4 Σεπ 2012

Το νερό είναι η ζωή μας






Μαρία Χριστοπούλου 


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα εξαιρετικά δυσάρεστο φαινόμενο που υπονομεύει την διαβίωση μας και την πορεία μας σε αυτό τον πλανήτη. Και αυτό είναι η υπερκατανάλωση του πόσιμου νερού, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιοχές η χρήση του νερού ξεπερνά τα λογικά όρια. Προκαλείται έτσι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που πρόκειται σύμφωνα με τους μελετητές να μας ταλαιπωρήσει πολύ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες την τελευταία εικοσαετία, η αύξηση της ζήτησης του νερού είναι κατά τρείς φορές μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθυσμού *. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια οι αρδευόμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί κατά 40% και μάλιστα το 70% του γλυκού νερού φαίνεται να καταναλώνεται για την άρδευση.

Επειδή όμως αυτή η χώρα έχει ανάγκη από ακόμα περισσότερα σκεπτόμενα άτομα, επιβάλλεται να καταλάβουμε όλοι μας, ότι το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Η κατάσταση βέβαια επιδεινώνεται και από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και από τις επιβαρύνουσες για τον πλανήτη, κλιματικές αλλαγές, λόγω κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης αυτού του φαινομένου το έχουμε εμείς, γι’ αυτό κι εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Έτσι, αφού το κράτος μας βρίσκεται υπο… ανακατασκευή, είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που μας έχει χαρίσει η φύση και να μην το υποτιμάμε με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς, το νερό, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, έχει καταλήξει να θεωρείται πολυτέλεια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Χαλκιδική, η Αχαΐα και αρκετά νησιά. Ενέργειες όπως το πότισμα του κήπου ή του μπαξέ μας δεν θα μας βοηθήσουν να το διασφαλίσουμε.

Χρήσιμες Συμβουλές:
Θα εξυπηρετούσε κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό να μην αφήνουμε την βρύση ανοιχτή όταν για παράδειγμα πλένουμε τα δόντια μας, ή ακόμα και τα πιάτα. Εξίσου σημαντικό είναι επίσης να μην αφήνουμε την βρύση της ντουζιέρας ανοιχτή όταν δεν είναι απαραίτητο. Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μη κατασπαταλούμε το νερό της ύδρευσης για αρδευτικούς σκοπούς (περιβόλια, μπαξέδες, χωράφια), ή αν γίνεται, να περιορίζεται η χρήση του.

Γιατί τελικά, τί πραγματικά έχει περισσότερη σημασία να ζήσουν οι απόγονοί μας σε ένα πιο ευχάριστο και ικανοποιητικό περιβάλλον, ή να ποτίζουμε τα κηπευτικά μας που με την υπερβολική ζέστη ίσως και να ξεραθούν πολύ σύντομα;

Καταναλώνουμε το νερό με φειδώ και οικονομία… ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ για να ΕΧΟΥΜΕ!

( * από 600x109 m3 σε 5000x109 m3 )

http://www.e-charity.gr

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ