16 Οκτ 2012

Ενα νησί αποκλειστικά για πίθηκους





Το νησί Cayo Santiago βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Πουέρτο Ρίκο και είναι γνωστό ως «Monkey Island», ενώ διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι τις καταγάλανες αμμουδερές παραλίες. Παρόλα αυτά, εκεί δεν θα βρείτε πολυτελή ξενοδοχεία ούτε θα δείτε τουρίστες, παρά μόνο… πιθήκους μακάκο και μερικούς επιστήμονες.

Οι ασυνήθιστοι κάτοικοι του νησιού είναι 861 πίθηκοι, οι οποίοι αποτελούν απογόνους μιας συγκεκριμένης αποκίας που μεταφέρηκε στο νησί από την Καλκούτα το 1938, προκειμένου να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των συγκεκριμένων ζώων.

Οι επιστήμονες, κυρίως κοινωνιοβιολόγοι και πειραματικοί ψυχολόγοι, μπορούν να μείνουν όσο καιρό θέλουν στο νησί με σκοπό την έρευνα και μελέτη των ειδών σχετικά με την κοινωνική ιεραρχία που εφαρμόζουν και τις ψυχολογικές αλληλεπηδράσεις στη ζωη τους.

«Ο τρόπος αυτός είναι ο καλύτερος για την κατανόηση του είδους που συγγενεύει με το δικό μας και τα αποτελέσματα των ερευνών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα παράθυρο στο εξελικτικό παρελθόν του ανθρώπου», λένε οι επιστήμονες.

Πηγή:perierga.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Μετάξι: το υλικό του μέλλοντος





Οι Κινέζοι εκτρέφουν συστηματικά μεταξοσκώληκες εδώ και 5.000 χρόνια για να παράγουν υψηλής ποιότητας μετάξι σε μεγάλες ποσότητες. Μια αμερικανική ερευνητική ομάδα έφερε κυριολεκτικά την επανάσταση στη χρήση της πανάρχαιας υφαντικής ύλης.

Με μικρή αλλαγή στον τρόπο επεξεργασίας του μεταξιού δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ριζοσπαστικές εφαρμογές στους τομείς της ιατρικής και της τεχνολογίας.

Μια πολύ απλή αλλαγή του τρόπου επεξεργασίας του κουκουλιού προσδίδει στο μετάξι ελαστικότητα κι ευκαμψία και διευρύνει σημαντικά το πεδίο χρήσης του σε τομείς όπως η ιατρική και η τεχνολογία. Υπεύθυνοι των ριζοσπαστικών ερευνών είναι επιστήμονες του πανεπιστημίου Tufts με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής David Kaplan.

Η καινοτόμος τεχνολογία αναπτύχθηκε το 2005 και μιμείται τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται το μετάξι στη φύση. Στηρίζεται στην παρατήρηση ότι όταν βρεθεί σε υγρό περιβάλλον αποκτά σταδιακά υγρή μορφή που θυμίζει το έκκριμα των αδένων της κάμπιας του μεταξοσκώληκα προτού αυτό έρθει σε επαφή με τον αέρα και στερεοποιηθεί. Με τη μετάξινη μάζα οι ειδικοί της βιοϊατρικής κατασκεύασαν ανθεκτικό μετάξινο φιλμ και μια σειρά από άλλα υλικά.

Η μάζα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή τεχνητών μελών, στη δημιουργία αναδιπλούμενων οθονών φορητών συσκευών και ως αποδομούμενο υλικό στο πεδίο της όρασης.

Ο Βόμβυξ της Μορέας (Bombyx mori), ο γνωστός μεταξοσκώληκας, είναι το δεύτερο στην ιστορία οικόσιτο έντομο μετά τη μέλισσα. Το έντομο αυτό είναι κατάλληλο για την παραγωγή μεταξιού επειδή δημιουργεί μια μετάξινη φούσκα (κουκούλι) την οποία μπορούμε εύκολα να ξετυλίξουμε και να νηματοποιήσουμε.

Η παραγωγή του μεταξιού είναι πολύ σημαντική λόγω της χρήσης της στην υφαντική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο στην Κίνα παράγονται κάθε χρόνο 500.000 τόνοι μεταξιού από μεταξοσκώληκες.

Πηγή:scienceillustrated.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Οι μπαταρίες λιθίου αποθηκεύουν τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας





Οι μπαταρίες λιθίου – αέρα μπορούν να αποθηκεύσουν τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας συγκριτικά με τις συμβατικές, όμως η ανάπτυξή τους μέχρι σήμερα περιοριζόταν από ποικίλους παράγοντες με κυριότερο τη δυσκολία να παρατηρήσει κανείς άμεσα τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό τους όταν αυτές οι μπαταρίες φορτίζονται και αποφορτίζονται.

Ωστόσο, μια νέα τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) υπόσχεται να επιλύσει το πρόβλημα, καθιστώντας δυνατή την παρατήρηση της ηλεκτροχημικής δραστηριότητας στις μπαταρίες λιθίου – αέρα.

Τα κενά γνώσης σχετικά με τις αντιδράσεις λιθίου και οξυγόνου υπονομεύουν πρακτικά την ανάπτυξη μπαταριών λιθίου – αέρα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας λόγω της αυξημένης αποδοτικότητάς τους συγκριτικά με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Το βασικό ελάττωμα των μπαταριών λιθίου – αέρα που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα είναι ότι χάνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας κατά τη διαδικασία της φόρτισης και της αποφόρτισης, ενώ ο κύκλος ζωής τους είναι περιορισμένος.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η νέα μέθοδος για τη λεπτομερή μελέτη των αντιδράσεων στο εσωτερικό τους θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να σχεδιάσουν βελτιωμένες μπαταρίες λιθίου – αέρα, οι οποίες εμποδίζουν την απώλεια ενέργειας κατά τη φόρτιση και την αποφόρτιση.

Οι αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό μιας συμβατικής μπαταρίας λιθίου – αέρα είναι περίπλοκες.

Για να διαπιστωθεί τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διαδικασία της φόρτισης και της αποφόρτισης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ υψηλής έντασης σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια.

Μέσω των ειδικών ακτίνων Χ οι ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν τις ηλεκτροχημικές αντιδράσεις στην επιφάνεια των ηλεκτροδίων, καθώς και τις αντιδράσεις λιθίου και οξυγόνου την ώρα που μεταβαλλόταν η τάση στην κυψέλη.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η λύση βρίσκεται στα οξείδια μετάλλων, τα οποία βοηθούν τη μπαταρία να διατηρήσει υψηλές αποδόσεις έπειτα από πολλούς κύκλους λειτουργίας.

Η μέθοδος παρατήρησης που ανέπτυξαν οι ερευνητές του MIT αναμένεται να δώσει νέες προοπτικές στην αποθήκευση ενέργειας.

ΠΗΓΗ: econews.gr 


Διαβάστε περισσότερα ...

Ανακαλύφθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού σε αστρικό νέφος



Ικανές να γεμίσουν με νερό πάνω από 2.000 φορές όλους τους ωκεανούς της Γης



Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ανακάλυψε σε ένα διαστρικό νέφος σκόνης και αερίων τεράστιες ποσότητες υδρατμών, ικανές να γεμίσουν με νερό πάνω από 2.000 φορές όλους τους ωκεανούς της Γης.

Το νέφος, γνωστό ως «Λιντς 1544», βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου και ετοιμάζεται να καταρρεύσει από την ίδια τη βαρύτητά του, ώστε να σχηματίσει ένα νέο άστρο σαν τον Ήλιο μας.

Τα άστρα δημιουργούνται από τέτοια ψυχρά, σκοτεινά και πυκνά νέφη (που συνιστούν τους λεγόμενους προ-αστρικούς πυρήνες) και τα οποία περιέχουν όλα τα αναγκαία συστατικά για το σχηματισμό ενός ηλιακού συστήματος όπως το δικό μας.

Νερό -που είναι ζωτικό για την εμφάνιση ζωής- έχει προηγουμένως ανιχνευθεί ξανά εκτός του ηλιακού μας συστήματος με την μορφή πάγου πάνω σε κόκκους σκόνης, καθώς και σε πρωτο-πλανητικούς δίσκους. Οι νέες παρατηρήσεις του «Χέρσελ» όμως συνιστούν την πρώτη ανίχνευση υδρατμών σε ένα μοριακό νέφος λίγο πριν τον σχηματισμό κάποιου άστρου.

Οι άφθονοι υδρατμοί στο εν λόγω νέφος απελευθερώνονται από τους παγωμένους κόκκους σκόνης, καθώς οι υψηλής ενέργειας κοσμικές ακτίνες διαπερνούν το νέφος.

Η σχετική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής την Πάολα Καζέλι του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters».

«Πριν τις νέες παρατηρήσεις μας, πιστεύαμε ότι όλο το νερό ήταν παγωμένο πάνω στους κόκκους σκόνης, επειδή ήταν πολύ κρύο για να βρίσκεται σε αέρια κατάσταση κι έτσι δεν μπορούσαμε να το μετρήσουμε. Όμως, τώρα πια θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατανόησή μας για τις χημικές διαδικασίες και ειδικότερα για τη σημασία των κοσμικών ακτίνων στη δημιουργία υδρατμών», όπως είπε η Καζέλι.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα μόρια των υδρατμών κινούνται προς την καρδιά του νέφους, όπου πιθανότατα θα δημιουργηθεί ένα νέο άστρο, κάτι που δείχνει πως η βαρυτική κατάρρευση του νέφους έχει μόλις αρχίσει. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις κάποιου άστρου μέσα στο σκοτεινό νέφος, αλλά θεωρείται ζήτημα χρόνου να δημιουργηθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει αρκετή ποσότητα ύλης στο νέφος για να δημιουργηθεί ένα άστρο τόσο μεγάλο όσο ο Ήλιος μας, αλλά και ένα πλανητικό σύστημα γύρω του, παρόμοιο με το δικό μας.

Ένα μέρος των υδρατμών θα κατευθυνθούν προς το υπό δημιουργία άστρο, όμως η υπόλοιπη ποσότητα νερού θα ενσωματωθεί στον δημιουργούμενο δίσκο ύλης γύρω από το άστρο, από όπου θα προκύψουν κάποια στιγμή οι πλανήτες, οι οποίοι συνεπώς θα διαθέτουν και αποθέματα νερού.



Διαβάστε περισσότερα ...

Η πιο θεαματική αποστολή σε κρατήρα ηφαιστείου


Χάρη στον πιο ριψοκίνδυνο ηφαιστειολόγο



Ο Geoff Mackley είναι ένας ατρόμητος ηφαιστειολόγος από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος, επί δεκαπέντε χρόνια προσπαθεί να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται ενεργά ηφαίστεια.

Μία από αυτές τις προσπάθειές του κατεγράφη σε βίντεο στο οποίο, βήμα βήμα, παρουσιάζεται ολόκληρη η προσπάθειά του να φτάσει κοντά στην ηφαιστειακή λάβα ενός «θυμωμένου» κρατήρα που ξεσπά, στον Νότιο Ειρηνικό.

Μιλώντας στην εκπομπή του NBC «Today», ο επιστήμονας αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχει, αλλά και στις χαρές που νιώθει να απολαμβάνει από αυτό με το οποίο ασχολείται.

«Σήμερα και σε αυτή την ηλικία, υπάρχουν λίγα μέρη τα οποία μπορείς να επισκεφθείς και λίγα πράγματα να κάνεις με τα οποία να  εκστασιαστείς» δήλωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως είναι ευτυχής που υπήρξε ο πρώτος και μόνος άνθρωπος που έχει καταφέρει να σταθεί τόσο κοντά στην «πηγή» της λάβας.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το βίντεο εδώ:




Διαβάστε περισσότερα ...

Πως οι μέλισσες συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των φυτών;




Πως οι μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ και γύρη, βοηθάνε στην αναπαραγωγή των φυτών; Τι είναι η επικονίαση και πως συμβαίνει; Δείτε!
Σε περίοδο ανθοφορίας (άνοιξη - αρχές καλοκαιριού), οι μέλισσες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, όπως όλοι μας ξέρουμε, επισκέπτονται λουλούδια.

Η μέλισσα συλλέγει νέκταρ ή γύρη σε ένα ταξίδι αλλά ποτέ και τα δύο ταυτόχρονα.

Οι μέλισσες έχουν μια στρώση από τρίχες στις οποίες προσκολλάται η γύρη. Έτσι άθελά της, πηγαίνοντας από λουλούδι σε λουλούδι, αφήνει κομμάτια γύρης!

Οι κόκκοι της γύρης είναι ζωτικής σημασίας αφού χωρίς αυτούς τα λουλούδια δε θα ήταν σε θέση να σχηματίσουν σπόρους...


Το μέρος του λουλουδιού που παράγει τη γύρη είναι το άνθος – το άκρο του στήμονα.
επικονίασηΠροτού σχηματιστούν οι σπόροι, η γύρη πρέπει να φτάσει σε ένα άλλο μέρος του λουλουδιού, το στίγμα.

Η μετακίνηση της γύρης από το άνθος προς το στίγμα ονομάζεται επικονίαση.

Κάποια λουλούδια είναι σε θέση να κάνουν αυτή τη δουλειά από μόνα τους, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται αυτοεπικονίαση.

Στην διασταυρωτή επικονίαση η γύρη πρέπει να μεταφερθεί από το ένα λουλούδι στο άλλο. Κάποιες φορές αυτό γίνεται με τη βοήθεια του αέρα, άλλες γίνεται με τη βοήθεια σκαθαριών.
λουλούδια γύρηΑλλά τις περισσότερες, όπως πολλοί θα έχουν παρατηρήσει σε κήπους και σε λιβάδια, η γύρη μεταφέρεται από λουλούδι σε λουλούδι, με τις μέλισσες!

Προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σταλουλούδια – μπορεί να θεωρηθεί και ως αντάλλαγμα για το μέλι που παράγουν το οποίο αποτελεί ένα είδος «άρτου» για τις μέλισσες.

Έτσι, με αυτή τους την ενέργεια οι μέλισσες, βοηθάνε μεγάλο μέρος των φυτών, να αναπαραχθούν με τη μέθοδο της διασταυρωτής επικονίασης!


ΕΞΥΠΝΑ



Διαβάστε περισσότερα ...

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα






Ορισμένα φυσικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν πιο εντυπωσιακά ακόμη και από ταινίες με ψηφιακά εφέ τελευταίας τεχνολογίας.


Η φύση άλλωστε, έχει το δικό της τρόπο της να μαγεύει τους ανθρώπους και τα φαινόμενα που ακολουθούν το αποδεικνύουν περίτρανα.

Τα σύννεφα-«μαστοί» (Mammatus cloud)


Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο «mammatocumulus» για να περιγράψουν τις «σακούλες» που φαίνονται ορισμένες φορές να κρέμονται κάτω από τα σύννεφα. Δόθηκε η ονομασία αυτή στο φαινόμενο λόγω του σχήματός τους, που θυμίζει γυναικείο μαστό.


Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (1)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (2)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (3)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (4)

Στρόβιλοι φωτιάς (Fire Whirls)


Το φαινόμενο αυτό που συχνά αποκαλείται και «διάβολος φωτιάς», περιγράφει τη δημιουργία μιας γλώσσας φωτιάς που αναπτύσσεται κάθετα σε σχέση με το έδαφος, θυμίζοντας πύρινη κολώνα και σχηματίζει στρόβιλο. Ελάχιστες φορές έχει αποτυπωθεί στο φωτογραφικό φακό.


Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (5)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (6)
Νεροδίνες (Waterspout)


Οι νεροδίνες θυμίζουν τους στροβίλους φωτιάς, μόνο που αποτελούνται από νερό. Σχηματίζονται όταν ισχυροί άνεμοι ή ανεμοστρόβιλοι σηκώνουν μεγάλες ποσότητες ύδατος από μια έκταση νερού προς τον ουρανό.


Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (7)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (8)

Κόκκινη παλίρροια (Red tide)


Το χρώμα του νερού μεταβάλλεται σημαντικά εξαιτίας της αύξησης των πληθυσμών υδρόβιων μικροοργανισμών. Η κόκκινη παλίρροια δημιουργείται συνήθως κοντά στις ακτές, όταν οι πληθυσμοί άλγης πολλαπλασιάζονται σημαντικά. Το χρώμα του νερού δεν είναι πάντα κόκκινο, αλλά μπορεί να πάρει και άλλους αποχρώσεις, όπως πράσινο ή ροζ.


Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (9)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (10)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (11)

Κινούμενες πέτρες (Sailing stones)


Κατά το περίεργο αυτό γεωλογικό φαινόμενο, πέτρες φαίνεται πως μετακινούνται σε επίπεδες εκτάσεις δίχως την επίδραση ζώου ή ανθρώπου. Τέτοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές, όπως την «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια. Αν και ακόμη οι αιτίες πίσω από το φαινόμενο δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος, οι επιστήμονες θεωρούν πως πιθανότατα οφείλεται σε ισχυρούς ανέμους σε συνδυασμό με τη έδαφος διαμορφωμένο έτσι που διευκολύνει την μετακίνηση των λίθων.


Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (12)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (13)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (14)

Σέλας (Aurora)


Πρόκειται ίσως για το πλέον εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο. Προκαλείται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων με την ατμόσφαιρα της Γης που εξαιτίας του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, κατευθύνονται προς τους πόλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις εκρήξεις φωτός που ονομάζουμε Σέλας. Το φαινόμενο που παρατηρείται στην Αρκτική ονομάζεται «Βόρειο Σέλας» και αντίθετα στο Νότιο Πόλο, «Νότιο Σέλας».

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (15)

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (16)
Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (17)
Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (18)



http://www.exypna.gr/



Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ