14 Οκτ 2012

Επιστήμονες βρήκαν σε κεχριμπάρι το αρχαιότερο έντομο






Τα αρχαιότερα απολιθώματα στην ιστορία των προϊστορικών αρθρόποδων ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Αφού εξέτασαν προσεκτικά πάνω από 70.000 σταγόνες κεχριμπαριού από τις Άλπεις στη βορειοανατολική Ιταλία, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. David Grimaldi από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ανακάλυψαν τρία αρχαία αρθρόποδα, ένα έντομο και δυο ακάρεα, που εκτιμάται ότι παγιδεύτηκαν στο απολιθωμένο ρετσίνι πριν 230 εκατομμύρια χρόνια κατά την Τριασσική περίοδο.

Τα δυο ακάρεα που βρέθηκαν συγκαταλέγονται σε νέα είδη, άγνωστα στους επιστήμονες μέχρι σήμερα, και αποτελούν τα αρχαιότερα απολιθώματα μιας εξαιρετικά εξειδικευμένης ομάδας φυτοφάγων ακάρεων που ονομάζεται Eriophyoidea.

Αράχνη παγιδευμένη σε κεχριμπάρι 100 εκατ. χρόνια
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν τα απολιθώματα μιας αράχνης και του θύματός της που πριν 100 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή των δεινοσαύρων, παγιδεύτηκαν σε κεχριμπάρι την ώρα της επίθεσης.

Πρόκειται για το πρώτο απολίθωμα αράχνης που επιτίθεται στο θύμα της. Η ανακάλυψη έγινε στην περιοχή Hukawng Valley, στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν την επίθεση της αράχνης κύλησε κεχριμπάρι, με αποτέλεσμα ο θηρευτής, το θύμα αλλά και η σκηνή να διατηρηθούν αναλλοίωτα μέχρι σήμερα.

Πηγή:econews


Διαβάστε περισσότερα ...

Πέτρωμα-έκπληξη από το Curiosity






Λέγεται Τζέικ Ματίεβιτς και αν και… Αρειανός, μοιάζει πολύ με ορισμένους «κατοίκους» της Γης. Το πρώτο πέτρωμα που συνέλεξε το «Curiosity» πριν από τρεις εβδομάδες έχει ονοματεπώνυμο και είναι διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον Αρη.

Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που δόθηκαν μόλις στη δημοσιότητα, είναι στενός συγγενής κάποιων όχι ιδιαίτερα διαδεδομένων αλλά γνωστών πετρωμάτων που συναντάμε σε ηφαιστειογενείς περιοχές του πλανήτη μας.

Ασυνήθιστο από όλες τις απόψεις

Το πέτρωμα, το οποίο ονομάστηκε Τζέικ Ματίεβιτς εις μνήμην ενός μηχανικού της αποστολής που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αποτέλεσε έκπληξη για τους ειδικούς. Σκουρόχρωμο, με σχήμα πυραμίδας και μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου, όταν συνελέγη από το Curiosity στις 21 Σεπτεμβρίου έμοιαζε να είναι άλλο ένα κομμάτι αρειανού βασάλτη. Τελικά όμως ο Τζέικ αποδείχθηκε ξεχωριστός.

«Ταιριάζει πολύ ως προς τη χημική του σύσταση με ένα όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο αλλά γνωστό είδος πυριγενούς πετρώματος που βρίσκουμε σε πολλές ηφαιστειογενείς περιοχές της Γης» ανέφερε ο Εντουαρντ Στόλπερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), εκ των επιστημονικών υπευθύνων της αποστολής Curiosity.

«Ο Τζέικ είναι παράξενο αρειανό πέτρωμα» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Ραλφ Γκέλερτ του Πανεπιστημίου Γκελφ στο Οντάριο του Καναδά, επιστημονικός υπεύθυνος του φασματογράφου APXS που πραγματοποίησε μέρος των αναλύσεων. «Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε στοιχεία που ταιριάζουν με το ορυκτό άστριος και χαμηλή σε μαγνήσιο και σίδηρο».

Υδάτινο παρελθόν;

Τα γήινα πετρώματα που έχουν παρόμοια χημική σύσταση με αυτή του Τζέικ προέρχονται από τα έγκατα της Γης, και συγκεκριμένα από τον μανδύα, κάτω από τον φλοιό. Εχουν σχηματιστεί από την κρυσταλλοποίηση σχετικά πλούσιου σε νερό μάγματος σε υψηλές πιέσεις.

Οπως εξήγησε ο κ. Στόλπερ, δεν είναι πολύ συνηθισμένα σε όλο τον πλανήτη, είναι όμως διαδεδομένα σε ωκεάνια νησιά όπως η Χαβάη, η Αγία Ελένη ή οι Αζόρες καθώς και σε περιοχές τεκτονικών βυθισμάτων όπως ο ποταμός Ρίο Γκράντε.

Υποδηλώνει η παρουσία του Τζέικ την παρουσία νερού στο παρελθόν του Αρη καθώς και ότι στο εσωτερικό του συντελούνταν κάποτε διαδικασίες παρόμοιες με αυτές που συντελέστηκαν στη Γη; «Με μόνο μια αρειανή πέτρα αυτού του είδους είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν έχουν συντελεστεί οι ίδιες διαδικασίες. Είναι όμως λογικό να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε την προέλευσή του από αυτή τη βάση» απάντησε ο ερευνητής.

Πηγή:tovima




Διαβάστε περισσότερα ...

Το ζήτημα της ρύπανσης του Ολύμπου στην Ε.Ε.






Την επιτακτική ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης έγκρισης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου μετά από τροποποίηση των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων σχετικού έργου τόνισε με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

Σύμφωνα με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του δήμου Δίου – Ολύμπου, πρόκειται να επιτραπεί η εναπόθεση 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων που προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ), βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες).

Η εναπόθεση θα γίνει στους χώρους ενεργού λατομείου που χρήζει αποκατάστασης και το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Λιτοχώρου. Από την απόθεση ελλοχεύει κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα από τοξικά απόβλητα.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Παρ’ όλες τις «επίσημες» διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για μια τελείως ακίνδυνη εγκατάσταση, είναι απορίας άξιο πως οι τοπικοί φορείς συναινούν στην πραγματοποίηση ενός έργου το οποίο θα μπορούσε –έστω και δυνητικά- να βλάψει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, πλήττοντας τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας.

Το επικίνδυνο υλικό θα μπορούσε να περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα και να ρυπάνει το υδατικό απόθεμα αφού η περιοχή διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και υδατοδιαπερατά εδάφη. Ότι περάσει στα υπόγεια ύδατα θα καταλήξει στο νερό που πίνουμε, στη θάλασσα και φυσικά θα προκαλέσει την δυσφήμηση της τουριστικής αυτής περιοχής.

Τα απόβλητα αυτού του τύπου δεν έγιναν στο παρελθόν αποδεκτά από τους τοπικούς φορείς άλλης περιοχής ενώ υπάρχουν μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας που αμφισβητούν το κατά πόσο αυτό το υλικό είναι ακίνδυνο. Καλώ τις αρμόδιες αρχές να αποσύρουν την έγκριση της απόφασης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο.

Ο Όλυμπος αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά και απαιτεί τον σεβασμό όλων μας.»

ΠΗΓΗ: econews.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Πολύτιμα τα κουταβάκια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τους κτηνοτρόφους



Πολύτιμα αποδείχθηκαν τα κουταβάκια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τους κτηνοτρόφους

Τα 8 μικρά χαριτωμένα ασπρόμαυρα κουταβάκια, καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί, γεννήθηκαν πριν από λίγο καιρό το Κέντρο Αναπαραγωγής και Εκπαίδευσης Ελληνικού Ποιμενικού του «Αρκτούρου» στην Αγραπιδιά Φλώρινας και έχουν ήδη τεράστια ζήτηση από τους κτηνοτρόφους.
Ο Κρόνος και η Σελήνη, γεννήθηκαν στα τέλη Ιουλίου και θα δοθούν τις επόμενες ημέρες σε κτηνοτρόφους που έχουν επιλεγεί, ενώ η Μούσα, που μεγάλωσε υπό την προστασία των ανθρώπων του Αρκτούρου, γέννησε πριν από μερικές ημέρες 8 κουταβάκια, από τα οποία επέζησαν τα 6 (4 αρσενικά, και 2 θηλυκά) και μόλις γίνουν 9 εβδομάδων θα δοθούν στο δίκτυο των κτηνοτρόφων.
Τα σκυλιά αυτά είναι περιζήτητα από τους κτηνοτρόφους αφού, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ η Μελίνα Αυγερινού, υπεύθυνη του Κέντρου παραγωγής, «Στη λίστα αναμονής για έναν ποιμενικό υπάρχουν περισσότεροι από 400 κτηνοτρόφοι οι οποίοι μπορεί να περιμένουν ακόμη και τρία χρόνια!»
Προτεραιότητα στα κουτάβια, δίνεται σε όσους κτηνοτρόφους ζουν σε περιοχές με έντονο πρόβλημα από επιθέσεις αρκούδων και λύκων στα κοπάδια τους καθώς οι ποιμενικοί αποτελούν σημαντικό μέσο προφύλαξης.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Αρκτούρος», στο πλαίσιο της πρόληψης των ζημιών που προκαλούν οι αρκούδες και οι λύκοι στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο και θέλοντας να προστατεύσει την ελληνική φυλή σκύλων που κινδυνεύει με εξαφάνιση, εκτρέφει από το 1998 ελληνικούς ποιμενικούς και τους χορηγεί δωρεάν σε κτηνοτρόφους, των οποίων τα κοπάδια βόσκουν σε ορεινές περιοχές που αποτελούν το βιότοπο των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων.
Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν τα πανέμορφα κουταβάκια που χαρίζει ο Αρκτούρος στους τυχερούς


(Πηγή φωτογραφιών: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ)


 iefimerida.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Η προστασία της βιοποικιλότητας κοστίζει 76 δισ. δολ. ετησίως






Η προστασία όλων των επαπειλούμενων ειδών του πλανήτη θα κόστιζε γύρω στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ενώ αν η προστασία συμπεριλάβει και τις περιοχές όπου ζουν αυτά τα είδη, τότε το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε πάνω από 76 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος της προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "Nature", τονίζουν ότι το παραπάνω κόστος, όσο κι αν φαίνεται μεγάλο, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αξίας των κάθε είδους υπηρεσιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα της φύσης, όπως η γονιμοποίηση των καλλιεργειών, η φωτοσύνθεση, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κ.α. Οι υπηρεσίες αυτές εκτιμάται ότι έχουν αξία από 2 έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια (ανάλογα με την μέθοδο αποτίμησης και τον αριθμό των υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνονται), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το κόστος προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας είναι πολύ μικρό μπροστά στο ύψος των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών του πλανήτη και υπενθυμίζουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί μέσα από διεθνείς συμφωνίες να προστατέψουν το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του. «Τα ποσά αυτά δεν είναι ένα έξοδο, αλλά είναι επενδύσεις στο φυσικό κεφάλαιο. Δεν είναι τίποτα μπροστά στα οφέλη που παίρνουμε πίσω από τη φύση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προστασία και των 1.115 απειλούμενων με εξαφάνιση πουλιών που περιλαμβάνονται στη σχετική «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), θα κόστιζε μεταξύ 875 εκατ. δολαρίων και 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο (από τα οποία εκτιμάται ότι σήμερα μόνο το 12% δαπανάται). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα απειλούμενα ζώα, το κόστος προστασίας αυξάνει σε 3,41 έως 4,76 δισ. δολ. ετησίως.

Εκτός από την προστασία των υπό απειλή ειδών, η Διεθνής Συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα προβλέπει την προστασία περίπου του 17% της επιφάνειας της ξηράς της Γης, ώστε να διαφυλαχθούν τα ενδιαιτήματα των απειλούμενων ζώων και γενικότερα να διατηρηθούν ακέραια τα οικοσυστήματα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο πιο φιλόδοξος στόχος, θα απαιτηθούν περίπου 76,1 δισ. δολ. (αν και οι εκτιμήσεις κόστους στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο δύσκολες).

Το πόσα ακριβώς χρήματα δαπανώνται σήμερα διεθνώς για την προστασία της βιοποικιλότητας και των γήινων οικοσυστημάτων, παραμένει ασαφές, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σχετικές δαπάνες θα πρέπει τουλάχιστον να δεκαπλασιαστούν.

http://www.real.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

Αποτοξίνωση τώρα: 18 τρόποι για να βγάλεις τις τοξίνες από το σώμα και το σπίτι σου



Φαντάσου την ημέρα που θα ξυπνάς χωρίς πονοκέφαλο και τοξίνες στον οργανισμό σου, γεμάτος ενέργεια και έχοντας χορτάσει έναν καλόν ύπνο. "Αδύνατο", σκέφτεσαι. Ε λοιπόν, αναθεώρησε, ή ακόμα καλύτερα, δες τι πρέπει να κάνεις για να το καταφέρεις.
Από την Ιωάννα Παχούλη
Στο τέλος της ημέρας μπαίνεις σπίτι σου και νιώθεις τρομερή εξάντληση, είσαι υποτονικός, ενώ πολλές φορές αισθάνεσαι λες και σε πλακώνει ένα βάρος (και όχι, δεν είναι το πάπλωμα). Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείς το "πώς επιτέλους" μπορείς να το αλλάξεις;
Η αποτοξίνωση είναι μια πολύ καλή λύση. Απλές αλλαγές στη ζωή σου θα σε βοηθήσουν να αποβάλλεις και να περιορίσεις τις τοξίνες, τροφοδοτώντας παράλληλα τον οργανισμό σου με θρεπτικά συστατικά. Είναι ουσιαστικά μια διαδικασία χαλάρωσης και καθαρισμού του σώματος, που ξεκινά από μέσα προς στα έξω. Φυσικά, ο οργανισμός σου έχει φροντίσει να κάνει αυτήν την διαδικασία και μόνος του (και ειδικότερα το συκώτι, τα νεφρά, τα πνευμόνια, το έντερο αλλά και το δέρμα σου), όμως κάποιες φορές δεν είναι κακό να βάλεις και εσύ ένα χεράκι.
Αποτοξίνωση τώρα
1. Κατανάλωσε φαγητά με πολλές ίνες, μεταξύ αυτών σκούρο ρύζι και φρέσκα βιολογικά φρούτα. Τεύτλα, ραπανάκια, αγκινάρες, λάχανο, μπρόκολο, σπιρουλίνα και φύκια είναι εξαιρετικά αποτοξινωτικά.
3. Δώσε στον οργανισμό σου βιταμίνη C, που βοηθά το σώμα να παραγάγει γλουταθειόνη, μια συνθετική ουσία που χρησιμοποιεί το συκώτι για να απομακρύνει τις τοξίνες.
4. Νερό, νερό και νερό. Δύο λίτρα την ημέρα.
5. Πάρε βαθιές ανάσες, για να επιτρέψεις στο οξυγόνο να κυκλοφορήσει με μεγαλύτερη επάρκεια στο σύστημά σου.

6. Απάλλαξε τον οργανισμό σου από το στρες. Δύσκολο, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να δώσεις τη θέση του  σε ευχάριστες σκέψεις και συναισθήματα.

Η αποτοξίνωση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία χαλάρωσης και καθαρισμού του σώματος, που ξεκινά από μέσα προς στα έξω.

7. Κάνε υδροθεραπεία: Ένα πολύ ζεστό ντους για πέντε περίπου λεπτά, αφήνοντας το νερό να τρέξει στην πλάτη σου.  Συνέχισε με κρύο νερό για 30 δευτερόλεπτα, τρεις φορές. Το καλύτερο είναι να γίνει πριν από τον βραδινό ύπνο.
8. Μπες σε μια σάουνα έτσι ώστε το σώμα σου να ξεφορτωθεί περιττές ουσίες μέσω της εφίδρωσης.
9. Βούρτσισε το σώμα σου (χωρίς να ρίξεις νερό) ή δοκίμασε αποτοξινωτικά σπα κάτω άκρων ή ποδόλουτρα για να αποβληθούν οι τοξίνες από τους πόρους σου. Ειδικές βούρτσες γι’ αυτή τη δουλειά θα βρεις  σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
10. Άσκησε το σώμα σου, είναι η καλύτερη μέθοδος αποτοξίνωσης. Δοκίμασε yoga ή σχοινάκι για μια ώρα την ημέρα (αυτό τουλάχιστον είναι το ιδανικό).

11. Μείωσε το αλκοόλ. Ταυτόχρονα, ελάττωσε το κρέας από τη διατροφή σου.
12. Κόψε μια κακή συνήθεια. Και ξέρεις καλά ποια είναι η ιδανική.

13. Σταμάτα να χρησιμοποιείς (ή τουλάχιστον ελάττωσε) τον φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα αλλάζουν τη δομή των πρωτεϊνών των τροφίμων, καθιστώντας τα επιβλαβή για τον οργανισμό σου.

Δώσε στον οργανισμό σου βιταμίνη C. Βοηθά το σώμα να παραγάγει γλουταθειόνη, μια συνθετική ουσία που χρησιμοποιεί το ήπαρ για να απομακρύνει τις τοξίνες.

14. Μη θερμαίνεις/ αποθηκεύεις τα τρόφιμά σου σε πλαστικό. Τα περισσότερα είδη πλαστικού έχουν συνδεθεί με χημικές ουσίες, που, θες δε θες, θα μεταφερθούν στο φαγητό σου.


15. Μη χρησιμοποιείς ναφθαλίνη. Περιέχει παραδιχλωροβενζόλιο το οποίο είναι τοξικό. Προτίμησε φακελάκια με φυσικά βότανα και αιθέρια έλαια όπως δενδρολίβανο, λεβάντα, θυμάρι και δυόσμο.
16. Μείωσε στο ελάχιστο τα καθαριστικά σπιτιού που έχουν χημική βάση (καθαριστικά επιφανειών, σαμπουάν, αποσμητικά και οδοντόπαστες), και αντικατάστησέ τα με φυσικά προϊόντα που να κάνουν την ίδια δουλειά.
17. Τοποθέτησε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, αν χρησιμοποιείς για τη θέρμανση του σπιτιού σου φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άλλου τύπου καύσιμο. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ακόμη και θάνατο.
18. Αντί να χρησιμοποιείς σφουγγάρια για να καθαρίζεις τους πάγκους του σπιτιού σου, (τα περισσότερα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να φτάσουν στο δέρμα σου), προτίμησε ένα κομμάτι ύφασμα.
WIN: Αν καταφέρεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου έστω τα μισά της λίστας. Τουλάχιστον θα πεις στον εαυτό σου ότι προσπάθησες.



Διαβάστε περισσότερα ...

Η ιστορία του κέτσαπ



Perierga.gr - Η ιστορία του κέτσαπΟι Ρωμαίοι ονόμαζαν liquamen τον πρόγονο του κέτσαπ, μια σάλτσα που συνόδευε κυρίως τα ψάρια και παρασκευαζόταν από ξίδι, λάδι, πιπέρι και πολτό από αποξηραμένες αντζούγιες.
Τον 17ο αι., οι Κινέζοι απολάμβαναν κι αυτοί τα ψάρια τους συνοδεία μιας πικάντικης σάλτσας από αντζούγιες, καρύδια, μανιτάρια και φασόλια, την οποία ονόμαζαν ke-tsiap ή kecap.
Στη συνέχεια, η σάλτσα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία, απ’ όπου βρετανοί ναυτικοί την έφεραν και τη διέδωσαν στην Αγγλία. Εκεί πήρε το όνομα ketchup, καθώς και ιδιαίτερη θέση σε όλα τα βιβλία μαγειρικής.
Οι ντομάτες προστέθηκαν στο μείγμα το 1790, στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ. Το 1876, ο Henry J. Heinz κάνει την πρώτη μαζική παραγωγή κέτσαπ, την εμφιαλώνει και κατακλύζει την αγορά, με το διαφημιστικό μότο: «Ευλογημένη ανακούφιση για τη Μητέρα και τις άλλες νοικοκυρές του σπιτιού».
Εκτοτε, η συνταγή του παραμένει η ίδια. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές (φυσική χρωστική ουσία) που τους δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους και λειτουργεί ως εξαιρετικό αντιοξειδωτικό κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των ελεύθερων ριζών. Απορροφάται, δε, καλύτερα από τα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας που περιέχουν λίπος, μιας και είναι λιποδιαλυτό.
πηγή: enet.gr


Διαβάστε περισσότερα ...

Ο πύργος του 'Aιφελ θα γίνει... δέντρο;


Μια τεχνική εταιρεία που ειδικεύεται σε κτήρια οικολογικού σχεδιασμού, παρουσίασε ένα ευφάνταστο σχέδιο που φιλοδoξεί να μετατρέψει τον πύργο του Άιφελ σε ένα τεράστιο… δέντρο- αξιοθέατο, καλύπτοντας την σιδερένια επιφάνειά του με πάνω από 600.000 φυτά!



Η αμφιλεγόμενη πρόταση της Ginger, κοστολογείται στα 97 εκατομμύρια δολάρια και θα αφαιρέσει 87,8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τον ουρανό του Παρισιού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, αλλά και θα μειώσει τη θερμοκρασία στην πόλη.
Ο CEO της Ginger, Jean-Luc Schonebelen παραδέχεται ότι ίσως αυτή να μην είναι η πιο αποτελεσματική μορφή δέσμευσης του άνθρακα, αλλά λέει ότι η ιδέα - η οποία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία επίσημη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού- θα μπορούσε να έχει σημαντική συμβολική αξία.

«Μας λένε ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να ανέλθει στα 9 δισεκατομμύρια και ότι το 80% από εμάς, θα ζει σε πόλεις», λέει ο Schonebelen, αναφερόμενος στις προβλέψεις από το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Φωτογραφία:
 http://www.gingergroupe.com
«Με αυτό κατά νου, πρέπει να σκεφτούμε το πώς θα φέρουμε πίσω τη φύση στο αστικό τοπίο… επομένως αυτό (η πρόταση) είναι το αίτημά μας για δράση».
Αν ο Schonebelen εισακουστεί, χιλιάδες σάκοι φυτών και 48 ποικιλίες δενδρυλλίων θα καλύψουν τη «σιδηρά κυρία» -όπως συχνά αποκαλείται ο πύργος του Άιφελ- από το τέλος του επόμενου έτους.
Αρδευόμενα μέσω ενός δικτύου συνδεδεμένων σωλήνων, τα φυτά πιθανότατα θα μεγαλώνουν μέχρι το 2014 και θα συντηρούνται μέχρι την αφαίρεσή τους, δύο χρόνια αργότερα.
«Φυσικά δεν προτείνουμε να είναι κάτι μόνιμο, αλλά μια προσωρινή λύση -ακριβώς όπως έκανε ο κ. Άιφελ όταν κατασκεύασε τον πύργο τον 19ο αιώνα», λέει ο Schonebelen στο CNN.
Το προσωπικό στην εταιρεία Ginger έχει αναπτύξει το σχέδιο πίσω από την πρόταση αυτή, τους τελευταίους 18 μήνες. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 1.500 άτομα και έχει κύκλο εργασιών 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον Schonebelen.

Από τότε που εγκαινιάστηκε ο Πύργος του Άιφελ, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης World Fair το 1889, το 324 μέτρων μνημείο, έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, με σχεδόν 7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, σύμφωνα με την La Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel.
Οι Παριζιάνοι σπεύδουν να υπερασπιστούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης τους, αλλά ο Schonebelen λέει ότι, «επίσης ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το περιβάλλον και είμαι σίγουρος ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτή την ιδέα».
Διακοσμημένος με ένα πράσινο «μανδύα», ο πύργος θα γίνει πιθανώς ένα νέο σπίτι για τα έντομα και τα πουλιά. Ο Schonebelen αναφέρει ότι οι επισκέπτες θα είναι καλοδεχούμενοι και επιμένει ότι ούτε το φύλλωμα, ούτε τα πουλιά θα κρύβουν τον πύργο.

«Θα κρατήσουμε τις πλατφόρμες ως έχουν», λέει. «Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η δομή, να μην καταστραφεί. Θέλουμε να μετατρέψουμε ένα έμβλημα του βιομηχανικού παρελθόντος σε ένα φάρο του αειφόρου μέλλοντος».
Ο Schonebelen λέει ότι έχουν επιλέξει μια ποικιλία φυτών που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μεγάλο υψόμετρο και θα εκτελέσουν μια μελέτη σκοπιμότητας για να ελέγξουν αν ο πύργος θα μπορούσε να αντέξει το σημαντικό πρόσθετο φορτίο. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει ακόμη παρουσιάσει επισήμως τις ιδέες της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού.

«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή πρόταση, από μια σοβαρή εταιρεία που έχει επενδύσει πολύ χρόνο και πόρους σε αυτό», λέει ο Schonebelen. «Ελπίζουμε ότι οι αρχές του Παρισιού θα μας αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για να ακούσουν την ιδέα».


πηγή   www.clickatlife.gr



Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ