ίχνη θεοβρωμίνης, της δραστικής διεγερτικής ουσίας που βρίσκεται  στη σοκολάτα και το κακάο. Στα  ίδια καταστήματα μπορείτε να βρείτε επίσης και χαρουπόμελο. Χαρούπια ολόκληρα και ωμά μπορείτε να αγοράσετε στην αγορά (έχει σίγουρα στην Ευριπίδου) ή να μαζέψετε το καλοκαίρι σε όλη τη Νότια Ελλάδα και την Κρήτη. Εγώ έκανα τις ετήσιες προμήθειές μου στα Πούληθρα του Λεωνιδίου, κι έχω όλη τη χρονιά ένα νόστιμο, φυσικό και γλυκό σνακ. 
 ippokrates-ygeia-diatrofi

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

7 λόγοι για να τρώμε ηλιόσπορους καθημερινά




1. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ηλιόσποροι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E, η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση φλεγμονής στον οργανισμό μας. Έτσι ο ηλιόσπορος λόγο της υψηλής του περιεκτικότητας σε Βιτ. Ε φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
2. Μειώνουν τη χοληστερίνη.
Οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτοστερόλες, οι οποίες όπως προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Επίσης η περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε πολυακόρεστα λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά επιπλέον στη μείωση της αθηρωμάτωσης καθώς τα λιπαρά αυτά μειώνουν τη «κακή» χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την «καλή» .
3. «Χαλαρώνουν» τα νεύρα μας. Συγκεκριμένα ο ηλιόσπορος αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοήθα στον έλεγχο του νευρικού και μυϊκού τόνου και η έλλειψη του σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νευρών μας προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις, ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση. Το ¼ του φλιτζανιού σε ηλιόσπορο μας παρέχει το 28% της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης σε μαγνήσιο και επιπλέον αποτελεί άριστη πηγή φολικού οξέος (227 mcg/100γρ), καθώς τα 100γρ μας παρέχουν το 37% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόληψης (Σ.Η.Π). Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA ενώ πρέπει να υπάρχει στη διατροφή των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία καθώς η πρόσληψη του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.
4. Προστατεύουν τη καρδιά μας. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα η αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης η οποία μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία μας και να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή ανακοπή της καρδιάς. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Ε φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Το ¼ το φλιτζανιού σε ηλιόσπορο παρέχει το 62% της Σ.Η.Π σε βιτ.Ε. Επίσης η περιεκτικότητα τους σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη προστατευτική τους δράση καθώς η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών οξέων μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω της θετικής επίδρασης που έχουν στο λιπιδαιμικό μας προφίλ (μείωση «κακής» χοληστερίνης και αύξηση «καλής».
5. Μας «αποτοξινώνουν». Η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και σελήνιο βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που συσσωρεύονται (οξειδωτικό στρες) καθημερινά στον οργανισμό μας. Η διαδικασία αυτή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων χρόνιων παθήσεων που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες (καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρη γήρανση, εκφυλιστικές ασθένειες).
6. Μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Ο ηλιόσπορος αποτελεί καλή πηγή σεληνίου το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας μας. Συγκεκριμένα διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου καθώς το σελήνιο συμμετέχει σε διάφορους μηχανισμούς που προστατεύουν από τη μετάλλαξη τον γενετικού μας υλικού. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.
7. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ γιατί είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, φολλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη: δηλαδή τα 100γρ δίνουν 21γρ πρωτεΐνη .
Ο ηλιόσπορος αποτελεί ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους. Έτσι μπορούμε να το προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στα φαγητά μας αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο.

http://karpoi.blogspot.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

Εκατομμύρια καβούρια μεταναστεύουν και ξεχειλίζουν παραλία της Καραϊβικής- Απίστευτο ΒΙΝΤΕΟ



Εκατομμύρια καβούρια μεταναστεύουν και ξεχειλίζουν παραλία της Καραϊβικής- Απίστευτο ΒΙΝΤΕΟ
Με μια απίστευτη εικόνα ήρθε αντιμέτωπη η Pam Gaffin, ένα πρωινό του Αυγούστου. Εκατομμύρια καβούρια - ερημίτες είχαν κατακλύσει μια παραλία στο νησί Saint John των Παρθένων Νήσων στην Καραϊβική!!!
Αμέσως κάλεσε τον φίλο της, ο οποίος εργάζεται σε τοπικό κανάλι να  μαγνητοσκοπήσει το γεγονός! Και ιδού... μια εικόνα, χίλιες λέξεις!!! Βλέπουμε εκατομμύρια καβούρα να ετοιμάζονται για το ταξίδι τους,  για την ετήσια μετανάστευση τους!
Δείτε το εκπληκτικό θέαμα στο βίντεο που ακολουθεί...




http://www.star.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

Φυτά σύμμαχοι στην υγεία μας! Τι φυτό πρέπει να χω στο γραφείο μου;Τι φυτό δεν πρέπει να λείπει από τα δωμάτια του σπιτιού μου;






Τα δάση αποτελούν τους πνεύμονες του πλανήτη μας και τα φυτά εσωτερικού χώρου τους πνεύμονες του σπιτιού μας
.

Οι κάκτοι, όπως και η αλόη αλλά και άλλα παχύφυτα μπορούν να τοποθετηθούν στο γραφείο ή σε όποιο άλλο χώρο του σπιτιού έχει οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεις, ή και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως φούρνοι μικροκυμάτων, ώστε να απορροφούν την ακτινοβολία που εκπέμπουν φιλτράροντας τον αέρα που αναπνέουμε.
Βάλτε γλαστρούλες στο γραφείο! Οι εργαζόμενοι που φροντίζουν να τοποθετήσουν φυτά στα γραφεία τους έχουν κατά 23% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ασθένεια σχετική με την ξηροδερμία, το βήχα και την κούραση απ’ ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν έστω και μια μικρή γλαστρούλα κοντά τους. Όλα αυτά σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Oslo.*
Ο πόθος, το αναρριχόμενο αυτό φυτό, με πλούσιο και μεγάλο φύλλωμα, σε σχήμα καρδιάς, αλλά και το σπαθίφυλλο, μπορούν να εξολοθρεύσουν όλες τις χημικές ουσίες που διαχέουν τα ξύλα όπως η φορμαλδεύδη.Το σπαθίφυλλο επιπλέον μας απαλλάσει από τα συστατικά των χρωμάτων, της κόλλας, του στόκου και των βερνικιών.
Στο μπάνιο, οι άσχημες μυρωδιές και οι αναθυμιάσεις αμμωνίας, μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο, εάν τοποθετήσουμε ένα γιούκα.
Στο υπνοδωμάτιο συγκεντρώνεται μονοξείδιο του άνθρακα, γιατί παραμένουμε εκεί πολλές ώρες. Η ορχιδέα, μπορεί να καθαρίσει την ατμόσφαιρα, απορροφώντας έως και το 96% του μονοξειδίου του άνθρακα.
Όπως και να χει τα φυτά εσωτερικού χώρου μειώνουν την αρτηριακή πίεση και το άγχος, βοηθούν στη συγκέντρωση και βελτιώνουν τη μνήμη, ευνοούν την ηρεμία και τη χαλάρωση, απορροφούν το θόρυβο και τη σκόνη, βοηθούν ακόμη τους ασθενείς για ταχύτερη ανάρρωση!! Τα φυτά εσωτερικού χώρου συντελούν στη βελτίωση του ευ ζην μας.

Μ.Τ
http://kipouroi.blogspot.com

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

2 κιλά γαϊδουράγκαθο = 1 λίτρο πετρέλαιο




2 κιλά γαϊδουράγκαθο = 1 λίτρο πετρέλαιο
Το ταπεινό αγριόχορτο υπόσχεται να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών της υπαίθρου, να βγάλει τους γεωργούς από το αδιέξοδο των επιδοτήσεων και να δώσει μια φθηνή και καθαρή ενεργειακή λύση, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο σε σπίτια και βιομηχανίες
Η ελληνική ιστορία των βιοκαυσίμων ανάγεται στο 1993. Ενεργειακά φυτά, όπως ο ευκάλυπτος, ο μίσχανθος, ο ηλίανθος, η ελαιοκράμβη, το κενάφ, το ελληνικό καλάμι και, φυσικά, η αγριαγκινάρα, αποτέλεσαν αντικείμενο πολυετούς μελέτης. Στο μεταξύ, η διεθνής εμπειρία των τελευταίων ετών ανέδειξε ιδιαίτερους προβληματισμούς σε ότι αφορά τα βιοκαύσιμα. Στην Αμερική, για παράδειγμα, η καλλιέργεια καλαμποκιού ως βιοκαυσίμου «κατηγορήθηκε» ότι απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ζιζανιοκτόνων και αζωτούχων λιπασμάτων, ότι κατανάλωνε ίση ποσότητα ορυκτών καυσίμων με εκείνη που υποκαθιστούσε, ότι η τιμή του προϊόντος εκτοξεύτηκε στα ύψη, δημιουργώντας τεράστια ερωτήματα για την παραγωγή του ως εδώδιμου αλλά και για την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, ενώ η σημαντικότερη αρχή των βιοκαυσίμων για τη μηδενική έκλυση διοξειδίου του άνθρακα παραβιαζόταν.
Η λύση θα ήταν να στραφούμε σε ένα πολυετές φυτό, μη εδώδιμο, το οποίο αναπτύσσεται γρήγορα και δεν θα χρειάζεται πότισμα και φυτοφάρμακα.

Η αγριαγκινάρα (Cynara cardunculus)
Έρευνες ανέδειξαν ότι βάσει των περιβαλλοντικών και οικονομικών απαιτήσεων, το βέλτιστο ενεργειακό φυτό για την ελληνική αλλά και παγκόσμια γεωργία, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας, είναι το γαϊδουράγκαθο ή, όπως είναι αλλιώς γνωστό, η αγριαγκινάρα (Cynara cardunculus). Η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών ξηρής αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρέλαιο και η τιμή της διαμορφώνεται στο τρίτο αυτής του ισοδύναμου πετρελαίου ανά λίτρο. Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές εκροές στην παραγωγή βιοενέργειας είναι χαμηλότερες από αυτές των παραδοσιακών καλλιεργειών (μείωση νιτρορύπανσης, μείωση φυτοφαρμάκων, διαχείριση νερού, μείωση της διάβρωσης-ερημοποίησης, αύξηση εδαφικής γονιμότητας). Η καλλιέργεια ενός πολυετούς φυτού, όπως η αγριαγκινάρα, δεν έχει απλώς μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα -αφού η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιομάζα είναι ουδέτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η ποσότητα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μετά την καύση της αφομοιώνεται από το φυτό κατά τη φωτοσύνθεση-, αλλά μειώνει περαιτέρω την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα λόγω έλλειψης οργώματος και κατεργασιών του εδάφους, ενώ δεσμεύει περισσότερο ατμοσφαιρικό άνθρακα υπό τη μορφή χούμου που εμπλουτίζει το έδαφος που καλλιεργείται με αγριοαγκινάρα.

Χωρίς απαιτήσεις
Στον θεσσαλικό κάμπο καλλιεργούνται περίπου 10.000 στρέμματα και άλλα τόσα στην περιοχή της Κοζάνης και της Ξάνθης. Η διαδικασία της καλλιέργειας του γαϊδουράγκαθου είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται ακόμη και στο πιο δύσβατο και ξερό χωράφι.
Ως πολυετές φυτό, η σπορά γίνεται μία φορά κάθε δώδεκα χρόνια. Φυτεύεται τον Οκτώβριο, μεγαλώνει με τις βροχές του χειμώνα και μαζεύεται από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Δεν χρειάζεται νερό, λίπασμα και, φυσικά, ως «δυνατό» ζιζάνιο επιβιώνει χωρίς να απαιτούνται ζιζανιοκτόνα. Η απόδοση του χωραφιού κυμαίνεται από 1.200 έως 1.600 κιλά σε ξηρή ουσία/στρέμμα, ενώ διπλασιάζεται με 2 - 3 αρδεύσεις την άνοιξη.
 Η καλλιέργεια δεν είναι μόνο εύκολη, αλλά και εξαιρετικά κερδοφόρος. Η αγριαγκινάρα προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους γεωργούς της περιοχής, συνήθως βαμβακοπαραγωγούς και παραγωγούς σιτηρών. Οι παραγωγοί μπορούν να διεκδικήσουν από 70 έως 150 ευρώ/στρέμμα (ανάλογα με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με την εταιρεία αγοράς), ενώ επιπλέον παίρνουν μια πολύ μικρή επιδότηση. Και όλα αυτά με κόστος εγκατάστασης 25 ευρώ/ στρέμμα για τον πρώτο χρόνο και μηδενικό για όλα τα υπόλοιπα.
Το επόμενο βήμα γίνεται στο εργοστάσιο παραγωγής πελλέτας. Εδώ, η αγριαγκινάρα που έχει μαζευτεί σε μπάλες περνάει από σπαστήρες, μετατρέπεται σε «πούδρα», η οποία στη συνέχεια συμπιέζεται, και έτσι παράγονται οι πελλέτες. Τα μικρά εύκαμπτα κυλινδρικά τεμάχια που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη καύσης συσκευάζονται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα.
Η ζήτηση στην Ευρώπη, από μηδενική που ήταν το 2000, εκτοξεύτηκε σε 10 τόνους το 2009 και αναμένεται να φτάσει τους 100 τόνους τα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος είναι η παραγωγή να απορροφηθεί στην Ελλάδα, όμως η παρούσα οικονομική συγκυρία κάνει δύσκολα τόσο τα σχέδια επέκτασης όσο και την αγορά της παραγωγής αγριαγκινάρας, που απαιτεί την πληρωμή ενός εφάπαξ ποσού στους αγρότες μία φορά το χρόνο.
Τα στερεά καύσιμα υπό μορφή πελλέτας αντικαθιστούν στην Ελλάδα το πετρέλαιο θέρμανσης σε εγχώριες βιομηχανίες και σπίτια, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδες μικρής εγκατεστημένης ισχύος (< 5 Μwe). Επίσης, η καλλιέργεια αγριαγκινάρας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υποχρέωση της Ελλάδας για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας έως 20% μέχρι το 2020, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας σε νησιωτικές περιοχές.


 περιοδικό ΟΙΚΟ της Καθημερινής
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.
Διαβάστε περισσότερα ...

François-René de Chateaubriand, 1768-1848, Γάλλος ποιητής & πολιτικός




Τα δάση προηγούνται των λαών, οι έρημοι τους ακολουθούν.
François-René de Chateaubriand, 1768-1848, Γάλλος ποιητής & πολιτικός



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ