3 Αυγ 2012

Καλλιέργεια της γαρδένιας..δύσκολη αλλά αποδοτική !



 

Γνωστή και φημισμένη σε όλο τον κόσμο, η γαρδένια επιφυλάσσει πολύ καλές οικονομικές αποδόσεις στους παραγωγούς - «Υπό κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να παράγει λουλούδια όλο τον χρόνο», λένε οι ειδικοί


Αρωμα... ανάπτυξης και εξαγωγών αναδίδει η γαρδένια, η καλλιέργεια της οποίας, παρά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες, επιφυλάσσει πολύ καλές οικονομικές αποδόσεις.

Φυτό των «θερμών» και τροπικών κλιμάτων η γαρδένια, όντας ένα από τα τρία δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά γλάστρας παγκοσμίως, είναι το πλέον σημαντικό εξαγώγιμο ανθοκομικό προϊόν.

Η γαρδένια, αν και κατάγεται από τη νότια Κίνα, στη χώρα μας ήρθε από είδη που προέρχονται από τη Νότιο Αφρική. Στην Ελλάδα, η γαρδένια καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Πήλιο, όπου γεωπόνοι και καλλιεργητές της εποχής θεώρησαν ότι το «μαλακό» κλίμα στους πρόποδες του βουνού και το κατάλληλο έδαφος (καστανόχωμα-φυλλόχωμα) είναι άριστο για την καλλιέργεια.
Από την Κίνα έως τις ΗΠΑ, και από το Κατάρ έως την Κένυα, είναι μία καλλιέργεια που έχει ιδιαιτερότητες , δυσκολίες αλλά και πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.

«Και δεν έπεσαν έξω», όπως τονίζει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο Νίκος Θυμάκης, γεωπόνος, σύμβουλος πρασίνου και επιστημονικός υπεύθυνος της Ανθοκομικής Εκθεσης του Δήμου Κηφισιάς.

«Η γαρδένια του Πηλίου είναι φημισμένη και γνωστή. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, μία ομάδα παραγωγών από το Πήλιο, οι Gardenia Growers Group συνένωσαν τις δυνάμεις τους για την άριστη παραγωγή ενός εξαγώγιμου προϊόντος, της γαρδένιας compact, που ζητείται στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά λόγω του σχήματός της, της έντονης ανθοφορίας της και της εύκολης συντήρησής της».

«Θεωρούμε ότι το παράδειγμα αυτό αλλά και η συνολική παραγωγή γαρδένιας στη χώρα αποτελούν ''φάρο'' για καλλιεργητική και εμπορική εκμετάλλευση με δυνατότητα εξαγωγής», καταλήγει ο κ. Θυμάκης.

Η γαρδένια είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που ζει πολλά χρόνια. Γενικός κανόνας για την ανάπτυξη των φυτών είναι ότι το ριζικό τους σύστημα είναι τόσο σημαντικό όσο η καρδιά για τον άνθρωπο. Ετσι και για τη γαρδένια μια υγιής ρίζα θα διατηρήσει ένα υγιές φυτό.
Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να φυτεύουμε τη γαρδένια αυστηρά και μόνο σε φυτόχωμα και συγκεκριμένα σε τύρφη με χαμηλό pH. Αριστο pH είναι to 4,5-5.

Το πότισμά της πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το χώμα να διατηρείται ελαφρώς νοτισμένο. Επίσης, πολύ σημαντικό, η γαρδένια δεν πρέπει να βρίσκεται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο - ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Ενα απλό λίπασμα ανθοφορίας την άνοιξη και ένα βλαστικής ανάπτυξης το υπόλοιπο χρονικό διάστημα συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του φυτού.
Δύσκολη, αλλά αποδοτική η καλλιέργεια της γαρδένιας
Η έλλειψη σιδήρου, στην οποία οφείλεται το κιτρίνισμα, αντιμετωπίζεται με τη χρήση σκευασμάτων σιδήρου με ψεκασμούς ανά 20-30 ημέρες.

Οπως όλα τα φυτά, έτσι και η γαρδένια θέλει φροντίδα. Ομως το βασικό συστατικό για να πετύχει η καλλιέργειά της, είναι το νερό. Ετσι καλλιεργείται και στο Πήλιο, με νερό απαλλαγμένο από άλατα. Νερό βεβαρημένο με χλώριο και άλατα είναι απαγορευτικό για τη γαρδένια και ειδικά για την compact. Τακτικά, σχεδόν ανά ημέρα, γίνεται ψεκασμός με καθαρό νερό στα φύλλα.
Δύσκολη, αλλά αποδοτική η καλλιέργεια της γαρδένιας
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ
Ακριβό το κόστος εγκατάστασης τον πρώτο χρόνο

Σε 7.000 ευρώ ανά στρέμμα ανέρχεται το κόστος αγοράς φυτικού υλικού για την καλλιέργεια γαρδένιας, ενώ επιπλέον κόστος, που θα επιβαρύνει τον νέο καλλιεργητή την πρώτη μόνο χρονιά, αφορά στην εγκατάσταση της καλλιεργητικής μονάδας.

Συγκεκριμένα, εάν η καλλιέργεια είναι υπαίθρια -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο Σταύρος Τσαλούχος, ένας εκ της ομάδας των καλλιεργητών της Gardenia Growers Group-, το κόστος ανά στρέμμα υπολογίζεται σε περίπου 6.000-7.000, ενώ το κόστος αυξάνεται σε 10.000-15.000 ευρώ ανά στρέμμα, όταν πρόκειται για μεταλλική κατασκευή με διχτυόκηπο. Για την κατασκευή θερμοκηπίου, το κόστος είναι μεγαλύτερο ξεκινώντας από τις 20.000 ευρώ.
Οπως πάντως επισημαίνει ο γεωπόνος-σύμβουλος πρασίνου Νίκος Θυμάκης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει γεωτεχνική και οικονομοτεχνική μελέτη από γεωπόνο για να βοηθηθεί ο παραγωγός ως προς τη «στόχευση» και τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας αλλά και το καλλιεργητικό σχέδιο και το «στήσιμο» μιας θερμοκηπιακής μονάδας. Φυσικά, γίνεται αναλυτική πρόβλεψη για τα υλικά που θα χρειαστούν (γλάστρες, εδαφικά υποστρώματα, φυτικό υλικό, εγκατάσταση υδρονέφωσης, πότισμα κ.λπ.), καθώς και πρόβλεψη απόσβεσης αλλά και προτάσεις σχεδίου σύνδεσης με την αγορά.

Θα πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι η γαρδένια είναι ένα προϊόν με σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές. Αποτελώντας ένα από τα πλέον περιζήτητα καλλωπιστικά φυτά στις ξένες αγορές, κύριο μέλημα των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών γαρδένιας πριν ξεκινήσει η υλοποίηση της μονάδας, πρέπει να είναι η έρευνα αγοράς στις αγορές εκείνες που θεωρούνται και οι σημαντικότερες για το συγκεκριμένο φυτό, όπως είναι η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ρωσία, οι βαλκανικές χώρες, η Τουρκία, οι αραβικές χώρες, η Κίνα (υπό προϋποθέσεις) και οι σκανδιναβικές χώρες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το στοιχείο εκείνο που θα καταστήσει ελκυστικό και ανταγωνιστικό το προϊόν, είναι η συνένωση δυνάμεων και η από κοινού δραστηριοποίηση κάποιων καλλιεργητών, στα πρότυπα της ομάδας παραγωγών από το Πήλιο Gardenia Growers Group, που έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης παραγγελίας στο εξωτερικό ακόμα και για περισσότερα από 200.000 φυτά σε γλάστρες.

Ξεπερνούν τις 20.000 € ανά στρέμμα τα έσοδα
Παρά το υψηλό κόστος που απαιτεί η καλλιέργεια γαρδένιας, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των εξόδων εγκατάστασης τον πρώτο χρόνο, η οικονομική απόδοση την καθιστά ιδιαιτέρως ελκυστική, με τα έσοδα ανά στρέμμα να ξεκινούν από τις 20.000 ευρώ.

Με την ενδεικτική τιμή τεμαχίου στην ανθαγορά να κυμαίνεται από 1,8 έως 2,2 ευρώ -τονίζει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Νίκος Θυμάκης- η ενδεικτική συνολική απόδοση ανά στρέμμα ξεκινά από 20.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τις 26.500 ευρώ.

Η γαρδένια καλλιεργείται στον αγρό (με κάλυψη από δίχτυ το καλοκαίρι και σε προστατευμένο μέρος τον χειμώνα) και σε θερμοκήπια, όπου μπορεί να παράγει λουλούδια όλο τον χρόνο, όπως μας αναφέρουν οι παραγωγοί γαρδένιας Δημήτρης Δημητρίου από τον Κάλαμο Αττικής και ο Κώστας Τσίτσας από το Πήλιο.

Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης και έως τις αρχές του φθινοπώρου. Η γαρδένια είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό. Τον χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ, όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός, διατηρείται όλο τον χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί Κελσίου.

Συμπερασματικά, όπως αναφέρουν οι δύο παραγωγοί στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες», στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα η παραγωγή πρέπει να γίνεται σε θερμοκήπιο, ενώ στη Νότια Ελλάδα και στα νησιά μπορεί και στον αγρό, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν και σε καστανόχωμα...

Πολλαπλασιασμός: Για να φτιάξει κάποιος μια καλλιέργεια γαρδένιας, πρέπει να πάρει μοσχεύματα από μητρικά φυτά. Ετσι, αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει, θα πρέπει με το που θα αρχίσει την επιχείρηση, να προμηθευτεί πιστοποιημένα μητρικά φυτά ή μοσχεύματα από οίκο πολλαπλασιαστικού υλικού, για να είναι αφενός εμπορικά εντάξει κι αφετέρου ασφαλής για την ποιότητα των προϊόντων. Φυσικά, με την παρέλευση των ετών, θα δημιουργήσει κι ο ίδιος «μάνες» και από αυτές θα παίρνει μοσχεύματα, οπότε θα υπάρχει σχετική εξοικονόμηση σε μοσχεύματα βλαστών.

Ανάλογα με την εποχή λήψης και τη σκληρότητά τους τα μοσχεύματα βλαστών διακρίνονται σε:
  • Ξυλώδη, τέλος χειμώνα - αρχή άνοιξης
  • Ημιξυλοποιημένα, τέλος καλοκαιριού - αρχές φθινοπώρου
  • Μαλακού ξύλου, άνοιξη έως φθινόπωρο
  • Ποώδη, ανεξάρτητα από την εποχή λήψης

Τα μοσχεύματα βλαστών θα πρέπει να έχουν μήκος 10-30 εκ. και διάμετρο 7-13 χιλ. και να φέρουν τουλάχιστον δύο οφθαλμούς. Τα παίρνουμε από την κορυφή, το μέσο ή τη βάση των βλαστών των μητρικών φυτών.

Αφού κοπεί το κατάλληλο μόσχευμα, αφαιρούμε τα φύλλα της βάσης (και τα άνθη, αν υπάρχουν) και κρατάμε μόνο λίγα φύλλα στην κορυφή, τα οποία κόβουμε στη μέση.

Εμβαπτίζεται το κάτω μέρος του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας για πιο σίγουρο αποτέλεσμα και φυτεύεται σε υπόστρωμα, το οποίο αποτελείται από ίσα μέρη τύρφης και περλίτη ή άμμου. Εξασφαλίζουμε συνθήκες υγρασίας (με ψεκασμό), θερμοκρασία υποστρώματος σταθερή γύρω στους 20οC και περιβάλλοντος λίγο χαμηλότερη.

Πνοή ανάπτυξης οι διεθνείς εκθέσεις
Πνοή ανάπτυξης του ελληνικού κλάδου ανθοκομίας δημιουργεί η εθνική συμμετοχή για πρώτη φορά στην έκθεση Floriade, που διοργανώνεται κάθε δέκα χρόνια στη «χώρα της τουλίπας», την Ολλανδία. Μετά τις συνεχείς αναίτιες αρνήσεις φορέων της πολιτείας για εθνική συμμετοχή, ο γεωπόνος Νίκος Θυμάκης, ως project manager της ελληνικής συμμετοχής, βρήκε τρόπο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Ετσι, έπειτα από συνέντευξη αξιολόγησης που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας, δόθηκε από τη διοργάνωση της Floriade το «πράσινο φως» και η Ελλάδα θα είναι παρούσα για πρώτη φορά.

Από το 1850 περίπου, που έχουν ξεκινήσει ως θεσμός οι ανθοκομικές εκθέσεις ανά τον κόσμο, κάθε χώρα έχει αναπτύξει τη δική της παράδοση. Το επίκεντρο όμως όλων είναι η Ολλανδία, που από το 1960 ξεκίνησε η Floriade. Από τότε, κάθε 10 χρόνια, σε διαφορετικό μέρος στη «χώρα της τουλίπας» διεξάγεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο η συγκεκριμένη διοργάνωση που συγκεντρώνει ό,τι ομορφότερο και καινοτόμο υπάρχει στην ανθοκομία και την κηποτεχνία παγκοσμίως. Η επισκεψιμότητά της ξεπερνά τα 6.000.000, ενώ μετά το τέλος της ένας χώρος-πάρκο μένει για πάντα επισκέψιμος και αξιοποιήσιμος από τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες.



www.agroartistico.com, 
Διαβάστε περισσότερα ...

Προσέλκυση Πεταλούδων στον κήπο μας




Προσέλκυση Πεταλούδων στον κήπο μας

Οι μέλισσες δεν είναι τα μόνα έντομα τα οποία επικονιάζουν κήπους. Οι πεταλούδες προσφέρουν και αυτές στην επικονίαση. Πρώτα όμως πρέπει να τις προσελκύσουμε στον κήπο μας. Οι πεταλούδες είναι με έντονα χρώματα όπως μοβ, κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ και κίτρινο αλλά υπάρχουν και πολλές με αδιάφορά χρώματα η χρωματισμούς «κάλυψης». Σε ένα μπαξέ- κήπο λαχανικών, η  φύτευση γλυκάνισου,   μέντα,  ή δυόσμο(όλα της ίδιας οικογένειας) θα προσελκύσει τις πεταλούδες στον κήπο μας με  τα μοβ άνθη. Ένα άλλο δημοφιλές φυτό που προσελκύει πεταλούδες είναι  το  μέλισσόχορτο. Επίσης χρήσιμα είναι όλα τα άνθη και ιδιαίτερα αυτά με έντονα χρώματα
στις πεταλούδες αρεσει πολυ το μωβχρωμα

Τα εντομοκτόνα,  είναι θανατηφόρα για την πεταλούδα και ακόμα και "ασθενή" εντομοκτόνο θα σκοτώσει τις κάμπιες.  Η χρήση εντομοκτόνων στον κήπο θα διώξει και θα μειώσει δραστικά τον πληθυσμό  όλων των ωφέλιμων εντόμων. Όποτε η χρήση βιολογικών σκευασμάτων , παγίδων για συγκεκριμένα έντομα είναι επιβεβλημένη αν θέλετε ένα οργανικό κήπο.
 Εκτός από αυτόν,  οι πεταλούδες χρειάζονται  μερικά βασικά πράγματα για να είναι «ευτυχισμένες» στις συνήθειες τους:
·         ένα μέρος για να γεννήσουν τα αυγά τους,
·         τα φυτά για να θρέψουν τις  προνύμφες τους,
·          ένα μέρος για να σχηματίσουν μια χρυσαλίδα και νέκταρ για την ενήλικη πεταλούδα.
·         Αν θέλετε να παρέχουμε το "Hilton" των καταλυμάτων, τοποθετούμε επίπεδες πέτρες σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία για τις πεταλούδες να επισκεφτούν για να απολαύσουμεε τον ήλιο και τη ζεστή  με τα φτερά τους.
πεταλούδα σε πέτρα

·         Θα μπορούσαμε να πάτε ένα βήμα μπροστά και να προσφέρει  και ένα «spa». Οι πεταλούδες απολαμβάνουν την λάσπη  δηλαδή ένα σημείο με υγρή άμμο ή λάσπη για να πιει. Αυτό συνήθως υπάρχει στους λαχανόκηπους μας μετά από τα ποτίσματα .
Ουσιαστικά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα  οικότοπο, ενδιαίτημα για αυτές.  Αν υπάρχει αυτό, να είμαστε βέβαιοι ότι θα  απολαύσουμε την χαριτωμένη ομορφιά των πεταλούδων. Οι περισσότερες πεταλούδες ζουν μόνο για 10 έως 20 ημέρες. Η εξαίρεση είναι ο μονάρχης, ο οποίος ζει για έξι μήνες.
Με την εισαγωγή  των φτερωτών φίλων μας στο φυτικό κήπο σας,  θα επωφεληθούν  από την επικονίαση  οι κολοκύθες,  και  τα αγγούράκια μας, θα συμβάλουν  στην εξάλειψη των επιβλαβών εντόμων από τον κήπο μας θα βελτιώσουν την κατάσταση του εδάφους στον κήπο και θα γεμίσουμε ομορφιά!!

 www.bioprasino.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Βιοαέριο, από τη θεωρία στην πράξη



Με αφορμή ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που έγινε στην Πρέβεζα με θέμα το βιοαέριο και την εκμετάλλευσή του, παρουσιάζουμε σήμερα το πρώτο από δύο άρθρα που είναι αφιερωμένα σ' αυτό το θέμα. Στο σημερινό άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικά βασικά στοιχεία για το βιοαέριο και στο δεύτερο θα παρουσιάσουμε τη μονάδα βιοαερίου που λειτουργεί στο Νομό μας, στην περιοχή Φιλιππιάδας.
Ξεκινώντας, να πούμε ότι το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, το διήμερο 19-20 Ιουλίου στο ξενοδοχείο "Διώνη". Κατά την έναρξη χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τους:
Κωνσταντίνο Σιούλα (ΚΑΠΕ), Εμμανουήλ Πατεράκη (Αποκεντρωμένεη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας), Ιωάννη Αυγέρη (Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας), Πηνελόπη Γιαννούση (Περιφέρεια Ηπείρου) και Δημήτρη Γεωργακάκη (καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών).
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ
Το βιοαέριο είναι ένα μείγμα από μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα,
άζωτο, υδρογόνο και υδρόθειο. Το επιθυμητό συστατικό είναι το μεθάνιο.
Αλλά η ακριβής σύσταση του βιοαερίου ποικίλει ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη πρώτη ύλη για την παραγωγή του και άλλες παραμέτρους, όπως, η θερμοκρασία και η οξύτητα του υποστρώματος. Βιοαέριο παράγεται από την Αναερόβια Χώνευση (ΑΧ) (ζύμωση), που σημαίνει ότι η βιομάζα μετατρέπεται σε βιοαέριο από μικροοργανισμούς απουσία οξυγόνου.
Η διεργασία της ΑΧ είναι κοινή σε πολλά φυσικά περιβάλλοντα, όπως τα ιζήματα των θαλασσών, η το στομάχι των μηρυκαστικών. Η ΑΧ είναι μια βιοχημική διαδικασία κατά την οποία η οργανική υλη αποσυντίθεται από ποικίλους μικροοργανισμούς. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιζήσουν μόνο κάτω από αναερόβιες συνθήκες και την απουσία φωτός. Για το λόγο αυτό, η ΑΧ συνήθως λαμβάνει χώρα σε χωνευτές, ειδικά σχεδιασμένους για το σκοπό αυτό. Οι χωνευτές βιοαερίου είναι ερμητικά μονωμένοι από το οξυγόνο και το φως.
Μετά την πλήρωση του χωνευτή με την πρώτη ύλη, δύο κύρια προϊόντα παράγονται από την αναερόβια χώνευση, βιοαέριο και χωνεμένο υπόλειμμα.

Το βιοαέριο που παράγεται κατά τη διάρκεια της ΑΧ απομακρύνεται από το χωνευτή και οδηγείται σε περαιτέρω επεξεργασία. Το βιοαέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για την παραγωγή θερμότητας ή ηλεκτρισμού. Το αναβαθμισμένο βιοαέριο (βιομεθάνιο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο οχημάτων ή να διατεθεί στο δίκτυο του φυσικού αερίου ως υποκατάστατό του.

ΤΟ ΧΩΝΕΜΕΝΟ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ 
Είναι η βιομάζα που απομένει μετά την ΑΧ. Ανάλογα με την πρώτη ύλη αποτελείται από περισσότερο υγρό ή στερεό τμήμα. Το χωνεμένο υπόλειμμα είναι ένα εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό και παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκρινόμενο με την αρχική πρώτη ύλη. Λόγω της αναερόβιας χώνευσης, οι οσμές του υπολείμματος είναι κατά πολύ μειωμένες και τα θρεπτικά στοιχεία του για την ανάπτυξη των φυτών είναι βελτιωμένα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα εξαιρετικό οργανικό εδαφοβελτωτικό.
Γενικά, στους χωνευτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά βιοαποικοδομήσιμα υλικά. Οι πιο βασικές κατηγορίες βιομάζας που χρησιμοποιούνται στις ευρωπαϊκές μονάδες βιοαερίου (AL Seadi κ.α., 2008) είναι στερεή και υδαρής κοπριά, γεωργικά υπολείμματα και υποπροϊόντα, οργανικά απόβλητα από αγροτοβιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων που μπορούν να υποστούν χώνευση, οργανικό κλάσμα των αστικών αποβλήτων και των υπολειμμάτων εστίασης, λυματολάσπη, καθώς και ενεργειακές καλλιέργειες (π.χ καλαμπόκι, σόργο, τριφύλλι).

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ 
Περιβαλλοντικά φιλική λύση
Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, η καύση του βιοαερίου εκλύει στην ατμόσφαιρα μόνο το CO2 που είχε αποθηκευτεί στο φυτό κατά την ανάπτυξη του. Έτσι, ο κύκλος άνθρακα του βιοαερίου είναι κλειστός. Για το λόγο αυτό, η χρήση του βιοαερίου μειώνει τις εκπομπές CO2 και βοηθά στην αποφυγή αύξησης της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα, συνεισφέροντας στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιπρόσθετα, άλλα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο (CH4) και το υποξείδιο του αζώτου (Ν2 O) της ακατέργαστης κοπριάς μειώνονται. Γενικά, αποφυγή έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου, λόγω της χρήσης του βιοαερίου, μπορεί να προκύψει από: 

Διαχείριση της κοπριάς: εξοικονόμηση εκπομπών από την αξιοποίηση του CH4 της στερεής και υδαρούς κοπριάς.
Υποκατάσταση: εξοικονόμηση εκπομπών, λόγω παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (συμπαραγωγή) από βιοαέριο.
Αντικατάσταση ορυκτών λιπασμάτων: εξοικονόμηση εκπομπών, λόγω αντικατάστασης συμβατικών λιπασμάτων από το χωνεμένο υπόλειμμα. 

Η κτηνοτροφία αυξάνει τις εκπομπές μεθανίου (CH4) από την εντερική ζύμωση των ζώων, καθώς και τις εκπομπές CH4 και N2O από τη διαχείριση της κοπριάς. Σε πολλές χώρες οι μεγάλοι αριθμοί ζωικού κεφαλαίου παίζουν σημαντικό ρόλο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η παραγωγή βιοαερίου από την ΑΧ δημιουργεί χωνεμένο υπόλειμμα που είναι ότι απομένει από τη βιομάζα μετά την αναερόβια χώνευση. Το χωνεμένο υπόλειμμα υποκαθιστά την ανεπεξέργαστη κοπριά ως εδαφοβελτιωτικό. Επειδή το χωνεμένο υπόλειμμα έχει καλύτερη λιπαντική ικανότητα σε σχέση με την ανεπεξέργαστη κοπριά, επιπλέον ορυκτά λιπάσματα μπορούν να αντικατασταθούν. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου, λόγω της μειωμένης παραγωγής λιπασμάτων. 

ΕΛΛΑΔΑ 
Η Ελλάδα έχει μια αναπτυσσόμενη αγορά βιοαερίου. Το θεωρητικό δυναμικό του βιοαερίου είναι πολύ υψηλό, ειδικά σε ότι αφορά στα οργανικά και κτηνοτροφικά απόβλητα. Η χρήση του βιοαερίου στις περισσότερες από της υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου, καλύπτει κυρίως θερμικές ανάγκες. Για το έτος 2008 η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ανήλθε σε 39,4 MW (40,8 MW το Δεκέμβριο του 2010) και η ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 176,7 GWh [στοιχεία ΔΕΣΜΗΕ]. 

ΤΟ ΕΡΓΟ BiogasIN
Το BiogasIN είναι ένα διακρατικό έργο που στόχο έχει την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της αγοράς του βιοαερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στα πλαίσια του έργου αυτού έχουν επιλεγεί 28 περιοχές από 7 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία και Σλοβενία) στις οποίες εξετάζονται τα πιθανά οφέλη από την αξιοποίηση του βιοαερίου. Τα οφέλη περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας, την αύξηση αγροτικών επενδύσεων, την ανάπτυξη της υπαίθρου, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων και του περιβάλλοντος από την απόπλυση των θρεπτικών.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι επιλεγμένες περιοχές είναι οι νομοί Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας και Πρέβεζας.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι εθνικοί στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το τέλος του 2020, βάσει της οδηγίας 2009/28/ΕΚ, είναι οι ακόλουθοι: 
α)συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 20%
β)συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40% τουλάχιστον. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Α/Φ1/οικ.19598, Οκτώβριος 2010) η επιθυμητή εγκατεστημένη ισχύς για τη βιομάζα τέθηκε στα 350 MW.

γ)συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας για ψύξη-θέρμανση κατά 20% τουλάχιστον. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ, η εκτίμηση της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής (εγκατεστημένη ισχύς, ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) που αναμένεται από το βιοαέριο στην Ελλάδα για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του έτους 2020 έχει υπολογιστεί σε 210MW ή 895 MWh. Η Ελλάδα επικύρωσε το πρωτόκολλο του Κιότο στις 31 Μαϊου, 2002 (τέθηκε σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2005). Ο στόχος για την Ελλάδα είναι αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι 25% σε σύγκριση με το έτος βάσης. Η απογραφή του 2008 έδειξε ότι οι εκπομπές CO2 ανήλθαν σε 126,9 εκατομμύρια τόνους, που σημαίνει 20,34% αύξηση την περίοδο μεταξύ του έτους βάσης και του 2008. 

Η εκμετάλλευση του βιοαερίου, χρησιμοποιώντας το 100% του διαθέσιμου δυναμικού κοπριάς στις τέσσερις περιοχές μελέτης στην Ελλάδα, μπορεί να δώσει τα ακόλουθα αποτελέσματα:
-Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 588 kt εκπομπών CO2 ή 0,92% των εθνικών εκπομπών για το 2008.
-Συνεισφορά σε ποσοστό 0,8% του εθνικού στόχου των ΑΠΕ για το 2020 και σε ποσοστό 3% του εθνικού στόχου για τη βιομάζα/βιοαέριο. Το θεωρητικό δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής στις επιλεγμένες περιοχές μπορεί να καλύψει περισσότερο από το 70% του στόχου για το βιοαέριο το έτος 2020 (895 GWh).

-Συνολική εγκαταστημένη ισχύς περίπου 28 MW επενδυτικού κόστους 87 εκατομμύρια €.
-Περίπου 55 νέες μικρές μονάδες βιοαερίου (0,5 MW η κάθε μία) που δημιουργούν 87-526 νέες θέσεις εργασίας.
-Εξοικονόμηση περίπου 44.031 t/έτος συμβατικών λιπασμάτων αξίας 12.737.233 €/έτος.
-Κάλυψη ηλεκτρικών αναγκών 48.061 νοικοκυριών από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το βιοαέριο σε μονάδες συμπαραγωγής.
πηγή: Γεωπονικός Σύλλογος Πρέβεζας
agrigate.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Παραγωγή Βασιλικού πολτού (Βίντεο)



http://www.hoikas.gr/images/poltos.jpg

Ένα πολύ χρήσιμο βίντεο για την παραγωγή του βασιλικού πολτού, από τον Βασιλιά των εντόμων. Την μέλισσα.



Διαβάστε περισσότερα ...

Οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού




Γράφει: Βουρνάζη Μάρθα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

Ο βασιλικός πολτός είναι μία εξαιρετικά θρεπτική oυσία, λευκή στο χρώμα, κρεμώδης, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση η οποία εκκρίνεται από τους αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών.
Η ονομασία “βασιλικός πολτός” δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι που οι βασίλισσες έχουν περίπου 42% μεγαλύτερο μέγεθος και ζουν 40-50 φορές περισσότερο συγκριτικά με τις μέλισσες, παράγοντας έτσι περισσότερα από 2.500 αυγά καθημερινά που αντιστοιχούν σε μέγεθος μεγαλύτερο από 2,5 φορές του όγκου τους.
Αυτό που κάνει τον βασιλικό πολτό να δίνει αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι τίποτα άλλο από τη σύστασή του.
ΝΕΡΟ
67 %
ΣΑΚΧΑΡΑ
12,5 %
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
15,5 %
ΤΕΦΡΑ
1 %
ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
4 %
ΝΙΑΣΙΝΗ             (Β3)
84  mg
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ  (Β2)
26,5 mg
ΠΥΡΙΒΟΞΥΝΗ   (Β6)
2,4  mg
ΘΕΙΑΜΙΝΗ         (Β1)
3,9  mg
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ
186  mg
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
0,2  mg
ΒΙΟΤΙΝΗ
1,7  mg
ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ
100 mg
Επίσης, σε διάφορες αναλογίες βρίσκονται και οι Β12, Α, D, E, K και C. Είναι φανερό ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι άφθονες στο βασιλικό πολτό και καθοριστικές για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας.
Η χρήση του βασιλικού πολτού ενδείκνυται  για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Προκαλεί μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος με πιο γρήγορο ρυθμό από τις συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο βασιλικός πολτός μπορεί να προκαλεί υπεργλυκαιμία και γι’ αυτόν το λόγο χρειάζεται προσοχή στη χρήση του.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο βασιλικός πολτός έχει θετική δράση στο κολλαγόνο. Η δράση του αυτή ίσως να οφείλεται  στην παρουσία της προλίνης, ενός αμινοξέος  που συνδέεται με τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία αποτελούν σημαντικά συστατικά του συνδετικού ιστού. Επίσης ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν τόσο στην οστεοπόρωση όσο και στην σκληροδερμία, ασθένεια του συνδετικού ιστού, η οποία προσβάλει το δέρμα, τους μύες και τις αρθρώσεις. Με τη χρήση του βασιλικού πολτού σημειώθηκε  μείωση των πόνων των αρθρώσεων και βελτίωση της ελαστικότητα του δέρματος.
Άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν επίπεδα παντοθενικού οξέος στο αίμα μικρότερα από ένα φυσιολογικό όριο. Ο βασιλικός πολτός προσφέρει μεγάλη ποσότητα παντοθενικού οξέος σε συνδυασμό με το 10- υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ το οποίο βοηθά στην απορρόφησή του. Η θεραπεία είναι αποτελεσματικότερη όταν ο βασιλικός πολτός χορηγείται με παντοθενικό ασβέστιο.
Επιπλέον, ο βασιλικός πολτός έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε πειράματα που έγιναν στην Ιαπωνία σε ποντίκια και ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Μελισσοκομίας της Nagoya (1985), παρουσιάστηκαν ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός είναι αποτελεσματικός εναντίον των όγκων που αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, αλλά όχι εναντίον όγκων καλπάζουσας μορφής (πχ. λευχαιμία). Επίσης, διεγείρει την παραγωγή της ανοσογλοβουλίνης από τα λεμφοκύτταρα και αυξάνει τα IgM και IgG σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Τα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρουν ότι η χορήγηση βασιλικού πολτού σε παιδιά τα οποία έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου (λέμφωμα, λευχαιμία και ηπατοβλάστωμα) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης και γενικά τη βελτίωση της κατάστασής τους, όπως επίσης και την αύξηση της αντοχής τους σε ιογενής και βακτηριακές ασθένειες. Επιπλέον παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, των φαγοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων.
Εκτός από το σακχαρώδη διαβήτη, τον καρκίνο και τα μυϊκά και αρθριτικά προβλήματα που προαναφέρθηκαν, ο βασιλικός πολτός έχει πολλές ακόμα θεραπευτικές ιδιότητες μερικές από τις οποίες είναι:
  • για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
  • κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
  • κατά της δυσκοιλιότητας
  • κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
  • κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση 
  • κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης) 
  • κατά της κόπωσης
  • κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
  • κατά της ασθένειας του Parkinson και του Alzheimer
  • κατά της υπέρτασης
  • ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
  • τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει- μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
  • κατά του πονοκεφάλου
  • κατά των ενδοκρινικών και ορμονικών διαταραχών
  • μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
  • επουλώνει τις ιστικές καταστροφές
  • κατά των φλεγμονών
  • βελτιώνει το άσθμα
  • προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
  • κατά της πνευματικής κατάρρευσης
  • κατά των ελκών, εκζεμάτων
  • μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών  
  • διατήρηση ομορφιάς στα γηρατειά
  • προστατεύει το ήπαρ
Τέλος, βοηθάει τα παιδιά με αναιμία και όσα παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Βελτιώνει την απόδοση στις εξετάσεις και επιταχύνει την ανάρρωση.
Η δοσολογία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση και πρέπει να λαμβάνεται πάντα πρωί, να είμαστε νηστικοί και να το αφήνουμε κάτω από τη γλώσσα μέχρι να λιώσει. Στους ενήλικες αντιστοιχεί 1 gr ημερησίως, στα παιδιά ½ gr, ενώ στους αθλητές και τους ασθενείς έως και 2 gr. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του, διατηρείται στο ψυγείο έως 6 μήνες ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύ.
Με τόσες θεραπευτικές ιδιότητες εύκολα θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως φάρμακο. Όμως δεν είναι! Ο βασιλικός πολτός είναι ένα φυσικό τρόφιμο, ένα ακόμα θαύμα της φύσης που όμως η χρήση του θέλει πολύ προσοχή. Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουμε παραπάνω από όσο ορίζει η δοσολογία. Ο βασιλικός πολτός δεν είναι μέλι και καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας..


http://www.genenutrition.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Συλλογή Σπόρων ντομάτας





Διαβάστε περισσότερα ...

Πολλαπλασιασμός φυτών με σπορά




Διαβάστε περισσότερα ...

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ