16 Αυγ 2012

Το EUROSTARS χρηματοδοτεί την έρευνα και σε επιχειρήσεις τροφίμων



Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα EUROSTARS, όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και όσων ασχολούνται με τη μεταποίηση και την εμπορία, για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων.
Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης που θα χορηγείται σε κάθε ελληνική πρόταση ανεξαρτήτως φορέων συμμετοχής, κυμαίνεται από 80.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό μέχρι 50% του κόστους των επιλέξιμων δαπανών.
Το EUROSTARS αποτελεί πρωτοβουλία του Οργανισμού EUREKA που εντάσσεται στα πλαίσια του Άρθρου 185 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει την από κοινού χρηματοδότηση ερευνητικών έργων από τις χώρες- μέλη της Ένωσης και την ΕΕ.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 40 ευρωπαϊκές χώρες. Την Προεδρία του δικτύου ασκεί κάθε χρόνο διαφορετική χώρα-μέλος του Οργανισμού. Την Προεδρία για το 2011-2012 έχει αναλάβει η Ουγγαρία.
Η Κοινή Προκήρυξη του εκάστοτε Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUROSTARS ανακοινώνεται τόσο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο στον ιστότοπό του όσο και από τη ΓΓΕΤ, ταυτόχρονα με όλους τους εθνικούς φορείς χρηματοδότησης (Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί). Υπάρχουν δυο προσκλήσεις ενδιαφέροντος κάθε χρόνο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος και Μάρτιος –Απρίλιος).
Οι ερευνητικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα και αξιολογούνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Γραμματείας του EUREKA στις Βρυξέλλες (ESE). Οι προτάσεις ταξινομούνται με βάση την βαθμολογία τους και η Ελλάδα χρηματοδοτεί τις προτάσεις αυτές που συμπληρώνουν τον προϋπολογισμό με τον οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα, (1,5Μ ευρώ) ανά έτος.
Το EUROSTARS είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) κρατών μελών της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ συμμετέχουσας όμως στο πρόγραμμα EUROSTARS, οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον το10% του κύκλου εργασιών τους σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης που θα χορηγείται σε κάθε ελληνική πρόταση ανεξαρτήτως φορέων συμμετοχής, κυμαίνεται από 80.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ. Το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό μέχρι 50% του κόστους των επιλέξιμων δαπανών.
Η τελική επιλογή των προς χρηματοδότηση προτάσεων γίνεται μετά από απόφαση της Γραμματείας του EUREKA στις Βρυξέλλες (ESE).
Κάθε εταιρεία που συμμετέχει στην Κοινοπραξία των επιλεγμένων προς χρηματοδότηση προτάσεων καλείται σε διαπραγματεύσεις με τον εθνικό φορέα χρηματοδότησης και σε σύναψη συμβάσεων χρηματοδότησης βάσει της εκάστοτε εθνικής νομοθεσίας. Η επιχορήγηση Ελληνικών φορέων που συμμετέχουν επιτυχώς σε Κοινές Προκηρύξεις Υποβολής Προτάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΕΥΡΕΚΑ γίνεται βάσει του συνημμένου Οδηγού Εφαρμογής.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το EUROSTARS είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) κρατών μελών της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ συμμετέχουσας όμως στο πρόγραμμα “EUROSTARS”, οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του κύκλου εργασιών τους σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχυθούν αυτού του είδους οι εταιρίες μέσω:
• Της άντλησης γνώσης που θα αποκομίσουν από τη συνεργασία τους με επιστημονικούς οργανισμούς (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα κτλ.).
• Της διεύρυνσης των  δραστηριοτήτων των εταιριών σε διεθνές επίπεδο.
• Της απόκτησης τεχνολογικών εφοδίων που θα βοηθήσουν τις ερευνητικές ομάδες να παράγουν και να προωθήσουν στην αγορά βελτιωμένα αλλά κυρίως καινοτόμα προϊόντα προκειμένου να δημιουργήσουν γι’ αυτές πλαίσιο ανταγωνιστικότητας.
• Της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Ο προϋπολογισμός κάθε προκήρυξης του προγράμματος διαμορφώνεται από τους επιμέρους προϋπολογισμούς των έργων.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣΗ δημόσια δαπάνη (ΔΔ) ανέρχεται στο ποσό των 1,5Μ ευρώ ανά έτος και το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 25%.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στο παρόν Πρόγραμμα, προτάσεις μπορούν να υποβάλουν οι παρακάτω φορείς:
1. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, (σύμφωνα με τον ορισμό που αναφέρεται στον Κανονισμό της Επιτροπής (ΕΚ) Νο 70/2001 της 12ης  Ιανουαρίου 2001, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των ΕΚ, τεύχος L 10, 13.01.2001, σελ. 33, κατ’ εφαρμογή των Άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης της ΕΕ για τις Κρατικές ενισχύσεις στις ΜΜΕ., όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΚ) 364/2004 της Επιτροπής (OJL63/28-2-2004) που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τεχνογνωσία για την παραγωγή νέων προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών έντασης γνώσης.
2. Εταιρίες Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΒΕΤΑ.
Μπορούν να χρηματοδοτηθούν κοινοπραξίες δύο συμμετεχόντων όπου, ο ανάδοχος θα είναι μικρομεσαία ή ΒΕΤΑ και ο δεύτερος συμμετέχον οποιασδήποτε νομικής μορφής και μεγέθους εταιρεία σε ποσοστό μέχρι 30% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού της πρότασης.
Η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα προϋποθέτει υποχρεωτικά τη συνεργασία, σε έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε&ΤΑ), με ένα τουλάχιστον φορέα (επιχείρηση, βιομηχανία, ερευνητικό κέντρο, πανεπιστήμιο) από κράτος μέλος της ΕΕ ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας εκτός αυτής (Ε.Ε.), η οποία όμως να συμμετέχει στο πρόγραμμα “EUROSTARS”.
Σε κάθε ελληνική πρόταση συμμετέχει υποχρεωτικά ως υπεργολάβος ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικό Κέντρο ή Αυτοτελές Ινστιτούτο της ημεδαπής, με τους οποίους η ανάδοχος επιχείρηση συνυποβάλλει προσύμφωνο συνεργασίας. Το τμήμα του έργου που μπορεί να ανατεθεί από τον ανάδοχο στον/στους υπεργολάβο/ους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού της πρότασης.

Σε περίπτωση κοινοπραξίας με μεγάλη εταιρεία ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της μεγάλης εταιρείας και του/των υπεργολάβου/ων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού της πρότασης.
Κάθε εταιρία θα πρέπει να έχει κλείσει τουλάχιστον μία ετήσια οικονομική χρήση και σε περίπτωση τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας, να έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον έναν ισολογισμό.
Οι φορείς του εξωτερικού, δεν είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση βάσει του παρόντος καθεστώτος και συνεπώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους από άλλες πηγές.


ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 
Στο πλαίσιο της παρούσας προκήρυξης, η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων και ανάλογα με το κάθε έργο κυμαίνεται από 2 έως 3 έτη.

http://www.agronews.gr

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ