6 Σεπ 2012

Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο




Σκέφτηκες ποτέ να φτιάξεις σπιτική κονσέρβα με γλυκόξινο κόκκινο κρεμμύδι; Δοκίμασε το και δε θα το μετανοιώσεις γιατί είναι σούπερ γευστικό και ορεκτικό


Τα κρεμμύδια μου αρέσουν. Και ειδικά τα κόκκινα ελληνικά κρεμμύδια. Είμαι κρεμμυδοφάγος και δε μπορώ να φανταστώ τη μαγειρική χωρίς κρεμμύδια με τίποτα. Οπότε, όταν πήρε το μάτι μου τη συγκεκριμένη συνταγή άρχισαν να με φαγουρίζουν τα χέρια μου για να το προσπαθήσω. Τα υλικά άλλωστε και φτηνά είναι και ταπεινά, δεν ειχα να χάσω τίποτα πέρα από το χρόνο μου αφού πρώτα την έφερα στα μέτρα μου.
glykoksino kremmydi 1 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ πολύ καλύτερο από ότι φανταζόμουν. Το ακόμα πιο ωραίο όμως είναι ότ μπορούμε να βρούμε κρεμμύδια όλες τις εποχές του χρόνου και να φτιάξουμε ξανά όταν μας τελειώσει. Γιατί θα τελειώσει επειδή καταναλώνεται πολύ ευχάριστα ως συνοδευτικό ή ώς ορεκτικό.

Τι θα χρειαστούμε για 5 βάζα των 370ml

  • 2 κιλά κόκκινα κρεμμύδια
  • 2 φλυτζάνια ξύδι
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 1,5 κουταλιά αλάτι
  • 8 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια σπόρους μουστάρδας
  • 2 κουταλάκια ανηθόσπορο
  • 1-2 κουταλάκια μπούκοβο
  • 2 μπαχάρια ανά βάζο

Πως φτιάχνουμε το γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι

Καταρχήν καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Πολύ κλάμα. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για να κλαίμε λιγότερο στο κόψιμο τους.
glykoksino kremmydi 2 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες ή σε μισές ροδέλες, όπως βολεύεστε.
Σε μα κατσαρόλα αποστηρώνουμε τα βάζα μας και λίγο τα καπάκια μας.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράζει. Αφού βράσει ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια. Ξαναπεριμένουμε να αρχίσει να βράζει το νερό και με το που αρχίσει να κοχλάζει μετράνε 4 λεπτά. Σουρώνουμε τα κρεμμύδια μας.
glykoksino kremmydi 3 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Στην κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τους σπορους μουστάρδας, τον ανηθόσπορο και το μπούκοβο.
Βγάζουμε τα βάζα μας και μοιράζουμε το μείγμα των μπαχαρικών. Προσθέτουμε και 2 μπαχάρια ανά βάζο.
Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα βάζα μας ένα ένα. Δηλαδη γεμίζουμε το βάζο κρεμμύδια, προσθέτουμε ζουμάκι να τα σκεπάζει και φροντίζουμε να αφήσουμε ένα εκατοστό κενό στο πάνω μέρος του βάζου. Βάζουμε ένα μαχαίρι σε διάφορες πλευρές του βάζου για να ανέβουν πάνω οι μπουρμπουλίθρες, χτυπάμε και ελαφρά το βάζο στα πλάγια. Καθαρίζουμε καλά το χείλος του βάζου από το ζουμάκι που χύθηκε πάνω και κλείνουμε το βάζο με το καπάκι. Συνεχίζουμε με το επόμενο μέχρι να τα γεμίσουμε όλα.
Στην κανονική συνταγη τα μπαχαρικά τα έριχνε μέσα στην κατσαρόλα με το νερόξιδο αλλά κατάλαβα οτι αυτό ειναι βλακεία γιατί στο τέλος όλο και θα σου μείνει ζουμάκι κι εκεί θα εχουν σταθεί τα μισά μπαχαρικά λόγω βάρους οπότε δε συμφέρει να τα ψάχνεις στην κατσαρόλα ή να τα πετάξεις. Άσε που δε θα μοιραστεί σωστά στα βάζα.
glykoksino kremmydi 4 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Αφού γεμίσεις τα βάζα σου θα βάλεις στη φαρδιά σου κατσαρόλα 4-5 εκατοστά νερό και θα τη βάλεις να ζεσταθεί. Όχι να βράσει απλά να ζεσταθεί. Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα όσα βάζα χωράνε και κοτάμε το νερό να τα καλύπτει. Βράζουμε τα βάζα 10 λεπτά και τα βγάζουμε προσεκτικά πάνω σε μια πετσέτα. Αν εχετε πρόβλημα να βγάλετε τα βάζα από το καυτό νερό, προσπαθήστε να αφαιρέσετε λίγο νερό με ένα βαθύ κουτάλι ή ότι σας βολέψει.
Στη δικιά μου κατσαρόλα χωράνε 4 βάζα οπότε το πέμπτο το έβαλα στο ψυγείο, αφού κρύωσε, χωρίς να το κάνω κονσέρβα για να έχουμε να τρώμε κιόλας.
glykoksino kremmydi 5 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Δοκιμάστε να συνοδεύσετε κρέας,  σάντουιτς ή να το προσθέσετε το γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε σαλάτες.  Η καραμελωμένη τους υφή συνδυασμένη με μια ευχάριστη γλυκόξινη γεύση είναι σίγουρο πως θα σας καταπλήξει.

http://www.sheblogs.eu

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ