18 Οκτ 2012

Οι επιστήμονες έχουν βρει ζωντανά κύτταρα μαμούθ


mamouth051012_432234234.jpg

Μέλη της διεθνούς παλαιοντολογικής αποστολής που ονομάζεται "ΓΙΑΝΑ-2012" ανακάλυψαν ένα μοναδικό υλικό που θα βοηθήσει την επιστήμη να μάθει περισσότερα σχετικά με ταμαμούθ. Το υλικό είναι πραγματικά πολύτιμο και πρόκειται για προϊστορικά ζωντανά κύτταρα του προϊστορικού ζώου.

Η αποστολή επισκέφθηκε τον Αύγουστο την περιοχή Ust Yanskiy της Ρωσίας η οποία ερευνήθηκε από επιστήμονες πολλών χωρών τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Σουηδία, την Κορέα, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

"Σε μια μοναδική τοποθεσία, σε βάθος περίπου 100 μέτρων βρήκαμε ένα πλούσιο υλικό για μελέτη:μαλακό, λιπώδη ιστό, τρίχες και μυελό των οστών από μαμούθ" δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής, S. Grigoriev, συγχρόνως και διευθυντής του Μουσείου Μαμούθ, NEFU.

Η υπηρεσία Τύπου προσθέτει, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της αποστολής θα δημοσιευθούν σίγουρα στις σελίδες έγκριτων επιστημονικών περιοδικών ενώ το National Geographic θα γυρίσει λεπτομερή ταινία για το πώς έλαβε χώρα η εκστρατεία και τί έχει επιτευχθεί.

Με την ευκαιρία, το καλοκαίρι του περασμένου έτους στον τομέα της Ust Yanskiy ταξιδιώτhς επιστήμονας ανακάλυψε επίσης πτώματα μαμούθ, βισόνων και αρχαίων άλογων.

Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική για την προσπάθεια κλωνοποίησης μαμούθ που ξεκίνησε αρχικά από γιαπωνέζους επιστήμονες. Για να κλωνοποιηθεί ένα μάμουθ χρειάζεται DNA σε καλή κατάσταση. Μέχρι τώρα οι προσπάθειες να εξάχθει DNA από πτώματα μαμούθ που έχουν βρεθεί παγωμένα στη Σιβηρία απέτυχε. Ίσως τώρα που έχουμε ζωντανά κύτταρα μαμούθ, ο στόχος να επιτεύχθεί.

Το επόμενο βήμα αφού εξαχθεί το DNA θα είναι η εισαγωγή του σε ωάρια ασιατικού ελέφαντα (που είναι μεγαλύτερος από τον αφρικανικό) και με λίγη τύχη το ωάριο θα γονιμοποιηθεί και θα αναπτυχθεί μέσα στην μήτρα ενός θυληκού ελέφαντα, ο οποίος θα γεννήσει ένα μικρό μαμούθ!
Πηγή: anexigita.com

Διαβάστε περισσότερα ...

Οι προϊστορικοί άνθρωποι έτρωγαν τα... πάντα!


panda_509268268.jpg
Είναι τόσο χαριτωμένα που συχνά γίνονται λούτρινα κουκλάκια. Η WWF το έχει κάνει σύμβολο του αγώνα της για το περιβάλλον. Όμως, η σχέση των ανθρώπων με τα πάντα δεν ήταν ανέκαθεν τόσο... τρυφερή.

Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα επιστημόνων του Ινστιτούτου Παλαιοανθρωπολογίας στο μουσείο της Τσονγκίνγκ, οι άνθρωποι των σπηλαίων θεωρούσαν τα πάντα γαστριμαργικό έδεσμα!

Όπως επισημαίνει ο Wei Guangbiao, επικεφαλής του Ινστιτούτου, πολλά απολιθώματα των ζώων δείχνουν ότι “τα γιγάντια πάντα κάποτε σκοτώνονταν βίαια από τον άνθρωπο”.

“Οι πρωτόγονοι δεν σκότωναν ζώα που τους ήταν άχρηστα, οπότε τα γιγάντια πάντα πρέπει να τα κυνηγούσαν για το κρέας τους”, τόνισε ο Κινέζος επιστήμονας, προσθέτοντας ότι το μέγεθός τους ήταν τότε πολύ μικρότερο.

Η κυβέρνηση της Κίνας επενδύει σημαντικά ποσά στη μελέτη των γιγάντιων πάντα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη διαιώνιση του είδους.

Εκτιμάται ότι στην άγρια φύση έχουν απομείνει περίπου 1.600 γιγάντια πάντα, τα οποία κινδυνεύουν σοβαρά με εξαφάνιση λόγω της λαθροθηρίας και της αστικής ανάπτυξης.

Περισσότερα από 300 ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, σε καταφύγια όπου εφαρμόζονται προγράμματα αναπαραγωγής.

Πηγή: 24h
Διαβάστε περισσότερα ...

Σκόνη αστεροειδών στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου


asteroeidhs_733232829.jpg
Σκοτσέζοι επιστήμονες προτείνουν τη δημιουργία ενός σύννεφου σκόνης πάνω από τη Γηγια την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το σύννεφο αυτό θα σχηματιστεί μετά από ελεγχόμενη έκρηξη ενός αστεροειδούς και θα παράσχει «σκιά» στον πλανήτη μας, προφυλάσσοντάς τον από περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

Η πρόταση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ιδεών γεωμηχανικής, που σκοπεύουν να αλλάξουν το κλίμα χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μηχανικές μεθόδους μεγάλης κλίμακας και όχι την παραδοσιακή προσέγγιση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων. Εν μέσω κλιματικών μοντέλων που προβλέπουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,1 - 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, τέτοιου είδους προτάσεις αποκτούν περισσότερους υποστηρικτές, με δύο να είναι οι επικρατέστερες ιδέες. Η πρώτη είναι η τοποθέτηση γιγαντιαίων κατόπτρων στο διάστημα, που όμως απαιτεί εξωπραγματικά κόστη κατασκευής και μεταφοράς.

Η δεύτερη και λιγότερο πολύπλοκη είναι η δημιουργία στρωμάτων σκόνης μεταξύ Γης και Ήλιου, που θα λειτουργούν όπως τα σύννεφα στην ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα με αυτή την πρόταση είναι ότι η κοσμική ακτινοβολία και η συνδυαζόμενη έλξη από τον Ήλιο και τα άλλα ουράνια σώματα θα οδηγούσε στην διασκόρπιση αυτών των στρωμάτων. Οι Σκοτσέζοι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Strathclyde τώρα προτείνουν τη λύση χρησιμοποίησης ενός αστεροειδούς, ο οποίος θα κρατούσε με το πεδίο βαρύτητάς του τη σκόνη κοντά του και θα παρείχε την απαραίτητη προστασία στη Γη.

Ο αστεροειδής θα βρίσκεται στο σημείο Lagrange L1 (1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη), όπου οι βαρύτητες από τη Γη και τον Ήλιο αλληλοεξουδετερώνονται. Ένας κατάλληλος υποψήφιος είναι ο αστεροειδής 1036 Γανυμήδης, με μάζα 130 τρις κιλά. Με τη μεγάλη του μάζα θα μπορούσε να συγκρατήσει ένα αρκετά μεγάλο σύννεφο σκόνης (περίπου 2.500 χιλιόμετρα πλατύ και 5 τρις κιλά μάζας) το οποίο με τη σειρά του θα μπλόκαρε περίπου το 6,5% της ηλιακής ακτινοβολίας που κανονικά θα έφτανε στη Γη, σταματώντας την αύξηση της θερμοκρασίας.

Φυσικά η μεγαλύτερη πρόκληση του σχεδίου θα ήταν η μετακίνηση του Γανυμήδη στο σημείο L1, αλλά υπάρχει η εναλλακτική συγκέντρωσης αρκετών μικρότερων αστεροειδών στη θέση του. Άλλωστε, η εταιρεία Planetary Resources του ελληνικής καταγωγής Peter Diamandis σχεδιάζει να επιτύχει την εκμετάλλευση μικρού μεγέθους αστεροειδών για εξόρυξη έως το 2025. Αξίζουν επίσης να σημειωθούν και οι πιθανώς έντονες κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις για μία τέτοια αποστολή.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στην ιδέα τους τον επόμενο μήνα, αλλά σημειώνουν ότι τέτοιου είδους λύσεις προορίζονται όχι ως μόνιμες, αλλά για να κερδίσουν χρόνο έως ότου μειωθούν οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Πηγή: hbnews.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Υδάτινοι πόροι


ydatinoiporoi031012_721044681.jpg
Το νερό είναι ένας ανανεώσιμος αλλά περιορισμένος πόρος. Τα αποθέματα γλυκού νερού ανανεώνονται μέσω του υδρολογικού κύκλου, ωστόσο η διαθέσιμη ποσότητα νερού είναι περιορισμένη και η κατανομή του στον χώρο και τον χρόνο άνιση. Περαιτέρω περιορισμό στη διαθεσιμότητα του νερού δημιουργεί και η ρύπανσή του από ανθρωπογενείς δραστηριότητες (αστικές, βιομηχανικές, γεωργικές).
Το νερό δεν είναι ένα εμπόρευμα, όπως όλα τα άλλα, όμως δεν αποτελεί και ένα δημόσιο αγαθό, στο οποίο η πρόσβαση μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη.  Απαιτεί συνετή διαχείριση, με στόχο την ικανοποίηση των πολλών και συχνά αντικρουόμενων χρήσεών του. Για την επίτευξη μιας συνετής διαχείρισης είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που δεν αντιμετωπίζει  τις εκάστοτε χρήσεις αποσπασματικά, αλλά σε αλληλεξάρτηση μεταξύ τους.   Μια προσέγγιση που επί πλέον λαμβάνει σοβαρά υπόψη, όχι μόνο τις ανθρώπινες απαιτήσεις σε νερό, αλλά και τις απαιτήσεις των οικοσυστημάτων.

Από τις αρχές του 2000 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη χώρα μας έχουν τεθεί οι βάσεις για μια τέτοια ολοκληρωμένη προσέγγιση, μέσω της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΚ) και των επί μέρους θυγατρικών Οδηγιών. Άμεσος στόχος είναι να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αποκτήσουν ως το 2015 όλα τα νερά στην Ευρωπαϊκή Ένωση «καλή ποιότητα» που θα ανταποκρίνεται σε αυστηρά οικολογικά και χημικά πρότυπα.

Σε σύγκριση με προγενέστερες αντιλήψεις η νέα αυτή πολιτική εισάγει καινοτόμες θέσεις όπως μεταξύ άλλων είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση, η διαχείριση σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, η αναγνώριση των αναγκών σε νερό των οικοσυστημάτων και η σημασία της συμμετοχής του πολίτη στο σχεδιασμό, τη λήψη των αποφάσεων και την παρακολούθηση της εφαρμογής της πολιτικής για τα νερά.

Το σύνθετο έργο του συντονισμού για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά στη χώρα μας έχει αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Με κατάλληλες παρεμβάσεις, στο πνεύμα των απαιτήσεων των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υδάτων των Περιφερειών που έχουν συσταθεί, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και η ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση και αξιοποίηση των πολύτιμων υδατικών μας πόρων.
Πηγή: ypeka.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Ιπτάμενες ανεμογεννήτριες


anemogenitries220912_272277342.jpg
Έρευνα του Ινστιτούτου Κάρνεγκι για τις Επιστήμες υποστηρίζει πως το αιολικό δυναμικό του πλανήτη μας είναι ικανό να καλύψει το σύνολο των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.

Επιστήμονες του εργαστηρίου Lawrence Livermore National Laboratory υπό την Κέητ Μάρβελ εκτιμούν πως με τη χρήση ιπτάμενων ανεμογεννητριών (όπως αυτές που δοκιμάζει η NASA) -οι οποίες εκμεταλλεύονται την υψηλότερη ταχύτητα και τη μεγαλύτερη σταθερότητα των αερίων ρευμάτων σε μεγαλύτερα ύψη- ο άνθρωπος θα μπορούσε να παράξει περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα επίγεια ή υπεράκτια αιολικά συστήματα.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν το αιολικό ενεργειακό δυναμικό από ιπτάμενες ανεμογεννήτριες σε 1.800 Τεραβάτ, ενώ τα επίγεια αιολικά μπορούν να παράξουν ισχύ έως 400 Τεραβάτ.

Αυτή τη στιγμή εκμεταλλευόμαστε 18 Τεραβάτ από αιολικά που εκμεταλλεύονται τους επιφανειακούς ανέμους. Η εκμετάλλευση της κίνησης του αέρα σε μεγαλύτερα ύψη μπορεί να αυξήσει την ισχύ έως και 100 φορές λένε οι επιστήμονες.

“Είναι πιθανότερο οικονομικοί, τεχνολογικοί ή πολιτικοί παράγοντες να καθορίσουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας παρά γεωφυσικοί περιορισμοί” υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

—Η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ τροφοδοτείται από τον αέρα

Σε διαφορετική έρευνα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ υπολόγισαν πως το αιολικό δυναμικό στον Ατλαντικό είναι ικανό να καλύψει το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ με εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Το μοντέλο των ερευνητών περιλαμβάνει 140.000 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες ισχύος 5 Μεγαβάτ έκαστη για τη δημιουργία ενός πάρκου το οποίο θα μπορούσε να παράξει από 965 έως 1.372 Τεραβατώρες ρεύματος ετησίως.

Στη μελέτη των επιστημόνων λαμβάνεται υπόψη το φυσικό τοπίο -υποτίθεται ότι οι ανεμογεννήτριες δεν θα είναι ορατές από την ακτή- αλλά και η προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Πηγή: econews.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Παρθενογένεση σε άγρια φίδια


fidia140912_218334584.jpg
Οι επιστήμονες για πρώτη φορά εντόπισαν άγρια φίδια που ζουν ελεύθερα στη φύση και όχι σε ζωολογικούς κήπους και τα οποία αναπαράγονται ασεξουαλικά, δηλαδή με τη λεγόμενηπαρθενογένεση. Πρόκειται για δύο είδη οχιών που ζουν σε απομακρυσμένες μεταξύ τους γεωγραφικές περιοχές.

Η ανακάλυψη προκάλεσε αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς καταρρίπτεται το δόγμα ότι η παρθενογένεση συμβαίνει μόνο όταν τα θηλυκά ζουν σε υποχρεωτική απομόνωση από τα αρσενικά.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ασεξουαλική αναπαραγωγή σε είδη που κανονικά γεννάνε μετά από σεξουαλική συνεύρεση του αρσενικού με το θηλυκό. Μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί ορισμένες περιπτώσεις παρθενογένεσης σε κότες, φίδια, καρχαρίες, σαύρες και πουλιά, όμως πάντα σε καθεστώς αιχμαλωσίας (π.χ. ζωολογικοί κήποι), όπου τα θηλυκά κρατούνται χωριστά από τα αρσενικά του ίδιου είδους.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Γουόρεν Μπουθ του πανεπιστημίου της Τούσλα στην Οκλαχόμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το «Nature», θεωρούν ότι πρόκειται για ακόμα «εξελικτική καινοτομία» της φύσης.
Πηγή:zougla.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Αμίαντος: επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το επικίνδυνο υλικό


amiantos140912_380158467.jpg
Έκκληση για την απαγόρευση εξόρυξης, χρήσης και εξαγωγής όλων των μορφών του αμιάντου, σε παγκόσμιο επίπεδο, απηύθυναν την Τρίτη 150 διεθνείς οργανισμοί υγείας και επιστήμονες από 20 χώρες.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κεμπέκ να χορηγήσει δάνειο ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων για την επαναλειτουργία των μεταλλείων αμιάντου Johns-Manville, με στόχο την παραγωγή και εξαγωγή του ορυκτού για άλλα 20 χρόνια.

«Η συνέχιση της χρήσης αμιάντου θα είναι καταστροφική για τη δημόσια υγεία, με ασθένειες και πρώιμους θανάτους τις επόμενες δεκαετίες, επαναλαμβάνοντας την επιδημία που ζουν σήμερα οι βιομηχανοποιημένες χώρες που στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν αμίαντο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Stanley Weiss, πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής για τις Κοινωνίες Επιδημιολογίας, στους κόλπους της οποίας εντάσσονται πολυάριθμοι οργανισμοί που μάχονται για την κατάργηση του αμιάντου.

Αν και οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο αμίαντος συνδέεται με τον καρκίνο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας επιμένουν ότι ο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια αρκεί να το χειριστούμε σωστά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις επιβλαβείς συνέπειες του αμιάντου και δεν πρέπει να υπονομεύουμε τις προσπάθειες για αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο καθηγητής Colin Soskolne, πρώην πρόεδρος της Καναδικής Κοινωνίας Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής.

Οι «πολέμιοι» του αμιάντου ζητούν από τους μεγάλους παραγωγούς, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, το Καζακστάν, η Ρωσία και ο Καναδάς, να σταματήσουν την εξόρυξη και τις εξαγωγές αμιάντου, βοηθώντας τη μετάβαση των κοινωνιών σε άλλες βιομηχανίες.

«Το να ενισχύουμε την απάτη είναι ανήθικο και πρέπει να βοηθήσουμε τις κοινωνίες που εξαρτώνται από τις εξορύξεις να αναπτύξουν νέες βιομηχανίες», κατέληξε ο καθηγητής.
Πηγή:econews.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Kiara: Διασταύρωση λιονταριού με τίγρη




Η Kiara είναι μια ιδιαίτερη γατούλα: ο πατέρας της είναι αφρικανικό λιοντάρι και η μητέρα της είναι λέαινα και τίγρης μαζί.
Το πανέμορφο ζωάκι γεννήθηκε πριν ένα μήνα σε ζωολογικό κήπο της Ρωσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υβρίδιο λιονταριού και τίγρεως το θηλάζει μια κανονική γατούλα, εν ονόματι Dasha, καθώς η μητέρα του δεν είχε αρκετό γάλα.

Το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει από κοντά την Kiara τον Οκτώβριο στον ζωολογικό κήπο.
Πηγή: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Mε «υγρή άμμο» μοιάζει η επιφάνεια του Τιτάνα


titanas_959980395.jpg
Αν μπορούσε κανείς να περπατήσει στο κατεψυγμένο έδαφος του Τιτάνα, του μεγαλύτερου και πιο ενδιαφέροντα δορυφόρου του Κρόνου, θα είχε την αίσθηση ότι πατά σε «μαλακή, υγρή άμμο», εκτιμούν ερευνητές που επανεξέτασαν τα δεδομένα της αποστολής Huygens.

Η αποστολή
H ευρωπαϊκή εξερευνητική συσκευή Huygens (βαφτίστηκε προς τιμήν του Δανού αστρονόμου Κρίστιαν Χόιγκενς) απελευθερώθηκε το 2004 από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA, λίγο πριν από την άφιξη του Cassini στο σύστημα του Κρόνου. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2005, έγινε το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που ακουμπά την επιφάνεια του εξωτικού Τιτάνα, ο οποίος κρύβεται κάτω από μια πορτοκαλί, παχιά και... αδιαφανή ατμόσφαιρα.

Τα δεδομένα της αποστολής Cassini-Huygens αποκάλυψαν την ύπαρξη αχανών εκτάσεων μεσχηματισμούς που θυμίζουν αμμόλοφους. Πιο εντυπωσιακή ήταν όμως η ανακάλυψη ότι στον Τιτάνα υπάρχουν σχετικά μεγάλες λίμνες, οι πρώτες που εντοπίζονται εκτός της Γης. Αντί για νερό, όμως, οι εξωγήινες λίμνες αποτελούνται από υγρό μεθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι περιοδικά πέφτουν στην επιφάνεια ως βροχή.

Τα ευρήματα
Το Huygens, μια αποστολή της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, συνέλεξε πολύτιμα δεδομένα για την ατμόσφαιρα καθώς έπεφτε με αλεξίπτωτο. Όταν τελικά έφτασε στο έδαφος, κατάφερε να παραμείνει σε λειτουργία για αρκετό χρόνο ώστε να μεταδώσει μια μοναδική εικόνα του εξωγήινου τοπίου.

Επτά χρόνια μετά, τα δεδομένα που συνέλεξαν τα όργανα της συσκευής, και κυρίως οι μετρήσεις από τα επιταχυνσιόμετρα, επανεξετάστηκαν από ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας Ηλιακού Συστήματος Max Planck στη Γερμανία.

Η ανάλυση, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Planetary and Space Science, αποκαλύπτει ότι, με την πρώτη επαφή του στο έδαφος, το Huygens άνοιξε έναν λάκκο βάθους 12 εκατοστών. Στη συνέχεια αναπήδησε, προσγειώθηκε σε μια επίπεδη επιφάνεια και γλίστρησε για 30 με 40 εκατοστά. Στην τελική του θέση, ταλαντώθηκε πέρα-δώθε πέντε φορές και τελικά ακινητοποιήθηκε.

Οι μετρήσεις
Οι μετρήσεις δείχνουν ότι «στην πρώτη ταλάντωση, η συσκευή μάλλον χτύπησε ένα βότσαλο που προεξείχε περίπου δύο εκατοστά από την επιφάνεια του Τιτάνα, και πιθανώς έσπρωξε το βότσαλο μέσα στο έδαφος» αναφέρει ο Δρ Στέφαν Σρέντερ, επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτό υποδεικνύει ότι η επιφάνεια είχε την πυκνότητα μαλακής υγρής άμμου» καταλήγει.

Τα αποτελέσματα διαψεύδουν προηγούμενες εκτιμήσεις άλλων επιστημόνων, οι οποίοιυποψιάζονταν ότι η επιφάνεια του φεγγαριού είναι μόνιμα υγρή και λασπώδης λόγω της βροχής υδρογονανθράκων. Ο Δρ Σρέντερ σημειώνει ωστόσο ότι στα δεδομένα του Huygens υπάρχουν ενδείξεις για ένα «χνουδωτό» υλικό σαν άμμο, το οποίο εκτινάχθηκε από την επιφάνεια κατά την προσεδάφιση και παρέμεινε αιωρούμενο για περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα.

Το υλικό αυτό πρέπει να ήταν στερεό, παρατήρηση που υποδεικνύει ότι στην συγκεκριμένη περιοχή του Τιτάνα δεν είχε βρέξει για καιρό. Περισσότερα στοιχεία για τον μυστηριώδη δορυφόρο θα μπορούσε να προσφέρει στο μέλλον του Cassini, το οποίο συνεχίζει να εξερευνά το σύστημα του Κρόνου από το 2004.
Πηγή: gateoftech

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ