28 Ιουλ 2012

Εγκαταλελειμμένη γη: Το κλειδί για αειφόρο παραγωγή βιοενέργειας


Εγκαταλελειμμένη γη: Το κλειδί για αειφόρο παραγωγή βιοενέργειας

Τα βιοκαύσιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της παγκόσμιας ενεργειακής κάλυψης, με ορθολογικό τρόπο, ιδιαίτερα όταν η προερχόμενη από τη γεωργία πράσινη ενέργεια παράγεται σε εκτάσεις εγκαταλελειμμένες η εδάφη υπογόνιμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Carnegie και το πανεπιστήμιο του Στανφορντ.
Η αντικατάσταση παραδοσιακών καλλιεργειών με σκοπό την παραγωγή πράσινης ενέργειας, σε γη που δεν έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για καλλιέργεια, είναι η λύση για να αποφευχθεί η εκτροπή της παραγωγής τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εκτιμήθηκε η παγκόσμια έκταση που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί χωρίς να χρησιμοποιηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και η αντίστοιχη πιθανή απόδοση σε πράσινη ενέργεια. Περιοχές που μετατράπηκαν σε αστικές ή δάση δεν συνυπολογίστηκαν στη μέτρηση. 4,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των εκτάσεων των ΗΠΑ, είναι οι δυνητικά διαθέσιμες εκτάσεις για ενεργειακές καλλιέργειες. Παράγοντες όπως το έδαφος, το μικρόκλιμα και οι καλλιεργητικές νοοτροπίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ενεργειακή απόδοση των παραπάνω εκτάσεων. Παρά ταύτα οι ερευνητές θεωρούν ότι η ενέργεια που θα μπορούσε να παραχθεί από το σύνολο των παραπάνω εκτάσεων αντιστοιχεί στο 8% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.
Η γεωγραφική διασπορά της μη αξιοποιήσιμης γης δείχνει ότι το μεγαλύτερο δυναμικό απόδοσης έχουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αυστραλία εξαιτίας των μεγάλων εκτάσεων τους. Στην έρευνα τονίζεται, ότι ακόμα και το 100% των εκτάσεων των ΗΠΑ να διατεθούν προς εκμετάλλευση, με προσανατολισμό την παράγωγη βιοενέργειας, το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών απαιτήσεων της χώρας θα έφτανε μόλις στο 6%.      
Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται η δυνατότητα πράσινης αξιοποίησης σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αφρική, όπου υπάρχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αντίθετα, στις περιοχές όπου παρατηρείται έντονη γεωργική δραστηριότητα με σκοπό την παράγωγη τροφίμων, είναι πιθανό το ενδεχόμενο στις επόμενες δεκαετίες, απειλής της επισιτιστικής επάρκειας εφόσον η πράσινη ενέργεια αποτελέσει την κύρια πηγή κάλυψης των παγκόσμιων αναγκών.

Προσαρμογή από ιστοσελίδα Renewable energy world.com 

   

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ