18 Σεπ 2012

Πράσινοι τοίχοι για κάθε σπίτι...




GREEN_WALLΟι «πράσινοι τοίχοι» ή διαφορετικά «κάθετοι κήποι» αποτελούν την εξέλιξη των συστημάτων φυτεμένων δωμάτων και στην ουσία επιτρέπουν τη φύτευση σε κάθετες δομικές επιφάνειες, δίνοντας έτσι απεριόριστες αρχιτεκτονικές δυνατότητες και αισθητικές παρεμβάσεις στους σχεδιαστές, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πράσινη δόμηση και την οικολογική ευαισθησία του τεχνικού κόσμου.
 Σαν ιδέα έχει ξεκινήσει πιθανότατα από τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας (γύρω στα 600 π.Χ.) ενώ ύστερα ακολούθησαν οι κληματαριές (από 3ος αι. π.Χ. Ρώμη) σε πέργκολες και σε τοίχους σπιτιών καθώς και οι γλάστρες με τα αναρριχητικά φυτά.
Τύποι κάθετων κήπων :
GREEN_WALL3Οι πράσινες προσόψεις είναι ένα είδος συστήματος πράσινων τοίχων στο οποίο αναρριχώμενα φυτά ή φυτά που έχουν την ικανότητα να κρέμονται, καλύπτουν τις ειδικά σχεδιασμένες υποστηρικτικές δομές. Τα φυτά είναι ριζωμένα στη βάση αυτών των δομών ή στο έδαφος ή σε γλάστρες στα ενδιάμεσα του τοίχου ή ακόμη και από τις στέγες. Τα ίδια χρειάζονται συνήθως τρία με πέντε χρόνια πριν από την επίτευξη της πλήρους κάλυψης. Οι πράσινες προσόψεις στηρίζονται στους υπάρχοντες τοίχους ή κατασκευάζονται ως αυτόνομες δομές, όπως φράχτες ή κολώνες (Υ1).Τα φυτά που αναρριχώνται απ’ ευθείας στους τοίχους καλύπτοντας ολόκληρες επιφάνειες λόγω της κατασκευής της ρίζας τους, είναι γνωστό ότι μπορούν να βλάψουν κάποιους ακατάλληλους τοίχους ενώ παρουσιάζουν προβλήματα όταν έρθει η ώρα για τη συντήρηση της οικοδομής ή την απομάκρυνση των φυτών.
Πλεονεκτήματα:
Οι κάθετοι κήποι προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα πέρα από το όμορφο θέαμα που παρουσιάζουν, καθώς λειτουργούν θετικά στη ψυχολογία και στην υγεία των ανθρώπων που διαμένουν στα κτίρια, απορροφούν το θόρυβο, τη θερμότητα και τη ρύπανση. 
Έχει αποδειχθεί πως οι πράσινοι τοίχοι αποτελούν μια πολύ καλή λύση για το φιλτράρισμα του αέρα στο εσωτερικό των χώρων, ένα είδος μόνωσης από τον θόρυβο, και είναι στοιχεία ιδιαίτερου αισθητικού ενδιαφέροντος. Έτσι η φύτευση των όψεων των κτιρίων, συμβάλλει στη σημαντική μείωση των μέγιστων θερμοκρασιών ενός κτιρίου σκιάζοντας τους τοίχους και τα ανοίγματα από τις ακτίνες του ηλίου και συντελεί στη μείωση των διακυμάνσεων από την ημερήσια θερμοκρασία κατά 50%, ιδιαίτερα σημαντικό για τις περιοχές των θερμών κλιμάτων. Η αποτελεσματικότητα του δροσισμού σχετίζεται κυρίως με την συνολική έκταση που καλύπτουν παρά με το πάχος της ανάπτυξης των φυτών . Αυτό οφείλεται γιατί τα φυτά, εμποδίζοντας την θερμότητα να διεισδύσει, αλλά και τους ψυχρούς ανέμους να κρυώσουν την επιφάνεια των τοίχων του κτιρίου, αποτελούν το πρώτο μονωτικό στρώμα.
Green_ShopΕν συντομία:Οι πράσινοι τοίχοι παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα: Υψηλή αισθητική αξία «Ζωντανή τέχνη» πάνω στην κατασκευή, Ιδανική εκμετάλλευση αναξιοποίητου χώρου, Θερμομόνωση ,
Εξοικονόμηση ενέργειας χειμώνα καλοκαίρι ,Ηχομόνωση και ηχοαπορρόφηση , Βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής , Φυσικός δροσισμός του αέρα , Απορρόφηση σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων , Φιλτράρισμα του αέρα από βλαβερά συστατικά , Συγκράτηση του βρόχινη νερού και προστασία από πλημμύρες  , Δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγή οξυγόνου  , Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος  , Ενίσχυση της βιοποικιλότητας στις πόλεις ,  Προστασία του περιβάλλοντος  , Αύξηση ζωτικού χώρου για την χλωρίδα και πανίδα. 
Tα βασικά υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ενός πράσινου τοίχου είναι:  Ξύλινες ή οι μεταλλικές επιφάνειες καιμονωτικό υλικό, τα οποία δεν είναι απευθείας στηριγμένες στον τοίχο αλλά σε πλέγματα, αποφεύγοντας τον κίνδυνο της υγρασίας στους τοίχους,
Οι πράσινοι τοίχοι αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική λύση φέρνοντας τη φύση σε πυκνοδομημένες περιοχές όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός κήπου, οι κάθετοι κήποι συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και των πόλεων και προσφέρουν τη δυνατότητα της χρωματικής αλλαγής των όψεων των κτιρίων σε σχέση με τις εποχές.
http://inspirationgreen.com/the-green-wall.html
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ