15 Οκτ 2012

Η πολύχρωμη εντυπωσιακή σαύρα της Φορμεντέρα [εικόνες]



Η πολύχρωμη εντυπωσιακή σαύρα της Φορμεντέρα [εικόνες]

Οι πανέμορφες και εντυπωσιακές γαλάζιες σαύρες της Φορμεντέρα έρχονται στο φως δημοσιότητας από τον Δρ Ντάπεν Νάτε, εξελικτικό βιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα βιβλίο για τις πολύχρωμες αυτές σαύρες και τα νησιά στα οποία κατοικούν.
Ο Δρ Νάτε, έχει περάσει τα τελευταία τρία καλοκαίρια στην Ίμπιζα και την Φορμεντέρα, μελετώντας την όμορφη Γαλάζια σαύρα (Podarcis pityusensis), ένα πολύχρωμο είδος σαύρας που μπορεί να βρεθεί μόνο εκεί.
Αυτή την άνοιξη, σήκωσε όλα του τα χρήματα και πήγε στην εξωτική Ίμπιζα προκειμένου να μελετήσει τις σαύρες αυτές για να δημιουργήσετε το βιβλίο του. Αυτό το ταξίδι θα ήταν η πρώτη επίσκεψή του στα νησιά, και αφού άκουσε πολλές ιστορίες γι' αυτές τις σαύρες τα τελευταία χρόνια ανυπομονούσε να τις δει κι από κοντά.
Η Podarcis pityusensis είναι ένα είδος σαύρας που ανήκει στην οικογένεια Lacertidae και είναι στενά συνδεδεμένη με το νησί της Ίμπιζα και τις Βαλεαρίδες Νήσους, αλλά τελευταία έχει γίνει ενδημική και στην Ισπανία, αφού γενικά ως είδος προτιμά τις θαμνώδεις εκτάσεις με εύκρατο μεσογειακό κλίμα.
Ένα υπο-είδος της, η pityusensis formenterae, περιορίζεται στο φυσικό περιβάλλον του νησιού της Formentera, και έχει τα πιο έντονα και εντυπωσιακά χρώματα από τις σάυρες της Ίμπιζα και της Ισπανίας και αυτό ακριβώς μελέτησε και φωτογράφισε ο Δρ Νάτε.
Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν το πανέμορφο αυτό είδος σαύρας.












iefimerida.gr 




ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ