11 Αυγ 2012

Διαδικασία έγκρισης οινοποιητικών επιχειρήσεων και πιστοποίησης των οίνων χωρίς ΠΟΠ ή ΠΓΕ που μπορούν να φέρουν την ένδειξη Ποικιλιακοί Οίνοι




Η μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου (ΚΟΑ) δημιούργησε μία κατηγορία οίνων χωρίς Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (εφεξής αποκαλούμενοι σε αυτήν την εγκύκλιο «οίνοι χωρίς γεωγραφική ένδειξη»),αλλά με αναφορά της ποικιλίας και/ή του έτους εσοδείας στην επισήμανση του εφεξής αναφερόμενου ως «ποικιλιακού οίνου». Για την αμπελοοινική περίοδο 2012-2013, η έγκριση για παραγωγή οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη με ποικιλία/ έτος εσοδείας, αφορά όλες τις επιχειρήσεις του τομέα, όποιος και αν είναι ο όγκος παραγωγής τους, από τη στιγμή που εμφιαλώνουν το προϊόν στις εγκαταστάσεις τους ή προβαίνουν στην εμφιάλωση υπ’ ευθύνη τους, ή το διακινούν ως χύμα εκτός εθνικής επικράτειας, περιλαμβανομένων και των εξαγωγών.
Εν αναμονή της έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ η οποία θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής των Καν(ΕΚ) 1234/2007 και 607/2009 για τους οίνους αυτούς, για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο 2012-2013 η διαδικασία έγκρισης των επιχειρήσεων, ελέγχου και πιστοποίησης των οίνων έχει ως εξής:

Διαδικασία έγκρισης των επιχειρήσεων

1. Κάθε επιχείρηση που συμμετέχει ή πρόκειται να συμμετάσχει στο σύνολο ή σε τμήμα της παραγωγής ή της συσκευασίας ποικιλιακού οίνου, εγκρίνεται υποχρεωτικά από την αρμόδια αρχή ελέγχου (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας).
2. Για τον παραπάνω σκοπό, η ενδιαφερόμενη επιχείρηση υποβάλλει «Αίτηση-Υπεύθυνη δήλωση για Έγκριση Παραγωγής Ποικιλιακών Οίνων», σύμφωνα με το Υπόδειγμα Ι της παρούσας, προς την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ της οικείας περιφερειακής ενότητας, μετά την υποβολή της δήλωσης παραγωγής/εμπορίας και πριν την διάθεση των προϊόντων στην αγορά.
3. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της είναι η τήρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε. και της εθνικής νομοθεσίας που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα και συγκεκριμένα:
α. Η υποβολή των απαραίτητων δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων.
β. Η τήρηση των βιβλίων καθώς και η έκδοση των κατάλληλων συνοδευτικών εγγράφων μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊόντων.
γ. Η ορθή επισήμανση των αμπελοοινικών προϊόντων προς εμπορία.
δ. Η παραγωγή και επεξεργασία των αμπελοοινικών προϊόντων σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες οινολογικές πρακτικές και υπό την επίβλεψη οινολόγου.
ε. Η συνεργασία με τις εθνικές και κοινοτικές ελεγκτικές αρχές και η διευκόλυνση του έργου αυτών.
4. Η αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. αφού προβεί σε αξιολόγηση της αίτησης με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της και διενεργήσει, αν κρίνει απαραίτητο, επιτόπια επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της ενδιαφερομένης επιχείρησης αποφασίζει για την έγκριση ή απόρριψη αυτής. Η αποδοχή ή μη της αίτησης καθώς και οι λόγοι απόρριψής της γίνονται γνωστοί στον ενδιαφερόμενο εγγράφως εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία της αίτησης.
5. Σε περίπτωση που η απόφαση της αρμόδιας αρχής ελέγχου είναι απορριπτική, η θιγόμενη επιχείρηση μπορεί να προσφύγει στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου - Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.
Με την προσφυγή της η επιχείρηση μπορεί να υποβάλλει συμπληρωματικά και διευκρινιστικά επίσημα στοιχεία.
Η Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου - Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αξιολογεί τα νέα στοιχεία που προστέθηκαν και αποφασίζει, εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, για την έγκριση της με βάση τα στοιχεία που έχει προσκομίσει η ενδιαφερόμενη επιχείρηση και η αρμόδια αρχή ελέγχου.

http://www.agrotypos.gr

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ