10 Σεπ 2012

Φτερουγίζουν προς την... εξαφάνιση





Της Φαίης Χρυσοχόου 

Σε κίνδυνο τίθεται το οικοσύστημα της Ελλάδας εξαιτίας της μείωσης των ειδών πεταλούδων, όπως διαπιστώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έπειτα από ενδελεχή έρευνα στο Πήλιο, τη δεύτερη περιοχή στην Ελλάδα μετά τη Ρόδο με τις περισσότερες πεταλούδες. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής οργάνωσης για τη Διατήρηση των Πεταλούδων, που συνεργάζεται με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, βασικός παράγοντας είναι η σταδιακή συρρίκνωση των λιβαδιών, όπου βρίσκουν τροφή και καταφύγιο. Αποτέλεσμα; Την τελευταία εικοσαετία οι πληθυσμοί 17 ειδών κοινών πεταλούδων της Ευρώπης έχουν σημειώσει απώλειες της τάξεως του 70% και οδεύουν σταθερά προς την εξαφάνιση.

Από τον Απρίλιο, όταν ξεκίνησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα καταγραφής με πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, οι 12 εθελοντές που εργάζονται στο βουνό των Κενταύρων έχουν φωτογραφήσει περίπου 80 από τα 125 είδη που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν. «Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν μείωση του είδους της πεταλούδας, που είναι σημαντική για την αναπαραγωγή των λουλουδιών», δηλώνει στη Real planet ο υπεύθυνος του προγράμματος Χρήστος Τακλής, φωτογράφος περιβάλλοντος και καλλιεργητής, που ζει στη Λύρη Νοτίου Πηλίου.

Ο Χρ. Τακλής καθημερινά δέχεται δεκάδες φωτογραφίες, τις οποίες κατηγοριοποιεί με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε πεταλούδας. «Παλαιότερα είχαν καταγραφεί 125 είδη, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 235. Πλέον, θα είμαστε τυχεροί αν καταφέρουμε να καταγράψουμε 100», προσθέτει. Η καταγραφή, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, γίνεται με φωτογραφικό εξοπλισμό. Οι εθελοντές που επισκέπτονται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα την περιοχή που έχει επιλεγεί είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας - από επιχειρηματίες του Πηλίου μέχρι φοιτητές και μαθητές. Δραστηριοποιούνται σε όλο σχεδόν το Πήλιο: στις Σταγιάτες-Μακρινίτσα, στα Χάνια, στον Κισσό, στο Μούρεσι, στον Λαύκο, στην Αργαλαστή αλλά και σε άλλες περιοχές.

Δυσκολίες φαίνεται ότι έχουν αντιμετωπίσει κυρίως στον εντοπισμό δασικών ειδών πεταλούδας, καθώς είναι μικρές σαν λουλούδια του αγρού και δεν πλησιάζονται εύκολα επειδή προτιμούν τη μοναξιά και την ελευθερία. Μέχρι σήμερα, εκτός από τις ελληνικές, έχουν βρεθεί και πεταλούδες από τη Νότια Αφρική, τον Καναδά ακόμη και από την Ασία, λόγω του κύματος μετανάστευσης. Ξεχωρίζουν από τα χρώματα, το σχήμα των φτερών και το χρώμα του περιγράμματός τους.

Συχνότερα εμφανίζονται στην περιοχή τέσσερις ευρωπαϊκές οικογένειες πεταλούδων: οι Lycaenids (μπλε-καφέ με μαύρο περίγραμμα), οι Hesperiids (πορτοκαλί με βούλες και καφέ περίγραμμα), οι Sadyrids (μπλε καφέ με φτερά κυματοειδή) και οι Nymphanids (πορτοκαλί).
Είδη πεταλούδων που έχουν εντοπιστεί να πετούν μόνο στην Ελλάδα, προκαλώντας διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, έχουν καταγραφεί στην Κάρπαθο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Χίο, τις Οινούσσες, την Ηπειρο και την ανατολική Μακεδονία. Οι πεταλούδες, που εγκαταλείπουν τα βορινά τμήματα της αμερικανικής ηπείρου για να κατευθυνθούν προς τον Nότο, ταξιδεύουν πραγματικά προς το άγνωστo, χωρίς να ξέρουν πού πηγαίνουν και με μόνο οδηγό την εσωτερική τους ηλιακή «χρονοπυξίδα», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Παρ’ όλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο ότι καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους με μαθηματική ακρίβεια. Οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα να υπάρχει κάποιος γενετικός προσανατολισμός που καθορίζει την ορθή μεταναστευτική συμπεριφορά τους.

http://www.real.gr/
Διαβάστε περισσότερα ...

Μπλε καβούρια «πλημμύρισαν» το Αιγαίο





Αποτελούν πεντανόστιμο μεζέ εφάμιλλο του αστακού. Ονομάζονται «Ιταλοί» επειδή ήρθαν από το Μεξικό μέσω Ιταλίας στις θάλασσές μας. Φέτος ο πληθυσμός τους είναι τόσο μεγάλος που καταστρέφουν συνεχώς τα δίχτυα που καλάρουν οι ψαράδες.

Κατέκλυσαν το Αιγαίο και με τη φτηνή τιμή τους -4€/κιλό, όταν στις ΗΠΑ, όπου θεωρούνται δυσεύρετα, πουλιούνται έως και 30 δολάρια/κιλό- αποτελούν έναν πεντανόστιμο μεζέ, εφάμιλλο σε ποιότητα και γεύση με τον αστακό (!), ωστόσο τα μπλε καβούρια πονοκεφαλιάζουν τους ψαράδες τους Βορείου Αιγαίου, καθώς καταστρέφουν τα δίχτυα τους απελευθερώνοντας τα ψάρια.

Στο Πόρτο Λάγος ο πληθυσμός του μπλε καβουριού είναι τόσο μεγάλος που οι ψαράδες δηλώνουν πλέον αδυναμία να ασχοληθούν με οποιοδήποτε άλλο είδος και για μέρες επιδιορθώνουν τα δίχτυα τους.

Παγίδες

Οι «Ιταλοί», όπως ονομάζονται τα μπλε καβούρια, επειδή ήρθαν στις ελληνικές θάλασσες από τον κόλπο του Μεξικού μέσω της Ιταλίας, αλιεύονται με ειδικά δίχτυα που έχουν μικρά «μάτια» ή με παγίδες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά πολύ και μεγάλος αριθμός μπαίνει στο Βόρειο Αιγαίο από τη Σμύρνη, όπου έχουν περιληφθεί στο μενού των παραλιακών εστιατορίων και καταναλώνονται σε τεράστιες ποσότητες.

«Είναι μια καλή ευκαιρία για όσα χρόνια θα υπάρχει ακόμη αφθονία -συνήθως κάνουν βιολογικούς κύκλους όπου αυξάνεται ο πληθυσμός για μερικά χρόνια και μετά πέφτει κατακόρυφα- να μάθουμε να καταναλώνουμε το είδος αυτό του καβουριού που η γεύση του είναι εφάμιλλη του αστακού και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους», μας είπε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ, Μάνος Κουτράκης.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πού οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, συμφωνούν στο ότι ο ήπιος χειμώνας συντελεί σε αυτό, ενώ επιπλέον το μπλε καβούρι δεν έχει θηρευτές, παρά μόνο τον άνθρωπο και τη ρύπανση.

Ο... νόστιμος κολυμβητής, όπως συχνά αναφέρεται, ζει σε ρηχά νερά θαλάσσιων ακτών, καναλιών, λιμνοθαλασσών, ακόμη και στις εκβολές ποταμών. Είναι ενδημικό είδος της δυτικής ακτής του Ατλαντικού Ωκεανού, από τον Καναδά μέχρι την Αργεντινή με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τον Κόλπο του Μεξικού. Στα νερά της Μεσογείου εισέβαλε στα μέσα του περασμένου αιώνα με τα δεξαμενόπλοια που έρχονταν από τη Βόρεια Αμερική.

Κατανάλωση

Τι συνιστούν οι ειδικοίΤο μπλε καβούρι έχει βαθύ πράσινο χρώμα και πέντε ζεύγη ποδιών ανοιχτού μπλε χρώματος. Μόνο το πρώτο ζεύγος έχει δαγκάνες, οι οποίες είναι διαφόρων αποχρώσεων του μπλε και όταν μπαίνει σε βραστό νερό γίνεται κατακόκκινο. Είναι πλούσιο σε κρέας με χαμηλά λιπαρά, με γλυκιά και απαλή γεύση και μόλις 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Οι ειδικοί συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να αγοράζει μόνο όσα καβούρια είναι ζωντανά, όσα κουνούν δηλαδή τα άκρα τους και να τα αποθηκεύει σε δροσερό και υγρό περιβάλλον, μέσα σε συσκευασία που να αναπνέει. Πριν μαγειρευτούν πρέπει να μείνουν για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και να μπουν για 20 λεπτά σε βραστό νερό. Oταν πάρουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, είναι έτοιμα για κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: EΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα ...

Ήρθε η ώρα της κυδωνιάς





Στη χώρα µας παράγονται περίπου 10.000 τόνοι κυδώνια, που δεν επαρκούν για την εσωτερική κατανάλωση και εισάγονται κυρίως από την Τουρκία σηµαντικές ποσότητες.
Η κυδωνιά ευδοκιµεί σε εδάφη µέσης σύστασης, αµµοπηλώδη, που δεν νεροκρατούν αλλά είναι νοτερά και φτωχά σε ασβέστιο. Η κυδωνιά είναι επιπολαιόριζο φυτό και µπορεί να ευδοκιµήσει και σε αβαθή αλλά ποτιστικά χωράφια.
Ενδεικνυόµενα συστήµατα καλλιέργειας θεωρούνται οι κανονικοί δενδρώνες, µε διαµόρφωση των δένδρων σε κύπελλο.
Η κυδωνιά προσφέρεται επίσης για καλλιέργεια σε πυκνές φυτεύσεις και διαµόρφωση των δένδρων σε παλµέτα, που σε πολλές περιπτώσεις δίνει καλύτερα αποτελέσµατα.
Τα δένδρα χρειάζονται ετήσιο κλάδευµα καρποφορίας, φυτοπροστασία και κανονικές λιπάνσεις για βελτίωση ποιότητας παραγόµενων καρπών, αύξηση παραγωγικότητας των δένδρων και περιορισµό φαινοµένου της παρενιαυτοφορίας, που στην κυδωνιά εµφανίζεται πιο έντονα από τη µηλιά. Καλύτερα αποτελέσµατα επιτυγχάνονται, εάν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν δύο έως τρεις θερινές αρδεύσεις.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κυδωνιάς, όπως: ● Μηλόµορφες, ποικιλίες  Champion, Maliforme Tencara, Mollesca, Ronda, ● Απιόµορφες, ποικιλίες Del Portogallo, Di Smyrne, Di Leskovatz, ● Γίγαντες, ποικιλία Gigante di Vranja. Οι περισσότερες ποικιλίες κυδωνιάς είναι αυτόστειρες, γι’ αυτό και πρέπει να φυτεύονται µε κατάλληλους επικονιαστές.

http://www.agronews.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Κωδικός 520: Δείχνει Ελλάδα;






Πολλή κουβέντα έχει γίνει τελευταία για τον κωδικό 520. Κυκλοφορεί το μήνυμα ότι "αν το προϊόν που αγοράζουμε έχει κωδικό που ξεκινά από 520 ή 521 είναι ελληνικό". Πόσο σωστό είναι αυτό;
Κάθε προϊόν, όταν καταχωρείται για να μπορέσει να βγει στο εμπόριο, παίρνει ένα κωδικό που αναγράφεται στη συσκευασία του. Τα προϊόντα που καταχωρούνται στην Ελλάδα παίρνουν κωδικούς που ξεκινούν από 520 ή 521. Αρμόδια για την καταχώρηση είναι η "GS1 Ελλάς". Έτσι, πράγματι, κάθε προϊόν με κωδικό από 520 ή 521 έχει καταχωρηθεί στην Ελλάδα.
Εδώ όμως είναι το λεπτό σημείο: Τα προϊόντα που καταχωρούνται στην Ελλάδα είναι απαραίτητα ελληνικά; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Ένα προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα, μπορεί να καταχωρηθεί σε οποιαδήποτε χώρα, παίρνοντας κωδικό που αντιστοιχεί σε αυτήν. Έτσι και ένα εισαγόμενο προϊόν μπορεί να καταχωρηθεί στην Ελλάδα, παίρνοντας κωδικό που ξεκινά από 520 ή 521, τη στιγμή που απλά συσκευάζεται στην Ελλάδα ή ούτε καν.
Η αλήθεια είναι ότι συνήθως τα προϊόντα καταχωρούνται στη χώρα κατασκευής τους, όμως, αυτό δεν είναι απόλυτο. Ο κωδικός που ξεκινά από 520 ή 521 είναιένδειξη ελληνικού προϊόντος, όχι όμως απόλυτη εξασφάλιση! Και ειδικά στην εποχή μας, που οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο "ευαίσθητοι" στην προέλευση του προϊόντος, σίγουρα αρκετά εισαγόμενα προϊόντα θα "βαφτιστούν" ελληνικά, καταχωρούμενα στην Ελλάδα και παίρνοντας τον αντίστοιχο κωδικό.
Ποια είναι λοιπόν η λύση; Ο κωδικός 520 - 521 είναι μια πρώτη ένδειξη. Δεν μπορούμε όμως να στηριχτούμε σε αυτήν. Θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για το προϊόν, την εθνικότητα της εταιρίας που το παράγει και τη χώρα όπου παράγεται, καθώς και για την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και απαιτεί περισσότερη γνώση και ενασχόληση. Όμως, αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά ενός συνειδητοποιημένου καταναλωτή; Από την άλλη, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.
Εάν θέλετε να ανακαλύψετε την εθνικότητα / ιδιοκτησία ενός κωδικού (πάντα βάσει καταχώρισης και μόνο) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντίστοιχο εργαλείο της διεθνούς GS1: http://gepir.gs1.org/v32/xx/gtin.aspx?Lang=en-US
Πίνακας με τους κωδικούς ανά χώρα:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GS1_country_codes

http://www.ellinikoproion.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Γαρύφαλο, το διεγερτικό και αντισηπτικό





Θερπευτικές ιδιότητες του γαρύφαλου: αντινευραλγικό, αναλγητικό, ισχυρό αντισηπτικό, επουλωτικό, στομαχικό, άφυσο, αφροδισιακό, διεγερτικό, παρασιτοκτόνο. Ενδείξεις: πονόδοντος, πρόληψη λοιμωδών νόσων, σωματική και διανοητική εξασθένηση (τόνωση μνήμης), δυσπεψία, γαστρικές ζυμώσεις, τυμπανισμός, ανικανότητα, μολυσμένες πληγές, έλκη
Θεραπευτικές χρήσεις

Το γαρύφαλλο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές
λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους. Σε περίπτωση πονόδοντου ενδείκνυται το μάσημά του.

Αφέψημα: 1 κουταλάκι του τσαγιού γαρύφαλλα σε 2 κούπες νερό. Πάρε 3 φορές τη μέρα 1/8 της κούπας.

Το γαρίφαλο και το γαριφαλέλαιο έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητεςΑντιμετωπίζει τα κοψίματα Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.
Το γαριφαλέλαιο σταματάει τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό και αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό, αφροδισιακό, ανθελμινθικό, σπασμολυτικό, αντικαρκινικό.


alttherapy.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα ...

Έκδοση άδειας για εκτροφή σαλιγκαριών σε μόλις… 1 ημέρα!






Τη δυνατότητα να αποκτήσουν προσωρινή άδεια αυθημερόν δίνει στους σαλιγκαροτρόφους ο νέος νόμος για τις κτηνοτροφικές μονάδες – Η διαδικασία που απαιτείται – Υψηλά τα κέρδη για τους παραγωγούς
Σε μία ημέρα μπορούν να ξεκινούν τη δραστηριότητά τους όσοι ασχοληθούν με τη σαλιγκαροτροφία. Ο νέος νόμος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 4056/2012 που αφορά τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και η ερμηνευτική εγκύκλιος απλοποιούν τις διαδικασίες έκδοσης αδειών και έτσι όσοι πρόκειται να εκθρέψουν σαλιγκάρια θα μπορούν να παίρνουν αυθημερόν την προσωρινή άδεια εγκατάστασης και στη συνέχεια να προχωρούν στην κατασκευή της.
Οι εκτροφείς σαλιγκαριών θα υποβάλλουν στις διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων (Νομαρχίες) τους φακέλους με τα δικαιολογητικά και σε μία μέρα, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, θα παίρνουν τις προσωρινές άδειες.
Επειτα, η αρμόδια αρχή αδειοδότησης, αφού θα ελέγχει εξονυχιστικά τα δικαιολογητικά, καθώς και επιτόπου με τις Επιτροπές Σταβλισμού τις εγκαταστάσεις σε διάστημα ενός μήνα ή τριών μηνών -ανάλογα με τον τύπο εγκατάστασης- μετά την πρώτη υποβολή αίτησης θα δίνει την οριστική άδεια εγκατάστασης.
Οι εγκαταστάσεις των σαλιγκαροτροφείων, σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
1. Ανοιχτού τύπου, π.χ. σιδηροκατασκευή με δίχτυ σκίασης ή νάιλον για την εγκατάσταση των οποίων δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σύμφωνα και με τον νέο ΓΟΚ.
2. Κλειστού τύπου με σκελετό θερμοκηπίου μη εγκεκριμένου τύπου για την κατασκευή των οποίων απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.
3. Κλειστού τύπου με σκελετό θερμοκηπίου εγκεκριμένου τύπου κατασκευής, απαιτούνται τα προβλεπόμενα στην υπ’ αρ. 5888/03-02-2004 ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση).
Να σημειωθεί ότι η σαλιγκαροτροφία κατατάσσεται με βάση τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές στην κατηγορία Β΄. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι δεν χρειάζεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τα δικαιολογητικά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος
Oι εγκαταστάσεις σαλιγκαροτροφίας κατατάσσονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος είναι:
1. Πρόχειρα καταλύματα
Ο ενδιαφερόμενος φυσικό ή νομικό πρόσωπο υποβάλλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιφερειακής ενότητας όπου ανήκει φάκελο με τα εξής δικαιολογητικά:
Αίτηση στην οποία πρέπει να αναφέρονται η δυναμικότητα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, εκφρασμένη σε αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, η γεωγραφική θέση της μονάδας με συντεταγμένες αναφοράς και η διεύθυνση επικοινωνίας του.
Δήλωση του μελετητή για την ανάληψη των προβλεπόμενων Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (όπου απαιτούνται με βάση τη δυναμικότητα της εγκατάστασης).
Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 6 παρ. 3γ του ν.4056/2012.
Η Διεύθυνση χορηγεί στον ενδιαφερόμενο αυθημερόν προσωρινή άδεια εγκατάστασης. Σε έναν μήνα από την υποβολή της αίτησης η Επιτροπή Σταυλισμού κάνει αυτοψία στις εγκαταστάσεις και ελέγχει τον φάκελο λοιπών αδειοδοτήσεων και δικαιολογητικών. Η αρμόδια Διεύθυνση εκδίδει ή απορρίπτει την άδεια εγκατάστασης.
2. Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου βάσει εγκεκριμένων τύπων κατασκευής.
Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τα εξής δικαιολογητικά:
Αίτηση στην οποία πρέπει να αναφέρονται η δυναμικότητα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, η γεωγραφική θέση της μονάδας, η διεύθυνση επικοινωνίας του.
Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 4γ του ν.4056/2012.
Δήλωση του μελετητή για την ανάληψη των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων (ΠΠΔ).
Εκθεση γεωτεχνικού συμβούλου, που περιγράφει την ικανοποίηση των ζωοτεχνικών δεδομένων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.
Η Διεύθυνση χορηγεί στον ενδιαφερόμενο αυθημερόν προσωρινή άδεια εγκατάστασης. Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και 30 μέρες μετά τη μεταφορά των σαλιγκαριών ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει:
Αίτηση με τα στοιχεία του αιτούντος.
Προσωρινή άδεια εγκατάστασης.
Πιστοποιητικό τήρησης του τύπου κατασκευής.
Σε τρεις μήνες γίνεται αυτοψία, η αρμόδια διεύθυνση αναζητά διάφορα άλλα απαραίτητα έγγραφα και αποφασίζει για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης.
3. Εγκατάσταση για την οποία απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής:
Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τα εξής δικαιολογητικά:
Αίτηση στην οποία πρέπει να αναφέρονται η δυναμικότητα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, εκφρασμένη σε αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, η γεωγραφική θέση της μονάδας με συντεταγμένες αναφοράς, η διεύθυνση επικοινωνίας του αιτούντος.
Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 4γ του ν.4056/2012.
Δήλωση του μελετητή για την ανάληψη των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων (ΠΠΔ).
Εκθεση γεωτεχνικού συμβούλου, που περιγράφει την ικανοποίηση των ζωοτεχνικών δεδομένων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής χορηγεί στον ενδιαφερόμενο αυθημερόν προσωρινή άδεια εγκατάστασης. Ο εκτροφέας σαλιγκαριών υποβάλλει φάκελο για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης, μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών και 30 μέρες πριν από τη μεταφορά του ζωικού κεφαλαίου, ο οποίος περιλαμβάνει:
Αίτηση με τα στοιχεία του αιτούντος.
Προσωρινή άδεια εγκατάστασης.
Οικοδομική άδεια ή βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση της οικοδομικής άδειας.
Η Επιτροπή Σταυλισμού κάνει αυτοψία. Σε διάστημα τριών μηνών, η αρμόδια αρχή εγκρίνει ή απορρίψει την επένδυση.

Διαβάστε περισσότερα ...

Γεμίστε τον χώρο σας Άνθη





     Μια ζωή χωρίς τα λουλούδια,  είναι το αδιανόητο για εμάς.  H ζωή μας έχει ξεκοπεί από την φύση και τα άνθη μας ξαναφέρνουν μνήμες, γεμίζουν ευτυχία, χαρά,  είναι σύμβολα γονιμότητας και ζωής      
Πιστεύουμε στο φυσικό μοντέλο και με αυτό δουλεύουμε. Και τα λουλούδια είναι το πάθος μας.    Γεμίζουμε τους κήπους της βεράντες με λουλούδια. Αμεσότητα, φυσικότητα, χρώματα   και πάθος είναι  το σημείο εκκίνησης  για το έργο μας όταν πρέπει να σχεδιάσουμε ένα κήπο.  Οι εργασίες που προκύπτουν από αυτό πέρα από δημιουργία  με την χρήση υλικών της φύσης και την μεταμόρφωση τους σε ένα λειτουργικό, αισθητικό σύνολο,   είναι και προσωπική χαρά και ευχαρίστηση.  



Γεμίζουμε λοιπόν τον χώρο σας βολβούς, εποχιακά, αρωματικά και φυτά με χρώματα από όλη την παλέτα, κάνουμε συνδυασμούς δημιουργούμε  γωνιές. Με το δικό σας προσωπικό στυλ, σύμφωνα με τις επιθυμίες σας και τις συμβουλές μας. Έτσι  σχεδιάζουμε χώρους ώστε να υπάρχει πάντα ενδιαφέρον και η κατασκευή να είναι μία γιορτή.

Οι βολβοί είναι πολύ χρήσιμα και αγαπημένα φυτά. Η προσμονή για την ανθοφορία και την επιτυχία του εγχειρήματος κάθε φορά, το ξεπέταγμα και η ανθοφορία που μας γεμίζει χαρά!!  Φυτεύουμε την άνοιξη τους βολβούς που θέλουμε να ανθίσουν το φθινόπωρο ενώ τους κρόκους τις ίριδες, τις νεραγκούλες και τις ανθισμένες τουλίπες τις έχουμε φυτέψει από το φθινόπωρο. Τώρα  είναι καιρός να φυτέψετε τις ντάλιες, τις γλαδιόλες και τις μπιγόνιες σας. Οι βολβοί προτιμούν γόνιμο (με αρκετή οργανική ουσία) αμμουδερό χώμα που είναι καλά δουλεμένο πριν τους φυτέψουμε. Αν το χώμα μας είναι αργιλώδες ή βαρύ, καλό είναι να φυτεύουμε ψηλοτερα και να το αφρατεύουμε.  Το βάθος που τους τοποθετούμε είναι συνήθως 2 φορές το μέγεθός τους αλλά υπάρχουν και κόνδυλοι όπως της αμαρυλλίδας και τα υάκινθου που το ένα τρίτο είναι σωστό να είναι έξω από το έδαφος
    Όμορφο  είναι να φυτεύουμε πυκνά  και σε ενιαία χρώματα για να έχουμε έντονα αισθητικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι φυτεύονται εύκολα  με τα ριζίδια κάτω και το αιχμηρό προς τα πάνω κάποιοι όπως το κυκλάμινο και οι ανεμώνες που είναι σαν πλατιές πατάτες φυτεύονται με το κοίλο μέρος προς τα πάνω. Άλλοι όπως η νεραγκούλα θέλουν μούλιασμα πριν την φύτευση γι αυτό αν δεν το έχετε ξανακάνει ένας ειδικός ή οδηγίες είναι απαραίτητες. Σημαντική είναι και η αποθήκευση πολλών ειδών 9σε σκοτεινό και δροσερό χώρο) μετά το τέλος της ανθοφορίας   έως την επόμενη περίοδο φύτευσης όπου γίνεται και η διαίρεση τους ώστε να πολλαπλασιαστούν



Επιμέλεια: Τάτσης Κων/νος
www.bioprasino.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ