15 Οκτ 2012

Η σημασία της ατμόσφαιρας για τον πλανήτη μας



Η ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον πλανήτη μας, την Γη, περιέχει την σωστή αναλογία αερίων τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την ζωή. Ενα από αυτά τα αέρια είναι το οξυγόνο, το οποίο περιλλαμβάνεται σε ποσοστο 21% στον αέρα που αναπνέουμε και χωρίς αυτό οι άνθρωποι και τα ζώα θα πέθαιναν σε λίγα μόνο λεπτά. Μερικά από αυτά τα αέρια είναι δηλητηριώδη από μόνα τους αλλά επειδή ο αέρας περιέχει τις σωστές αναλογίες σε ποσοστά, μπορούμε να τα αναπνέουμε χωρίς κίνδυνο. Το οξυγόνο εμπεριέχεται στην σωστή αναλογία (21%) όμως περισσότερο οξυγόνο σε μεγαλύτερες αναλογίες γίνεται τοξικό εάν το αναπνέαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, επίσης εάν υπήρχε περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, καύσιμα υλικά στον πλανήτη θα γινόντουσαν ιδιαίτερα εύλεκτα και θα ξεσπούσαν εύκολα φωτιές παντού με δυσκολία να ελεγχθούν.
Ενα άλλο αέριο είναι το άζωτο το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε ποσοστό 78% στον αέρα που αναπνέουμε. Το οξυγόνο αναμιγνύεται με με το άζωτο και αραιώνεται αλλά το άζωτο έχει πολύ περισσότερη σημασία από μόνο αυτό. Κατά την διάρκεια καταιγίδων και κεραυνών προκαλούνται συνδιασμοί αζώτου με οξυγόνο που έχουν ως αποτέλεσμα ενώσεις οι οποίες μεταφέρονται στην Γη μέσω της βροχής και οι οποίες λειτουργούν σαν λίπασμα για τα φυτά.
Ενα άλλο αέριο που εμπεριέχεται στην Γήινη ατμόσφαιρα είναι το διοξείδιο του άνθρακα του οποίο το ποσοστό είναι λιγότερο από 1% στην ατμόσφαιρα. Χωρίς αυτό τα φυτά στον πλανήτη θα πέθαιναν, γιατί χρειάζονται να το απορροφούν και σε αντάλλαγμα να εκλύουν οξυγόνο. Μία μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα σήμαινε μη δυνατότητα υποστήριξης της φυτικής ζωής με όλα τα επακόλουθα της τροφικής αλυσίδας ενώ μιά αύξηση του θα σήμαινε κίνδυνο για τα ζώα και τους ανθρώπους. Αυτό το ποσοστό είναι το ακριβές ποσοστό που χρειάζονται ζώα, φυτά και άνθρωπος για να επιβιώσουν στην Γη.
Η ατμόσφαιρα επιπλέον προστατεύει την Γη από τον βομβαρδισμό  μετεωρίτων. Οι περισσότεροι μετεωρίτες δεν φτάνουν ποτέ στην Γη γιατί καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα. Ετσι λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα, όχι μόνο για τους μετεωρίτες αλλά και για τις επικίνδυνες ραδιενεργές ακτίνες του Ηλίου οι οποίες φιλτράρονται από ένα λεπτό πάχος αερίου όζοντος που υπάρχει 20 χιλιόμετρα περίπου επάνω από το γήιινο έδαφος. Χωρίς το στρώμα αυτό του όζοντος η ραδιενέργεια θα μπορούσε να καταστρέψει την ζωή στην Γη. 
Βγάζοντας ένα συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι η ατμόσφαιρα στην Γη και τα ποσοστά των αερίων που περιέχει είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένη για να συντηρεί, διαφυλλάσει και προστατεύει την ζωή στον πλανήτη μας και η μελέτη της αλλά και προστασία της από τον άνθρωπο είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ζωντανό οργανισμό στην Γη μας.


http://www.en-gr.com



ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ