21 Σεπ 2012

Οι μέδουσες έφαγαν όλες τις γαρίδες






Οι μέδουσες εξαφάνισαν τις γαρίδες του Αμβρακικού Κόλπου. Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες της βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς βλέπουν το τελευταίο διάστημα τα δίχτυα τους να είναι γεμάτα μέδουσες, αντί για γαρίδες, ενώ χρειάζονται μέρες για να τα καθαρίσουν, γεγονός που σταματά κάθε αλιευτική δραστηριότητα.

Οι ψαράδες υποστηρίζουν πως βρίσκονται σε οικονομική εξαθλίωση, καθώς από τον Μάιο που άρχισε η περίοδος αλίευσης της γαρίδας δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, αφού ο ευτροφισμός των νερών οδηγεί σε μεγάλη αύξηση τον πληθυσμό των μεδουσών.

«Στην αρχή της άνοιξης βρίσκαμε μεμονωμένα άτομα, που ήταν μικρά και ελαφριά σε μεγάλο βάθος, κάτω των 35 μέτρων. Σιγά σιγά όμως οι μέδουσες θέριεψαν και έγιναν μεγάλες και βαριές. Ετσι τώρα, όταν ρίχνουμε τα δίχτυα, αυτά από το βάρος σχίζονται και καταστρέφονται και όταν τα σηκώνουμε, δεν έχουν ψάρια, παρά μόνο μέδουσες», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του συλλόγου Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού, Παύλος Χαραλάμπους.

Η απόθεση μεγάλων οργανικών φορτίων στον Αμβρακικό Κόλπο -λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας ρυπογόνων μονάδων, όπως σφαγεία, τυροκομεία, ελαιοτριβεία κ.ά.- περιόρισε αισθητά το οξυγόνο και αυτή η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί σε μείωση του αριθμού όχι μόνο των ιχθυοαποθεμάτων, αλλά και των θηρευτών, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τις μέδουσες.

«Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που μας είναι γνωστό, αλλά φέτος δημιουργεί πρόβλημα ο μεγάλος αριθμός του πληθυσμού των μεδουσών.

Αιτία αυτής της αύξησης είναι ο ευτροφισμός των νερών του Αμβρακικού Κόλπου, που οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην ταυτόχρονη έλλειψη φυσικών εχθρών», είπε ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου, Δημήτρης Μπαρέλος.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού είχαν εκβραστεί νεκρές τέσσερις θαλάσσιες χελώνες, που, όπως προέκυψε, είχαν χτυπηθεί από αιχμηρό αντικείμενο. Μάλιστα δύο από αυτές ήταν αποκεφαλισμένες, ενώ τα θανάσιμα χτυπήματα σε όλες έδειχναν πως πίσω από τον θάνατό τους κρυβόταν ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς είχε γίνει χρήση τσεκουριού ή μπαλτά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο με τις μέδουσες είναι περιοδικό και εμφανίζεται σε έξαρση κάθε 10 χρόνια, οι ψαράδες ωστόσο αναφέρουν πως από το 2008 και κάθε χρόνο επιδεινώνεται, χωρίς κανείς να παρεμβαίνει.

«Εχουμε επανειλημμένα αναφέρει το πρόβλημα στην πολιτεία, αλλά οι Αρχές είναι απούσες. Εχει διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος στον Αμβρακικό, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι. Και κάθε χρόνο το εισόδημά μας μειώνεται σταθερά, στο τέλος δεν θα μείνουμε παρά ελάχιστοι», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Ενας αιώνας κλιματικών αλλαγών σε 30 δευτερόλεπτα






Ενα πολύ ενδιαφέρον βίντεο δημιούργησαν ειδικοί της NASA στο οποίο αποτυπώνονται οι κλιματικές μεταβολές που βιώνει ο πλανήτης. Ειδικότερα, το βίντεο δείχνει την αυξητική τάση των θερμοκρασιών στο διάστημα από το 1880 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο παγκόσμιο κλίμα είναι το γεγονός ότι οι εννέα από τις δέκα πιο θερμές χρονιές σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο καταγράφονται μετά το 2000.

«Γνωρίζουμε ότι η Γη απορροφά περισσότερη ενέργεια από εκείνη που εκπέμπει για αυτό και υπάρχει μια συνεχόμενη αυξητική τάση της θερμοκρασίας. Ακόμη και περίοδοι μειωμένης ηλιακής δραστηριότητας ή φαινόμενα όπως το La Nina που συμβάλουν στην μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν καταφέρνουν να αντιστρέψουν την αυξητική τάση» αναφέρει ο Τζέημς Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών Goddard της NASA.



ΠΗΓΗ: tovima.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Διαβάστε περισσότερα ...

Χαρτογραφήθηκε οροσειρά κάτω από τον Ατλαντικό






Ομάδα ερευνητών του ωκεανογραφικού ινστιτούτου Scripps χαρτογράφησε στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό σχεδόν 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Νότιας Αφρικής υποθαλάσσια οροσειρά που έως τώρα ήταν γνωστή μόνο από δορυφορικές μετρήσεις και αναλύσεις.

Το ψηλότερο βουνό της οροσειράς υψώνεται 4.500 μέτρα πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Η χαρτογραφηθείσα περιοχή διακρίνεται για τα πολύ απόκρημνα υποθαλάσσια βουνά της και τις επίπεδες κορυφές της. Είναι πολλοί οι λόγοι που οι υποθαλάσσιες οροσειρές προκαλούν το ενδιαφέρον των ερευνητών.


Ένας από αυτούς αφορά στο γεγονός ότι η προσεκτική μελέτη της γεωλογικής σύνθεσης των βουνών αποκαλύπτει πολλά για τις εσωτερικές διεργασίες και χημική σύσταση της Γης. Επίσης, τα υποθαλάσσια αυτά βουνά επηρεάζουν κατά πολύ το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα μιας θαλάσσιας περιοχής.
Πάντως, η εργασία της χαρτογράφησης των υποθαλάσσιων βουνών του πλανήτη μόλις έχει αρχίσει.

Με τη διαδικασία δορυφορικών μετρήσεων και αναλύσεων έχουν βρεθεί 13.000 βουνά, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας του ωκεανογραφικού ινστιτούτου Scripps, ο συνολικός αριθμός πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 υποθαλάσσια βουνά ύψους άνω των 1.000 μέτρων.

Πηγή: scienceillustrated.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Πυλώνες-γίγαντες μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα στο μέλλον






Το αρχιτεκτονικό γραφείο Choi+Shine κατέθεσε μια ευφάνταστη πρόταση στο Διεθνή Διαγωνισμό Ηλεκτρικών Πυλώνων Υψηλής Τάσης της Ισλανδίας: γίγαντες κουβαλούν στις πλάτες τους τα καλώδια υψηλής τάσης δεσπόζοντας στο φυσικό τοπίο.

Η κατασκευή των γιγάντων απαιτεί μικρές μόνο διαφοροποιήσεις στο κλασσικό σχέδιο υποστηρίζουν οι αρχιτέκτονες οι οποίοι έλαβαν εύφημο μνεία από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, αλλά και ένα βραβείο από τον φορέα Boston Society of Architects Unbuilt Architecture competition και το αρχιτεκτονικό γραφείο theThe.

“Με επουσιώδεις παρεμβάσεις στο κλασσικό, συμβατικό σχέδιο, δημιουργήσαμε μια σειρά πυλώνων που είναι σταθεροί, στιβαροί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Αυτές οι εικονικές μορφές γιγάντων θα εξελιχθούν σε μνημεία μέσα στο φυσικό τοπίο. Η θέασή τους θα αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία ανάγοντάς τους σε κάτι ανώτερο από απλή υποδομή δεδομένης λειτουργικότητας” ισχυρίζονται οι αρχιτέκτονες του γραφείου Choi+Shine, με παρουσία σε τρεις χώρες, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία και Νότια Κορέα.

Οι πυλώνες-γίγαντες θα μπορούν να πάρουν διαφορετικές στάσεις σε αρμονία με τις επιταγές του φυσικού τοπίου. Για παράδειγμα, σε μια ανηφορική πλαγιά, ο πυλώνας-γίγαντας θα μπορούσε να σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να “σκαρφαλώνει”.

Αντίστοιχα, οι πυλώνες μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεύγη, σαν να κοιτούν ο ένας τον άλλο ή να γονατίζουν ή ακόμα και να στρέφουν το κεφάλι σε μια κατεύθυνση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κατασκευής γίνεται δύσκολη ή περίπλοκη. Κάθε πυλώνας έχει τον βασικό κορμό και μέρη (κεφάλι, χέρια, πόδια) τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στην επιθυμητή θέση με χρήση προσυναρμολογημένων συνδέσμων.

Όπως αναφέρουν οι Choi+Shine “όπως οι γιγάντιες μορφές στα Νησιά του Πάσχα, το όραμα μας είναι αυτές οι σύγχρονες Καρυάτιδες ύψους 45 μέτρων να επιβληθούν, εντασσόμενες χωρίς πάταγο στο τοπίο και παράλληλα να υπηρετήσουν τον άνθρωπο, μεταφέροντας σιωπηλά ηλεκτρική ενέργεια στο χώρο, μέρα και νύχτα, με ήλιο ή χιόνι”.

Οι συμβατικοί πυλώνες

Οι ηλεκτρικοί πυλώνες απέκτησαν την παρούσα μορφή τους κατά τη δεκαετία του 1920, ένα σχέδιο που έκτοτε έχει επικρατήσει παγκοσμίως.

Ο πυλώνας που όλοι γνωρίζουμε πρωτοσχεδιάστηκε από τον Σερ Ρέτζιναλντ Μπλούμφιλντ το 1927. Πρόκειται για έναν ψηλό μεταλλικό πύργο, πλατύ στη βάση και στενό στην κορυφή, που στηρίζεται σε τέσσερα “πόδια”. Έχει κατασκευαστεί ως πλέγμα για αντιανεμική προστασία, αλλά και για να μην κρύβει από το βλέμμα τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει διαφοροποιήσεις στο ύψος, το πλάτος κλπ, σε συνάρτηση με τη γεωμορφολογία της περιοχής και τον φόρτο εργασίας για τον οποίο προορίζεται ο πυλώνας.


ΠΗΓΗ: econews.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου




 
  Έως & 100% πάνω οι τιμές!

Για αύξηση στις παραγγελίες κατά 100% κάνουν ...
λόγο οι ξυλέμποροι. Στα 200 ευρώ, με ανοδικές τάσεις, το μέσο κόστος για έναν τόνο ξύλων στην Αττική. «Από το τέλος Ιουλίου σχηματίζονται ουρές», λένε οι επιχειρηματίες.

Κατακόρυφη αύξηση γνωρίζει φέτος η ζήτηση καύσιμης ξυλείας λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά.
 Η ξέφρενη πορεία της τιμής του πετρελαίου ωθεί τους καταναλωτές στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης και οι ξυλέμποροι κάνουν λόγο για άνοδο της ζήτησης κατά 100%. Προς τα πάνω προσαρμόζονται ως είθισται και οι τιμές των ξύλων.

Στην Αττική το μέσο κόστος για έναν τόνο καυσόξυλου είναι 200 ευρώ με ανοδική τάση. Οι χαμηλότερες τιμές αγγίζουν τα 180 ευρώ -σε περιοχές όπως το Πόρτο Ράφτη- και οι υψηλότερες τα 240 ευρώ, όπως για παράδειγμα στη Βάρη. Φτηνότερα πωλούνται τα βουλγάρικα ξύλα, τα οποία όμως δεν ενδείκνυνται για καύση. Στην επαρχία το κόστος διαμορφώνεται στα περίπου 150 ευρώ/ τόνο.

«Μέσα σε 8 μέρες πουλήθηκαν 27 τόνοι ελιάς», λέει η Ζωή η οποία εργάζεται σε οικογενειακή μάντρα ξυλείας στο Χαλάνδρι. «Και έχουμε ήδη προπωλήσει άλλους 27,5 τόνους από το φορτίο που περιμένουμε».

Τα μέλη της οικογένειάς της αποφάσισαν να ασχοληθούν πρόσφατα με την ξυλεία καθώς διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για έναν τομέα με σημαντική άνθηση. Δεν ήταν οι μόνοι.

Οι αντίστοιχες επιχειρήσεις έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα τους αποζημιώνει. Τον περσινό χειμώνα εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα της αγοράς με αποτέλεσμα οι έμποροι να στραφούν στην ξυλεία της Βουλγαρίας. Όταν και αυτή στέρεψε, ξεκίνησαν εισαγωγές από τη Ρουμανία.


Διανομή

«Από το τέλος Ιουλίου σχηματίζονται ουρές», λέει ο κ. Παναγιώτης Σακελλαράκης, ο οποίος διατηρεί μάντρα τα τελευταία 35 χρόνια στη λεωφόρο Λαυρίου.

«Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της ζήτησης οι έμποροι έχουν αυξήσει υπερβολικά τις τιμές ή δεν φέρνουν ξύλα στην Αττική. Ξεπουλάνε σε κοντινές περιοχές στην επαρχία». Από την πλευρά του ο κ. Σωκράτης, ιδιοκτήτης μάντρας στα Γλυκά Νερά, λέει πως ο κόσμος είναι φειδωλός ακόμη και με τα καυσόξυλα. «Κάνουν παζάρια, ζητούν δόσεις, δεν υπάρχουν χρήματα».

Η αυξημένη κινητικότητα στον χώρο, όπως όλοι εξηγούν, είχε διαφανεί από το καλοκαίρι, όταν σημειωνόταν μεγάλη προσέλευση σε καταστήματα εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης εν όψει του δύσκολου χειμώνα...


ΑΠΟΔΟΣΗ

Πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου

Ένας πρακτικός τρόπος για να ανακαλύψει κανείς πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου στον προσωπικό του χώρο είναι να αναζητήσει τη θερμαντική του αξία. Ετσι ονομάζεται η ποσότητα της θερμικής ενέργειας που παράγεται από την πλήρη καύση ενός κιλού ξηρού ξύλου. Στην περιοχή της Μεσογείου τη μεγαλύτερη θερμαντική αξία έχει η ελάτη (4895 Kcal ανά κιλό καιόμενου ξύλου), ακολουθεί η πεύκη (4.830 Kcal/Kg), η οξιά (4701 Kcal/Kg) και η δρυς με 4.694 Kcal/Kg. Παρ' όλ' αυτά η δρυς προτιμάται λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της καύσης της. Σύγκριση μπορεί να γίνει με το πέλετ, η θερμαντική αξία του οποίου υπολογίζεται στα 4400 Kcal. Ως προς τις τιμές των ξύλων θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Στην επαρχία ο τόνος κυμαίνεται στα περίπου 150 ευρώ ενώ στην Αθήνα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 240 ευρώ. Μια μέση τιμή για τη δρυ και την ελιά στην Αττική είναι τα 200 ευρώ ανά τόνο, ενώ το πεύκο διατίθεται στις ίδιες ή σε ελαφρά χαμηλότερες τιμές.


ΠΕΥΚΟ

Ανάβει εύκολα, καίγεται γρήγορα

Είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρετσίνι. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ξύλα με αποτέλεσμα η χρήση του να καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, ενώ συνήθως πωλείται στην ίδια τιμή με τη δρυ, την οξιά και την ελιά. Επίσης, «σκάει» περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη και ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.


ΟΞΙΑ

Σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια καύσης

Η καύση της διαρκεί περισσότερο από του πεύκου γιατί πρόκειται για σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος. Παρ' όλα αυτά, ο χρόνος καύσης της δεν μπορεί να προσεγγίσει τον αντίστοιχο της δρυός ή της ελιάς. Εχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία. Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα για το οποίο θεωρείται ιδανικό το πεύκο. Η οξιά κόβεται και σε μικρά κομμάτια τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ξυλόσομπες.


ΔΡΥΣ

Δεν πετάει σπίθες, παράγει ήρεμη φλόγα

Είναι το ξύλο που προτιμάται περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν τζάκι στη χώρα μας. Καίγεται πιο αργά από όλα τα άλλα ξύλα. Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες. Για την ακρίβεια, κατά την καύση του παράγεται μακριά και ήρεμη φλόγα ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν τα φλεγόμενα κομμάτια δρυός μοιάζει με αυτή του πυρωμένου σιδήρου. Η δρυς ανάβει δύσκολα και συνήθως για να ξεκινήσει η καύση της απαιτείται η συνδρομή βοηθήματος.


ΕΛΙΑ

Το καλύτερο ξύλο για καύση στο τζάκι

Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι περισσότεροι μαντράδες ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο. Η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 0,19 και 0,24 ευρώ το κιλό.


ΠΟΥΡΝΑΡΙ

Με μεγάλη θερμική απόδοση

Θεωρείται υψηλής ποιότητας καυσόξυλο, που, όμως, δεν συναντάται σε μεγάλες ποσότητες. Aνήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων και χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα ξύλα. Καίγεται αργά, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για το τζάκι. Η θερμαντική του απόδοσή υπολογίζεται στις περίπου 4670 Kcal/kg.


Εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης

Οικονομία και απόδοση υπόσχονται τα πέλετ

•Το ενεργειακό τζάκι είναι μια επιλογή που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος

Οι νέες μέθοδοι θέρμανσης προτάσσουν το ξύλο ως καύσιμο φιλικό στη φύση αλλά και το πορτοφόλι μας.

Το πέλετ (pellet) συνιστά τη μόδα των τελευταίων ετών και σύμφωνα με τους υποστηρικτές του συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος και μεγάλη ζέστη. Πρόκειται για πολύ μικρά κομμάτια συμπιεσμένου ξύλου που προέρχονται από τα κατάλοιπα της υλοτομίας, όπως πριονίδια και κλαδιά. Από αυτά έχει αφαιρεθεί τελείως το οξυγόνο και το μεγαλύτερο ποσοστό της υγρασίας (απομένει 8-10%) με αποτέλεσμα η καύση τους να διαρκεί πολλές ώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να χρειάζεται «γέμισμα» με πέλετ μόλις τρεις φορές το 24ωρο. Στη Βόρεια Ευρώπη τα πέλετ έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.

Στη χώρα μας διατίθεται στην αγορά με μέση τιμή 0,27 ευρώ το κιλό ενώ για τη θέρμανση ενός σπιτιού τον χειμώνα απαιτείται συνολικά ποσότητα 4 έως 5 τόνων.

Συνήθως προτιμώνται σόμπες ή καυστήρες πέλετ -η επιλογή των οποίων εξαρτάται από το μέγεθος του σπιτιού- όμως η εγκατάστασή τους προϋποθέτει τεχνικές εργασίες στον χώρο όπου θα τοποθετηθούν.

Αλλες εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης με καύσιμο το ξύλο είναι οι ξυλόσομπες οι οποίες συνιστούν μια οικονομικά προσιτή λύση, το συμβατικό τζάκι αλλά και το ενεργειακό. Το τελευταίο είναι μια επιλογή που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος καθώς χαρακτηρίζεται από σημαντικά πλεονεκτήματα: Είναι πιο αποδοτικό και με χαμηλότερη κατανάλωση.

Η κλειστή εστία του δεν επιτρέπει στον θερμό αέρα να διαφεύγει στο περιβάλλον ενώ αντίθετα διοχετεύεται σε ολόκληρο το σπίτι μέσω θυρίδων. Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι οι οποίοι μετατρέπουν το ενεργειακό τους τζάκι σε «καλοριφέρ» συνδέοντάς το με τον κυκλοφορητή, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται ζεστό νερό στα θερμαντικά σώματα του σπιτιού.

Οσοι διαθέτουν ήδη συμβατικό τζάκι και θέλουν να το μετατρέψουν σε ενεργειακό, θα πρέπει να καταβάλουν κατά μέσο όρο δαπάνη ύψους 3.000 ευρώ.


 http://krasodad.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Η Ιαπωνία εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια






Την απόφαση να διακόψει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά μέχρι στο 2030 έλαβε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ενάμιση χρόνο μετά το καταστροφικό πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Βασικός στόχος της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι ο τριπλασιασμός της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας σε 30%, ωστόσο θα παραμείνει βασικός εισαγωγέας πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου στο προσεχές μέλλον.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα έρχεται κόντρα στις πιέσεις από το λόμπυ των ενεργειακών βιομηχανιών της χώρας, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες παρείχαν την πυρηνική τεχνογνωσία στους Ιάπωνες στη δεκαετία του 1950 (αφού πρώτα ισοπέδωσαν τη χώρα με τις δύο ατομικές βόμβες).

Η απόφαση για χρονικό όριο ασφαλείας 40 ετών στη διάρκεια ζωής των ατομικών αντιδραστήρων σημαίνει ότι οι περισσότεροι εν ενεργεία θα παροπλιστούν μέχρι το 2030.

Στροφή στους υδρογονάνθρακες

Η απομάκρυνση από το πυρηνικά θα αναγκάσει την Ιαπωνία να στραφεί στο πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά και τον άνθρακα για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως η άμεση εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας μεταφράζεται σε επιπλέον 40 δισ. δολάρια για εισαγωγή καυσίμων ετησίως.

Θολό παραμένει ωστόσο το ζήτημα της επανεκκίνησης λειτουργίας των 48 εκ των 50 πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν τεθεί σε αδράνεια προκειμένου να υποβληθούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας . Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Νόντα είχε αποφασίσει την επαναλειτουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων μέσα στο έτος για να αποφευχθούν πιθανά μπλακάουτ.

Πιέσεις

Το πυρηνικό λόμπυ της Ιαπωνίας υποστηρίζει πως η μετάβαση στις ΑΠΕ και η αύξηση εισαγωγών υδρογονανθράκων θα οδηγήσουν σε εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και σε αδυναμία επίτευξης των στόχων για τις εκπομπές ρύπων.

Παράλληλα εκφράζονται ενστάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μετά από αυτή την απόφαση.


ΠΗΓΗ: econews.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Χελώνα αναπνέει με τη γλώσσα






Το κοινό χελωνάκι Sternotherus odoratus ζει σε λίμνες και ποτάμια της Βόρειας Αμερικής. Χαίρεται δε να περνά τον περισσότερο χρόνο του μέσα στο νερό. Μπορεί και παραμένει κάτω από την επιφάνεια για μήνες, χωρίς να έχει ανάγκη να βγει έξω από το νερό για να αναπνεύσει.

Για καιρό οι επιστήμονες αναρωτιόνταν αν η ποσότητα του οξυγόνου επαρκεί για τα τόσο μεγάλης διάρκειας μακροβούτια.

Πρόσφατα όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης ανακάλυψαν πως η χελώνα είναι εξοπλισμένη με γλώσσα και λαιμό που, χάρη σε ορισμένες λεπτές πτυχώσεις του δέρματος που αιματώνονται έντονα, λειτουργούν σαν βράγχια, απορροφώντας το οξυγόνο του νερού.

Μελέτες με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειξαν πως η γλώσσα της χελώνας είναι ένα είδος βραγχίων. Οι επιστήμονες έχουν, μεταξύ άλλων, διεξαγάγει ανατομικές μελέτες με οπτικό και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Διαπίστωσαν πως το πίσω μέρος της γλώσσας και η περιοχή του λαιμού επικαλύπτονται από μια σειρά λεπτών δερματικών αποφύσεων.

Εκεί φθάνει μεγάλος αριθμός αιμοφόρων αγγείων. Το πλήθος τους δε είναι αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στο δέρμα της σαλαμάνδρας, η οποία στερείται πνευμόνων.

Έτσι, η πρόσληψη του οξυγόνου γίνεται μέσω του δέρματος.Ένα άλλο πείραμα κατέδειξε πως το χελωνάκι δεν χρειάζεται τη γλώσσα του για να καταπιεί την τροφή του.

Πηγή:scienceillustrated.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

130 χρόνια υπερθέρμανσης σε 30 δευτερόλεπτα






Την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 26 δευτερόλεπτα παρουσιάζει η NASA σε εντυπωσιακό βίντεο που δημιούργησε, χρησιμοποιώντας αρχεία θερμοκρασιών από το 1880 μέχρι το 2011.

Το μπλε χρώμα αντιστοιχεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από την παγκόσμια μέση θερμοκρασία την περίοδο 1951 – 1980, ενώ το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί σε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από την παγκόσμια μέση θερμοκρασία.



Στο βίντεο της NASA παρουσιάζονται επίσης οι θερμοκρασίες του 2011, που ήταν το ένατο θερμότερο έτος παγκοσμίως από το 1880. Τα πρώτα 11 έτη του αιώνα που διανύουμε ήταν σημαντικά θερμότερα σε σύγκριση με τα μέσα και το τέλος του 20ου αιώνα. Το μόνο έτος του αιώνα που πέρασε κατά το οποίο καταγράφηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες ήταν το 1998.

Η NASA αποδίδει τις υψηλότερες θερμοκρασίες στις αυξημένες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, στην ατμόσφαιρα, λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να σημειωθεί και το 2012, καθώς οι οκτώ μήνες που έχουμε ήδη διανύσει θεωρούνται ιδιαίτερα θερμοί.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Πώς απορροφά νερό ένα δέντρο;






Το νερό μπορεί και κινείται προς τα πάνω ακόμη και σε ψηλά δέντρα. Πώς γίνεται αυτό;Το γεγονός πως ακόμη και ψηλά δέντρα μπορούν να ρουφήξουν νερό από το έδαφος οφείλεται σε ένα συνδυασμό εξάτμισης και ικανότητας των μορίων του νερού να συνδέονται με άλλα μόρια νερού.

Το νερό κινείται από τη γη προς τον κορμό του δέντρου μέσω του εξωτερικού στρώματος κυττάρων των ριζών, και από εκεί περνά από όλο το δέντρο. Το ξύλο είναι γεμάτο κανάλια αγγείων που έχουν μέσα πολύ μικρά αγγεία (πλάτους 10 μικρομέτρων μέχρι 0,5 χιλιοστού του μέτρου).

Τα αγγεία αυτά περικλείονται από σκληρά τοιχώματα κι έτσι καθίστανται γερά και δεν μπορούν να συμπιεστούν. Από τα κανάλια του κορμού το νερό πηγαίνει προς τα φύλλα, από όπου και εξατμίζεται. Η εξάτμιση αυτή τραβά τη στήλη νερού που βρίσκεται σε όλο το μήκος του ξύλου έτσι ώστε να κινηθεί νέα ποσότητα νερού από τη γη προς τις ρίζες.

Το νερό τραβιέται σαν μια συνεκτική στήλη γιατί το νερό έχει πολύ ισχυρή δύναμη συνοχής. Τα μόρια του νερού συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου που είναι ασθενείς μεταξύ των ατόμων.

Μαζί δίνουν στο νερό τόσο μεγάλη συνοχή ώστε να μπορεί αυτό να ανέλθει σε ύψος μεγαλύτερο των 110 μέτρων μέσα στο δέντρο.

Πηγή:scienceillustrated.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Υπάρχουν δηλητηριώδη πτηνά;






Δεν συνηθίζουμε να συνδέουμε την τοξικότητα με τα πτηνά, ούτε υπάρχουν πουλιά που αναισθητοποιούν ή σκοτώνουν τη λεία τους με δηλητήριο. Εντούτοις, τα τελευταία 20 χρόνια ερευνητές ανακάλυψαν κάμποσα είδη πτηνών με δηλητήριο.

Μέχρι στιγμής, δηλητηριώδη πτηνά έχουν εντοπιστεί μόνο στη Νέα Γουινέα. Τα περισσότερα πουλιά που βρέθηκαν ανήκουν στο γένος Pitohui. Μελέτες που διενεργήθηκαν κατέδειξαν πως το δηλητήριο συγκεντρώνεται κυρίως στα φτερά της κοιλιάς, του στήθους και των ποδιών. Αργότερα βρέθηκαν και άλλα είδη συγγενικά των Pitohui, που επίσης διαθέτουν τοξικές ουσίες.

Η σύνθεση των δηλητηρίων γίνεται από διάφορα είδη βατραχοτοξινών. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα πουλιά δεν παράγουν δηλητήρια, αλλά τα προσλαμβάνουν με την τροφή τους.

Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι κάνουν χρήση αυτών. Εικάζεται πως τα χρησιμοποιούν στη μάχη κατά των παρασίτων και για να προστατευτούν από μολύνσεις του δέρματος και των φτερών. Κατά μία άλλη άποψη οι τοξικές ουσίες τα προστατεύουν από τα σαρκοβόρα ζώα.

Πηγή:scienceillustrated.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ