6 Σεπ 2012

Γλάστρες, κηπος και φθινοπωρινά φυτά



filo


Φθινόπωρο αρχίζει να μπαίνει, νέος κύκλος εποχής νέες εργασίες σε κήπους και βεράντες. Μπορεί να έχουμε στον νου μας ότι την άνοιξη φυτεύουμε γιατί ανθίζουν τα λουλούδια αλλά ποιος είπε ότι και το φθινόπωρο δεν φυτεύουμε;
Σε μια χώρα που την λούζει κυριολεκτικά ο ήλιος και σε συνδυασμό με τις δροσερές φθινοπωρινές βροχές, ο κήπος ή η βεράντα μας μπορούν, επιλέγοντας τις σωστές καλλιέργειες, να μεταμορφωθούν σε ολάνθιστες οάσεις με λουλούδια, πρασινάδες και γιατί όχι με ζαρζαβατικά.

banana
Αρχικά, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στον καθαρισμό. Αν μιλάμε για κήπο μαζεύουμε ό,τι έχει πέσει και ανανεώνουμε το χώμα, όπου χρειάζεται. Σε βεράντες τραβάμε όλες τις γλάστρες που έχουμε και καθαρίζουμε ό,τι έχει πέσει πίσω τους, όσο εμείς χαιρόμασταν στις διακοπές μας. Στα φυτώρια της περιοχής μας θα βρούμε γλάστρες αν θέλουμε να ανανεώσουμε λίγο την αισθητική του χώρου και χώμα, ανάλογο με αυτό που θα χρειαστούμε για τα φυτά μας. Τα φύλλα, τα χώματα, τα ζιζάνια πρέπει να απομακρυνθούν. Κόβουμε τα ξερά φύλλα, τα ξεραμένα λουλούδια και τα κλαδιά. Κλαδεύουμε τα χαμηλά μήπως και καταφέρουν να ξαναζωντανέψουν. Και επειδή ο καιρός δεν είναι και τόσο φθινοπωρινός όσο λέει το ημερολόγιο, συνεχίζουμε το καλοκαιρινό πότισμα. Λίγο πριν νυχτώσει ή πολύ νωρίς το πρωί.

Το Φθινόπωρο επίσης είναι ιδανική εποχή για να φυτέψουμε βολβούς όπως οι τουλίπες, νάρκισσοι, υάκινθους, ζουμπούλια φρέζες, ανεμώνες τα οποία θα απολαμβάνουμε σταδιακά να μεγαλώνουν και μέχρι την Άνοιξη να ανθίζουν. 

Αν είμαστε από τους ανυπόμονους και θέλουμε την ομορφιά εδώ και τώρα, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για πανσέδες, χρυσάνθεμα και κυκλάμινα. Αγοράστε τα από ένα φυτώριο και μεταφυτέψτε τα στις γλάστρες σας. Ανθεκτικά φυτά για όλον σχεδόν τον χρόνο, έστω και χωρίς ανθοφορία όλους τους μήνες, είναι τα γεράνια, οι μπιγκόνιες, οι μαργαρίτες, οι πανσέδες, οι πετούνιες και οι καλεντούλες, ενώ αν θέλετε να επενδύσετε από τώρα για όλον τον χειμώνα, προτιμήστε κάποια κωνοφόρα ή ποικιλόχρωμους κισσούς που θα δώσουν υπέροχα χρώματα στον κήπο ή την βεράντα σας.

onion
Αν είστε από τους μερακλήδες και διατηρείτε λαχανόκηπο φυτέψτε ραπανάκια και σπανάκια. Χωρίς να βάλετε λίπασμα ή φυτοφάρμακα θα είναι έτοιμα περίπου σε ένα μήνα. Επίσης φυτέψτε λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι. Πιο δύσκολο θα είναι στη βεράντα, αλλά θα είναι έτοιμα μετά τα Χριστούγεννα.

Ο μαϊντανός, το σέλινο και ο άνηθος, θα είναι έτοιμα σε λίγες μόνο μέρες αν ρίξετε μερικούς σπόρους σε μικρά γλαστράκια. Απλά μην τα αφήσετε εκτεθειμένα στην βροχή.

Αν καλλιεργείτε μυρωδικά, όπως βασιλικό ή δυόσμο, μεταφυτέψτε κλωνάρια σε μικρά γλαστράκια και βάλτε τα στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Θα μας χαρίσουν ομορφιά, μυρωδιά και θετική ενέργεια.

http://www.designhome.gr

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ