2 Φεβ 2013

Μικρότερα και λιγότερα τα ψάρια στο μέλλον



Γνωρίζαμε ήδη πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες κάνουν το μέγεθος των ψαριών να μικραίνει, αλλά το γεγονός αυτό θα τα καταστήσει επίσης πιο ευάλωτα στα αρπακτικά και τελικά θα απειλήσει μια διατροφική πηγή κρίσιμης σημασίας για το ανθρώπινο είδος, προειδοποιούν ερευνητές.
Οι επιστήμονες είχαν ήδη παρατηρήσει και μελετήσει πώς η βιομηχανική αλιεία, αφαιρώντας από τη θάλασσα τα μεγαλύτερα ψάρια, και η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος, μειώνοντας την περιεκτικότητα των ωκεανών σε οξυγόνο, μειώνουν το μέσο μέγεθος των ψαριών.
Όμως οι παγκόσμιες και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού του φαινομένου παραμένουν παραγνωρισμένες. Μια ομάδα αυστραλών και φινλανδών ερευνητών εξέτασε βάσει μοντέλου ηλεκτρονικού υπολογιστή αυτή τη σταδιακή μείωση μέσα στα 50 επόμενα χρόνια για να επιχειρηθεί να γίνει κατανοητό ποια θα είναι η επίδρασή της στον πληθυσμό πέντε ειδών ψαριών του Ειρηνικού.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, ακόμη κι αν το μέγεθος μειωθεί μόλις κατά 4% σε μέσο όρο, το ποσοστό θνησιμότητας από τα αρπακτικά μπορεί να αυξηθεί ως και 50%. Αυτό θα μείωνε αναλογικά τις ψαριές των αλιέων, προειδοποιούν στην επιθεώρηση "Biology Letters" της βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών.
"Ακόμη και μια ελαφρά μείωση του μεγέθους ενός είδους ψαριού μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φυσική θνησιμότητά του", επιμένουν οι ερευνητές. Για τους ερευνητές, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο άνθρωπος αλλάζει τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον πλανήτη, άμεσα μέσω της αλιείας και έμμεσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
"Οι πρακτικές οι οποίες αγνοούν της αλλαγές που υπάρχουν σήμερα, υπάρχει κίνδυνος να υπερεκτιμήσουν μακροπρόθεσμα τους φυσικούς πόρους και να καταλήξουν στην υπερεκμετάλλευσή τους", επιμένουν οι επιστήμονες οι οποίοι συνέταξαν τη μελέτη.



ANT1


Διαβάστε περισσότερα ...

Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε την Shell για μόλυνση στο Δέλτα του Νίγηρα


Tην αγωγή κατέθεσαν τέσσερις Νιγηριανοί και η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth (Φωτογραφία: Reuters)
Tην αγωγή κατέθεσαν τέσσερις Νιγηριανοί και η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth (Φωτογραφία: Reuters)
Ολλανδία — Ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Shell είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη μόλυνση που προκλήθηκε στο Δέλτα του Νίγηρα, με το σκεπτικό ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει εμποδίσει την πράξη δολιοφθοράς στις εγκαταστάσεις της.
Το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης κάλεσε την Shell να αποζημιώσει -με άγνωστο για την ώρα ποσό- έναν αγρότη, αλλά απέρριψε τέσσερις άλλες αγωγές που είχαν κατατεθεί εις βάρος της ολλανδικής μητρικής εταιρείας.
Η υπόθεση αφορά την αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις Νιγηριανοί και η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth στην Ολλανδία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Shell, διεκδικώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της μόλυνσης του εδάφους και της θάλασσας στην περιοχή του Δέλτα.
Οι ενάγοντες κατηγορούσαν τον πετρελαϊκό κολοσσό ως υπεύθυνο για τη δημιουργία τριών πετρελαιοκηλίδων από το 2004 έως το 2007 στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, που δεν είχαν μόνο οικολογικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.
Η περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτή η υπόθεση θα δημιουργήσει προηγούμενο για αξιώσεις απέναντι σε πολυεθνικές εταιρείες.
Το δικαστήριο δέχτηκε το επιχείρημα της Shell ότι οι πετρελαιοκηλίδες προκλήθηκαν από σαμποτάζ και όχι από κακή συντήρηση των εγκαταστάσεών της, όπως ισχυρίζονταν οι Νιγηριανοί.
Οι Νιγηριανοί -ψαράδες και αγρότες- υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να θρέψουν πλέον τις οικογένειές τους επειδή η περιοχή μολύνθηκε από πετρέλαιο από τους αγωγούς της Shell και από τις εγκαταστάσεις παραγωγής.
Ήταν η πρώτη φορά που κατατέθηκε αγωγή εις βάρος της εταιρείας σε ολλανδικό δικαστήριο για αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε θυγατρική της.
Η αγωγή στρέφεται εναντίον της μητρικής εταιρείας της Shell στην Ολλανδία και της θυγατρικής της στη Νιγηρία Shell Petroleum Development Co (SPDC).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας στην Αφρική, με καθημερινή παραγωγή μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου.



Διαβάστε περισσότερα ...

Γερανοί, φλαμίνγκο και βουβόκυκνοι στο Δέλτα Αξιού - Αλιάκμονα


Επτά γερανοί καταγράφηκαν από τους επιστήμονες στις Αλυκές Κίτρους. Τα πτηνά ήρθαν στη χώρα μας από τις σκανδιναβικές χώρες και τη Βορειοανατολική Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν. Επίσης, στο Δέλτα του Αλιάκμονα παρατηρήθηκαν 20 στικταετοί προερχόμενοι από την παγωμένη Ρωσία.
Στον κατάλογο των ειδών που βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα περιλαμβάνονται θαλασσαετοί, οι οποίοι φωλιάζουν εκεί, φοινικόπτερα (φλαμίνγκο) καθώς και χιλιάδες πάπιες, σήμα κατατεθέν της περιοχής κάθε χειμώνα.
Στις ανατολικές εκβολές του Αξιού παρατηρήθηκαν ακόμη 250 βουβόκυκνοι ενώ χιλιάδες πάπιες καταγράφηκαν στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, όπου ξεχώρισαν τα 1.700 κιρκίρια (οι πιο μικρόσωμες πάπιες).
Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στη συγκεκριμένη περιοχή (όπως και σε άλλες σημαντικές φυσικές περιοχές της χώρας), με τη συμμετοχή στελεχών του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.


Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ