22 Οκτ 2012

Μαθήματα τρυφερότητας από τα παιδιά του κόσμου και τους τετράποδους φίλους τους [εικόνες]



Τα παιδιά του κόσμου παρουσιάζουν τα κατοικίδιά τους [εικόνες]

Όλα τα παιδιά αγαπούν τα ζώα αφού όχι μόνο είναι ο καλύτερος σύντροφος στο παιχνίδι τους, αλλά είναι και ένας τρόπος να εξοικειωθούν με τη φύση. Το τι κατοικίδιο επιλέγει κάθε παιδί εξαρτάται όχι μόνο από τον χαρακτήρα και τις δυνατότητές του αλλά και από το περιβάλλον και τον κόσμο στον οποίο έχει μεγαλώσει.
Από το κοριτσάκι της φυλής Νουκάκ του Αμαζονίου με την κατοικίδια μαϊμού, μέχρι την Ινδία με τα παιδιά που μεγαλώνουν με φίδια και παπαγάλους, στην Νιγηρία που το παιδί μοιράζεται το λίγο φαγητό του με την κότα του, στο Περού με τα πανέμορφα λάμα, στους μικρούς καουμπόιδες του Τέξας με τα άλογά τους, στην Αυστραλία με τα Καγκουρώ, την Αφρική με τους ελέφαντες, στη Γερμανία με τον κλασσικό Γερμανικό ποιμενικό σκύλο και στις φυλές των βεδουίνων της Αλγερίας με το κοριτσάκι που παίζει με την καμήλα του, τα παιδιά όλου του κόσμου δίνουν στους μεγαλύτερους ένα καλό μάθημα αθωότητας, εξοικείωσης και αγάπης για τη φύση.






Διαβάστε περισσότερα ...

Κατοικίδιες έγιναν οι λεοπαρδάλεις στο Αφγανιστάν για να διασωθεί το είδος

Κατοικίδιες έγιναν οι λεοπαρδάλεις στο Αφγανιστάν για να διασωθεί το είδος

Η λεοπάρδαλη του χιονιού στο Πακιστάν είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ο πληθυσμός του σπάνιου αιλουροειδούς έχει πιθανότατα πέσει σε λιγότερα από 450 άτομα στη χώρα, κυρίως λόγω του κυνηγιού. Τώρα, ένας εμπειρογνώμονας έχει καταλήξει σε μία αντισυμβατική και αμφιλεγόμενη πρόταση προκειμένου να σωθεί η λεοπάρδαλη του χιονιού να θεωρηθεί κατοικίδιο ζώο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι λεοπαρδάλεις χιονιού θα μπουν κυριολεκτικά στα σπίτια όπως τα κοτόπουλα εξήγησε στο National Geographic ο Σαφγκατ Χουσεΐν ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εξερευνητών του National Geographic στην Ουάσιγκτον «Όταν λέω ότι λεοπαρδάλεις χιονιού θα γίνουν κατοικίδιες γάτες, το εννοώ θεωρητικά ώστε να κάνει αντίθεση με τη λέξη άγριες»

Η ιδέα του προέρχεται από τη μεταβαλλόμενη σχέση μεταξύ των άγριων ζώων και των ανθρώπων. Όταν τα αιλουροειδή βρίσκονται στα Ιμαλάια, μοιράζονται όλο και περισσότερο το φυσικό τους περιβάλλον με τους κτηνοτρόφους και σύμφωνα με μία μελέτη του 2010 διαπιστώθηκε ότι το 70 τοις εκατό της διατροφής του είδους προέρχεται από πρόβατα, βοοειδή, και άλλα κατοικίδια ζώα. Μερικοί κτηνοτρόφοι έχουν σκοτώσει λεοπαρδάλεις χιονιού σε αντίποινα για να προστατεύσουν τα ζώα τους

Έτσι, ο τρόπος για να μπορέσουν οι λεοπαρδάλεις του χιονιού να επιβιώσουν, λέει ο Χουσεΐν, δεν είναι η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών που τις οριοθετούν μακριά από τις τοπικές κοινωνίες. Η λύση αυτή συχνά αποξενώνει τους αγρότες, οι οποίοι χάνουν τους βοσκότοπους τους, ως αποτέλεσμα.

«Οι αγρότες δεν έχουν καμία ανάγκη να σκοτώσουν τις λεοπαρδάλεις. Αν αποζημιώνονται για τα προβλήματα που αυτές τους προκαλούν τότε θα σταματήσουν και τα αντίποινα» υποστήριξε ο Χουσεΐν, ο οποίος αποφάσισε η πολιτεία να αποζημιώνει τους αγρότες για τις καταστροφές που προκαλούν οι λεοπαρδάλεις στα κοπάδια,έτσι ώστε και αυτές να τρέφονται αλλά και οι αγρότες να μην βγαίνουν χαμένοι.

Από το 1998, κοντά στα 7.000 δολάρια ΗΠΑ έχει ήδη καταβληθεί ως αποζημίωση για την απώλεια των ζώων, καθώς και 13.000 δολάρια που επενδύονται στη βελτίωση υποδομών φύλαξης των ζώων. Με τη μέθοδο αυτή όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα, ο πληθυσμός της λεοπάρδαλης του χιονιού έχει μείνει σταθερός, αν δεν έχει αυξηθεί κιόλας

Από το 1998, κοντά στα 7.000 δολάρια ΗΠΑ έχει ήδη καταβληθεί ως αποζημίωση για την απώλεια των ζώων, καθώς και 13.000 δολάρια που επενδύονται στη βελτίωση κοράλλια ζώα και άλλες υποδομές. Εν τω μεταξύ, η λεοπάρδαλη χιόνι πληθυσμός φαίνεται να παραμένει σταθερό, αν δεν αυξηθεί, δήλωσε ο Χουσεΐν

Δεδομένου ότι οι λεοπαρδάλεις χιονιού δεν έχουν επιτεθεί ποτέ σε ανθρώπους, ο Χουσεΐν είναι σίγουρος ότι το σχέδιό του θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ καλύτερά «Η ιδέα του να συνυπάρχουμε ομαλά με τις λεοπαρδάλεις χιονιού εφαρμόζεται εύκολα με τη συνεργασία των κατοίκων του χωριού»

Τελικά, οι οικολόγοι μοιράζονται τον ίδιο στόχο: Την διασφάλιση ότι η λεοπάρδαλη του χιονιού που αποτελεί «σύμβολο των ψηλών βουνών» θα μπορέσει να επιβιώσει. Ωστόσο το αν αυτό το ζώο θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους ανθρώπους για να τραφεί, εξακολουθεί να είναι αφορμή για προβληματισμούς.


 iefimerida.gr 




Διαβάστε περισσότερα ...

Λαβωμένος ο 1 από τους 3 ψαραετούς που ξεχειμωνιάζουν στην Κρήτη!




Στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων Κρήτης (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) νοσηλεύεται ο ψαραετός, που βλέπετε στη φωτογραφία, ο οποίος - όπως εξηγεί η Γεωργία Στεφανάκη εκ μέρους του κέντρου - εντοπίστηκε στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου πυροβολημένος.

Ο ψαραετός (Pandion haliaetus) είναι από τα σπανιότερα είδη αετών στην Ευρώπη που τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια. Έχουν απομείνει λιγότερα από 5.000 άτομα.

Κάθε χειμώνα έχουμε την τύχη να μας επισκέπτονται και να ξεχειμωνιάζουν 2-3 ψαραετοί. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα όπου ξεχειμωνιάζουν ψαραετοί, οι υπόλοιποι μεταναστεύουν στην Αφρική.

Ανήκει στην τάξη ιερακόμορφα. Το πανέμορφο σπάνιο αρπακτικό εγχειρίστηκε και ηλώθηκε με επιτυχία από τον κτηνίατρο - εθελοντή του Ε.Κ.Π.Α.Ζ, Γιώργο Παρασύρη. Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν δύο μήνες ιδιαίτερης φροντίδας για την αποθεραπεία του.

"Και όλα αυτά" όπως τονίζεται, "επειδή ένας τύπος με όπλο και δολοφονικά ένστικτα περνάει την ώρα του βάζοντας σημάδι ό,τι πετάει.

Μη συναινείτε στο έγκλημα καταγγείλετε τέτοια περιστατικά στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Κρήτης τηλέφωνο 6937080703 ή στις αρχές Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, στα κατά τόπους καταφύγια άγριας πανίδας, καθώς μόνο το χρηματικό πρόστιμο και η ποινή φυλάκισης δρουν αποτελεσματικά για τον περιορισμό τέτοιων εγκλημάτων".


ΠΗΓΗ: zoosos.gr, cretalive.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Μια αλλόκοτη λίμνη που βράζει




Το 1866 το ηφαιστειακό βουνό Tarawera, κοντά στην πόλη Rotorua της βόρεια Νέας Ζηλανδίας εξερράγη. Ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία της χώρας και άφησε πίσω της πάνω από 100 νεκρούς αλλά και έναν τεράστιο κρατήρα που αποτελεί σήμερα την πιο «καυτή» λίμνη στον κόσμο, γνωστή με την ονομασία Frying Pan Lake (λίμνη τηγάνι).

Πρόκειται στην ουσία για τη μεγαλύτερη θερμή πηγή στον κόσμο η οποία έχει επίπεδο πυθμένα και το βάθος της δεν ξεπερνά τα 6 μέτρα. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι τα πολύ ζεστά νερά που μπορεί να έχουν μέση θερμοκρασία 50o, αλλά σε πολλά σημεία το νερό κυριολεκτικά βράζει!

Το νερό είναι όξινο (pH 3,5), πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρόθειο που βγαίνουν από το εσωτερικό της λίμνης δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό.

Η Frying Pan Lake καλύπτει συνολικά μια έκταση 38.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ είναι απορίας άξιον πώς ένα από τα εντυπωσιακότερα δάση στον κόσμο που υπάρχει ολόγυρα καταφέρνει να μεγαλώσει κατά μήκος της μεγαλύτερης και θερμότερης πηγής του κόσμου!

Πηγή: perierga.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Το ελληνικό τσάι του βουνού κινδυνεύει με εξαφάνιση




Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η εκμετάλλευση του ελληνικού τσαγιού του βουνού (Sideris) με αποτέλεσμα επιστήμονες του ΑΠΘ και του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ να συστήνουν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα για την λαθροϋλοτομία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” οργανωμένες ομάδες που συλλέγουν και πωλούν αυτοφυή φυτά από όλη τη χώρα χτενίζουν δεκάδες βουνοπλαγιές όπου φυτρώνουν είδη ελληνικού τσαγιού και το συλλέγουν παράνομα σε τέτοιο βαθμό που είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος εξαφάνισής του.

Κύριες περιοχές δράσης των ομάδων αυτών είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη (μαλοτήρα), αλλά και η βόρεια και κεντρική Ελλάδα όπου βουνά όπως ο Γράμμος, ο Βόρας, αλλά και ο Ολυμπος, έχουν χάσει σημαντικό μέρος από το απόθεμά τους σε τσάι του βουνού.

Το τσάι του βουνού κινδυνεύει επίσης από τη βοσκή, όπως δείχνει το παράδειγμα του όρους Φαλακρού.Σημειώνεται πως το τσάι του βουνού δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης παρά προορίζεται αποκλειστικά για οικιακή χρήση.Μάλιστα, πολλά δασαρχεία έχουν εκδώσει ρυθμιστικές διατάξεις που καθορίζουν τις ποσότητες και τον χρόνο συλλογής.

Το ελληνικό τσάι βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο της πυραμίδας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών που αυτοφύονται στην Ελλάδα. Αν και από αυτό παρασκευάζεται το πιο διαδεδομένο ελληνικό αφέψημα, καλλιεργείται σε ελάχιστες περιοχές της χώρας (κυρίως στη Βρύναινα Μαγνησίας και αλλού σε μικρότερες εκτάσεις).

Μάλιστα, το ελληνικό τσάι του βουνού και συγκεκριμένα η ποικιλία sideritis scardica που συναντάται στη Μακεδονία θεωρείται ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες για την αντιμετώπιση της ασθένειας Αλτσχάιμερη οποία προκαλεί εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.

Πηγή:econews



Διαβάστε περισσότερα ...

Ο μεγάλος ύφαλος χάνει τα κοράλλια του




Της Αναστασίας Σιμιτσιάδη 
Ενα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος, κινδυνεύει να εξαφανιστεί, σύμφωνα με τα άκρως αποκαρδιωτικά στοιχεία που δημοσίευσε αυστραλιανό ερευνητικό κέντρο. Ο ύφαλος, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας, στα ανοιχτά του Κουίνσλαντ, είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο σχηματισμός που έχει δημιουργηθεί από ζωντανούς οργανισμούς. Η επιβίωσή του, όμως, θεωρείται πλέον αμφίβολη, καθώς οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Αυστραλίας διαπίστωσαν πως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο ύφαλος έχει απολέσει κάτι περισσότερο από τα μισά του κοράλλια. 

Η αξία των κοραλλιογενών υφάλων είναι ανυπολόγιστη, καθώς προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες οργανισμούς. Η κύρια απειλή τους είναι η λεύκανση, μια ασθένεια που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και την όξυνση των ωκεανών, δύο φαινόμενα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των υφάλων, καθώς επηρεάζουν την παραγωγή ανθρακικού ασβεστίου, που αποτελεί το δομικό τους υλικό.

«Η μελέτη δείχνει πως οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως οι συχνοί τροπικοί τυφώνες, ο υπερπληθυσμός ορισμένων ειδών και τα δύο σοβαρά περιστατικά λεύκανσης των κοραλλιών, εξόντωσαν τον ύφαλο μέσα σε 30 χρόνια. Η μείωση που έχουμε καταγράψει, εκτός από εξαιρετικά ανησυχητική, είναι πρωτοφανής», εξηγεί ο Τζον Γκαν, γενικός διευθυντής του ινστιτούτου. Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού ανέλυσαν περισσότερες από 2.000 επιμέρους μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1985 μέχρι φέτος σε 214 τμήματα του υφάλου. 

Μείωση 50%

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στο σύνολό του ο ύφαλος, μέσα σε 27 χρόνια, μειώθηκε κατά 50,7%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του υφάλου καταστράφηκε από το 1998 και μετά. Από τότε μέχρι σήμερα ο ρυθμός καταστροφής του υφάλου έχει αυξηθεί δραματικά και, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σε περίπτωση που συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, μέχρι το 2022 ο ύφαλος θα χάσει ακόμη 50% από τα υπάρχοντα κοράλλια. 

Στην καταστροφή του υφάλου, εκτός από τους έξι ισχυρότατους κυκλώνες που αποδείχτηκαν εξαιρετικά καταστροφικοί, έχουν συντελέσει σε μεγάλο βαθμό οι πληθυσμιακές εκρήξεις που σημειώνονται ανά διαστήματα σε ενός είδους αστερία, ο οποίος απομυζά τα θρεπτικά στοιχεία των υφάλων. «Εχουμε παρατηρήσει πως κάθε 13-14 χρόνια ο πληθυσμός του είδους αρχίζει και αυξάνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Αυτές οι “εκρήξεις” συμβαίνουν δυο με τρία χρόνια ύστερα από ισχυρές πλημμύρες στους ποταμούς στον νότο της Αυστραλίας. Ο πληθυσμός αυξάνεται τόσο πολύ που, για να επιβιώσει, καταναλώνει το 90% των κοραλλιών. Για να επανέλθει ο πληθυσμός του αστερία σε φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των υδάτων γύρω από τον ύφαλο. Πρέπει να μειωθούν οι γεωργικές απορροές, άρα και η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, που περιέχουν υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών και από τα οποία τρέφονται οι προνύμφες του ζώου», εξηγεί ο Γκαν. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επαναδημιουργία του υφάλου θα είναι πάρα πολύ αργή. Ακόμη και υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες -να μη σημειωθούν κυκλώνες, να μειωθεί ο πληθυσμός του αστερία και να μην πληγούν ξανά τα κοράλλια από τη λεύκανση- ο ρυθμός αναγέννησης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 2,85% τον χρόνο. Ενδεικτικά, σημειώνουν οι μελετητές, αν σταματήσει να υφίσταται μόνο το πρόβλημα υπερπληθυσμού του αστερία, ο ρυθμός αναγέννησης θα φτάσει μόλις το 0,89% τον χρόνο. «Το μέλλον του υφάλου βρίσκεται στα χέρια όλων μας, βρίσκεται στα χέρια της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία οφείλει να μειώσει την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή του», τονίζει ο Γκαν. Η ναυτιλία και η κατασκευή νέων λιμανιών στο Κουίνσλαντ, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κάρβουνου, είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που επιβαρύνει τον ύφαλο, σύμφωνα με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace. Η οργάνωση υπολόγισε πως με την ολοκλήρωση των καινούργιων λιμανιών μέχρι το 2020 θα περνούν πάνω από τον ύφαλο περίπου 10.000 πλοία τον χρόνο. 






Διαβάστε περισσότερα ...

Δελφίνια-στρατιώτες εκπαιδεύει η Ουκρανία




Ουκρανοί στρατιωτικοί προετοιμάζουν στο δελφινάριο της Σεβαστούπολης δελφίνια- στρατιώτες, σε μια επιστροφή στο σοβιετικού τύπου υποβρύχιο πόλεμο.

Όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, προς το παρόν εκπαιδεύονται 10 ρινοδέλφινα (Tursiops) για υποβρύχιες επιθέσεις σε πλοία και σαμποτάζ , για αυτό και είναι οπλισμένα. Σύμφωνα με την Daily mail, στο κεφάλι των δελφινιών στερεώνουν όπλα ή μαχαίρια. 

Τα δελφίνια εκπαιδεύονταν για στρατιωτικό σκοπό από το Σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό από το 1973, αλλά όταν η χώρα κατέρρευσε πριν από δύο δεκαετίες, τα δελφίνια σταμάτησαν την στρατιωτική εκπαίδευση και τέθηκαν στην υπηρεσία της Ιατρικής, για παιδιά με ειδικές ανάγκες.


Εκτός από τη Σεβαστούπολη υπάρχει μόνο άλλο ένα μέρος στον κόσμο προετοιμασίας δελφινιών για στρατιωτικούς λόγους και βρίσκεται στην πόλη Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.








Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ