27 Ιαν 2013

Περιμένοντας το ροζ θαύμα της φύσης

Περιμένοντας το ροζ θαύμα της φύσης


Η ανθοφορία των κερασιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία


Στην Ιαπωνία, η ανθοφορία των κερασιών γίνονται κάθε χρόνο αφορμή για μια γιορτή σαν ζωγραφιά: το hanemi. Σύμβολο της άνοιξης, οι κερασιές έχουν μία περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί μόλις μία εβδομάδα. 

Στο διάστημα αυτό οι κάτοικοι της χώρας γιορτάζουν το μεγαλείο της φύσης και οργανώνουν περιπάτους σε μέρη που κατακλύζονται από χρώματα και μυρωδιές.

Στην περιοχή Ubuyagasaki της Ιαπωνίας υπάρχει ένας μικρός επίγειος παράδεισος που προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα αρμονίας και γαλήνης. Η λίμνη Sacura -ή αλλιώς «λίμνη με τις κερασιές» - κάθε άνοιξη ντύνεται σε όλες του αποχρώσεις του ροζ και περιμένει χιλιάδες επισκέπτες να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό τοπίο. 

Δεκάδες κερασιές ανθίζουν «χρωματίζοντας» ολόκληρη την περιοχή με μια έντονη ροζ απόχρωση. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γαλάζιο της λίμνης το τοπίο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από καβαλέτο διάσημου ζωγράφου.

Τα χρώματα διαδέχονται με μεγάλη ταχύτητα το ένα το άλλο, ανάλογα με την εποχή, με αποκορύφωμα τα μέσα Απριλίου όταν οι επισκέπτες βλέπουν μπροστά τους ένα απίθανο θέαμα.










newsbeast.
Διαβάστε περισσότερα ...

Πανάρχαια η «φιλία» ανθρώπων και αλεπούδων



Ενα ακόμη εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε στο σπήλαιο Μαλάπα στη Νότιο Αφρική, το επονομαζόμενο «Λίκνο της Ανθρωπότητας» εξαιτίας των πολλών σημαντικών ανθρωπολογικών ευρημάτων που βρίσκονται εκεί. Εντοπίστηκαν τα απολιθώματα ενός μακρινού προγόνου της αλεπούς που όπως φαίνεται ζούσε μαζί με τους μακρινούς προγόνους του ανθρώπου.

Ανθρωπος και αλεπού

Πριν από πέντε χρόνια είχε εντοπιστεί στο Μαλάπα σχεδόν ολόκληρος και καλοδιατηρημένος o σκελετός ενός αγνώστου μέχρι εκείνη τη στιγμή είδους ανθρωποειδούς. Ο Australopithecus sediba σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ήταν ένα ενδιάμεσο είδος ανάμεσα στους διαφόρους ανθρωποειδείς πιθήκους και στους πρώιμους ανθρώπους. Μια από τις ερευνητικές ομάδες που βρίσκονται μόνιμα στη περιοχή και την εξερευνούν εντόπισε τώρα τα απολιθώματα ενός αρχαίου είδους αλεπούς που ονομάστηκε Vulpes skinneri.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι η αλεπού ζούσε στην περιοχή πριν από δύο εκατομμύρια έτη μαζί με τον Α.sediba. H ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή ρίχνει φως στην εξελικτική πορεία των αλεπούδων για την οποία οι επιστήμονες δεν έχουν πολλά στοιχεία στη διάθεση τους.

«Η γενεαλογία των αλεπούδων είναι πιθανότατα η λιγότερη γνωστή ανάμεσα στα αφρικανικά σαρκοβόρα ζώα και για αυτό η ανακάλυψη ευρημάτων από μακρινούς προγόνους τους είναι ένα θαυμάσιο γεγονός» αναφέρει ο καθηγητής Μπράιαν Κουν, του Πανεπιστημίου Witwatersarand στο Γιοχάνεσμπουργκ που είναι ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών που ασχολούνται με τα ευρήματα σαρκοβόρων ζώων από το «Λίκνο της Ανθρωπότητας».


tovima
Διαβάστε περισσότερα ...

Ένα σκαθάρι μετράει τ’ άστρα!



Έμπειροι «αστρονόμοι» αποδεικνύονται τα ταπεινά σκαθάρια, καθώς, σύμφωνα με μελέτη σουηδών επιστημόνων, βρίσκουν τον προσανατολισμό τους κοιτάζοντας τα αστέρια.

Ο άνθρωπος, τα πουλιά και οι φώκιες ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν τον νυχτερινό ουρανό για τον προσανατολισμό τους. Τώρα όμως, στη λίστα έρχονται να προστεθούν και τα σκαθάρια.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Current Biology», τα «σκληροτράχηλα» έντομα χρησιμοποιούν τον Γαλαξία ώστε να προσανατολίζονται τη στιγμή που σπρώχνουν το ασυνήθιστο γεύμα τους που δεν είναι άλλο από ένα μπαλάκι κοπριάς.

«Τα σκαθάρια κοπριάς κινούνται πάντα με άξονα τον Γαλαξία αλλά σε οποιαδήποτε γωνία σε σχέση με τον προσανατολισμό τους. Τον χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς» εξηγούν οι επιστήμονες.

Το τελετουργικό της… μπάλας
Τα σκαθάρια κοπριάς κινούνται κυρίως ακολουθώντας μια ευθεία πορεία. Όταν εντοπίσουν ένα βουναλάκι από ακαθαρσίες, δημιουργούν με αυτές μια μικρή μπαλίτσα την οποία στη συνέχεια ξεκινούν να σπρώχνουν για να τη μεταφέρουν σε ένα ασφαλές σημείο ώστε να την απολαύσουν με την ησυχία τους.

Η ευθεία πορεία που ακολουθούν στη συνέχεια είναι πολύ σημαντική, ώστε να μην επιστρέψουν και πάλι στο βουναλάκι και έρθουν αντιμέτωπα με τον λήσταρχο «Σκατέλη» ή αλλιώς με ένα άλλο σκαθάρι το οποίο θα επιχειρήσει να τους κλέψει τον πολύτιμο «θησαυρό».

«Αστρική» όρασηΗ επικεφαλής της μελέτης δρ Μαρί Ντάκε, είχε παλαιότερα παρατηρήσει ότι τα σκαθάρια κοπριάς κινούνταν με σημείο αναφοράς τους τον Ήλιο και τη Σελήνη. Ωστόσο, η ικανότητά τους να κινούνται με ακρίβεια ακόμη και τις νύχτες χωρίς φεγγάρι, προκάλεσε στην ερευνήτρια την περιέργεια να προχωρήσει σε νέα μελέτη του συγκεκριμένου είδους.

«Τα συγκεκριμένα σκαθάρια διαθέτουν σύνθετους οφθαλμούς» εξηγεί η δρ Ντάκε.

«Ως γνωστόν, οι κάβουρες οι οποίοι επίσης έχουν σύνθετους οφθαλμούς μπορούν να διακρίνουν μερικούς από τους πιο λαμπρούς αστερισμούς στον νυχτερινό ουρανό. Ενδεχομένως τα σκαθάρια να μπορούν να κάνουν το ίδιο, δεν το γνωρίζουμε για την ώρα. Είναι κάτι το οποίο μελετάμε στην παρούσα φάση. Όταν όμως τους δείχνουμε μόνο τα λαμπρά αστέρια, εκείνα τείνουν να χάνονται. Αρα τα σκαθάρια δεν χρησιμοποιούν μόνο αυτά για να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους» καταλήγει η επιστήμονας.




tovima
Διαβάστε περισσότερα ...

Στο κόκκινο ο... πυρετός της Γης



Σε κόλαση έχει αρχίσει να μετατρέπεται ο πλανήτης καθώς, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις δεκαετίες που έρχονται.Οπως αναφέρεται στην έρευνα που υπογράφουν από κοινού ερευνητές του Ινστιτούτου Πότσδαμ για τον Κλιματικό Αντίκτυπο και του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, κατά μέσον όρο οι μήνες στους οποίους καταγράφεται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών είναι πενταπλάσιοι από ό,τι θα ήταν εάν δεν υπήρχε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, το στατιστικό υπολογιστικό μοντέλο που δημιούργησαν οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τις μηνιαίες καταγραφές θερμοκρασιών των τελευταίων 131 ετών σε περισσότερα από 12.000 μέρη του κόσμου, τις οποίες παρέχει η NASA, καταδεικνύει ότι η συχνότητα των ρεκόρ έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 80% των θερμοκρασιών-ρεκόρ δεν θα είχε καταγραφεί χωρίς την επιρροή του κλίματος από τη δραστηριότητα του ανθρώπου στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες, όπως ανέφερε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ένας εκ των συνυπογραφόντων της έρευνας, ο Ντιμ Κούμου, χαρακτηρίζουν ως πιο τρανταχτά παραδείγματα της ανησυχητικής τροπής που έχει πάρει το κλίμα τις περιπτώσεις του κύματος καύσωνα στις ΗΠΑ το 2012, στη Ρωσία το 2010, στην Αυστραλία το 2009 και στην Ευρώπη το 2003.

Σύμφωνα με τον Ντιμ Κούμου: «Τα ρεκόρ θερμοκρασίας προκαλούν πολλούς θανάτους, καταστροφικότατες πυρκαγιές και σημαντικές ζημιές στις σοδειές. Οι κοινωνίες και τα οικοσυστήματα δεν έχουν προσαρμοστεί σε τέτοιες θερμοκρασίες-ρεκόρ». Πέρα όμως από αυτήν τη μακροχρόνια αύξηση, τα στοιχεία δείχνουν την επίδραση που έχει η φυσική ποικιλομορφία, με ιδιαίτερα πολλά ρεκόρ θερμοκρασιών σε έτη που παρατηρείται το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Οπως τονίζουν βέβαια, η φυσική ποικιλομορφία δεν επεξηγεί τη συνολική εξέλιξη των θερμοκρασιών-ρεκόρ που εντόπισαν οι επιστήμονες.
Σε περίπτωση που η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, οι προβολές των στοιχείων της έρευνας καταλήγουν ότι σε περίπου 30 χρόνια οι μήνες στους οποίους θα σημειώνονται θερμοκρασίες-ρεκόρ, θα είναι 12 φορές περισσότεροι.

Οπως σημειώνει ο Κούμου, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν 12 φορές περισσότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη απ' ό,τι σήμερα. Σημαίνει κάτι χειρότερο». Για να θεωρούνται το 2040 ρεκόρ οι θερμοκρασίες, σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερες από αυτές που θα παρατηρηθούν τις δεκαετίες του 2020 και του 2030, οι οποίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα είναι ό,τι πιο θερμό έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα».






ethnos.
Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ