12 Αυγ 2012

Ελληνικό ρεβίθι εναντίον σόγιας






Τρία ελληνικά «νησιά» υπόσχονται να διώξουν οριστικά τον χρόνιο πονοκέφαλο των Ελλήνων κτηνοτρόφων εξαιτίας της έλλειψης πλούσιων σε πρωτεΐνες ζωοτροφών. Η «Ανδρος», η «Αμοργός» και η «Σέριφος» αποτελούν τη φθηνή και βιολογική απάντηση του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών της Λάρισας στην... τσουχτερή αμερικανική σόγια. Πρόκειται για τις πρώτες κτηνοτροφικές ποικιλίες ρεβιθιών, και δεν είναι νέο είδος οσπρίου, αλλά το κοινό ρεβίθι, η παραγωγή του οποίου όμως σε αυτή την περίπτωση δεν προορίζεται για τη μεσημεριανή... ρεβιθάδα του νοικοκυριού, αλλά για ζωοτροφή.

Υπολογίζεται ότι σήμερα μόνο το 14% της παγκόσμιας παραγωγής ρεβιθιών χρησιμοποιείται για τη διατροφή αγροτικών ζώων. Τα επόμενα χρόνια ωστόσο αναμένεται να κερδίσει έδαφος στις ελληνικές καλλιέργειες, όπως εκτιμά ο δρ Κωνσταντίνος Ηλιάδης, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου στη Λάρισα, το οποίο συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες ενημέρωσης των κτηνοτρόφων. Οι τρεις ελληνικές ποικιλίες είναι ήδη εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της χώρας μας. οπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου, το κτηνοτροφικό ρεβίθι καλλιεργείται σε ξερικά χωράφια με «χαμηλό έως ασήμαντο κόστος» και δεν... καταλαβαίνει από παγωνιά (ενδείκνυνται για φθινοπωρινή σπορά, ακόμα και στις πιο ψυχρές περιοχές όπως τα Γρεβενά ή η Πτολεμαΐδα), ενώ ο καρπός μπορεί να μη φτάνει τα «άπιαστα» ποσοστά πρωτεΐνης της σόγιας, ωστόσο κερδίζει... στα σημεία με επιπλέον υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο κ.ά.

Η ζωική «ρεβιθάδα» θεωρείται κατάλληλη για βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και πουλερικά. Επειτα από πειράματα (διήρκεσαν τέσσερα χρόνια) του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών, αποδείχτηκε ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών αυξάνονται θεαματικά όταν η σπορά γίνεται το φθινόπωρο αντί την άνοιξη, δηλαδή τον Νοέμβριο αντί τον Μάρτιο, ενώ άλλα πειράματα σε πρόβατα, χοιρινά και πουλερικά στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών, στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Κύπρου και στην Τσεχία και την Ιταλία (σε βοοειδή) έδειξαν ότι ο καρπός του ρεβιθιού μπορεί να αποτελεί το μοναδικό «πιάτο» στο «μενού» των ζώων, με άριστα αποτελέσματα στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.


Ελένη Ευαγγελοδήμου

http://www.dimokratianews.gr

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ