5 Σεπ 2012

Λευκή μελιά - Fraxinus americana








Το όνομα άσπρη μελιά προέρχεται από το χρώμα της κάτω πλευράς των φύλλων του δέντρου που έχει ελαφρύτερο  χρώμα από την πάνω. Η λευκή μελιά ευδοκιμεί στις υγρές ορεινές περιοχές της Βόρειας Αμερικής.
Το ξύλο της είναι άσπρο και αρκετά πυκνό και στην Αμερική χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ροπάλων του μπέιζμπολ και για λαβές εργαλείων. Το ξύλο είναι επίσης κατάλληλο για  έπιπλα και το δάπεδα. Οι ξυλουργοί  χρησιμοποιούν την ξυλεία, κυρίως για εσωτερικές χρήσεις, λόγω της υψηλή φθαρτότητάς της, όταν έρθει  σε επαφή με το χώμα του εδάφους. Επίσης χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν παγίδες αστακού, ηλεκτρικές κιθάρες, καθώς και  τόξα, αν επεξεργαστεί σωστά. Επίσης χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό δέντρο στη Βόρεια Αμερική.
Στην ιατρική χορηγείται σε ινομυώματα, πρόπτωση και όγκους μήτρας.
Στην ομοιοπαθητική ανήκει στα οργανικά φάρμακα πρώτου βαθμού, τονώνει την μήτρα ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις όπως όγκους με αίσθηση καθοδικής πίεσης.
Επίσης χρησιμοποιείται για πληγές στα χείλη από πυρετό, κράμπες στα πόδια, ρίγη και εξάψεις και στο βρεφικό έκζεμα.
Είναι αποτελεσματικό για τον πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, για την  κατάθλιψη, την ανησυχία και το  άγχος και στη γυναίκα  για την λευκόρροια και την δυσμηνόρροια.
Δοσολογία:  Δέκα με δεκαπέντε σταγόνες βάμματος, τρεις φορές την ημέρα.
Βιβλιογραφία
  1. White Ash, Niche Timbers
  2. Boericke, W. (2004): Handbunch der homoopathischen Materia medica, Karl F. HaugVerlag Stuttgart



ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ