3 Οκτ 2012

Πώς να σώσετε τον πλανήτη, σε δύο απλά βήματα





Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα είναι εδώ. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: δεν γνωρίζουμε αν η αλλαγή είναι αναστρέψιμη, αλλά πρέπει να αναλάβουμε συλλογική δράση τώρα, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας.
Ωστόσο πολλοί από εμάς παραμένουμε στη νοοτροπία “έλα μωρέ, εγώ θα σώσω τον κόσμο;”. Αυτή ακριβώς είναι η νοοτροπία που συνετέλεσε στο να φτάσουμε σε αυτό το ακραίο σημείο σήμερα. Ναι, εμείς θα σώσουμε τον πλανήτη. Καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε αν επιτέλους βγούμε από την αδράνεια και την καταστροφική αδιαφορία μας και κάνουμε, ο καθένας, δύο απλά βήματα:
  1. Διαλέξτε ΜΙΑ ενέργεια που βοηθάει το περιβάλλον, μία που να σας είναι εύκολη στην εφαρμογή, και εκτελείτε την τακτικά, ώσπου να σας γίνει συνήθεια.
  2. Πείστε τουλάχιστον δύο άλλα πρόσωπα να εφαρμόσουν τα βήματα 1 και 2.
Αν καθένας πείσει μόλις 2 άτομα, και αυτά τα άτομα πείσουν το καθένα άλλα 2 και ούτω καθ’εξής, τότε η διαδικασία αρκεί να επαναληφθεί 30 φορές ώστε 1 δισεκατομμύριο άτομα να συμβάλουν στην προσπάθεια. Μόλις 30 στάδια! Σκεφτείτε το. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε εσείς, αφού πείσετε τουλάχιστον δύο άτομα είναι να κρατήσετε τη δική σας συνεισφορά με συνέπεια – να εκτελείτε τη δραστηριότητά σας τακτικά ώσπου να σας γίνει συνήθεια. Αρκεί αυτό για να συμβάλετε σε μια προσπάθεια παγκοσμίου μεγέθους.
Τι ενέργειες θα σας ήταν εύκολες στην εφαρμογή; Για παράδειγμα, πάρτε υφασμάτινες τσάντες μαζί σας στο σούπερ μάρκετ, και αρνηθείτε τις πλαστικές. Ή σβείστε τα φώτα και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν είναι σε χρήση, (ακόμα καλύτερα: βγάλτε τα από την πρίζα – συσκευές στο standby εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια). Ή σταματήστε να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο σε κοντινές αποστάσεις (θα δείτε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη σιλουέτα σας, και θα εξοικονομήσετε και πολλά χρήματα!). Ή σταματήστε να αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά, προτιμώντας φρέσκα λαχανικά εποχής. Έτσι κερδίζετε και σε γεύση και βοηθάτε να μην ξοδεύονται τεράστια ποσά ενέργειας για την ψύξη. Ή ανακυκλώστε χαρτικά και συσκευασίες. Ή φορέστε ένα πουλόβερ παραπάνω, και θερμάντε το σπίτι λιγότερο.

Αν η οικολογική σας συνείδηση είναι πιο ανεπτυγμένη, μπορείτε να κάνετε παραπάνω από μία ενέργεια, ή να προσπαθήσετε να πείσετε όσο περισσότερα άτομα μπορείτε να εφαρμόσουν τα δύο αυτά βήματα. Όσο περισσότερα, τόσο μεγαλύτερη και γρηγορότερη η εκθετική αύξηση που περιγράψαμε παραπάνω.
Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς. Αν θέλετε έναν πλανήτη βιώσιμο για τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, κάντε αυτήν τη μικρή προσπάθεια. Αρκεί!
Ιωάννα Αρκά (Αστροφυσικός)


ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ