23 Σεπ 2012

Ο πρώτος «Κατεψυγμένος Ντάμπο»






Ένα αφρικανικό ελεφαντάκι σε εμβρυϊκό στάδιο «αποκαλύπτει» το υπερηχογράφημα μήτρας της μητέρας του που έδωσε στη δημοσιότητα ο ζωολογικός κήπος της Βιέννης ανακοινώνοντας την επιτυχή έκβαση της «Επιχείρησης Κατεψυγμένος Ντάμπο».

Επαναστατική τεχνική

Το έμβρυο συνελήφθη μέσω πρωτοποριακής τεχνητής γονιμοποίησης στο ζωολογικό κήπο του Σένμπρουν, ο οποίος επισημαίνει πως πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη χρήση κατεψυγμένου σπέρματος από άγριο αφρικανικό ελέφαντα για τη γονιμοποίηση θηλυκού που ζει σε αιχμαλωσία.

Το υπερηχογράφημα δείχνει το έμβρυο με ανεπτυγμένη προβοσκίδα και πόδια. Η μητέρα του, Τόνγκα, διανύει τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της, η οποία αναμένει να διαρκέσει 22 μήνες. Η φωτογραφία ελήφθη τον Απρίλιο, αλλά δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα. Το φύλο του εμβρύου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Το σπέρμα που χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίησή της προήλθε από άγριο ελέφαντα από τη Νότιο Αφρική, ο οποίος ναρκώθηκε προκειμένου να προκληθεί εκσπερμάτιση, και μέσω ενός ειδικού εργαλείου συλλέχθηκε το σπέρμα. Ο ζωολογικός κήπος του Σένμπρουν, ο οποίος συνεργάζεται στο εγχείρημα με ζωολογικούς κήπους στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι στόχος είναι η εξάπλωση των γονιδίων των αφρικανικών ελεφάντων που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους.


ΠΗΓΗ: tovima.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Έρευνα σοκ για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι!






Σύμφωνα με έρευνα που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Καν, το γενετικά τροποιημένο καλαμπόκι κρίθηκε καρκινογόνο, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο σε πειραματόζωα.
Η έρευνα διεξήχθη για δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο της Καν σε διακόσιους αρουραίους με πλήρη μυστικότητα ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις από τους λομπίστες της Μονσάντο, αμερικάνικης εταιρείας που εδώ και χρόνια εμπορεύεται διεθνώς γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.
Για πρώτη φορά, ένας γενετικά μεταλλαγμένος καρπός, το καλαμπόκι και ένα ευρέως γνωστό φυτοφάρμακο το Round up αξιολογήθηκαν ολοκληρωμένα για τις επιπτώσεις στην υγεία, σε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου από τους τρείς μήνες που έχουν έως τα τώρα κάνει κυβερνήσεις και βιομηχανίες. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά αφού τα πειραματόζωα υπέστησαν πολλαπλούς όγκους και πρόωρο θάνατο, ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, τα δε θηλυκά όγκους του μαστού.
Άυξηση των ποσοστών θνησιμότητας στα πειραματόζωα
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, θορυβημένος, αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Οι επιστήμονες είχαν χωρίσει τα πειραματόζωά τους σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ετρέφετο με το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Μονσάντο, η δεύτερη με το ίδιο καλαμπόκι ποτισμένο με το Round up και η τρίτη με απλό καλαμπόκι ποτισμένο με το ίδιο φυτοφάρμακο.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από την κατανάλωση καθενός από τα δύο αυτά προϊόντα προκαλεί μια πιό γρήγορα και επιθετικά στον θάνατο», δήλωσε ο καθηγητής Gilles Eric Seralini. Πρόσθεσε, ότι η έρευνα έγινε συγχρόνως και για τα δύο προϊόντα γιατί η Μονσαντο που εμπορεύεται επίσης το Round up έχει μεταλλάξει έτσι τα γεωργικά της προϊόντα ώστε να είναι ανθεκτικά στο φυτοφάρμακο. Στη Γαλλία, όπου απαγορεύονται τα μεταλλαγμένα προϊόντα, παρά τις έντονες πιέσεις των υποστηρικτών τους, η έρευνα έχει προκαλέσει σοκ. Ο δε πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Μαρκ Ερό αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος, σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο.


skai.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Προστατευόμενο γεωπάρκο η Λέσβος με απόφαση της Unesco!







Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που προστατεύονται από την Unesco εντάχθηκε το νησί τηςΛέσβου, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, την εξέλιξη ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.
Ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2011 από τον δήμο Λέσβου.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, προστατευόταν από την Unesco  μόνο η περιοχή των απολιθωμένων δένδρων στο Σίγρι, στο δυτικό τμήμα της νήσου.
Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων τα οποία σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.
Μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης  αποκαλύπτονται τμήματα κορμών, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων καθώς και απολιθωμένα οστά ζώων.
Σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές συναντώνται επίσης στην παράκτια ζώνη αλλά και στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου.
Στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους συναντώνται επίσης εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, που μαρτυρούν την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά το παρελθόν.
Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια. Με  Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

econews.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο βουνό;





Κάθε χρόνο στο Έβερεστ σκοτώνονται άνθρωποι. Είναι το πιο επικίνδυνο βουνό ή υπάρχουν άλλα, ακόμη πιο επικίνδυνα;

Το βουνό που έχει κοστίσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα του χρόνου είναι το Μον Μπλαν (Λευκό Όρος) των Άλπεων, στα σύνορα Γαλλίας και Ιταλίας, που έχει ύψος 4.810 μ. Από το 1786, που η κορυφή κατακτήθηκε για πρώτη φορά, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άτομα στην ανάβαση ή στην κατάβαση από αυτήν.

Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης είναι εύκολα προσβάσιμη και πάρα πολλοί άνθρωποι, επί πολλά χρόνια, προσπαθούν να την κατακτήσουν – συχνά χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Αν όμως εξετάσει κανείς την αναλογία των θυμάτων και των αναρριχήσεων, παρουσιάζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές στον κόσμο, η κορυφή Αναπούρνα στο Νεπάλ, που έχει ύψος 8.091 μ., είναι αναμφισβήτητα η πιο επικίνδυνη. Ενώ μόλις 130 ορειβάτες έχουν αποπειραθεί να την κατακτήσουν, οι 53 από αυτούς έχουν σκοτωθεί στην προσπάθεια. Ένα ποσοστό θανάτων που ξεπερνάει το 40%. Παρ’ όλο που το Αναπούρνα ήταν η πρώτη κορυφή άνω των 8.000 μ. που κατακτήθηκε, το 1950, το βουνό αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, επειδή έχει απόκρημνες πλαγιές και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Από τεχνικής απόψεως, το Έβερεστ είναι σχετικά πιο βατό, ενώ το ποσοστό ορειβατικών θανάτων του βρίσκεται κάτω από το 10%.

Υπάρχουν επίσης πολλά βουνά κάτω από τα 8.000 μέτρα που είναι επικίνδυνα. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Πικ Λένιν, με ύψος 7.134 μέτρα, το οποίο έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση και η αναρρίχησή του δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Έτσι, προσελκύει πολλούς σχετικά άπειρους ορειβάτες. Το σοβαρότερο ατύχημα συνέβη εκεί στις 13 Ιουλίου 1990, όταν 43 ορειβάτες σκοτώθηκαν από μια χιονοστιβάδα.

ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Το μυστήριο της κολοκυθιάς





Ο Δαρβίνος ήταν ίσως ο πρώτος που παρατήρησε ότι τα ελικοειδή πλοκάμια που χρησιμοποιεί η κολοκυθιά για να πιαστεί σε άλλα φυτά ή σε πέργκολες κινούνται με τρόπο που θυμίζει ζώο. Μέχρι σήμερα, όμως, ο μηχανισμός με τον οποίο τα πλοκάμια τυλίγονται και σχηματίζουν ανθεκτικά ελατήρια παρέμενε εντελώς άγνωστος.

Ερευνητές του Χάρβαρντ αναφέρουν τώρα στο περιοδικό Science ότι έλυσαν το μυστήριο. Τα πλοκάμια τυλίγονται και σχηματίζουν έλικες χάρη σε εξειδικευμένα κύτταρα που συρρικνώνονται καθώς χάνουν υγρασία.

Τα κύτταρα αυτά σχηματίζουν μια ελαστική κορδέλα κατά μήκος του πλοκαμιού, η οποία όμως χωρίζεται σε δύο διαφορετικά στρώματα. Καθώς το στρώμα στην πάνω πλευρά χάνει υγρασία και συστέλλεται, η ασύμμετρη αυτή συστολή αναγκάζει την κορδέλα να τυλιχτεί και να σχηματίσει ένα ελατήριο.

Ο Δαρβίνος είχε παρατηρήσει ωστόσο ότι το ελατήριο αυτό παρουσιάζει ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό: η μία άκρη του περιστρέφεται δεξιόστροφα και η άλλη αριστερόστροφα, σχηματίζοντας ουσιαστικά δύο επιμέρους ελατήρια που ενώνονται στη μέση.



Η διάταξη αυτή θυμίζει ένα ελικοειδές καλώδιο τηλεφώνου που μπλέκεται και σχηματίζει «κόμπους» αν κανείς περιστρέψει την άκρη του.

Εξετάζοντας το φαινόμενο με μαθηματικά μοντέλα και μηχανικά μοντέλα από σιλικόνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο σχηματισμός του διπλού ελατηρίου εξαρτάται από τις περίπλοκες μηχανικές ιδιότητες των κυττάρων που σχηματίζουν το πλοκάμι, τις οποίες ρύθμισε προσεκτικά η εξέλιξη εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι τα ώριμα πλοκάμια που έχουν σταθεροποιηθεί στη θέση τους δεν ξετυλίγονται αν κανείς τραβήξει τις δύο άκρες τους. Αντίθετα, τυλίγονται ακόμα πιο σφιχτά, φροντίζοντας ότι η κολοκυθιά θα παραμείνει στερεωμένη.

Ουσιαστικά, επισημαίνουν οι ερευνητές, τα πλοκάμια της κολοκυθιάς είναι τα μόνα ελατήρια που γίνονται μαλακά αν κανείς τα τραβήξει απαλά και σκληραίνουν αν κάποιος τα τραβήξει απότομα


ΠΗΓΗ: in.gr




Διαβάστε περισσότερα ...

Τα περιστέρια αναγνωρίζουν τα γνωστά πρόσωπα






Εξυπνότερα απ’ ό,τι νομίζαμε είναι τα περιστέρια, σύμφωνα με νέα έρευνα που συμπεραίνει ότι τα παρεξηγημένα αυτά πτηνά αναγνωρίζουν τα γνωστά από τα άγνωστα πρόσωπα.

Ειδικότερα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Avian Biology Research», υποστηρίζει ότι τα περιστέρια αναγνωρίζουν και κατηγοριοποιούν τους γνωστούς ανθρώπους μόνο και μόνο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Άννα Γίλκινσον, τόνισε: «Σπάνια είχαν παρατηρηθεί στα περιστέρια τόσο προηγμένες διαγνωστικές διαδικασίες και εκτιμούμε ότι τα πουλιά αυτά δεν αναγνωρίζουν απλώς μεμονωμένα άτομα αλλά ξέρουν ποια είναι τα άτομα που γνωρίζουν, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους. Το γεγονός ότι αναγνωρίζουν άτομα και συμπεριφέρονται αναλόγως είναι μεγάλο πλεονέκτημα».

Στο συμπέρασμα ότι τα περιστέρια έχουν υψηλή νοημοσύνη καταλήγει και παλαιότερη έρευνα που υποστηρίζει ότι τα πτηνά αυτά μπορούν να κατανοήσουν αφηρημένους μαθηματικούς κανόνες.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο ερευνητής Ντέμιαν Σκαρφ, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, διενήργησε ένα πολύ σημαντικό πείραμα: έβαλε τα πτηνά να κοιτάξουν ομάδες αντικειμένων σε μια οθόνη και να τις κατατάξουν με αύξουσα σειρά, από αυτή με το μικρότερο αριθμό σε εκείνη με το μεγαλύτερο.

Τα περιστέρια ανταπεξήλθαν στο πείραμα καθώς -μετά από πολύμηνη εξάσκηση- κατέταξαν ομάδες του ενός, δύο και τριών αντικειμένων ανάλογα με το μέγεθός τους, δείχνοντας ότι κατανοούν ότι το ένα είναι μικρότερο του δύο και το δύο μικρότερο του τρία. Μπόρεσαν μάλιστα να κατατάξουν σωστά ομάδες με μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων.

Πηγή: econews.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Δυο νέα αιολικά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία!




Τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων αιολικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 46ΜW στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε… ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδηςπροωθώντας έτσι την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Το παλιό ενεργειακό μοντέλο βρίσκεται από χρόνια σε κρίση. Με επίκεντρο την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας θέτουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη του νέου εθνικού και περιφερειακού μοντέλου στον τομέα της ενέργειας που στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης με αφορμή την υπογραφή των αποφάσεων για τα δύο νέα αιολικά.
Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αφορούν:
-Το «Αιολικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 8.00 ΜW και τα συνωδά του έργα (οδοποιίας – διασύνδεσης), στη θέση “Αετορράχη – Αρκούδα” των Δημοτικών Ενοτήτων Αιανής του Δ. Κοζάνης και Βεντζίων του Δ. Γρεβενών καθώς και
-Το «Αιολικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 38,00 ΜW και τα συνωδά του έργα (οδοποιίας – διασύνδεσης), στη θέση “Παλαιοκριμήνι” στο Δ. Βοϊου / Δ.Ε. Τσοτυλίου / Τ.Κ. Πολυκάστανου, Δ.Κ. Πενταλόφου / Τ.Κ. Βυθού & Πενταλόφου της Περιφ. Ενότητας Κοζάνης και στο Δήμο Νεστορίου / Κοινότητα Κυψέλης, Δ.Κ. Αρρένων / Τ.Κ. Επταχωρίου της Περιφ. Ενότητας Καστοριάς.
Φορείς υλοποίησης των παραπάνω έργων είναι αντίστοιχα οι εταιρείες «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» και «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΛΑΙΟΚΡΙΜΗΝΙ – Ε. ΤΖΑΒΑΡΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.»
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με τις συγκεκριμένες αποφάσεις ο Γενικός Γραμματέας αποδεικνύει έμπρακτα πως η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί πρωταρχικό στόχο τόσο για τον ίδιο, όσο και για τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς στην κρίσιμη ώρα της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα τονώσουν την οικονομία και την ανάπτυξη των περιφερειών της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

econews.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Απομυθοποιώντας 5 διαδεδομένες θεωρίες για το κρασί





Το κρασί είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα ή μήπως έτσι παρουσιάζεται; 

Η αλήθεια είναι ότι το κρασί είναι αρκετά ευέλικτο προϊόν, ανάλογα με το πώς το αντιμετωπίζει κανείς… 
Αν εξετάσουμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυριαρχούν γύρω από τον κόσμο του κρασιού, θα διαπιστώσουμε ότι κάποιοι από αυτούς θα καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι…

Το κόκκινο κρασί ταιριάζει με κρέας και το λευκό με ψάρι 
– Εύλογο
Αυτός είναι ένας σχετικά παλιός κανόνας ο οποίος όμως, «παραμορφώθηκε» κατά τη διάρκεια των χρόνων. 
Η βασική θεωρία εδώ βασίζεται στο ότι τα κόκκινα κρασιά με τα οξέα και τις τανίνες τους ταιριάζουν όμορφα με τα κρέατα που είναι πλούσια, λιπαρά και μεστά σε γεύση, ενώ από την άλλη τα λευκά κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με ελαφρύτερες γευστικές επιλογές.
Ένα πράγμα όμως, που έχει αλλάξει ιδιαίτερα με την πάροδο των χρόνων είναι το φαγητό και οι γεύσεις του.
Σήμερα, υπάρχουν τόσες πολλές επιρροές και μίξεις στην κουζίνα που μάλλον θα ήταν προτιμότερο να ταιριάζατε το είδος της μαγειρικής σας παρά το υλικό του πιάτου σας. 
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι το κόκκινο κρασί δεν πηγαίνει με κρέας και το λευκό με ψάρι, αλλά σαν κανόνας είναι σχετικά παλιός και μπορεί να προκαλέσει αστοχίες. 
Ο κανόνας πια είναι ότι με το κάθε φαγητό ταιριάζει το κρασί που σας ευχαριστεί περισσότερο. Υπάρχουν παραδείγματα λευκών κρασιών που ταιριάζουν άψογα με κόκκινο κρέας, ενώ αντίστοιχα κόκκινα που ταιριάζουν γάντι με το ψάρι. 
Πειραματιστείτε λοιπόν και ανακαλύψτε νέους συνδυασμούς γεύσεων.

Tο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου 
– Λάθος
Αυτός είναι ένας κανόνας από... τα χρόνια που δεν υπήρχε κεντρική θέρμανση. 
Η θερμοκρασία δωματίου παλιότερα έμοιαζε με τη θερμοκρασία ενός υπογείου, με μπόλικη υγρασία και ελάχιστους βαθμούς. 
Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ. 
Η θερμοκρασία δωματίου είναι στην καλύτερη περίπτωση, μεταξύ 20 και 23 βαθμούς Κελσίου, αλλά και παραπάνω.
Στις υψηλές θερμοκρασίες το κρασί ξεκινά να χάνει την ισορροπία του και να αλλοιώνει τη γεύση του. 
Αναδεικνύει περισσότερο το αλκοόλ του και τις έντονες τανίνες του και χάνει σταδιακά την ένταση των οξέων που αρχικά έχει. 
Αν θέλετε να απολαύσετε την καλύτερη γεύση από ένα κρασί σας, σερβίρετέ το σχετικά δροσερό.
Αυτό βέβαια, δεν είναι και πολύ σαφές. 
Υπάρχουν πολλοί που ακολουθούν πιστά μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για κάθε κρασί αλλά και συγκεκριμένο ποτήρι (!). 
Ένας απλός και εύκολος κανόνας είναι αυτός των «15 λεπτών». 
Βγάλτε τα λευκά κρασιά σας από το ψυγείο 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα και από την άλλη, βάλτε τα κόκκινα κρασιά σας στο ψυγείο για τον ίδιο χρόνο. 
Ακούγεται και είναι σχετικά ανακριβές και γενικό, αλλά έτσι είναι όλοι οι γενικοί κανόνες, που σε δύσκολες καταστάσεις αποτελούν έναν μπούσουλα.

Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με τα επιδόρπια 
– Σχεδόν εύλογο
Είστε σχεδόν έτοιμοι να σερβίρετε το γλυκό σας Σαμιώτικο κρασί μαζί με την τούρτα σοκολάτας που ετοιμάσατε, σωστά; 
Αυτό προτείνουν οι ειδικοί, αλλά δεν ακούγεται σε όλους μας ως η καλύτερη επιλογή… Σίγουρα κάποιοι συνδυασμοί αυτού του είδους να είναι νόστιμοι και γευστικοί, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν να συνοδεύσουν τον επιδόρπιο οίνο τους με λίγο foie gras ή κάποιο παχύ αλλαντικό. 
Αρέσει ιδιαίτερα η αντίθεση γλυκού και αλμυρού περισσότερο από ό,τι οι συμπληρωματικές γεύσεις. 
Άλλωστε πολλές φορές δεν σκεφτήκατε ότι η επιπλέον ζάχαρη του γλυκού σας κρασιού είναι υπερβολική μετά την ζάχαρη του επιδορπίου;
Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. 
Ένα γλυκό με bitter σοκολάτα σίγουρα ταιριάζει άψογα με ένα γλυκό κρασί. 
Καλύτερα να κάνετε λοιπόν, αυτό που σας αρέσει περισσότερο παρά να ακολουθείτε πιστά ορισμένους κανόνες.

Τα Merlot είναι απαλά 
– Λάθος
Οι γενικεύσεις σχετικά με συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, πολλές από τις οποίες ήταν αρκετά αξιόπιστες μέχρι σήμερα, τώρα μάλλον είναι σχεδόν άχρηστες. 
Η εξέλιξη στην καλλιέργεια και την οινοποίηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική γεύση του κρασιού και κάνει τους γενικούς κανόνες να μοιάζουν πρόχειροι και καθόλου ασφαλείς.
Σίγουρα, ορισμένα κρασιά συνεχίζουν να ταιριάζουν στα στερότυπά τους, αλλά αυτά είναι όλο και λιγότερα. Ας είμαστε προσεκτικοί με τις υποθέσεις και τις γενικεύσεις. 
Εκτός από το να δοκιμάζετε, ρωτήστε και διαβάστε όσο μπορείτε περισσότερο σχετικά με το κρασί. 
Θα εκπλαγείτε ευχάριστα από πολλές ετικέτες και είδη τα οποία περιφρονούσατε μέχρι τώρα λόγω των στερεοτύπων που τα ακολουθούσαν για χρόνια.

Οι κριτικοί κρασιού έχουν πάντα δίκιο 
- Λάθος
Οι κριτικοί κρασιού όταν δοκιμάζουν ετικέτες μπορούν να μεταφέρουν μόνο δυο πράγματα: 1. πόσο καλό είναι το κρασί, βασιζόμενοι στη γεύση που θα έπρεπε να έχει το κρασί και 
2. πόσο τους άρεσε το κρασί που δοκίμασαν. 
Αυτά τα δύο πράγματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους αλλά δεν είναι απαραίτητα χρήσιμα για τον καθένα μας.

Η οινογνωσία είναι πολύ προσωπική και υποκειμενική. 
Προκειμένου να φανούν χρήσιμοι οι κριτικοί προσπαθούν να μεταφέρουν μια γενική ιδέα για το τι να περιμένετε από ένα κρασί, αλλά και κάποιες γενικές προτιμήσεις τους. 
Δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα και στην κριτική η προσωπική άποψη είναι εμφανής και παίζει σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε και σε κάθε είδους κριτική. 
Είναι πιθανό όμως, να ανακαλύψετε κάποιον κριτικό που ταιριάζει πολύ στα δικά σας γούστα. 

Καλύτερα να μάθετε να εμπιστεύεστε σιγά σιγά το προσωπικό σας κριτήριο και τις δικές σας προτιμήσεις και να αφήσετε στην άκρη στερεότυπα και γενικεύσεις.


clickatlife.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

To κόκκινο σκαθάρι «χτύπησε» στο Αυλωνάρι!
















Μετά την Ερέτρια, στο Αυλωνάρι Ευβοίας εμφανίστηκε το κόκκινο σκαθάρι, το έντομο που καταστρέφει τους φοίνικες και αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα…
Το 2005 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε φοίνικες της Κρήτης. Λόγω έλλειψης φυσικών εχθρών του, εξαπλώθηκε σε πολλούς νομούς της χώρας, όπως και στην Εύβοια. Στην φωτογραφία βλέπουμε το τρακτέρ που μεταφέρει έναν φοίνικα, στον οποίο εμφανίστηκε το σκαθάρι.

zougla.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Έξι... περίεργες τροφές που μπορούν να βάλουν φωτιά στο κρεβάτι σου



Ξέχνα τα μέλια, τα καρύδι και τις φράουλες. Άσε τα στρείδια και τα μύδια εκεί που ανήκουν - στις θάλασσες - και κάνε χώρο στην κουζίνα σου γι΄ αυτές τις πολύ σέξι τροφές.


Έξι... περίεργες τροφές που μπορούν να βάλουν φωτιά στο κρεβάτι σου

Σπανάκι και άλλες πρασινάδες
Το σπανάκι είναι μία ισχυρή πηγή μαγνησίου, η οποία βοηθά να διαστέλλονται οι αρτηρίες και αυτό σημαίνει καλύτερη ροή αίματος και με τη σειρά του αυτό σημαίνει καλή στύση. Το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κατσαρά μαρουλάκια, το λάχανο, το σέσκουλο, το κινέζικο λάχανο, είναι επίσης καλές πηγές του καλύτερου θρεπτικού συστατικού για το σεξ, του φυλλικού οξέος.
Αβγά
Όπως και να τα προτιμάς - μάτια, σφιχτά, μελάτα -τα αβγά κάνουν τις σούστες να σπάνε, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες B6 και B5 που βοηθάνε την ισορροπία των ορμονών και δρουν εναντίον του στρες και είναι πολύ σημαντικά για την υγεία της λίμπιντο. Επίσης μάθε ότι τα αβγά είναι είναι ένα σημαντικό κομμάτι μιας δίαιτας για απώλεια βάρους χάρη στην πρωτεΐνη τους και τη B12, μια βιταμίνη που οι μελέτες δείχνουν ότι είναι απαραίτητη για απώλεια βάρους.
Αβοκάντο
Δεν είναι τυχαίο πως οι αρχαίοι Αζτέκοι τα αποκαλούσαν όρχεις. Κρέμονται σε ζεύγη από τα δέντρα και η ομοιότητα με ανδρικά γεννητικά όργανα είναι τόσο έκδηλη που κάποτε στην Ισπανία οι Καθολικοί ιερείς απαγόρευαν στους ενορίτες τους να τα τρώνε. Αλλά εκτός από το σχήμα τους, τα αβοκάντο συσχετίζονται έντονα στις μελέτες με την παραγωγή και τη προστασία του σπέρματος από μεταλλάξεις εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε φυλλικό οξύ.
Σπαράγγια
Μπoρεί να δίνουν άσχημη γεύση στο σπέρμα, αλλά αυτό το προκλητικό αυτό λαχανικό με το φαλλικό σχήμα έχει συσχετιστεί με το σεξ από την εποχή που ο βασιλιάς των λιονταριών ήταν ακόμα βρέφος. Τα σπαράγγια είναι γεμάτα βιταμίνη Β, που αυξάνουν τα επίπεδα ισταμίνης, ένας νευροδιαβιβαστής που διευκολύνει τον οργασμό, και έχουν υψηλά ποσοστά του χημικού πρωτοδιοσκίνη που μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Σελινόριζα
Ήξερε ότι κάθε κοτσάνι σελινόριζας περιέχει ανδροστερόνη και ανδροστενόλη, δύο φερομόνες που βοηθούν τους άντρες να ελκύουν τις γυναίκες; Ήξερες πως όταν μασάς ένα κοτσάνι σελινόριζας, απελευθερώνεις μόρια οσμών ανδροστερόνης και ανδροστενόλης στο στόμα σου και αυτά μπορούν μετά να ταξιδεύουν μέσου το αναπνευστικό συστήματος στη μύτη των γυναικών και να γίνεις πιο ποθητός; Αλήθεια το ήξερες;
Πιπεριές τσίλι
Βάλε φωτιά στο κρεβάτι με μεξικάνικες σάλτσες και πιπεριές τσίλι, μιας και περιέχουν τη χημική ένωση καψαϊκίνη που προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών. Επίσης ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις, βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς, προκαλεί ερυθηματώδη μάγουλα, ιδρώτα και άλλα συμπτώματα όμοια, τα οποία ο οργανισμός βιώνει κατά τη διάρκεια του σεξ - άρα είναι σαν να προπονείσαι.

http://www.newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Το περιβάλλον γιορτάζει στο Γαλλικό ποταμό!






«Γνωρίστε τη φύση σε μέρα γιορτής» είναι το σύνθημα της οικογιορτής που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία–Αλιάκμονα και το δήμο Δέλτα. Η οικογιορτή ξεκινάει αύριο, από τις 10 το πρωί, με εργαστήρια και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, με ξεναγήσεις στη βόρεια λίμνη των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και ορνιθοπαρατήρηση καθώς και με βόλτες με ποδήλατα και άλογα.
Στο πλαίσιο της οικογιορτής που ολοκληρώνεται την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως εργαστήριο ανακύκλωσης και εργαστήριο κατασκευής φωλιών πουλιών με χώμα, πηλό και άχυρο. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν εργαστήρια για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, φυσικών απορρυπαντικών και να ενημερωθούν για τα βότανα που πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο του σπιτιού.
Την Κυριακή το μεσημέρι, η Δράση για την Άγρια Ζωή θα πραγματοποιήσει απελευθέρωση ενός μικρού κουναβιού που βρέθηκε τραυματισμένο στην περιοχή, ταξίδεψε μέχρι την Αίγινα και το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να γίνει καλά, και ετοιμάζεται να ανακτήσει την ελευθερία του στο Πάρκο του Γαλλικού Ποταμού.
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Καλοχωρίου δημιουργήθηκε το 2007 από το δήμο Εχεδώρου στο πλαίσιο προγράμματος Interreg. Ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιεί εκεί πολλές από τις ξεναγήσεις του σε σχολεία και ομάδες, καθώς στο Πάρκο υπάρχουν δύο όμορφες φυσικές μικρές λίμνες, όπου μπορεί κανείς να δει πολλά, αλλά και σπάνια είδη πουλιών: αρπακτικά, ερωδιούς, φοινικόπτερα, αργυροπελεκάνους και εκατοντάδες παπιά το χειμώνα. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000 και ανήκει στη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

http://networkedblogs.com

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ