7 Οκτ 2012

Αμυγδαλιά - ιδιότητες και θεραπευτικές χρήσεις



Αμυγδαλιά - ιδιότητες και θεραπευτικές χρήσεις
Βοτανικά
Μετρίου μεγέθους φυλλοβόλο δένδρο (ως 20 μέτρα ύψος). Τα φύλλα του είναι λεπτά, χρώματος πράσινου ανοικτού. Δεν είναι υπεραιωνόβιο όπως η Ελιά και η Συκιά. Επειδή είναι το πρώτο καρποφόρο δένδρο που ανθίζει, θεωρείται το σύμβολο της ανάστασης. Μάλιστα, ο Θεόφραστος αναφέρει ότι «…προανθεί δε των φύλλων και πρωιβλαστεί…». Τα άνθη, βγαίνουν αργά το χειμώνα, πριν την εμφάνιση των φύλλων. Επειδή μπορεί να ανθίσει ακόμη και στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, είναι πάρα πολλές φορές πιθανό να τη δούμε ανθισμένη ενώ χιονίζει.
Εντός ενός μηνός από την άνθιση, αρχίζει η ανάπτυξη των πράσινων, χνουδωτών καρπών, των Αμυγδάλων.

Θεραπευτικές Χρήσεις:
Τα φύλλα και τα άνθη της αμυγδαλιάς έχουν αντιβηχικές και ανθελμινθικές ιδιότητες ενώ το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται ως καλλυντικό για την επιδερμίδα και ως επουλωτικό σε εγκαύματα. Τα αμύγδαλα έχουν τονωτικές ιδιότητες και επιδρούν ευεργετικά στο νευρικό και το ουροποιητικό σύστημα. Απο τα αμυγδαλα παραγεται το αμυγδαλελαιο.
Τα φρεσκα φυλλα και ο φλοιος της αμυγδαλιας εχουν θεραπευτικες ιδιοτητες.
Το αφεψημα απο τα φυλλα και το φλοιο της αμυγδαλιας ειναι ενα πολυ καλο καθαρτικο.
Τα ξερα αμυγδαλα ειναι κατα της ναυτιας,γιατι περιεχουν ασβεστιο,χλωριο , σιδηρο .
Η Αμυγδαλιά, παράγει δυο ποικιλίες. Την ποικιλία με γλυκούς καρπούς (dulcis) και αυτήν με τους πικρούς καρπούς (amaris).
Γενικά, τα αμύγδαλα περιέχουν ασβέστιο, χλώριο, κοβάλτιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Ιδιότητες:
Γλυκοί καρποί: Τα γλυκά αμύγδαλα, στερούνται αμυγδαλίνης, του πικρού συστατικού των πικραμύγδαλων.
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται το γαλάκτωμα αμυγδάλων.
Είναι γνωστά τα παρασκευάσματα καλλυντικών που γίνονται με το γλυκό αμυγδόλαδο.
Φρέσκα τα φύλλα της αμυγδαλιάς, καταπραΰνουν τους πόνους των ελκών, των μωλώπων, των εγκαυμάτων ενώ αφέψημα των φύλλων είναι εξαιρετικό καθαρτικό. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγεται η κατάχρηση.
Τα αμύγδαλα βοηθούν κατά της ναυτίας.
Πικραμύγδαλα:
Το γαλάκτωμα πικρών αμυγδάλων βοηθά στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος αλλά και στη δυσμηνόρροια.
Τα πικρά αμύγδαλα έχουν επίσης και ιδιότητες αντισπασμωδικές.
Αιθέριο έλαιο πικρών αμυγδάλων συνιστάται κατά της κακοσμίας των ποδιών και των μασχαλών.

Πηγή:www.phyto.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Σέσκουλο, Φέσκλο ή Παζί



Σέσκουλο, Φέσκλο ή Παζί
Το σέσκουλο ή σέσκλο ή Βέτα η σικελική (Beta vulgaris, Βέτα η κοινή) είναι ποώδες, διετές συνήθως φυτό της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών και ανήκει στο γένος Βέτα ή Μπέτα. Καλλιεργείται στις Μεσογειακές περιοχές, στη Βόρεια Αφρική και γενικά στις Εύκρατες περιοχές. Θεωρείται ότι κατάγεται από τα Κανάρια Νησιά.

Τα φύλλα του είναι μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά. Τα άνθη του έχουν πρασινωπό ή κοκκινωπό χρώμα και διατάσσονται κατά σωρούς στη μέση του φυτού. Η αναπαραγωγή γίνεται με σπόρο. Το σέσκουλο αρέσκεται σε υγρά εδάφη και θέλει καλό πότισμα για να αναπτυχθεί. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος πραγματοποιείται ένα πότισμα μετά από το φύτρωμα των μικρών φυταρίων.

Στην Ελλάδα εκτός από το καλλιεργούμενο σέσκουλο υπάρχει και το αυτοφυές αγριοσέσκουλο που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές.

Τα φύλλα του σέσκουλου γίνονται σαλάτες αλλά τρώγονται κυρίως μαγειρεμένα, ενώ οι ντολμάδες από σέσκουλα είναι παραδοσιακό πιάτο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Στην Κύπρο το σέσκουλο αναφέρεται και ως λάχανο, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως συνοδευτικό στα φαγητά με όσπρια.


Διαβάστε περισσότερα ...

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, καλλιέργεια.

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, καλλιέργεια.





Η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα μεγάλο φυλλοβόλο δένδρο που μπορεί να φτάσει εώς και 10 μέτρα σε ύψος αλλά και πλάτος. Χαρακτηριστικό είναι το άνθος της το οποίο είναι ροδοκόκκινο και διαρκεί σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Στην συνέχεια σχηματίζονται στενόμακροι καρποί. Τα φύλλα της είναι πτερωειδούς σχήματος. Αντέχει το ίδιο καλά στην ξηρασία αλλά και στον παγετό. Δεν έχει πρόβλημα και σε φτωχό έδαφος. Χρειάζεται σημεία με αρκετό ήλιο αλλιώς δεν δημιουργεί πολλά άνθη. Μπορούμε να το βρούμε και σε μπονζάι.



Διαβάστε περισσότερα ...

Καλλιέργεια αραχίδας ( αράπικο φιστίκι ), μια πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος



Καλλιέργεια αραχίδας ( αράπικο φιστίκι ), μια πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος
Περιγραφή
Η αραχίδα είναι ποώδες μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Κυαμοειδών (Fabaceae). Το γένος Αραχίς (επιστ. ονομ. Arachis) περιλαμβάνει εννέα συνολικά είδη, με αντιπροσωπευτικότερο την αραχίδα την υπόγειο ή κοινά αράπικο φιστίκι (στην Κύπρο λέγεται φουστουκούδι).
Έχει όρθιο ή έρποντα βλαστό και εναλλασσόμενα φύλλα, σύνθετα, που έχουν δύο ζεύγη φυλλαρίων. Τα άνθη είναι κίτρινα με κόκκινες ραβδώσεις. Ο καρπός είναι λοβός ή χέδρωπας. Πολλαπλασιάζεται με σπέρματα και ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα.
Σχηματίζει μικρού ύψους θάμνους με βλαστούς πολύκλαδους, καλυμμένους πυκνά με επαλλάσσοντα φύλλα που αποτελούνται από δύο ζεύγη ωοειδών φυλλαρίων. Τα άνθη της είναι μασχαλιαία – στηρίζονται σε έναν μακρύ ποδίσκο, ψυχοειδή και το χρώμα τους είναι υποκίτρινο.
Το παράξενο στα φυτά αυτά είναι ότι οι καρποί τους ωριμάζουν μέσα στο έδαφος (φαινόμενο της γεωκαρπίας). Μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων και τον σχηματισμό του καρπού, ο μακρύς ποδίσκος κάμπτεται προς το έδαφος μέσα στο οποίο εισέρχεται τελικά ο καρπός και ωριμάζει. Ο καρπός είναι λοβός αδιάρρηκτος, επιμήκης, κυλινδρόμορφος και περιέχει ένα έως τέσσερα ωοειδή σπέρματα που περιβάλλονται από μια λεπτή κοκκινωπή φλούδα.
Τα σπέρματα αυτά είναι εδώδιμα και είναι γνωστά ως «αράπικα φιστίκια». Περιέχουν σε πολύ υψηλό ποσοστό (40-50%) λιπαρές ουσίες, από τις οποίες παράγεται εδώδιμο έλαιο υψηλής θρεπτικής αξίας, αλλά και ένα είδος βουτύρου. Επίσης καβουρδισμένα τα σπέρματα καταναλώνονται ως ξηροί καρποί, ενώ με κατάλληλη επεξεργασία δίνουν ένα υποκατάστατο του κακάο που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Τέλος, τα υποπροϊόντα της κατεργασίας των σπερμάτων θεωρούνται εξαιρετική ζωοτροφή.
Οι αραχίδες είναι φυτά που προτιμούν εδάφη αμμοασβεστο-αργιλώδη, θεωρούνται γι’ αυτό ιδανικές για καλλιέργεια στα φτωχά όξινα εδάφη των χωρών της Νότιας Αμερικής. Η εύκολη ανάπτυξή τους – η βιολογική περίοδος βλάστησης στις τροπικές περιοχές δεν υπερβαίνει τους τρεις με τέσσερις μήνες -, η δυνατότητά τους να καλύπτουν προστατευτικά το χώμα με το πυκνό τους φύλλωμα, το ευρύ ριζικό τους σύστημα που συγκρατεί ισχυρά το χώμα και το γεγονός ότι εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου για την Τροπική Γεωργία (CIAT), προκειμένου να αποδείξουν ότι η καλλιέργεια των αραχιδών είναι δυνατόν να εμποδίσει τη διάβρωση και να βελτιώσει την ποιότητα των εδαφών στη Νότια Αμερική. Ήδη χρησιμοποιούνται ως «φυτό κάλυψης» στις μπανανοκαλλιέργειες της Κόστα Ρίκα και στις καφεκαλλιέργειες της Κολομβίας. 

Φυσικά η προσπάθεια αυτή δεν στερείται προβλημάτων. Η αραχίς η υπόγειος (Arachis hypogaea), αν και είναι το είδος που κύρια καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο και αποδίδει περίπου 17 εκατομμύρια τόνους καρπού ετησίως.
Στην Ινδία και σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση, κυρίως για τα σπέρματά της που περιέχουν έλαιο.
Ιστορικά στοιχεία και καλλιέργεια

Το φυτό κατάγεται από τη Βραζιλία. Εκεί μεταφέρθηκε και αρχικά καλλιεργήθηκε στην Αφρική από εμπόρους των Νέγρων για τη διατροφή των τελευταίων στο ταξίδι από Αφρική στην Αμερική. Η ποικιλία που καλλιεργείται σήμερα προήλθε έπειτα από συνεχή επιλογή ενός αυτοφυούς είδους της Βραζιλίας. Σταδιακά η καλλιέργεια της επεκτάθηκε σε θερμά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της είναι σχεδόν απούσα. Έπειτα από τη συλλογή του καρπού, υπόκειται σε αποφλοίωση - σπάσιμο. Στη συνέχεια, η ψίχα που βγαίνει χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και για την παρασκευή ελαίου (φιστικέλαιο) και ως ξηρός καρπός είτε ψημένος είτε ωμός.
Η σπορά γίνεται τέλη Απριλίου αρχές Μαίου, ενώ η συλλογή τέλη Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη. Οι σπόροι τοπεθετούνται με σπαρτική μηχανή σε απόσταση 7-10 εκ. Κάθε στρέμμα απαιτεί 10-12 κιλά σπόρου. Επίσης, κάθε στρέμμα παράγει περίπου 400 με 500 κιλά φιστικών. Συγκαλιεργείται εύκολα με αμυγδαλιές γεγονός που αυξάνει τη στρεμματική απόδοση των δύο, ενώ δρά ως λίπασμα για τον αμυγδαλεώνα. Προτείνουμε αυτού του είδους τη συγκαλλιέργεια. Για την γρήγοροτερη και βέλτιστη συγκομιδή απαιτείται ο κατάλληλος μηχανολογικός εξοπλισμός.
Η αραχίδα δεν απαιτεί καθόλου χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ η άρδευση δεν είναι κατ΄ ανάγκη απαραίτητη. Σε περιπτώσεις όπου το χωράφι έχει δυνατότητα άρδευσης συνίσταται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η καλλιέργεια της ελληνικής αραχίδας μπορεί να αποτελέσει πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος, μιας και η υψηλή ζήτηση της στην εγχώρια αγορά καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται μεταξύ 400-500 κιλών αράπικου φιστικιού και μια μέση τιμή περίπου στα 3 ευρώ το κιλό, το ακαθάριστο εισόδημα που δίνει αυτή η καλλιέργεια είναι 1200-1500 ευρώ ανά στρέμμα.
Το ενδιαφέρον για ελληνικό αράπικο φιστίκι είναι διαρκώς αυξανόμενο και σε αυτό βοήθησε η αύξηση των τιμών του εισαγόμενου φιστικιού κυρίως από την Κίνα και η μέτρια ποιότητά του.
Με τις τιμές των ποιοτικά κατώτερων προϊόντων από την Κίνα να κινούνται στα επίπεδα των εγχώριων ξηρών καρπών, εύλογα παρατηρείται μια έντονη στροφή προς τα ελληνικά προϊόντα. Μάλιστα, η ζήτηση για το αράπικο φιστίκι δεν περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά αρκετές χώρες από την Ευρώπη, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, ξεκίνησαν να εισάγουν ποσότητες ελληνικών ξηρών καρπών από τη χώρα μας.



Διαβάστε περισσότερα ...

Γεώτρηση για δικό μας νερό ίσως είναι λύση



Γεώτρηση για δικό μας νερό ίσως είναι λύση
Νερό. Το πολυτιμότερο στοιχείο της φύσης, απαραίτητο για κάθε μορφή ζωής. Η σπουδαιότητά του φαίνεται ακόμη και απ’ την ετυμολογία του. Η λέξη νερό προέρχεται απ’ το επίθετο «νεαρό», που υποδηλώνει το φρέσκο. Στους Βυζαντινούς χρόνους η έκφραση «νεαρόν ύδωρ» σήμαινε φρέσκο νερό, με το πέρασμα των χρόνων φτάσαμε στο νερό, το τόσο φτηνό και τόσο ακριβό παράλληλα.

Και ας έρθουμε στην καθημερινότητα και στους φουσκωμένους λογαριασμούς. Το δωρεάν από τη φύση νεράκι, στις σύγχρονες κοινωνίες στοιχίζει, μάλλον ακριβά.  Γι’ αυτό αν οι ανάγκες μας σε νερό είναι αυξημένες, μια γεώτρηση ίσως είναι η λύση. Γεώτρηση, είναι η διάτρηση του εδάφους σε μεγάλο βάθος, με σκοπό την άντληση του νερού που βρίσκεται στο υπέδαφος. Είναι πολύπλοκη διαδικασία; χρονοβόρα; πολυέξοδη;

Μην πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσουμε το χώρο που θα γίνει η γεώτρηση. Στη συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό (μηχανικό, γεωλόγο κ.τ.λ.), ο οποίος θα εκπονήσει τη μελέτη της περιοχής. Έπειτα θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα διαδικαστικά – νομικά θέματα. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζονται ειδική άδεια χρήσης όλες οι γεωτρήσεις που προορίζονται για ύδρευση, αγροτική χρήση, βιομηχανική, καθώς και ενεργειακή χρήση. Η άδεια εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη. Κάποια σημαντικά δικαιολογητικά που πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζονται είναι: τοπογραφικά της περιοχής, τίτλοι ιδιοκτησίας, καθώς και στοιχεία για την ποιότητα του νερού.

Επί τω έργω.

Και αφού τακτοποιήσουμε τη γραφειοκρατία είναι καιρός να περάσουμε στις πράξεις! Επιλέγουμε ποιος θα εκτελέσει το έργο. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές εταιρίες με υψηλή τεχνογνωσία και υπερσύχρονα μηχανήματα που μπορούν να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας όλη τη διαδικασία. Από την εκπόνηση της μελέτης και την έκδοση της άδειας, μέχρι να μας φέρουν το νερό...στο σπίτι.

Η διαδικασία της εύρεσης του νερού, δεν είναι χρονοβόρα, απαιτούνται 2- 4 ώρες δουλειάς, ανάλογα φυσικά με τη σκληρότητα του εδάφους και το βάθος που απαιτείται να φτάσουμε.

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι!

Τώρα που πετύχαμε φλέβα, τα πράγματα από δω και πέρα είναι πλέον εύκολα. Κατά τη διάρκεια της γεώτρησης είναι πιθανόν να χρειαστούν κάποιες τσιμεντενέσεις για τη στεγανοποίηση του εδάφους. Στη συνέχεια ακολουθεί η «διασωλήνωση» της γεώτρησης. Σε αυτή τη φάση «θωρακίζουμε» την γεώτρησή μας με μια πρώτη σειρά σωληνώσεων και με μια δεύτερη σειρά σωλήνων φέρνουμε το νερό στην επιφάνεια! Μια άλλη διαδικασία που απαιτείται είναι η «χαλίκωση» της γεώτρησης. Στην ουσία εδώ καλύπτουμε το κενό που δημιουργήθηκε, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε και ένα τείχος προστασίας της γεώτρησής μας από τα ακατάλληλα ύδατα του υπεδάφους, μια και το χαλίκι λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο.

Σας κάνει νερά;

Και φτάσαμε στο τελευταίο στάδιο! Στην άντληση. Αν σκεφτούμε ότι μια γεώτρηση μπορεί να φτάσει σε εκατοντάδες μέτρα βάθος πρέπει να επιλεγεί και η κατάλληλη αντλία που θα φέρει το νερό στην επιφάνεια. Ανάλογα με το βάθος της γεώτρησης, επιλέγουμε φυσικά και μεγαλύτερης ισχύος αντλία η οποία μπορεί να τοποθετηθεί είτε υποβρύχια είτε επίγεια. Συνεπώς στο χώρο όπου θα γίνει το έργο είναι σημαντικό να  υπάρχει παροχή ρεύματος.

Για να μην πούμε το νερό νεράκι λοιπόν, μια καλή λύση είναι η γεώτρηση!
Πηγή: www.4myhouse.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Πως θα οργανώσετε ένα μικρό κήπο κουζίνας



Πως θα οργανώσετε ένα μικρό κήπο κουζίνας
Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την γεύση ενός γεύματος που έχει ετοιμαστεί με φρέσκα λαχανικά και αρωματικά βότανα. Ακόμα και τα λαχανικά που αγοράζουμε από το μανάβικο ή το σούπες μάρκετ, δεν μπορούν να υπερβούν την γεύση φρεσκάδας εκείνων των αρωματικών βοτάνων ή λαχανικών που κόβουμε λίγα λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε. Η δημιουργία ενός κήπου κοντά στην κουζίνα μας, είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια σταθερή παροχή, από φρέσκα αρωματικά βότανα και φρέσκα νόστιμα λαχανικά στην διάθεση μας.
Αυτό το οποίο καθιστά το όλο εγχείρημα εύκολο είναι ότι για την δημιουργία ενός κήπου δίπλα στην κουζίνα μας απαιτείται ένας μικρός χώρος. Ακόμα και αν κατοικείτε σε ένα μικρό διαμέρισμα με μια μικρή ή ακόμα και χωρίς αυλή, αυτό δεν είναι εμπόδιο. Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα μικρό κουζινόκηπο.
Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα μικρό κήπο κουζίνας στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να συνδυάσετε μεγάλες γλάστρες με διαφορετικά είδη αρωματικών χόρτων, λαχανικών κ.ο.κ. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μεγάλες, μαύρες, πλαστικές γλάστρες, που θα προμηθευτείτε από το φυτώριο της περιοχής σας και θα τις διακοσμήσετε εσείς. Aν ο διαθέσιμος χώρος στο μπαλκόνι σας είναι ελάχιστος, μπορείτε να προμηθευτείτε 1-2 κιούπια με πλευρικά ανοίγματα. Στο καθένα από αυτά μπορείτε να φυτέψετε 7-9 διαφορετικά είδη αρωματικών χόρτων για άμεση χρήση στην κουζίνα σας, φτάνει σε κάθε κιούπι να φυτέψετε φυτά με παρεμφερείς ανάγκες.

Οι κήποι κουζίνας, εκτός από την παραγωγή και τη χρήση των προϊόντων τους στην καθημερινή μας ζωή, μπορούν να προσφέρουν και μεγάλη αισθητική ικανοποίηση. Kι αν η καλλιέργεια κάποιων λαχανικών απαιτεί μεγαλύτερο χώρο και προϋποθέτει την ύπαρξη κήπου, τη χαρά να κόβουμε ένα μυρωδάτο ματσάκι δυόσμο, ένα κλαδάκι ρίγανη, φασκόμηλο, σέλινο ή βασιλικό όταν μαγειρεύουμε, μπορούμε να την έχουμε όλοι, έστω κι αν ο μόνος χώρος που διαθέτουμε είναι ένα πολύ μικρό μπαλκόνι. Για να πετύχουμε, όμως, ένα ωραίο και αποδοτικό αποτέλεσμα, χρειάζονται δύο πράγματα: δέσμευση και σωστός σχεδιασμός. H δέσμευση που απαιτεί η δημιουργία ενός μικρού λαχανόκηπου ή ενός κήπου κουζίνας είναι μεγάλη. Μην ξεχνάτε ότι η τακτική περιποίηση είναι απαραίτητη για να αποδώσουν τα φυτά. Χρειάζεται παρακολούθηση, τακτικό ξεβοτάνισμα, σκάλισμα και πότισμα. Αν, λοιπόν, είστε αποφασισμένοι να αφιερώσετε χρόνο και εργασία, ξεκινήστε ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν στα πρώτα βήματά σας. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύχρωμο, εύγευστο και σίγουρα φυσικό!

Αν έχετε κήπο

1 . Οργανώστε το χώρο σας. Οριοθετήστε την περιοχή που θέλετε, καθαρίστε πολύ καλά το χώρο και δημιουργήστε γεωμετρικά σχήματα, για παράδειγμα τετράγωνα διαστάσεων 1x1 μέτρο. Οριοθετήστε τις άκρες τους με σκληρά υλικά, όπως κεραμό-τουβλα, κυβόλιθους, πέτρες, ή ακόμη και με φυτά όπως το πυξάρι (Buxus sempervirens), χαμηλά κλαδεμένο.

2 . Δημιουργήστε «καθαρά» μονοπάτια με στρώση γεωυφάσματος και χαλικιού, με κυβόλιθους ή φυσικές πέτρες, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την ελεύθερη πρόσβαση στα επιμέρους τμήματα του λαχανόκηπου. Όταν είναι βατά από όλες τις πλευρές, είναι πιο εύκολο να τα περιποιείστε χωρίς να τα πατάτε ή να πατάτε στο χώμα ανάμεσα στις καλλιέργειες.

3 . Ελέγξτε το χώμα, μετρήστε το pH και επιλέξτε την ποιότητα του χώματος ανάλογα με την καλλιέργεια που θα κάνετε. Φροντίστε να είναι καθαρό από ξένα σώματα, ρίζες, σκουπίδια, να στραγγίζει καλά, να είναι αφράτο και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία. Για τη λίπανσή του, αποφύγετε τα χημικά λιπάσματα και χρησιμοποιήστε φυσική κομπόστα, από φύκια, ακόμη και κομπόστα από σταφύλια κ.ο.κ. Δημιουργήστε ένα φυσικό οικοσύστημα, το οποίο να βασίζεται στη δική σας ανακύκλωση.

4 . Τοποθετήστε κάθε είδος σε διαφορετικό χώρο, ακολουθώντας μια καθαρή γραμμική διάταξη. Μειώνετε έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ των φυτών. Αν πρόκειται να ομαδοποιήσετε διαφορετικού είδους φυτά, επιλέξτε ανάμεσα σε είδη που έχουν παρεμφερείς ανάγκες για νερό και φως. Τοποθετήστε μπροστά τα πιο διακοσμητικά και χαμηλά είδη, όπως το φασκόμηλο, με ενδιαφέρον χρώμα φυλλώματος. Αν αφιερώσετε μεγάλο μέρος του κήπου σας σε καλλιέργειες λαχανικών και χόρτων, φροντίστε να συνδυάσετε και λουλούδια ή φυτά με διακοσμητικό χαρακτήρα, έτσι ώστε ο κήπος να έχει ενδιαφέρον όλο το χρόνο. Ωραίο φύλλωμα έχουν και τα παντζάρια, ενώ οι κολοκύθες δίνουν την εικόνα μικρών γλυπτών. Μπορείτε ακόμα, στα σημεία που έχετε επιλέξει να καλλιεργείτε λαχανικά το καλοκαίρι, το χειμώνα να φυτέψετε χειμωνιάτικους και ανοιξιάτικους βολβούς.

5 . Επιλέξτε τα είδη ανάλογα με τις διατροφικές σας προτιμήσεις. Μια ποικιλία από σαλάτες, μαρούλια και ραπανάκια γίνονται εύκολα, ενώ επιλέγοντας δύο τρία διαφορετικά είδη μπορείτε να έχετε ένα ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα. Τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια μπορούν, επίσης, να μεγαλώσουν σε μεγάλα φυτοδοχεία ή σε βαρέλια. Οι ντομάτες είναι πιο δύσκολες στην καλλιέργειά τους και δεν αντέχουν στο κρύο. Τα αρωματικά χόρτα (π.χ. φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, κρεμμυδάκια) είναι σίγουρη και εύκολη λύση. O βασιλικός, ο δυόσμος, η μέντα, ο άνηθος και ο μαϊντανός έχουν ανάγκη περισσότερο νερό. Όταν έχετε εξοικειωθεί θα μπορέσετε να επεκταθείτε σε περισσότερες καλλιέργειες, να μυηθείτε στα μυστικά τους, να κάνετε ενδιαφέροντες συνδυασμούς λαχανικών και λουλουδιών και, τέλος, να ανταμειφθείτε για τους κόπους σας, αν όχι πλουσιοπάροχα, σίγουρα ποιοτικά.

Είδη για τον κήπο κουζίνας
Allium cepa – Κρεμμύδι
Allium porrum – Πράσο
Allium sativum - Σκόρδο
Capsicum frutescens     - Πιπεριά
Chamaemelum nobile – Χαμομήλι
Coriandrum sativum - Kολίανδρο
Cuminum cyminum – Kύμινο
Cynara scolymus – Αγκινάρα
Laurus nobilis - Δάφνη
Lavandula sp. – Λεβάντα 
Mentha – Δυόσμος
Origanum majorana -     Mαντζουράνα
Salvia officinalis – Φασκόμηλο
Thymus sp. - Θυμάρι 
Zingiber officinale - Tζίντζερ
Πηγή: vita.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Τί είναι αφροδισιακό, αντιγηραντικό, ρίχνει την πίεση και βοηθά την καρδιά;




Τί είναι αφροδισιακό, αντιγηραντικό, ρίχνει την πίεση και βοηθά την καρδιά;
Το σκόρδο !!!
Η φύση έχει εφοδιάσει τα προϊόντα της με πολύτιμες φυτοδραστικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά. Το πιο αποτελεσματικό από όλα όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες των τελευταίων 50 ετών είναι το σκόρδο. Τροφή και φάρμακο που οι γιατροί της αρχαιότητας συνιστούσαν για τη θεραπεία 61 παθήσεων.
Το σκόρδο ήταν δημοφιλές από την εποχή του Ομήρου. Οι αφροδισιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες είχαν γίνει αντιληπτές στον άνθρωπο από τότε. Έτρωγαν σκόρδο κάθε μέρα με ψωμί και επίσης το πρόσθεταν σε σαλάτες.
Με βάση το σκόρδο κατασκεύαζαν μια πάστα που περιείχε επιπρόσθετα από το σκόρδο, τυρί, αυγά, μέλι και λάδι. Πιθανόν η γνωστή μας σκορδαλιά να προέρχεται από εκεί.
Όπως το σκόρδο έτσι και το κρεμμύδι, ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και θεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρό αφροδισιακό. Οι αρχαίοι Έλληνες το παρείχαν στους αθλητές τους για να τους κάνουν ταχύτερους. Όσο για τους Κινέζους, αυτοί το θεωρούσαν γιατρικό για όλες σχεδόν τις παθολογικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας και της ανικανότητας.
Τι περιέχει
Θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική τηναλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Επίσης,φλαβονοειδή που διεγείρουν την παραγωγή γλουταθειάνης η οποία βοηθάει την αποβολή τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών που έχουν συσσωρευθεί. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.
Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη. Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση.
Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής.

Τα χάπια σκόρδου θα μπορούσαν να θεωρηθούν η καλύτερη λύση, καθώς έτσι αποφεύγεται η δυσοσμία και η δυσάρεστη γεύση. Οι ειδικοί όμως επαναλαμβάνουν ότι αυτά δεν έχουν καμιά ουσιώδη επίδραση στον οργανισμό.
Τι μας προσφέρει η κατανάλωση σκόρδου;
- Τη βελτίωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης.
- Τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση σχηματισμού θρόμβων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.
- Την Καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
- Την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου.
- Τη μείωση των μυκητιάσεων και των λοιμώξεων.
    Μύθος: Το σκόρδο αποτελεί ασπίδα κατά το καρκίνου
    Η Αλήθεια: Το σκόρδο μπορεί να αποτελεί μέρος της δίαιτας πλούσιας σε λαχανικά. Συνεπώς η μείωση των πιθανοτήτων να εκδηλωθεί καρκίνος πιθανόν να οφείλεται στην υγιεινή διατροφή γενικότερα.
    Η κατανάλωση ενός έως δύο κομματιών ωμού σκόρδου ανά ημέρα, θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες. Οι δόσεις που συστήνονται γενικά στη βιβλιογραφία για τους ενήλικες είναι 4 γραμμάρια (1-2 κομμάτια) ωμό σκόρδο ανά ημέρα ή μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου 300mg, 2 έως 3 φορές ανά ημέρα, ή 7.2γραμ. εκχύλισμα σκόρδου ανά ημέρα.
    Τέλος τη δυσάρεστη οσμή του σκόρδου στην αναπνοή μπορεί να την καλύψει ένα ποτήρι γάλα. Το γάλα μειώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που δίνουν στο σκόρδο την έντονη και μακράς διάρκειας οσμή του. Όμως περιορίζει τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου.
    Συντάκτης: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος


    Διαβάστε περισσότερα ...

    Φτιάξτε σπιτικό σαπούνι σε λίγα λεπτά!



    Φτιάξτε σπιτικό σαπούνι σε λίγα λεπτά!
    Γρήγορος και εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε δικό μας σπιτικό σαπούνι
    Αναλογία υλικών :
    1,5 L ελαιόλαδο
    0.5 L χλιαρό νερό
    250 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου)
    ή καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου)

    Εκτέλεση :

    - Σε ανοξείδωτο ή πλαστικό δοχείο βάζουμε πρώτα το νερό και διαλύουμε την καυστική σόδα ή ποτάσα ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
    - Ρίχνουμε το λάδι λίγο-λίγο ανακατεύοντας προς τα δεξιά. Αμέσως θα δούμε τη χημική αντίδραση των υλικών σχηματίζοντας ένα κρεμώδες πολτό.
    - Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει όλο το λάδι και να γίνει ομοιογενές μείγμα.
    - Για καλούπι χρησιμοποιούμε ένα παλιό ταψάκι ή ένα συρτάρι ή ένα τετράγωνο τάπερ, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε.
    - Την άλλη μέρα το αναποδογυρίζουμε και το κόβουμε κομμάτια.
    - Το απλώνουμε σε αερινό μέρος (όχι στον ήλιο γιατί σκάει) να ωριμάσει.
    - Με την παραμονή του στον αέρα γίνεται άλλη μια χημική αντίδραση με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και την καυστική σόδα αποβάλλοντας το καυστικό οξύ  σε μορφή λευκής σκόνης.
    - Μετά από 1,5-2 μήνες είναι έτοιμο για χρήση και όσο ωριμάζει γίνεται καλύτερο.
    Αρωματικό σαπούνι :

    Αν θέλουμε να αρωματίσουμε το σαπούνι μας, μπορούμε απλά στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε να βράσουμε χαμομήλι ή μέντα ή λεβάντα ή φλοιό λεμονιού ή ό,τι άλλο θέλουμε.

    Προφυλάξεις :

    - Κάνουμε την παρασκευή του σαπουνιού σε ανοιχτό χώρο για να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.
    - Προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή το μείγμα με τα χέρια μας, άλλωστε δεν χρειάζεται, και αν γίνει ξεπλένουμε αμέσως με νερό και δεν παθαίνουμε τίποτα.
    - Δεν χρησιμοποιούμε σκεύη αλουμινίου γιατί το οξύ της ποτάσας τα διαβρώνει.


    Διαβάστε περισσότερα ...

    Έκρηξη χρωμάτων στα χωράφια της Ολλανδίας!



    Ένα μοναδικό θέαμα μπορεί να αντικρίσει όποιος βρεθεί την Άνοιξη στις αγροτικές περιοχές της Ολλανδίας.
    perierga.gr - τουλίπες
    Εκατομμύρια τουλίπες, λίγο πριν να συλλεχθούν, σχηματίζουν ένα πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής με έντονα χρώματα. Λευκές, κόκκινες, μπλε, κίτρινες, πράσινες και άλλων χρωμάτων λωρίδες δημιουργούνται από τη διαδοχική φύτευση διαφορετικών ποικιλιών.
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες
    Στην Ολλανδία, γνωστή και ως χώρα της τουλίπας, παράγεται κάθε χρόνο ένα σημαντικός αριθμός λουλουδιών που αγγίζει τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής τουλιπών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών εξάγονται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες
    perierga.gr - τουλίπες



    Διαβάστε περισσότερα ...

    Μπορούν τα έντομα να πετούν στη βροχή;



    Η βροχή είναι μια πρόκληση για όλα τα ιπτάμενα ζώα γιατί οι σταγόνες του νερού μπορεί να έχουν μεγάλη ορμή και να εμποδίζουν την ορατότητα. Εκτός αυτού, ένα βρεγμένο ζώο είναι πιο βαρύ από ένα στεγνό. Αυτό σημαίνει πως δυσχεραίνεται η πτήση και απαιτείται περισσότερη ενέργεια. Γι’ αυτό, μόλις αρχίζει η βροχή, τα περισσότερα ιπτάμενα έντομα αναζητούν καταφύγιο.
    Perierga.gr - Μπορούν τα έντομα να πετούν στη βροχή;
    Ωστόσο, ορισμένα ιπτάμενα έντομα μπορούν να πετάξουν ανάμεσα στις σταγόνες της βροχής, αν βρέχει ελαφρά. Αυτό ισχύει ειδικά για μικρά έντομα με ταχεία ικανότητα αντίδρασης, όπως ορισμένα είδη μυγών που είναι καλά στο «να χορεύουν» στον αέρα.
    Ωστόσο, τα έντομα που είναι μικρά και έχουν αργή ικανότητα αντίδρασης πέφτουν συχνά στο έδαφος. Τα μεγάλα έντομα μπορούν να αντέξουν τα χτυπήματα λίγων σταγόνων βροχής. Ωστόσο, αν η βροχή είναι πολύ δυνατή, σχεδόν όλα τα έντομα που δεν έχουν καταφύγει κάπου πέφτουν στο έδαφος και είτε ψοφούν είτε έχουν την τύχη να ξαναπετάξουν αφού πρώτα στεγνώσουν.
    πηγή: scienceillustrated.gr
    Διαβάστε περισσότερα ...

    Κουκουναριά. Ένας καρπός κέρδους!



    Ενα δέντρο η καλλιέργεια του οποίου μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον εισόδημα χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες και με σχεδόν μηδενικό κόστος είναι η γνωστή κουκουναριά.
    Perierga.gr - Κουκουναριά
    Πρόκειται για ένα δέντρο που αναπτύσσεται εύκολα στη χώρα μας, αλλά επειδή δεν αξιοποιείται εισάγουμε το κουκουνάρι από χώρες του εξωτερικού, όπως η Τουρκία και η Ισπανία.
    Η κουκουναριά καλλιεργείται συστηματικά στη Τουρκία και την Ισπανία για την παραγωγή καρπών, το γνωστό κουκουνάρι, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην Τουρκία, συγκεκριμένα και ιδιαίτερα στην περιοχή τριγύρω από την Πέργαμο, οι λόφοι καλύπτονται με φυτείες κουκουναριάς σε ευρύ φυτευτικό σύνδεσμο ώστε να δένδρα να καρποφορούν.
    Η κουκουναριά μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη και απαντάται κυρίως στις ακόλουθες περιοχές: Δυτική Πελοπόννησος, Κρήτη, Ιος, Νάξος, Σκιάθος, Λέσβος, Σάμος, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, ακτές Στερεάς Ελλάδας, Εύβοια, Χαλκιδική, Αθως. Στα Κύθηρα και στην Κέρκυρα είναι καλλιεργημένη όπως και σε κάποιες άλλες περιοχές.
    Perierga.gr - Κουκουναριά
    Η κουκουναριά φθάνει συνήθως τα 15-20 μ. σε ύψος. Εχει χαρακτηριστική ομπρελοειδή μορφή με κοντό κορμό και στρογγυλή επίπεδη κορυφή. Ο φλοιός είναι χοντρός, καστανοκόκκινος, βαθιά χαραγμένος από φαρδιές, κατακόρυφες πλάκες. Εχει ευλύγιστες βελόνες σε δέσμες των δύο, μήκους 10-20 εκατ.
    Τα νεαρά δέντρα έχουν διαφορετικές βελόνες μήκους 2-4 εκατ. με γλαυκοπράσινο χρώμα.
    Οι σπόροι
    Οι κώνοι είναι ωοειδείς έως σφαιρικοί, μεγάλοι με μήκος 8-15 εκατ. και χρειάζονται 36 μήνες για να ωριμάσουν. Οι σπόροι είναι μεγάλοι, μήκους 2 εκατ. περίπου, ανοιχτοκάστανοι με μια μαύρη επίστρωση που φεύγει εύκολα. Τα 3ετή ώριμα κουκουνάρια ανοίγουν την άνοιξη του τρίτου έτους αμέσως μόλις αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και απελευθερώνουν τους σπόρους.
    Ο επιμήκης στο σχήμα κουκουναρόσπορος, που προέρχεται από τους κώνους των πεύκων, εκτιμάται από πολύ παλιά για τη μαλακή και σχεδόν κρεμώδη υφή του, τη γλυκιά και απαλή γεύση του και το ελαφρύ ρητινώδες άρωμά του.
    Οι κουκουναρόσποροι συλλέγονται συνήθως με τα χέρια. Η γεύση τους συχνά θυμίζει εκείνη του αμύγδαλου, αν και είναι πιο ρητινώδης και πιο πικάντικη.
    Το γεγονός ότι τα σπέρματα της κουκουναριάς είναι εδώδιμα έχει συντελέσει στην καλλιέργεια του είδους ήδη από τα αρχαία χρόνια και συνεπώς στην εισαγωγή του σε διάφορες περιοχές από τον άνθρωπο. Αυτό καθιστά δύσκολο τον ακριβή προσδιορισμό της φυσικής του εξάπλωσης.
    Η πιο πιθανές περιοχές προέλευσης είναι η Ανατολία, ο Λίβανος και η Ιβηρική χερσόνησος. Στην Ισπανία έχουν βρεθεί κώνοι και κομμάτια από ξυλάνθρακα P. pinea σε παλαιολιθικούς οικισμούς ηλικίας 50.000 ετών. Πέρα από τη Μεσογειακή λεκάνη, που είναι ο φυσικός χώρος εξάπλωσής της, έχει εισαχθεί με επιτυχία στην Αργεντινή και στη Ν. Αφρική.
    Στην αγορά βρίσκουμε ελληνικούς -σε πολύ μικρές ποσότητες- από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, οπότε έχουν και μεγάλη ζήτηση.
    Ομως οι μεγαλύτερες ποσότητες κουκουναρόσπορου που διακινούνται στην ελληνική αγορά εισάγονται από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κίνα, συνήθως τα Χριστούγεννα που έχουν μεγάλη ζήτηση. Τρώγονται ωμοί ή ψημένοι και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
    Perierga.gr - Κουκουναριά
    Μηδενικό κόστος, έως 650 € η απόδοσή της
    H στρεμματική απόδοση της κουκουναριάς μπορεί να φτάσει τα 650 ευρώ τον χρόνο, μια διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση για μια καλλιέργεια η οποία έχει σχεδόν μηδενικό κόστος, καθώς δεν ξεπερνάει τα 60 ευρώ ανά στρέμμα. Η κουκουναριά συνιστάται να καλλιεργείται σε:
    • Περιοχές κατά μήκος της παραλιακής ζώνης σε βαθιά αμμώδη εδάφη.
    • Σε κάθε περιοχές με υψόμετρο όχι μεγαλύτερο από 200 μ. όπου το κλίμα είναι ήπιο.
    Φυτείες που προορίζονται για παραγωγή σπόρου πρέπει να φυτεύονται σε φυτευτικό σύνδεσμο 6 Χ 6 μ. και ευρύτερο. Από το 5ο έτος και μετά, σταδιακά, θα πρέπει να κλαδεύονται τα χαμηλότερα κλαδιά ώστε τα δένδρα να πάρουν το φυσικό τους ομπρελόμορφο σχήμα.
    Η κουκουναριά καρποφορεί από το 8ο-10ο έτος. Σε ηλικία 15 ετών κάθε δένδρο παράγει περί τους 100 κώνους ετησίως με 60 βρώσιμους σπόρους έκαστος, ενώ σε ηλικία 25 ετών μπορεί να φθάσει τους 200 κώνους με 80 βρώσιμους σπόρους.
    Η στρεμματική παραγωγή επομένως σε ηλικία 15 ετών και με φυτευτικό σύνδεσμο 6 Χ 6 μ. (28 δένδρα ανά στρέμμα) μπορεί να φθάσει τους 17 χλγ. αποφλοιωμένο σπόρο, ενώ σε ηλικία 25 ετών τους 45 χλγ.
    Η τρέχουσα τιμή του κουκουναριού στην αγορά είναι 42 ευρώ ανά κιλό.
    Με τρέχουσα τιμή παραγωγού στα 15 ευρώ ανά κιλό, η ετήσια στρεμματική απόδοση μπορεί να φθάσει τα (εισόδημα παραγωγού):
    • 250 ευρώ σε ηλικία 15 ετών.
    • 650 ευρώ σε ηλικία 25 ετών.
    Εγκατάσταση φυτείας
    Το κόστος εγκατάστασης φυτείας κουκουναριάς είναι χαμηλό. Τα δενδρύλλια (2ετή ή 3ετή) δεν κοστίζουν περισσότερο από 2 ευρώ το τεμάχιο και με τα 28 δενδρύλλια στο στρέμμα το κόστος του φυτευτικού υλικού ανέρχεται το πολύ στα 56 ευρώ ανά στρέμμα.
    Εάν ο επενδυτής αποφασίσει να κατασκευάσει φράκτη και να εγκαταστήσει αρδευτικό δίκτυο για να αρδεύει αδαπάνως τα πρώτα 5 χρόνια, το κόστος είναι χαμηλό και γνωστό από άλλες καλλιέργειες.
    Αποφλοίωση σπόρων
    Οι μηχανές αποφλοίωσης των σπόρων είναι εύκολα διαθέσιμες και φθηνές. Εξάλλου δεν χρειάζεται ο κάθε παραγωγός να διαθέτει δική του μηχανή. Τέτοια θα διαθέτει ο έμπορος ο οποίος θα εμπορεύεται μεγάλες ποσότητες σπόρου.
    Επιδότηση για επενδυτές
    Η κουκουναριά περιλαμβάνεται στον κατάλογο δένδρων των Κανονισμών δάσωσης των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και επιδοτείται.
    Κάθε κοινοτικό πλαίσιο στήριξης εμπεριέχει έναν κανονισμό δάσωσης. Ετσι το Β΄ ΚΠΣ συνοδεύτηκε από τον Κανονισμό 2080/92, ενώ το Γ΄ ΚΠΣ από τον Κανονισμό 1257/2001. Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι λεπτομέρειες του κανονισμού για το επόμενο πλαίσιο στήριξης. Η διάρκεια των κανονισμών και ως εκ τούτου η δέσμευση των επενδυτών είναι 20ετής. Οι επενδυτές οι οποίοι εντάσσονται στους κανονισμούς επιδοτούνται εφάπαξ με ένα σεβαστό ποσό το οποίο καλύπτει τη δαπάνη εγκατάστασης της φυτείας, ενώ επιδοτούνται και σε ετήσια συχνότητα, με μικρότερο ποσό, για τη συντήρησής της. Οι επενδυτές, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται τα αγροτεμάχιά τους, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από έναν αρκετά πλούσιο κατάλογο δασικών δένδρων.
    Στους προηγούμενους κανονισμούς η πλειονότητα των επενδυτών φύτεψε ψευδακακία.
    Εν όψει εφαρμογής του νέου Κανονισμού δάσωσης, ας έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι επενδυτές πως καλλιεργώντας κουκουναριά (εάν ενδείκνυται για την περιοχή τους) επιτυγχάνουν:
    • Μια φυτεία που δεν προσβάλλεται από ασθένειες και έντομα.
    • Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φροντίδες πέρα από πότισμα τα πρώτα μερικά χρόνια έως ότου τα δέντρα να εγκατασταθούν και έλεγχο της υποβλάστησης έως ότου «κλείσει» η φυτεία.
    • Εξασφαλίζουν πέραν της επιδότησης ένα επι­­πλέον «ουκ ευ­κα­τα­­­φρό­­νητο» ετήσιο εισόδημα.
    Δενδρύλλια διατίθενται σε όλα τα ελληνικά φυτώρια.
    Σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας
    Η κουκουναριά είναι ένα είδος μεσο­γεια­κού πεύκου που αναπτύσσεται στη Νότια Ευρώπη. Μάλιστα, αποτελεί το πιο κοινό καλλωπιστικό είδος πεύκου στην Ιταλία. Ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Δημιουργεί δάση στη Δυτική Πελοπόννησο, αλλά χρησιμο­ποι­είται σε αναδασώσεις και ως καλλωπιστικό στα νησιά μας (γνωστή η τοποθεσία «Κουκουναριές» στη Σκιάθο), τη Χαλκιδική και ακόμη και στη Β. Ελλάδα, όπου βέβαια οι κλιματεδαφικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Προτιμά αμμώδη, βαθιά και όξινα εδάφη, κοντά στη θάλασσα, ενώ αποφεύγει τα πολύ συμπαγή, αργιλώδη. Είναι φωτόφι­λο είδος και μάλιστα περισ­σότερο από όλα τα είδη των ελληνικών πεύκων.
    Το κουκουνάρι καταναλωνόταν ευρέως στην Ευρώπη και την Ασία, από την Παλαιολιθική κιόλας περίοδο. Οι αρχαίοι Ελληνες και οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν την πλούσια θρεπτική αξία του και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που το θεωρούσαν και σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μάλιστα, συνήθιζαν να σερβίρουν ένα είδος μπισκότου με κουκουνάρι που είχε ως κύριο στόχο την ενίσχυση των ερωτικών επιδόσεων.
    Ο κουκουναρόσπορος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ακόμη, είναι πλούσια πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, φολικού οξέως, ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου και μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπλήρωμα διατροφής, χάρη στην υψηλή ενεργειακή του αξία. Σημειώνεται ότι 100 γραμ. κουκουναρόσπορου ισοδυναμούν με 570 θερμίδες. Η αρχική καταγωγή της κουκουναριάς είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Βό­ρεια Αφρική. Καλλιεργείται συστηματικά εδώ και 6.000 χρόνια για τους εδώδιμους σπόρους της, τους οποίους εμπορεύονταν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια.
    πηγή: ethnos.gr


    Διαβάστε περισσότερα ...

    10 τροφές που μοιάζουν με όργανα του σώματος!



    Τελικά υπάρχει μια πιο στενή «σχέση» και μια μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στις υγιεινές τροφές και στα όργανα του σώματός μας. Για παράδειγμα τα καρύδια, που ωφελούν τον εγκέφαλο, μοιάζουν πραγματικά με αυτόν. Σύμπτωση; Ίσως. Αν και οι παρακάτω υγιεινές τροφές είναι ευεργετικές για ολόκληρο το σώμα, ο κατάλογος που ακολουθεί είναι μια διασκεδαστική υπενθύμιση του τι πρέπει να τρώμε για να ωφελούμε συγκεκριμένες περιοχές.
    1. Καρύδι-εγκέφαλος
    perierga.gr - 10 τροφές που μοιάζουν με όργανα του σώματος!
    Οι πτυχώσεις και οι γραμμές ενός καρυδιού μοιάζουν πολύ με αυτές του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το σχήμα του καρυδιού, επίσης, θυμίζει τον εγκέφαλο και μοιάζει να έχει αριστερό και δεξί ημισφαίριο. Και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι το καρύδι λέγεται και «τροφή του εγκεφάλου», καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου.
    2. Μύδια-όρχεις
    Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει στοιχεία ότι τα μύδια, τα οποία έχουν μια ομοιότητα με τους όρχεις, είναι πραγματικά ωφέλιμα για τα αρσενικά γεννητικά όργανα. Έρευνα από την Ολλανδία προτείνει για τους άνδρες να ενισχύουν τη διατροφή τους με φολικό οξύ και ψευδάργυρο -και τα δύο υπάρχουν στα μύδια- καθώς αυτά τα συστατικά μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.
    3. Καρότο-μάτι
    perierga.gr - 10 τροφές που μοιάζουν με όργανα του σώματος!
    Αν κόψετε ένα καρότο σε στρογγυλές φέτες, θα δείτε την ομοιότητά του με το μάτι και ακόμη θα παρατηρήσετε τις ακτινωτές γραμμές που μιμούνται την κόρη και την ίριδα. Όσα σας έλεγαν οι γιαγιάδες σας είναι τελικά αλήθεια: τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια. Είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο, που μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της κύριας αιτίας απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
    4. Γκρέιπφρουτ-μαστός
    Η ομοιότητα ανάμεσα σε αυτό το στρογγυλό εσπεριδοειδές και το γυναικείο στήθος μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση. Το γκρέιπφρουτ περιέχει ουσίες που ονομάζονται λιμονοειδή και έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου σε ανθρώπινα κύτταρα του μαστού.
    5. Σέλινο-οστά
    perierga.gr - 10 τροφές που μοιάζουν με όργανα του σώματος!
    Οι λεπτοί μίσχοι του σέλινου μοιάζουν αρκετά με τα οστά και μάλιστα τα ωφελούν πολύ. Το σέλινο είναι μια πλούσια πηγή πυριτίου, το οποίο αποτελεί μέρος της μοριακής δομής που δίνει στα οστά δύναμη. Μια άλλη σύμπτωση είναι ότι τα οστά περιέχουν κατά 23% νάτριο, όπως και το σέλινο!
    6. Κόκκινο κρασί-αίμα
    Το κόκκινο κρασί, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής ρεσβερατρόλης, μοιάζει με το αίμα. Πίνοντάς το, προστατεύουμε επίσης το αίμα από την LDL χοληστερόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Υπάρχει επίσης μια ένωση στο κόκκινο κρασί που αραιώνει το αίμα και έτσι μειώνονται οι θρόμβοι, που συνδέονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια και την καρδιακή νόσο.
    7. Ντομάτα-καρδιά
    perierga.gr - 10 τροφές που μοιάζουν με όργανα του σώματος!
    Αν ανοίξετε στα δύο μια ντομάτα θα παρατηρήσετε ότι αυτό το κόκκινο λαχανικό έχει πολλά σημεία που το κάνουν να μοιάζει με την καρδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι εξαιτίας του λυκοπένιου στις ντομάτες, αυτό το λαχανικό επιτυγχάνει μείωση του κινδύνου για καρδιακή νόσο σε άνδρες και γυναίκες που τις συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους. Αν προσθέσετε και λίγο ελαιόλαδο στην ντομάτα, θα βοηθήσετε στην απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό σας, σχεδόν κατά το δεκαπλάσιο.
    8. Τζίντζερ-στομάχι
    Αν έχετε πιει τζίντζερ έιλ, όταν έχετε στομαχόπονο, γνωρίζετε πόσο καλό κάνει. Ίσως αυτό εξηγεί και ότι το τζίντζερ, αλλιώς πιπερόριζα, μοιάζει κάπως με το πεπτικό μας όργανο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τζιντζερόλη, το συστατικό που ευθύνεται για την πικάντικη γεύση και το άρωμα του τζίντζερ, είναι ένα φυτοχημικό που έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη ναυτία και τον έμετο.
    9. Αβοκάντο-μήτρα
    perierga.gr - 10 τροφές που μοιάζουν με όργανα του σώματος!
    Το σχήμα-λάμπα του αβοκάντο μοιάζει με τη γυναικεία μήτρα και επίσης αυτό το φρούτο υποστηρίζει την αναπαραγωγική υγεία. Τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή φολικού οξέος, που έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, μια προκαρκινική κατάσταση.
    10. Γλυκοπατάτες-πάγκρεας
    Το μακρόστενο σχήμα της γλυκοπατάτας, μοιάζει αρκετά με αυτό του παγκρέατος και, επίσης, αυτό το φυτό προωθεί την υγιή λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου. Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτένιο, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει όλους τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του παγκρέατος, από ζημία που σχετίζεται με τον καρκίνο ή τη γήρανση.
    πηγή: clickatlife.gr


    Διαβάστε περισσότερα ...

    Μέλισσες παράγουν χρωματιστό μέλι!



    Οι μελισσοκόμοι από τη βορειοανατολική Γαλλία ξαφνιάστηκαν όταν οι μέλισσες τους άρχισαν να παράγουν πρασινωπό μέλι. Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι στην πόλη Ribeauville απόρησαν -και με το δίκιο τους οι άνθρωποι!- όταν είδαν ότι οι μέλισσές τους παρήγαγαν μπλε, πράσινο και κόκκινο μέλι αυτό το καλοκαίρι!
    perierga.gr - Μέλισσες παρήγαγαν χρωματιστό μέλι!
    «Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο έγινε αυτό. Το χρώμα στο μέλι το ξέρουμε πολύ καλά και όταν είδαμε αυτή την αλλαγή αρχίσαμε, φυσικά, να ανησυχούμε και να αναζητάμε την αιτία», αναφέρουν στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
    perierga.gr - Μέλισσες παρήγαγαν χρωματιστό μέλι!
    Τελικά όπως αποδείχτηκε, η αιτία του «κακού» ήταν μια κοντινή μονάδα παραγωγής M&M’S (ξέρετε, αυτά τα πολύχρωμα σοκολατένια καραμελάκια), η οποία ήταν και το αγαπημένο σημείο των μελισσών, όπου «έτρωγαν» τις χρωστικές ουσίες με αποτέλεσμα το χρώμα να βγαίνει στο μέλι, και, μάλιστα, διαφορετικό κάθε φορά!
    perierga.gr - Μέλισσες παρήγαγαν χρωματιστό μέλι!
    Μετά το σοκ, λοιπόν, των μελισσοπαραγωγών, ήρθε η ώρα η εταιρεία να μαζέψει τα… απόβλητά της, προκειμένου να επιστρέψουν οι μέλισσες στην φυσιολογική παραγωγή μελιού, όπως και έκανε, άλλωστε.
    perierga.gr - Μέλισσες παρήγαγαν χρωματιστό μέλι!



    Διαβάστε περισσότερα ...

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ