9 Σεπ 2012

Μυστηριώδης ριπή ακτινοβολίας έπληξε τη Γη τον 8ο αιώνα μ.Χ.




Μυστηριώδης ριπή ακτινοβολίας έπληξε τη Γη τον 8ο αιώνα μ.Χ.
Μια ριπή φορτισμένων σωματιδίων υψηλής ενέργειας έπληξε τη Γη κάποια στιγμή τη διετία 774-775 μ.Χ, αποκαλύπτει έρευνα στους δακτύλιους αιωνόβιων δέντρων. Όμως, οι πιθανές εξηγήσεις που εξέτασαν οι ερευνητές δείχνουν να καταρρίπτονται, αφήνοντας το μυστήριο αναπάντητο.
  • Η ανακάλυψη
Η αποκάλυψη έρχεται από την ομάδα του Δρ Φούσα Μιγιάκε στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια, η οποία εξέτασε τους κορμούς ιαπωνικών κέδρων και μέτρησε σε κάθε δακτύλιο ανάπτυξης τα επίπεδα του άνθρακα-14.
Το ραδιενεργό αυτό ισότοπο του άνθρακα, στο οποίο βασίζεται η πλέον διαδεδομένη τεχνική ραδιοχρονολόγησης, σχηματίζεται κατά το βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας με κοσμικές ακτίνες -φορτισμένα σωματίδια που καταφθάνουν από το διάστημα με ακραίες ταχύτητες. Η σύγκρουση των σωματιδίων αυτών με άτομα της ατμόσφαιρας οδηγεί στην παραγωγή νετρονίων, τα οποία με τη σειρά τους διασπούν ένα ισότοπο του αζώτου, το άζωτο-14, και το μετατρέπουν σε άνθρακα-14.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature η ανάλυση αποκάλυψε ότι σε διάστημα ενός έτους, από το 774 έως το 775 μ.Χ., τα επίπεδα του 14C στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κατά 1,2%, μια μεταβολή που χαρακτηρίζεται ακραία.Τα μόνα φαινόμενα που είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του ατμοσφαιρικού άνθρακα-14 είναι οι ακτίνες-γ από εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα) και οι καταιγίδες πρωτονίων που συνοδεύουν μεγάλες ηλιακές καταιγίδες.
  • Η εξήγηση
Όμως η εξήγηση του σουπερνόβα δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται. Για να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη αύξηση του 14C, η κοσμική έκρηξη θα έπρεπε να είναι τόσο ισχυρή ώστε θα γινόταν ορατή ακόμα και γυμνό μάτι, όπως συνέβη για παράδειγμα με τα σουπερνόβα του 1006 και του 1054 μ.Χ. Εξάλλου, τα κατάλοιπα του σουπερνόβα θα ήταν ακόμα και σήμερα ορατά για τα ραδιοτηλεσκόπια και τα τηλεσκόπια ακτίνων-Χ.
Εξίσου απίθανο φαίνεται και το ενδεχόμενο μιας ηλιακής καταιγίδας: για να προκαλέσει την παρατηρούμενη αύξηση του 14C, η καταιγίδα θα έπρεπε να υπερέβαινε κατά πολύ την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ως σήμερα. Ένα τέτοιο συμβάν, εξάλλου, θα προκαλούσε το πιο εντυπωσιακό σέλας που έχει δει ποτέ ο άνθρωπος, το οποίο δεν θα έμενε απαρατήρητο στους ιστορικούς της εποχής. Η ριπή ακτινοβολίας του 8ου αιώνα παραμένει επομένως ανεξήγητη. Ό,τι κι αν ήταν, όμως, πιθανώς θα μπορούσε να πλήξει και πάλι τον πλανήτη.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα ...

Η κρητική διατροφή στο BBC





«Είναι ο διατροφικός τουρισμός το επόμενο μεγάλο βήμα;». Με αυτόν τον τίτλο προβλήθηκε ρεπορτάζ του BBC (του μεγαλύτερου τηλεοπτικού οργανισμού στον κόσμο) με γυρίσματα και από τα Χανιά.

Επίκεντρο του ρεπορτάζ, που πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Rajan Datar, είναι η Κρήτη και ο διατροφικός τουρισμός, τον οποίο παρουσιάζει ως ένα όχημα που επέλεξαν επαγγελματίες του νησιού προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα σε μια χρονιά έντονης οικονομικής κρίσης.

Στο ρεπορτάζ, μέρος του οποίου αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του BBC, γίνεται ξενάγηση από την κα Ζωή Νόβακ, ειδική σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον αγροτουρισμό και την κρητική διατροφή και μιλά ο κ. Γιώργος Δημητριάδης, δημιουργός της "Biolea" και του πρότυπου βιολογικού ελαιουργείου στον Αστρικα Κολυμπαρίου. Παράλληλα παρουσιάζεται και η ταβέρνα "Ντουνιάς" στα Κεραμειά και γίνεται ξεχωριστή αναφορά στα προϊόντα της Κρήτης.

Το συνεργείο του ΒΒC βρέθηκε στα Χανιά στα τέλη Ιουλίου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ZDF ΣΤΟΝ Δ. ΧΑΝΙΩΝ

Αφιέρωμα στον Δήμο Χανίων έκανε το γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF -που εκπέμπει και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το συγκεκριμένο κανάλι επέλεξε τον Δήμο Χανίων ως έναν από τους πιο πετυχημένους Δήμους στην Ελλάδα, που κατάφεραν να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση μεγάλων έργων -αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους- εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό συνεργείο του κρατικού γερμανικού καναλιού βρέθηκε χθες στα Χανιά, προκειμένου να πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» με επιτόπια ρεπορτάζ την πορεία των έργων της Δημοτικής Αρχής.

Το συνεργείο του γερμανικού καναλιού, αφού συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τον κ. Μαν. Σκουλάκη και με τον γενικό γραμματέα του Δήμου, Γαβριήλ Κουρή, επισκέφθηκε στη συνέχεια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο, όπως η αποκατάσταση του παλιού Τελωνείου, η ανάπλαση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου στη Δημοτική Ενότητα Ελ. Βενιζέλου, η ανακατασκευή του Δημοτικού Γηπέδου Περιβολίων, η ανάπλαση των οδών Μουσούρων, Τσουδερών και Χρυσάνθου Επισκόπου κ.ά.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr, Χανιώτικα νέα
Διαβάστε περισσότερα ...

Υπερέχει ποιοτικά η ροδοκαλλιέργεια στην Κοζάνη




Στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων και καινοτόμων δράσεων περιβάλλοντος APBCEE procedia φιγουράρει η επιστημονική εργασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για το ροδέλαιο και το ροδόνερο Κοζάνης.
Όπως επικαλείται ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, πρόκειται για μία εργασία που πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος τεχνολογιών αντιρρύπανσης και διαχείρισης φυσικών πόρων κ. Κωνσταντίνο Τσανακτσίδη και αποτελεί τη δεύτερη διεθνή επιστημονική αναγνώριση της ποιοτικής υπεροχής του ροδελαίου και του ροδόνερου Κοζάνης.
«Η εργασία αυτή που διαπραγματεύονταν την οικονομικότητα των προϊόντων της ροδοκαλλιέργειας στο Ν. Κοζάνης ως μια καλλιέργεια αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον έτυχε της εγκρίσεως από τους συνέδρους διεθνούς συνεδρίου για θέματα καινοτομίας και διαχείρισης φυσικών πόρων στο Χονγκ-Κονγκ στις 5-6/1/12 μεταξύ 365 εργασιών.
Παράλληλα επιλέχτηκε και προς δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό μεταξύ 120 άλλων εργασιών που είχαν προκριθεί από επιστημονική ομάδα του συνεδρίου του Χονγκ Κονγκ.
Η δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό έλαβε χώρα τον Ιούλιο μήνα. Η εργασία αυτή παραδόθηκε επισήμως από τον κ. Τσανακτσίδη σε αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης οι οποίοι και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα αποτελέσματά της.
Σύμφωνα με τον κ. Τσανακτσίδη επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι το ροδέλαιο Κοζάνης υπερέχει ποιοτικά των άλλων ροδελαίων του εξωτερικού που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.
Αυτό αποδεικνύεται από τις αναλύσεις στο χρωματογράφο μάζας όπου φαίνεται η υπεροχή σε αριθμό ουσιών και περιεκτικότητα αυτών στο ροδέλαιο Κοζάνης έναντι άλλων όπως καταγράφεται στην παγκόσμια βιβλιογραφία.
Συγκεκριμένα στο ροδέλαιο Κοζάνης εντοπίστηκαν 59 οργανικές αρωματικές ενώσεις από τις οποίες οι 12 είναι γνωστές ότι περιέχονται σε άλλα ομοειδή αιθέρια έλαια ενώ οι 47 καταγράφονται για πρώτη φορά ότι περιέχονται σε ροδέλαιο», αναφέρει η ανακοίνωση του Συνεταιρισμού.
Και προσθέτει: «Το γεγονός αυτό και μόνο σύμφωνα με τον κ. Τσανακτσίδη καθιστά το ροδέλαιο Κοζάνης μοναδικό στον κόσμο ενώ όπως επισημαίνει έχει ανοίξει πλέον ένα τεράστιο κεφάλαιο για έρευνα γύρω από το προϊόν αυτό.
Οι μοναδικές του ιδιότητες και οι ωφέλιμες χρήσεις του μπορούν όπως επισημαίνει ο κ. Τσανακτσίδης να πολλαπλασιαστούν για τον άνθρωπο, ενώ βασική επιδίωξη είναι η διερεύνηση της ταυτότητας και του ρόλου τόσο πολλών αρωματικών ουσιών στο ροδέλαιο Κοζάνης τόσο για την κάθε μια ξεχωριστά όσο και για τους συνδυασμούς μεταξύ τους.
Η αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού ευχαρίστησε τον επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ για την πολύτιμη και εθελοντική προσφορά του στις προσπάθειες του Συνεταιρισμού ενώ προτάθηκε στον κ. Τσανακτσίδη δια μέσω του ΤΕΙ να αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη του Συνεταιρισμού σε θέματα της ειδικότητάς του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η δεύτερη επιστημονική εργασία για το ροδέλαιο Κοζάνης που αποκτά διεθνές ενδιαφέρον και τυγχάνει της αναγνώρισης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Η πρώτη είχε γίνει το 2008 από τη φαρμακευτική Αθηνών και τον επίσης επίκουρο τότε καθηγητή κ. Μαγιάτη συνεργάτη του καθηγητή κ. Σκαλτσούνη, όπου για πρώτη φορά πιστοποιούνταν και ανακοινώνονταν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό φαρμακευτικού ενδιαφέροντος (Planta Medica) η ποιοτική ανωτερότητα του ροδελαίου και του ροδόνερου Κοζάνης.
Συνολικά έξι ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη νέα αυτή καλλιέργεια των ρόδων στην πατρίδα μας με σχετικές επιστημονικές εργασίες που έχουν εκπονήσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Τα ιδρύματα αυτά είναι: η Φαρμακευτική Αθηνών, η Φαρμακευτική Α.Π.Θ., η Γεωπονική Α.Π.Θ., η Γεωπονική Αθηνών, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Λάρισας ενώ και το ΕΘΙΑΓΕ δια του ινστιτούτου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έχει συνεργασία με το Συνεταιρισμό για θέματα της καλλιέργειας.
Διαβάστε περισσότερα ...

Σε συλλεκτική έκδοση το πεντάστερο Metaxa





O Οίκος Μεταξά και η Rémy Cointreau Global Travel Retail ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν τη συλλεκτική έκδοση «Roots» του ΜΕΤΑΧΑ 5 Αστέρων, η οποία διατίθεται αποκλειστικά στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.
Εντυπωσιακή μέσα στο χρυσό της περίβλημα, η περιορισμένη αυτή έκδοση είναι εμπνευσμένη  από τις ρίζες του θρυλικού Οίκου. Στην μπροστινή όψη της φιάλης κυριαρχεί το έμβλημα του METAXA, ο «Σαλαμινομάχος». Το εν λόγω έμβλημα έλκει την καταγωγή του από ένα αρχαίο χρυσό μετάλλιο που ανακαλύφθηκε το 1888, στα θεμέλια του πρώτου αποστακτηρίου του Οίκου στον Πειραιά.
Το  μετάλλιο απεικόνιζε έναν  πολεμιστή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, μία εικόνα που ο Σπύρος Μεταξάς – ο ιδρυτής του Οίκου – αναγνώρισε ως σύμβολο της επίμονης αναζήτησης, της τόλμης και της πρωτοπορίας. Αντανακλώντας αυτές τις αξίες του ΜΕΤΑΧΑ, ο «Σαλαμινομάχος» αποτελεί έκτοτε το έμβλημα του Οίκου.
Το χρυσαφί χρώμα της συλλεκτικής έκδοσης φέρνει στο νου τη ζεστασιά και τη λάμψη του ήλιου του Αιγαίου, στοιχείου θεμελιώδους για τη δημιουργία του ΜΕΤΑΧΑ. Ο ήλιος βρίσκεται στην καρδιά όλων όσων έχουν να κάνουν με το ΜΕΤΑΧΑ: στο φως του ήλιου που λούζει τα σταφύλια που γεννούν το ποτό, στη χαρά και την ενέργεια που εμπνέουν τόσο ο ήλιος όσο και το ΜΕΤΑΧΑ.
Και ακριβώς την ημέρα που ο ήλιος γιορτάζει, την ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου, η συλλεκτική έκδοση ΜΕΤΑΧΑ «Roots» παρουσιάστηκε στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.
Στα καταστήματα που διαθέτουν οθόνη, ένα video από το βραβευμένο σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη αποκαλύπτει την έμπνευση πίσω από αυτήν τη συλλεκτική έκδοση , ενώ σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το video από τα έξυπνα κινητά τους τηλέφωνα, αφού «σκανάρουν» το σχετικό κωδικό QR που είναι διαθέσιμος σε όλα τα σημεία.
Ταυτόχρονα με τη συλλεκτική έκδοση και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ΜΕΤΑΧΑ πραγματοποιεί σε αεροδρόμια και κορυφαία ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν γευστικές δοκιμές και άλλες δράσεις, που αποκαλύπτουν την απαλή του γεύση σε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Ο Παναγιώτης Σαραντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οίκου Μεταξά, σχολιάζει: «Σε έναν κόσμο αβεβαιότητας είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε βαθιές, στέρεες ρίζες. Σήμερα, το ΜΕΤΑΧΑ μεγαλώνει και αναπτύσσεται χάρη στις ρίζες που τρέφουν αυτό το ολοζώντανο, αυθεντικό ποτό από το 1888, αλλά και χάρη στις συνεργασίες του με πρωτοπόρες επιχειρήσεις του Travel Retail, όπως τα ελληνικά Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, που προσφέρουν στους ταξιδιώτες συναρπαστικές, γεμάτες αξία προτάσεις. Η έκδοση ‘Roots’ του ΜΕΤΑΧΑ 5 Αστέρων είναι μία τέτοια πρόταση, που σε μεγάλο βαθμό οφείλει την επιτυχία της στον ενθουσιασμό, τις ικανότητες και την κοινή προσπάθεια των ομάδων διανομής της Β. Σ. Καρούλιας και της Rémy Cointreau GTR».
Σχολιάζοντας τη συλλεκτική έκδοση ΜΕΤΑΧΑ «Roots», ο Γιώργος Βελέντζας, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Folli Follie, ανέφερε: «Τα τελευταία 30 χρόνια, η συνεργασία μεταξύ του ΜΕΤΑΧΑ και των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών έχει οδηγήσει σε σπουδαία αποτελέσματα. Η πρωτοπορία του ΜΕΤΑΧΑ, ο ενθουσιασμός του και η αφοσίωσή του στα ΚΑΕ καταδεικνύονται για μια ακόμη φορά μέσα από την απόφαση του να διατεθεί αποκλειστικά από τα καταστήματά μας το ΜΕΤΑΧΑ 5 Αστέρων ‘Roots’, μια έκδοση που πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ των ταξιδιωτών».
Σχετικά με το METAXA:
Ο Οίκος Μεταξά ιδρύθηκε το 1888 από το Σπύρο Μεταξά. προκειμένου να υλοποιήσει το όραμα του  και να δημιουργήσει ένα  ποτό  μοναδικής  γευστικής απαλότητας. Για να πετύχει αυτή την απαλότητα, η οποία  και είναι μοναδική στο χώρο των ποτών διεθνώς, ο Σπύρος Μεταξάς εμπνεύστηκε μια αυθεντική τέχνη.  Τόσο εξαιρετικό ήταν το  επίτευγμα του Σπύρου Μεταξά, που επέτρεψε στο ΜΕΤΑΧΑ να διασχίσει τους αιώνες αναλλοίωτο, προοδεύοντας και κατακτώντας τη μία αγορά μετά την άλλη. Σήμερα ο Οίκος Μεταξά διαφυλάττει και συνεχίζει την τέχνη αυτή.. Παράγει πάνω από 10.000.000 φιάλες το χρόνο και εξάγει σε 60 χώρες, περίπου το 80% της παραγωγής του.

Διαβάστε περισσότερα ...

Αναγνωρίσθηκε ως ΠΓΕ το Χιώτικο ούζο




Αναγνωρίσθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών η γεωγραφική ένδειξη «Χίου» ή «Χιώτικο» ως συμπληρωματική της επωνυμίας πώλησης «ούζο», υπό την προϋπόθεση ότι τούτο παράγεται στη νήσο Χίο.


H γεωγραφική ένδειξη «Χίου» ή «Χιώτικο» αναγνωρίστηκε ως συμπληρωματική της επωνυμίας πώλησης «ούζο» που παράγεται στη Χίο.
Σύμφωνα με την απόφαση (30/077/2223 ΥΑ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2382/Β/27 – 8 – 2012), προβλέπονται τα εξής:
  • Προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω γεωγραφικής ένδειξης πρέπει η διαδικασία παραγωγής, από το στάδιο της αρωμάτισης με απόσταξη της αιθυλικής αλκοόλης έως την τελική παρασκευή του ποτού, καθώς και η εμφιάλωση να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους εντός των ορίων της προαναφερομένης περιοχής.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση στην κατανάλωση ούζου με την ως άνω γεωγραφική ένδειξη, εάν δεν πληρούνται οι όροι της παρούσας απόφασης.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση της λέξεως «Χίου» ή «Χιώτικο», λέξεων με τις ρίζες αυτές, καθώς και σύνθετων λέξεων που τις περιέχουν, για την εμπορική επωνυμία αλκοολούχου ποτού.
  • Οι ποτοποιοί που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διάθεση στην κατανάλωση ούζου με τη γεωγραφική ένδειξη «Χίου» ή «Χιώτικο», υποβάλλουν στην κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία, όλα τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν το δικαίωμα χρήσης εκ μέρους τους της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης. Η ως άνω Χημική Υπηρεσία, μετά από εξέταση των στοιχείων χορηγεί στους ενδιαφερομένους την έγκριση χρήσης της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης.



Διαβάστε περισσότερα ...

Οι Αμερικάνοι προτιμούν την φέτα Made in Greece



Εντυπωσιακή άνοδο σε αξία, κατά 87,1%, έχουν σημειώσει οι εξαγωγές της ελληνικής φέτας στις ΗΠΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, φθάνοντας τα 5,039 εκ. δολάρια έναντι 2,693 εκατ. δολάρια συγκριτικά με την ίδια περίοδο του παρελθόντος έτους και η σημαντική αυτή ενίσχυση οδήγησε στην άνοδο της χώρας μας στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα, υπερσκελίζοντας τις γειτονικές Βουλγαρία και Ιταλία.
Η πλειοψηφία των πωλήσεων αφορά σε εγχωρίως παραχθείσα φέτα η οποία κυριαρχεί στην εγχώρια κατανάλωση σε ποσοστό που φθάνει το 90%.Η πλειοψηφία των πωλήσεων αφορά σε εγχωρίως παραχθείσα φέτα η οποία κυριαρχεί στην εγχώρια κατανάλωση σε ποσοστό που φθάνει το 90%.
Αυτά αναφέρει σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφό του το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, το οποίο πάντως υπογραμμίζει ότι οι εισαγωγές φέτας στις ΗΠΑ δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν με απόλυτη ακρίβεια, καθώς στη συγκεκριμένη δασμολογική κλάση υπάγονται συνολικά πέντε μαλακά τυριά (μανούρι, χαλούμι, λαδοτύρι, ρικότα, φέτα).
Όμως, σύμφωνα με στοιχεία του National Cheese Institute οι πωλήσεις φέτας σε μεγάλα σούπερ μάρκετ το 2011 έφθασαν τους 8 χιλ. τόνους (7,892 εκατ. κιλά) με συνολική αξία πωληθέντων τα 171,7 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 6,4% εν συγκρίσει με το 2010.
Η πλειοψηφία των πωλήσεων αφορά σε εγχωρίως παραχθείσα φέτα, η οποία όπως επισημαίνεται από την ίδια πηγή, κυριαρχεί στην εγχώρια κατανάλωση σε ποσοστό που φθάνει το 90%.
Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι στην αμερικανική αγορά, πρώτη σε πωλήσεις τυριού τύπου φέτας έρχεται η εταιρεία με την επωνυμία Athenos, θυγατρική της Kraft Foods με έδρα την πολιτεία του Wisconcin και εν συνεχεία ακολουθούν η εταιρεία Boar's Head και η εταιρεία Klondike Cheese of Monroe.
Γνωστές ελληνοαμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια παραγωγή και εμπορία φέτας είναι, μεταξύ άλλων, η Krinos, η Fantis Foods, η Kontos Foods, η Altamira foods και η Boboris Imports.
Στο σύνολό τους οι εισαγωγές των τυριών τύπου φέτας στις ΗΠΑ εμφανίζονται ενισχυμένες σε αξία κατά 21% κατά το α' εξάμηνο του 2012, προσεγγίζοντας τα 30 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα, σε ποσότητα παρατηρείται άνοδος κατά 19,7%, στα 3,877 εκατ. κιλά.
Όσον αφορά τις προοπτικές αύξησης του μεριδίου αγοράς από την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του σχεδιασμού μιας συνεκτικής στρατηγικής προώθησης της ελληνικής φέτας στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων, με στόχο την ενημέρωση του μέσου Αμερικανού καταναλωτή για τις σημαντικές ποιοτικές διαφορές μεταξύ του αυθεντικού προϊόντος και των αντίστοιχων απομιμήσεων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Απαραίτητη, σε πρώτη φάση κρίνεται η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας σε μεγάλες κλαδικές εκθέσεις τροφίμων, με κυριότερη την FANCY FOODS (χειμερινή και θερινή).
Εν συνεχεία, χρήσιμη είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων προβολής των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων (in-store promotion) σε στοχευμένες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σημειώνεται, αν δεν καταστεί εφικτή η θεσμική αναγνώριση της μοναδικότητας της ελληνικής φέτας στις ΗΠΑ, τα περιθώρια διείσδυσης της Ελλάδας σε μια αγορά η οποία με συντηρητικούς υπολογισμούς υπερβαίνει κατά πολύ τα 300 εκ. δολάρια σε ετήσια βάση, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε περισσότερα ...

Κολιέ θα προστατεύει τα πρόβατα από τους λύκους





Τον τρόπο να κρατήσουν ανέπαφα τα κοπάδια των βοσκών, ανακάλυψαν επιστήμονες.
Πιο συγκεκριμένα, Ελβετοί επιστήμονες εφηύραν μια συσκευή που αφενός διώχνει τους λύκους που επιτίθενται στα πρόβατα, αφετέρου ειδοποιεί με γραπτό μήνυμα τους βοσκούς, για την επίθεση που δέχεται το κοπάδι τους.

Για να δοκιμάσουν την ισχύ της συσκευής τους (κολιέ), οι επιστήμονες έκαναν το παρακάτω πείραμα:

λυκόσκυλα που φορούσαν φίμωτρα, επιτέθηκαν σε ένα μικρό κοπάδι προβάτων, τα οποία φορούσαν το ειδικό κολιέ με τον καρδιομετρητή, για τον έλεγχο της διακύμανσης των καρδιακών σφυγμών λόγω του στρες που προκαλεί η επίθεση των λύκων.

Oταν είδαν τον λύκο, τα πρόβατα ανέβασαν καρδιακούς παλμούς (από 60-80 έφτασαν τους 225), με αποτέλεσμα να πυροδοτήσουν έναν μηχανισμό, ο οποίος έστειλε ένα αρκετά ισχυρό αποκρουστικό σήμα που απομάκρυνε τον λύκο, καθώς και ένα SMS στον βοσκό.

Το φθινόπωρο ένα πρωτότυπο του κολιέ θα έχει κατασκευαστεί και εντός του 2013 θα δοκιμαστεί στην Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Νορβηγία.


Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ