17 Αυγ 2012

Ολοένα και λιγότεροι οι νέοι αγρότες



agrot32
Λιγοστεύουν σημαντικά οι νέες ηλικίες στον πρωτογενή κλάδο σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας, σχετικά με τη «Γενεαλογική Ανανέωση στον αγροτικό πληθυσμό της Ευρώπης».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο μέσος όρος του ενεργού αγροτικού εργατικού δυναμικού συρρικνώνεται σημαντικά, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αγρότες δεν παραιτούνται και μεταβιβάζουν τις εκμεταλλεύσεις τους στη νεότερη γενιά με τέτοιο ρυθμό ώστε ο μέσος όρος του ενεργού αγροτικού εργατικού δυναμικού να μειώνεται σημαντικά.
Επίσης, οι νέοι αγρότες περιορίζονται από την έλλειψη πρόσβασης στη γη ενώ την ίδια ώρα, το μερίδιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τις οποίες διαχειρίζονται νέοι αγρότες βαίνει μειούμενο.

Ωστόσο, οι νέοι αγρότες είναι καλύτερα καταρτισμένοι και αποδίδουν καλύτερα σε επίπεδο οικονομικής δυναμικής, μεγέθους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και παραγωγικότητας σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες.
Όλα αυτά φανερώνουν και την ανάγκη για παροχή υποστήριξης στη μεταβίβαση των εκμεταλλεύσεων από γενιά σε γενιά ώστε να μπουν νέοι αγρότες στην παραγωγή και να αυξηθεί ο αριθμός τους στη γεωργία. Η προσέλκυση νεοεισερχομένων σε έναν τομέα ο οποίος χαρακτηρίζεται από χαμηλού επιπέδου εισόδημα και διάφορες πηγές αβεβαιότητας, μια πρόκληση που χρήζει άμεσης διευθέτησης ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πηγή: περιοδικό Φρουτονέα 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ