2 Σεπ 2012

Καλλιστήμονας






Ο καλλιστήμονας (Callistemon sp) είναι αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει και τα 4 μέτρα. Η ονομασία του συνδέεται με τα ασυνήθιστα άνθη που φέρει (κόκκινοι στήμονες) και ανθίζει από το Μάιο εως Σεπτέμβριο. Κατάγεται από την Αυστραλία και ανήκει στην οικογένεια Myrtaceae. Χαρακτηριστικό του φυτού καθώς και της βοτανικής οικογένειας στην οποία ανήκει είναι η ευωδία που βγάζουν τα τριμμένα  φύλλα του θάμνου. Η κύρια ποικιλία που συνήθως συναντάμε  είναι η Splendens.
Έχει μακρύς ξηλοποιημένους βλαστούς και φύλλα επιμήκη , λογχοειδή , σκουροπράσινα με σκληρή υφή
Αυτό που κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο το φυτό είναι οι εντυπωσιακές ταξιανθίες του. Έχουν μήκος 6-10 εκ. και πλάτος 4-7 εκ., κι εμφανίζονται λίγο πριν την κορυφή του βλαστού. Οι καρποί σχηματίζονται μετά το τέλος της ανθοφορίας και περιέχουν τους σπόρους.
Εδαφοκλιματικές συνθήκες-απαιτήσεις
Το φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απατήσεις για τη διατήρησή του και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποιηση. Ευδοκιμεί σε κλίματα με θερμό και ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα,   Μπορεί ν’αντέξει βραχείες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά σε χειρότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί προστασία, όπως κάλυψη ή μετακίνηση σε πιο προστατευμένη θέση.
Ευδοκιμεί  σε οξίνα με οργανική ουσία εδάφη με καλή αποστράγγιση και δεν αναπτύσσεται σε εδάφη ασβεστώδη - αλκαλικά .Θα πρέπει να ποτίζεται τακτικά για τη βέλτιστη ανάπτυξη και ανθοφορία του αν και μπορεί να αντέξει την ξηρασία.  Για τη λίπανση του φυτού απαιτούνται κυρίως φώσφορος και κάλιο κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας του φυτού.
Μεταφύτευση
Αν χρειαστεί να μεταφυτευτεί ο καλλιστήμονας θα πρέπει η ‘’μπλάλα χώματος’’ που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις ρίζες να διατηρηθεί και μην  καθαριστούν οι ρίζες.
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρο ή μοσχεύματα κορυφής. Οι σπόροι βλαστάνουν σε 15-30 μέρες και η σπορά τους γίνεται νωρίς την άνοιξη. Τα φυτά αυτά θα ανθοφορήσουν μετά από 6 έτη.
Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα διατηρεί τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου γονικού φυτού, αφού ο απόγονος έχει τον ίδιο γενετικό υλικό με το γονέα. Τα μοσχεύματα κόβονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι και φυτεύονται σε υγρό μείγμα  τύρφης κι άμμου μέχρι να ριζώσουν.
Κλάδεμα
Δεν χρειάζεται να γίνει κλάδεμα παρά μόνο αν ο θάμνος έχει γίνει πολύ αραιός ή υπάρχουν κλαδιά που ξεφεύγουν από το σχήμα. Το κλάδεμα σ’αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μετά το πέρας της ανοιξιάτικης ανθοφορίας.  Απαραίτητη εργασία είναι η αφαίρεση ξεραμένων κλαδιών και ανθέων.
agrologio
Διαβάστε περισσότερα ...

crash test στα σύκα: Φρέσκα Vs αποξηραμένα






Απο τις βιβλικές αναφορές, με το φύλλο συκής μέχρι τις ιστορικές, στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, τα σύκα αποτελούν όχι μόνο πηγή έμπνευσης αλλά και μόνιμη λιχουδιά στην ελληνική επικράτεια. Φρούτο το καλοκαίρι…μεζές το χειμώνα, το σύκο είναι ένα προϊόν με τεράστια γευστική και θρεπτική αξία. 

Πλούσια σε αντιόξινα συστατικά ως καλοκαιρινά φρέσκα φρούτα, τα σύκα βρίσκουν τους χειμερινούς τους «αντίπαλους» στα αποξηραμένα τα οποία είναι επίσης ιδανική πηγή μετάλλων και βιταμινών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ποιες είναι τελικά αυτές οι «θαυματουργές» ιδιότητες που κάνουν τα σύκα αστείρευτη πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό; Και τελικά ποιο είναι καλύτερο: το φρέσκο ή το αποξηραμένο σύκο;
1. Φρέσκα σύκα
Τα φρέσκα σύκα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία με τα 100 γραμ. να έχουν μόλις 74 θερμίδες. Περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες και χρωστικά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή υγεία και ευεξία του ατόμου.
Ειδικότερα δε τα μαύρα σύκα, τα οποία είναι και πιο γλυκά, είναι πλούσια σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, όπως είναι οι λουτεΐνη, ταννίνες, καροτένια αλλά και το χλωρογενικό οξύ το οποίο ενισχύει τη «χρησιμοποίηση» του λίπους, έναντι των υδατανθράκων, για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης. Με άλλα λόγια συμβάλλει στην πραγματοποίηση περισσότερων καύσεων.
Όμως τα φρέσκα σύκα είναι και αστείρευτη πηγή βιταμινών που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να ενισχύσει την άμυνά του ή ακόμα και να καταπολεμήσει συγκεκριμένες ασθένειες. Διαθέτουν σε αφθονία αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, Ε, και Κ συμβάλλοντας στον «περιορισμό» των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας στην ουσία από διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις. Στα συν περιλαμβάνεται και η πλούσια περιεκτικότητά του φρέσκου σύκου σε κάλιο, που συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

2. Αποξηραμένα σύκα
Βέβαια και τα αποξηραμένα σύκα έχουν το δικό τους μερίδιο …θρεπτικών ουσιών που λειτουργεί προς όφελος του ανθρώπινου οργανισμού. Αν και θερμιδικά είναι σαφώς πιο επιβαρυμένα από τα φρέσκα, με 249 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, τα αποξηραμένα σύκα είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Στην πραγματικότητα, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μία «αποθήκη» ενέργειας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το χλωρογενικό οξύ που περιέχουν βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και γλυκόζης στο αίμα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον τα αποξηραμένα σύκα είναι μοναδική πηγή μετάλλων όπως είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, το κάλιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος με το κάλιο μάλιστα να είναι το στοιχείο εκείνο που ελέγχοντας τη ροή του αίματος «διαχειρίζεται» κατά κάποιον τρόπο τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
Ο χαλκός από την άλλη είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ ο σίδηρος απαιτείται για την κυτταρική οξείδωση. Το ασβέστιο τέλος είναι κύριος παράγοντας για την πυκνότητα των οστών.

Σύκα: θρεπτικά σε όποια μορφή
Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα σύκα είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο. Σε όποια μορφή και αν καταναλωθούν, τα σύκα περιέχουν αρκετά καλά επίπεδα βιταμίνης Β, η οποία λειτουργεί ως αρωγός του ρυθμού μεταβολισμού του ατόμου.
Επιπλέον η τρυπτοφάνη, που περιέχουν, απαλλάσσει τον άνθρωπο από τις διαταραχές του ύπνου και κυρίως την αϋπνία, ενώ ανακουφίζει από την κούραση και τονώνει τη μνήμη. Η κατανάλωση των σύκων προτείνεται και σε μακροχρόνιες ασθένειες όπως είναι η αναιμία ενώ λόγω της καθαρτικής τους επίδρασης είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας.
Ακόμα, η πηκτίνη που περιέχουν τα σύκα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα ενώ τα ψημένα σύκα μπορούν να θεραπεύσουν φλεγμονές, όπως είναι τα αποστήματα. Επιπλέον το «γάλα» που βγάζουν τα φύλλα της συκιάς είναι ιδανικό καταπραϋντικό για τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες.
Τέλος τα σύκα θεωρούνται θησαυρός για το σύνολο της ευημερίας και ευτυχίας του ανθρώπου ενώ είναι και ένα από τα ιδανικότερα αφροδισιακά. 


clickatlife.gr 
Διαβάστε περισσότερα ...

Αγροτουρισμός, ένα αγροτικό επάγγελμα






Μιχαηλίδης: Αγροτουρισμός, ένα αγροτικό επάγγελμα


Κάπου στην δεκαετία του 1980, στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας (Αγροτική Οικιακή Οικονομία) και η τότε Γενική Γραμματεία Ισότητας, προώθησαν αγροτουριστικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Τότε είδαμε κυρίως Αγροτουριστικούς Γυναικείους Συνεταιρισμούς (δομές της κοινωνικής οικονομίας) στην Άγιο Γερμανό Φλώρινας, στην Πέτρα Μυτιλήνης και αργότερα και σε πολλές άλλες περιοχές. Αυτής της μορφής οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί είναι σήμερα περίπου 130.

Από το 1991, με την πρωτοβουλία LEADER και τα χρήματα που εξασφαλίσθηκαν για τους αγρότες, άρχισαν να γίνονται και άλλης μορφής αγροτουρισμός σε όλη την Ελλάδα, που σήμερα αρκετοι δεν λειτουργούν ή άλλαξαν χρήσεις (κατοικίες, προικώα κλπ).

Τα τελευταία χρόνια επισημαίνουμε αγροτουριστικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες λειτουργούν κανονικά και με προδιαγραφές τοπικής αρχιτεκτονικής, με εξοπλισμό που δεν προσβάλει την περιοχή, με φροντίδα για το περιβάλλον, με σωστές υπηρεσίες, με τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, με ενασχόληση με τοπικές πολιτιστικές-κοινωνικές εκδηλώσεις, με δραστηριότητες και προγράμματα για τους φιλοξενούμενούς τους και, το χαρακτηριστικότερο, από αγρότες.

Γιατί στον αγροτουρισμό, οι «τουρίστες» ή «επισκέπτες» δεν είναι «πελάτες», αλλά φιλοξενούμενοι, που τους δεχόμαστε στο χώρο μας, μοιραζόμαστε το σύνηθες φαγητό μας, μας σέβονται ως αγρότες (και ίσως για αυτό έρχονται κοντά μας), σέβονται τον τοπικό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά μας, και συμμετέχουν στις τοπικές αγροτικές ασχολίες.

Μερικοί, που μάλιστα εξ ορισμού ή έστω λόγω ονόματός τους θα έπρεπε να είναι υποστηρικτές του αγροτουρισμού, προσπαθούν να τον υποκλέψουν από τους αγρότες και να τον υποκαταστήσουν με τον Τουρισμό Υπαίθρου, με τις πολυτελείς πισίνες (μήπως όλοι στα χωριά μας είχαμε πισίνες?), με σνίτσελ και ναπολιτάνικες πίτσες, μπαράκια γεμάτα με περιέ, κόκα κόλα, ουίσκι κλπ, με ινδονησιακά ξύλινα έπιπλα, με προτηγανισμένα και κατεψυγμένα, με τρόφιμα που διάνυσαν μέχρι και 1900 χιλιόμετρα, με άσχετους με την τοπική κουλκτούρα εργαζόμενους κλπ.

Μπορεί αυτοί που έπρεπε να είχαν φροντίσει τα τελευταία είκοσι χρόνια να δημιουργήσουν το θεσμικό πλαίσιο του αγροτουρισμού, να μην έκαναν τίποτε (κρίνοντας από το αποτέλεσμα που είναι η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για τον αγροτουρισμό) και σήμερα να ομιλούν για τουρισμό υπαίθρου, αλλά σήμερα οι αγρότες που προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες, δηλαδή αγροτουρισμό, υπάρχουν. Εκπροσωπούνται επαγγελματικά από τις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, και προσπαθούν να επιβιώσουν, παρά την απάτη κάποιων μη αγροτών, που θέλουν να κλέψουν τόσο το όνομα, όσο και τις πρόνοιες για τους αγρότες, εξαπατώντας, λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, που θέτουν υπό την αιγίδα τους εκδηλώσεις «Αγροτουρισμού».

Αγροτουριστικές συλλογικές δομές θα μπορούν να υπάρξουν, πάντα σαν Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, μόνο μετά την οριοθέτηση του Αγροτουρισμού. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση τώρα δείχνει να γίνεται «εκ του πονηρού» προσπαθώντας να δημιουργήσει καταστάσεις ή ακόμα και να αξιοποιήσει την σύγχυση γύρω από τα θέματα αγροτουρισμού, εις βάρος των αγροτών.

Τον Σεπ 2009 με έκπληξη είδαμε δημοσιεύματα ότι η ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ (ΑΓΡΟτικός Τουρισμός & Ήπιες Μορφές Ανάπτυξης ΑΕ), που έγινε για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, με απόφαση της τότε προέδρου της, απέκτησε λανθασμένα, ως διακριτικό σήμα το «ΕΛΑΓΡΟ», παραπέμποντας στον ΕΛληνικό ΑΓΡΟτουρισμό, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την σύγχυση. Ίσως οι εξελίξεις (η επέμβαση Εισαγγελέα, Μάϊος 2010)) να επιτρέψουν στον αγροτουρισμό να αναπνεύσει, προσεγγίζοντας την αυθεντικότητα και την πραγματική του φύση ως ένα καθαρά αγροτικό επάγγελμα, και πάντως να παραμείνει αγροτικό επάγγελμα και διέξοδος για τους επαγγελματίες αγρότες.

Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες λειτουργούν νομοθετημένες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με παραλείψεις ή καθυστερήσεις δεν έχουμε ακόμα θεσμικό πλαίσιο. Οι βλαπτόμενοι είναι και πάλι οι αγρότες. Η συνειδητή κακοποίηση επί 20 συνεχή χρόνια του Αγροτουρισμού από τους ορισθέντες προστάτες και υποστηρικτές της ανάπτυξής του αγροτουρισμού, δημιούργησαν ένα κλίμα ασφυξίας στους αγρότες.

Σιγά-σιγά αλλά μεθοδικά λεηλατούνται όλα τα «καλά» κερδοφόρα κομμάτια των αγροτικών επαγγελμάτων (αγροτουρισμός, μεταποίηση, εμπορία, φωτοβολταϊκά κλπ) και η «συνωμοσία (?)» εξωθεί τους αγρότες από αφεντικά και αυτάρκεις στην γη τους, σε εξαρτώμενους εργάτες γης, οι οποίοι ή θα αρχίσουν ίσως να αυτοκτονούν ή θα υποταχθούν σε μια νέα τάξη πραγμάτων ή θα επαναστατήσουν.

Το νομοσχέδιο ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ περιλάμβανε για πρώτη φορά την λέξη Αγροτουρισμός και διευκρίνιζε ότι άλλο είναι ο Αγροτουρισμός, άλλο ο Τουρισμός Φύσης, άλλο ο Τουρισμός Υπαίθρου, άλλο ο Ορεινός Τουρισμός, άλλο ο Οικοτουρισμός, άλλο ο Πολιτιστικός Τουρισμός κλπ.

Σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να κάνει όποιος θέλει όποια μορφή τουρισμού επιθυμεί, σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κανόνες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Ειδικά και μόνο για τον αγροτουρισμό προαπαιτείται, όπως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο προσφέρων υπηρεσίες τουριστικές να είναι αγρότης. Και ακριβώς επειδή είναι αγρότης, θα πρέπει να μπορεί να μεταποιεί και να προσφέρει τα δικά του προϊόντα, όπως κάνει για το σπίτι του. Θα πρέπει να μπορεί να αξιοποιεί την δικιά του παραγωγή, όπως κάνει ο κάθε αγρότης στην μικρή του κοινωνία στο χωριό. Με τα δικά τους αυγά (όχι από το supermarket), τα δικά του λαχανικά, το δικό του τυρί και γιαούρτι, το δικό του ψωμί και τις παραδοσιακές πίτες, που πάντα έκανε και έτρωγε στο σπίτι του, τον δικό του καβουρμά ή παστό ή λίπα, τα δικά του κοτόπουλα, τις δικές του μαρμελάδες και γλυκά. Αυτός ο αγρότης με τον/την σύζυγό αγρότη και τα παιδιά τους ή έστω κάποιο βοηθό σε όλες τις δουλειές του χωραφιού και του αγροτουρισμού. Και οι φιλοξενούμενοι να μπορούν να μετέχουν και να αισθάνονται την μέθεξη της συμμετοχής στην θαλπωρή της αυθεντικής οικογενειακής ζωής στην αγροτική κοινωνία.

Ο Αγροτουρισμός στην 208/22-12-2008 Γνώμη της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, είναι: «εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών».

Άλλωστε ο αγροτουρισμός, σύμφωνα με τον ΕΟΤ (ήδη από το 1983), «είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους ασχολούμενους κύρια στη γεωργία, σε μικρές μονάδες οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με στόχο την δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό, τόσο από την ενοικίαση των καταλυμάτων στους τουρίστες όσο και από την τροφοδοσία με προϊόντα τοπικής παραγωγής».

Η αυθεντικότητα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Στον αγροτουρισμό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την παράδοση, από τους ίδιους τους καλλιεργητές ή/και κτηνοτρόφους, όχι από συνταξιούχους της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή άλλων μικροσυνταξιούχων (ηλικιακά) , ούτε ακόμα από επιχειρηματίες οι οποίοι είδαν αξιόλογο κέρδος στον αγροτουρισμό, και επιδιώκουν ιδιοποίηση τυχόν προνομίων των αγροτών για τον αγροτουρισμό, ώστε να επεκταθούν και σε άλλους μη αγρότες.

Πολλές δραστηριότητες εκτός πόλεων, μετά την κατηγοριοποίηση, που σχεδιάζει το ΥΠΟΤ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Αγροτουριστικές ή Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου ή άλλες.

Και οι δύο μορφές, Αγροτουρισμός και Τουρισμός Υπαίθρου, συμβάλλουν στην Ανάπτυξη. Οι Αγροτουριστικές Δραστηριότητες των αγροτών συμβάλλουν στην Τοπική Αγροτική Ανάπτυξη. Οι Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου, που μπορούν να γίνουν ελεύθερα από κάθε επιχειρηματία, στηρίζουν κυρίως την Περιφερειακή Ανάπτυξη και όχι κατ’ ανάγκη τον αγροτικό τομέα.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την οργανωμένη (?) «επίθεση» επιχειρηματιών, που εξειδικεύονται σε ειδικές μορφές τουρισμού ή/& εκθέσεις, για να «κλέψουν» πρώτα το όνομα του «Αγροτουρισμού», και ακολούθως τις πρόνοιες για τον αγροτουρισμό. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο ασφυκτικός εγκλωβισμός των επαγγελματιών αγροτών μόνο σε καλλιέργεια της γης ή/και εκτροφή ζώων.

Ο Τουρισμός Υπαίθρου, ο Οικοτουρισμός, ο Ορεινός Τουρισμός, ο Θαλάσσιος Τουρισμός και πολλές άλλες μορφές θεματικού τουρισμού εκφράζονται από όποιους θέλουν, όπως θέλουν. Ο Αγροτουρισμός και Αλιευτικός Τουρισμός πρέπει να είναι ανοικτό επάγγελμα για όποιον θέλει και ελεύθερα μπορεί να γίνει αγρότης και εκφράζεται συνδικαλιστικά από τις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, agroxeni@otenet.gr


http://agroxenia.net/
Διαβάστε περισσότερα ...

Κόκκινα vs μαύρα σταφύλια: ποια είναι τα πιο ωφέλιμα;




Το σταφύλι, ο καρπός του αμπελιού, θεωρείται ο βασιλιάς των φρούτων καθώς είναι μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο, πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα, αλλά και με ουσίες που καταπολεμούν πολλές ασθένειες. Ποιά ομως η σημασία του χρώματός του;


Τα σταφύλια είναι από τα πιο ωφέλιμα για την υγεία φρούτα, με αντιγηραντική και προστατευτική για την καρδιά δράση. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σημαντική ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Ιδιαίτερα οι σπόροι του σταφυλιού είναι εξαιρετικά πολύτιμοι καθώς περιέχουν σημαντικά λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά κύτταρα από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.
Υπάρχουν λευκά, κόκκινα και μαύρα (σκούρα κόκκινα) σταφύλια. Όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C.
Μάλιστα τα κόκκινα και τα μαύρα στα σταφύλια, είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένα για τις ιδιότητές τους και τα οφέλη τους στην υγεία μας. Οι παραλλαγές στο χρώμα, υποδεικνύουν διαφορετικούς τύπους και ποσότητες φυτο-αντιοξειδωτικών ουσιών στη φλούδα τους.
Ρεσβερατρόλη: το ατού των σκουρόχρωμων σταφυλιών
Όλα τα σταφύλια είναι ευεργετικά για την υγεία, αλλά τα πιο σκούρα είναι τα πιο πολύτιμα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυσική αντι-παθογόνα ένωση που βρίσκεται στη φλούδα των σκουρόχρωμων σταφυλιών και άλλων φρούτων και λαχανικών με κοκκινωπό χρώμα και αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Στα σταφύλια, αυτά που είναι βαθιά πορφυρού ή μαύρου χρώματος, περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ρεσβερατρόλης και ως εκ τούτου, αποτελούν κορυφαίες επιλογές για την υγεία.
Τα οφέλη της ρεσβερατρόλης για την υγεία…
• Αντιγραντική δράση: μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη έχει ορισμένες ιδιότητες που προάγουν τη μακροζωία και έτσι περιέχεται σε πολλά καλλυντικά.
• Aντιφλεγμονώδης δράση: η ρεσβερατρόλη είναι ένα ισχυρό βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο. Η πρόσληψη από το στόμα ή η τοπική εφαρμογή της ρεσβερατρόλης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθογόνων μολύνσεων και φλεγμονών.
• Πρόληψη του καρκίνου: η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί σημαντικά αποτελεσματική στη θεραπεία δερματικών και γαστρεντερικών καρκίνων. Έχει δείξει επίσης κατασταλτικά αποτελέσματα σε όγκους στον πνεύμονα, το μαστό, τον προστάτη και στον καρκίνο του παγκρέατος καθώς και στη λευχαιμία.
• Ελέγχει το σακχάρο στο αίμα: η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το SIRT1, γονίδιο που αυξάνει την έκκριση και την ευαισθησία της ινσουλίνης.
• Μείωση της πίεσης του αίματος: η ρεσβερατρόλη αναστέλλει τη δραστηριότητα της ορμόνης αγγειοτενσίνη, που προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την παραγωγή του αγγειοδιασταλτικού νιτρικού οξειδίου. Η συνδυασμένη αυτή δράση αυξάνει σημαντικά τη ροή του αίματος και μειώνει την πίεση του αίματος.
• Μείωση χοληστερόλης: η ρεσβερατρόλη διαμορφώνει το μεταβολισμό του λίπους και μειώνει την ποσότητα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων.
Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και στον χυμό σταφυλιού
Η κατανάλωση κόκκινων ή μαύρων σταφυλιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε την απαραίτητη ρεσβερατρόλη, αλλά αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το παραπάνω και με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Η διαδικασία ζύμωσης βοηθά στην απελευθέρωση ρεσβερατρόλης από τα κυτταρικά τοιχώματα της φλούδας και των σπόρων, πολλαπλασιάζοντας τη βιοδιαθεσιμότητά της. Τα μοσχοστάφυλα μωβ και μαύρου χρώματος, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη από όλα τα είδη σταφυλιών. Το κρασί από αυτά τα σταφύλια είναι επίσης πλούσιο σε ρεσβερατρόλη.
Συνιστάται έτσι να πίνετε 1 - 2 ποτήρια κόκκινο κρασί καθημερινά, εάν αντιμετωπίζετε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού και διαβήτη.
Αν και όχι όσο το κρασί, ο χυμός κόκκινων σταφυλιών, περιέχει επίσης, πολύ περισσότερη ρεσβερατρόλη από τα φρέσκα φρούτα. Αν έχετε μειωμένη ηπατική λειτουργία ή δεν μπορείτε να πιείτε αλκοόλ, προτιμήστε λοιπόν τον χυμό σταφυλιών.


http://www.clickatlife.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Henrik Tikkanen, 1924-1984, Φινλανδός συγγραφέας




Επειδή δεν σκεφτόμαστε τις μελλοντικές γενιές, δεν θα μας ξεχάσουν ποτέ.
Henrik Tikkanen, 1924-1984, Φινλανδός συγγραφέας




http://www.gnomikologikon.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Αμύγδαλα







Είναι αναμφισβήτητη και γνωστή από την αρχαιότητα η διατροφική αξία των ξηρών καρπών. Είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες, βιταμίνες της ομάδας Β και Ε και σε μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο. Τα έλαια των ξηρών καρπών είναι πολύτιμα για την διατήρηση της καλής υγείας, γιατί είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Ξηροί καρποί είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα κελυφωτά φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα πεκάν, τα κάσιους, τα μπραζίλ, τα μακαντέμια, τα χαρούπια....

Τα αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα περιέχουν  μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των καλών λιπαρών, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL.
Επίσης τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και είναι πηγή μεταλλικών στοιχείων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο μαγνήσιο και μαγγάνιο.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη το αμύγδαλο έχει βιταμίνη Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, μειώνει την κόπωση και προστατεύει τα αγγεία. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής επιβάλλεται η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αμυγδάλου (περίπου 15 τεμάχια), η αποτελεσματικότητα του οποίου αυξάνει όταν τα αμύγδαλα είναι μουσκεμένα.

Γάλα από αμύγδαλα
 Ένα φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα, τα οποία τα βάζουμε σε ένα τάπερ και το γεμίζουμε νερό. Αλλάζουμε το νερό κάθε 8 ώρες. Όταν συμπληρωθούν 24 ώρες πετάμε το νερό, καθαρίζουμε τα μουσκεμένα αμύγδαλα από την πέτσα τους και χτυπάμε το άσπρο αμύγδαλο στο μπλέντερ με λίγο νερό. Στο τέλος σουρώνουμε σε ένα τούλι και παίρνουμε ένα υγιεινό ρόφημα από αμυγδαλόγαλα.
--------



http://karpoi.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Μερικά super φρούτα ιδανικά για τη διατροφή σας




Δεν πληρούν όλα τα φρούτα τις προϋποθέσεις για να θεωρούνται super φρούτα, αλλά στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μακροζωία, την ομορφιά, ακόμη και στην πρόληψη των ασθενειών.


Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις super τροφές, που πολεμούν τις μολύνσεις, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες. Γνωρίζετε όμως πως υπάρχουν και super φρούτα;
Δεν πληρούν όλα τα φρούτα τις προϋποθέσεις για να θεωρούνται super φρούτα, αλλά στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μακροζωία, την ομορφιά, ακόμη και στην πρόληψη των ασθενειών. Και μάλιστα μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στο super market ή το μανάβικο της γειτονιάς σας.
Προτείνεται να καταναλώνετε τα συγκεκριμένα φρούτα ολόκληρα και φρέσκα και όχι επεξεργασμένα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να τρώμε 5-9 μερίδες φρούτων ή λαχανικών την ημέρα και οι περισσότερες από αυτές θα πρέπει να είναι super φρούτα.
Βατόμουρα, μύρτιλα και Açaí Berries
Πρόκειται για φρούτα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, που βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και της οστεοπόρωσης. Επίσης βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη και αρκετές μελέτες συνδέουν τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών που περιέχουν, με την καλύτερη μνήμη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν το μεταβολισμό και το έλεγχο του βάρους.
Μήλα
Έκπληξη! Πρόκειται για ένα… μυστικό super φρούτο, εν μέρει χάρη στο κόκκινο ή πράσινο χρώμα του. Τα μήλα είναι μια μεγάλη πηγή ινών, ενώ η φλούδα τους περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που έχει αντισταμινική και αντιφλεγμονώδη δύναμη και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και πιθανώς αλλεργικές αντιδράσεις. Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου του Αγίου Γεωργίου στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα, έχουν καλύτερη πνευμονική λειτουργία από εκείνους που δεν το κάνουν.
Αβοκάντο
Ναι, πρόκειται για super φρούτα (τα φρούτα έχουν σπόρους, τα λαχανικά δεν έχουν). Έχουν μονοακόρεστα λιπαρά και λιπαρά οξέα και βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής χοληστερόλης) στο αίμα, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα καλής χοληστερόλης. Τα υγιή λιπαρά στο αβοκάντο, προωθούν επίσης την απορρόφηση άλλων καροτενοειδών -ειδικά του β-καροτένιου και του λυκοπένιου- τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς.
Μπανάνες
Φάγατε ποτέ κάποιο σνακ, αλλά να νιώθετε πεινασμένοι και πάλι 20 λεπτά αργότερα; Την επόμενη φορά, προτιμήστε μια μπανάνα. Αυτό το super φρούτο είναι γεμάτο κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και μία από τις καλύτερες πηγές ανθεκτικού αμύλου, ενός υγιούς υδατάνθρακα που μας δημιουργεί το αίσθημα πληρότητας και βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού μας.
Κεράσια
Τα κεράσια είναι ένας από τους αφανείς διατροφικούς ήρωες. Οφείλουν το βαθύ κόκκινο χρώμα τους σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυάνη, το οποίο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να χαμηλώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Επίσης, τα κεράσια βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.
Εσπεριδοειδή
Όλα τα εσπεριδοειδή, από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, μέχρι τα μανταρίνια, είναι γεμάτα βιταμίνη C, φυτικές ίνες και μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, αλλά και χημικές ουσίες που πολεμούν διάφορες ασθένειες. Η βιταμίνη C κάνει καλό στη ζημία που έχει προκληθεί από στο δέρμα από τις ηλιακές ακτίνες, ρυθμίζει τους αδένες και μπορεί να αποτρέψει ακόμη και σημάδια της ηλικίας.
Σταφύλια
Αυτό που κάνει το σταφύλι super φρούτο, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, το οποίο βοηθά σε μια υγιή καρδιά. Ερευνητές έχουν βρει επίσης ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα εκχύλισμα των σπόρων σταφυλιού, φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ. Επίσης, το μηλικό οξύ στα σταφύλια, διασπά τους λεκέδες και τις δυσχρωμίες στα δόντια.
Ακτινίδια
Αν έχετε πεπτικά προβλήματα και κολικούς, φάτε ακτινίδια. Σε μια μελέτη, 41 άτομα που έπασχαν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), κατανάλωναν δύο ακτινίδια την ημέρα για έξι εβδομάδες και ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με εκείνα που δεν το έκαναν. Τα ακτινίδια, ειδικά η φλούδα τους, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και προ-βιοτικούς σύνθετους υδατάνθρακες.


http://www.clickatlife.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Μελετώντας τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών στο Δέλτα του Έβρου






Η αξία του Δέλτα Έβρου για τηνορνιθοπανίδα είναι πολύ μεγάλη και συνεχώς αποδεικνύεται μέσα από την επιστημονική έρευνα και διάφορα προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, έχοντας το εξειδικευμένο προσωπικό, από την αρχή της λειτουργίας του συνεχίζει τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης των πουλιών που ξεκίνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Επιπλέον, από το 2006 υλοποιεί συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης που αφορά εβδομαδιαίες μετρήσεις πουλιών, καταγραφή της αναπαραγωγής, παγιδεύσεις και δακτυλιώσεις πολλών ειδών.
Η μελέτη της μετανάστευσης μέσω δακτυλιώσεων στο Δέλτα του Έβρου που υλοποιείται από το 1994, έχει αποδείξει πως ο υγρότοπος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού στο ταξίδι των πουλιών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Το Δέλτα του Έβρου έχει αναδειχτεί ως η περιοχή με τα περισσότερα δακτυλιωμένα πουλιά σε όλη τη χώρα (πάνω από 85.000), ενώ οι εποχιακοί υγρότοποι της παράκτιας ζώνης της Άνθειας (Βάλτος –Αρμύρες) είναι από τους πιο σπουδαίους για τη μετανάστευση των παρυδάτιων και στρουθιόμορφων ειδών.
Η φετινή «φθινοπωρινή» εξόρμηση από τους ορνιθολόγους του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, αλλά και εθελοντές, απέδωσε 1651 πουλιά από 38 είδη. Τα πιο πολυπληθή ήταν η Καλαμοποταμίδα, η Τσιχλοποταμίδα, ο Καλαμοτριλιστής, ο Θαμνοτσιροβάκος, ενώ δεν έλειψαν και είδη όπως ο Μελισσοφάγος, ο Στραβολαίμης, η Αλκυόνη, η Μικροπουλάδα. Δύο από τις Καλαμοποταμίδες που παγιδεύτηκαν ήταν επανευρέσεις και φέραν μεταλλικό δαχτυλίδι από τη Σερβία.
O Φορέας Διαχείρισης εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, το WWF – Πρόγραμμα Δαδιάς και για την πολύτιμη βοήθειά τους, τους εθελοντές: Εύα, Σύλβια, Σάσα, Ηλία, Μαρία, Μπονί, Χοσέ, Τζιάκομο, Μάλτε, Κωνσταντίνα, Μανόλια, καθώς και τους απασχολούμενους από την κοινωφελή εργασία (ΚΟΧ): Ευθύμιο, Φίλιππο, Γιώργο, Ειρήνη, Γεωργία, που πήραν μέρος στην εκστρατεία από 20 έως 31 Αυγούστου.
Σημειώνεται πως η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ και το Πράσινο Ταμείο.

http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Εχινάτσεα: καλλιέργεια και χρήσεις ενός φυσικού φαρμάκου






Ένα από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά φυτά παγκοσμίως είναι η Εχινάτσεα (Echinacea sp),φυτό που κατάγεται από τις ΗΠΑ και η καλλιέργειά της έχει διαδοθεί στην Ευρώπη.
Ενδεικτικό της σπουδαιότητας που αποδίδεται στις ιδιότητες του φυτού είναι ότι στη Γερμανία κυκλοφορούν πάνω από 300 σκευάσματα, ενώ ο τζίρος των πωλήσεων στις ΗΠΑ αγγίζει τα 100 εκ. δολάρια.
Η Εχινάτσεα ανήκει στην οικογένεια Compositae, ενώ τα πιο γνωστά είδη είναι η E. angustifolia, η Ε. purpureaκαι η Ε. pallida.
—Καλλιεργητικά στοιχεία
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού μπορεί να γίνει είτε με σπόρο, είτε με μοσχεύματα ριζών ή βλαστού. Καλό είναι τα βλαστικά μοσχεύματα να εμβαπτίζονται σε ορμονικά σκευάσματα, ώστε να ριζοβολήσουν. Οι σπόροι βλαστάνουν όταν περάσει η περίοδος του λήθαργου, κάτι που επιτυγχάνεται με στρωματοποίηση ή έκθεσή τους σε ημερήσιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
Η καλλιέργεια της Εχινάτσεας είναι εύκολη. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη μέσης σύστασης, καλά στραγγιζόμενα. Τα άνθη της αποτελούν ελκυστικά σημεία για μέλισσες και άλλα έντομα, ενώ η περίοδος ανθοφορίας εντοπίζεται από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.
Η συγκομιδή των φυτών αναφέρεται στη συλλογή φύλλων ή ριζών τα οποία αξιοποιούνται αμφότερα στη φαρμακευτική. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καλλιέργειες που προορίζονται για συγκομιδή ριζών δεν πρέπει να συλλέγονται και τα φύλλα. Το μάζεμα των ριζών πραγματοποιείται από Αύγουστο μέχρι Σεπτέμβριο, ενώ η φυτεία πρέπει να έχει ηλικία άνω των τριών ετών.
—Χρήσεις
Τα σκευάσματα της εχινάτσεας θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά φυσικά φάρμακα. Χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης, καθώς και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά ως αλοιφή για την επούλωση τραυμάτων και φλεγμονών.


http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Σεπτέμβριος στο αγρόκτημα









Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήρεμα χόρτα, σπανάκια, σέσκλα, σινάπια, μυρώνια, καυκαλίθρα κ.α.

Φυτεύουμε:
Κρεμμύδια, σκόρδα.

Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα.


Συγκομιδή: Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, μπάμιες, φασόλια, αραποσίτια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό.

Φρούτα: Αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια, φραγκόσυκα.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Σεπτέμβριο
Οι δεντροκομικές εργασίες είναι μεν λίγες αλλά επαρκώς σημαντικές. Στους οπωροκήπους γίνονται ελαφρά οργώματα ή σκαλίσματα όλων των δέντρων των οποίων η καρποφορία έχει λήξει, με σκοπό αφενός να ευνοηθεί η βλάστηση και η κατόπιν παράχωση των διαφόρων ζιζανίων και αφ’ ετέρου δε, για να αεριστεί το από τα θερινά ποτίσματα και λοιπές εργασίες, πεπατημένο έδαφος. Συγχρόνως μπορεί επίσης να εκτελείται και η αναγκαία λίπανση, με κοπριά ή χημ. Λιπασμάτων. Όπου όμως αυτή είναι δυσχερής ενδείκνυνται η χλωρά λίπανσης με πυκνή σπορά και εν καιρώ παράχωση ψυχανθών φυτών. Αυτή την εποχή τα ποτίσματα δεν είναι πάντοτε απαραίτητα, εκτός εάν ο καιρός εξακολουθεί θερμός και ξηρός, οπότε κάνουμε 1-2 ποτίσματα, εννοείται κατά τις περιστάσεις και τα είδη των δέντρων.
Στα σπορεία και φυτώρια ενεργούνται εντατικά οι ενοφθαλμισμοί ιδίως των γιγαντόκαρπων, των καστανιών και φιστικιών, καθώς και αυτοί για εξημέρωση των αυτοφυών αγρίων οπωροφόρων.
Εξακολουθεί η καταπολέμηση των διαφόρων ζωικών και φυτικών εχθρών των οπωροφόρων και ιδίως η εξόντωση της σχιζονεύρας της μηλιάς, του καπνότη των πυρηνοκάρπων, της λιπαρίδος των δαμάσκηνων κλπ. δια των γνωστών μέσων.

Βότανα: Μαζεύουμε δεντρολίβανο, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μάραθο και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Καθαρίζουμε το χωράφι μας από διάφορες καλοκαιρινές καλλιέργειες και το ετοιμάζουμε για τα χειμωνιάτικα κηπευτικά μας. Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα, θερινό πολτό (όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 32 βαθμούς Κελσίου), χαλκό ή θειάφι τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μια από τις πιο σοβαρές και σημαντικές δουλειές το Σεπτέμβριο είναι η συλλογή σπόρων από τα φυτά μας. Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, αλλά και τα καλοκαιρινά αρωματικά φυτά και λουλούδια μας.



Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937


Διαβάστε περισσότερα ...

Σαμπούκος-Το βότανο για κρυολογήματα, τους ιούς της γρίπης



Το δώρο του καλοκαιριού για τον χειμώνα!





Περιγραφή
Ο σαμπούκος είναι φυλλοβόλος θάμνος περίπου ενός μέτρου, που γίνεται και δενδρύλλιο σε καλά και υγρά εδάφη.Τα άνθη του είναι λευκά και οι καρποί του είναι μαύρες ρόγες. Το όνομά του κουφοξυλι-αφροξυλιά,, το πήρε από την παχιά και ελαφριά ψίχα που υπάρχει εσωτερικά μέσα στους βλαστούς του.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Η κουφοξυλιά είναι πολύτιμο βότανο για τους ιούς της γρίπης, τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του στήθους. Οι ανθισμένες κορυφές είναι ιδανικές για το βήχα, τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Το έγχυμα είναι χαλαρωτικό και προκαλεί ήπια εφίδρωση η οποία συντελεί στη μείωση του πυρετού.
Οι ανθοφόρες κορυφές του τονώνουν τους εσωτερικούς βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, αυξάνοντας την αντίστασή τους στις μολύνσεις. Ακόμη χορηγούνται για τη χρόνια καταρροή, τις μολύνσεις των αυτιών, τις αλλεργίες και την καντιντίαση.
Με το να αυξάνουν την εφίδρωση και την παραγωγή ούρων, τα άνθη του σαμπούκου ενισχύουν την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων του σώματος και χρησιμεύουν στις ρευματικές παθήσεις.
Τα μούρα του είναι πλούσια σε βιταμίνη C και λαμβάνονται για τους ρευματισμούς και τον ερυσίπελα. Είναι ήπια υπακτικά και βοηθούν στην διάρροια.

Πολλαπλασιασμός-καλλιέργεια
Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με ριζώματα το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Σπέρνεται και με σπόρους νωρίς την Άνοιξη. Αφού εγκατασταθεί στο χωράφι μας μετά πολλαπλασιάζεται πλέον εύκολα από μόνος του. Του αρέσουν τα υγρά και ηλιόλουστα μέρη, αλλά αντέχει και αρκετά την ξηρασία απλώς δεν μεγαλώνει πολύ στη προκειμένη περίπτωση. Το χειμώνα μαραίνεται και ξαναβγαίνει την άνοιξη και διατηρείται πράσινος όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εποχή συλλογής
Τα φύλλα και οι ανθισμένες ταξιανθίες του συλλέγονται αρχές με μέσα καλοκαιριού, και οι καρποί του μαζεύονται Αύγουστο με Σεπτέμβριο.

Άλλες χρήσεις
-Ο Διοσκουρίδης μας πληροφορεί ότι στην εποχή του έβραζαν τα φύλλα και τα έτρωγαν σαν λαχανικό. Τα θεωρούσαν καθαρτικά του φλέγματος! Οι καρποί του τρώγονται ή χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκισμάτων (πάντα τους καρπούς τους βράζουμε ή τους μαγειρέυουμε ,δεν τους τρώμε ωμούς).
-Ο χυμός των καρπών του είναι σκούρος μωβ και χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό κρασιών, δερμάτων κ.α.
 -Οι Καυκάσιοι οινοποιούν το μούστο βάζοντας άνθη σαμπούκου, οι Βούλγαροι φτιάχνουν ξύδι σαμπούκου και οι Σέρβοι μαρμελάδες! Στον Καύκασο, πάλι, αρωματίζουν τις κρέμες με σαμπούκο.
-Γενικά χρησιμοποιείται περισσότερο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσουμε κέικ, μπισκότα, γαλατόπιτες και γλυκές πίτες με τυρί. Επίσης μπορούμε να αρωματίσουμε  ελαιόλαδο ή ξύδι.
-Η μπλε χρωστική ύλη από τους καρπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης, για να δοκιμαστεί αν κάτι είναι όξινο ή αλκαλικό. Γίνεται πράσινο σε ένα αλκαλικό διάλυμα και κόκκινο σε ένα όξινο διάλυμα.
-Επίσης είναι ένα από τα απαραίτητα φυτά στη δημιουργία του βιολογικού μας αγροκτήματος για την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων αλλά και για την δημιουργία καλύτερης κομπόστας μίας και είναι ένα από τα φυτά που φτιάχνουμε τον ενεργοποιητή κομπόστας.

Προφυλάξεις
Οι ανώριμοι ή αμαγείρευτοι καρποί του σαμπούκου είναι τοξικοί. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς ή σοβαρή διάρροια. Μόνο τα μούρα χρώματος μπλε ή μαύρου του σαμπούκου είναι εδώδιμα
Λόγου του ότι ο σαμπούκος έχει πιθανόν και διουρητικές δράσεις χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με φάρμακα που αυξάνουν τη διούρηση (διουρητικά).
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ειδικά όταν λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα, βότανα ακόμα και συμπληρώματα.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.









http://www.ftiaxno.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Αδόλφος Χίτλερ, 1889-1945, Γερμανός δικτάτορας





Γιατί ο άνθρωπος να μην είναι τόσο σκληρός όσο η Φύση;
Αδόλφος Χίτλερ, 1889-1945, Γερμανός δικτάτορας



http://www.gnomikologikon.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ