20 Οκτ 2012

Η τέχνη του μπολιάσματος



Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών οι Αυστραλοί αγρότες James και Kerry West έχουν αναπτύξει αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «Fruit Salad Tree», δηλαδή ένα δενδρύλλιο σε γλάστρα που μπορεί να παράγει μια ποικιλία από διάφορα φρούτα, όλα σε ένα φυτό!
Το φυτό-θαύμα μπορεί να παράγει μέχρι και έξι διαφορετικά είδη φρούτων στα κλαδιά του, που ανήκουν, όμως στην ίδια οικογένεια. Έτσι πυρηνόκαρπα, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα, παράγονται σε ένα φυτό, πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ και γκρέιπφρουτ σε άλλο, ενώ πράσινα και κόκκινα μήλα σε ένα τρίτο! Δηλαδή ότι χρειάζεται κάποιος για να φτιάξει μια νόστιμη φρουτοσαλάτα με τη μία!



Οι Wests είχαν ονειρευτεί το δέντρο-φρουτοσαλάτα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σιγά-σιγά άρχισαν να πειραματίζονται με τα δενδρύλλια. 
Με διάφορες μεταμοσχεύσεις από διαφορετικά είδη δέντρων σε ένα μόνο φυτό, κατάφεραν εν τέλει να σχηματίσουν ένα ενιαίο δέντρο που έδινε διάφορους καρπούς.
Δεν πρόκειται βέβαια για μεταλλαγμένα φυτά αλλά για την τελειοποίηση του γνωστού σε όλους μας μπολιάσματος.




Διαβάστε περισσότερα ...

Κωνικά φωτοβολταϊκά. 20 φορές μεγαλύτερη απόδοση σε μικρότερη επιφάνεια



Αν σε κάτι μοιάζουν μεταξύ τους τα διάφορα σχέδια φωτοβολταϊκών πάνελ που κυκλοφορούν στο εμπόριο αυτό είναι το επίπεδο σχήμα τους.

Παρότι οι ιχνηλάτες -αλλά και πιο εναλλακτικές τεχνολογίες- επιτρέπουν στα φωτοβολταϊκά να ακολουθούν τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, το συμβατικό σχέδιο θέτει όρια στην απόδοση μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα κωνικά φωτοβολταϊκά Spin Cells της V3 Solar στοχεύουν σε αύξηση -αν όχι εκτόξευση- της απόδοσης κατά 20 φορές σε σύγκριση με τα στατικά επίπεδα, συστήματα της ίδιας επιφάνειας.


Το V3 Spin Cell βρίσκεται στη φάση της τελειοποίησης σε συνεργασία με την ομάδα βιομηχανικού σχεδιασμού Nectar Design προτού κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Η εταιρεία φιλοδοξεί ότι το προϊόν της θα αλλάξει την εικόνα του κλάδου. Στα συμβατικά στοιχεία, υπό συνθήκες ηλιακής συγκέντρωσης 20x η θερμοκρασία φτάνει τους 126 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα τα μεταλλικά στοιχεία συγκόλλησης να λιώνουν εντός δέκα δευτερολέπτων. Υπό τις ίδιες συνθήκες συγκέντρωσης, η θερμοκρασία του Spin Cell δεν ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι κώνοι διαμέτρου ενός μέτρου φιλοξενούν ένα στρώμα εκατοντάδων τριγωνικών φωτοβολταϊκών κυψελών τοποθετημένων σε γωνία 56 μοιρών, τα οποία είναι εγκιβωτισμένα “σε έναν ερμητικά κλειστό κάτοπτρο που συγκεντρώνει την ηλιακή ακτινοβολία”.

Ο φωτοβολταϊκός κώνος περιστρέφεται εκμεταλλευόμενος μικρή ποσότητα της ενέργειας που παράγει. Η ενέργεια τροφοδοτεί και ένα σύστημα μαγνητικής αιώρησης(Maglev) το οποίο περιορίζει το θόρυβο από την κίνηση των κώνων, αλλά και τις ανάγκες συντήρησης.

Η V3 Solar αναπτύσσει μια “πολική” συστοιχία κωνικών φωτοβολταϊκών. Με αυτή τη διάταξη, δέκα Spin Cells ισχύος 10KWp μπορούν να τοποθετηθούν σε επιφάνεια μικρότερη του ενός τετραγωνικού μέτρου.

Σε αυτή την επιφάνεια των 0,90 τετρ. μέτρων, τα κωνικά φωτοβολταϊκά είναι τοποθετημένα με τρόπο ώστε το ένα να μη σκιάζει το άλλο.
Στόχος της V3 είναι να περιορίσει δραματικά το φυσικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών αλλά και να καταστήσει την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας ευκολότερη και οικονομικά πιο βιώσιμη για όλους.





Διαβάστε περισσότερα ...

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ γεώτρησης



Νέο παγκόσμιο ρεκόρ γεώτρησης




 Ένα ιαπωνικό ερευνητικό σκάφος πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης φθάνοντας σε βάθος 2.111 μέτρων κάτω από το βυθό, περίπου ένα μέτρο περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε επιτευχθεί στα ανοιχτά της Κόστα Ρίκα.

Η γεώτρηση από το πλοίο «Chikyu» έγινε στα ανοιχτά της χερσονήσου Σιμοκίτα στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας Γης-Θάλασσας (JAMSTEC), στην οποία και ανήκει το σκάφος. Το νέο ρεκόρ επιτεύχθηκε στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιστημονικής αποστολής (Integrated Ocean Drilling Program).

Ο υπεύθυνος επιστήμονας της αποστολής Φούμιο Ιναγκάκι δήλωσε ότι «το επιστημονικό σκάφος έχει ασύλληπτες δυνατότητες και μπορεί να εξερευνήσει πολύ μεγάλα βάθη, που ποτέ πριν δεν έχουν μελετήσει οι άνθρωποι. Τα δείγματα από αυτά τα βάθη είναι πολύτιμα και θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της φύσης της ζωής και της Γης».

Ο επιστημονικός στόχος είναι να ανασυρθούν στην επιφάνεια της Γης δείγματα από τον μανδύα του πλανήτη μας, το στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα και στο οποίο η πρόσβαση είναι ευκολότερη με γεώτρηση κάτω από το βυθό, όπου ο φλοιός είναι πιο λεπτός. Αυτά τα δείγματα έχουν μεγάλη σημασία για τους γεωλόγους, προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στο μυστηριώδες εσωτερικό της Γης, αλλά και τους βιολόγους, καθώς μία πληθώρα μικροβίων καταφέρνουν να επιβιώνουν σε αυτά τα βάθη, συγκροτώντας μία αφανή υπόγεια βιόσφαιρα.

Το «Chikyu» έχει τη δυνατότητα να κάνει γεώτρηση σε βάθος έως 10.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (όχι του βυθού). Η αποστολή του, που ξεκίνησε φέτος τον Ιούλιο, θα συνεχιστεί για τρείς ακόμα εβδομάδες, με στόχο να φθάσει σε βάθος έως 2.220 μέτρων κάτω από το βυθό.




Διαβάστε περισσότερα ...

Παραγωγή βενζίνης από… φρέσκο αέρα




Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τον αέρα σε βενζίνη.

Το επίτευγμα ίσως μελλοντικά αποδειχτεί ορόσημο για τη μαζική παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποτελέσει απάντηση, τόσο στην ενεργειακή κρίση, όσο και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με «αέρια του θερμοκηπίου», εφόσον όμως στην πορεία ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια.

Η μικρή βρετανική εταιρία με την εύγλωττη ονομασία Air Fuel Synthesis -δηλαδή «σύνθεση καυσίμων από αέρα»-, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιndependent», χρησιμοποιεί μια επαναστατική τεχνολογία και έχει καταφέρει να παράγει πέντε λίτρα βενζίνης από τον Αύγουστο, όταν έθεσε σε λειτουργία μια μικρή μονάδα που παράγει καύσιμα από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς του αέρα.

Η εταιρία ελπίζει ότι μέσα στην επόμενη διετία θα δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο, μαζικής παραγωγής, εργοστάσιο που θα παράγει ένα τόνο «αερο-βενζίνης» την ημέρα. Επίσης, σχεδιάζει να παράγει «πράσινα» καύσιμα για τις αεροπορικές εταιρίες, ώστε τα αεροπορικά ταξίδια να εκλύουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αν και η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, ήδη έχει αποδειχτεί πως δουλεύει. Όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρίας Air Fuel Synthesis Πίτερ Χάρισον, «παίρνουμε διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και υδρογόνο από το νερό και τα μετατρέπουμε σε βενζίνη. Κανείς άλλος δεν κάνει κάτι τέτοιο πουθενά στον κόσμο, από όσο ξέρουμε. Το προϊόν μοιάζει και μυρίζει σαν βενζίνη, αλλά είναι πολύ πιο καθαρό από τη βενζίνη που προέρχεται από πετρέλαιο. Επιπλέον, δεν περιέχει κανένα από τα πρόσθετα που υπάρχουν στη συμβατική βενζίνη. Παρόλα αυτά, το προϊόν μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις υπάρχουσες μηχανές».






Διαβάστε περισσότερα ...

Νέο ρεκόρ στη λαθροθηρία ρινόκερων στη Νότιο Αφρική



455 ζώα νεκρά από την αρχή του χρόνου



Η σφαγή των ρινόκερων ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στη Νότιo Αφρική, όπου 455 ζώα σκοτώθηκαν από τους λαθροθήρες από την αρχή του έτους, έναντι 448 σε ολόκληρο το 2011, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Διακόσιοι εβδομήντα δύο ρινόκεροι, δηλαδή σχεδόν το 60% του συνόλου, σκοτώθηκαν μόνο στο εθνικό πάρκο Κρούγκερ -βορειοανατολική Νότιo Αφρική.

Με περίπου 20.000 ρινόκερους, η Νότιoς Αφρική φιλοξενεί το 70% ως 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ρινόκερων, που αποτελεί ολοένα και περισσότερο στόχο των λαθροθήρων παρά την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και κυρίως την επέμβαση του στρατού.

Η αύξηση της λαθροθηρίας εξηγείται από το γεγονός ότι τα κέρατα των ρινόκερων πουλιούνται πανάκριβα στην Ασία, ιδιαίτερα στο Βιετνάμ, όπου χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική.

Εντούτοις το κέρατο των ρινόκερων αποτελείται αποκλειστικά από κερατίνη, το ίδιο υλικό με τα ανθρώπινα νύχια.

Η αύξηση της λαθροθηρίας είναι τρομακτική
: οι επίσημες στατιστικές δείχνουν πως 448 ζώα σκοτώθηκαν από τους λαθροθήρες το 2011, έναντι 333 το 2010, 122 το 2009, 83 το 2008 και μόνο 13 το 2007.

Οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε 207 συλλήψεις από την αρχή του χρόνου και ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 179 λαθροθήρες, διευκρινίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.






Διαβάστε περισσότερα ...

Ανακαλύφθηκαν οι μικρότερες πατημασιές ζώου


Προέρχονται από ένα αμφίβιο είδος σαν τη σαλαμάνδρα



ις μικρότερες απολιθωμένες πατημασιές του κόσμου από σπονδυλωτό ζώο ανακάλυψαν επιστήμονες στην Τζόγκινς της Νέας Σκωτίας στον Καναδά.

Η τοποθεσία όπου βρέθηκαν οι πατημασιές, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και σε αυτήν έχουν ανακαλυφθεί πολλά ακόμα απολιθώματα.

Οι πατημασιές, που αρχικά έγιναν αντιληπτές από μία ερασιτέχνη παλαιοντολόγο, καθώς περπατούσε κατά μήκος της ακτής, προέρχονται από ένα αμφίβιο είδος σαν τη σαλαμάνδρα (Batrachichnus salamandroides), που ζούσε στη Γη πριν από 315 εκατ. χρόνια.

Τα ίχνη των μπροστινών ποδιών έχουν μήκος 1,6 χιλιοστών και των πισινών 2,4 χιλιοστών, ενώ συνολικά τα ίχνη έχουν αφήσει αποτυπώματα σε απόσταση 48 χιλιοστών. Το μήκος του ζώου που άφησε τα ίχνη, υπολογίζεται σε μόλις οκτώ χιλιοστά από την μουσούδα έως την ουρά του.

Η επιστημονική μελέτη των απολιθωμάτων έγινε από παλαιοντολόγους του πανεπιστημίου Σεν Μέρι και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Νέου Μεξικού και η σχετική δημοσίευση έγινε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Ichnos».




Διαβάστε περισσότερα ...

Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου κοντά στη Γαλλία


Έζησε πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια





Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο είδους δεινοσαύρου, που έζησε πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια, σε ανασκαφές που είχαν αρχίσει από το 2002 σε περιοχή της κοινότητας Βελό, κοντά στην Εξ αν Προβάνς, στη νοτιοανατολική Γαλλία, έγινε γνωστό  από τις δημοτικές αρχές.

Σε χώρο περίπου 300 τ.μ., ο οποίος είχε εντοπιστεί το 1993, οι παλαιοντολόγοι πραγματοποίησαν τρεις ανασκαφές --το 2002, το 2009 και το 2012-- με κάθε μυστικότητα για να αποτραπούν ενδεχόμενες λεηλασίες.





Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ