21 Απρ 2013

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα δένδρα «κλαίνε» όταν διψούν


medium_6509976333
   Ήχους σαν… κλάμα φαίνεται πως παράγουν τα δένδρα – ιδιαίτερα δε, εκείνα που «κατοικούν» σε περιοχές με περιόδους μεγάλης ξηρασίας – όταν υποφέρουν από υπερβολική δίψα, σύμφωνα με τη μελέτη μιας ομάδας Γάλλων επιστημόνων.
    Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του National Geographic, οι επιστήμονες δύνανται πλέον να «ακούν» τις κραυγές βοήθειας των δένδρων που ταλανίζονται από την ξηρασία και να τις ξεχωρίζουν από άλλους ήχους που έτσι κι αλλιώς εκπέμπουν οι φυτικοί οργανισμοί.
   Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Grenoble της Γαλλίας, κατάφερε να συλλάβει τον υπερηχητικό θόρυβο που εκπέμπεται από τα «στρεσαρισμένα» εξαιτίας της δίψας δένδρα, στα πλαίσια εργαστηριακού πειράματος. Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα λεπτό κομμάτι από ξύλο πεύκου σε μια κάψουλα υγρής ζελατίνης, ώστε να μιμηθούν τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό ενός ζωντανού δένδρου. Στη συνέχεια, εξάτμισαν το νερό από τη ζελατίνη προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες ξηρασίας στο ξύλο, το οποίο άρχισε τότε να σχηματίζει φυσαλίδες στο εσωτερικό του τις οποίες οι επιστήμονες ηχογράφησαν και ύστερα ανέλυσαν.
medium_118236452
    «Με αυτό το πείραμα, είμαστε πλέον σε θέση να κατανοούμε τα ακουστικά “μηνύματα” των δένδρων» αναφέρει ο φυσικός Alexandre Ponomarenko, του οποίου η ομάδα πραγματοποίησε την εν λόγω μελέτη. «Πλέον καταλαβαίνουμε πότε τα δένδρα “διψάνε” πολύ και ΄ζητούν βοήθεια’» προσθέτει.
   Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατασκευάσουν μια συσκευή με μικρόφωνα η οποία θα «λύσει τα χέρια» σε ανθρώπους που ασχολούνται με τη γεωργία ή τις αρχές περιοχών που αντιμετωπίζουν έντονη ξηρασία, αφού θα καταλαβαίνουν πότε τα δένδρα εκπέμπουν «SOS» ότι χρειάζονται νερό.



nationalgeographic

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ