29 Ιουλ 2012

Κεφίρ, το ελιξίριο της μακροζωίας




Το κεφίρ (kefir) είναι ένα πολυσύνθετο μείγμα ωφέλιμων για τον άνθρωπο μικροοργανισμών που οι γηγενής λαοί του Καύκασου και της Μέσης Ανατολής, γνωρίζουν και καταναλώνουν αιώνες τώρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι Καυκάσιοι υπέρβαιναν τα 100 χρόνια ζωής.

Ένα ιδιαίτερα εύπεπτο γαλακτοκομικό προϊόν που δρα ευεργετικά στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράγεται από οποιοδήποτε φρέσκο γάλα όπως κατσίκας και αγελάδας, στο οποίο έχει προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καλλιέργεια από νωπούς σπόρους κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. Οι σπόροι του κεφίρ που οπτικά δίνουν την εντύπωση σφουγγαριού, αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηρίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το θρεπτικό αυτό ρόφημα, περιέχει χρήσιμα βακτήρια, ζύμες, μέταλλα και πολλά απαραίτητα αμινοξέα που συμβάλλουν στην ικανότητα αυτοΐαση  του ανθρώπινου οργανισμού. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες  και μεγάλη γκάμα καλών βακτηρίων, όπως ο γαλακτοβάκιλλος L. Casei. Το βακτήριο αυτό του κεφίρ  έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι  να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστο σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στην διατήρηση της μικροχλωρίδας.

Η θρεπτική αξία του είναι υψηλή και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, καθώς και βιταμίνες όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ.

Το κεφίρ είναι χαμηλό σε λιπαρά και έχει λίγες θερμίδες. Τα 100 ml κεφίρ δίνουν περίπου 70-80 kcal. Είναι εξαιρετική τροφή για τις έγκυες γυναίκες και αυτές που θηλάζουν, για όσους ασχολούνται με την  άθληση, τα σπορ, για τα άτομα τρίτης ηλικίας και για όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθάει στις ασθένειες νεφρών, συκωτιού και βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία. Επίσης το κεφίρ δίνει άφθονη ενέργεια και βοηθάει στο αίσθημα ευεξίας.

Η ιδιαιτερότητα του κεφίρ είναι ότι αφομοιώνεται ευκολότερα στον οργανισμό από ότι το γιαούρτι. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε έτοιμο φτιαγμένο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή/και super markets, είτε προμηθευτείτε τους σπόρους για να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

Φτιάξτε μόνοι σας κεφίρ στο σπίτι

Βάζετε 2-3 κ. εκατοστά σπόρους κεφίρ ή αν το βρείτε σε αποξηραμένους κόκκους 2 κουτ. σούπας  σε καθαρό γυάλινο δοχείο χωρητικότητας 1½ lt.

Προσθέτετε περίπου 1 lt φρέσκο γάλα (παστεριωμένο και όχι άβραστο ή εβαπορέ) και κλείνετε το καπάκι σφιχτά. Το γάλα πρέπει να καλύπτει πλήρως τους κόκκους κεφίρ  αλλά δεν πρέπει να γεμίζει το δοχείο έως πάνω.

Αφήνετε το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου  για 12 ώρες.

Ανοίγετε το δοχείο και σουρώνετε. Αυτό που θα περάσει από το σουρωτήρι είναι το πόσιμο κεφίρ και ότι μείνει είναι οι δραστικοί σπόροι που θα καλλιεργήσετε και θα χρησιμοποιήσετε ξανά .

Βάζετε το πόσιμο κεφίρ σε καθαρό γυάλινο μπουκάλι και κλείνετε αεροστεγώς. Αποθηκεύεται στο ψυγείο το πολύ για 48 ώρες.

Μπάστα Παναγιώτα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
e-mail: giotabasta@gmail.com

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ