19 Σεπ 2012

Ο «Μπλε Δράκος» των θαλασσών



 Ο Μπλε Δράκος, το περίεργο θαλάσσιο πλάσμα, αποτελεί μια καλή υπενθύμιση για τα περίεργα πλάσματα που μπορεί να κρύβει ο βυθός.
Το μικροσκοπικό μαλάκιο με το περίεργο σχήμα των άκρων του, απαντάται στις ακτές της Νότιας Αφρικής, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στη Μοζαμβίκη.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Glaucus atlanticus και το φυσιολογικό του μέγεθος είναι μέχρι 3 εκατοστά. Φέρει ασημένιους καθώς και σκούρους μπλε χρωματισμούς, αποτελώντας ένα πραγματικό κομψοτέχνημα της φύσης.
Ο Μπλε Δράκος «συχνάζει» στην επιφάνεια της θάλασσας, όπου και μετακινείται με τη βοήθεια ενός ειδικού σάκου που φέρει στο στομάχι του και γεμίζει αέρα.
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_9361.jpeg
Τρέφεται με εξαιρετικά δηλητηριώδεις οργανισμούς, το δηλητήριο τον οποίον «κλέβει» και αποθηκεύει ο ίδιος προκειμένου να αμυνθεί σε πιθανούς κινδύνους.
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_10250.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_11208.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_12161.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_13127.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_1496.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_1581.jpeg
.ezy.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Ζωή στο απόλυτο σκοτάδι κάτω από τον πάγο




 Κοντά στην υλοποίηση του σχεδίου τους να προσεγγίσουν την υπόγεια λίμνη Έλσγουρθ της Ανταρκτικής βρίσκονται Βρετανοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές θα χρειαστεί να τρυπήσουν στρώμα πάγου πάχους 3,5 χιλιομέτρων και να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης με αποστολή να αναζητήσουν μορφές ζωής και να συλλέξουν ιζήματα από το βυθό προκειμένου να αποκτήσουν μια εικόνα για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στον πλανήτη πριν εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην υπόγεια λίμνη επικρατούν συνθήκες απόλυτου σκότους εδώ και 100.000 με 1 εκατ. έτη.
Οι δώδεκα ερευνητές, θα εγκατασταθούν εκεί το Νοέμβριο, και η γεώτρηση θα λάβει χώρα το Δεκέμβρη.
Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί με χρήση ενός τρυπανιού με καυτό νερό. Η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα λάβει χώρα υπό την εποπτεία μηχανικών και επιστημόνων.
Έπειτα από αυτό, θα έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να συλλέξουν τα δείγματα, πριν κλείσει η τρύπα από το νέο πάγο που θα δημιουργηθεί, δείγμα των δυσχερών καιρικών συνθηκών υπό τις οποίες πραγματοποιείται η αποστολή.
Σε αυτό το χρονικό περιθώριο, θα προσπαθήσουν να γεμίσουν 24 αποστειρωμένες φιάλες των 100 ml, με δείγματα από τον πάτο της λίμνης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην επηρεάσουν καθόλου το περιβάλλον της λίμνης.
Για την αποστολή έχει ήδη μεταφερθεί στο σημείο της γεώτρησης εξοπλισμός βάρους 70 τόνων ο οποίος διέσχισε 16.000 χιλιόμετρα από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ για τη δεύτερη φάση θα μεταφερθούν ακόμα 26 τόνοι εξολισμού.
Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να εκτελέσουν τη δειγματοληψία σε 24 ώρες, θα έχουν μαζί τους καύσιμα για να επαναλάβουν τη διαδικασία άλλη μία φορά. Στο τρυπάνι οι επιστήμονες έχουν προσαρμόσει κάμερες και δυνατά φώτα, ώστε να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εικόνες που εξελίσσονται εντός του παγετώνα.
Οι επιστήμονες δηλώνουν πως σε περίπτωση που υπάρχει ζωή στην αρχαία λίμνη αυτό θα ανακαλυφθεί άμεσα μέσα από τα φίλτρα συλλογής του νερού.
 econews
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Φύτρα σιταριού.



Αγροτικά ΠροϊόνταΦύτρα σιταριού.
• Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.
• Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού.
• Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης.
• Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο.
Πώς να τα καταναλώσετε.
Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά.
Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 198
Πρωτεΐνες: 7,5 γρ.
Λιπαρά: 1,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 42,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,1 γρ.
Mαγνήσιο: 82 mg
Φώσφορο: 200 mg
Σελήνιο: 42,5 μg
Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα
Τι θα χρειαστείτε
• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.
H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
• Πλύνε τε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Την επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύνετε τους και στραγγίξετε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε.  Μην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύνετε τα προσεκτικά.
Πώς θα τα συντηρήσετε
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ’ άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.
 Χορταστικά τα φύτρα σιταριού. Και φυλάσσονται πάνω από 1 χρόνο.. Και δίνει 500 πιάτα φύτρα.
http://www.agrocapital.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Διαβάστε περισσότερα ...

Πυρήνες βερύκοκου... το προϊόν είναι από τα σπάνια στον κόσμο !



Αγροτικά Προϊόντα















Πυρήνες βερύκοκου

Το προιόν είναι από τα σπάνια στον κόσμο και η ζήτησή του τα πρόσφατα χρόνια έχει εκτιναχθεί στα ύψη, κυρίως λόγω πολλών ερευνών που του δίνουν σημαντικότατες ιδιότητες.
Η βιταμίνη Β17 ή αμυγδαλίνη ή λετρίνη είναι μία ουσία που βρίσκεται στους πυρήνες, δηλ τα κουκούτσια , των περισσότερων φρούτων. Τέτοια είναι τα βερύκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα μανταρίνια καθώς και τα αμύγδαλα.
Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β17 ή αμυγδαλίνης στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται από 2-3%.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Ernest Krebs, ο οποίος και την ανακάλυψε, η Β17 βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. H  Βιταμίνη Β17(αμυγδαλίνη) που βρίσκεται και στα πικραμύγδαλα και στο κουκούτσι του βερίκοκου χρησιμοποιείται από εναλλακτικούς θεραπευτές γιά την θεραπεία του καρκίνου.
Ο G. Edward Griffin μάλιστα υποστηρίζει ότι ο καρκίνος είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης της συγκεκριμένη ουσία από τον οργανισμό (αποβιταμίνωση). Όμως και η βιταμίνη Β11 μπορεί να είναι χρήσιμη για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν πολύτιμα για την προστασία του δέρματος και της όρασης, ενώ τον 15ο αιώνα τα κουκούτσια τους χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία καρκινικών όγκων. Οι Βρετανοί τα χρησιμοποιούσαν για το έλκος, ενώ ήταν γνωστά στην Ευρώπη για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες.
Ο Βρετανικός φορέας ελέγχου τροφίμων μας συμβουλεύει ότι 1-2 πυρήνες από βερίκοκο (το εσώτερο μαλακό μέρος, αυτό που προκύπτει αν σπάσουμε το σκληρό κουκούτσι του βερίκοκου) αποτελούν ασφαλή προς κατανάλωση ημερήσια ποσότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι σπόροι αυτοί είναι δυνητικά δηλητηριώδεις και απλά ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι καταναλώνει και σε τι ποσότητες.
η φράση "ασφαλής προς κατανάλωση ημερήσια ποσότητα" δηλώνει ότι:
• τυχόν ίχνη κυανιούχων ενώσεων μεταβολίζονται
• η πρόσληψη κυανίου μέσω τροφής δεν έχει αθροιστικό αποτέλεσμα (δεν είναι το ίδιο σαν να καταναλώνεις λ.χ. βαρέα μέταλλα) - με άλλα λόγια, μπορείς να ξαναφάς κουκούτσια βερίκοκου και αύριο, και ξανά μεθαύριο, χωρίς βλαβερές συνέπειες

*Όλα τα ανωτέρω έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό και συμβουλευτικό,δεν αποτελούν -σε καμία περίπτωση- ιατρική διάγνωση και δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές οδηγίες και γνωματεύσεις.
diatrofologiki.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Διαβάστε περισσότερα ...

«φυσικά διαμάντια» Λιβελούλες και πρωινή δροσιά




 Τα μικροσκοπικά σταγονίδια νερού της πρωινής δροσιάς που κατακάθονται επάνω τους τις κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακές.
Ο φωτογράφος David Chambon λατρεύει να βγάζει φωτογραφίες από λιβελούλες και άλλα έντομα λίγο πριν χαράξει η μέρα, καθώς όπως λέει η υγρασία που υπάρχει εκείνη την ώρα τις κάνει να μοιάζουν με «φυσικά διαμάντια».

Δείτε τις φωτογραφίες:
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8166.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8167.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8168.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8169.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8170.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8171.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8172.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8173.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8174.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8175.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8176.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/09/image8177.jpeg
http://www.ezy.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

"η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου" ή ... μπρόκολο





Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή.
Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει "η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου".
Το μπρόκολο προήλθε από φυτό άγριου λάχανου και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μπρόκολο είναι γνωστό εδώ και 2000 χρόνια. Από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ιταλοί τιμούσαν ιδιαίτερα το μπρόκολο και το συμπεριελάμβαναν στη δίαιτά τους.
Μπρόκολο και καρκίνος
Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το μπρόκολο έχει προληπτικές αντικαρκινικές ιδιότητες.Στον ιστότοπο της American Cancer Society διαβάζουμε ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα...
“Το μπρόκολο περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλων μορφών καρκίνου, αν και δεν είναι σαφές ποιες ενώσεις άτομο μπορεί να είναι υπεύθυνες για την προστατευτική δράση. Ενώ η έρευνα σε αυτόν τον τομέα συνεχίζεται, η καλύτερη συμβουλή αυτή τη στιγμή για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου είναι να τρώτε μια ευρεία ποικιλία λαχανικών. Σε αυτά τα πλαίσια, είναι λογικό να περιλαμβάνουν το μπρόκολο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.”
“Το μπρόκολο θεωρείται μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή (ουσίες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α), φυτικές ίνες, ασβέστιο, και το φυλλικό οξύ. Τα μπρόκολα είναι επίσης πηγή πολλών ουσιών που ονομάζονται φυτοχημικά, ή χημικές ουσίες των φυτών, που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, το μπρόκολο περιέχει διάφορες ουσίες που ονομάζονται isothiocyanates, συμπεριλαμβανομένων σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-carbinol (I3C), οι οποίες τα τελευταία χρόνια  έχουν “διαφημιστεί” ως εν δυνάμει αντικαρκινικές ουσίες. Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει αυτές τις ουσίες μπορούν να ενεργούν ως αντι-οξειδωτικά και μπορεί να ενισχύσει αποτοξινωτικά ένζυμα του σώματος. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.”
Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια μπρόκολου
Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μπρόκολου είναι μεταξύ 10 και 20 βαθμών Κελσίου. Όχι όμως μεγαλύτερες από 26 βαθμούς Κελσίου. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου, τότε η ταξιανθία του μπρόκολου θα ανθήσει γρήγορα ώστε να παράγει σπόρο και δε θα είναι φαγώσιμη.
Πότε σπέρνουμε μπρόκολα;
Ξεκινώντας από σπόρο
Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τα μπρόκολα από σπόρο, θα πρέπει να ξεκινήσετε να φυτεύετε τους σπόρους σε σπορείο στα μέσα του καλοκαιριού.
Είναι καλό να φυτεύετε τους σπόρους μπρόκολου σε σπορείο και όχι απευθείας στο χώμα γιατί τρεις λόγους:
  -  Οι σπόροι είναι μικροί και στρογγυλοί και εύκολα φεύγουν από τη θέση που τους σπείρα τε αρχικά. Έτσι μπορεί ο σπόρος να κυλίσει μακριά από το σημείο που τον φυτέψατε κι εσείς να ποτίζετε άδειο χώμα...
  -  Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, όταν το φυτό είναι μικρό και ευαίσθητο, γίνεται τροφή για σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες.
    -Θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε και να μεταφυτέψετε τα φυτά που θα γίνουν γερά και δυνατά.

Γι' αυτό θα πρέπει να φυτεύετε τους σπόρους μπρόκολου σε δίσκους σπορείου και όχι απευθείας στο χώμα.Σε 4 με 6 εβδομάδες, τα σπορόφυτα θα έχουν φτάσει σε ύψος τα 7 με 10 εκατοστά, θα έχουν αναπτύξει 4 πραγματικά φύλλα και θα είναι έτοιμα για μεταφύτεψη.
Για να έχετε μακρά περίοδο συγκομιδής, φροντίστε ώστε να μη φυτέψετε όλους τους σπόρους μπρόκολου ταυτόχρονα στο σπορείο. Φυτέψτε τους σε ομάδες ανά 3 με 4 εβδομάδες. Σε αντίστοιχα διαστήματα θα γίνει και η μεταφύτεψη. Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα μπρόκολα για περισσότερο καιρό.
Φυτεύοντας σπορόφυτα
Αν φυτέψετε απευθείας σπορόφυτα μπρόκολου, φροντίστε να το κάνετε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Προσωπικά, στην περιοχή της Αττικής έχω φυτέψει σπορόφυτα μπρόκολου τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου και μεγάλωσαν κανονικά. Οι οδηγίες, θα πρέπει να προσαρμόζονται στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
Για να έχετε μακρά περίοδο συγκομιδής, φροντίστε ώστε να μη φυτέψετε όλα τα σπορόφυτα μπρόκολου ταυτόχρονα. Φυτέψτε τα σε ομάδες ανά 3 ή 4 εβδομάδες. Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα μπρόκολα για περισσότερο καιρό.
Τα φυτά μπρόκολου, θα χρειαστεί να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν γερό βλαστό και υγιή φύλλα πριν ξεκινήσουν τα κρύα του χειμώνα.
Σε ποιό σημείο του κήπου να φυτέψω τα μπρόκολα;
Θα πρέπει να φυτέψετε τα μπρόκολα σε ένα μέρος του κήπου όπου ο ήλιος θα τα βλέπει τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.
Καλό θα είναι να φροντίζετε ώστε ανά 2 με 3 χρόνια να αλλάζετε το μέρος που φυτεύετε τα μπρόκολα.
Αν όμως δεν έχετε αρκετό χώρο στον κήπο σας, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να παρακάμψετε αυτό τον κανόνα, αρκεί την προηγούμενη χρονιά να μην είχατε πρόβλημα με ασθένειες.
Αποστάσεις φύτεψης
Ο συνήθης τρόπος φύτεψης των μπρόκολων είναι σε σειρές.
    Η απόσταση φυτού από φυτό στην ίδια σειρά είναι 30 με 60 εκατοστά.
    Η απόσταση των σειρών μεταξύ τους είναι 60 με 90 εκατοστά.
Προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτεψη
Το χώμα θα πρέπει να είναι καλά αποστραγγιζόμενο (να μην κρατά νερό).
Πριν τη φύτεψη, επεξεργαστείτε το χώμα σε διάμετρο 30 εκατοστών γύρω από το σημείο φύτεψης. Ανακατέψτε το χώμα να αφρατέψει.
Προσθέστε περλίτη αν χρειάζεται για να βελτιώσετε την αποστράγγισή του.
Προσθέστε λίπασμα με τη μορφή κομπόστ ή χωνεμένης κοπριάς.
Το μπρόκολο χρειάζεται έδαφος με αυξημένα επίπεδα αζώτου.
Φροντίδα μετά τη φύτεψη
Μετά τη φύτεψη και κάθε 3 εβδομάδες, καλό θα είναι να ενισχύεται το χώμα με λίπασμα πλούσιο σε άζωτο ώστε να βοηθήσετε την ανάπτυξη του μπρόκολου.
Για να διατηρήσετε το έδαφος γύρω από τη ρίζα υγρό, μπορείτε να βάλετε γύρω από τη ρίζα ξερά φύλα ή ξερά χόρτα ή ξερά στάχυα.
Συγκομιδή μπρόκολου
Ο χρόνος που τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο που ξεκίνησαν.
Αν φυτέψατε σπόρους, τότε θα μεσολαβούν 11 με 15, ακόμη και 20 εβδομάδες μέχρι να έχετε την πρώτη σας συγκομιδή.
Αν φυτέψατε σπορόφυτα, τότε θα μεσολαβήσουν 8 με 12 εβδομάδες μέχρι την πρώτη συγκομιδή.
Τα μπρόκολα συλλέγονται όσο οι ταξιανθίες είναι ανώριμες και πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη.
Στο κέντρο του στελέχους αναπτύσσεται μία μεγάλη κεντρική ταξιανθία. Αυτή είναι η πρώτη που κόβεται.
Στη συνέχεια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται μικρότερες πλευρικές ταξιανθίες που και αυτές μετά από λίγο καιρό μπορούν να συγκομιδούν.
Αν δε συγκομίσετε έγκαιρα τις ταξιανθίες, αυτές θα ανθήσουν και δε θα μπορούν πλέον να καταναλωθούν.
 kalliergo.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

Ένα μήλο την ημέρα ....



Αγροτικά Προϊόντα












Το μήλο είναι θρεπτικό φρούτο, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ θερμιδικά αποδίδει λίγες θερμίδες και αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%.
Αλλά υπάρχει και μια σειρά από λιγότερο γνωστούς λόγους, για να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του μήλου στην υγεία μας, παρουσιάζονται παρακάτω.
Τα μήλα μειώνουν τη χοληστερόλη
Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο, περιέχει περίπου τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών. Μία από αυτές είναι η πηκτίνη, ένας τύπος διαλυτής ίνας που έχει συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, βοηθώντας το σώμα να την χρησιμοποιήσει, αντί να την αποθηκεύσει.
Τα μήλα δημιουργούν πληρότητα στο στομάχι
Οι πλούσιες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, ευθύνονται επίσης για το αίσθημα πληρότητας που νιώθουμε όταν τα τρώμε, χωρίς μάλιστα να φορτωνόμαστε με πολλές θερμίδες (περ. 95 σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο). Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει μια σύνθετη ίνα, απ’ ό, τι πιο απλά υλικά όπως η ζάχαρη ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. Οτιδήποτε με τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών, είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 με 40 γραμμάρια την ημέρα.
Τα μήλα μας κρατούν λεπτούς
Ένα στοιχείο της φλούδας του μήλου (η οποία έχει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των ινών), ονομάζεται ουρσολικό οξύ και συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το κάψιμο των θερμίδων και αυξάνει τους μυς. Επίσης, σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.
Τα μήλα προλαμβάνουν τα αναπνευστικά προβλήματα
Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μήλων την εβδομάδα (λιγότερο από ένα μήλο την ημέρα!), έχει συνδεθεί με την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κερκετίνη και βρίσκεται στη φλούδα των μήλων (καθώς και στα κρεμμύδια και τις ντομάτες). Και τα οφέλη του μήλου στην αναπνοή, είναι ακόμη περισσότερα: Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε πολλά φρούτα, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν παιδιά με άσθμα.
Τα μήλα καταπολεμούν το κρυολόγημα
Αν και δεν θέλουμε να τα συγκρίνουμε με τα πορτοκάλια, τα μήλα θεωρούνται μια καλή πηγή της βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με πάνω από 8 χιλιοστά του γραμμαρίου σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Τα μήλα μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο
Το 2004, μια γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία στα μήλα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και το 2007, μια άλλη μελέτη βρήκε κάποιες ενώσεις που ονομάζονται τριτερπενοειδή και φαίνεται να καταπολεμούν τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Τα μήλα μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη
Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα μήλα, καθώς και τα αχλάδια και τα βατόμουρα, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, λόγω της κατηγορίας των ανθοκυανών, των αντιοξειδωτικών, που είναι επίσης υπεύθυνα για το κόκκινο, το μωβ και το μπλε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα μήλα ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το μήλο έχει συνδεθεί με την άνοδο στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης, η οποία επικοινωνεί μεταξύ των νευρικών κυττάρων κι έτσι τα μήλα μπορεί να βοηθήσουν τη μνήμη μας και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, οπότε τα μήλα, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κερκετίνη, είναι ωφέλιμα, σύμφωνα με μια έρευνα του 2004.
http://www.agrocapital.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Διαβάστε περισσότερα ...

Αυτό κι αν είναι «άλλο φρούτο», γεμάτο κρέας…



Κάνει θραύση σε γκουρμέ εστιατόρια του Λονδίνου, αν και πρόκειται για μια κλασική μεσαιωνική συνταγή του 1500 την οποία ο διάσημος -και πολυβραβευμένος με πολλά αστέρια Michelin- σεφ Heston Blumenthal αποφάσισε να ξαναφέρει με επιτυχία στο προσκήνιο.

 Το «meat fruit» αποτελεί παλιά, αυθεντική συνταγή της Βρετανίας αλλά και πιάτο-ορόσημο στο μενού του νεόκοπου εστιατορίου «Dinner» που άνοιξε πρόσφατα στο Λονδίνο ο γνωστός σεφ. Σε άριστη συνεργασία με τους ιστορικούς της γαστρονομίας, ο Blumenthal κατάφερε να εκπλήξει ευχάριστα τους επισκέπτες του!




Με την εμφάνιση ενός κατά τα άλλα λαχταριστού φρούτου στο τραπέζι (πορτοκάλι, για την ακρίβεια), το «meat fruit» ξεγελά με τη… φρουτένια όψη του, καθώς το εσωτερικό του είναι παραγεμισμένο με… κοτόπουλο!


Πιο συγκεκριμένα, μια μους από συκωτάκια πουλερικών επικαλύπτεται με ζελέ μανταρινιού, προσομοιάζοντας στο σχήμα με πορτοκάλι, στο κέντρο του οποίου τοποθετούνται φρέσκα φύλλα εσπεριδοειδών -για να πετύχει η παραπλάνηση(!), ενώ το φρεσκοψημένο ψωμί ολοκληρώνει την παράδοξη παρουσίαση.


Αν και έχει χαρακτηριστεί από γευσιγνώστες και μη ως μία από τις πλέον γευστικές συνταγές, δεν παύει να αποτελεί ένα ασυνήθιστο πιάτο. Ωστόσο, το «μεσαιωνικό φαγοπότι» που προτείνει ο Heston στους πελάτες του… εδράζοντας ένα μπολ με «ψεύτικα» φρούτα στο τραπέζι (με διαφορετικές κρεατο-γεμίσεις το καθένα), γίνεται καθημερινά ανάρπαστο!



via

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ