28 Ιουλ 2012

Σπορά με σβώλους-Φυσική καλλιέργεια-Παναγιώτης Μανίκης








http://www.ftiaxno.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Μέντα: Χρήσεις και καλλιέργεια



Μέντα: Χρήσεις και καλλιέργεια

Η Μέντα ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών η οποία περιλαμβάνει φυτά ποώδη, ετήσια ή πολυετή, φρύγανα, θάμνους και σπανιότερα δένδρα ή αναρριχόμενα. Είναι φυτό πολυετές, αυτοφυές στην Ελλάδα που ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα καθώς επίσης σε πεδινές περιοχές και σε χωράφια γόνιμα και ποτιστικά.
Σήμερα οι χρήσεις της μέντας και του αιθέριου ελαίου, που παράγεται από την επεξεργασία της, είναι πολλές. Θεωρείται φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην ποτοποιία, στη ζαχαροπλαστική, στη φαρμακοποιία, στην οδοντοκρεμοποιία ακόμη και στην αρωματοποιία. Η ξηρή δρόγη (η φυτική μάζα των φαρμακευτικών φυτών που συγκομίζεται) χρησιμοποιείται ως τσάι, με ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι, το πεπτικό σύστημα και τον πονοκέφαλο.

Η καλλιέργεια
Πολλαπλασιάζεται αγενώς, με ριζώματα, μοσχεύματα ή φυτάρια μικροπολλαπλασιασμού. Ο πιο κοινός τρόπος είναι τα ριζώματα. Καλύτερη εποχή φυτεύσεως των ριζωμάτων θεωρείται για την Ελλάδα το φθινόπωρο. Εάν προτιμηθούν οι άλλοι δύο τρόποι, τότε η φύτευση γίνεται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
Συγκομίζεται στην αρχή της ανθοφορίας (συνήθως αρχές Ιουλίου), ενώ από καλλιέργειες που είναι εγκατεστημένες σε εύφορα αρδευόμενα χωράφια, μπορεί να γίνει άλλη μία συγκομιδή το Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα σε θερμά κλίματα όπως αυτό της Ελλάδας. Το ύψος της παραγωγής σε φυτική μάζα και αιθέριο έλαιο εξαρτάται από την καλλιεργούμενη ποικιλία, το έδαφος, τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Απαιτήσεις σε κλίμα και έδαφος
Η μέντα είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μεγάλο εύρος κλιμάτων. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης για τη μέντα είναι στους 17oC ενώ όταν αρδεύεται τακτικά αντέχει και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η παραγωγή αιθέριου ελαίου είναι υψηλότερη τις μεγάλες ημέρες και δροσερές νύχτες. Παράγοντες που προκαλούν καταπόνηση στα φυτά όπως ανεπαρκής ηλιοφάνεια, θερμοκρασία, νερό και άζωτο μειώνουν την τελική απόδοση.
Έχει διαπιστωθεί ότι επιθυμητά εδάφη για τη καλλιέργεια της, είναι δροσερά, βαθιά και εύφορα ποτιστικά εδάφη, πλούσια σε ασβέστιο και καλά λιπασμένα. Παρόλο που τα φυτά χρειάζονται άφθονα ποτίσματα, δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε εδάφη που συγκρατούν πολύ υγρασία.
Απαιτήσεις σε νερό και λίπανση
Η μέντα είναι πολύ απαιτητική σε νερό και σε πολύ θερμό καιρό η καλλιέργεια μπορεί να χρειασθεί και τρία ποτίσματα την εβδομάδα. Η υψηλή παραγωγή αιθέριου ελαίου συνδέεται άμεσα με μεγάλες σε χρόνο αρδεύσεις που φτάνουν ως το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.
Το κάλιο προσδίδει στη μέντα ανθεκτικότητα σε μυκητολογικές ασθένειες. Οι κοπριές και τα οργανικά εμπορικά λιπάσματα ενδείκνυνται περισσότερο από τα ανόργανα. Επίσης εκτός από το πότισμα, η υψηλή παραγωγή αιθέριου ελαίου συνδέεται άμεσα με πλούσιες αζωτούχες λιπάνσεις.

http://www.agronomist.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Εγκαταλελειμμένη γη: Το κλειδί για αειφόρο παραγωγή βιοενέργειας


Εγκαταλελειμμένη γη: Το κλειδί για αειφόρο παραγωγή βιοενέργειας

Τα βιοκαύσιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της παγκόσμιας ενεργειακής κάλυψης, με ορθολογικό τρόπο, ιδιαίτερα όταν η προερχόμενη από τη γεωργία πράσινη ενέργεια παράγεται σε εκτάσεις εγκαταλελειμμένες η εδάφη υπογόνιμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Carnegie και το πανεπιστήμιο του Στανφορντ.
Η αντικατάσταση παραδοσιακών καλλιεργειών με σκοπό την παραγωγή πράσινης ενέργειας, σε γη που δεν έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για καλλιέργεια, είναι η λύση για να αποφευχθεί η εκτροπή της παραγωγής τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εκτιμήθηκε η παγκόσμια έκταση που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί χωρίς να χρησιμοποιηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και η αντίστοιχη πιθανή απόδοση σε πράσινη ενέργεια. Περιοχές που μετατράπηκαν σε αστικές ή δάση δεν συνυπολογίστηκαν στη μέτρηση. 4,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των εκτάσεων των ΗΠΑ, είναι οι δυνητικά διαθέσιμες εκτάσεις για ενεργειακές καλλιέργειες. Παράγοντες όπως το έδαφος, το μικρόκλιμα και οι καλλιεργητικές νοοτροπίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ενεργειακή απόδοση των παραπάνω εκτάσεων. Παρά ταύτα οι ερευνητές θεωρούν ότι η ενέργεια που θα μπορούσε να παραχθεί από το σύνολο των παραπάνω εκτάσεων αντιστοιχεί στο 8% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.
Η γεωγραφική διασπορά της μη αξιοποιήσιμης γης δείχνει ότι το μεγαλύτερο δυναμικό απόδοσης έχουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αυστραλία εξαιτίας των μεγάλων εκτάσεων τους. Στην έρευνα τονίζεται, ότι ακόμα και το 100% των εκτάσεων των ΗΠΑ να διατεθούν προς εκμετάλλευση, με προσανατολισμό την παράγωγη βιοενέργειας, το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών απαιτήσεων της χώρας θα έφτανε μόλις στο 6%.      
Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται η δυνατότητα πράσινης αξιοποίησης σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αφρική, όπου υπάρχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αντίθετα, στις περιοχές όπου παρατηρείται έντονη γεωργική δραστηριότητα με σκοπό την παράγωγη τροφίμων, είναι πιθανό το ενδεχόμενο στις επόμενες δεκαετίες, απειλής της επισιτιστικής επάρκειας εφόσον η πράσινη ενέργεια αποτελέσει την κύρια πηγή κάλυψης των παγκόσμιων αναγκών.

Προσαρμογή από ιστοσελίδα Renewable energy world.com 

   
Διαβάστε περισσότερα ...

Πως ξεκινάει ένας υποψήφιος αγρότης;




Με τον ίδιο κοινότυπο τρόπο που διατυπώνεται η ερώτηση, το ίδιο κοινότυπα δίνεται η απάντηση: να μάθει καλά το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Ακόμα και πριν την έρευνα αγοράς! Η αναζήτηση «χρυσοφόρων» καλλιεργειών μοιάζει με την αναζήτηση του χαμένου θησαυρού. Όλοι συζητάνε γι’ αυτόν αλλά κανείς γνωστός δεν τον έχει βρει.
Στην εποχή που διανύουμε, διατυπώνεται από πολλά χείλη η άποψη ότι ο αγροτικός κλάδος αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό έχει προσελκύσει πολλούς οι οποίοι επενδύουν καιροσκοπικά και κερδοσκοπικά, ευελπιστώντας στην εξαπάτηση όσων αναζητήσουν την διέξοδο στην γεωργία. 
Η σκόρπια, ανώνυμη συλλογή πληροφοριών κοστίζει πολύ περισσότερο σε χρόνο και χρήμα από μια συστηματική εκπαίδευση. Είναι συχνό το φαινόμενο σύγχυσης του ενδιαφερόμενου εξαιτίας των αντιφατικών στοιχείων που συλλέγει. Κόστος εγκατάστασης, χρόνος απόσβεσης, τόπος και τρόπος προώθησης είναι λίγα από αυτά που έχουν υψηλή προτεραιότητα στα ερωτήματα των υποψήφιων αγροτών.
Το χαρακτηριστικό ενός εν δυνάμει επιτυχημένου αγρότη είναι το σωστό φιλτράρισμα των πληροφοριών που λαμβάνει. Και αυτό είναι δυνατόν να συμβεί εφόσον γνωρίζει εξειδικευμένα και σε βάθος την καλλιέργεια ή την εκτροφή που τον ενδιαφέρει. Η εκπαίδευση και η καθοδήγηση από ανθρώπους έμπειρους και καταρτισμένους πρέπει να προέχει όλων των ενεργειών ενός υποψήφιου αγρότη-εκτροφέα.
Το agronomist.gr κατανοώντας τη σπουδαιότητα ύπαρξης ενός φορέα αξιόπιστου, με δυνατότητα να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε υποψήφιους και υφιστάμενους αγρότες, δημιούργησε μια ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους υψηλής επιστημονικής και επαγγελματικής στάθμης. Ήδη αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της νέας καινοτόμου υπηρεσίας αγροτικής κατάρτισης e-school by agronomist.gr, με στόχευση σε σύγχρονα μέσα παραγωγής και επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Η υπηρεσία e-school by agronomist αποτελεί την πλέον σύγχρονη μορφή κατάρτισης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία. Η μέθοδος κατάρτισης e-school ουσιαστικά ενώνει εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους από οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο, μέσω της εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας του agronomist. Η εκπαιδευτική διαδικασία ολοκληρώνεται με την εκπόνηση πρακτικής άσκησης από τους εκπαιδευόμενους, με τη μορφή ανάθεσης εργασιών και εκπαιδευτικές επισκέψεις.
Η παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών προσφέρει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους, να καταρτιστούν σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, στον ευρύτερο αγροτικό τομέα.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν στη διεύθυνση http://eschool.agronomist.gr.
Διαβάστε περισσότερα ...

Μπρόκολα - Πληροφορίες για την καλλιέργεια του Μπρόκολο



Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή.

Ανώριμη ταξιανθία μπρόκολου, κατάλληλη για συγκομιδή και κατανάλωση

Ανθισμένη ταξιανθία μπρόκολου ακατάλληλη για κατανάλωση, παράδεισος όμως για τις μέλισσες!
Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή.
Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει "η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου".

Μπρόκολα (Πηγή εικόνας)
Το μπρόκολο προήλθε από φυτό άγριου λάχανου και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μπρόκολο είναι γνωστό εδώ και 2000 χρόνια. Από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ιταλοί τιμούσαν ιδιαίτερα το μπρόκολο και το συμπεριελάμβαναν στη δίαιτά τους.

Μπρόκολο και καρκίνος

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το μπρόκολο έχει προληπτικές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Στον ιστότοπο της American Cancer Society διαβάζουμε ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα...
“Το μπρόκολο περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλων μορφών καρκίνου, αν και δεν είναι σαφές ποιες ενώσεις άτομο μπορεί να είναι υπεύθυνες για την προστατευτική δράση. Ενώ η έρευνα σε αυτόν τον τομέα συνεχίζεται, η καλύτερη συμβουλή αυτή τη στιγμή για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου είναι να τρώτε μια ευρεία ποικιλία λαχανικών. Σε αυτά τα πλαίσια, είναι λογικό να περιλαμβάνουν το μπρόκολο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.”
“Το μπρόκολο θεωρείται μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή (ουσίες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α), φυτικές ίνες, ασβέστιο, και το φυλλικό οξύ. Τα μπρόκολα είναι επίσης πηγή πολλών ουσιών που ονομάζονται φυτοχημικά, ή χημικές ουσίες των φυτών, που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, το μπρόκολο περιέχει διάφορες ουσίες που ονομάζονται isothiocyanates, συμπεριλαμβανομένων σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-carbinol (I3C), οι οποίες τα τελευταία χρόνια  έχουν “διαφημιστεί” ως εν δυνάμει αντικαρκινικές ουσίες. Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει αυτές τις ουσίες μπορούν να ενεργούν ως αντι-οξειδωτικά και μπορεί να ενισχύσει αποτοξινωτικά ένζυμα του σώματος. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.”

Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια μπρόκολου

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μπρόκολου είναι μεταξύ 10 και 20 βαθμών Κελσίου. Όχι όμως μεγαλύτερες από 26 βαθμούς Κελσίου. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου, τότε η ταξιανθία του μπρόκολου θα ανθήσει γρήγορα ώστε να παράγει σπόρο και δε θα είναι φαγώσιμη.

Πότε σπέρνουμε μπρόκολα;

Ξεκινώντας από σπόρο

Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τα μπρόκολα από σπόρο, θα πρέπει να ξεκινήσετε να φυτεύετε τους σπόρους σε σπορείο στα μέσα του καλοκαιριού.
Είναι καλό να φυτεύετε τους σπόρους μπρόκολου σε σπορείο και όχι απευθείας στο χώμα γιατί τρεις λόγους:
  • Οι σπόροι είναι μικροί και στρογγυλοί και εύκολα φεύγουν από τη θέση που τους σπείρα τε αρχικά. Έτσι μπορεί ο σπόρος να κυλίσει μακριά από το σημείο που τον φυτέψατε κι εσείς να ποτίζετε άδειο χώμα...
  • Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, όταν το φυτό είναι μικρό και ευαίσθητο, γίνεται τροφή για σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες.
  • Θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε και να μεταφυτέψετε τα φυτά που θα γίνουν γερά και δυνατά.
Γι' αυτό θα πρέπει να φυτεύετε τους σπόρους μπρόκολου σε δίσκους σπορείου και όχι απευθείας στο χώμα.
Σε 4 με 6 εβδομάδες, τα σπορόφυτα θα έχουν φτάσει σε ύψος τα 7 με 10 εκατοστά, θα έχουν αναπτύξει 4 πραγματικά φύλλα και θα είναι έτοιμα για μεταφύτεψη.
Για να έχετε μακρά περίοδο συγκομιδής, φροντίστε ώστε να μη φυτέψετε όλους τους σπόρους μπρόκολου ταυτόχρονα στο σπορείο. Φυτέψτε τους σε ομάδες ανά 3 με 4 εβδομάδες. Σε αντίστοιχα διαστήματα θα γίνει και η μεταφύτεψη. Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα μπρόκολα για περισσότερο καιρό.

Φυτεύοντας σπορόφυτα

Αν φυτέψετε απευθείας σπορόφυτα μπρόκολου, φροντίστε να το κάνετε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Προσωπικά, στην περιοχή της Αττικής έχω φυτέψει σπορόφυτα μπρόκολου τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου και μεγάλωσαν κανονικά. Οι οδηγίες, θα πρέπει να προσαρμόζονται στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
Για να έχετε μακρά περίοδο συγκομιδής, φροντίστε ώστε να μη φυτέψετε όλα τα σπορόφυτα μπρόκολου ταυτόχρονα. Φυτέψτε τα σε ομάδες ανά 3 ή 4 εβδομάδες. Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα μπρόκολα για περισσότερο καιρό.
Τα φυτά μπρόκολου, θα χρειαστεί να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν γερό βλαστό και υγιή φύλλα πριν ξεκινήσουν τα κρύα του χειμώνα.

Σε ποιό σημείο του κήπου να φυτέψω τα μπρόκολα;

Θα πρέπει να φυτέψετε τα μπρόκολα σε ένα μέρος του κήπου όπου ο ήλιος θα τα βλέπει τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.
Καλό θα είναι να φροντίζετε ώστε ανά 2 με 3 χρόνια να αλλάζετε το μέρος που φυτεύετε τα μπρόκολα.
Αν όμως δεν έχετε αρκετό χώρο στον κήπο σας, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να παρακάμψετε αυτό τον κανόνα, αρκεί την προηγούμενη χρονιά να μην είχατε πρόβλημα με ασθένειες.

Αποστάσεις φύτεψης

Τα μπρόκολα αναπτύσσουν μεγάλα και φαρδιά φύλλα γύρω από τον κορμό τους.
Ο συνήθης τρόπος φύτεψης των μπρόκολων είναι σε σειρές.
  • Η απόσταση φυτού από φυτό στην ίδια σειρά είναι 30 με 60 εκατοστά.
  • Η απόσταση των σειρών μεταξύ τους είναι 60 με 90 εκατοστά.

Προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτεψη

Το χώμα θα πρέπει να είναι καλά αποστραγγιζόμενο (να μην κρατά νερό).
Πριν τη φύτεψη, επεξεργαστείτε το χώμα σε διάμετρο 30 εκατοστών γύρω από το σημείο φύτεψης. Ανακατέψτε το χώμα να αφρατέψει.
Προσθέστε περλίτη αν χρειάζεται για να βελτιώσετε την αποστράγγισή του.
Προσθέστε λίπασμα με τη μορφή κομπόστ ή χωνεμένης κοπριάς.
Το μπρόκολο χρειάζεται έδαφος με αυξημένα επίπεδα αζώτου.

Φροντίδα μετά τη φύτεψη

Μετά τη φύτεψη και κάθε 3 εβδομάδες, καλό θα είναι να ενισχύεται το χώμα με λίπασμα πλούσιο σε άζωτο ώστε να βοηθήσετε την ανάπτυξη του μπρόκολου.
Για να διατηρήσετε το έδαφος γύρω από τη ρίζα υγρό, μπορείτε να βάλετε γύρω από τη ρίζα ξερά φύλα ή ξερά χόρτα ή ξερά στάχυα.

Συγκομιδή μπρόκολου

Ο χρόνος που τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο που ξεκίνησαν.
Αν φυτέψατε σπόρους, τότε θα μεσολαβούν 11 με 15, ακόμη και 20 εβδομάδες μέχρι να έχετε την πρώτη σας συγκομιδή.
Αν φυτέψατε σπορόφυτα, τότε θα μεσολαβήσουν 8 με 12 εβδομάδες μέχρι την πρώτη συγκομιδή.
Τα μπρόκολα συλλέγονται όσο οι ταξιανθίες είναι ανώριμες και πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη.
Στο κέντρο του στελέχους αναπτύσσεται μία μεγάλη κεντρική ταξιανθία. Αυτή είναι η πρώτη που κόβεται.
Στη συνέχεια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται μικρότερες πλευρικές ταξιανθίες που και αυτές μετά από λίγο καιρό μπορούν να συγκομιδούν.
Αν δε συγκομίσετε έγκαιρα τις ταξιανθίες, αυτές θα ανθήσουν και δε θα μπορούν πλέον να καταναλωθούν.

Ανθισμένες ταξιανθίες μπρόκολου

http://kalliergo.gr/
Διαβάστε περισσότερα ...

ξηρασία στις ΗΠΑ






Κεντάκυ : στο 80 % των εκτάσεων με καλαμπόκι θα υπάρχει μείωση της παραγωγής.
Oι χρηματιστηριακές τιμές των δημητριακών το τελευταίο διάστημα εκτοξεύτηκαν στα ύψη
Γεωργία, ΗΠΑ ένας Αγρότης δείχνει την καταστροφή απο την ξηρασία
Ινδιάνα , ΗΠΑ :  η έλλειψη γρασιδιού και χόρτου ωθεί προς τα πάνω τις τιμές των ζωοτροφών, λόγω αυξημένης ζήτησης
Αύξηση στην τιμή του κρέατος , θα επιφέρει η ξηρασία
Γεωργία ,ΗΠΑ : η ξηρασία θα επιφέρει σημαντική μείωση στην παραγωγή του βαμβακιού
Ινδιάνα , ΗΠΑ το τοπίο θυμίζει να είναι βγαλμένο απο κάποια κινηματογραφική ταινία

http://www.sxediabeltiosis.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Μητέρα Γή , εκμπομπή της ΕΤ3 , αφιέρωμα στα Μανιτάρια




Μητέρα Γή , εκμπομπή της ΕΤ3 , αφιέρωμα στα Μανιτάρια
Διαβάστε περισσότερα ...

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ "6φίλοι+1κτήμα"









Διαβάστε περισσότερα ...

Η Βιολογική Γεωργία είναι φιλοσοφία



Η βιολογική γεωργία δεν είναι απλά ένας διαφορετικός τρόπος καλλιέργειας αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία παραγωγής, η οποία προϋποθέτει σεβασμό και κατανόηση της φύσης και των αναγκών της, παραγωγή χωρίς εξάντληση των φυσικών πόρων και σεβασμό στην υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή. 
Είναι ένα σύστημα διαχείρισης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται σε πρακτικές που σχεδιάστηκαν με σκοπό την εξασφάλιση της ελάχιστης ανθρώπινης παρέμβασης και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί όσο πιο φυσικά γίνεται.

  Oι αρχές της οργανικής γεωργίας όπως αναφέρονται από τον N.Lampkin είναι:
⇒  Να παράγει τροφές υψηλής θρεπτικής ποιότητας σε επαρκείς ποσότητες
⇒  Να συνυπάρξει με τα φυσικά οικοσυστήματα και όχι να κυριαρχήσει σ`αυτά
⇒  Να λειτουργήσουν πιο σωστά οι βιολογικοί κύκλοι μέσα σ`ένα αγροοικοσύστημα με τη σύγχρονη συμμετοχή
     μικροοργανισμών, εδαφικής πανίδας και χλωρίδας, φυτών και ζώων.
⇒  Να διατηρεί μακροχρονίως τη γονιμότητα των εδαφών
⇒  Να χρησιμοποιεί όσον είναι δυνατό ανανεώσιμους πόρους που να προέρχονται από τα ίδια τα αγροοικοσυστήματα.
⇒  Να ασκείται όσο το δυνατό μέσα σε ένα κλειστό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη την διατήρηση της οργανικής ουσίας
     και των θρεπτικών στοιχείων.
⇒  Να προσφέρει σε όλα τα αγροτικά ζώα συνθήκες διαβίωσης που είναι σύμφωνες με τις ψυχολογικές ανάγκες
     των ζώων αυτών και με τις ηθολογικές αρχές.
⇒  Να αποφύγει όλες τις μορφές ρυπάνσεως που μπορεί να προκύψουν από γεωργικές τεχνικές
⇒  Να πετύχει γενετική ποικιλότητα στο αγροοικοσύστημα και στον περιβάλλοντα αυτό χώρο, λαμβάνοντας υπόψη
     την προστασία των φυτικών και ζωικών ειδών.
⇒  Να επιτρέπει στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων αξιοπρεπή πρόσοδο και ικανοποίηση από την εργασία τους.
⇒  Να θεωρεί ότι το αγροοικοσύστημα έχει ευρύτερη κοινωνική και οικολογική επίδραση   



Οι τυπικές πρακτικές της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνουν:
  •  Επιλογή φυτικών και ζωικών ειδών, ανθεκτικών σε ασθένειες και προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειας.
  •  Αμειψισπορά, ως καίρια μέθοδο για την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων, κατά την οποία διενεργείται φυσική λίπανση και εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά στοιχεία, καθώς και προστασία κατά της ανάπτυξης παθογόνων οργανισμών.
  •  Συγκαλλιέργεια, ώστε να εκμεταλλεύονται όλες οι θετικές αλληληεπιδράσεις που προκύπτουν από τη συμβίωση των φυτών.
  •  Πολύ αυστηρά όρια στη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας, ζωικών αντιβιοτικών, συνθετικών λιπασμάτων, προσθετικών στην επεξεργασία των τροφίμων καθώς και άλλες εισροές.
  •  Απαγόρευση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
  •  Χρησιμοποίηση των αυτοπαραγόμενων πόρων του αγροκτήματος, όπως η ζωική κοπριά ή οι παραγόμενες ζωοτροφές.
                                          

Πώς ορίζεται η Βιολογική Γεωργία σύμφωνα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ) 834/2007 ;

Η Βιολογική Γεωργία είναι ένα συνολικό σύστημα διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και παραγωγής τροφίμων το οποίο συνδυάζει:
♦ τις καλύτερες δυνατές περιβαλλοντικές πρακτικές,
♦ υψηλό βαθμό βιοποικιλότητας,
♦ διατήρηση φυσικών πόρων,
♦ εφαρμογή υψηλού επιπέδου προτύπων στην εκτροφή και μεταχείριση των ζώων,
♦ παραγωγή που ανταποκρίνεται στην προτίμηση των καταναλωτών.
Ως εκ τούτου, ο ρόλος της Βιολογική Γεωργίας είναι διττός, δεδομένου ότι από τη μια προσφέρει δημόσια αγαθά που συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, της καλής διαβίωσης των ζώων και στην αγροτική ανάπτυξη, ενώ από την άλλη τροφοδοτεί μια αγορά καταναλωτών που επιθυμούν βιολογικά προϊόντα.., καταναλωτές οι οποίοι από τη μεριά τους παίζουν επίσης σοβαρό ρόλο στην ισορροπία και διατήρηση της ίδιας της βιολογικής γεωργίας,
με όλες τις προεκτάσεις αυτής.




http://physiologike.gr









                      
Διαβάστε περισσότερα ...

Σαλιγκαροτροφία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε..



 
Στην χώρα μας τα σαλιγκάρια για πολλούς θεωρούνται ένας νόστιμος μεζές, ο οποίος μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Αποτελούν επίσης ένα θαυμάσιο νηστίσιμο φαγητό.
Η σαλιγκαροτροφία σε επίπεδο κάθετης παραγωγής, ξεκινά δειλά – δειλά και στην περιοχή μας αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας. Πρέπει όμως να γίνει με στάνταρ ποιότητας μια και το σαλιγκάρι προορίζεται για τις ευρωπαικές αγορές.
Παρακάτω παραθέτουμε βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα σαλιγκάρια.
 Τι ακριβώς ειναι η σαλιγκαροτροφεία; 
Μιλάμε πάντα για ανοιχτά εκτροφεία ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου.
Το οποίο αποτελεί  μια οργανωμένη μέθοδο, ένα σύστημα εκτροφής σαλιγκαριών στην οποία ναι μεν τα σαλιγκάρια ζουν σε ένα φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι ελεγχόμενα και σαφώς υπάρχει η τεχνογνωσία, δηλαδή η διαχείριση που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας εκτροφέας αφού βέβαια πρωτύτερα έχει δει τις προϋποθέσεις για να μπορεί και ο ίδιος να ξεκινήσει αυτή την καινοτόμο καλλιέργεια. 
Έχει μεγάλο κόστος μια μονάδα σαλιγκαροκαλλιέργειας; Μέχρι πόσο μπορεί να ξοδέψει κάποιος, που θα διοχετευτούν αυτά τα προϊόντα, υπάρχει κάποια επιδότηση…
-Το κεφάλαιο που απαιτείται δεν είναι αρκετά μεγάλο, γιατί μιλάμε για ανοικτά εκτροφεία, οπότε με αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει ούτε κάποια κτηριακή υποδομή, για Toll ή για θερμοκήπια. Το δεύτερο όσον αφορά την διατροφή του σαλιγκαριού, καλό να  χρησιμοποιούμε πιστοποιημένους σπόρους, δηλαδή ο ίδιος ο εκτροφέας θα σπείρει την διατροφική αλυσίδα που θα ακολουθήσει το σαλιγκάρι, οπότε δεν βάζουμε ούτε χημικά, ούτε τροφές που έχουμε μεγάλο κόστος, ούτε και χημικές ουσίες. 
Συνήθως τι τρώει το σαλιγκάρι;
-Υπάρχει μια ποικιλία, πράσινη τροφή, μπορεί να είναι Ουγκρικό γουλί, κοκκινογούλι, τριφύλλι, σαφώς και θα είναι πάντα μέσα ο ηλίανθος, στο κέντρο του εκτροφείου μας γιατί βοηθάει στην αναπαραγωγή του σαλιγκαριού, μια ποικιλία η οποία έχει να κάνει και με την ανάλυση εδάφους που θα έχει προηγηθεί στο εκτροφείο για να δούμε αν μπορούν να ευδοκιμήσουν αυτά τα φυτά, αλλά έχει να κάνει και με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, στην Ελλάδα. Όσον αφορά την εγκατάσταση και το κεφάλαιο, το όλο κατασκευαστικό κομμάτι το αναλαμβάνει ο ίδιος ο εκτροφέας, κάνοντας την επιλογή των υλικών αλλά και την ποιότητα αυτών, καλούμενος όμως να ακολουθήσει πιστά τις προδιαγραφές τις οποίες δίνουμε εμείς. Η εμπειρία μας, μας λέει ότι το κατασκευαστικό κομμάτι ανά στρέμμα κυμαίνετε από 1.000 μέχρι και 1.500 ευρώ, δεν είναι μεγάλο το κόστος, αφού βέβαια υπάρχει και η εργασία από την μεριά του εκτροφέα, συμμετέχει βέβαια και ο ίδιος ενεργά στο κομμάτι της κατασκευής. 
Αυτό γίνεται βάση ενός προγράμματος, υπάρχουν κάποια προγράμματα, υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα;
-Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα  υπάρχει μ/ονο ο αναπτυξιαός νόμος.Υπάχει πάντως μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη προοπτική. 
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Έχουμε πολλές τέτοιες μονάδες σαλιγκαροτροφίας;
-Υπάρχουν γύρω σους 45 παραγωγούς. 
Υπάρχουν δηλαδη και στην ηπειρο ?
-Ναι φυσικά και φτιάχνονται και άλλα.Πάντως είναι μια εργασία που δεν είναι εύκολη γιατί έχουμε να κάνουμε και με ζωντανό οργανισμό, έχουμε να κάνουμε και με κηπευτικά, οπότε είναι μια συνδυαστική εργασία ως εκ των πραγμάτων. 
Μπορούν να παρουσιάσουν κάποιες ασθένειες; Δεν επεμβαίνετε;
-Το σαλιγκάρι δεν έχει αρρώστιες, ακριβώς επειδή δεν έχει αίμα. Έχει όμως προβλήματα και βέβαια έχει και φυσικούς εχθρούς. 
Από πλευράς υπουργείου δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον;
 Θα  πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε ότι μόνο για την Ελλάδα είναι κάτι νέο, μόνο για την Ελλάδα είναι κάτι καινοτόμο, βλέπουμε χώρες ακόμα και στα Βαλκάνια, στην Ελβετία, στην Φιλανδία, Τυνησία, Ιορδανία με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, ότι υπάρχει συνεργασία ήδη μέσω των αντιπροσώπων τους εδώ και 15-20 χρόνια, οπότε η στήριξη που είδαμε σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ο πρωτογενής τομέας δεν φέρνει αποτελέσματα και βλέπουμε πολλούς να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και δυστυχώς θεωρούμε ότι είμαστε μια μορφή καλλιέργειας που θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην αποκέντρωση. 
Τι απόδοση έχει, πόσα στρέμματα πρέπει να έχουμε; Δηλαδή ένα στρέμμα είναι επαρκές;
-Ένα στρέμμα θεωρείται χόμπι, γιατί το αποτέλεσμα που θα αναμέναμε και οι εργατοώρες που θα σπαταλούσαμε δεν θα έφερναν κανένα αποτέλεσμα.
Λέμε και λέει και το διεθνές ινστιτούτο ότι τουλάχιστον 5 στρέμματα είναι μια στρεμματική καλλιέργεια η οποία αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς.
Ποιος είναι ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος; Σε τι τιμές πουλιέται από τον παραγωγό και τι πουλιέται στον καταναλωτή;
 Η φετινή τιμή που είναι 3,75 το κιλό. .
Γιατί να φάμε σαλιγκάρι; Τι μας προσφέρει το σαλιγκάρι;
- Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα παρότι θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μέσα στην παράδοση μας τα σαλιγκάρια και όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές, θα πρέπει ενδεχομένως να πείσουμε λίγο περισσότερο τις κυρίες και τα παιδιά να δοκιμάσουν. Αυτό που είδαμε από την έρευνα μας, τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά, είναι ότι οι κυρίες είναι λίγο διστακτικές. Δεν είναι κακό μια δοκιμή ίσως να τις πείσει ότι αξίζει ως προϊόν και αξίζει ως γεύση.
Προτασεις :
Προτείνεται η δημιουργία ανοιχτού σαλιγκαροτροφίου, σε ελεύθερη γη χωρίς σκεπάσματα.
• Η πλέον διαδεδομένη τεχνική της εκτροφής χαρακτηρίζεται απόλυτα βιολογική.
• Το υψόμετρο δεν επηρεάζει την εκτροφή του σαλιγκαριού –το εκτροφείο μπορεί να εγκατασταθεί είτε στα πεδινά είτε στα ορεινά.
• Το εκτροφείο εγκαθίσταται και σε επίπεδα και επικλινή εδάφη. 
Μάλιστα, στις χώρες που θα αναφέρουμε παρακάτω ακολουθείται το ίδιο πρότυπο / τεχνική καλλιέργειας, το οποίο προέρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία και δεν είναι άλλο από αυτό που έχει καταρτίσει το Διεθνές Ιταλικό Ινστιτούτο, μετά από 32 χρόνια εμπειρίας. Το ιταλικό μοντέλο το ακολουθούν πλήθος χωρών.
Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το σαλιγκάρι, πάνω στο οποίο στηρίζονται ολόκληρες επιχειρήσεις. Το είδος που εκτρέφεται και προορίζεται για βιομηχανική εκμετάλλευση, είναι το Helix αspersa, το πλέον διαδεδομένο στο μεσογειακό χώρο και στα εκτροφεία σαλιγκαριών και, μιλώντας με αριθμητικά στοιχεία, το είδος αυτό προτιμάται στο 80% των ευρωπαϊκών εκτροφείων. 
Το Helix αspersa συγκεντρώνει και άλλα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι:
• η ανθεκτικότητά του σε ασθένειες (αυτό, βέβαια, ισχύει γενικά για το σαλιγκάρι)
• το συντομότερο σχετικά χρονικό διάστημα στο οποίο φτάνει στην πλήρη ανάπτυξη και ωριμότητα (μέσα σε δώδεκα μήνες)
• η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο
• οι υψηλότερες τιμές που απολαμβάνει
• η υψηλότερη σχετικά αναπαραγωγική του ικανότητα –φτάνει τα 120 αυγά ετησίως– που θεωρείται άλλωστε και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του.
Πώς θα αναγνωρίσουμε το Helix αspersa; Ένα έμπειρο μάτι θα διακρίνει το είδος αυτό από το κυρτό του κέλυφος με τις 3 - 4 σπείρες και το οποίο επεκτείνεται πλάγια στο κάτω μέρος. Είναι ερμαφρόδιτα, άρα γεννούν όλα, ενώ η εποχή ζευγαρώματος είναι το τέλος της άνοιξης. Κάθε σαλιγκάρι γεννά κάθε 15 λεπτά και θα γεννήσει συνολικά 80 - 120 αβγά, καθώς η ωοτοκία διαρκεί 25 - 30 ώρες. Τα αβγά είναι μικρά με διάμετρο 3 mm. H εναπόθεση των αβγών γίνεται στο έδαφος αφού τα σαλιγκάρια σκάψουν ελάχιστα εκατοστά. 
Μετά από 20 μέρες βγαίνουν τα καινούρια σαλιγκαράκια, που είναι ίδια με τα ενήλικα βέβαια, πολύ πιο μικρά από τα ενήλικα, και με διάφανο κέλυφος. Το βάρος τους αυξάνεται πολύ γρήγορα, όταν υπάρχει τροφή στη διάθεσή τους. 
Τρία είδη επιχειρήσεων είναι δυνατό να στηριχθούν στη σαλιγκαροτροφία ανάλογα με την έκταση που θα διατεθεί. Αν η μονάδα δεσμεύει έκταση: 
α) 3.000 τ.μ., μπορεί να λειτουργήσει μια οικογενειακή επιχείρηση για επιπλέον εισόδημα
β) 5.000 τ.μ., μπορεί να στηθεί μια επαγγελματική επιχείρηση
γ) από 10.000 τ.μ. και άνω, η επιχείρηση γίνεται βιομηχανική. 

Για την εγκατάσταση της μονάδας και τον υπολογισμό των εξόδων, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προβλέψει τα παρακάτω:
• περίφραξη, τοποθέτηση λαμαρινών
• εγκατάσταση συστήματος τεχνητής βροχής, λίπανση / απολύμανση, τοποθέτηση πασσάλων. 

Για την εκτροφή των σαλιγκαριών, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προμηθευτεί:
• πιστοποιημένες μάνες
• φυτά για διατροφή και πάχυνση
• ειδικό δίχτυ εσωτερικής περίφραξης
• απολυμαντικά.

business-solution.com.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Βιολογική πτηνοτροφία




 
Σφαγή - τυποποίηση, διανομή και πώληση, καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της επένδυσης

Η εκτροφή βιολογικών πουλερικών είναι μία δραστηριότητα που κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα, και είναι πολλοί εκείνοι που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον χώρο, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η παραγωγή κοτόπουλων βιολογικής εκτροφής, ως διαδικασία είναι απλή και παράλληλα είναι μία οικονομική επένδυση.

Oμως για να αποφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ο υποψήφιος πτηνοτρόφος πρέπει να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τις κατάλληλες συνεργασίες, ειδικά στο κομμάτι που σχετίζεται με τη σφαγή - τυποποίηση των πουλερικών (μεταποίηση), τη διανομή και την πώληση.

Τα τρία αυτά σημεία είναι τα καθοριστικά για την επιτυχία της όποιας επένδυσης, ανεξάρτητα από το μέγεθος της μονάδας παραγωγής που θα στήσει.

Για τη βιολογική πτηνοτροφία, μιλάει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες ο Μπάμπης Λύρας, γεωπόνος - ζωοτέχνης, διευθύνων σύμβουλος της bioGreco, που καλύπτει σήμερα το 65% της εγχώριας παραγωγής σε βιολογικό κοτόπουλο. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια στη Λακωνία και από τα 150 κοτόπουλα τη βδομάδα που ήταν η αρχική της παραγωγή, πλέον παράγει 200.000 κοτόπουλα τον χρόνο.

Ας σημειωθεί ότι η ομάδα bioGreco αποτελείται από πέντε συνεργαζόμενες οικογενειακές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και τα βιολογικά αγροκτήματα βρίσκονται διάσπαρτα στον Νομό Λακωνίας. Η bioGreco είναι καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, με δικά της σφαγεία και εργοστάσιο ζωοτροφών.

Ο κ. Λύρας σημειώνει πως: απαραίτητη προϋπόθεση για τον υποψήφιο πτηνοτρόφο είναι πρώτα από όλα να έχει εξασφαλίσει συνεργασία με σφαγείο. Να υπάρχει μονάδα τυποποίησης του προϊόντος καθώς και τη μεταφορά του στα σημεία πώλησης. Αυτές οι συνεργασίες είναι οι καθοριστικές για να είναι «βιώσιμη» μία μονάδα εκτροφής βιολογικών κοτόπουλων.

Παράλληλα θα πρέπει να έχει την έκταση, η οποία θα πρέπει να είναι περιφραγμένη, όπου θα διαβιούν την ημέρα και θα βοσκάνε τα κοτόπουλα, καθώς και τους κατάλληλους στεγασμένους χώρους για να προφυλάσσονται τη νύκτα.

Ο στεγασμένος χώρος -μπορεί να είναι αποθήκη- είναι απαραίτητο να έχει καλή μόνωση και εξαερισμό για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας -ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι-, να έχει νερό και ρεύμα.

Το κόστος της επένδυσης κυμαίνεται ανάλογα με το εμβαδό της στεγασμένης μονάδας και διαμορφώνεται από τα 50 ευρώ το τ.μ.

Ας σημειωθεί ότι ενώ η τιμή του κιλού για ένα κοτόπουλο πάχυνσης (είναι τα κοτόπουλα που εκτρέφονται σε κλειστούς χώρους και σφάζονται στις 35-40 μέρες) είναι στο 1,5 ευρώ το κιλό, τριπλασιάζεται για ένα κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής (ζουν ελεύθερα στο ύπαιθρο και σφάζονται στις 81 μέρες).

Το κοτόπουλο πάχυνσης φτάνει στον καταναλωτή από 2,5 - 4 ευρώ το κιλό, ενώ για τα ελευθέρας βοσκής η τιμή φτάνει και στα 9 ευρώ το κιλό.

Τι πρέπει να εξασφαλίσετε στα πουλερικά
Εκτός από την τροφή και το νερό, η θερμοκρασία και η ποιότητα του αέρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καλή υγεία των κοτόπουλων. Γενικά είναι ανθεκτικά πτηνά, ωστόσο ο πτηνοτρόφος θα πρέπει να προσέχει τα εξής:

Η τροφή πρέπει να βασίζεται σε υγιεινό διαιτολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει δημητριακά, όπως σιτάρι και καλαμπόκι, πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα. Απαραίτητη είναι η συνεχής πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό νερό.

Η θερμοκρασία (για τις εκτροφές εσωτερικού χώρου) πρέπει να είναι σταθερή για την άνετη διαβίωση των πτηνών. Τα κοτόπουλα είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες, όταν συνδυάζονται με υψηλή υγρασία, και μπορεί να πεθάνουν από υπερθέρμανση.

Ο καλός εξαερισμός του πτηνοτροφείου είναι επίσης βασικός για να αποτραπεί η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, αμμωνίας και σκόνης που παράγονται από τα πτηνά και να αποφευχθούν τα αναπνευστικά προβλήματα στα κοτόπουλα. Το αχυρόστρωμα πρέπει να είναι στεγνό. Το υγρό αχυρόστρωμα μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα στα κοτόπουλα και επηρεάζει την ποιότητα του αέρα. Ωστόσο, το αχυρόστρωμα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ξηρό, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σκόνης στον ορνιθώνα.

Τα κοτόπουλα πρέπει επίσης να μπορούν να κινούνται άνετα στον χώρο και να μην είναι στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο.

Το πτηνοτροφείο πρέπει να διαθέτει καλό φωτισμό, ενώ είναι απαραίτητο το σκοτάδι για 8 συνεχόμενες ώρες, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή ανάπτυξή τους.

Αν και ανθεκτικά, τα κοτόπουλα φοβούνται εξαιρετικά εύκολα και στην προσπάθειά τους να κρυφτούν μπορεί να τραυματιστούν ή να ποδοπατηθούν από άλλα. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να αποφεύγονται οι θόρυβοι. Επίσης τα κοτόπουλα πρέπει να επιθεωρούνται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για πιθανά προβλήματα.

Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκτροφή
Εδαφος κερδίζει το τελευταίο διάστημα και η χωρική εκτροφή. Δηλαδή κάποιος έχει τη διαθέσιμη έκταση και τους στεγασμένους χώρους και προχωρά στην παραγωγή κοτόπουλων ελεύθερης βοσκής. Και εδώ θα πρέπει να εξασφαλίσει συνεργασία με σφαγείο, που θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στη μονάδα εκτροφής, άδεια για τη μονάδα αλλά και φορτηγό ψυγείο για τη μεταφορά του προϊόντος στα σημεία πώλησης.

Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις για τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, ανάλογα με το πόσες ώρες μένουν καθημερινά στο ύπαιθρο και το είδος τροφής που λαμβάνουν.

Ας σημειωθεί ότι η εκτροφή κοτόπουλων ελεύθερης βοσκής πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς εμπορίας της ΕΕ και να δηλώνεται στις ετικέτες των προϊόντων πτηνοτροφίας.

Σημειώνεται ακόμα ότι για να φτάσουν τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής στο επιθυμητό βάρος, που είναι τα 2-2,5 κιλά, απαιτείται υπερδιπλάσιος χρόνος σε σχέση με τα κοτόπουλα που εκτρέφονται συμβατικά.

Προσοχή στην κοκκιδίωση
H κοκκιδίωση είναι μια αρρώστια των κοτόπουλων που προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο μεταφέρεται με τις κουτσουλιές. Η καλή υγιεινή βοηθάει στην πρόληψή του. Αν δείτε αίμα στις κουτσουλιές των κοτόπουλων είναι το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε. Τα φάρμακα στην τροφή βοηθούν στην πρόληψη, αλλά αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φάρμακα, μπορείτε να σταματήσετε αρκετά γρήγορα την ασθένεια βάζοντας ξίδι στο νερό που πίνουν τα πουλιά ? μια κουταλιά της σούπας ξίδι σε κάθε λίτρο νερό για τρεις ημέρες.

Και φυσικά καθαρίστε καλά τον χώρο και αλλάξτε το αχυρόστρωμα.

ethnos.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Αγριαγκινάρα, το... ελληνικό πετρέλαιο




Tη χαρακτηρίζουν «πετρέλαιο της Ελλάδας» και μπορεί να αποτελέσει τη μελλοντική ελληνική απάντηση στην παγκόσμια αγορά των βιοκαυσίμων. Ο λόγος για την αγριαγκινάρα, ένα ενεργειακό φυτό που καλλιεργείται ακόμη και σε άγονα εδάφη και μπορεί να αποτελέσει στερεό καύσιμο (βιομάζα) σε μορφή πελέτας με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας για βιομηχανική και οικιακή χρήση και την αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τους Ελληνες παραγωγούς με ελκυστικά περιθώρια κέρδους, καθώς έχει μηδαμινές ανάγκες άρδευσης. Οπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Νίκος Δαναλάτος, που πρωτοστάτησε στα εν Ελλάδι πειράματα στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά, η αγριαγκινάρα είναι στην ουσία ένα ζιζάνιο το οποίο καλλιεργείται, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάγκη νερού, λίπανσης και φυτοφαρμάκων, γεγονός που μεταφράζεται σε εκμηδενισμένο κόστος παραγωγής. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται τεράστια πλεονεκτήματα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όπου πιθανή αντικατάσταση 1 εκ. στρεμμάτων θα έφερνε εξοικονόμηση 400 εκ. κυβικών μέτρων νερού.
Η αγριαγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό μεσογειακής προέλευσης, καλά προσαρμοσμένο στις ξηροθερμικές συνθήκες της Ν. Ευρώπης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιομάζας.
Λόγω του γεγονότος ότι η αγριαγκινάρα είναι η ίδια ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας), δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων, ενώ σε μακροχρόνια πειράματα δεν εμφανίστηκαν ασθένειες και εχθροί του φυτού, κι έτσι η καλλιέργειά της μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Επίσης, η αγριαγκινάρα λόγω του πλούσιου ριζικού της συστήματος, που εκμεταλλεύεται άριστα τους εδαφικούς πόρους, χρειάζεται λιγότερο άζωτο.

Η αγριαγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση. Είναι φυτό προσαρμοσμένο στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και το κυριότερο πλεονέκτημά της είναι ότι αναπτύσσεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο και συνεπώς αναπτύσσεται με το νερό των βροχοπτώσεων. Η αποξηραμένη ύλη της αγριαγκινάρας μπορεί να γίνει εύκολα τυποποιημένο βιοκαύσιμο (τα λεγόμενα pellets) και να χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι συμβατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής παρουσιάζουν στην καύση βιομάζας βαθμό απόδοσης 15-40%, ενώ στα συστήματα συμπαραγωγής ο βαθμός απόδοσης φθάνει μέχρι και 75-85%.
Η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1.200 έως 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια, ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα νερού είναι υψηλή σε πολλές περιοχές) οι αποδόσεις φθάνουν έως και 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας έχει πολύ μικρό κόστος.
Η εγκατάσταση της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας συμβάλλει στη μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ασφαλείς και συμβατές με το περιβάλλον και κυρίως όσον αφορά τον περιορισμό του φαινόμενου του θερμοκηπίου και τον περιορισμό των όξινων βροχών. Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιομάζα είναι ουδέτερη σε εκπομπές CO2, καθώς η ποσότητα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μετά την καύση της αφομοιώνεται από το φυτό κατά τη φωτοσύνθεση, ενώ από την άλλη πλευρά με την καύση βιομάζας σχεδόν μηδενίζεται η απελευθέρωση θείου στην ατμόσφαιρα.
Κύρια βάση για την καύσιμη ύλη πελέτες
Tεράστια περιθώρια ανάπτυξης εμφανίζει η καλλιέργεια αγριαγκινάρας στη χώρα μας που μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς πέραν της έντονης ζήτησης για πελέτες από χώρες της Ευρώπης σε ελκυστικές για τους παραγωγούς τιμές, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και στην Ελλάδα.
Ηδη η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική εταιρεία των ΕΛΠΕ, έλαβε το πράσινο φως από τη ΡΑΕ για την πραγματοποίηση επένδυσης στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
Η άδεια αφορά σε μονάδα ισχύος 4,68 μεγαβάτ που θα λειτουργεί στην κοινότητα Τυχερού του νομού Εβρου. Η επένδυση ανέρχεται σε 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ για την εγκατάσταση της μονάδας και ως καυσίμου θα αξιοποιείται βιομάζα και από αγριαγκινάρα.
Η αγριαγκινάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη παραγωγής pellets. Τα pellets ή πελέτες είναι μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο ή άλλες μορφές βιομάζας καλλιεργούμενων φυτών, όπως η αγριαγκινάρα, ή υπολειμμάτων γεωργικών ή δασικών, διαφόρων μεγεθών, που μπορούν εύκολα να συσκευαστούν, να μεταφερθούν με βυτιοφόρα και να τοποθετηθούν στους αποθηκευτικούς χώρους, από όπου μεταφέρονται αυτόματα για την καύση τους σε σύγχρονους καυστήρες (π.χ. ενεργοποίηση με χρήση κινητού τηλεφώνου) με την επιθυμητή ροή. Οι πελέτες έχουν υγρασία περί το 8% (ειδικό βάρος περί τα 650 κιλά ανά κυβικό μέτρο) και θερμική αξία περί τα 19-21 MJ/κιλό, δηλαδή 2 κιλά ισοδυναμούν με περίπου 1 λίτρο πετρελαίου.
Η αντικατάσταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων σιταριού (από τα περίπου 10.000.000 στρέμματα σιτηρών ή το 5% της ελληνικής γεωργικής γης) με αγριαγκινάρα, πράγμα που θεωρείται εφικτό, θα απέδιδε παραγωγή περί τους 1.000.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης.
Η παραγωγή αυτή είναι τουλάχιστον 6πλάσια της σημερινής υποχρέωσης της Ελλάδας σε βιοκαύσιμο (το οποίο εισάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου), με τεράστιο οικονομικό όφελος για τον Ελληνα καταναλωτή, που σύμφωνα με τις πρώτες μας εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει το ένα τρίτο της αξίας του πετρελαίου.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Επειδή η καλλιέργεια είναι πολυετής, η προετοιμασία και η σπορά του αγρού θα γίνει μία φορά στα επτά με δώδεκα χρόνια. Παρ' όλα αυτά, απαιτείται προσοχή, καθώς λάθη κατά την προετοιμασία και τη σπορά είναι μη αναστρέψιμα.
Λίπανση: Ως πολυετής καλλιέργεια, καλό είναι να ενσωματώνεται βασική λίπανση φωσφορούχου λιπάσματος (25 κιλά/στρ.) και επιφανειακή λίπανση 8 μονάδες αζώτου (17 κιλά/στρ.).
Προετοιμασία: Απαιτείται καλή προετοιμασία εδάφους (ψιλοχωμάτισμα) κατά τη σπορά, που γίνεται Οκτώβριο για ξερικά χωράφια είτε Φεβρουάριο ή Μάρτιο για ποτιστικά χωράφια.
Σπορά: Γίνεται με μηχανές σε αποστάσεις 75 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και 1 7 εκατοστών επί των γραμμών, με απαιτούμενη ποσότητα σπόρου 400 γρ./στρ.
Συμφέρουσα η αντικατάσταση καλλιεργειών
Iδιαίτερα συμφέρουσα θεωρείται η αντικατάσταση καλλιεργειών σιτηρών, βαμβακιού και άλλων ετήσιων εκτατικών καλλιεργειών με παραγωγή αγριαγκινάρας. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Δαναλάτο, οι πρώτες εκτιμήσεις της τιμής βιομάζας για τον παραγωγό, με τη σύμφωνη γνώμη των βιομηχάνων, μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 6 λεπτά/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός σταριού που κερδίζει σήμερα κάτω από 10 ευρώ ανά στρέμμα θα κερδίζει 60-90 ευρώ ανά στρέμμα, και ο βαμβακοπαραγωγός που κερδίζει 120 ευρώ ανά στρέμμα θα κερδίζει 200 ευρώ ανά στρέμμα. Βέβαια την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά, και οι μελλοντικές τιμές του πετρελαίου.
Η μελέτη χρόνων έχει δείξει ότι πρόκειται για μια πολύ συμφέρουσα καλλιέργεια, αφού το κόστος είναι μόλις 2,5 ευρώ ανά στρέμμα για τον πρώτο χρόνο και μηδενικό για όλα τα υπόλοιπα (ζει 8-12 χρόνια), όταν για τα άλλα ενεργειακά φυτά είναι πολύ υψηλότερο. Οι παραγωγοί χρειάζεται μόνο να αγοράσουν τον σπόρο της αγριαγκινάρας, που κοστίζει 12 ευρώ το κιλό, με κάθε κιλό να φτάνει για 4-5 στρέμματα. Φυτεύεται τον Οκτώβριο και μεγαλώνει με τις βροχές του χειμώνα. Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μαζεύεται από το χωράφι με τις μηχανές σε μπάλες και μεταφέρεται σε μονάδες επεξεργασίας. Η απόδοση σε κάθε στρέμμα είναι 1,5 τόνος, ενώ αν τα φυτά ποτιστούν, μπορούν να δώσουν και 2 τόνους.
Με οικολογικά χαρίσματα
Ενα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χρήσης της αγριαγκινάρας είναι ότι η καλλιέργειά της απορροφά τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την καύση της, δηλαδή επί της ουσίας επιτυγχάνεται ο λεγόμενος κλειστός κύκλος μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης στην καύση της δεν παράγεται διοξείδιο του θείου. Βεβαίως, αντικίνητρο για τη χρήση της θεωρείται το υψηλότερο κόστος, το οποίο όμως μπορεί να ισοσκελιστεί είτε σε περίπτωση που επαναληφθούν οι υψηλές τιμές των καυσίμων, είτε εάν υπάρξει καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο συλλογής και μεταφοράς της βιομάζας.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Η Καλλιέργεια, η Μεταποίηση και η Εμπορία της Στέβιας




Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν, ότι η διέξοδος από τη σημερινή οικονομική κρίση της Ελλάδας μπορεί να βασισθεί στην ανάπτυξη και κυρίως στην Αγροτική ανάπτυξη. Όμως ο Αγροτικός Τομέας έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας και της ΚΑΠ διέρχεται κρίση και αυτός: α) και στον τομέα της παραγωγής β) και στον τομέα της Οργάνωσης της διάθεσης και των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. Πρέπει να στραφούμε ξανά στην Γεωργία της παραγωγής και των εξαγωγών και να ξεχάσουμε τη Γεωργία των επιδοτήσεων και αποσύρσεων.
Προϋποθέσεις Αγροτικής Ανάπτυξης
H αγροτική ανάπτυξη όμως θα έλθει:
  1. Με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη στροφή σε νέες και παλιές δυναμικές καλλιέργειες με διεθνή ζήτηση, ώστε να φέρουν συνάλλαγμα στην Ελλάδα. Μια τέτοια σημαντική νέα καλλιέργεια είναι και η Στέβια.
  2. Με την οργάνωση της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
  3. Με οικονομικά ισχυρές καθετοποιημένες συνεταιριστικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες να μπορούν να αναλάβουν την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την οργάνωση της διάθεσης στη εσωτερική και διεθνή αγορά.
Λίγα λόγια για τη Στέβια
Σήμερα θα αναφερθούμε στη Στέβια κυρίως από επιχειρηματική άποψη, διότι ενδιαφέρει όλους και το κυρίαρχο ερώτημα όλων είναι εάν συμφέρει κάποιος αγρότης να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της Στέβιας και επίσης οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ερωτούν εάν συμφέρει κάποιος να ασχοληθεί και να επενδύσει στη μεταποίηση και στην εμπορία της Στέβιας.
Αυτό το άρθρο απευθύνεται και στους Αγρότες, αλλά και στον Επιχειρηματικό κόσμο για να τους καλέσει να επενδύσουν στην καλλιέργεια, στη μεταποίηση και στην εμπορία της Στέβιας.
Επί πλέον θέλει να παρακινήσει τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών να χρησιμοποιήσουν τη Στέβια σαν ασφαλές γλυκαντικό, όπως ήδη χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
  1. Πρώτα θα εξετάσουμε λοιπόν, εάν η καλλιέργεια της Στέβιας είναι συμφέρουσα για τους Έλληνες Αγρότες και εάν είναι περισσότερο κερδοφόρα σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες στην Ελλάδα.
  2. Δεύτερον θα εξετάσουμε, εάν επιχειρηματικά συμφέρει να ασχοληθεί κάποιος επιχειρηματίας με τη Στέβια και να επενδύσει στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας της Στέβιας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
  3. Τέλος επί πλέον θα εξετάσουμε τη δυνατότητα της Στέβιας να συμβάλλει στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, στην οικονομική ανάπτυξη της και να προσφέρει στη διέξοδο από την οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Όλα αυτά τα θέματα αναφέρονται στο βιβλίο "Στέβια: γλυκιά, αλλά αθώα - Η επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας", το οποίο ασχολείται με την καλλιέργεια και τη μεταποίηση της Στέβιας, αναφέρεται στην αναγκαιότητα οργάνωσης της καλλιέργειας και της μεταποίησης στη χώρα μας και στην δυνατότητα συμβολής της Στέβιας στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία της Ελλάδας.
H Στέβια είναι το φυτό = θαύμα της φύσης και δίκαια αποκαλείται «το μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας», αφού τώρα αναγνωρίστηκε η σημασία της.
Η Στέβια αφενός είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, αλλά αφετέρου ταυτόχρονα είναι ένα φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Η Στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται η Στεβιοζάχαρη, η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό μας.
θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό μας.
Η Οικονομική Σημασία της Στέβιας
Η Στέβια σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες έχει μεγαλύτερη οικονομική σημασία για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη, διότι:
  1. Σαν φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες προσφέρει λύση σε προβλήματα διατροφής και προτιμάται διεθνώς.
  2. Η κατανάλωση του σαν γλυκαντικό έχει αλματώδη αύξηση πωλήσεων.
  3. Είναι φυτό μεγάλης καλλιέργειας και μπορεί να δώσει απασχόληση σε πολλούς αγρότες.
  4. Η Στέβια θα καλλιεργηθεί σε 8.000.000 στρέμματα παγκοσμίως για να καλύψει τη διεθνή κατανάλωση της.
Η Στέβια με τη καλλιέργεια της, με τη μεταποίηση της, με την εμπορία της και με τη χρήση της έφερε επανάσταση σε πολλούς τομείς:
  1. Επανάσταση στη διατροφή μας,
  2. Επανάσταση στην αγροτική ανάπτυξη
  3. Επανάσταση στη βιομηχανική ανάπτυξη
  4. Επανάσταση στη βιομηχανία Τροφίμων και ποτών.
Οι ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της Στέβιας
Η ιδιότητα της Στέβιας να είναι γλυκιά, αλλά να μη παρέχει θερμίδες, μπορεί παλιότερα να εθεωρείτο μειονέκτημα, αλλά σήμερα παρουσιάζεται σαν το τρομερό πλεονέκτημα της έναντι της τευτλοζάχαρης.
Ο λόγος είναι, ότι οι καιροί και οι ανάγκες των ανθρώπων έχουν αλλάξει και σήμερα η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί μεγάλα προβλήματα, όπως, ο σακχαροδιαβήτης, η παχυσαρκία οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλά άλλα προβλήματα.
Επομένως η Στέβια, που δεν παρέχει θερμίδες, είναι σήμερα ωφέλιμη για τη υγιεινή διατροφή του ανθρώπου (ιδιαίτερα των διαβητικών και των παχύσαρκων).
Στη Στέβια υπάρχουν πολλές χρήσιμες οργανικές ουσίες, όπως γλυκοζίδια, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, καθώς και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, αιθέρια έλαια κ.ά.
Η χρήση της Στέβιας προλαμβάνει τις βλάβες στην Υγεία μας, που προκαλεί η υπερκατανάλωση ζάχαρης (όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία), αλλά επί πλέον προσφέρει και πολλές άλλες ωφέλειες στην ανθρώπινη υγεία, όπως η αντιγηραντική δράση της, η προστασία από ιούς, η πρόληψη της φθοράς των δοντιών κ.λπ.
Η Στέβια χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, αλλά κυρίως στη βιομηχανία ποτών και τροφίμων (σε ποσοστό 60-70% της συνολικής παραγωγής της Στέβιας).
Επίσης χρησιμοποιείται και για οικιακή κατανάλωση ως γλυκαντικό, ως αρωματικό φυτό (πάει όπου πάει και ο μαϊντανός) και ως αφέψημα, στις μαστίχες και οδοντόκρεμες, στα καλλυντικά κ.λπ.
Επίσης τα υποπροϊόντα της χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και σαν οργανικό λίπασμα στη γεωργία.
Η καλλιέργεια και τα Οικονομικά Στοιχεία της Στέβιας
Η Στέβια σαν ετήσια καλλιέργεια είναι κερδοφόρα, αλλά σαν πολυετής καλλιέργεια είναι ακόμη περισσότερο κερδοφόρα.
Οικονομικά Στοιχεία Ετήσιας Καλλιέργειας Στέβιας
Τα οικονομικά αποτελέσματα της ετήσιας καλλιέργειας της Στέβιας, με βάση διεθνή στοιχεία (σε περίπτωση παραγωγής των σποροφύτων από τον αγρότη) είναι:
  1. Το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 400- 500 Ε / στρέμμα,
  2. Η μέση στρεμματική απόδοση σε ξερά φύλλα κυμαίνεται γύρω στα 200-400 κιλά/ στρέμμα, που εξαρτάται από το γενετικό δυναμικό κάθε ποικιλίας, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και επίσης από τις καλλιεργητικές φροντίδες.
  3. Το ακαθάριστο γεωργικό Εισόδημα κατά στρέμμα (με τιμή 2- 2,5 ε/ kg) κυμαίνεται στα 400- 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις στρεμματικές αποδόσεις και ανάλογα με την τιμή πώλησης των ξηρών φύλλων της Στέβιας.
  4. Το σημείο ισορροπίας κόστους παραγωγής και γεωργικού εισοδήματος κυμαίνεται στα 200- 250 κιλά/ στρέμμα.
  5. Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα κυμαίνεται από 100- 250 ευρώ, ανάλογα με την στρεμματική απόδοση και ανάλογα με την τιμή πωλήσεως των ξηρών φύλλων της Στέβιας, η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2-2,5 ευρώ/ κιλό.
Δηλαδή το καθαρό κέρδος θα ανέρχεται περίπου στο 50% του ετήσιου κόστους (δηλαδή απόδοση κεφαλαίου 50%).
Εξ άλλου αυτό το Καθαρό ετήσιο Κέρδος από την καλλιέργεια της Στέβιας ξεπερνά ακόμη και το Ακαθάριστο Γεωργικό Εισόδημα άλλων ανταγωνιστικών καλλιεργειών (όπως του βαμβακιού, των ζαχαροτεύτλων κ.λπ.).
Οικονομικά Στοιχεία Πολυετούς Καλλιέργειας Στέβιας
Η Στέβια στις περισσότερες γεωργικές περιοχές της αναβλαστάνει την επόμενη Άνοιξη (όπως η μηδική), οπότε αυτό την κάνει και πολυετή καλλιέργεια.
Σε τέτοια περίπτωση δεν θα χρειάζεται φύτευση της Στέβιας κάθε χρόνο και άρα το κόστος φυτών και μεταφύτευσης θα επιμερίζεται σε περισσότερα έτη.
Επομένως σε πολυετή καλλιέργεια Στέβιας θα έχουμε μειωμένο κόστος καλλιέργειας, αλλά και υψηλότερα κέρδη από αυτά που αναφέραμε για ετήσια καλλιέργεια της Στέβιας.
Συμπέρασμα
Η επένδυση στην πολυετή καλλιέργεια Στέβιας συμφέρει, διότι από την πρώτη χρονιά έχουμε απόσβεση του επενδυθέντος κεφαλαίου και επιπλέον σημαντικό καθαρό επιχειρηματικό κέρδος.
Επιπλέον στη συνέχεια στα επόμενα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικό επιχειρηματικό κέρδος.
Επισημαίνεται δηλαδή, ότι ενώ σε άλλες πολυετείς καλλιέργειες δεν επιτυγχάνεται παραγωγή, απόσβεση και κέρδος από το πρώτο έτος, αλλά μετά από μερικά χρόνια, αντίθετα με την πολυετή καλλιέργεια της Στέβιας έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα, απόσβεση και κέρδη από τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας.
Η Μεταποίση της Στέβιας - Μια Κερδοφόρα Επένδυση
Η τεχνολογία μεταποίησης της Στέβιας είναι σχεδόν ίδια με αυτή της μεταποίησης των ζαχαρότευτλων για παραγωγή τευτλοζάχαρης.
Η λειτουργία ενός εργοστασίου μεταποίησης Στέβιας στην Ελλάδα θα συμβάλλει πολύ στην επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πολλές θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλλει στην βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως παλιότερα η έναρξη καλλιέργεια και μεταποίησης των τεύτλων για την παραγωγή τευτλοζάχαρης.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά μία τέτοια επένδυση θεωρείται σήμερα πολύ κερδοφόρα.
Σήμερα η Βιομηχανική Μεταποίηση της Στέβιας είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος.
Συνακόλουθα μια Καθετοποιημένη Μονάδα Καλλιέργειας, Μεταποίησης και Εμπορίας της Στέβιας θεωρείται και είναι από τις πλέον κερδοφόρες επενδύσεις, ταχείας απόσβεσης του επενδυθέντος κεφαλαίου και υψηλής κερδοφορίας.
Η Εμπορική Σημασία της Στέβιας
Η εμπορική σημασία της Στέβιας είχε επισημανθεί ήδη από το 1887, αλλά οικονομικά συμφέροντα έβαζαν πολλά εμπόδια στη χρήση της Στέβιας και συνακόλουθα στην επέκταση της καλλιέργειας και της μεταποίησης της.
Επί τέλους όμως οι μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων για Υγιεινή Διατροφή, αλλά και οι πιέσεις των οργανωμένων Κοινωνιών υπερνίκησαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ανάγκασαν ακόμη και επιχειρηματικούς κολοσσούς να υιοθετήσουν τη Στέβια και τη χρήση της για την παραγωγή υγιεινών Τροφίμων και Ποτών.
«Τώρα ήρθε η ώρα του θριάμβου της Στέβιας» και σήμερα η προσφορά των προϊόντων της Στέβιας δεν προλαβαίνει να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση της, η οποία οφείλεται στα πλεονεκτήματά της έναντι όλων των άλλων γλυκαντικών ουσιών, αλλά και έναντι της ζάχαρης.
Η Στέβια αναμένεται να εκτοπίσει στο άμεσο μέλλον όλες τις άλλες γλυκαντικές ουσίες, αλλά και να αποσπάσει σημαντικά μερίδια αγοράς (γύρω στο 30% της κατανάλωσης ζάχαρης) και από την ίδια τη ζάχαρη.
Επομένως στο άμεσο μέλλον αναμένεται μεγάλη επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας, που θα φτάσει στα 8.000.000 στρέμματα παγκοσμίως, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα.
Η δυνατότητα Συμβολής της Στέβιας στην Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη της Ελλάδας
Οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες και η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως τα Καπνά και μπορεί να φέρει συνάλλαγμα και νέα εισοδήματα στην αγροτική και Εθνική Οικονομία και να συμβάλλει στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση.
Γενικά η Στέβια μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα εισοδήματα, αλλά και υψηλότερα κέρδη στους αγρότες από άλλες σημαντικές παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το ΡΟΔΑΚΙΝΟ, το ΒΑΜΒΑΚΙ, τα ΤΕΥΤΛΑ κ.ά.
Επί πλέον όμως, η συμβολή της Στέβιας στην εθνική οικονομία και στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες σημαντικές ελληνικές καλλιέργειες.

ΠΗΓΗ: http://www.epixeiro.gr/


Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ