3 Σεπ 2012

Πηγή ενέργειας το τηγανέλαιο





Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αναμένεται να βγει άμεσα απορριμματοφόρο που χρησιμοποιεί βιοκαύσιμα, τα οποία παράγονται από την επεξεργασία τηγανέλαιου.
Η χρήση του οχήματος πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Life με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του ΑΠΘ και των επιχειρήσεων εστίασης της περιοχής. Το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο ανέπτυξε μέσω μίας καινοτόμου μεθόδου παρασκευής το ΕΚΕΤΑ βάσει χρησιμοποιημένων τηγανελαίων των εστιατορίων της περιοχής. Στην εκπαίδευση των οδηγών που θα κινούν το πρωτοποριακό όχημα συμμετείχε μεταξύ άλλων το ΑΠΘ με τη συγκεκριμένη εφαρμογή να αποτελεί μία από τις πολλές που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο καύσιμο. Οι επιχειρήσεις που συλλέγουν τηγανέλαια σε συνεργασία με δήμους και εταιρείες έχουν εγκαταστήσει ειδικούς κάδους ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι δήμοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία δικτύων συλλογής χρησιμοποιημένων τηγανελαίων με την όλη διαδικασία να έχει οφέλη για όλους καθώς οι επιχειρήσεις κερδίζουν οικονομικά, οι δήμοι επωφελούνται από την αποβολή των ιδιαίτερα επιζήμιων περιβαλλοντικά λαδιών και οι πολίτες από ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Η ερευνήτρια στο ΕΚΕΤΑ και χημικός μηχανικός, Στέλλα Πεζεριάνη δηλώνει σχετικά με το θέμα πως «τα βιοκαύσιμα μας βοηθούν να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο. Να ελαττώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς προέρχονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Εξάλλου, το τηγανέλαιο είναι υπολειμματική πρώτη ύλη, το πετάμε. Εξαιτίας των διατροφικών μας συνηθειών έχουμε μεγάλες ποσότητες από αυτό το προβληματικό απόβλητο. Αν λάβουμε υπόψη ότι ένα λίτρο τηγανέλαιο που πετιέται στο νεροχύτη μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της ζημιάς». Συνεχίζοντας η κα Πεζεριάνη επισημαίνει πως τα βιοκαύσιμα θα πρέπει να αποτελούν το 10% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων  έως το 2020 όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.         

Τα προγράμματα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων λαδιών έχουν άμεσο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με το δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστο Βλάχο να υπογραμμίζει πως «παλαιότερα είχαμε τεράστιο πρόβλημα, συχνές αποφράξεις αποχετεύσεων από τα λάδια που είχαν πεταχτεί. Σήμερα η διαφορά είναι τέτοια, που ακόμα και η ΕΥΔΑΠ αναρωτιέται τι έχουμε κάνει». Ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης εγκατέστησε κάδους συλλογής σε όλα τα καταστήματα εστίασης (συνολικά 65) καθώς επίσης σε 500 πολυκατοικίες με την εγκατάσταση να πραγματοποιείται από ιδιωτική εταιρεία που συλλέγει τα τηγανέλαια και ακολούθως τα αξιοποιεί.    

Πηγή: Καθημερινή

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ