19 Ιαν 2013

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Πλημμύρες, ξηρασίες και θερμοκρασίες σε τιμές – ρεκόρ συνθέτουν σύμφωνα με πολλούς ειδικούς την εικόνα της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως. Στην κλιματική αλλαγή αποδίδουν και κάποιοι ειδικοί το ελληνικό καλοκαίρι του 2012, το πιο θερμό τα τελευταία 115 χρόνια. Επικίνδυνα φαινόμενα όμως επικρατούν και τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας με έντονες βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στον ηπειρωτικό κορμό. Η κακοκαιρία, που συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους έως 9 μποφόρ, θα κορυφωθεί σήμερα στη Θράκη, στην Ανατολική Στερεά και την Αττική, την Εύβοια, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα. 

Τις μεγάλες επιπτώσεις από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας βιώνει ήδη η Αμερική. Αυτές οι επιπτώσεις, που στο άμεσο μέλλον αναμένεται να λάβουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή που προκαλεί η ανθρωπογενής δραστηριότητα και ιδίως η καύση ορυκτών πόρων, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που συνέταξαν 240 επιστήμονες για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Η έκθεση με τον τίτλο «Αποτίμηση του κλίματος των ΗΠΑ» συντάσσεται βάσει νόμου κάθε τέσσερα χρόνια, και σύμφωνα με το προσχέδιο που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, η αυξημένη εκδήλωση τυφώνων και πλημμυρών, οι παρατεταμένες ξηρασίες, και το λιώσιμο των πάγων έχουν ήδη μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή των κατοίκων της Αμερικής. 

«Αν η μεγαλύτερη οικονομία στη Γη βιώνει ήδη την πίεση της κλιματικής αλλαγής και φοβάται για τις επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον, τότε άλλα έθνη βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα ζοφερό μέλλον αφού οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν χάρη στα αέρια του θερμοκηπίου που εξακολουθούν να συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα», παρατηρούν ειδικοί.

Η έκθεση μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι 13 αμερικανικά αεροδρόμια μπορεί να πλημμυρίσουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ότι δισεκατομμύρια δολάρια θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Αλάσκας, σε αγωγούς νερού και αποχετευτικά συστήματα, σε κτίρια και αεροδρόμια όπου το λιώσιμο πάγων διαβρώνει το έδαφος. Πρόκειται για φαινόμενα που δεν αφορούν μόνο τις ΗΠΑ, αλλά θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν όλα τα κράτη. 

Πατήστε πάνω στην εικόνα και διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»






 ΤΑ ΝΕΑ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ