26 Οκτ 2012

Θα καεί η γούνα μας!




Και όχι το πελεκούδι, δυστυχώς ή ευτυχώς… Και η γούνα μας θα καεί γιατί όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Greenpeace, εκατοντάδες χιλιάδες θα βιώσουν φέτος τη λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια.
Ο νέος όρος που έχει μπει στην καθημερινότητά μας, περιγράφει την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν το κόστος για επαρκή θέρμανση, για επαρκή ψύξη το καλοκαίρι και γενικότερα την αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Περιγράφει την αδυναμία εκπλήρωσης του στοιχειώδους δικαιώματος να μπορεί κάποιος να κατοικεί σε ένα σπίτι που να είναι ζεστό έστω για λίγες ώρες την ημέρα.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση υπολογίζει ότι τουλάχιστον 1 στα 5 νοικοκυριά βρίσκεται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας και αυτοί οι υπολογισμοί φαντάζουν μέτριοι εάν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και τα νοικοκυριά που τυπικά δεν βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας,  θα περάσουν έναν δύσκολο χειμώνα με υποτυπώδη θέρμανση στην προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα για άλλες ανάγκες πιο επιτακτικές.  
Η Greenpeace θέτει και μια άλλη παράμετρο, αυτή της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, εξάρτηση που αποτελεί κυρίαρχη πολιτική επιλογή. Γιατί εάν η πολιτική επιλογή ήταν να προωθηθούν εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας θα γινόταν με άλλους όρους.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση υπολόγισε το κόστος σε ευρώ για φέτος ανά διαφορετικό σύστημα θέρμανσης, αλλά και τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 που θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα.
Εάν για παράδειγμα η περσινή κατανάλωση ήταν 1500 λίτρα πετρελαίου, φέτος το κόστος  θα είναι:
-κλιματιστικό 1305 ευρώ (μέση εκτίμηση +/-20%)
-γεωθερμία 502 ευρώ
-Βιομάζα (pellets) 999 ευρώ
-φυσικό αέριο 1450 ευρώ
-πετρέλαιο 2175 ευρώ
Αντίστοιχα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  ανά τεχνολογία σε τόνους θα είναι:
-κλιματιστικό 5,3
-γεωθερμία 2,6
-Βιομάζα (pellets) 0,0
-φυσικό αέριο 2,5
-πετρέλαιο 4,4
Οι υπολογισμοί έγιναν με τις εξής βασικές παραδοχές:
   - σύγκριση βάσει παραγόμενης θερμική kWh
   - τιμή πετρελαίου 1,45 €/λίτρο
   - φυσικό αέριο περίπου 30-35% φθηνότερο
    -για το κλιματιστικό έχει υπολογιστεί αυξημένη τιμή ηλεκτρικής κιλοβατώρας (αλλαγή κλίμακας στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω κατανάλωσης) και αυξημένη χρήση σε σχέση με τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης προκειμένου να επιτευχθούν παρόμοια επίπεδα θερμικής άνεσης.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ