14 Αυγ 2012

Συκιές και σταφίδες θέλουν πότισμα!




Παλιότερα, τα κτήματα που κρατούσαν νερό τα αποκαλούσαν βαρικά στη Μεσσηνία και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ήταν βαριά τα χώματά τους, εξ ου και η ονομασία. Σε τέτοια κτήματα, στη Μεσσηνία, δεν φύτευαν συκιές ή σταφίδες, διότι η κατακράτηση νερού δεν ευνοούσε τις καλλιέργειές αυτές, ίσως ούτε και την ελαιοκαλλιέργεια.
Τα τελευταία χρόνια, που οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν επί πολλές ημέρες, ανεβάζοντας τον μέσον όρο θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, έφτασαν να είναι τα βαρικά κτήματα, για την καλλιέργεια συκιάς τουλάχιστον, τα καλύτερα…
Φέτος το καλοκαίρι, ανά την Μεσσηνία οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας – που την τρυγούν αυτές τις ημέρες – κατέληξαν να παρατηρούν τα τσαμπιά να μαραίνονται πάνω στα κούρβουλα. Οι συκοπαραγωγοί βλέπουν τις συκιές να ρίχνουν κιτρινισμένα τα φύλλα τους και οι καρποί να υποφέρουν από την ξηρασία.

Είναι προφανές ότι στον υπέροχο πλανήτη που μας έδωσε ο Θεός καταφέραμε να κάνουμε πολύ κακό, όταν ακόμη και καλλιέργειες προσαρμοσμένες στο ξηροθερμικό κλίμα της νότιας Ελλάδας χρειάζονται πότισμα… Φαίνεται πως και φέτος, οι συκοπαραγωγοί και οι αμπελοκαλλιεργητές θα πέσουν πάλι στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις.
Οι ελιές ακόμη αντέχουν. Για πόσο όμως; Μερικές βροχούλες, μπόρες καλύτερα, δρόσισαν τα δέντρα. Δεν έπεσαν όμως παντού. Ελπίδα όλων των παραγωγών είναι να βρέξει νωρίς το Σεπτέμβριο. Και να βρέξει καλά.
Αλλιώς, θα έχουμε κι εμείς ό,τι και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχασαν οι καλλιεργητές τεράστιες σοδειές δημητριακών από την ανομβρία, φαινόμενο που επεκράτησε και σε μια ζώνη των Βαλκανίων, λίγο βορειότερα από τη Μακεδονία μας, ενώ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια της Ισπανίας.


olivenews.gr

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ