16 Αυγ 2012

Η επισιτιστική κρίση ως ευκαιρία για επιστροφή στην καλλιέργεια της ελληνικής γης




   
«Η νέα επισιτιστική κρίση είναι ευκαιρία δυναμικής επιστροφής στην καλλιέργεια της ελληνικής γης και σωστής εμπορικής διαχείρισης των ελληνικών προϊόντων».
Το ελληνικό εμπόριο έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που όλοι αναζητούμε δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με τη δυναμική επιστροφή στην καλλιέργεια και στην παραγωγή αγροτικών αγαθών και τροφίμων. Εάν πράγματι θέλουμε να υλοποιήσουμε τις πολιτικές που να βασίζονται στον οικονομικό πατριωτισμό θα πρέπει να προσαρμόσουμε την καταναλωτική μας αντίληψη υπέρ των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων διατροφής.

Η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσει και αυτό το "ράλι" ελπιδοφόρων ενδείξεων, κυρίως λόγω των μειωμένων παγκόσμιων αποθεμάτων και των επιπτώσεων στις πτωτικές σοδειές σημαντικών παραγωγών χωρών που θα δώσουν την δυνατότητα ένταξης μικρότερων παραγωγικών χωρών και την ευκαιρία επαναρρύθμισης στη διεθνή αγορά τροφίμων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με οικονομικούς αναλυτές η καλύτερη απάντηση της χώρας μας στην κρίση είναι οι επενδύσεις στην καλλιέργεια της ελληνικής γης ακόμα και σήμερα που λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών η απόδοση των γεωργικών προϊόντων γίνεται ακόμα δυσκολότερη και λιγότερο προβλέψιμη.
Ειδικοί επιστήμονες είναι σχεδόν σίγουροι και προειδοποιούν για την επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο μέσα στο επόμενο δίμηνο μπορεί να επηρεάσει άμεσα και να δημιουργήσει δυσμενείς καιρικές συνθήκες όλο τον χειμώνα, προκαλώντας ζημιές στις σοδειές παραγωγών χωρών βασικών αγαθών διατροφής από την Αυστραλία μέχρι την Ινδία και από τις ΗΠΑ έως την Κίνα.

Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και ειδικά η ξηρασία φέτος το καλοκαίρι ήταν η αιτία να "καούν" τα σιτηρά και να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη. Μια μείωση της αμερικανικής παραγωγής αραβοσίτου κατά 13% ενίσχυσε την τιμή του μέσα σε ένα τρίμηνο κατά 60%. Αντίστοιχα, η μείωση στις σοδειές σιταριού σε Ρωσία κατά 12%, σε Καζακστάν κατά 15% και Ουκρανία λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων απειλούν την παγκόσμια προσφορά σιτηρών που αναμένεται να αυξηθεί, αφού το σιτάρι χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του καλαμποκιού στις ζωοτροφές.

Η αύξηση των τιμών του καλαμποκιού και των σιτηρών αναμένεται λοιπόν να επηρεάσει αντίστοιχα το κόστος των ζωοτροφών. Το αυξημένο κόστος σίτισης και συντήρησης των ζώων έχει ήδη αυξήσει τις τιμές των βοοειδών κατά 8% το τελευταίο δίμηνο και αναμένεται να οδηγήσει τις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές κρεάτων και γαλακτοκομικών.

Οι παρενέργειες από τις αυξανόμενες τιμές ειδών διατροφής είναι ανησυχητικές, αφού έρχονται να προστεθούν στη χειρότερη χρονική συγκυρία για την Ευρώπη με τα χίλια μύρια προβλήματα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια νέα επισιτιστική κρίση με αυξήσεις κατά μέσο όρο 6% στα τρόφιμα έχει αρχίσει, εν μέσω μάλιστα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που κτύπησε την Ευρωπαϊκή οικονομία, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2008 στην Αμερική, αναγκάζοντας εκατομμύρια συνανθρώπους μας να ζήσουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία Έκθεσή της περιγράφει την κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας με στοιχεία που σοκάρουν και σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, ενώ διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου και ό,τι περισσεύει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

Πριν, λοιπόν, το νέο διεθνές κύμα ακρίβειας στην αγορά τροφίμων αρχίσει να απειλεί την εξασθενημένη ελληνική κοινωνία, πρέπει να οργανώσουμε την άμυνά μας και ταυτόχρονα να μετατρέψουμε κυριολεκτικά την νέα επισιτιστική κρίση σε ευκαιρία, αποτρέποντας την εισαγωγή προϊόντων από γειτονικές χώρες ακόμα και σε φαινομενικά ανταγωνιστικές τιμές.

Η στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς είναι επιβεβλημένη ακόμα και στην περίπτωση που η τελική τιμή πρέπει να διαμορφωθεί λίγο ακριβότερα για να τους καλύψει τα αυξημένα έξοδα μέχρι η προσφορά και η ζήτηση να σταθεροποιηθεί.

Στην Ελλάδα η παραγωγή σιτηρών είναι επίσης μειωμένη φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, αφού λόγω του βαρύ χειμώνα πολλά χωράφια δεν θερίστηκαν. Από τώρα γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας, το γάλα και το ψωμί, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών σε σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι, που αποτελούν χρηματιστηριακά προϊόντα και επηρεάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, που είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και τον διπλασιασμό της τιμής στη σόγια και τη αύξηση 40% της τιμής στο σιτάρι και 60% στο καλαμπόκι. Το τελευταίο διάστημα, η σόγια πωλείται προς 600 ευρώ ανά τόνο, όταν ένα χρόνο πριν η τιμή της δεν ξεπερνούσε τα 300 ευρώ, ενώ το σιτάρι πωλείται σήμερα στα 280 ευρώ ανά τόνο, όταν τον προηγούμενο χρόνο η τιμή του κυμαινόταν στα 200 ευρώ.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σημειωθεί αυξήσεις οι οποίες φθάνουν ακόμα και το 20% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη δημητριακά και σιτηρά, αλλά και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, δεδομένου ότι αυξήθηκε δραματικά το κόστος των ζωοτροφών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου κάθε εβδομάδα οι τιμές αναπροσαρμόζονται και αυτό είναι κάτι που εμείς στην Ελλάδα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία.

Τη δύσκολη αυτή κατάσταση καλούνται να διαχειριστούν φέτος το χειμώνα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι, οι οποίοι αγωνιούν καθώς το τελευταίο διάστημα σηκώνουν μόνοι τους το οικονομικό βάρος που προκαλεί η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες από τη στιγμή που οι τράπεζες κρατούν τις στρόφιγγες του δανεισμού κλειστές και η πολιτεία αδρανεί.

Είναι γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια που θα μπορέσουν να συγκρατήσουν χαμηλά το κόστος σε κρέας και κοτόπουλο στενεύουν δραματικά και η προοπτική για αύξηση των τιμών στο τελικό προϊόν που θα διατίθεται στον καταναλωτή φαντάζει πολύ σύντομα απειλητική, όμως ειδικά αυτόν τον χειμώνα είναι επιτακτική η ανάγκη συγκράτησης των τιμών στο ελληνικό κοτόπουλο και κρέας, για να μειωθούν δραστικά κυρίως οι ποσότητες των εισαγόμενων κρεάτων που φτάνουν το 80%.

Στην ίδια απόγνωση ζουν και οι Έλληνες πτηνοτρόφοι, οι οποίοι όσο το επίπεδο κατανάλωσης κινείται καθοδικά, πωλούν ακόμα και κάτω του κόστους προκειμένου να καταγράψουν πωλήσεις. Αυτή τη στιγμή η εγχώρια παραγωγή σε κοτόπουλο κυμαίνεται στα 115 εκατομμύρια τεμάχια τον χρόνο. Η ετήσια κατανάλωση από εγχώρια και εισαγόμενα κοτόπουλα ανέρχεται στους 240 χιλιάδες τόνους, νούμερο από το οποίο οι εισαγωγές αφορούν στο 30% της κατανάλωσης και προέρχεται κυρίως από την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Οι γείτονες χώρες μπορεί να έχουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αλλά αυτό το 30% της εγχώριας κατανάλωσης πρέπει να το δώσουμε στον Έλληνα πτηνοτρόφο για να επιβιώσει.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής υψηλότερου κόστους ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι οδηγούν τα νεώτερης ηλικίας ζώα ταχύτερα στην διατροφική αλυσίδα. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα των χοιροτρόφων, οι οποίοι παραδοσιακά εκτρέφουν τους χοίρους μέχρι τα 100 κιλά, προτού διαθέσουν το κρέας τους στην αγορά, ενώ τώρα, αποσκοπώντας στην απόκτηση ρευστότητας, διαθέτουν το χοιρινό κρέας όταν ο χοίρος φθάσει στα 70 κιλά. Οι αυξημένες πρόωρες πωλήσεις στα σφαγεία οδηγούν σε αύξηση της προσφοράς και μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ εντός και εκτός Ελλάδος.

Στην ΕΣΕΕ αναμένουμε ότι η πορεία της τιμής που θα καταγράψει φέτος το ψωμί και το γάλα, θα είναι τελικά οριακά πτωτική. Επίσης, πιστεύουμε ότι οι βασικές πηγές στους κλάδους της αρτοποιίας και των γαλακτοκομικών παρά τις αυξήσεις στις τιμές πρώτης ύλης θα αποφύγουν να κάνουν οποιαδήποτε αύξηση και θα δώσουν έτσι σαφή κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν όλοι οι κλάδοι τροφίμων στην πολιτική τιμών τους στην ελληνική αγορά.

Παρά την επιχειρηματική παραγωγική μετανάστευση, υπάρχουν ακόμα ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που δείχνουν ενδιαφέρον και προσπαθούν να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή τους, λόγω των ποιοτικών πρώτων υλών και υλικών που διαθέτει η χώρα μας. Πάρα πολλές αλυσίδες super market τον τελευταίο καιρό διαφημίζουν την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων που διαθέτουν στα ράφια τους και τονίζουν το στοιχείο της ελληνικότητας ως σήμα υπεροχής και εμπιστοσύνης για τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.

Έξυπνα και σε κατάλληλη περίοδο, πρώτες οι επιχειρήσεις τροφίμων απάντησαν στις νέες καταναλωτικές τάσεις που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και ακολούθησε ουσιαστικά την στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα με ελληνική ετικέτα. Ακολουθώντας το κίνημα "καταναλώνουμε όσα παράγουμε" ή το barcode 520 και 521 που δείχνει ότι αυτός ο κωδικός εκδόθηκε στην Ελλάδα αφενός επιβεβαιώνει ότι έστω ένα μικρό ή μεγάλο μέρος της διαδικασίας καλλιέργειας, παρασκευής και συσκευασίας ενός προϊόντος γίνεται στην Ελλάδα, αφετέρου αποδίδει σημαντικά οφέλη στην δοκιμαζόμενη οικονομία μας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας, η εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα καιανάπτυξη, αλλά και η προώθηση φρέσκων ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά μέσω των παγκόσμιας εμβέλειας δικτύων διανομής είναι από τα πεδία ενδιαφέροντος των Ισραηλινών, όπως εξάλλου φάνηκε από την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Ελλάδα. Εάν, μάλιστα, είχε υπάρξει προ τριετίας αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον και από τους Ευρωπαίους δανειστές και εταίρους μας, θα μπορούσαμε σήμερα να καρπωθούμε όλοι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της αγροτικής μας ανάπτυξης.

Η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη του δείκτη τιμών τροφίμων πρέπει να περιοριστεί, αφού ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης από τις 157 μονάδες το 2009 εκτινάχθηκε στις 228 το 2011 και παραμένει σήμερα στα υψηλά για τα εισοδηματικά κριτήρια επίπεδα των 213 μονάδων. Μια σοβαρή μείωση του τιμών της τάξεως του 6-8% είναι βέβαιο ότι θα μας καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς, θα καλύψουμε το handicap της διαφοράς τιμής και θα αυξήσουμε τις εξαγωγές μας που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, ξεπερνώντας το όριο των 24 δις.

Σημαντικό, επίσης, για την ελληνική αγορά θα είναι να "ισιώσει" και να "κοντύνει" ο δρόμος από το χωράφι στο ράφι, ώστε να γίνει μια σωστή εμπορική διαχείριση των αγροτικών προϊόντων που δεν θα αδικεί τον παραγωγό, θα δίνει κίνητρα στον έμπορο και κέρδος στα super market, αλλά κυρίως θα ωφελήσει την τσέπη του καταναλωτή.

Η αξιοποίηση όλων των Κεντρικών Αγορών Τροφίμων σε ένα ενιαίο οργανωμένο και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχήμα και η σύνδεση των δημοπρατηρίων τροφίμων με εγχώριες και Ευρωπαϊκές αγορές μπορούν να αυξήσουν την ζήτηση και αντίστοιχα την παραγωγή με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές.

Από τότε που η ΕΣΕΕ πρώτη αναφέρθηκε στον οικονομικό πατριωτισμό πέρασαν περίπου τρία χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρώτη επιλογή μας στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων πρέπει να είναι όσα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν χώρα προέλευσης την Ελλάδα και φίρμα την ελληνική σημαία.

Μας δικαιώνει και μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα συμπεράσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου δείχνουν ότι η αντίληψη των καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα άλλαξε και πλέον κατά μέσο όρο 7 στους 10 Έλληνες προτιμούν ελληνικά προϊόντα, ενώ τα ελληνικά τρόφιμα όπως φρούτα, οπωροκηπευτικά και γαλακτοκομικά επιλέγουν ακόμα και οι 9 στους 10 καταναλωτές.

Στον Έλληνα έμπορο δεν διαφεύγει το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή πρόβειου γάλατος, την 3η στην παραγωγή ελαιολάδου, ελιάς, κρόκου, ροδάκινου, πορτοκαλιού, ενώ έχει πολλές δυνατότητες να είναι ακόμα και πρώτη στην παραγωγή πολλών άλλων αγροτικών αγαθών.

Το ελληνικό εμπόριο σε αυτή την προσπάθεια δηλώνει παρόν και δεσμεύεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του, ώστε με επιτυχημένη διαχείριση του εξαγωγικού μας εμπορίου να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μελλοντικός αλλά άμεσος και εφικτός στόχος της ΕΣΕΕ είναι η κάθε εμπορική επιχείρηση να μπορεί να μετατραπεί από «μικροεισαγωγική» σε «μικροεξαγωγική» ελληνικών προϊόντων.

 
esee.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Το EUROSTARS χρηματοδοτεί την έρευνα και σε επιχειρήσεις τροφίμων



Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα EUROSTARS, όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και όσων ασχολούνται με τη μεταποίηση και την εμπορία, για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων.
Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης που θα χορηγείται σε κάθε ελληνική πρόταση ανεξαρτήτως φορέων συμμετοχής, κυμαίνεται από 80.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό μέχρι 50% του κόστους των επιλέξιμων δαπανών.
Το EUROSTARS αποτελεί πρωτοβουλία του Οργανισμού EUREKA που εντάσσεται στα πλαίσια του Άρθρου 185 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει την από κοινού χρηματοδότηση ερευνητικών έργων από τις χώρες- μέλη της Ένωσης και την ΕΕ.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 40 ευρωπαϊκές χώρες. Την Προεδρία του δικτύου ασκεί κάθε χρόνο διαφορετική χώρα-μέλος του Οργανισμού. Την Προεδρία για το 2011-2012 έχει αναλάβει η Ουγγαρία.
Η Κοινή Προκήρυξη του εκάστοτε Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUROSTARS ανακοινώνεται τόσο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο στον ιστότοπό του όσο και από τη ΓΓΕΤ, ταυτόχρονα με όλους τους εθνικούς φορείς χρηματοδότησης (Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί). Υπάρχουν δυο προσκλήσεις ενδιαφέροντος κάθε χρόνο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος και Μάρτιος –Απρίλιος).
Οι ερευνητικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα και αξιολογούνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Γραμματείας του EUREKA στις Βρυξέλλες (ESE). Οι προτάσεις ταξινομούνται με βάση την βαθμολογία τους και η Ελλάδα χρηματοδοτεί τις προτάσεις αυτές που συμπληρώνουν τον προϋπολογισμό με τον οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα, (1,5Μ ευρώ) ανά έτος.
Το EUROSTARS είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) κρατών μελών της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ συμμετέχουσας όμως στο πρόγραμμα EUROSTARS, οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον το10% του κύκλου εργασιών τους σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης που θα χορηγείται σε κάθε ελληνική πρόταση ανεξαρτήτως φορέων συμμετοχής, κυμαίνεται από 80.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ. Το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό μέχρι 50% του κόστους των επιλέξιμων δαπανών.
Η τελική επιλογή των προς χρηματοδότηση προτάσεων γίνεται μετά από απόφαση της Γραμματείας του EUREKA στις Βρυξέλλες (ESE).
Κάθε εταιρεία που συμμετέχει στην Κοινοπραξία των επιλεγμένων προς χρηματοδότηση προτάσεων καλείται σε διαπραγματεύσεις με τον εθνικό φορέα χρηματοδότησης και σε σύναψη συμβάσεων χρηματοδότησης βάσει της εκάστοτε εθνικής νομοθεσίας. Η επιχορήγηση Ελληνικών φορέων που συμμετέχουν επιτυχώς σε Κοινές Προκηρύξεις Υποβολής Προτάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΕΥΡΕΚΑ γίνεται βάσει του συνημμένου Οδηγού Εφαρμογής.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το EUROSTARS είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) κρατών μελών της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ συμμετέχουσας όμως στο πρόγραμμα “EUROSTARS”, οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του κύκλου εργασιών τους σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχυθούν αυτού του είδους οι εταιρίες μέσω:
• Της άντλησης γνώσης που θα αποκομίσουν από τη συνεργασία τους με επιστημονικούς οργανισμούς (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα κτλ.).
• Της διεύρυνσης των  δραστηριοτήτων των εταιριών σε διεθνές επίπεδο.
• Της απόκτησης τεχνολογικών εφοδίων που θα βοηθήσουν τις ερευνητικές ομάδες να παράγουν και να προωθήσουν στην αγορά βελτιωμένα αλλά κυρίως καινοτόμα προϊόντα προκειμένου να δημιουργήσουν γι’ αυτές πλαίσιο ανταγωνιστικότητας.
• Της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Ο προϋπολογισμός κάθε προκήρυξης του προγράμματος διαμορφώνεται από τους επιμέρους προϋπολογισμούς των έργων.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣΗ δημόσια δαπάνη (ΔΔ) ανέρχεται στο ποσό των 1,5Μ ευρώ ανά έτος και το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 25%.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στο παρόν Πρόγραμμα, προτάσεις μπορούν να υποβάλουν οι παρακάτω φορείς:
1. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, (σύμφωνα με τον ορισμό που αναφέρεται στον Κανονισμό της Επιτροπής (ΕΚ) Νο 70/2001 της 12ης  Ιανουαρίου 2001, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των ΕΚ, τεύχος L 10, 13.01.2001, σελ. 33, κατ’ εφαρμογή των Άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης της ΕΕ για τις Κρατικές ενισχύσεις στις ΜΜΕ., όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΚ) 364/2004 της Επιτροπής (OJL63/28-2-2004) που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τεχνογνωσία για την παραγωγή νέων προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών έντασης γνώσης.
2. Εταιρίες Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΒΕΤΑ.
Μπορούν να χρηματοδοτηθούν κοινοπραξίες δύο συμμετεχόντων όπου, ο ανάδοχος θα είναι μικρομεσαία ή ΒΕΤΑ και ο δεύτερος συμμετέχον οποιασδήποτε νομικής μορφής και μεγέθους εταιρεία σε ποσοστό μέχρι 30% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού της πρότασης.
Η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα προϋποθέτει υποχρεωτικά τη συνεργασία, σε έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε&ΤΑ), με ένα τουλάχιστον φορέα (επιχείρηση, βιομηχανία, ερευνητικό κέντρο, πανεπιστήμιο) από κράτος μέλος της ΕΕ ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας εκτός αυτής (Ε.Ε.), η οποία όμως να συμμετέχει στο πρόγραμμα “EUROSTARS”.
Σε κάθε ελληνική πρόταση συμμετέχει υποχρεωτικά ως υπεργολάβος ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικό Κέντρο ή Αυτοτελές Ινστιτούτο της ημεδαπής, με τους οποίους η ανάδοχος επιχείρηση συνυποβάλλει προσύμφωνο συνεργασίας. Το τμήμα του έργου που μπορεί να ανατεθεί από τον ανάδοχο στον/στους υπεργολάβο/ους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού της πρότασης.

Σε περίπτωση κοινοπραξίας με μεγάλη εταιρεία ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της μεγάλης εταιρείας και του/των υπεργολάβου/ων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού της πρότασης.
Κάθε εταιρία θα πρέπει να έχει κλείσει τουλάχιστον μία ετήσια οικονομική χρήση και σε περίπτωση τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας, να έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον έναν ισολογισμό.
Οι φορείς του εξωτερικού, δεν είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση βάσει του παρόντος καθεστώτος και συνεπώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους από άλλες πηγές.


ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 
Στο πλαίσιο της παρούσας προκήρυξης, η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων και ανάλογα με το κάθε έργο κυμαίνεται από 2 έως 3 έτη.

http://www.agronews.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Χάνουμε 2 δισ. το χρόνο εισάγοντας κρέας και γαλακτοκομικά



Αγροτική Οικονομία


Είμαστε σχεδόν ελλειμματικοί σε όλα, καθώς αναγκαζόμαστε να εισάγουμε το 80% του μοσχαρίσιου και το 65% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνουμε, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ότι αν η χώρα μας έβγαινε εκτός Ευρωζώνης «θα μπαίναμε σε νέες περιπέτειες».
Μάλιστα, ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι τα 2,3 δισ. ευρώ που λαμβάνει η χώρα μας ως άμεσες επιδοτήσεις ετησίως, τα δίνουμε στις βόρειες χώρες για να εισάγουμε ζωοκομικά προϊόντα.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει περιθώρια ανάπτυξης και ένα από αυτά είναι ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας, καθώς είναι μία κατ΄ εξοχήν αγροτική χώρα, που έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να παράσχει προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Αναφερόμενος στη μετακόμιση του υπουργείου, η οποία στόχος είναι να γίνει στο φθινόπωρο, είπε ότι ενώ έχει 14 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, έδινε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε νοίκια.

Όπως είπε το νέο κτήριο του υπουργείου, το οποίο είναι το παλιό εργοστάσιο του Κεράνη στη Θηβών, είναι ένα σύγχρονο και βιοκλιματικό κτήριο και σε αυτό θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου, οπότε θα είναι πιο αποδοτική η συνεργασία.

Για την εξισωτική αποζημίωση, η οποία θα δοθεί τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών, είπε ότι πρόκειται για προεκλογική δέσμευση τονίζοντας ότι τα χρήματα, που αποτελούν «γενναία ανάσα» για τους παραγωγούς, βρέθηκαν από περικοπές στις δαπάνες και στους μισθούς του πρωθυπουργού και υψηλόβαθμων στελεχών.

Για τις αγροτικές επιδοτήσεις είπε ότι έχει διασφαλιστεί ο τρόπος της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και σημείωσε ότι είναι «μύθος» ότι καταργούνται οι επιδοτήσεις, οι οποίες είναι ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε επίσης ότι «θα στηρίξουμε τους νέους αγρότες, αλλά δε θέλουμε να καλλιεργούμε ψεύτικες προσδοκίες».

Τέλος, για την επιστροφή φόρου πετρελαίου για το 2011, είπε ότι θα γίνει, αλλά αυτό έχει να κάνει με τα ταμειακά διαθέσιμα. Το υπουργείο όπως είπε, είναι έτοιμο.

http://www.agrocapital.gr/
Διαβάστε περισσότερα ...

Τρούφα και η καλλιέργεία της



Τα σημαντικότερα είδη φυτών που συμβάλλουν στη παραγωγή της τρούφας είναι η ρουπάκι, η δρύς η αριά, η δρύς η χνοώδης καθώς και η φουντουκιά.
Η ρουπάκι είναι δέντρο το οποίο τον χειμώνα πέφτουν τα φύλλα του. Τα πλεονεκτήματα του είναι η πολύ σύντομη παραγωγή της τρούφας σε διάστημα 4 με 6 ετών. Ακόμη αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και επειδή πέφτει σε χειμερία νάρκη το χειμώνα έχει μεγάλες αντοχές στη παγωνιά και το πάγο. Τα μειονεκτήματά του είναι ότι επειδή φυτρώνει σε υγρά και βαθιά εδάφη είναι ακατάλληλο για τη μαύρη τρούφα. Η ανάπτυξή της τρούφας με το ρουπάκι δεν κρατάει πολλά χρόνια και είναι ευαίσθητη στα παράσιτα και το ιώδιο. Επειδή το ρουπάκι αναπτύσσεται πολύ έντονα, κλείνει τη φυτεία και το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους σκιάζεται. Τέλος μπορεί να αντέχει τους παγετούς του χειμώνα αλλά είναι δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους παγετούς της άνοιξης.

Η δρύς η αριά γίνεται μικρό δέντρο ή θάμνος, δεν είναι φυλλοβόλο και τα φύλλα της είναι παρόμοια με τα φύλλα της ελιάς. Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι δίνει πολύ γρήγορη παραγωγή τρούφας μέσα σε 4 με 6 χρόνια. Αναπτύσσεται με κανονικούς ρυθμούς και δεν δεσμεύει με πολύωρες εργασίες τον παραγωγό τρούφας. Αντέχει στη ξηρασία και είναι πολύ ωραίο δέντρο αφού και το χειμώνα δε πέφτουν τα φύλλα του. Τα μειονεκτήματά της είναι ότι δε αντέχει τους παγετούς και την υψηλή υγρασία.

Η δρύς η χνοώδης είναι μικρό δέντρο που υπάρχει κυρίως στη Γαλλία σε άγονα εδάφη με πολλές πέτρες και η τρούφα αναπτύσσεται μαζί της σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι αντέχει στον παγετό και επειδή είναι εν ζωή πάρα πολλά χρόνια, ίσως και ως έναν αιώνα, παράγει τεράστιες ποσότητες τρούφας γι’αυτό θεωρείται και το καλύτερο είδος δέντρου για τη παραγωγή τρούφας. Έχει όμως ένα αρνητικό, ότι η τρούφα παράγεται μαζί της περιοδικά κάθε 8 με 10 χρόνια, δηλαδή αργοπορεί.
Η φουντουκιά είναι ένα είδος δέντρου που έρχεται στη 2η θέση στη παραγωγή της τρούφας μετά τη δρύ τη χνοώδη. Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και μπορεί να παραγάγει τρούφα κάθε 4 χρόνια και αντέχει και στους παγετούς του χειμώνα. Όμως επειδή αναπτύσσεται γρήγορα μπορεί να κλείσει ολόκληρη τη καλλιέργεια και να σκιάσει σχεδόν ολικά το έδαφος καθώς προτιμά τα βαθιά και κάπως υγρά εδάφη. Ακόμη οι ρίζες της φουντουκιάς μπορεί να μολυνθούν εύκολα από ακατάλληλα είδη τρούφας και επειδή παράγει φουντούκια, αυτό αποτελεί πόλο έλξης των ποντικιών καθώς και άλλων τρωκτικών. Επίσης δεν πρέπει το έδαφος της φουντουκιάς να είναι ασβεστώδες επειδή σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να συμβεί χλώρωση των φυτών.
 
Το ιδανικό κλίμα που καλλιεργείται η τρούφα
Το κατάλληλο κλίμα για να καλλιεργηθεί η τρούφα πρέπει να έχει άνοιξη ευμετάβλητη με άστατο καιρό όπου κάποιες φορές ο καιρός πρέπει να είναι ψυχρός και κάποιες θερμός. Το καλοκαίρι πρέπει να είναι σε γενικές γραμμές θερμό με ελάχιστες θερμοκρασίες τους 17 με 19 βαθμούς κελσίου και μέγιστες τους 38 με 40 βαθμούς κελσίου το πολύ. Πρέπει κατά περιόδους να σημειώνονται καταιγίδες, κυρίως το πρώτο μισό του Αυγούστου. Επισημαίνεται ότι εφόσον η ανομβρία συνεχίζεται παραπάνω από 3 εβδομάδες πρέπει να γίνει πότισμα υποχρεωτικά. Το φθινόπωρο πρέπει να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια υγρό αλλά όχι ιδιαίτερα υγρό και ο χειμώνας πρέπει να έχει ελάχιστες θερμοκρασίες από -7 βαθμούς κελσίου τη νύχτα και μέγιστες θερμοκρασίες την ημέρα από 8 μέχρι 14 βαθμούς κελσίου. Γενικά η μέση μέγιστη θερμοκρασία για όλο το χρόνο σε βαθμούς κελσίου πρέπει να κυμαίνεται από 11 έως 14 βαθμούς.
Η μαύρη τρούφα για παράδειγμα καλλιεργείται στη Γαλλία από τα νοτιότερα σημεία της Γαλλίας μέχρι και τη κεντρική Γαλλία, όμως η μαύρη τρούφα μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εδάφη ακόμη νοτιότερα της Νότιας Γαλλίας. Για να καλλιεργηθεί επιτυχώς η μαύρη τρούφα χρειάζεται εύκρατο αλλά ηπειρωτικό κλίμα με μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές του χειμώνα με το καλοκαίρι. Στη κυριότερη φάση ανάπτυξής της η μαύρη τρούφα παγώνει σε βάθος 30 εκατοστών με θερμοκρασία γύρω στους -7 βαθμούς κελσίου.
Το ιδανικό υψόμετρο και η ιδανική τοποθέτησή τους
Λαμβάνοντας ως δείγμα την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, φαίνονται σε γενικές γραμμές τα υψόμετρα που καλλιεργείται η τρούφα. Στην Ιταλία οι τρούφες καλλιεργούνται σε εδάφη με υψόμετρο από 400 έως 1100 μέτρα. Στην Ισπανία οι τρούφες καλλιεργούνται από τα 700 μέχρι τα 1400 μέτρα και στη Γαλλία από τα 100 έως τα 1500 μέτρα, αν και στη Γαλλία οι περισσότερες τρούφες καλλιεργούνται από τα 150 μέχρι τα 400 μέτρα, ωστόσο κάποια είδη τρούφας χρειάζονται μεγάλο υψόμετρο. Οι τρούφες πρέπει να βλέπουν τον ήλιο οπότε πρέπει να είναι τοποθετημένες σε νότια ή νοτιοδυτική κατεύθυνση, δηλαδή περίπου κατά τη διεύθυνση βοράς-νότος.
Η ιδανική βροχόπτωση
Στην Ευρώπη γενικά η τρούφα καλλιεργείται με τα ετήσια χιλιοστά βροχής να κυμαίνονται από 300 μέχρι 1500 χιλιοστά.
Ωστόσο τα ιδανικότερα χιλιοστά βροχής πρέπει να είναι από 600 έως 800 χιλιοστά περίπου. Βέβαια αυτό δεν είναι απολύτως βέβαιο εφόσον στη Νέα Ζηλανδία οι τρούφες καλλιεργούνται με ετήσια ποσά βροχόπτωσης που κυμαίνονται από 500 μέχρι 1600 χιλιοστά περίπου το χρόνο.
Τα κατάλληλα εδάφη καλλιέργειας της τρούφας
Όσον αφορά τη μαύρη τρούφα, χρειάζεται έδαφος που να περιέχει υψηλές ποσότητες ασβεστίου, χαμηλές ποσότητες αζώτου, να είναι καλά στραγγισμένο, να έχει καλό αερισμό και υψηλά επίπεδα ph. Πάντως τα περισσότερα είδη τρούφας δεν απαιτούν όλες αυτές τις προυποθέσεις, όπως η μαύρη τρούφα, και μπορούν να καλλιεργηθούν και σε κάπως πιο υγρά εδάφη όπως η καλοκαιρινή τρούφα.
 
Παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχή καλλιέργεια και φύτευση της τρούφας
Για να υπάρξει σωστό υπόβαθρο για τη καλλιέργεια της τρούφας πρέπει ο καλλιεργητής να προσέξει ορισμένα πράγματα.
Πρέπει να γίνει σωστή επιλογή του δέντρου που θα ταιριάξει με το μύκητα της τρούφας. Αυτή η επιλογή πρέπει βασικά να γίνει με γνώμονα το έδαφος και το κλίμα της περιοχής. Ακόμη η επιλογή του χωραφιού είναι πολύ σημαντική. Πρέπει το χωράφι να κοιτάει προς τον ήλιο οπωσδήποτε και να έχει μία ελάχιστη κλίση για να μπορεί να στραγγίζει και να μη μένουν τα νερά επάνω στο χωράφι. Και φυσικά πρέπει να γίνει λεπτομερής ανάλυση του εδάφους του χωραφιού και του χώματός του.
Τέλος, εφόσον ο καλλιεργητής έχει εξετάσει όλα τα παραπάνω πρέπει να ξεριζώσει οτιδήποτε έχει το χωράφι από παλιά και να χρησιμοποιήσει ένα δυνατό ζιζανιοκτόνο για να μειωθούν τα ζιζάνια.
Μέθοδοι καταπολέμησης των ζιζανίων
Για να μειωθούν τα ζιζάνια υπάρχουν κάποιες μέθοδοι για να γίνει αυτό. Τα ζιζάνια μπορούν να κοπούν με το κοπτήρα των χόρτων και παράλληλα να γίνεται διαρκής έλεγχος της ανάπτυξης της τρούφας. Τα ζιζανιοκτόνα είναι αποτελεσματικά αλλά ο ψεκασμός του χωραφιού πρέπει να γίνεται με τρομερή προσοχή και να μη ψεκάζονται τα κλαδιά, οι κορμοί, και τα φύλλα των δέντρων. Ακόμη με τη τοποθέτηση ξύλινων μονωτικών  πλακών στις περιοχές φύτευσης των δέντρων είναι ένας καλός τρόπος καταπολέμησης των ζιζανίων. Τέλος αν τοποθετηθούν χαλίκια γύρω από τα φυτά έχει παρατηρηθεί ότι κρατιέται η υγρασία στο έδαφος και εμποδίζονται να εξαπλωθούν τα ζιζάνια.
Κατάλληλη περίοδος φύτευσης και μέθοδος καλλιέργειας
Η καταλληλότερη περίοδος φυτεύσεως είναι το φθινόπωρο και το τέλος του χειμώνα. Το φθινόπωρο από της 15 Σεπτεμβρίου περίπου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και στο τέλος του χειμώνα από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τέλη Μαρτίου. Η αγορά των σπόρων της τρούφας πρέπει να γίνεται από ειδικές πιστοποιημένες εταιρίες που έχουν πιστοποίηση από το εξωτερικό και είναι ειδικευμένες να παράγουν και να δίνουν αυτούς τους φυτικούς σπόρους. Επίσης πρέπει να φυτεύονται σε αναλογία 50 με 60 σπόροι του μύκητα της τρούφας ανά στρέμμα.
Τα δύο καλλιεργητικά συστήματα της τρούφας
Η τρούφα καλλιεργείται με δύο συστήματα. Το σύστημα TANGUY και το σύστημα PALLIER. Στο σύστημα TANGUY μονάχα ένα μικρό ποσοστό των δέντρων τα οποία χρησιμοποιούνται παράγουν τρούφες κάθε 10 χρόνια περίπου. Όμως αυτά τα δέντρα είναι αρίστης ποιότητας και για αυτό το λόγο δίνουν καλή ποιότητα τρούφας στην αγορά καθώς και δε χρειάζεται ιδιαίτερη έξτρα εργασία από τους καλλιεργητές. Εκεί όμως που χρειάζεται έντονη εργασία από τους καλλιεργητές είναι στο σύστημα καλλιέργειας PALLIER επειδή πρέπει να γίνει καταπολέμηση των ζιζανίων στο έδαφος, να φυτεύονται πολλά δέντρα, γύρω στα 60 ανά στρέμμα, και ταυτόχρονα να φυτευτούν τα δέντρα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να έρχονται σε επαφή με το έδαφος του χωραφιού.
Τρούφα: Συλλογή
Η τρούφα βρίσκεται από 2-3 εκατοστά κάτω από το έδαφος μέχρι και τα 50 εκατοστά. Πριν το μάζεμα πρέπει αρχικά να εφαρμοστεί η μέθοδος του καψίματος στο κάτω μέρος των δέντρων μέχρι τις ρίζες του. Παλιότερα έκαναν το μάζεμα της τρούφας με τα γουρούνια διότι τα γουρούνια έχουν αδυναμία στις τρούφες και είναι από τα αγαπημένα τους εδέσματα. Έτσι το γουρούνι δε χρειαζόταν κάποια εκπαίδευση για να βρίσκει τις τρούφες.
Τώρα πλέον χρησιμοποιούνται τα σκυλιά για να βρίσκουν τις τρούφες αλλά επειδή τα σκυλιά μπορεί να βρίσκουν εύκολα με τη μυρωδιά τη τρούφα και για τα σκυλιά δεν αποτελεί η τρούφα ένα αγαπημένο έδεσμα όπως για το γουρούνι, πρέπει να εκπαιδευτούν από τους καλλιεργητές για το πώς να τις βρίσκουν. Μπορούν για παράδειγμα οι καλλιεργητές να βάλουν κάτω από το έδαφος μία τρούφα και να αφήσουν δίπλα ένα κομμάτι κρέας στο σημείο της τρούφας για ανταπόδοση μόλις σκάψει το έδαφος με τα νύχια του και ανακαλύψει τη τρούφα. Μετά το κομμάτι κρέας μπορεί να δίνεται για βραβείο στο σκύλο.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τελευταία βρίσκεται σε ανάπτυξη μία καινούργια μέθοδος μαζέματος της τρούφας με την ανακάλυψη ενός ηλεκτρονικού μηχανήματος ανίχνευσης τροφών συμπεριλαμβανομένης και της τρούφας.
Πώς να λιπανθεί το έδαφος
Για τη λίπανση του εδάφους το καλύτερο είναι να χρησιμοποιηθούν οργανικά λιπάσματα για να γίνει το έδαφος όσο το δυνατόν ποιοτικότερο για τη καλλιέργεια της τρούφας. Η λίπανση ουσιαστικά θα γίνει για να κρατηθούν πιο αποτελεσματικά τα νερά από τις βροχές, για να αερίζεται καλύτερα το χωράφι, για να μπορεί να γίνει χρήση μίγματος οργανικών υλών φυτικής προέλευσης, καθώς και για το να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ρωγμές του εδάφους όπου έτσι το έδαφος θα αναπνέει και θα ποτίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά. Επίσης αν είναι απαραίτητο να διορθωθεί το ph του εδάφους αυτό μπορεί να γίνει με το να προστεθεί ασβέστιο τους φθινοπωρινούς μήνες και η ποσότητα του ασβεστίου που θα προστεθεί πρέπει να είναι ανάλογη με το ύψος, το ph, και τη περιεκτικότητα του εδάφους του συγκεκριμένου χωραφιού.
 
Το πότισμα του εδάφους
Το πότισμα στις τρουφοκαλλιέργειες δεν θεωρείται απαραίτητο από μερικούς τρουφοκαλλιεργητές και μονάχα ένα μέρος των καλλιεργητών τρούφας τις εφαρμόζει. Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι κατά το 1ο έτος μετά τη σπορά είναι αναγκαίο να ποτίζονται τα δέντρα επειδή η ξηρασία προσβάλλει τις ρίζες των δέντρων και μπορεί να τις καταστρέψει. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος πρέπει να γίνεται πότισμα στους αγρούς κατά τους θερινούς μήνες όπου τα επίπεδα βροχόπτωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλά και επίσης για να μειωθεί η εξάτμιση του νερού στο έδαφος μπορούν να τοποθετηθούν στο έδαφος κομμένα χόρτα ή και άχυρα.
Το κλάδεμα των δέντρων
Το κλάδεμα των δέντρων για τη καλλιέργεια της τρούφας μπορεί επίσημα να μη θεωρείται απαραίτητο όμως πρακτικά χρειάζεται γιατί ένα χωράφι με κλαδεμένα τα δέντρα μπορεί να δώσει πολύ πιο ποιοτική παραγωγή τρούφας διότι στο κλαδεμένο χωράφι οι ακτίνες του ήλιου θα καλύπτουν με κατάλληλο τρόπο το χωράφι και όπως ο καλλιεργητής το επιθυμεί.

ΠΗΓΗ: ecotimes.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Η βιώσιμη αμπελουργία όχημα για την συνολική ανάπτυξη



Η βιώσιμη αμπελουργία όχημα για την συνολική ανάπτυξη
H βιώσιμη αμπελουργία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της ευρωπαϊκής, αλλά και της αμερικάνικης παραγωγής οίνου, γεγονός που εντείνει αντίστοιχους προβληματισμούς για την ελληνική αμπελουργία.

Σε πρόσφατο άρθρο μας τονίσαμε την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών που έχει αναπτυχθεί για το θέμα αυτό στον Ευρωπαϊκό Βορρά. Η βιώσιμη αμπελουργία βελτιώνει την ποιότητα του κρασιού, αλλά και βοηθά να ανταγωνίζονται τα κρασιά στην παγκόσμια αγορά όπου οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο τα τρόφιμα και τα κρασιά που απολαμβάνουν, να παράγονται με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.
Τα οφέλη των αειφόρων πρακτικών αμπελουργίας είναι  Οικονομικά Οφέλη  και αφορούν στην:
• Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της γης και των επιχειρήσεων
• Μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους
• Βελτίωση της ποιότητας του οίνου
 • Προετοιμασία για πιθανή μελλοντική Διεθνή Πιστοποίηση Εμπορίου
• Ενίσχυση της αξίας των ακινήτων
• Διατήρηση και βελτίωση της αξίας  του οίνου που παράγεται
• Βελτίωση των σχέσεων με συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία, όπως οι ευρωπαϊκές αγορές και εγχώρια οι ‘πράσινοι καταναλωτές’
• Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της γης
• Διατήρηση των φυσικών πόρων και Κοινωνικές Παροχές  με Ίδια Κεφάλαια
• Υγεία και ευημερία των εκμεταλλεύσεων και των εργαζομένων στα οινοποιεία
• Βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και τις κοινότητες
• Βελτίωση των σχέσεων με τους καταναλωτές και τουρίστες
• Βελτίωση των σχέσεων με τις ρυθμιστικές αρχές και δημόσιους φορείς της πολιτικής (κυβέρνησης, Μέσων Ενημέρωσης και εκπαιδευτικών).

http://www.paseges.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

ΟΓΑ: Πάνω από 1.000 υποθέσεις συντάξεων-μαϊμού στη δικαιοσύνη

ΟΓΑ: Πάνω από 1.000 υποθέσεις συντάξεων-μαϊμού στη δικαιοσύνη
Στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρχείο με 1.014 περιπτώσεις μη απογραφέντων συνταξιούχων του ΟΓΑ, απέστειλε η διοίκηση του οργανισμού.
Είχε προηγηθεί, όπως είναι γνωστό, η εντολή του υπουργού Εργασίας, Γ.Βρούτση μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς όλες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ώστε μέχρι τις 17 Αυγούστου να έχουν αποστείλει στη δικαιοσύνη όλες τις ύποπτες περιπτώσεις παράνομης συνταξιοδότησης. Και αυτό γιατί, παρά τους χιλιάδες συνταξιούχους που δεν απογράφησαν κατά τις διαδικασίες των ασφαλιστικών οργανισμών, μόλις 13 υποθέσεις έχουν καταλήξει στη δικαιοσύνη.


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Όλες οι λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την ένταξη στο σύστημα ενεργητικής προστασία του 2012






Όλες οι λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την ένταξη στο σύστημα ενεργητικής προστασία του 2012
Η προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό, χαλαζόπτωση και βροχή είναι ο στόχος του μέτρου Ενεργητικής Προστασίας το οποίο «τρέχει» μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. και για το έτος 2012. Το ύψος της επιχορήγησης θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ και κατανέμεται στα επιμέρους μέτρα ως εξής: α) αγορά και εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων: 2.000.000 ευρώ, β) αγορά υλικών και εγκατάσταση συστημάτων προστασίας αγροτικών καλλιεργειών από το χαλάζι ( αντιχαλαζικό δίχτυ): 5.000.000 ευρώ και γ) αγορά υλικών και εγκατάσταση συστημάτων προστασίας αγροτικών καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή 3.000.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά αγρότες στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, όπου καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή, τα βερίκοκα και τα ακτινίδια και όπου υπάρχουν θύλακες παγετού και από τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α. παρατηρείται μεγάλη συχνότητα ζημιών από τον παγετό.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
α) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που καλλιεργούν εσπεριδοειδή, βερίκοκα ή ακτινίδια στις περιφερειακές ενότητες της χώρας που προαναφέραμε, εφόσον:
  • τα αγροτεμάχια που προστατεύονται από τους ανεμιστήρες καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 90% από μία ή περισσότερες από τις καλλιέργειες που καλύπτονται από το μέτρο, ανεξάρτητα από το ποσοστό κάλυψης του αγροτεμαχίου από καθεμιά από αυτές,
  • η καλλιέργεια που εντάσσεται στο μέτρο βρίσκεται σε αγροτεμάχιο επί του οποίου κατέχουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία, ή έχουν συνάψει μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον επικαρπωτή διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών.
β) Αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εγκαθιστούν και αναλαμβάνουν την ευθύνη λειτουργίας των αντιπαγετικών ανεμιστήρων για την προστασία των ως άνω καλλιεργειών των μελών τους ή των δημοτών τους από τον παγετό.
γ) Δικαιούχοι υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε θέσεις όπου υπάρχουν εγκατεστημένοι πετρελαιοκίνητοι αντιπαγετικοί ανεμιστήρες ισχύος 150 HP, που ο ΕΛΓΑ έχει μεταβιβάσει σε φορείς και έχει λήξει η διάρκεια ζωής τους.
δ) Όσα από τα πρόσωπα των παραπάνω περιπτώσεων α), β) και γ) αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εγκαταστήσουν και πράγματι εγκαθιστούν τους τύπους των αντιπαγετικών ανεμιστήρων που επιχορηγούνται από τον ΕΛ.ΓΑ. σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές.

Άλλες λεπτομέρειες

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του ΕΛΓΑ ο δικαιούχος επιχορήγησης οφείλει να ενημερώσει τον ΕΛ.Γ.Α για την πορεία των εργασιών εγκατάστασης των μέσων ενεργητικής προστασίας προκειμένου τα αρμόδια όργανα του ΕΛ.Γ.Α να προβούν στην τμηματική ή οριστική παραλαβή της εγκατάστασης.
Το αργότερο εντός 10 ημερών από την παραλαβή της ειδοποίησης από τον δικαιούχο, αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΛ.Γ.Α οφείλουν να επισκεφθούν την εγκατάσταση, να εξετάσουν αν έχουν τηρηθεί οι σχετικές προδιαγραφές που προβλέπονται στην απόφαση αυτή για τη συγκεκριμένη κατασκευή και εφόσον τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που προβλέπονται στην απόφαση αυτή να παραλάβουν το τμήμα ή το σύνολο του έργου. Το έργο παραλαμβάνεται τμηματικά εφόσον το τμήμα που παραλαμβάνεται είναι τουλάχιστον ίσο με το 50% του συνολικού.
Η παραλαβή (τμηματική ή οριστική) των μέσων ενεργητικής προστασίας γίνεται από επιτροπή που αποτελείται από τρία μέλη υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου.

Για την παραλαβή συντάσσεται πρακτικό που υπογράφεται από τα μέλη της επιτροπής και διαβιβάζεται αμέσως μετά τη σύνταξη και υπογραφή του στη Διεύθυνση Μελετών και Εφαρμογών της Κεντρικής Διοίκησης, στο οποίο αναφέρεται ότι:
  • η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της απόφασης αυτής
  • τα αντιχαλαζικά δίχτυα και οι αντιβρόχινες μεμβράνες συνοδεύονται από ονομαστική γραπτή εγγύηση του εργοστασίου παραγωγής τους, από την οποία προκύπτει ότι έχουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες, που αναφέρονται στην παραγρ. 4.1 του παραρτήματος II και στην παραγρ. 2 του παραρτήματος ΙV της παρούσας Απόφασης, καθώς και από δείγμα του διχτυού και της μεμβράνης,
  • για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες έχουν προσκομισθεί οι προδιαγραφές αντοχής των στύλων υποστύλωσης. Οι προδιαγραφές αυτές δύνανται να προέρχονται είτε από την εταιρεία κατασκευής τους είτε από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης που καθορίζεται στην Απόφαση.

Απαραίτητα δικαιολογητικά και τρόπος καταβολής της επιχορήγησης

Για την καταβολή της εγκριθείσης επιχορήγησης, απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν από τους δικαιούχους στα αρμόδια Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α.:
  • Τιμολόγιο αγοράς με αναλυτική περιγραφή των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του συστήματος ενεργητικής προστασίας που επιχορηγείται στο οποίο θα αναγράφονται λεπτομερώς τα στοιχεία του αγοραστή, η ημερομηνία πραγματοποίησης της αγοράς, το ακριβές ποσόν της αγοράς, που θα περιλαμβάνει και το κόστος εγκατάστασης.
  • Αναλυτική κατάσταση με το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και το ύψος της αμοιβής των προσώπων που παρείχαν εργασία για την κατασκευή της εγκατάστασης.
  • Σε περίπτωση ανάθεσης της κατασκευής της εγκατάστασης σε κατασκευαστή φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τιμολόγιο στο οποίο θα αναγράφονται αναλυτικά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και η τιμή τους, καθώς και η αξία των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν για την κατασκευή της εγκατάστασης.
  • Ειδικά για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και την συνδυαστική αυτών με αντιβρόχινες μεμβράνες, οι τιμές επιχορήγησης των βασικών υλικών εγκατάστασης δεν μπορούν να υπερβαίνουν κατά 10% τις αναγραφόμενες ενδεικτικές τιμές που αναφέρονται.
http://www.agrotypos.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ