14 Σεπ 2012

Φυτά για ... γούρι - Plants for ... luck





Εάν σκοπεύετε να φέρετε στο σπίτι σας τη φύση, να έχετε στο νου σας ο,τι τα λουλούδια που θα επιλέξετε σημαίνουν πολύ περισσότερα από ο,τι νομίζετε. Έχουν τη δική τους μαγική δύναμη και γι' αυτό σας δίνουμε την ευκαιρία να τα μάθετε. 
Από αρχαία χρόνια πιστεύεται ότι πολλά φυτά και λουλούδια, μπορούν να μας προστατέψουν από το "κακό μάτι", να ευνοήσουν συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας, να επηρεάσουν το περιβάλλον και να...
μας φτιάξουν τη διάθεση. Ας δούμε μερικά από αυτά.



Ο απήγανος ένα ταπεινό φυτό εξωτερικού χώρου, με μικρά φύλλα. Έχει δυνατή χαρακτηριστική μυρωδιά για τον λόγο αυτό η παράδοση αναφέρει ότι δεν συμπαθούν το φυτό οι γάτες, οι σκύλοι και τα κακά πνεύματα. Θεωρείται ως ισχυρή προστασία από το κακό μάτι και ιδιαίτερα την κακογλωσσιά. Είναι γνωστή εξάλλου η φράση «σε εξορκίζω με τον απήγανο» που ο λαός μας το λέει όταν θέλει να αποκρούσει κάτι απαράδεκτο και ενοχλητικό.





Η γιούκα ή αλλιώς “happy tree” είναι το δεντράκι της ευτυχίας και χαράς. Μπορεί να επηρεάσει θετικά όλους τους τομείς της ζωής σας και είναι σύμβολο της προστασίας και του εξαγνισμού. 

Το “lucky bamboo”, που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις προτιμήσεις του κοινού στην Ελλάδα, προέρχεται από την Ασία και έχει τη φήμη ότι φέρνει τύχη. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, κρατάει χρόνια και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Πρέπει να τοποθετούνται τέσσερις μίσχοι μπροστά στο παράθυρο. Το μπαμπού συμβολίζει την προστασία, την τύχη, τις καλές ευχές, τις καλοσυνάτες επιθυμίες και ελευθερώνει από κατάρες.

 Τα δεντράκια νάνοι “μπονσάι” από τη μακρινή Ιαπωνία φέρνουν τύχη σε όλους τους τομείς, καλή υγεία και αφθονία. Το μπονσάι έγινε ένα σύμβ ολο της τιμής και του γοήτρου, που είναι αντιπροσωπευτικού για την αριστοκρατία. Έχει μια πρόσθετη σημασία για τους Ιάπωνες επειδή παρουσιάζει την αρμονία μεταξύ της φύσης, της ψυχής και του ατόμου. Μεγαλώνουν μόνο τα φύλα τους και χρειάζονται πολύ νερό.



Ένα τυπικό yang φυτό εσωτερικού χώρου είναι η δράκαινα και μπορεί να τοποθετηθεί σε μια γωνία για να διεγείρει την chi ενέργεια εκεί και να αναμείξει τα στοιχεία της φωτιάς και του ξύλου με την δυνατή κατακόρυφη ανάπτυξή της και τα λογχωτά μυτερά φύλλα της. Η δράκαινα, ένα μικρό δεντράκι με χοντρό κορμό και μακρόστενα φύλλα, αυξάνει το οξυγόνο στο περιβάλλον, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, και εξουδετερώνει την αρνητική ενέργεια.




Η κρασσούλη ή κρασούλα (crassula ovata), με τα παχιά οβάλ φύλλα, ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων και πιστεύεται ότι ευνοεί ιδιαίτερα τον οικονομικό τομέα.




Το δεντρολίβανο ή ρόζμαρι (λατινικά Rosmarinus officinalis), με τη χαρακτηριστική ευωδιά, χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική και τη βοτανοθεραπεία. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι ένα φυτό που φέρνει καλή τύχη και προστατεύει το σπίτι από τις ανεπιθύμητες επιρροές. Έχει πάρα πολλούς θετικούς συμβολισμούς όπως προστασία, αγάπη, πάθος, πνευματικές δυνάμεις, εξορκισμός, εξαγνισμός, θεραπεία, ύπνος, νεότητα. Επίσης συμβολίζει τη φιλία και την πίστη στις σχέσεις.




Οι γλυκύτατες παιώνιες σε απαλή ροζ απόχρωση ευνοούν τον τομέα σχέσεων. H παιωνία είναι η βασίλισσα των λουλουδιών και είναι σύμβο λο καλής τύχης, καθώς συμβολίζει τις γυναίκες και τον έρωτα. Λένε ότι η παιωνία κρατά ζωντανή την αγάπη και τον έρωτα.






Ο πολυαγαπημένος μας βασιλικός (αγγλικά basil, γερμανικά basilicum), που χρησιμοποιείται και σαν μυρωδικό στη μαγειρική, είναι από τα πιο ευλογημένα φυτά. Οι χριστιανοί τον θεωρούν ευλογημένο φυτό, καθώς η Ιερά Παράδοση αναφέρει ότι η Aγ. Ελένη ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό από το άρωμα του βασιλικού που φύτρωσε στο μέρος που ήταν θαμμένος, γι' αυτό ονομάζεται και σταυρολούλουδο. Χρησιμοποιείται από την εκκλησία στην τελετή του αγιασμού. Ο βασιλικός συμβολίζει την αγάπη, τον εξορκισμό, τον πλούτο και την προστασία.



Το ανθούριο είναι φυτό του οποίου τα λουλούδια έχουν σχήμα καρδιάς και χρώματα όπως λευκό, ροζ, κόκκινο και μπορντό. Είναι ένα φ υτό που σας ανεβάζει και φτιάχνει τη διάθεση ενώ παράλληλα διακοσμεί το χώρο σας χαρίζοντας μια ξεχωριστή νότα ομορφιάς.






Δάφνη Απόλλωνος, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες. Επειδή στο εσωτερικό του σπιτιού θα επιβιώσει δύσκολα, τοποθετήστε μια δάφνη σε γλάστρα κοντά στην μπαλκονόπορτα ή στην είσοδο του σπιτιού.



Το κουμ-κουάτ, το "χρυσό πορτοκάλι", είναι δεντράκι με μικρούς πορτοκαλί καρπούς, που γίνονται και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού, ευνοεί τον οικονομικό τομέα και γενικά την “καρποφορία” στη ζωή. Είναι ένας πολύ διαδεδομένος καρπός στην Κίνα.




Το λευκό ρείκι ή έρικα, πιο σπάνιο από το μοβ, αγαπημένο λουλούδι των μελισσών, θεωρείται γούρικο φυτό. Συμβολίζει τη μακροβιότητα και την υγεία. Μερικοί πιστεύου ότι
χρησιμοποιείται για να ανοίξει Πύλη μεταξύ αυτού του κόσμου και του Νεραϊδόκοσμου.




Ρόδι - ροδιά (λατινικά Punica granatum) είναι δημοφιλής στην αιγυπτιακή μυθολογία, την Βίβλο και άλλες αρχαίες γραφές. Σύμβολο της καλοτυχίας και ευτυχίας. Τα σπόρια στο εσωτερικό του συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο και τη γονιμότητα. Παράλληλα το ρόδι είναι ευεργετικό για την υγεία, καθώς περιέχει αρκετές βιταμίνες, ενώ χρησιμοποιείται και σε προϊόντα ομορφιάς. Τα ρόδια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αν διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου.




Οι πιπερίτσες με τους κόκκινους ή πορτοκαλί καρπούς προστατεύουν από το φθόνο και είναι ιδανικό φυτό για ένα καινούριο σπίτι. Οι κόκκινες πιπερίτσες θεωρείται ότι συμβολίζουν την προστασία και τον εξορκισμό.




Από τα πιο διαδεδομένα “γούρια” το σκόρδο, από τα αρχαία χρόνια και το Μεσαίωνα θεωρούνταν ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις σχετικά με το σκόρδο όπως πχ άμα κάποιος θαυμάζει κάτι, για να μη το ματιάζει, συ νηθίζεται η έκφραση «σκόρδα στα μάτια σου» έτσι αποτρέπεται το μάτιασμα. Έτσι μπορείτε να το κρεμάσετε σε πλεξούδα σε κάποιο μέρος του σπιτιού σας ή να τοποθετήσετε τις σκελίδες πίσω από τα κάδρα, τους καθρέφτες ή όπου αλλού θέλετε. Οι αρνητικές δυνάμεις και ειδικά οι “βρικόλακες” δεν ανέχονται τη μυρωδιά του και ... τρέπονται σε φυγή. Αν δεν σας αρέσει η μυροδιά του χρησιμοποιήστε τα πλαστικά σκορδάκια. Το σκόρδο συμβολίζει προστασία, θεραπεία, εξορκισμό και προστατεύει από κλοπή.




Tip : Τοποθετήστε ένα βάζο με τριαντάφυλλα ή κρίνα δίπλα στο κρεβάτι σας – αποτελεί ένα από τα μυστικά για να διατηρείτε τη λίμπιντό σας σε υγιή και υψηλά επίπεδα…



Φυτέψτε και εσείς ένα Baobab στον κήπο σας, είναι το δέντρο της ζωής.

http://spitikomas.blogspot.com/ .

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ